Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • élhetetlen: @Andrass9: Bocs, még egy kör. “Valahogy ez nem volt normális (mi sem ...)” Nem sok rántott húst sü... (2019.12.14. 01:07) "Rice Krispies" édesség
  • kobold63: @Andrass9: :))) (2019.12.10. 23:33) Ananász pite a vejemnek
  • tarackos: @Waka: Lángos tésztában is jó lehet, szoktam látni piacon calzone szerűen összehajtva virslivel va... (2019.12.09. 11:53) Húsos batyu
  • látjátok feleim szümtükkel: @BOAR: Kétszer is finom. (2019.12.07. 21:01) Cafatos disznó a mozdonyban - BBQ pulled pork
  • Andrass9: @MadMary: Mi meg pont azért teszteltünk egy közepes tudásút, hogy vajon kell-e az nekünk. Mivel s... (2019.12.04. 23:06) Egybensült borjúcomb ismét

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (16) almalé (3) almaszósz (4) ananász (2) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (21) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (5) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (246) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (16) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (29) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (23) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (18) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (4) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (20) cukor (121) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (51) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (45) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (90) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (368) fokhagymapor (3) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (13) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (45) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (74) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (274) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (38) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (71) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (24) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (13) kömény (69) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (134) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (12) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (10) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (96) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (77) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (7) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (47) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (111) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (27) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (131) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (69) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (38) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (40) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (6) salotta (44) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (135) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (238) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (40) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (57) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (79) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (186) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (197) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (13) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (15) vörösbor (17) vöröshagyma (109) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (34) zellerlevél (29) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Omlettpiskótatekercs

2016.01.27. 07:00 Andrass9

Az NLCafén botlottam bele az ötletbe, hogy tekerjük fel az omlettet. Nosza, neki is álltam egy éhezõs reggelen.

20.jpg

Persze semmi sem tökéletes, de azóta nem adódott alkalom szebbet készíteni. A lényeg az ötlet, és a módszer. A kivitelezést nálamnál jobb szakácsokra bízom: reátok.

Egy kicsit több alapanyagot szedtem össze, mint amennyi egy tojásrántottához kell, viszont ettem már olyan omlettet, aminek összetevõlistája egy egész oldal volt. Szóval ez egy középút egy személyre:

  • 2 tojás
  • 2 szelet gépsonka (ha van rendes füstölt, az finomabb azért)
  • 8 dkg ementáli jellegû sajt
  • 1 dl tej
  • 1 újhagyma
  • 1 salottahagyma
  • 3-4 koktélparadicsom
  • 1 szép húsos csili
  • 3 kicsi csiperke
  • pirinyó petrezselyemlevél
  • 1 ek liszt
  • só, bors

10.jpg

A csilit lehet kápiával vagy kaliforniaival helyettesíteni, salottát meg fehérhagymával. A tojásokat összekevertem a tejjel, liszttel. Megsóztam és tekertem rá kettõt a borsdarálóval. Villával alaposan felvertem.

11.jpg

A többi alkatrészt apróra vágtam, a sajtot lereszeltem.

12.jpg

Egy pici jénai tepsit kibéleltem sütõpapírral. Lehetett volna lágyabb is az a papír, mindig belelógott a munkafolyamatomba ... Beleöntöttem a felvert tojást, és hozzáadtam a darabos összetevõket. A sajtot is rászórtam.

13.jpg

Ekkor találtam a hûtõben csiperkét. Gyorsan felvágtam abból is hármat, meg reszeltem még sajtot, mert nem tûnt elegendõnek.

14.jpg

Így már igazán gazdagra készítettem a tojást.

15.jpg

Négy perce betettem az elõmelegített sütõbe (tán 190 fokos volt). Pont elegendõ, hogy kérge legyen, de megolvadjon a sajt és lágy maradjon az egész, viszont pont nem elegendő a felcsavarhatósághoz...

16.jpg

Ekkor kiemeltem a tepsibõl a papírral együtt, majd annak segítségével felcsavartam.

