Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @old forester: A szomszédasszony főzi gerslivel, én csak a sóletbe teszem. Nem rossz űgy sem, bár ... (2019.11.19. 00:51) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • jegeskaveee.: @kobold63: Apukám igen szerette a sajtlevest. Én egy nagyon egyszerű változatát csináltam neki. Va... (2019.11.18. 06:33) Lecsós csirkemáj
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta
  • látjátok feleim szümtükkel: vörösbor(de)minőségi: Hehehe. Nem is rossz ötlet. Kéne egy kis csili? Nyomjuk meg a gombot, de c... (2019.11.13. 10:38) Sült paradicsomok - üvegbe zárt nyár

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (365) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Angus rostélyos feketére sült cajun fűszerkéregben

2016.01.05. 07:00 Andrass9

Blackened Sirloin

 

Többrendbeli esemény a csillagok együttállását eredményezte. Karácsonyra hoztam creol, meg cajun fûszereket amelyek közt volt egy, amit magam sem ismertem még: Cajun Blackened fûszerkeverék. Kérdezte is Waka, mi a szösz az a "Blakened", mert nem tartja valószínûnek, hogy feketítést jelentene. Hát pedig igen: egy olyan cajun fûszerrel vastagon bedörzsölt ízesítésre használják, ahol ez a fûszerkeverék karamellizálódik, majd szénfeketére ég, megóvva az általa beborított hússzeletet. Úgy emlékszem, a cajun keverék hozzávetőleges összetételét már megadtam valahol, de ha mégsem, akkor szóljatok, és előkerítem.

29.jpg

A csillagok meg azért álltak együtt, mert tegnapelõtt feleségem beállított 3 szép szelet 21 napig érlelt Angus marha rostélyos szelettel, valamint a gyerekek is bejelentkeztek tegnapra ebédelni. Akkor itt a nagy lehetõség kipróbálni ezt a fajta fûszerezést.

Körítésnek ismét rizibizi, de egy kis kukoricával feldobva. Elég kevés dolgot kellett összegyûjtenem:

  • 3 szelet hüvelykujjnyi vastag márványos rostélyos
  • 1/2 kg rizs
  • 1/2 kg mirelit zöldborsó (450g az manapság)
  • 20 dkg csemegekukorica levágva a csõrõl
  • 4 ek Cajun Blackened fûszerkeverék
  • 4 ek Bayou Cajun fûszerkeverék
  • 4 ek barna vaj (egy ghí, amit tovább sütöttem, és ettõl finom dióillata van)
  • 4 ek olivaolaj (a szép piros kiöntõbõl)
  • kis csokor petrezselyem felaprítva
  • 1 tk só a rizsbe
  • 1 tk õrölt fehérbors
  • 1 ek vaj

10.jpg

A kukoricával persze csalok - azt így veszem, konzervben: pont olyan jó, mintha én fõztem volna. A rizst alaposan megmostam, forró olivában megpirítottam. Megszórtam a fehérborssal. Közben a mikróban felforraltam 1 liter vizet a sóval, amit a forró rizsre öntöttem. 10 percig fõztem, majd konyharuhában hagytam megfõni. A zöldborsót a vajon megpárolva felolvasztottam (szép lett a gõz mozgása a serpenyõben).

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Belekevertem a kukoricát és a petrezselymet, majd összemelegítettem az egészet.

15.jpg

Ezalatt a rizs is elkészült, összekevertem hát a zöldsárgával.

16.jpg

Kiszabadítottam a csomagolásból a rostélyosokat. Igen szép világos hús, de lehetne márványosabb. A legvastagabb szeletbõl kitermeltem a vastag faggyút, amit szeletekre vágva a serpenyõben kiolvasztottam. A szeletet magát pedig fele vékonyra vágtam a lyányoknak.

17.jpg

Adtam még vajat és kis olajat a marhafaggyúhoz és összekevertem a kétféle fûszert egy tányérban.

18.jpg

Villával megfürdettem a zsiradékban a hússzeletet, majd beletettem a fûszerbe, ahol annyit szórtam rá, amennyit a zsíros felület felvesz. A vékony szeletekre vékonyabb réteget tettem.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Ekkor kiköltöztem a teraszra. Ezt most nem finnyásságból tettem, mindenkinek azt javaslom, hogy ezt a fajta húst a szabadban készítse, mert nincs olyan szagelszívó, ami a felszálló füstöt elszívná a konyhából!

