Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @old forester: A szomszédasszony főzi gerslivel, én csak a sóletbe teszem. Nem rossz űgy sem, bár ... (2019.11.19. 00:51) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • jegeskaveee.: @kobold63: Apukám igen szerette a sajtlevest. Én egy nagyon egyszerű változatát csináltam neki. Va... (2019.11.18. 06:33) Lecsós csirkemáj
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta
  • látjátok feleim szümtükkel: vörösbor(de)minőségi: Hehehe. Nem is rossz ötlet. Kéne egy kis csili? Nyomjuk meg a gombot, de c... (2019.11.13. 10:38) Sült paradicsomok - üvegbe zárt nyár

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (365) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Töltött kel

2015.11.20. 07:00 Waka

Voltaképpen rakott kel, egy kis csavarral. Úgy esett, hogy a rakott kel mamája rácsodálkozott a töltött káposztára, aztán úgy maradt. Az elkészítéshez nem kell semmi extra hozzávaló, legfeljebb a tojás, no meg a pepecs.
Szóval megkaptam a príma laboreredményt, gondoltam, itt az ideje a dőzsölésnek. Lesz rakott kel.
- Hogy szejtánból-e?
- Mi másból? A kelkáposzta már eleve rizikófaktor. Persze, egy kicsit azért csalok.
És lőn töltött kel.

20.jpg


Hozzávalók:
- 70 dkg fejes káposzta
- só
- őrölt kömény
- 450 g 20 %-os tejföl

A töltelékhez:
- 70 dkg szejtán
- 3 dl rizs
- 10 dkg kolozsvári szalonna
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 egész tojás
- 2 teáskanál pirospaprika
- 1 mokkáskanál füstölt csili
- étolaj
- fekete bors
- még kömény

1.jpg
Már kedden nekiláttam az előkészületeknek, tekintve, hogy szerdán sűrű napnak néztem elébe. Tizenegyre voltam hivatalos a háziorvoshoz - aki megmondta, egyáltalán megehetem-e a főztömet -, meg volt még egy kanyar betervezve a piacra is.
Elkészítettem a szejtánt, és öregebb darabokra vágtam, hogy jól lehessen darálni. Összeforgattam egy kis olajjal, hogy ne tapadjon össze.

5.jpg
A szalonnát kevés olaj hozzáadásával kisütöttem, majd kiszedtem a serpenyőből.

2.jpg
A visszamaradt zsíron megpirítottam a hagymát, és a szalonnával együtt egy kis lábosba tettem másnapig. Megpároltam a rizst is, egy kicsit keményebbre, mint szoktam.

3.jpg4.jpg
Másnap a kelkáposztát leveleire szedtem, és sós, köményes vízben blansíroztam.

6.jpg7.jpg
Míg hűltek a levelek, összeállítottam a tölteléket. A szejtánt összedaráltam a pirított hagymával és szalonnával.

8.jpg
Hozzáadtam a rizst, beletettem a paprikákat, fekete borsot, kicsi őrölt köményt. Belereszeltem a fokhagymát, és ráütöttem a két tojást.

9.jpg
Alaposan elkevertem. Mivel a szejtánt és a rizst is elég sok sóval készítettem, és a szalonna is jó sós volt, elsőre nem adtam sót a töltelékhez, de kóstolásnál sótlannak bizonyult, ezért még sóztam rajta egyet.

10.jpg
A kihűlt levelek ereit kivágtam.

11.jpg
A töltött káposztához hasonló módon megtöltöttem a leveleket.

12.jpg13.jpg14.jpg
Nagyjából a felénél járhattam, mikor láttam, hogy sok lesz a töltelék. Próbáltam többet tenni a levelekbe, de nem ment, ekkora volt a kaliber. A végére megtöltöttem mindent, még a szakadt leveleket is. Volt pár aprócska - úgy terveztem, apróra vágva a tepsi aljára teszem -, végül kettesével összefogtam őket, és ügyeskedtem belőlük pár gombócot. Ötven darab töltike lett. A töltelék ötöde csak megmaradt, egy dobozban lefagyasztottam, egyszer jó lesz valamire.

Tepsibe sorakoztattam őket, aláöntöttem két decit a káposzta főzőlevéből, és lefedtem alufóliával.