17.jpg

Persze ahhoz túl lágy maradt a közepe, hogy rendes tekercset lehessen belõle készíteni.

18.jpg

Azért nagyon finom volt!

19.jpg

A középsõ vágásnál valamennyire ki lehet venni a piskótatekercs hasonlóságát ...

21.jpg

Szerintem megérte az 1 óra munkát (fotózással együtt), de legközelebb 6 percet kap a sütőben.

41 komment

Címkék: tej tojás paradicsom sonka csili csiperke újhagyma sütőpapír kemény sajt petrezselyem levél

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr868073616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2016.01.27. 07:50:49

Ez ízre biztosan jó volt, de a fene kínlódik egy rántottával ennyit, serpenyőbe öt perc.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.27. 08:12:14

@Praliné.: Ott biza. Finom is lett, de picit tovább kellet volna sütni, hogy szép is legyen :)

medvedr 2016.01.27. 11:21:30

Julia Child is ilyen tekercsre igazítja de a serpenyőben.
www.youtube.com/watch?v=RThnq3-d6PY
Én is úgy sütöm, és nincs vele ennyi tökölés.Ha nagyon cifrázom két kis kávétejszínt és egy csapott evőkanál lisztet adok két tojáshoz de ez ritka. Gyorsan kell a közepébe szórni a dúsító anyagot. Érdekes módon a vaj tényleg jobb hozzá, mármint a serpenyőben való mozgatáshoz, mint az olaj, Ha ezt tudjátok miért van így akkor mondjátok el.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.27. 15:27:16

@medvedr: Halvány fogalmam sincs, de még a palacsintát is ghível csinálom, mert szebben csúszkál. Talán a vaj jobban ragaszkodik a fémhez, mint az olaj?
A Julia Child linket pedig köszönöm. Még soha nem láttam őt főzni, és ez a szösszenet élmény volt!!!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.01.27. 17:27:42

Köszönök szépen!
Az ötlet nem rossz!
Meg kellett volna vizezni a sütőpapírt, úgy jobban idomul a tepsibe.
Ma kaptam egy Gyermelyi-s falinaptárat, mindjárt januárnál van egy príma recept, valamelyik nap össze is dobom.

©________ 2016.01.27. 19:27:21

Van esetleg valakinek szedett chilimagja, amibol tudna kuldeni parat?
Ha felesleges, persze, csak akkor.
Egy ismerosnek szoktam termelni brutal eroseket is

Jalapenot es tulipant tudtam szedni, az nem kell.

látjátok feleim szümtükkel 2016.01.27. 20:57:28

Mostanában azt a rosszabbik fajta sütőpapírt használom ( valamikor az őskorban vettem, de még nem fogyott el ), és rájöttem, hogy mind a két oldalát meg kell kenni, akkor nem ragad rá a tészta.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.01.27. 21:44:49

@látjátok feleim szümtükkel: A hétvégén olyan tésztákat sütök, amikbe sok zsiradék kell. Bevetem a múltkori vacak sütőpapírt, hátha nem ragadnak rá.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.27. 22:06:06

@Waka: Egy kis disznózsír, mint kenőanyag?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.01.27. 23:09:30

hat en se bajlodnek vele
jol van az felbehajtva a serpenyoben oszt jonapot
ezt az omlettet a franciak vagy/es/ az angolok talaltak ki mert rajottek hogy milyen szar a rantottajuk
itt csatlakozom @látjátok feleim szümtükkel: -hez
egy jor antottaba zt teszek amit akarok
oszt 5 perc
persze kiserletezni az jo
ezt mondjuk nem fogom kiprobalni:)

Topy 2016.01.28. 10:10:51

jó ez, ráadásul ha sikerül eltalálni a megfelelő állagot szerintem igen dekoratív is
magamnak lehet, hogy nem vesződnék vele, de akár egy vendégnek, akár egy ünnepnapra szánt reggelinek feldobja a megszokott rántottát

