Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Boar.: @kobold63: Megfogtál, a kolbászt, szalámit szigorú receptúra szerint készítem de a májast, a hurká... (2018.11.14. 23:15) Csilis bab
  • kobold63: @Waka:@Andrass9: @Az amatőr hagyományörző: @csigafrédi: Úgy gondolom, legalább is részemről, igaz... (2018.11.14. 03:12) Rakott krumpli lusta módra
  • Andrass9: @Waka: Nálunk már nincs se szelektív szemétszállítás, se zöldhulladékszállítás, pedig két óriási d... (2018.11.11. 17:07) Kacsacomb rilette avagy sült kacsacomb saját zsírjában eltéve
  • Dikusz: @Andrass9: Mi azt a tuggyukmit le sem merjük írni, csak pk-nak említjük.:) (2018.11.08. 22:13) Chipotle paprikakrém házilag
  • Dikusz: @kobold63: Már nem az igazi, több poszttal van már utána. (2018.11.08. 12:55) Farkasköröm

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (4) alaplé (61) alma (27) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (32) babérlevél (32) bableves (2) bacon (26) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (42) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (11) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (4) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (3) borjúalaplé (2) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (194) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Cherie (2) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (57) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (19) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkíni (16) cukkini (9) cukor (97) cukorborsó (6) curry (19) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (28) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (29) fánk (3) farhát (4) Farkas András (14) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (39) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (81) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (310) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (8) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (30) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (66) gyömbér (85) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (240) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (16) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (5) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsazsír (32) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfü (50) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (20) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (7) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (59) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (112) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (12) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (12) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (3) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (34) lime levél (6) liszt (77) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (62) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (4) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (11) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (37) Montreal steak fűszer (4) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (16) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (4) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olivaolaj (85) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (38) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (3) őszibarack (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (29) paprikacsuma (22) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (112) paradicsomlé (21) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (112) petrezselyemgyökér (16) petrezselyem levél (29) pirítós (3) pirospaprika (54) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (10) portobello (3) prézli (24) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (9) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (33) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (54) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (34) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (117) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (170) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (14) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (53) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (28) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (45) szerecsendióvirág (37) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (42) tejföl (68) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (166) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (31) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (166) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (96) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (15) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (44) zellergumó (26) zellerlevél (25) zellerszár (23) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (56) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) zuza (2) Címkefelhő

Spenótfőzelék tükörtojással

2015.12.16. 07:00 Andrass9

Szokásos itthoni étel sajátból vagy mirelitbõl. A mirelit majdnem olyan jó, mint a friss spenót, de csak majdnem. Mivel felszedtem már mindent a kertbõl, a másodvetésû spenótot is meg kell fõzni, vagy lefagyasztani legalább.

26.jpg

Annyi nem lett, hogy érdemes legyen fagyasztani, legyen hát belõle az utolsó friss fõzelék az évben.

A növényt igyekeztem úgy felszedni, hogy a két kis sziklevele megmaradjon, akkor tán tavasszal még kihajt (hacsak addig nem ásom be az egészet). Mivel elég erõs levélnyéllel jött le, azt letépdestem, de a véknyabbakat megkíméltem. Aztán összeszedtem a hozzávalókat:

  • 75 dkg friss spenót
  • 6 dl házitej
  • 10 dkg házi zsemlemorzsa (igazi!)
  • 3 dkg vaj
  • 1 púpos evõkanál liszt
  • 3 kisebb girizd fokhagyma
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 20 tekerés feketebors

10.jpg

A napokban leesett kis esõnek sikerült rendesen besározni a leveleket - 4 vízben tudtam csak ropogásmentessé tenni. Ezután felolvasztottam a vajat, hogy a liszttel rántást készítsek. Én mindig berántom a spenótot (ha lehet, akkor zsírral, de nem mindig tehetem) ...

11.jpg

2 liter zubogó vízhez adtam egy kiskanál szódabikarbónát, ami segít a színe megőrzésében, majd kicsit megrottyantottam a leveleket. A leszûrés után ment a vágódeszkára.Heves csapkodásokkal, majd rengeteg apró lecsapással egész szépen sikerült felaprítanom.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

Amikor is óriási füst vágott orrba a tûzhely felõl! Életemben elõször sikerült teljesen lekozmálni a rántást. Mit neki lekozmálás! Szénfeketére égett az egész. Ennek is el kellett jönnie az életben egyszer. A hirtelen sokk miatt még fényképezni is elfelejtettem. Edénysikálás, majd vaj helyett jófajta disznózsírt tettem egy fakanállal a lábasba újabb fakanálnyi liszttel. Ezt már nagyon figyelmesen pirítottam, csak addig fordultam el, míg a fokhagymát megpucoltam és a présbe tettem.

