Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • jegeskaveee.: @Andrass9: Annak meg errefelé öhöm a neve.:))) (2019.11.22. 19:30) Ebéd: krémes gulyásleves, spenótpüré
  • jegeskaveee.: @kobold63: Nem feldobta, besűrítette.:))) A reszelt sajttal együtt, mert azt is a tej felforrása u... (2019.11.21. 07:57) Lecsós csirkemáj
  • Andrass9: @old forester: Örülök, hogy segíthettem! (2019.11.19. 23:10) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (244) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (20) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (366) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (45) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (74) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (271) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (37) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (24) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (67) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (134) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (11) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (10) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (95) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (7) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (110) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (130) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (69) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (135) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (235) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (40) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (78) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (34) zellerlevél (29) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

B/4 szelet

2015.12.28. 07:00 Waka

A B/4-es papír mérete 250X340 mm. Nagyjából.
A cél egy édes-krémes, tömény, de ízes, igazi ünnepi sütemény elkészítése volt. Fél éve érleltem az ötletet, spekuláltam a hogyanon és a milyenen, aztán összeállt a terv. Alapnak a mézes krémes tésztáját használtam. Kábé. Pár malőr ugyan esett, de a sütemény végül kelkészült.
25.jpg


Hozzávalók a tésztához:
- 60 dkg búzafinomliszt
- 10 dkg sertészsír, vagy vaj
- 3 evőkanál méz
- 2 dl tej
- 1 db L-es tojás
- 12 dkg kristálycukor
- 1/2 tasak sütőpor
- csipet só

Krém 1:
- 15 dkg étcsokoládé
- 5 dkg vaj
- 1 dl tejszín
- 10 dkg finomra darált dió
- 0,3 dl rum

Krém 2:
- 4 dl tej
- 2 tojás sárgája
- 3 evőkanál kristálycukor
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 2 teáskanál étkezési keményítő
- 10 dkg kókuszreszelék

Krém 3:
- 3 dl tejszín
- 3 evőkanál kristálycukor
- 10 dkg durvára őrölt pirított mogyoró

A tetejére:
- 2 tojás fehérje
- 2 evőkanál porcukor
- csipet só

Már előző nap elkezdtem az előkészületeket, a diót ledaráltam, a mogyorót megpirítottam, és azt is felaprítottam.

1.JPG
Másnap reggel a lisztet összekevertem a sütőporral, megsóztam, hozzáadtam a zsírt, és összemorzsoltam.

2.JPG
Beletettem a cukrot és a mézet, beleütöttem a tojást, és hozzáadtam a tej egy részét.

3.JPG
Végül az összes tej belement, alaposan összegyúrtam, és négy egyenlő részre osztottam. Betettem a hűtőbe pihenni.

4.JPG
Míg a tészta nyugodott, elkészítettem a krémeket. A cukrot felolvasztottam.

5.JPG
Felöntöttem a tejszínnel, kevergettem, míg a cukor teljesen elolvadt és a krém besűrűsödött.

6.JPG
Beletettem a mogyorót, kicsit még forraltam rajta és kész.

7.JPG
2 dl tejet a cukorral és a vaníliakivonattal felforraltam. A másik 2 dl tejet kikevertem a két tojássárgájával és a keményítővel.

8.JPG
A felforrt vaníliás tejhez öntöttem a tojásosat, és újból felforraltam.

9.JPG
Mikor a krém besűrűsödött, beletettem a kókuszreszeléket, egyet rottyantottam rajta és ez is kész.

10.JPG
A csokoládét a vajjal gőz fölött megolvasztottam.

11.JPG
Hozzáadtam a tejszínt, alaposan elkevertem.

12.JPG
Beletettetem a diót, kikevertem és félretettem hűlni. Később, mikor meghűlt, nyakon öntöttem a rummal, és azzal is elkevertem.

