Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (36) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Sajtos, tárkonyos spárgaszufflé, omlett és spárgakrémleves

2015.12.26. 07:00 Andrass9

Az USA-ban járván baráti áron ($3,50) csaptam le egy köteg spárgára. Arra csak most jöttem rá, hogy ennyiért itthon is árulják ilyentájt :) Az már viszont igazán a véletlen mûve, hogy - míg ebédeltem - az éttermi  TV-ben egy spárgaszufflé elkészítését láttam. Egyedül voltam, végignéztem hát. Mondjuk az ebédem azért annál grandiózusabb volt: homárfarokkal töltött foltos tõkehal krumplipürével a kedvenc sörfõzdémben a fõutcán, jeges teával.

48.jpg

Annyira egyszerûnek látszott az elkészítése, hogy bevállaltam a megfõzését. Kicsit kellett csak keresgélnem a lyány garázsában a ramekinek megtalálásához. Õ rendszeresen készített ezekben a mini tálkákban creme brulée-t. Aggódtam viszont a mérete miatt, szerintem szuffléhoz nem elég magasak. Sebaj, akkor is megpróbálom!

Relative kevés(?) hozzávalóval megúsztam:

  • 1/2 kg zöld spárga
  • 1 nagy mogyoróhagyma (képzavar, de nevezhetem salottának is ...)
  • 3 dkg vaj
  • 1 csõ Anaheim csili (sima zöldpaprika is jó)
  • 5 tojás
  • 3 dkg Gruyere sajt (nem volt, csak Jarlsberg)
  • 3 ek liszt
  • 1-2 dl tej
  • 1 csipet szódabikarbóna (szerintem 3 kellett volna)
  • kevés snidling
  • 3 ág tárkony
  • 1 csomó petrezselyem
  • 1 tk cukor
  • 1 tk reszelt citromhéj
  • 1 csipet feketebors

10.jpg

A tojást farmról hozzák a lyányomék, meg gyakran a tejet is, de most abból csak bolti volt itthon - az tovább eláll. Az összetevők közt a hangsúly a spárgán és a tárkonyon van, a többi csak kiegészítő ezekhez.

Elõször is alaposan megmostam a spárgát, mert a zöldspárga sok homokot is hoz a fazékba (meg a fogaink alá). Elég friss volt, de azért letörögettem a végét ott ahol magától elpattan. Így garantáltam szálkamentes lesz a spárgám.

11.jpg

Felvagdostam a spárga vékonyabb felét karikákra, és cukros-sós vízben felforraltam, a másik felét és a letördelt végeket kicsit nagyobbakra vágva félretettem. Kb 3 perc forralás elég volt, hogy kicsit megpuhuljon, amikor átszürtem és jeges vízbe tettem, hogy ne fõjön tovább (a sok szöveg helyett mondhattam volna, hogy blansíroztam ...)

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

Felaprítottam a salottát. Egy evõkanálnyi vajban megdinszteltem a harmadát, és egy teáskanálnyi liszttel összekevertem. Beleszórtam a levesnek való végeket, picit pároltam, majd felöntöttem a spárga fõzõlevével. Fõztem vagy 35 percet - nem nagyon figyeltem az idõt -, amig teljesen megpuhult.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

A salotta maradékát 2 ek vajban dinszteltem puhára. Közben apróra vágtam a fûszereket és a zöldpaprikát is.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

A csilibõl kivágtam az erét, az valahogy nem passzolt a szuffléhoz. A paprikát is hozzáadtam a párolódó hagymához, majd beleszórtam a 3 kanál lisztet és kicsit lepirítottam. A tejjel egy sûrû mártást készítettem a lisztes hagymás vajból. Hozzákevertem a csipetnyi szódabikarbónát is, legyen ami felhúzza a szufflét sütéskor.

