Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (34) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (269) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (93) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (74) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (109) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (67) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (36) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (184) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Argentín steak hízott libamájjal, rizibizivel és gombával

2016.01.01. 07:00 Andrass9

Ünnepi vacsora születésnapra. Ez úgy született, hogy Márton nap okán akciósan jutottam egy kisebb libamájhoz, feleségem pedig szép akciós rostélyost és hátszínt talált a madarasban.

36.jpg

Ilyen csodás alapanyagokból öröm dolgozni, hátmég meglepni az ünnepeltet! A rostélyos gyönyörû márványos, míg a hátszín nem szûkölködött faggyúban. Bár a szeletek egy igazi sztékhez túl vékonyak voltak, azért csak megoldottam valahogy.

Az ünnepi ebéd az obligát húslevessel kezdõdött, ám a családunk bõvült egy jó izlésû fiatallal, aki szintén szereti a velõscsontot. Hát ezt nem lehetett kihagyni!

29.jpg 30.jpg

A libamájat 2 cm vastag szeletekre vágtam, és tejbe áztattam egy napra.

11.jpg

A húshoz is elõkészítettem a páchoz valókat:

  • 1 kis csokor kakukkfü
  • 1 ek Montreal Steak fûszer
  • 1 ek saját mustár
  • 1 ek angol mustár
  • 1 ek német tormás mustár
  • 3 ek olivaolaj
  • 1 ek fûszeres csili krém
  • feketebors

12.jpg

A kakukkfürõl lehúztam a levélkéket, és az összes fûszert, mustárokat belekevertem az olivába. Egy szilikonecsettel az összes hússzeletet bekentem a páccal, amiket azután egy mûanyag dobozba pakoltam egymásra.

13.jpg 14.jpg 15.jpg 16.jpg

Ezt a dobozt is lezártam és a hûtõbe tettem a máj mellé a hidegre.

17.jpg

A nagy nap reggelén feleségem készített egy marcipános gesztenyetortát, mert azt rendelt az ünnepelt.

18.jpg

Köretnek zöldborsós rizst fõztem, mert a kicsilyány nem eszik krumplit.

19.jpg 20.jpg

Készült ezen kívül egy öntet is a májra:

  • 3 ek must
  • 1 ek tokaji aszúból készült balzsamecet
  • 1 ek tokaji borecet

Ezeket egy kis teflon serpenyõben az ötödére besürítettem.

25.jpg 26.jpg

Megsütöttem ghín egy néhány barna csiperkét (kevés szójaszósszal ízesítve) a gombakedvelõknek.

27.jpg

A fõfogást viszont tárcsán és a teraszon készítettem.

28.jpg

A libamáj szeleteket papírtörölközõn leszárítottam, majd megszórtam frissen õrõlt borssal és egy csöpp lisztet szitáltam rá.

24.jpg

Elõször a hátszínszeleteket tettem fel a tárcsára, amit egy kanál ghível megkentem. Ez lesz a lányoké, azt alaposabban kell megsütnöm.

21.jpg

Amíg a hús sült, a libamájat egy újabb kanál ghín megbarnítottam mindkét oldalán nagy lángon (1750W-on a rezsón :)

32.jpg

Minden tányérra tettem egy nagy merõkanál rizst, gombát annak, aki szereti, egy szelet húst, amire 2 szelet pirított libamájat helyeztem. Rácsepegtettem a májakra egy-egy mokkáskanálnyit a must redukcióból.

33.jpg

A rostélyossal is hasonlóképpen jártam el, de azt nem sütöttem át teljesen, a fiúk közepesen szeretik a családban. Járt még mellé friss zöldsaláta olivás öntettel.

34.jpg

Királyi vacsora lett!

37.jpg

A must/ecet redukció remekül kiemelte a libamáj ízét, az argentín marha pedig puha volt és szaftos.

59 komment

Címkék: tej mustár balzsamecet szójaszósz rizs bors libamáj zöldborsó must hátszín olivaolaj rostélyos borecet csilipaszta ghí kakukkfü barna csiperke Krensenf Colmans mustár Montreal steak fűszer

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr878205404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.01. 11:05:37

@Praliné.: Jó reggelt! Korán keltél, pedig nincs kecske se, amit fejni kéne :)
Boldog új évet!

Isley 2016.01.01. 11:26:48

BUÉK mindenkinek!

