Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • jegeskaveee.: @Andrass9: Annak meg errefelé öhöm a neve.:))) (2019.11.22. 19:30) Ebéd: krémes gulyásleves, spenótpüré
  • jegeskaveee.: @kobold63: Nem feldobta, besűrítette.:))) A reszelt sajttal együtt, mert azt is a tej felforrása u... (2019.11.21. 07:57) Lecsós csirkemáj
  • Andrass9: @old forester: Örülök, hogy segíthettem! (2019.11.19. 23:10) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (244) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (366) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (45) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (74) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (271) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (37) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (24) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (67) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (134) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (11) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (10) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (95) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (7) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (130) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (69) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (135) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (235) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (40) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (78) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (34) zellerlevél (29) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Amerikai francia hagymaleves és lencsefőzelék

2015.11.24. 07:00 Andrass9

Éhes voltam, és ez rányomta bélyegét a tetteimre. Kóvályogtam a kamrák és a csodahüttõ közt, mit kéne fõzni, ami megnyeri a feleségem tetszését is, de engem is jóllakat. A lencsét már tegnap említettem neki, ezért elsõsorban ahhoz kerestem (például lencsét is). Találtam egy kisdoboz Szuper Füstölt Csülök elnevezésû dobozt a csodahüttõben. Akkor a lencse tán mehetne is. Igenám, de csak 35 deka lencsét leltem. Volt viszont felesborsó - gondoltam jó lesz rántás helyett.

39.jpg

25.jpg

Levesnek pedig a hagymaleves ugrott be, azt rég ettünk. No, akkor ez lesz az ebéd.

A hagymaleveshez találtam fehér hagymát is, a kettõ féle keveréke jobb ízt fog adni. Ez a világ legegyszerûbb levese, tán csak a kõleves szimplább ennél. Amerikában tanultam, ahol francia hagymalevesnek hívják.

  • 2 fej vereshagyma
  • 2 fej fehérhagyma
  • 2 dkg vaj
  • 1 ek marha kivonat (2-3 leveskockával helyettesíthetõ)
  • 1 kk liszt
  • 3 dkg keménysajt

30.jpg

A hagymát félcentis félkarikákra vágtam, a vajat egy másfél literes fazékban felforrósítottam (csak egy kis darabot a képen láthatóból). Megfuttattam a forró vajon a hagymát, de csak rövid ideig - nehogy elpuhuljon. A végén a kanálka liszttel megszórtam, bár én általában liszt nélkül fõzöm.

31.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg

A marha alapból egy evõkanálnyit hozzákevertem a hagymához, és hagytam picit lesülni (a vejem is akkor szerette a lányom főztjét, amikor az kicsit odakozmált - így szokta meg otthon). Ezután felöntöttem 1 liter vízzel, felforraltam és 3 perc múlva le is zártam alatta a lángot.

35.jpg 36.jpg 37.jpg

Egy müzlis tálkába kimertem a levest (mert lusta voltam felmenni az emeletre a speciálisan erre a célra vett hagymaleves tányérért). Egy kis karéj alpesi parasztkenyeret megpirítottam. Erre reszeltem egy kis sajtot, majd a sajtos felével lefele beletettem a levesbe. A tetejét lefedtem szeletelt sajttal és beküldtem a grill alá. Addig sütöttem, míg a sajt elkezdett szinesedni és bugyogni.

38.jpg

Második fogásnak készült a lencse. Ezeket gyûjtöttem be hozzá:

  • 35 dkg lencse (nem kell beáztatni)
  • 15 dkg feles borsó (zöld)
  • 1 vereshagyma
  • 1 lime (mert citrom nem volt itthon)
  • 1 ek mustár
  • 1 tk cukor
  • 25 dkg maradék lefagyasztott fõtt füstölt csülök a levével együtt
  • 1 fakanálnyi zsír
  • 4 babérlevél a bokorról

10.jpg

A felesborsót forró vízben beáztattam, majd amíg a leves készült, a mikróval idõnként ráforrósítottam. A hagymát kettévágtam. Az egyik felét irinyó-pirinyó kockákra vágtam, amire késõbb lesz szükségem, a másik felet egy picit nagyobbra daraboltam.