A serpenyőbe adtam még két kanál barna vajat, annyi elég is lesz. A véknyabb szeleteket csak gyengéden sütöttem, hogy ne égjenek meg, de átsüljön mindkettõ teljesen. A másik két szelettel nem voltam ennyire kíméletes. Szó szerint fekete lett a fûszerkéreg, de a hús közepesen nyers maradt, ahogy mi szeretjük a fiammal.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

A rizibizehez kaptunk még szibériai salátát a feleségemtõl. Így lett teljes az ebéd.

27.jpg

A megfeketedett fûszerkéreg egyszerûen leesik a húsról, de ha mégsem, akkor simán le lehet róla tolni a villánkkal. Mivel eléggé sós a fûszer, a húst nem kell még külön megsózni.

28.jpg

Finom ebéd volt, ráadásul karfiollevessel nyitottunk (nem, nem kell fraktálokat enned, ha nem szereted).

Ez a blackened (magyar szavam nincs rá...) módszer rokonszenves, a húsnak fantasztikus íze lett, pedig se marinálás, se pácolás nem elõzte meg a sütését. Az ízből (és régebbi cajun/creole tapasztalataimból) kiindulva használható halhoz, baromfihoz is. Azt nem tudom, a disznó hogy viselkedne vele.

44 komment

Címkék: rizs vaj zöldborsó rizibizi kukorica fehérbors olivaolaj petrezselyem rostélyos cajun barna vaj blackened cajun fűszerkeverék Angus creole

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr848234460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2016.01.05. 10:23:47

"Ez a blackened (magyar szavam nincs rá...)"

Már hogy ne lenne, csak egy betűt kell kicserélni, és a blekened azonnal érthető a selypessége ellenére is.
Legfeljebb azt gondolja az olvasó, hogy elütötted.:D

Boar... 2016.01.05. 13:31:06

"Igen szép világos hús, de lehetne márványosabb."
A világos szín érlelt marhahúsnál legalábbis gyanús. Alkalmasint jól megsavazták.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.01.05. 16:32:54

jo a rizibizi, de azert ezt mar cask sultkrumplival ennem, de igy is jo
marhahoz nekem tovabbra sem megy a salata
a teraszmaniat tovabbra sem ertem, en kifejezetten kedvelem, ha az etel illata a sutes idejere beteriti a konyhat es a nappalit
etvagygerjeszto

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.05. 17:02:41

@hagyma: Pedig ezt a füstöt még te se tolerálnád a konyhában ...

Topy 2016.01.05. 17:07:01

@hagyma: a karfiol miatt igencsak praktikus az a terasz! :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.01.05. 17:33:31

Köszönök szépen!
Így már világos, bár a Wikipédiás szócikket elolvasva is képben voltam már. Keverékem van, már csak pár apróság kell a sütéshez:
1 szelet wagyu marha
1 cast iron skillet
1 terasz
oszt' pikk-pakk meg is van. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.01.05. 17:38:00

@Andrass9: hat en igen sokszor sutok-fozok a konyhaban
sosem okozott gondot
szinte percek alatt elmulik a fust
volt mar hogy le kellett vennem a fusterzekelot
na so
@Topy: a terasz praktikus fingani is az kaetsegtelen, de januarban meg amiatt sem megyek ki, nemhogy sutni
bar meg van a romantikaja
mar a kintsutesnek telen...
de hideg van

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.05. 19:09:30

@hagyma: Azért januárban is illik kivonulni, mielőtt kivágnak mint macskát ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.01.05. 19:12:55

@Andrass9: gondolkodjunk mas alternativakban is
1. en vissza tudom tartan
2 nalunk van klotyo, ha mar...
3. innen senki nem vag ki senkit sehova
na ez mellekvagany
mindjart kezdem a toltottkapit

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.05. 19:13:01

@Waka: A wagyu helyett jó az Angus (mindkettőt tenyésztik már idehaza), de ha jó hentesed van (ami nincs, mert nem ehetsz húst), akkor az tud jó szeletet szerezni.
Én speciel most nem az öntöttvas serpenyőt használtam, hanem az olcsó madarasbeli teflont (egy 28cm és egy 24 cm-es darab volt párban üvegfedővel 3000Ft) ami viszon működik az indukcióson.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.05. 19:15:59

@hagyma: Csak annyira mosd ki, hogy a savanyú sósságából maradjon. Én úgy csináltam, hogy egykétszeres méretű edénybe tettem, amit felöntöttem 3/4-ig vízzel. Ebben lögyböltem kicsit, majd kinyomva kiszedtem. Ekkor az így maradt öblítőlével még lehet később korrigálni!
Ha haraszt nélkül csinálod, kicsit több tojást tégy a gombócba, akkor kevészbé esik szét.

