Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (36) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Kétféle májgombóc csontlevesbe

2015.12.06. 07:00 Andrass9

A csontleves elkészítését nem részletezem, abból van már ezer is a blogon. A májgombóc viszont elég kritikus a családban. A gyerekek imádják! Ha tehetnék, mindig azt ennének. Kétfélét is lejegyeztem, egy posztba sürítem õket.

10.jpg 11.jpg

Egy dolog biztos csak: májból kell készíteni. Lehet csirke, borjú, kacsa vagy pulyka, de azért a legjobb íz a sertésmájból kerül ki, abból viszont nincs poszt...

Az elsõ változat:

  • 4 kacsapecsenyemáj (vagy pecsenyekacsamáj? Lényeg, hogy nem hizlalt.)
  • 1 zsemle
  • 1 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 kis vereshagyma
  • pár szál újhagyma
  • pici petrezselyem
  • 1 dkg vaj
  • 1 ek majoranna
  • sok tekerés feketebors

12.jpg

Ritkán kapni szép kacsamájat. Ezt se lett volna szabad gombócba tenni, inkább kirántani kéne. Node inkább feltettem a csontlevest bezöldségelve kislángra. Felkockáztam a zsemlét, és nyakonöntöttem a tejjel. A hagymákat picire aprítottam. A petrezselymet is. Felhevítettem a vajat, majd belekevertem a hagymákat dinsztelni.

13.jpg 14.jpg 15.jpg 16.jpg

A májakat deszkán kézzel elkapirgáltam. Némi belsõ ér, meg ín kijött belõle a kutya nagy örömére. A megpárolt hagymát lehûtöttem, a zsemlébõl kinyomtam a tejet és a tojással együtt mindent egy tálba tettem. Ekkor kiloptam a velõscsontot a levesbõl, és megreggeliztem :)

17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg

Hozzáadtam a majorannát, borsot, sót és a petrezselymet is a májhoz, majd villával összedolgoztam a keveréket. A csontleves már elkészült, abból kivettem egy kisfazéknyit, amiben a gombócokat fõztem. Mivel a csontleves mindig több napra készül nálunk, nem merem a lisztes gombócot benne főzni, hátha megindul másnapra.

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg

A gombócok formázásához a kétkanalas módszert próbáltam alkalmazni, ahol az egyik kanálból a másikkal kanyarintjuk ki a tésztát, és az ettõl szép gömbölyû lesz. Gömbölyû-e?

25.jpg 26.jpg

A második gombóc három hónappal ezelõtt készült. Itt picit más a hozzávalók listája:

  • 20 dkg csirkemáj
  • 1 zsemle
  • 1 dl tej
  • 1 ek gríz
  • 1 tojás
  • 1 kis vereshagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 girizd fokhagyma
  • 1 ek majoranna
  • 1 kk zsiradék
  • só, bors

27.jpg

A petrezselymet apróra vágtam, a fokhagymát lereszeltem. A zsiradékon megfuttattam a petrezselymet. Beledobáltam az aprítógépbe a májat, tojást, fûszereket és a felvágott hagymát. Ebbõl a gép egy pépet készített.

28.jpg 29.jpg 30.jpg 31.jpg

A zsemlét megáztattam a tejben, majd kinyomtam belõle a felesleget, és csak ezután vagdostam össze. Hozzákevertem a májpéphez, beletettem a grízt és a zöldpetrezselymet, amit fakanállal összekevertem.

32.jpg 33.jpg 34.jpg 35.jpg

Hagytam állni vagy fél órát, hogy a gríz felszívja a nedvességet. Most jobban sikerült a kétkanalas akció, tényleg "formásabbak" lettek a gombócok.

36.jpg

Nem emlékszem már, melyik izlett jobban a gyerekeknek, de én a grízzel készültre szavazok a halmazállapota miatt, viszont ízesebb volt a kacsamájas/dinsztelt hagymás változat.

23 komment

Címkék: tej tojás máj fokhagyma vaj majoranna liszt zsemle újhagyma gríz hgyma petrezselyem levél

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr268073750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.12.06. 10:49:19

Köszönök szépen!
Én búzadarával szoktam készíteni, mikor még készítettem. Se zsemle, se petrezselyem. A csumiban valami mélyhűtött borzalmat szoktak belefőzni az egyébként egészen jó levesbe, Inkább egy kis húsos csontot kunyeráltam, a gombócot meg hagytam a fenébe.

látjátok feleim szümtükkel 2015.12.06. 14:09:16

Nem rossz a májgombóc a levesbe.
Valamikor én úgy tanultam, hogy zsemlével kell készíteni. Persze akkor a zsemle nem egy felfújt hólyag volt, volt annak rendesen béle is, nem csak héja, és az elég volt a gombócba.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.06. 14:19:58

nagyinal altalaban 4 fele leves forgot
csirkehus leves
marhahus leves
majgaluska - es grizgaluskaleves
az utobbiert nem voltunk oda, de ami az asztalra kerult az volt az etek
a majgaluska;vest mindig csirkemajbol, azt kedveltuk
/ mi, unokak/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.06. 16:44:10