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.28. 13:23:43

@Topy: @hagyma: @látjátok feleim szümtükkel: Az omlett és a tojásrántotta nem ugyanaz az étel. Ebben sokkal több a hozzávaló, mint a tojás. Ezért se hívtam rántottának :) Ezzel az erővel a tojásos nokedlit is rántottának nevezhetjük. A tojás itt csak hordozó és kenőanyag szerepet játszik, de attól még finom :)

Topy 2016.01.28. 13:31:01

@Andrass9: hopp, most nézem, ebben van liszt, akkor valóban :)
nálam ugyanis nem az arányokon múlik, hogy mit nevezek rántottának vagy omlettnek, hanem a liszten :)

látjátok feleim szümtükkel 2016.01.28. 15:30:37

@Andrass9:

Nekem akkor is rántotta, ha liszt van benne. Ennek amit te készítettél az a legjobb része, hogy lágy maradt, én pedig nagyon szeretem a rátottát és az omlettet is, ha finom krémes.

látjátok feleim szümtükkel 2016.01.28. 15:38:49

Azért nem hagyom ki, elmondom miylen finom gluténmentes sütit kavarintottam.

Megtaláltam egy augusztusban lejárt szavatosságú darált dió csomagot, amiben 16 dkg dió és 4 dkg cukor volt. Ehhez vettem 5 kisebb tojást, amit két csapott kanál cukorral géppel jó habosra kevertem, és bele csurgattam 5 dkg langyos vajat, majd hozzá adtam 3, villával darabosra tört, nagyon érett bannánt ( ehhez jó a boltban leértékelt, nem rothadó, de nagyon barna is). A cukrozott dióhoz tettem egy sütőport, csipet sót, két csapott kanál ( lehet három is, a massza sűrűségétől függően később kell hozzá adni ) kukorica lisztet, adagnyi apróra vágott cukrozott gömbért, egy fél narancs reszelt héját, és egy vaniliás cukrot, öszekevertem és vegyítettem a tojásos masszával. Ekkor kell eldönteni hogy nem nagyon lágy-e, és ha nem egy sűrű palacsinta massza szerű, akkor zutty bele, majd sütőpapírral kibélelt ( alól-felül beolajozott ) tepsibe öntöttem, 6-os fokozaton tűpróbáig sütöttem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.28. 16:46:06

@látjátok feleim szümtükkel: Jó süti! Apám a Sacher tortát mindig liszt nélkül sütötte, sok dióval, de banán nélkül :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.01.28. 17:31:13

Köszönök szépen!
@látjátok feleim szümtükkel: A barna héjú banán az igazi!

látjátok feleim szümtükkel 2016.01.28. 17:34:21

@Andrass9:

Közben kifejeltettem, hog raktam még bele két kanál kókuszreszeléket is, és a tetejére pirított darabos bióbelet.

Fenchurch68 2016.01.28. 18:34:16

@látjátok feleim szümtükkel: Ez a "bióbelet" nagyon szép értelmesítés :) reméljük, tényleg vegyszermentes volt.

Megcsináltam anyósom diótortáját, kihagyva és darált dióval pótolva a lisztet. Nem vált kárára, sőt :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.01.28. 18:41:51

@Andrass9: Az lesz benne, mióta felfedeztem, milyen jó hozzá a sertészsír, azzal sütök, amit csak lehet. Pár dologhoz persze kell a vaj.

látjátok feleim szümtükkel 2016.01.28. 19:15:25

@Fenchurch68:

Nincs valami office nevű szar a gépemen, és néha magam is meglepődök, hogy miket olvasok vissza. Ráadásul az elmúlt hónapokban kevesebbet írtam, mint szoktam, ezért sajnos lassabban és hibásabban sikerül néha.