Ha libamáj van benne, akkor rossz nem lehet :)

turósmácsik 2016.01.01. 11:38:53

Boldog Új Évet!
Ez egy remek üdvözlő poszt, valóban jó étel:))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.01.01. 11:59:48

Boldog Új Évet kívánok magam is!
Megadtad a módját, az már egyszer biztos, erős kezdés lett. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.01. 14:57:33

@Waka: Nem biztos, hogy a folytatás is ilyen lesz :) De ez az étel szép, és jó is volt.

látjátok feleim szümtükkel 2016.01.01. 15:00:46

Kár, hogy nem piros tányérra tetted.:D

Bolgos új évet mindenkinek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.01.01. 15:18:36

hu de regen igergetem Marynek a libamajat
de majd cask otthon
picilany miert nem eszik krumplit?
/mi a salatat a foetel elott esszuk es a foetelhez valo koreteket kulon talkakban helyezzuk el es akkor abbol azt szed mindenki amit akar, mert van aki meg a krumplit szereti
en pl. ettem volna mindent , de krumplit is, rizibizivel gombaval stb.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.01.01. 15:23:41

@Andrass9: hat az hetszentseg, hogy jol nez ki es qrwa jo lehetett
most megint kereshetek a neten elado libamajat, amit majd megint nem rendelek meg, mert a nem tomott liba maja ugyse olyan...
es fozok toltottkaposztat

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.01. 15:54:45

@látjátok feleim szümtükkel: Pukk meg! Csakazértis a kékre raktam (pirosból csak 1 van ...) :)
Dolgos ujévet kívánok!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.01. 15:56:23

@hagyma: A kicsilyány nem tudja megemészteni a krumplit :(
A saláta előre evése amerikai szokás (hogy ne egyél olyan sokat a főételből :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.01.01. 16:03:34

@Andrass9: nem tudtam, aszittem kenyeskedik, persze azt sem tudom eppen hany eves
nem kifejezetten amerikai szokas es etele valogatja
egy jo fasirthoz pl siman eszem az ubisalit kozosen
ehhez nekem valahogy nem illik salata
se a steakhez sem a libamajhoz
de amugy nagyon ennem es nekem a salata tovabbi etvagyat gerjeszt a foetelhez:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.01.01. 16:05:16

sot pontositok
szerintem a salata foetelhez valo evese hungarikum:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.01.01. 16:15:08

ja es ezer eve nem ettem rizibizit, ehhez a kajahoz tokeletes koret

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.01. 16:42:33

@hagyma: Hungarikum ... ja ... :) Relative kevés salátát fogyasztok százon, így nem nagyon foglalkozom vele, és mindig elfelejtek készíteni. Szerencsére feleségemnek eszébe jut :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.01.01. 17:01:46

@Andrass9: en eszem
-Mary mindig csinal egy tonna vegyesen- magaban is, foetel elott is
meg foetelhez is ha Magyar a kaja, mer ahhoz melle kell nem elotte
ma piheno, mert tegnap meloztam, holnap indul a toltottkaposztaproject

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.01. 21:16:00

@hagyma: Nálunk megindult a kocsonyaszezon! Hideg lett, így szépen kifagy...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.01.01. 21:40:24

@Andrass9: az regen rossz ha kifagy:)
meg nem dontottem el keszitek ezen a telen
nem kizart kisebb mennyisegben

farkasmari72 2016.01.01. 21:52:54

A kezdet és a vég is csodás, mind kedvencem.Kérdésem lenne, Montreal steak fűszert lehet valahol venni, vagy saját gyártmány?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.01.01. 22:23:02

Az Aliexpress-en böngészem a magokat. Van bonsai mag, banán-, mandarin-, ananász-, epermag, de ez a csúcs: kepfeltoltes.hu/view/160101/K_perny_k_p___8211__2016-01-01_22_11_41_www.kepfeltoltes.hu_.png
@farkasmari72: Magyarországon nem lehet kapni (a google szerint), recept viszont van számtalan, és nem is kell hozzá különleges összetevő, legfeljebb a szárított hagyma előállítása macerás kissé.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.01.01. 22:35:30

@Waka: az nem maceras
nem adsz sort hagymanak es kiszarad

medvedr 2016.01.01. 22:39:51

Boldog újévet! Jó lehetett. A libamájat talán érdemes egy kicsit vastagabb szeletben megpróbálni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.01. 22:40:54

@farkasmari72: Én az USA-ból hozom, mert lusta dög vagyok kikeverni:

2 TK fokhagymapor (nem fokhagymasó!)
2 TK száritott hagyma
4 TK durvára darált koriander
2 EK durva só (nem is olyan durva az, ami benne van)
4 TK szárított kapor, vagy őrölt kapormag
4 TK paprika
4 TK piros csilipehely vagy cayenne bors
4 TK durvára darált feketebors
Van aki kakukkfüvet és rozmaringot is tesz bele.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.01. 22:41:49