13.JPG17.jpg
Ha már mértekkel dobálózom, akkor precízen kell csinálni. Kiszabtam hát egy hungarocell lapból a B/4 méretet, és ez szolgált sablon gyanánt. A tésztát kinyújtottam. Ráterítettem a sütőpapírra, a sablon segítségével kivágtam a megfelelő méretű lapot.

14.JPG15.jpg
A tésztát a sütőpapírral áthúztam a tepsi aljára. 3-as fokozaton 15-20 perc alatt sültek ki a lapok, egy rácsra tettem őket, míg teljesen ki nem hűltek.

16.jpg
Nem volt más hátra, mint összeállítani a süteményt. Az alsó lapra rákentem a rumos-diós-csokis krémet.

18.JPG
Erre jött következő lap és a vaníliás-kókuszos massza.

19.jpg
Majd a karamellás-mogyorós.

20.JPG
A legfelső tésztarétegre cukros tojáshabot készítettem. 2 tojás fehérjét 2 evőkanál porcukorral gőz fölött felvertem, és a tésztára simítottam. A süteményt egy nagyobb tálcával letakartam másnapig, hogy a tészta meg tudjon lágyulni valamennyire.

21.jpg22.jpg
A sütemény éppen olyan lett mint vártam.  A rum éppen jól érezhető, a mogyoró roppan, a kókusz, az meg kókusz. Nagyon édes, nagyon finom, nagyon tömény. Négy kis kocka egy tányér halászlé után éppen elég vacsoráig.

26.jpg

A maradék tészta sem ment veszendőbe, Összedobtam egy kis tortát belőle, hogy már aznap is megkóstolhassam.

24.jpg

Persze pár tanulságot ismét sikerült leszűrnöm, de ez nem is csoda, hiszen ez egy magam kitalálta, eleddig még soha nem sütött sütemény. Világpremier!
Szóval, a csokoládés krémbe nem kell 5 deka vaj, sőt ha belegondolok, semennyi sem kell belé, ott a tejszín, az majd lazítja. A túl sok vaj egyszerűen kicsapódik. Az összes krémet hígabbra kell készíteni, mert nem igazán puhult meg a tészta. Aztán a tojáshab. Két tojásfehérjéhez nem két evőkanál porcukor kell, hanem legalább tíz. A többi stimmel, és azt hiszem, ez elég jó arány. Lesz még ilyen, persze nem túl gyakran.

Ps.: András, ha mégis szeretnél mákos gubát posztolni, nosza, én biztosan nem eszem édességet Húsvétig.

38 komment

Címkék: tojás dió méz étcsokoládé rum kókuszreszelék sertészsír étkezési keményítő törökmogyoró mézes krémes vaníliakivonat

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr78200714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

©________ 2015.12.28. 10:18:28

Hat gyakorlatilag majdnem minden hibat felismertel:-)

Annyit javasolnek hozza, hogy a tejszines csokit kicsit lazitsd majd fel habverovel. Es a vaj tenyleg nem kell bele, latszik is, ahogy kidobta magabol

Egy kicsit bounty szelet utanerzes nekem
Meg en nem szeretem az egyben sokfele sutiket, nem eleg hatarozottak, de ez egyeni preferencia:-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.28. 11:25:40

Tetszik!!!
Legközelebb készíts flódnit is. Az is nagy siker szokott lenni, és legalább ilyen macerás :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.12.28. 13:33:15

Köszönök szépen!
@Andrass9: Okvetlen, bár az a legközelebb, kicsit odébb lesz.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.28. 15:54:24

@Waka: tudom ez gasztroblogon trollkiodasnak tumhet, de nekem, ismetlem NEKEM, mar a mosogat is sok lenne 4 szelet sutyiert
raadasul van a varosban egy nagyon jo Magyar cukraszda
nem mondom, hogy nem kacerkodtam a gondolattal, hogy nagy raeroidomben sutok egy bajglit /raadasul a szomszedasszony hozott ajandekba vagy 2 kilo diot/ de qrwa gyorsan kivertem a fejembol