Ja bocs, elfelejtettem, hogy te profi szakács vagy :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.01.05. 19:18:17

es nem a teraszon
kaposzta illata fogja belengeni bekes otthonunk legteret, mintegy karacsonyt idezve januar ho elejen
/basszuskulcs elfelejtettem az oldalast, ebbe cask kolbasz less meg gomboczok/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.01.05. 19:23:16

@Andrass9: ah szo sincs profizmusrol
bar kozel jarok a tokeletes amatorszakacshoz
ezt a fajta kaposztat meg nem probaltam, majd tesztelem, mennyire savanyu
\en szeretem savanyan jo sok level, ez lenyegeben savanyukaposzta less husgombival, mivel nincs haraszt, de jo less, nehez elrontani/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.01.05. 19:27:56

meg azt nezegetem elofozzem-e a rizst vagy cask mennyen a husba
es berantsam-e
/nem vagyok rantasparti, lehet eleg less a gersli es hogy hagymas szalonnas paprika alaprol indul\
nalam az ilyen fozes ugy indul, hogy megnezek 5-6 receptet, azutan kimegyek a konyhaba es ugy csinalom, ahogy akarom es gondolom:)

látjátok feleim szümtükkel 2016.01.05. 21:01:13

@Andrass9:

A káposzta levét ki kell nyomkodni egy kis tálba, és azt félre tenni későbbi szükség esetére. A káposztát ezek után felönteni vízzel, kissé átforgatni, majd a vizből kiszedni. Ha nem elég a svanyúság, a félre tett lé a savanyítószer.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.05. 22:13:32

@látjátok feleim szümtükkel: Ez működik akkor, ha van leve a káposztának. Egyesek által lesajnált módon én boltban veszem, ezért nem mindig veszek levet is. Saját káposztát nem savanyítok, mert évi 6 káposztás ételért nem éri meg - sok menne a szomszédoknak belőle :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.05. 22:16:14

@hagyma: Ha nem főzöd előre a rizst, az ki fogja szívni a nedvességet a húsból. Viszont mivel nincs haraszt, könyebben jön az utánpótlás a léből. Én általában félutat választok, azaz 4-5 percig főzöm csak a rizst, így tud magába ízt szívni, de nem képez ágyúgolyót.

Boar... 2016.01.05. 22:34:30

@Andrass9:
A káposztát nem évi 6 káposztás ételért savanyítjuk, hanem mert:
-nyersen kiváló C vitamin forrás és még finom is
-tudom, mi van benne, nincs nyakonvágva tartósítószerrel, a káposzta külső piszkos, csigaszaros levelei nincsenek benne stb.
-elkészítése sokkal kevesebb munkával jár mint hatszor elmenni a boltba, a chilipasztáiddal való pepecselésről nem is beszélve.
Legyalulod, lenyomkodod egy savanyító edénybe, onnantól önműködő a dolog, csak enni kell.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.05. 22:40:02

@Boar...: Van pár dolog, amit nem értek nálad:
Mi köze a csilipasztáimnak a káposztasavanyításhoz?
Mi a francnak olvasod a blogunkat, ha ennyire utálsz?
Nem kell válaszolnod, költői kérdések voltak.

Boar... 2016.01.05. 22:49:09

-Semmi köze a chilipasztának a káposztasavanyításhoz. Csak arra akartam volt utalni, hogy nem értem, ha a chilire nem sajnálod az időt, a káposztára miért nem szánod rá azt a minimális kis energiát? De ne válaszolj, tedd fel inkább magadnak a kérdést.
-Egyáltalán nem utállak, nem tudom, ez honnan jött neked?
Vannak dolgaid amiken mosolygok de ennyi, semmi bajom nincs veled.
Amúgy vannak a blogon akiket rühellek de ez sem ok arra, hogy ne olvassam. Ellenben ha a hozzászólásaim zavarnak, könnyedén kitilthatsz-nem én leszek az első akit innen kitiltanak és nem ez lesz az első hely, ahonnan kitiltottak. :-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.01.05. 23:05:04

@Boar...: ez nagy igazsag
a fater mindig tett el koanyagedenybe
gyorsan meg van, nem ker enni
es tulajdonkeppen tobbet ettuk savanyusag gyanant mint kaposztanak
mindenhez jo
volt benne gyongyhagyma is
a masik koagyagedenyben meg uborka par oras munka es meg van a savanyusagod egesz telre + kaposztat is fozhetsz
hianyzik is es teszek is majd el
tokeletes volt