@medvedr: Életem első próbálkozása volt így megsütni. Köszönöm a tanácsot, kipróbálom!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.01. 22:43:52

@Waka: Abból a magból vetettem 10 szemet. Egy se csírázott ki :(

Boar... 2016.01.01. 22:50:46

@Waka: Photoshop magot is lehet rendelni? Basszus, mik vannak...
:-)

Boar... 2016.01.01. 22:53:19

@Andrass9:
A libamájat miért áztattad tejben? Se "kimosni" nem kell belőle semmit, se az ízét lágyítani, puhább sem kell, hogy legyen...
Szvsz. nem csak felesleges, de káros is kiáztatni. Egy száraz vadmájnál persze szükséges, de egy zsíros, lágy libamáj az más tészta.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.01.01. 23:08:58

@Andrass9: en meg sosem sutottem,, de enni mar ettem
nem szeletelnem vastagabbra
lisztet sem teszek majd ra
anyukam istenien csinalta, cask ritkan futott ra:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.01.01. 23:16:59

bar ahogy most olvasom a szakirodalmat arrafele hajlok hogy egeszben sussem
es felet frissiben megenni, masik felet zsirban huttobe rakni
mar cask normalis libamajat kell szerezni

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.01. 23:24:11

@Boar...: Mert a tej fehérjéjét a ghí-ben karamellizálva extra dió ízt ad a májnak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.01. 23:26:10

@hagyma: Azt hiszem én is maradok a zsírban lesütött májnál, bár ez a szelet verzió igazán ízes volt! Még gondolkodom, hogy megpróbálom Serényi Zsolt Libamáj terrine-jét reprodukálni - az remek volt!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.01.02. 02:04:53

@Andrass9: hezitalok , bar meg meg sem rendeltem, mert a hirtelen sult hagymasnak sem lennek ellensege
asszem ugy feleznem

látjátok feleim szümtükkel 2016.01.02. 09:52:57

@hagyma:

A kicsilyának ( meg a nagynak is ) izzad a lába a krumplitól.:D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.01.02. 10:33:06

Boldog új évet a Blogkocsmának!
@Andrass9: Már régen beélesítettem egy januári posztunkat, nagyon hasonló címmel - nem plagizálás lesz:) /

farkasmari72 2016.01.02. 10:35:42

@Andrass9: Nagyon köszönöm, megpróbálkozom vele.Szerencsére van egy kis maradék, össze tudom hasonlítani.Ezt még az USA-ból hozták.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.02. 11:12:17

@Mitzi von Küche: Azonos kaját főzni nem plagizálás! Benne volt a levegőben ez az étel, ezért te is ezt főzted :)
Köszönjük a jókivánságot, élni fogunk vele ...

medvedr 2016.01.02. 11:44:22

@Boar...: kiáztatni azért szokták hogy a vér kijöjjön belőle- legalábbis én így tudom. Ezt leginkább hideg /jeges vízben való áztatással lehet elérni. Sok értelme nincsen, szerintem. Azt mondják, ha kevésbé véres, kevésbé valószínű ,hogy zöld foltok lesznek benne a terrin készítésnél. Ez szerintem nem egészen igaz, a fagypont körüli hőmérsékletről történő hőmérséklet emelkedés hatására bekövetkező májfoltosodásnak más okai lehetnek.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.01.02. 12:42:43

@hagyma: Azt te csak hiszed. Én már kísérleteztem vele, vékonyra szelt hagymát próbáltam a sütőben, rácson megszárítani. Ha egy kicsit magasabb a hőmérséklet, megsül és megbarnul. Aszalóban lenne az igazi, csak az éppen nincs.
@Andrass9: Pedig milyen pöpec lett volna. Mint Mézgáéknál: www.youtube.com/watch?v=QJDPDGBTSck
@Mitzi von Küche: Boldog Új Évet!
@medvedr: A nyakló nélküli nyakalás pl. :D

medvedr 2016.01.02. 13:05:10

@Waka: hát izé.....sajnos én ezt józanon tudom, esetleg trapézon is.