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.28. 16:13:10

@Waka: A mákos guba helyett aranygaluska sült, meghagyva neked a pódiumot ...
Jó, nem is - hanem a gyerekek azt választották :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.28. 16:41:36

@Andrass9: az aranygaluska nalam is very a makosgubat

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.28. 16:42:54

hehe az angol helyesirasellenorzom megint alakitott:)

látjátok feleim szümtükkel 2015.12.28. 17:13:07

A kérmeket nem hígabbra kell készíteni, hanem több folyadék ( nem tejszín, hanem helyette tej ) kell, azt fel tudja szívni a tészta. A tejszín zsíros, ezért azt kevésbé, mert a tészta maga is zsíros.

A krémek habosítása jó ötlet ( tejszínt laza habbá verni és úgy bele tenni az egyéb adalékokat ), érdemes kipróbálni, mármint a kókuszost nem kell, a másik kettőt.

Azért van valami ami csuda jól sikerült. A tésztalapok. Én soha nem tudtam ilyen szépen megsütni.

Azért biztosan finom lett ez a süti, a látványa nem rossz.

©________ 2015.12.28. 17:19:44

@látjátok feleim szümtükkel: a csokival egyutt gondoltam, ahogy a parizsi kremet. Felo, hogy ha a habba teszi a csokit, kicsapodik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.28. 18:03:26

@hagyma: Szoktam mulatni azokon, amit "javított" :) Nálam ki van kapcsolva, mert még tudok helyesen írni (többé-kevésbé) .

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.28. 18:04:30

@látjátok feleim szümtükkel: Igazad van - a tészta tényleg csodaszép lett. Ilyet nekem se sikerül sütni (ami nem csoda) .

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.28. 18:06:19

@Praliné.: A csokikrémet valószínű megfőztem volna, hogy ne olvassza, hanem oldja a csokoládét. Akkor nem csapódik ki. Vagy minimalizáltam volna a hozzáadott anyagokat, de akkor kemény lesz.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.28. 18:13:21

@Andrass9: mikor feltelepitettem az uj windowst, az 10-et felrakta magatol es ugy dontottem, hagyom mert jol szorakoztat
/meg a hozzaszolok is hogy egy b-vel irom a jobb-at:)
stb./
azert a Magyar helyesirasom sokkal jobb mint az angol, de amerikai oldalon sosem hasznalom, nem szamitanak a hibak egy ilyen pillanatokon belul eltuno vilagban, mint a net
hivatalos levelekt meg nemigazan irok, arra van telefon:)
sajnos a sutihez nem tudok hozzaszolni, mint emlitettem, minden elofordulhat velem a konyhaban, de hogy sutit sussek ahhoz valami nagyon nagy dolognak kellenne tortennie
asszonydolog, hamar...
de nekunk jo a cuki

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.28. 18:58:47

holnap bableves
ebbol a remek sonkabol es nagyon szep kolbaszbol
a heten kitart

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.28. 19:21:27

@hagyma: Nekem a karácsonyi leves volt csülkös bableves. Sajnos már 26-án elfogyott!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.28. 19:31:31

@Andrass9: nalunk sult sonka volt krumplival karacsonyra
mivel tobb mint 4 kilos volt, maradt boven a levesbevalonak is /miazhogy van 1 kilo babom, meg vagy 12 literes fazekam\
+ kolbasz
ez nalunk hagyomanyos
utana jon szilveszterre a toltottkaposzta
azutan tuti nem fozok 2 honapig
es megy belole boven a fagyasztoba is hideg februari estekre:)
mer' mos tovabbra is qrwa meleg van
66 F
egy hete nyitva az ablak...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.12.28. 21:39:01

@Andrass9: Akkor majd lesz guba valamikor, már csak a gubakifli kedvéért.
@látjátok feleim szümtükkel: Igazad van, én is ezt a szót kerestem, tehát lédúsabbra kell készíteni. Mondjuk a karamellt nem kellett volna annyira besűríteni, a csokoládéba meg mehetett volna több tejszín. Viszont a tésztalapok szépsége és a keménység gyaníthatóan kéz a kézben járnak. Kicsit azt is lazábbra kell csinálni valahogy. Már így is kötöttem pár kompromisszumot, például cukorból is jóval kevesebbet használtam, mint a fellelt receptek szerint illett volna. A csokoládékrém főzésénél vigyázni kell, mert ha a cukor olvad, akkor igencsak meg tud keményedni.
Megvolt a ma esti séta is, 5,7 km. Nem kell ringatni.