24.jpg 25.jpg 28.jpg 29.jpg

A fûszereket, némi feketeborsot, a megreszelt sajtot és egy kanálnyi reszelt citromhéjat a spárgához adtam. Az idõközben meghült besamelszerûséghez kevertem 4 tojás sárgáját és egy kis sót. A masszát végül beleöntöttem a sajtos, zöldfûszeres spárgába. A keverék színén azért látszik, hogy farmtojást használtam :)

26.jpg 30.jpg 31.jpg 32.jpg

Eközben megpuhult a levesnek való spárga is, amit botmixerrel krémesítettem. Tejszínt kevertem az ötödik tojás sárgájához kevéske liszttel, majd beledolgoztam a spárgakrémbe. Kicsit még felöntöttem vízzel, és majdnem forrásig hevítettem, hogy a tojás azért ne csapódjon ki benne. Kapott egy nagy marék petrezselymet, így lett egy - nem tervezett - leves is a szuffléhez.

33.jpg

34.jpg 35.jpg 36.jpg 37.jpg

 

Az 5 tojás fehérjét habbá vertem, de csak annyira, hogy éppen megálljon. Így kevésbé esik össze, amikor beledolgozom a spárgás masszába.

38.jpg 39.jpg

Kivajaztam a tálkákat, majd reszelt parmezánnal "kiliszteztem", hogy ne ragadjon bele a szufflé. Mivel csak 4 tálka volt, egy kis fém keverõedényt is bekészítettem - sok a massza! A tálkákat magasfalú tepsibe tettem.

40.jpg

Mindegyikbe a feléig kanalaztam a spárgás tojásból, majd annyi forró vizet öntöttem a tepsibe, hogy a tálkák feléig érjen. A sütõt már elõmelegítettem 375F-re (190C), így csak be kellett tolnom 25 percre.

41.jpg

Rengeteg masszám maradt, ebbõl omlett félét készítettem egy nagy serpenyõben. Ez a megfordításnál kicsit szétszakadt, meg valaki evett is belõle, mielõtt teljesen átsült :)

42.jpg 43.jpg 44.jpg 45.jpg

Nem mondanám, hogy a szufflé nagyon megkelt volna. A 25 perc végére a közepe még igencsak folyós volt, amit a lyány nem honorálna.

46.jpg

Ezért felvettem a sütõt 410F-re (210C), és kapott még 10 percet. Ez csak ahhoz volt elég, hogy a közepe is megfõjön, de feljebb már nem jött a felfújt ...

47.jpg

A leves kicsit édesebb lett a megszokottnal (nem kellett volna az összes fõzõlevet felhasználni), viszont így az unokám megevett egy tányérkányit :) A szufflét viszont kétmarokkal tólta be (másnap ebédre meg az omlettet a bölcsiben).

47 komment

Címkék: tej tojás sajt spárga vaj tárkony csili liszt snidling salotta citromhéj mogyoróhagyma Gruyere Jarlsberg

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr98178522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2015.12.26. 10:13:50

Nagyon jó ízlésű unokád van.:D

©________ 2015.12.26. 14:39:27

a tojas szinen az latstik, mit evett. gyari csirkenek is lehet sarga tojasa ha karotint kevernek a tapba vay piros kukoricát. ebbol nem lehet kiindulni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.26. 14:39:32

hat a szuffle nem az en vilagom ugy tunik
ez most desszert, eloetel, vagy cask ugy?
spargaleves johet
atobbi asparagus meg szuffle helyett grillre a T-Bone melle
/ma megsul a jo kis karacsonyi sonkank:)/
krumpli less melle meg kukorica, valami miatt megkivantam a kukoricat

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.26. 14:54:02

@Praliné.: az igy van
viszont az is erdekelne, miert nem fujodott fel?
tuti nem a szodabikarbona hianya miatt

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.26. 16:08:54

@Praliné.: Arrafelé a bolti tojások eléggé hókák. Csak a nagyon drága (értsd: $5+ doboza) tojás szokott elfogadható lenni. Ez meg a szomszédból van, ahol kukoricát esznek, meg kinn kapirgálnak. Ezek szerint a kukorica is sárgítja a tojást.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.26. 16:17:00

@hagyma: Mi csak úgy ettük. Valószínűleg előételnek szolgálnám fel - már csak a mennyisége miatt is :) Nekem nagyon izlett benne a spárga.
A felfúvódás elmaradása annak köszönhető, hogy több, mint fél órával később értek haza a gyerekek, mint amikorra az anyagot bekevertem, így összeeset a felvert tojáshab a masszában, tehát nem volt elég levegő benne.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.26. 16:20:18