Fenchurch68 2016.01.02. 13:10:25

A szárított hagymának nem lehet alternatívája esetleg a kis vödörben ikejában meg lidliben kapható szárított pirított hagyma porrá törve?
Anutámtól rendszeresen libamájat szoktunk kapni zsírban lesütve. Jó ajándék, bár nem tartós :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.01.02. 13:59:34

@Fenchurch68: Akár lehet is. Én szárított hagyma vagy hagymapor néven kerestem, de sehol nem kaptam. Ebbe a keverékbe kellett volna anno: blogkocsma.blog.hu/2015/05/28/tarcsan_tarja_ezzel-azzal

Boar... 2016.01.02. 14:23:35

@medvedr: A kiáztatás egy kivéreztetett állatnál, ráadásul olyan "alkatrésznél" amelynek a saját íze "mindent visz" szerintem kimondottan káros. Vannak alapanyagok amelyekhez bűn hozzátenni vagy elvenni belőlük, önmagukban is tökéletesek. Ilyen szerintem pl. a vargánya gomba és ilyen a libamáj is. Ez utóbbi esetében a kiáztatás szvsz. afféle fájndájningos buziskodás olyanoknak, akiknek a szar se elég büdös. Csak sajnos beépül a köztudatba és a mezei user is csinálja mert ha gordonremszi szerint ezt így kell akkor így kell, punktum.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.01.02. 14:54:03

@Boar...: azert a belsosegeknel , maj, vese tudo, sziv, gyomor stb. ovatosabb lennek / az nem varganya/
es nem hype
a disznobelbol is kimossak a szart mielott hurkat toltenek bele

Boar... 2016.01.02. 15:05:57

@hagyma: Szemmel láthatóan egy szót sem értettél meg abból amit írtam. :-(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.02. 17:59:14

@hagyma: Sör nélkül!!! Még mit nem, hogy jól is érezze magát??? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.02. 18:01:45

@Waka: Nemrég szárítottam először aszalóban hagymát, mert biovegetát készítettem. Eszméletlen jó lett (és vicces a vékony hagyma). A végén összemorzsoltam, mint a majorannát.
Sütőben eszembe se jutott volna, baromi nehezen adja ki a levét. Talán légkeveréses sütőben sikerülne, de olyanunk nincs ...

medvedr 2016.01.02. 21:32:32

@Boar...: Alapjában egyetértünk. Azonban egy hízott libát nem olyan könnyű jól kivéreztetni. Rossz a szív testtömegaránya. A szállítást , akasztást , kábítást nem tűri olyan jól. A másik ok ,hogy vallási alapon eltávolítják belőle a vért. Ezt sem egészen jól értelmezik ez esetben, de ebben nincs kompetenciám.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.01.03. 11:07:08

@hagyma: Hja kérem, aki Longhornba jár ne sírjon, hogy jóllakott :)

Topy 2016.01.03. 12:38:33

Lencsefőzelékes, malacsültes, maradék karácsonyi bejglis boldog új évet mindenkinek! :)

Benikuty 2016.01.03. 14:35:18

@medvedr: sajnálom, hogy veled ellentétben a gasztronómiai igényességet én a művelője nemi identitásával nem tudom koincidenciába hozni,tehát nem is lehetek ilyen kiszólásokkal közös platformon...
Maradva a szexuális irányultságnál, én ezt a buzi módszert követem...
www.gaultmillau.hu/buvos-szakacs/hizott-majak
Megjegyzem, hogy a májjal kapcsolatban a kivéreztetés eléggé értelmezhetetlen, legfeljebb az erezés. A tejben sem ezért áztatom 24 órát, hanem egyfajta hőmérsékleti "homogenizálás"végett, amit vízben elég érdekes, levegőn pedig butaság lenne.
Továbbmenve, az sem fedi a valóságot, hogy a tej ízben bármit is hozzáad a kész máj ízéhez. ugyanis jól látható módon, amikor kivesszük a májat az áztató tejből, az arról teljesen lecsorog, átjárni pedig egyáltalán nem tudja.

medvedr 2016.01.03. 16:33:37

@Benikuty: Szerintem mellé ment, nem én írtam , hogy buziskodás. Ha nem letnne egyértelmű nem azzal értettem egyet, hogy valami buziskodás, hanem a mondanivalóval. A tejben áztatás szerintem tök felesleges túlfinomkodás, de te úgy készíted, ahogy jól esik, azt követsz akit akarsz. mintahogy én is. A kivéreztetés nem értelmezhetetlen a máj esetén sem.

látjátok feleim szümtükkel 2016.01.03. 18:27:55

A kivéreztetés eredményeként más lesz a hús ( máj ) kinézee és íze is. Kényszervágtam egy egészséges kacsát, amelynek valami belső elpattanás okozta a vesztét, ezért a vér nem tudott belőle rendesen kifolyni, benne maradt a szövetekben is. Ezáltal a hús színe sötétebb lett, és sokkal karakteresebb lett az íze is.

Vesét én soha nem áztatom ki, ahogy megveszem olyan állapotban marad, félbevágom és kivágom a belső részeket, majd az így megtisztított vesét gyorsan átmosom, vékonyra szeletelem, ezt követően sütöm, főzöm.