Fenchurch68 2015.12.28. 22:53:44

Ahhoz nekem újra kéne születnem, hogy sablonnal süssem a tésztalapot :)
Tegnap este hirtelen igény támadt némi édességre, ami nem bejgli, úgyhogy előkaptam egy csomag réteslapot, kibéleltem vele egy tortaformát, összekevertem egy fél kilós túrót kis tejföllel, két tojással, kis cukorral meg egy mirelit málna maradékával, a tetejére is morzsoltam egy réteslapot, betoltam a sütőbe (gyakorlatilag a pizza maradékhőjén), aztán a kívülállók nyugalmával vártam, hogy mi lesz belőle.
Szépnek szép lett, azt mondták, jó is. Mára is rendeltek a lyányok, málna már nincs, de maradt az ananászkonzervből :)

látjátok feleim szümtükkel 2015.12.29. 08:01:57

@Fenchurch68:

Nagyon jó a hirtelen ötleted, de neked is jobban sikerül, ha a tojás fehérjét habként tetted volna bele. Elektronyos habverővel seperc alatt kész.

Valaki olyan szépen tudta, hogy lazítani!

látjátok feleim szümtükkel 2015.12.29. 08:12:27

@Waka:

Ezer éves csokoládékrémem, gyerek szülinapi tortájába ez ment: 3 tojás, valamennyi kristálycukor ( ez változó volt, attól függően, hogy nagyon édesre akartam-e vagy sem ) 2-3 kanál nagyon jó minőségű kakaó, és ezt gőz fölött krémmé főztem, majd kihülés után habosra kevert margarinnal tettem a tésztára. Vajjal is finom, de ha ezt a főzött alapot habbá vert tejszínnel keverik, akkor valami csodás krém lesz belőle. Volt amikor még gesztenye is keveredett tévedésből bele. Az a torta fogyott el a leggyorsabban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.12.29. 10:45:30

@Fenchurch68: A sablon voltaképpen megadta a sütemény apropóját (apró popóját), ez volt a koncepció, ami köré lehetett építeni az egészet. Az sem utolsó szempont, hogy egyformák lettek a lapok.
@látjátok feleim szümtükkel: Ki fogom próbálni. A margarint csak úgy magában verted habosra?

Fenchurch68 2015.12.29. 11:02:09

@látjátok feleim szümtükkel: Plusz egy edény, plusz macera :) Ha meg kell adni a módját, nem sajnálom a munkát belőle, de ez most hirtelen mivanitthon édességvágy leküzdésére készült.

@Waka: A diótorta lapjait a szép új állványos pizzasütőn fogom készíteni, egyszerre négy lapot. Még sose sütöttem igazi torta alakú tortát, na majd most!
(Nagymamám a dobosnak való lapokat vágta körbe mindig nagyon precízen sablonnal sülés után, én magát a készterméket nem kultiváltam, de a leesett szélekkel boldoggá lehetett tenni.)

látjátok feleim szümtükkel 2015.12.29. 14:28:14

@Waka:

Igen, és a kihült csokis krémbe kevertem.