@Andrass9: ez is igaz:)
mi is farmrol vesszuk, ha megsem akkor jol meg kell neznia boltban
felenk mar $ 4 folott van minosegi ketrecfree
az 1-2 dollaros tojasok/12 db, azok nem tojasok, hanem ipari termekek
/en mikor csoron kijottem ettem mindent ami olcso volt, ma mar nagyon odafigyelunk mit es honnan veszunk, foleg kajaban/
azza valik a szervezeted amit eszel
mi a tojast minifarmjol kapjuk van amellik zold, sarga, barna, feher
na ezek a tikok az udvaron elnek es persze kulonbozoek
jovore mar nekem is lesznek:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.26. 16:22:16

mar tyukjaim, tojasaim most is vannak
asparagust minden helyzetbol eszem

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.26. 16:25:46

@hagyma: Két tojásból lenne 4 adag asparagus suffle :)))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.26. 17:24:16

@Andrass9: az en tojasaim nem kompatibilesek a szufflehoz

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.12.26. 18:25:25

Köszönök szépen!
Bármelyik jöhet, akár sorban is, éppen kiadna egy ételsort.
Mondjuk, nem az a gáz, ha TV van az étteremben, hanem, ha főzőműsor megy rajta. :D
A számlálót látom, nem bíztad a véletlenre, valahogy odakeveredett egy a tizedik bekezdés végére is.
@Praliné.: Megbízható viszonyítási pont, ha a tojásnak erős, vastag héja van, és a belső hártya is erős.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.26. 18:41:48

@Waka: az is jo viszonyitas, hogy ilyentajt a tyukok nemigen tojnak:)
a mi kisfarmunk tojasexportja is jelentosen akadozik

©________ 2015.12.26. 19:04:35

@Andrass9: lathatoan a piros kukorica, a sima nem annyira.
K0nkretan a hazi tojas inkabb sapadtabb, kint a gyari, ugyanis ha a sargabb a kelendobb, akkora gyarit sargabbra fogjak csinalni. Itthon legalabbis.

@Waka: ez sem kiindulopont, ugyanis a meszgrittol kemeny a tojas heja, amit vagy adnak neki otthon vagy sem, a gyarban meg pontosan kiszamitott adagban van a tapban.

Osszeseegeben en inkabb vennek gyarit, ha friss es tudom honnan van, mert az tenyleg jol osszeallitott tappal etetett csirkebol van, a hazi meg ki tudja mit evett, meg milyen beteg tyuktol van.

A gyarinak max az antibiotikum a hatranya.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.26. 19:41:48

@Praliné.: tudod te mekkora kulonbseg van akarcsak egy rantottanal, vagy fott tojasnal a hazi es a gyari tojas kozott?
sokaig en sem tudtam
vettem le a polcrol az olcsobbat
ma mar tudom/ vagyis jopar eve/
a beteg tyuk megdoglik, nem tojik:)
a farmer meg nem fogja mereggel etetni, mert O is azt eszi
meg utana levagja stb.
tojas es tojas kozott eg es a fold kulopnbsegek lehetnek
multkor melle nyult Mary a boltban
konkretean kidobtuk az elso felverese utan
azutan megprobalta fott tojasnak, zold volt es rossz
pedig mint sokszor emlitettem az etel kidobasara igen kenyesek vagyunk

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.26. 20:22:45

vagyis rosszul fogalmaztam, a legnagyobb kulonbseg pont egy rantottanal jon ki:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.26. 22:51:27

@Waka: Köszi a jelzést. A posztokat programmal generálom (mármint a formátumot) a notepad-ben írt szövegből. Valamit elgépeltem, újra generáltam egy részt, de elfelejtettem kiixelni a számlálót a végiről :)
Jó még a tojás, ha a keménytojást nem lehet meghámozni ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.27. 00:45:49

a sonka tokeletes let
ezutan sult sonkahoz mindig picninc shouldert veszek
3 orat sult
szaftja is rengeteg, ami majd megy a bablevesbe
mindenki a szetdurranas hataran
innom kell egy pohar feherbort
/72 F van December 26-an este, hihetetlen, majdnem be kell kapcsolni a legkondit/

©________ 2015.12.27. 09:35:34

@hagyma: miot tartasz tyukot es mennyit?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.27. 12:12:21