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.06. 10:33:45

@Boar...: Valóban nem az első lennél. Egy embert tiltottam ki eddig: Levin-t, de ő kifejezetten zavarta a blog olvasóit. Nem szándékszom másokat kitiltani - mindenki tud tudást hozzáadni a meglévő ismeretekhez, csak a stílusán kell kicsit faragni, ez Levinnél nem sikerült :)

látjátok feleim szümtükkel 2016.01.06. 14:53:26

@Andrass9:

Én is boltban veszem, nevezetesen a
sparban konkrét márkát, és csak olyat, aminek van egy kis leve. Aminek nincs leve, az valószínűleg nem is igazán érett káposzta.

látjátok feleim szümtükkel 2016.01.06. 14:57:10

Azért a káposzta savanyítás még kődeényben sem csak annyi, hogy "Legyalulod, lenyomkodod egy savanyító edénybe, onnantól önműködő a dolog,".
Ha nem jól történik ez a legyalulod, lenyomkodod folyamat, akkor abból bizony nem lesz finom káposzta.

Fenchurch68 2016.01.06. 15:25:50

@látjátok feleim szümtükkel: Erre rá lehet érezni, vagy a régi motorosok megmondják a tutit. Annak idején savanyítottam, mikor volt kőedény, meg kertes ház, meg pince. Most itt a másodikon a negyven négyzetméteren nem tudom, hogy csinálnám, ha nagyon muszáj lenne, esetleg a gardróbban.
Nem hinném, hogy az én életvitelemben a zöldségestől származó savanyú káposzta lenne a rizikófaktor :)

@hagyma: Az édeskáposztás haraszt nekem első időszakban szentségtörésnek hangzott, de két nap múlva már az is savanyú. Egyébként meg teljesen oké a pucér gombóc is, én nem főzném a rizst, félnék, hogy szétmállik, de ha jobban belegondolok: és akkor mi van? Megszól a szomszéd? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.06. 15:40:21

@látjátok feleim szümtükkel: Én óriási hordóból veszem, és likacsos csipesszel. Így a lé ottmarad :) A káposzta viszont nagyon finom, érett. Néha találok benne birsalmaszeletet is ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.01.06. 19:11:35

Köszönök szépen!
@Andrass9: Jó hentesem van, csak nem járok hozzá. :)
@látjátok feleim szümtükkel: Magam is így szoktam. Mellette a külön főtt füstölt áru leve szolgál sózásra.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.06. 19:35:39

@Waka: A füstöltet én is külön főzöm, mert
1, ronggyá főne a káposzta, míg egy alaposan megfüstölt csülök megfő
2, ehetetlenül sóssá tudná varázsolni az ételt
3, nem az összes füstölt megy bele, a maradékból pl. csülkös bableves lesz :)

Boar... 2016.01.06. 20:27:24

@látjátok feleim szümtükkel:
???
-Legyalulod a káposztagyalun...ezt nagyjából egyféleképp lehet, bár biztos van aki cifrázza...
-leraksz egy réteget, ledöngölöd a kis kacsóddal, rá a só, bors, babérlevél, tormaszelet, birsalma szelet, hagyma. Folytatod a következő réteggel i tak dajse.
Már majdnem tele az edény oszt a káposzta fele még mindig a ládában figyel. Káromkodsz, iszol egy fröccsöt aztán erősebben nyomkodod. A végén belefér az egész.Rugalmas egy dolog ez a káposzta, mindig lehet "mégegyet" nyomni rajta Közben már jön föl a leve is, tető rá, perembe víz és amíg "beszélget", bent hagyod a konyhában majd kiviszed a pincébe és még jövő nyár közepén is van frankó savanyú káposztád.
Kihagytam valamit? Ez nem egy agyműtét...

Fenchurch68 2016.01.06. 21:01:25

@Boar...: Tényleg nem rakétatechnika, de kell hozzá káposztagyalu, megfelelő edény, megfelelő méretű konyha, meg egy pince. Meg jövő nyár.

Boar... 2016.01.06. 21:25:18

@Fenchurch68:
A káposztát kihagytad...

Topy 2016.01.07. 09:37:40

@Boar...: mert ott kezdődik a rakétatechnika! :D
nagy sebességgel kiáramló gázok...
terasz...

Benikuty 2016.01.07. 12:50:11

@Boar...: de miért nem csinál az agysebész savanyú káposztát?