@Waka: Régen én is grízzel készítettem, de az egészen más lesz. A helyi madarasban egész jó zsemlét sütnek. Prézlit is abból készítek, mert azért sütni nem állok neki :)

Benikuty 2015.12.06. 19:05:59

@Waka: csakis grízzel!...ha a jó túrógombócnál alkalmazott praktikához tartjuk magunkat, könnyű lesz, és ízletes.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.06. 20:09:23

amugy nalunk zoldseglevesbe ment es volt teszta is hozza
talan cerna
de lehet eperlevel

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.06. 20:17:06

ja es majgaluskanak hivtuk nem majgombocnak, mert az alakja galuska /galagonyovics vinyov/

látjátok feleim szümtükkel 2015.12.06. 21:15:11

@hagyma:

Persze, mert kanállal szaggaták, így galuska alakja lett.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.06. 21:17:54

@látjátok feleim szümtükkel: ettol galuska:)
a Mester is kanallal szaggatott es vegulis az ove is inkabb galuska, mint gombocz

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.06. 21:24:34

a gombocz az focilabda
a galuska amerikai focilabda
amit eppen nezek es az ideg szetvet
a medveknek kene nyerni, hogy job kedvem legyen:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.06. 21:28:37

de a birok nem ezt szeretnek...

turósmácsik 2015.12.06. 21:52:13

Én már hallottam elvetemültről, aki májkrémből csinálja a májgombócot. De hol van abban a máj???

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.06. 21:59:04

@turósmácsik: az elegge erthetetlen es elvetemult:)
bar a majkremben ketsegtelenul van maj
en szerettem a majkremes kenyeret annak idejen
de annak idejen minden job volt:)

Topy 2015.12.07. 14:27:29

András! Hétvégén nekiugrottam az anaheim chilis üvegnek, nagyon király! :)
Aztán gondoltam egyet, a piacon épp nagyon szép rostélyost kaptam, pácolásra vártak a szeletek, egy részüket megkínáltam vele. Hagytam egy napot a hűtőben aztán leköltöztettem a fagyasztóba, spejzolok a két ünnep közé :) Kíváncsi vagyok milyen lesz!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.07. 14:39:23

@Topy: Nagyon jó gondolat! Az Anaheim elég aromás, nem csak csíp. Olvastam már ilyen receptet, ezért is ültettem ezt a fajtát:) Eredetileg ugyan csipmentes paprikának titulálták ...
Tipikusan New Mwxico az eredete, ahol képesek állandó minőségben és csípéssel termeszteni (az időjárás eléggé kiszámítható: rohadt meleg :), nagy területeken termesztenek, ezért a keresztporzást el tudják kerülni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.12.07. 17:43:14

Köszönök szépen!
Megkérdeztem ma az élelmezési szolgálatnál, miért van nálunk májgombóc- és májgaluska leve is. A gombóc a gyári fagyasztottból készül, a galuskát viszont helyben készítik a szakácsok, és galuskaszaggatóval szaggatják a levesbe.
@Andrass9: Mikor egyszer megint ehetek belsőséget, okvetlen kipróbálom.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.07. 20:22:59

@Waka: ja, en emlekszem a majgombocra a menzarol
olyan apro labdacskak voltak, olyan felpinponglabda es tesztat tettek meg bele oszt jonapot
en birtam
mondjuk en vilageletemben mindenevo voltam
./ najo 2-3 etel volt amit nem ettem meg semmikeppen\

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.07. 23:26:09

remek kollbaszt es tojast vettem
ergo, holnap rakottkrumpli
/kenyer es tejfol is megfelelo

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.12.08. 03:36:38

@hagyma: Ezt is megpróbálhatod: kolbasz.com/
A szalonnájuk remek, a füstölt csülök egy szégyen.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.08. 04:48:15

@Andrass9: kosz, de mar nem hajtok kifejezetten Magyar termekekre es boltokra
neha azert elnezek az europai boltba
de mar vannak igen jo kolbaszlelohelyeim /farm/
tojasrol nem is beszelve
ha verge megvesszuk a hazat, akkor meg toltok / fustolok / magunknak
egyebSt sok ido kellett mig rajottem, hogy itt is csinalnak normalis kolbaszt cask meg kell talalni:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.08. 04:58:58

@Andrass9: bar a szalamin meg / ha valodi/ a tokajia szun elgondlkodok meg karacsonyig

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.08. 05:03:17

@Andrass9: fustolt csulo, sonka van remek a kornyeken
szalonna is
jo kolbasz es jo szalami kicsit huzosabb, majd szetnezek akinalatukban holnap

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.12.08. 15:21:47

hat a honlapjukrol nem sok minden derul ki...