11.jpg

Zsírt tettem a lábasba, amin elkezdtem a hagymát pirítani (nem dinsztelni!) Félúton beletettem kettõt a négy babérbõl, süljön az is a zsíron.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

Egy kis tálkába cukrot tettem, amibe reszeltem egy kicsit a lime héjából. Belefacsartam a levét (és ismét lett egy citromcsepp fényképem). Egy kanál mustárt adtam hozzá, majd jól elkevertem és félretettem. A botmixerrel eldolgoztam a (babértól megszabadított) felesborsót, de egy kicsit híg lett. Sebaj, kivettem a lébõl két merõkanálnyit, és beleöntöttem a lencsét.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Hozzáöntöttem a félretett mustáros lime levet, valamint a csülökrõl annak fõzõlevét. Az aprózott hagymát is belekapartam a deszkáról. Szeretek hagymát fõzni a hüvelyesekbe ilymódon. Kicsit féltem, hogy túl sós lesz a csülöklétõl, de még adnom is kellett hozzá kis sót. Fõztem vagy 45 percig, ami alatt a lencse szép lassan beitta a levet, így a kimert részt is visszakevertem bele. A végén hozzáadtam a csülök húsát (a bõrt félretettem magamnak, mert önzõ vagyok).

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

Már csak meg kellett ennünk. Magamnak beletettem a forró lencsébe a csülök bõrét, amit az fel is melegített rendesen. Feleségem nem lelkesedik a bõrökért - mindig átpakolja az én tányéromra ...

24.jpg

Egymásra néztünk a feleségemmel: baromi jó íze volt a lencsének, de csak nem lehet kispórolni belõle a rántást. Pedig én most megpróbáltam.

Ha nem is 30 perc, de egy óra elég volt ennek a két fogásnak az elkészítésére.

20 komment

Címkék: lencse hagyma citrom zsír sajt mustár vaj cukor babér liszt lime leveskocka füstölt csülök fehérhagyma feles borsó marha kivonat

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr428053376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Topy 2015.11.24. 09:41:06

"Egy kis karéj alpesi parasztkenyeret megpirítottam. Erre reszeltem egy kis sajtot, majd a sajtos felével lefele beletettem a levesbe." - na de minek ráreszelni? ahhoz már nem elég meleg a kenyér szvsz, hogy ráoldadjon, akkor meg úgyis leesik, amikor a sajttal lefelé fordítod - vagy valami nem stimmel :)

©________ 2015.11.24. 12:18:08

erre most nem vagyok ráhangolva biztos....
pedig részleteiben szimpatikus

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.24. 13:30:09

3 leeeveeeskoooocka?
nade kerem!
hat nem sok etel van amit nem kedvelek kulonosebben,, olyan nincs is amit semmikeppen nem ennek meg, a francia hagymaleves /magyarorszagon is igy hivjak nem cask USA-ban/ ezek koze tartozik
35 dkg lencse doszt eleg 2 eembernek, sot negynek is:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.11.24. 17:14:46

Köszönök szépen!
Jöhet mindkettő, ahogy van. A sajt a levesre pirítva különösen tetszik.
Sül a rakott kerekrépa (szejtánnal természetesen), de poszt nem lesz belőle, elég volt egyelőre a répából.

látjátok feleim szümtükkel 2015.11.24. 17:43:39

Ez a lencse pont jó. Bár. A gluténmentes diétában nekem az a legrosszabb, hogy a főzelékeknek nincs meg az bizonyos pirított liszt íz.