Boar... 2016.01.07. 17:52:30

Miért? Nem csinál?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.25. 14:37:13

@Boar...: Hosszú évek alatt alakult ki a megbízható beszerzési források listája. Ahogy benzint sem párolok odahaza, úgy a káposztasavanyítást is arra bízom, aki abban szakember, és bevált (pedig benzint sokkal többet fogyasztok).
Egyszerűen "nem életszerű", hogy mindent otthon csináljon az ember. A csilivel se pepecselnék, ha ezeket a pasztákat meg tudnám venni értelmes áron, jó minőségben. Az évi 6 kiló savanyúkáposzta meg nem bírja ki annyi ideig a pincénkben megromlás nélkül, míg mind megesszük.

Boar... 2016.02.25. 19:23:51

Nem akarok elvi kérdésekről vitatkozni. Mindenki maga húzza meg a vonalat, hogy táplálékának mekkora hányadát állítja elő maga és mi az, amit másra bíz. A káposztasavanyítás azért jött elő mert ott egyrészt a befektetett munka aránya elég csekély a létrehozott "érték"-hez képest, másrészt annak, aki nyersen is eszi, azért ez egy eléggé "bizalmi" kaja, ki tudja, mijét vakargatta a kedves nénike miközben gyalulta majd gyömöszölte a káposztát, mennyire szedte le a külső leveleket stb.
A megromlástól nem kell félni, volt, hogy elsokalltam a mennyiséget és még egy év múlva is teljesen jó volt a savanyú káposztám pedig elég hitvány pincém van.
Az idén 25-26 kiló káposztát savanyítottam, két edény lett tele. Kb. három órás munkát jelentett úgy, hogy a káposzták tisztítását(tehát a külső levelek leszedését) Édesanyám csinálta és a birsalmát is Ő hámozta meg.
Tudom, hogy nincs benne tartósítószer, ízfokozó, mesterséges édesítő, tiszta kézzel lett csinálva és még finom is.
"Mifelénk".

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.02.25. 21:57:28

@Boar...: A kenyeret is magad sütöd? Meg a zsemlét, kiflit?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.02.25. 22:44:39

@Andrass9: a hazi savanyukaposztanak en is nagy hive vagyok
tenyleg nem oriasi munka egy jo kaposztagyaluval
be a koagyagedenybe
egesz evre van nyersen salatanak
kaposztahoz
es nem romlik meg
egyaltalan nem kell neki hideg
nalunk boros pince elejen volt imadtuk
fasirthoz is kivalo:)
gyomgyhagymaval
masik edenyben volt az uborka
megfizethetetlen

Boar... 2016.02.25. 22:55:58

@Andrass9:
Kenyeret sütöttem egy időben de leálltam vele. Valójában egészen minimális mennyiségű pékárut fogyasztok. A kenyérsütő gép még megvan valahol...
De a kenyér "tűzben születik", a káposztát meg abban az állapotában eszed ahogy az "őstermelő vállalkozó" körme alól kioldotta a szutykot miközben sózta, gyömöszölte...
De nem akarlak meggyőzni. A linkelt cikkben csak igazolást találtam arra, amire egy hónapja hivatkoztam.
"Mifelénk"

látjátok feleim szümtükkel 2016.02.26. 12:08:55

Mindenki azt mond amit akar, a szólás szabad.

Azonban káposzta és káposzta közt óriási a különbség, mármint ízben és minőségben. Az sem közönbös, milyen fajta az a káposzta. A mai kerek fejű, és nagy levéltorzsos nem igazán ad finom savanyút. Aki nem evett még fa dézsában érlelt káposztát, az ezt soha nem fogja megtudni. Ez pont olyan, mint az a bor, ami fa hordót sosem látott.
Lehet káposztát kovászolni, az is savanyú és nem is rossz, de nem lesz olyan soha.

Mint ahogy a kenyér és a lángos sem, amit nem sok órán át ésfateknőben dagasztanak, pernyés kemence alján sütnek.

Boar... 2016.02.26. 22:27:18

Az idő nyilván megszépíti az emlékeket.
Nagyanyám még fadézsában savanyította a káposztát de az nem voot annyira higénikus mint a zárt savanyító edény. Nem tudom visszaidézni, hogy finomabb lett volna mint amit most én csinálok, szvsz. nem volt jobb.
A fajtaválasztás meg olyan dolog, hogy ha mindenki a most elérhető fajtákat használja, akkor tökmindegy, mi volt régen.
"Téli" káposztából kell csinálni, a sokáig elálló, kis fejű fajtából.
"Mifelénk"