@Praliné.:1-et, kb 10 eve
most tusol, mingya' megy dolgozni

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.27. 13:06:23

@Praliné.: Hagyd el - most szakirodalmazik a tavasszal veendő házhoz, és onnan van a mérhetetlen tapasztalata a tyúkok terén :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.27. 13:12:14

@hagyma: A picnic shoulder a lapocka mifelénk. Az egyik legszaftosabb része a disznónak, nem véletlen, hogy izlett!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.27. 13:15:50

@Andrass9: en nem beszeltem a tyukokrol
en a tojasokrol beszeltem
de ha szerinted nincs kulonbseg tojasok kozott, akkor a lanyod miert farmrol hordja?
tyukszakerto?
a hazvetelhez nem szakirodalom kell, hanem sok-sok keresgeles
a penz mar meg van ra, nem akarok olyat venni amit megbanunk
ez nem gyerekjatek
es igen, megfordult a fejemben tartunk majd nehany szarnyast, gondolom 4-5 tyukhoz meg egy kokashoz nem kell mezogazdasagi egyetem
dednagyanyamnak 4 elemivel ment libaval, kacsaval 2 disznoval egyutt 75 evesen is
talan en is megoldom
job program less, minthogy elmenjek kimosni a fiamra:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.27. 13:20:01

@Andrass9: a husalkatreszekkel mindig bajban vagyok
otthon en sosem vasaroltam hust
eloszor volt anyukam, azutan felesegem, tehat mindketto
\nemigen jartam henteshez/
termeszetesen egy disznorajzon megneztem, hol van
www.digsmagazine.com/images/nourisharticles/pork/porkcuts-picnicshoulder.gif
de akkor mi a shoulder/butt?
a sonak nagyon faszalett
a kifott lebe mar beletettem nehany nyesedeket meg a boret, mar kocsonya let
abbol less a leves:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.27. 13:24:07

jo, a karajt megismerem, meg a daralthust
de ha ottan lognakk a sonkak...
ez kotozott volt, meg nem is lattam amerokaban kotozottet
nagyon beletalaltunk
husvetra fozzuk majd, Mary egesz eleteben sutotte

©________ 2015.12.27. 16:38:42

@hagyma:

"ha szerinted nincs kulonbseg tojasok kozott, akkor a lanyod miert farmrol hordja?"

Talan mert a lanya azt csinal, amit akar?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.27. 16:42:55

@Praliné.: Már amelyik ... :))) A nagyobbik valóban nem irányítható,
a kisebbiket sikerült lebeszélni egy török szilveszterezésről, majd egy egyiptomi útról. Mostanság nem a legjobb uticélok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.27. 16:43:51

@hagyma: Speciel nem mindegy, miből van a darálthús ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.27. 16:50:57

@Praliné.: azt csinal amit akar, foleg tolem, de eszerintem nem tart tyukokat es megis tudja milyen a jo tojas
ahogy Moldova mondta, attol, hogy nem tudok tojni, meg megmondom melyik a jo tantotta
@Andrass9: ja ezeket en kineztem, cask nem ismerem fel es sokan nemhogy magyarul de angolul sem tudom a nevet, na most a picnic ham rogzult
ez jo
persze, hogy nem mindegy mibol keszul a daralthus, de ha le van daralva en megmondom, hogy ez daralthus:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.27. 16:58:59

@hagyma: soknak
nemhogy angolul de magyarul sem
otthon sem itthon sem jartam henteshez
mostanaban kezdek raszokni
azokat persze tudom, hogy ham, meg pork loin, de angholul hogy hosszukaraj, lapocka meg tarja, eddig nem volt musoron
azt ranezesre tudom mi jo nekem steaknek marha vagy sertesporkoltnek, fasirtnak, tudom hol kapni jo csirket stb.
de most mar jobban foglalkoztat a dolog, foleg hogy rajottem van par jo hentes a kornyeken
/en mondtam, nem vagyok a nagy Levin, keves kajat tudok mint egy tucatnyit, de az perfekt
mondjuk tobbet nem is akarok elsajatitani, van it asszony is a haznal
de mar beleastam magma a sertes es marha husok angoljaba
artani nem art de ugyis Mary megy a henteshez leginkabb:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.27. 17:20:57

naszoval
ez a picnic shoulder ez tok uj volt nekem /marhogy a szo/
es nagyon jo lett
es ez a lenyeg