Hagymalevest még nem ettem, de én a dinsztelt hagymánál megállok, és azt eszem leves nélkül.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.24. 19:37:54

@Waka: pedig egy sult szejtanos kerekrepaert a fel karom odaadnam
@látjátok feleim szümtükkel: ja, altalaban en is rantok, mondjuk nem mindent
sot hat hangulatfuggo
van mikor elhagyom

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.24. 19:40:04

@látjátok feleim szümtükkel: amugy szerintem a hagymalevest a neve viszi leginkabb
frncia hagymaleves es attol elegansabb less
nem Magyar belbe valo:)

látjátok feleim szümtükkel 2015.11.25. 07:25:08

@hagyma:

Azért ez a leves nem lehet rossz, de mivel kenyeres, így nincs esélyem kirpóbálni. Gyerekkoromban a levesek zömét kenyérrel ettük, ezért gondolom, hogy ettől sem lesz beteg az ember. Sőt én még a krumplistarhonyét is kenyérrel ettem, anélkül nem volt jó.

©________ 2015.11.25. 09:16:35

@látjátok feleim szümtükkel: csak óvatosan, nehogy megkapd, hogy helytelenül étkezel.

Fenchurch68 2015.11.25. 09:50:42

@látjátok feleim szümtükkel: Szoktam hagymalevest főzni és enni gyakran, jó az jó sok reszelt sajttal is, kenyér nélkül :)
(Sőt, horribile dictu, kis pirított kolbászkarikákkal vagy sonkakockákkal, de akkor már nem igazán fhansziás.)

A fickó 2015.11.25. 12:13:03

Francia hagymaleves bor és konyak nélkül? :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.25. 12:58:51

@Jekatyerina Belohabadorova: a kenyer kifejezetten egezseges
most olvastam

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.25. 13:31:19

amugy a fhranciak tovabb karamelizalljak a hagymat es pont az a cel hogy utana meg kifejezetten szottyadt lergeyn/mondjuk ezert is nem kedvelem, mert nem szeretem a szottyadt hagymat, levesbol is rogton kuka a fott hagyma/
tovabbra is fenntartom, hogy csigazabaloknak valo leves
ilyen
" Jean, hozzon be egy Soupe à l'oignon-t /ezt kineztem a szotarbol mert sokat felejtettem franciaul ( igaz soha nem is tudtam)/ czipoban sok shajttal

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.11.25. 16:56:50

Köszönök szépen!
@A fickó: Amerikai-francia. Kicsit elnagyolva, egy adag marha valamilyen formában mindenképpen.
@hagyma: Nálunk néha a csumiban futott ezen a néven valami, de az inkább prai volt. A prai egy jó hagymás, sok liszttel készült, sűrű rántott leves - sváb étel -, nyáron főzték, egy jó karéj kenyér dukált mellé. (Bacher Iván nyomán.)

Fenchurch68 2015.11.25. 17:12:00

@Waka: Hmm. Ha sűrű volt, etimológiailag Brei?

©________ 2015.11.25. 17:18:56

@Waka: erről eszembe jutott nagymamám savanyú tojása....

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.11.25. 18:07:05

@Fenchurch68: Lehet, én nem beszélek németül/svábul. Egy időben volt egy házuk valamelyik sváb faluban, de soha nem említette név szerint.
@Jekatyerina Belohabadorova: Mesélj, kérlek...
A rosseb egye meg, egymás alá pakolták a "Válasz erre" meg a "Moderál" gombokat. Kíváncsi vagyok, mikor fogom véletlenül eltüntetni valaki hozzászólását.

©________ 2015.11.25. 18:12:05

@Waka: hát nem is tudom....hátha helytelenül főzött ő is...
aztán nekem kell szégyellnem magam érte

ez valami háborús spórolós cucc, mert gyakorlatilag egy sűrű, szósznak fölengedett rántás ecettel meg cukorral sóval ízesítve, és főtt tojás kerül bele.
durván hangzik, de nem emlékszem, hogy utáltam volna.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.11.25. 19:59:11

@Jekatyerina Belohabadorova: Nincs azzal semmi baj. A nélkülözés sok mindenre megtanítja az embert.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.25. 20:09:27

@Jekatyerina Belohabadorova: hat en most megkivantam egy jo komenymagos tojaslevest crutonnal:)
es nincs itthon tojas...
ti hibatok, hogy most nelkulozok