@Fenchurch68:

Én hirtelen felindulásból mindig tartok a hűtőben egy adag gesztenyét ( egy hétig eláll ), és abból villával vakargatok tálkába ( majdnem olyan, mintha nyomón ment volna át :D ), amihez flakonos tejszínt nyomok.

látjátok feleim szümtükkel 2015.12.29. 14:29:13

@Waka:

Meg fogom keresni a pontos receptet, és közzé teszem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.29. 15:18:07

@Andrass9: mostanaban fogok hozza a bableveshez, a sokat emlegetett husveti sonkabol
eppen a masodik szamu csulkos bablevesed receptjet nezegetem
mondjuk nekem cask babyrepa van itthon meg cereal/azt nem tudom tegyek-e bele, meg petrezselyem/
berantani nem tudom, akarom-e?
meg a hagyman gondolkodom, hogy kell-e bele felaprozva, vagy cask dobjak bele egy fejet
a tobbi stimmt
kukta nem jatszik, mert a sonka tulkeppen kesz, bab azott egy ejjelt,( majd 1 kilo, nem egy pohar:) sonkajus es borok megkocsonyasodva figyelnek a huttoben kb 2 kilo
es meg megy bele kolbasz
szalonnat mar elhagyom

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.29. 15:39:35

@hagyma: mondjuk a cereal a celery:) bar mindketto van itthon, cask meg alszom:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.12.29. 18:07:56

@Fenchurch68: Az de milyen jó is tud lenni.
@látjátok feleim szümtükkel: Köszönöm!
@hagyma: Elindíthatod a levest pirított hagymával és pirospaprikával is, megspórolod a rántást, és egy kicsit könnyebb lesz. Ennyi mindenhez még szalonnát tenni már túlzás is lenne.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.29. 18:42:14

@hagyma: Zeller, bébirépa jó. Hagymát egy kis zsíron vagy olajon párold meg, rántás helyett szórj rá a paprikával egy kis lisztet (keveset), és úgy öntsd fel. De liszt helyett jó a butmixer, amit 10 másodpercre belenyomsz a megfőtt babba - sajátmagával is lehet süríteni, csak még ne legyen benne a sonka. Az amúgy is készrefőtt/sült már, csak a babnak kell főnie.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.29. 18:42:52

@Waka: Én is csak írok, de nem olvasok :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.29. 21:33:47

fol
ugy jartam el apro hagyma ala valami pirospaprika apritott fokghagyma
kicsot megporkoltem a kolbaszt
azutan zutty bele mi9nden bab sona kisebb csont teatojasba szemesbors es 2 cikk fokhagyma
baberlevel
zellerszar 1 zoldpaprika valami repa
a vegen eldontom rantok-e?
nem valoszinu
sokszor teszek bele savanyukaposztat a vegen, de most kihagyom mert szilveszter utan toltottkapi lesz

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.29. 21:49:55

@Andrass9: remelem
rossz nem lehet, mert jok az alapanyagot, mondjuk a sonkanak a levenek felet megettem, mint kocsonya:)
de jutott belole
ahogy megpuhul a bab kesz is

Fenchurch68 2015.12.29. 22:54:13

@látjátok feleim szümtükkel: Nálunk is mindig van gyorssegélynek gesztenyemassza, de én igazi alaméniom krumplinyomóval operálok :)
Ezek a sáskák minden mennyiséget fölesznek, ha sütiről van szó. Már hirtelen felindulásból almás-levelestésztás rózsácskákat is kellett sütnöm. Azt hittem, hogy kitart év végéig a töltött káposzta, de tévedtem. Mondjuk ma közkívánatra macaroni cheese volt, de többeket rajtakaptam, amint a hüttő előtt állva eszik ki a tölteléket a fazékból.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.29. 23:02:04

@Fenchurch68: Az kötelező (legalábbis Váncsa mestert szerint:)
Gesztenyemassza itt is van mindig kettő a csodahüttőben. A gyerekek meg szülinapra mindig gesztenyetortát kérnek (én Oroszkrémtortát - hint, hint, hint )

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.12.30. 11:38:07

@hagyma: Az a káposztás bab még hátra van, valamikor összedobok egyet.
@Fenchurch68: Lakatot a frizsiderre.
@Andrass9: Legközelebb, mikor sütök, okvetlen küldök egy szelet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.30. 11:48:15

@Waka: Vigyázz! Aki szelet vet, vihart arat!