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.27. 17:34:12

nem jo ez a sok szabadsag, cask eszem-iszom dinom-danom, elofogadas
blogkocsma
na nemsokara jon annyuk, oszt lemegyunk a tohoz

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.27. 17:35:12

ja elotte meg football:)
Go Bucs es Panthers:)

©________ 2015.12.27. 19:03:03

@hagyma:

A hasonlat ott teved, h azt viszont nem tudod , hogyan keszul. Marpedig te a technologiai folyamatrol nyilatkoztal.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.12.27. 19:20:53

Köszönök szépen!
Ma ki akartam menni a Hegyre, reggel hatkor kinézek az ablakon, deres minden, vissza is feküdtem gyorsan. Most elsétáltam az Intersparba, hogy meglegyen a testmozgás (6 km oda-vissza). Ha már ott voltam, körülnéztem, 350 Ft 10 deka madársaláta. Épp ma volt az ebéd mellé egy bő adag, saját szedés a gerillakertből, meglett a napszám.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.27. 20:18:38

@Praliné.: en semi technologiai folyamatrol nem nyilatkoztam
azt mondtam es mondom a farmokon, foleg a kisebb farmokon veheto tojas, meg az uzletekben / foleg greenworld ilyesmi/ a dragabb tojas szazszor jobb, mint a nagyuzemi osszezsufolt stb.
sosem forditottam ra gondot, tojas , tojas
de nagyon nem:)
@Waka: van madarad?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.27. 20:26:18

@Andrass9: ha ingyen mehetnek se mennek
es nem cask mostanaban

Fenchurch68 2015.12.27. 20:39:43

@hagyma: Saját tapasztalatból mondom, jobban jársz, ha Maryt küldöd a henteshez :)
A lányok miatt ma pizzát sütöttem. Ott volt minden hozzávaló, diktálták a rávalókat, az egyikük paradicsomos-gombás-mozzarellás ÉS ananászos feltéttel ette, remélem túléli.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.27. 21:03:56

@Fenchurch68: Marynek tenyleg gyonyoruseges a mosolya, de itt ezeknel a henteseknel maskeppen mennek a dolgok:)
meg ne sertodj, ezt a pizzat meg olvasni is is nehezemre esik, nem megenni:)
mondjuk nalunk a fiam a pizzas
en ritkan eszem es mint emlitettem volt mindig ugyanolyat:)
nejem sem rajongoja

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.27. 21:04:12

@Praliné.: Szakmai ártalom. A hastánc arrafelé néptánc, tanulni meg mindig kell :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.27. 21:07:16

@Fenchurch68: Nem árt az az ananász a pizzának. Megeszik havainak :) Pizzára bármit tehetsz, az olyan mint egy szendvics. Ami az eszedbe jut, azzal turbózd!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.27. 21:55:34

@Andrass9: barmire ;lehet barmit tenni:)/ mondjuk en ananaszt sosem tennek, mondjuk en semmit cask spenotot:)/
a pizzat is az amerikaik futtattak fel, hiaba olasz eredetileg

Fenchurch68 2015.12.27. 22:24:13

@hagyma: @Andrass9: Én ezért vezettem be ezt a rendszert, hogy ki van rakva minden hozzávaló, és mindenki azt tesz rá, amit szeretne. Ananászost még sosem ettem, szerintem ebben az inkarnációban már nem is fogok, viszont most csináltam magamnak tejszínes-spenótost mozzarellával meg parmezánnal, sok borssal, abból meg a többiek nem kértek szerencsére.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.27. 22:40:39

@Fenchurch68: az az igazi!!!
en meg ettem a fel levesnek valot kocsonyakent
raebredtem kocsonyaba tok eleg ez a picnic sonka
najo meg egy kis fogkhagymat elbir
tokeletes
nem ehetem meg mert Mary ol a balevesemert, abba meg kell
es meg van jo kilonyi szinsonka
+ hozott haza fel kilo pepper beefet
na ilyenkor kezd csuszni a makosteszta meg most a toltottkaposzta
csont ment a fagyasztoba
jovore mar less tulajdonloja
/nemet juhaszt tervezek hazorzonek/