Nem, nem égett le újra :)

Belenyomtam a végefelé a fokhagymát is, majd az összevágott spenóttal összekevertem.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Felöntöttem a fõzõlébõl egy pohárnyival, összerottyantottam a rántással, majd hozzáadtam a tejet. Beletekertem vagy huszat a borsdarálóval, mert a bors és a spenót nagyon jó együtt, sóztam is. Elkavartam és megvártam, míg felforr. Ekkor beletoltam a botmixert egy kicsit, hogy valamennyire krémes legyen, az apróra vágottat nem mindegyik gyerekem szereti. Belekanalaztam annyi prézlit (apránként!), amennyitõl épp kellemes sûrûségû lett.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

Úgy csaptunk le rá, mintha napok óta éheznénk! A frissen fõtt spenót mindig sztár nálam. Fogtam két aranyos ajándékba kapott tojást, amibõl vidám tükörtojásokat készítettem (sunny side up - ahogy az amerikaiak ritkán eszik). A mosolygó száj elmaradt - nincs már friss csilipaprikám.

24.jpg

Szeltem egy szelet kenyeret is hozzá, és már ettem is.

25.jpg

Finom ez most is, és tényleg picit finomabb friss spenótból, mint mirelitbõl. Csak egy kicsit elsóztam ...

28 komment

Címkék: spenót tej tojás zsír fokhagyma bors szódabikarbóna vaj liszt zsemlemorzsa prézli

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr228082172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2015.12.16. 07:21:57

Harangoztassunk, csoda történt! Andrass9 elsözta az ételt!:D

A spenót tényleg nagyon finom, sajnos kukoricaliszttel nem annyira, de azért elég jó. Majd később elmondom az elkészítés egyszerűbb és gyorsabb változatát. Most technikai szünet.

©________ 2015.12.16. 08:48:48

Nem teszek bele lisztet
Csak prezlit

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.16. 13:21:42

@látjátok feleim szümtükkel: Bizony ritka alkalom, mert én már az étel színén látom, ha sótlan!!! Szegény anyósom a végén már el is hitte :)

látjátok feleim szümtükkel 2015.12.16. 15:11:41

@Andrass9:

Nem véletlenül szokták vót mondani, hogy a só egye ki a szemét.:D

látjátok feleim szümtükkel 2015.12.16. 19:19:57

Szóval és tettel:

Friss spenótból:

A megmosott spenótot hideg tejjel turmixolom.
Szárazon lisztet pirítok, arra zsírt ( lehetőleg valami sült baromfi zsír ) teszek és összemelegítem, majd beledobok apróra vágott fokhagymát, és miután megfuttattam, feleresztem a keveréket a hideg tejes spenótturmix-al. Kis lángon kevergetve megfőzőm. Szépen besűrűsödik úgy, mint egy besamel mártás. Lehet vegetával, sóval, borssal is ízesíteni. A sűrűséget tej hozzáadásával lehet szabályozni.

Fagyasztott spenótból ( a bolti már turmixolt, a házit tejjel az előzőhöz hasonlóan kell előkészíteni ):
Előbb a lisztet pirítom a fenti módon, és azt felengedem a hideg tejjel, ebbe teszem a fagyasztott spenót tömböt ( vgy a turmixolt tejes spenótot ), és lassan kavargatva felmelegítem. A spenót felolvadása után hasonlóan felfőzőm. Az állaga pont olyan lesz, mint a frissből készültnek. Ízesítés szintén tetszés szerint.

Régen anyám csak friss spenótból fözte, mert fagasztott nem volt. Ő megfőzte a spenótot, átnyomta tésztaszűrön a masszát, majd zsíron megfuttatott fokhagymára dobta, lepirította, ezt megszórta liszttel, és felengedte tejjel. Ha nem volt ügyes a szakács, könnyen csomós lett. Íze más, mint a nyersen turmixoltnak, de nagyon jó így is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.16. 20:12:39

@látjátok feleim szümtükkel: A nyersen turmixolt spenótnak érthetően más lesz az íze, hisz a sejteket még élő állapotukban roncsolja szét a gép. El tudom képzelni, hogy finom lehet - jövőre megpróbálom. A bolti mirelit tudomásom szerint viszont előre van főzve, és csak utána vagdossák össze.

turósmácsik 2015.12.16. 20:44:09

Finom főzelék, nagyon szeretjük, amíg van friss zöld, abból főzöm. Korábban lusta voltam rá, ma már igényesebb vagyok, mirelitet csak télen használok. Kevés gyömbért, szerecsendiót is teszek a fokhagyma, bors mellé.
Leginkább bundás kenyérrel, poféznivel szeretjük, de jó ez fasírttal, fokhagymás sülttel, párizsi szelettel is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.16. 21:22:50

@turósmácsik: Köszi a szerecsendió ötletet!!!
Én a bundás kenyeret mindennel szeretem :) A spenótba viszont imádom beleaprítani a tükörtojást, a kifolyt sárgáját belekeverni, az egész borsszemeket elrágcsálni, stb.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.16. 21:23:52

@turósmácsik: Van is még kevés fokhagymás sült, főzök hozzá holnap spenótot (sajna már csak mirelitből, az ágyást végül beszántottam).

látjátok feleim szümtükkel 2015.12.16. 21:31:18

@Andrass9:

Szerintem nincs főzve, csak blansirozva.