Egyébként nagyon feldobta a sütit.

látjátok feleim szümtükkel 2016.01.28. 19:16:35

Mellesleg vegyszer mentes saját volt.:D
Tényleg volt, már nincs.:(

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.01.28. 20:48:32

@Andrass9: hat a liszt kivetelevel csinalok barmikor ezekbol fajin rantottat
gomba meg elmaradhat, nem rajongunk erte, de azt az omletthez sem kerunk ha azt rendelunk

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.28. 20:49:45

@látjátok feleim szümtükkel: legközelebbi találkozónkra viszek neked egy rekesszel, hogy ne unatkozz a téli estéken.
Teljesen jó, amikor a nagyjány hazajön, akkor együtt törjük, pucoljuk a diót hosszú beszélgetéssel. Mindig kéri a diózást ...

látjátok feleim szümtükkel 2016.01.30. 10:17:21

@Andrass9:

Köszi nem kérek, mert még a három évvel, és kettő évvel ezelőtti termés is zsákban lóg az eresz alatt.:D
Gyorsabb, ha a piacon dióbeelet veszek.

Ez vagyok 2016.01.31. 17:48:25

A mennyiségtől függően kisebb-nagyobb serpenyőbe egyszerre beleteszem az összevágott összes hozzávalót, amit találok, úgy, mint itt a receptben is a fűszerekkel együtt. Aztán teszem a gázra míg el nem kezd sisteregni nagy hőfokon, aztán kisebben, de fedővel, ez fontos. Ilyenkor kevergetem.
Mikor megpunnyadtak kicsit, ráöntön a tojást vagy tojással kevert lisztet, körbeforgatom, ráteszem a fedőt, esetleg megrázom. Addig sütögetem keverés nélkül még mindig a kis hőfokon, míg a tetején a tojás meg nem szilárdul.
Próbáljátok ki. A fedő és a kis vagy inkább épp megfelelő hőfok a fontos, szóval se nagy se kicsi:) Az alja ne égjen oda, míg a teteje meg nem szilárdul, emiatt inkább nagyobb legyen a serpenyő.

Ez vagyok 2016.01.31. 17:50:22

@Andrass9: Nagyon kedvelem a diót úgy enni, hogy pl. ülök este a tv előtt és egyenként törögetem és eszem. Tökjó:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.31. 20:14:30

@Ez vagyok: A fedős tojás sütés kifejezetten az amerikaiaknak lett kitalálva :) Akkor biztos megsül a teteje is, nem lesz folyékony. Valahogy a 25 év alatt sem tudtam az általuk sütött tojásokat megszeretni. A tükörtojást voltak helyek, ahol nem is voltak hajlandóak "Sunny side up" adni, csak megforditva is sütve "over easy". Ott nem is ettem tüktojt ... Érdekes módon viszont a reggeliző helyeken az omlett mindig nyers volt belül (pont ahogy szeretem). Rántottát meg nem szabad Amerikában enni, csak, ha hagyma süti! Ő profi rántottában (is) :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.31. 20:24:53

@Ez vagyok: Én csak akkor, amikor még friss a dió, és le lehet húzni a zöld vékony héját (ami keserű). Később én ugyan megtöröm (csőfogóval, mert az a leggyorsabb), de a lányok dolga a tisztítása.

Ez vagyok 2016.02.01. 15:36:49

@Andrass9: Indonéziában a nasi goreng tetején lévő tükörtojást is mindkét oldalon sütik. A szállodákban reggelinél inkább csak az egyik oldalon, egyébként meg úgy, ahogy kéred.
Más: a nem friss, hanem már szárazhéjú megtisztított dióbelet sokan megmossák, hogy ne legyen a nyelvükön "dudor" amikor eszik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.01. 16:30:42

@Ez vagyok: Ezt terjeszeni fogom. Van 1-2 ismerősöm, akinek dudoros lesz a nyelve tőle.
Másoknak meg a feje, de nem a dióevéstől ... :))

Ez vagyok 2016.02.01. 17:12:50

Remélem, sikerül. Itt van a datolyaparadicsom növény képe:
kepkezelo.com/images/jpcn0n9oc0h2s1r8739r.jpg

Ez vagyok 2016.02.01. 17:16:49

Bocs:) Ezt az arrabiata-hoz kellett volna:)