Ma megettem az első zölden leszedett és állásában beért gránátalmát. Ami a fán ért be az finomabb volt.
Valamikor sok tíz évvel ezelőtt azt sem tudtam mi az a gránátalma.:D

Amiko régen nem volt tej, akkor anyám vízzel készítette a spenótot és tojást habart bele. Úgy is jó volt, de tejjel az igazi.
Még kukorica liszttel is elég jó, sajnos nálam a bundáskenyér nem játszik.:(

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.12.16. 21:55:18

Köszönök szépen!
Nagyon szeretem a spenót, sajna listás. Édesanyám hajdan blansirozta a leveleket, utána ledarálta a húsdarálón (botmixer akkoriban még nem volt), rádobta egy fokhagymás rántásra, felengedte tejjel, és tojást is habart bele. Feltét nem volt.
Főztem párszor tejben áztatott zsemlével sűrítve, és ugyanezt elkövettem csalánlevélből is, egészen jó volt.
@látjátok feleim szümtükkel: Zsemlét bundáztam párszor hozzá, levegősebb, sokkal több tojást fel tud venni.

Fenchurch68 2015.12.16. 22:11:52

@látjátok feleim szümtükkel: Életemben két olyan alkalom volt, mikor az orvos hasát fogva röhögött rajtam, először szemészeten voltam, miután egy nagy kanál sót belehajítottam a szemembe. (Hülye formájú nyolcszögletű nászajándék üvegedény plusz hajlékony nyelű sárga műanyag kanál esete a szép kék szememmel.)
A második az ominózus mókusharapás.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.17. 00:42:54

lecso less szombaton:)
voltunk boltban, nejem kerdezte kell-e tojas, mondjuk a rakottkrumplihoz
mondtam, unom a krumplit inkabb csinalok lecsot
felcsillant a szeme es elvonult paprikat es paradicsomot valogatni

a spenotot imadom
mondjuk leginkabb pizzan de fozelekpnek is, akkor viszonty szivesebben eszem fott tojassal

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.17. 11:36:35

@hagyma: Jo dolog a lecsó, de főzhetnél spenótot is :)

látjátok feleim szümtükkel 2015.12.17. 13:01:36

@Fenchurch68:

Pedig harapást nem orvossal, hanem a szőrivel szokás gyógyítani.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.17. 18:11:58

@Andrass9: @turósmácsik: Megfőztem! Tényleg remek bele a szerecsendió!!! De azért maradt a tük.toj. :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.12.17. 20:18:10

Köszönök szépen!
@látjátok feleim szümtükkel: Tudom, sajnálom. Marhapörkölt?
Újragondolták a szabadságom, hétfőn mehetek leltározni, pedig már úgy örültem. Cicába!

turósmácsik 2015.12.17. 20:35:23

Ma vettem egy kb. kilós darab leárazott csontnélküli marhatarját, világos, friss, nagyon guszta!!!
Ki kéne találni mi legyen vele.
Ha ügyesen szétnyitom, és kiterítem, fűszerezem, cserépben párolom, sütöm, vajon mennyi idő, és milyen köret?
Motorosnál láttam göngyölt dagadót, valami olyasmit képzelek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.17. 23:33:27

@turósmácsik: Cserépben érdemes készíteni, ha van sok időd rá. Motoros alapreceptje rendjén van, de sokkal alacsonyabb lángon sütném (140C), viszont vagy 5-6 óráig. Ha kéreg is kell rá, azt akár az elején, akár a végén lehet neki adni. A zsiradékjától eszméletlen finom szaftos és széteső lesz a hús!

turósmácsik 2015.12.18. 07:03:31

@Andrass9: Aham. Ez az 5-6 óra mellbevágó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.18. 09:09:16

@turósmácsik: A hátránya, hogy hosszú, az előnye, hogy lehet hoszabb is :) Azaz reggel belököd, amikor elmész, délután kész. Csak akkor 130-ra vedd le a sütőt...

látjátok feleim szümtükkel 2015.12.18. 09:10:35

@Waka:

Vettem ezekből az undorító és méregdrága gluténmentes kenyerekből ( a legdrágábból, mert abból még sosem ettem :D ) azzal a hátsó szándékkal, hogy ami rám szárad, azt bebundázom. Hátha élvezhető lesz. Majd jó fűszeresre keverem a tojást.