15.jpg
Itt jött az a rész, amikor elmentem a háziorvoshoz. Időpontra mentem, hamar be is jutottam. Piszkosul meg lettem dicsérve a príma eredményekért.
- Csak így tovább Balázs!
- Így azért talán ne, legalább egy kicsit hadd bűnözzek.
- Hát, egy kicsit talán lehet. Mit főz?
- Rakott kel lesz - szemöldök felszalad -, szejtánnal - megenyhül.
- Az jó.
- De tíz deka kolozsvárit pirítottam a töltelékbe.
- Annyi még mehet, a de a kelkáposztával vigyázzon!
Szóval mehet a sütőbe a cucc, orvosi rendelvényre megehettem.

Elmentem még ide-oda, aztán hazaérve betettem sülni a töltött kelt.

Egy órát sült hármas fokozaton. Levettem a fóliát, és megkentem a tejföllel.

16.jpg17.jpg
Kapott még húsz percet hármason, aztán csutka gázon rápirítottam, de szokás szerint nem sok látszatja volt a dolognak.

18.jpg
A rizs eléggé felszívta a lét, valamivel több is mehetett volna alá, és a tejföl is inkább nyersen passzolt volna hozzá. Egyébként igen jó volt, akár egy finom rakott kel, csak éppen sokkal több macera volt vele.

19.jpg

28 komment

Címkék: tojás vöröshagyma fokhagyma tejföl rizs szalonna kelkáposzta kömény szejtán feketebors kolozsvári

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr638078460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2015.11.20. 07:24:59

Nagyon jól néz ki.

Ezt én hússal készítem, és a tejfölt már azonnal ráteszem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.20. 08:51:53

Eltűnt a kommentem.
Blogmotor MUKODJ!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.20. 08:55:35

Szóval: Jó recept, de tejfelt en csak akkor tenném rá, amikor kitálalom. A levet pedig egy zöldséglalaplével adnám meg a tepsiben. Nagy kelkáposztaevő vagyok. Ja persze, én hússal készíteném (meg hagymával).
@Waka: dőzsölsz a purinban?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.11.20. 14:54:48

Köszönök szépen!
@Andrass9: Bizony, csüdig gázolok benne. Írtam is, hogy a tejföl nyersen jobb lett volna.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.20. 18:26:57

Bepakoltam mindent, vagyis 4 kiló szaloncukrot, meg túrórudit, meg ropit :) Végül is csak kell egy második bőrönd, annyi lett a cucc. Ruhát csak pár inget viszek, mert ott is megvan a teljes ruhatáram, kivéve, amiket kinőttem :)
Reggelre pedig ronda esőt jósolnak Londonba, pedig szeretném meglátogatni a Portobello Road-ot (gombában szeretem, a vásárt még nem láttam). Minden esetre raktam be sál,sapka,kesztyű és esernyőt a kézitáskámba.

Fenchurch68 2015.11.20. 19:18:56

Ez nagyon mutatós is, biztos finom is, én nem vagyok egy kis szejtán ellen :)
Tavaly nem kaptunk karácsonykor harasztot (amit itt misztikus okokból hasábnak neveznek), és kelkáposztalevélbe töltötte a kedves a savanyú aprókáposztához a töltött káposztának valót, első nap még lehetett érezni, utána már nem volt különbség.
Ilyen kelkáposztába töltött, tepsiben sütött kaját szombathelyi rokonoknál ettem, csak ott paradicsomlében volt megsütve, biztos jó volt annak, aki szereti.

Fenchurch68 2015.11.20. 19:22:42

És segítség! Kaptam egy kb. kilós szelet bőrös malaccombot, ha a bőrét bekockázom, teszek alá egy kis füstölt szalonnát, megtűzdelem fokhagymával, és először fedővel, aztán nélküle sütöm, nem fogom nagyon elrontani, ugye? De ha van más ötlet, azt megköszönöm.
(Még mindig vannak ambivalens érzéseim a hússal kapcsolatban, nem annyira esik jól megfogni, meg ilyenek, de ez annyira szép!
Az ember elment madáretetőbe való eleségért a piacra, és ezzel jött haza :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.20. 19:26:37

@Fenchurch68: Minden esetre azokat a madarakat, akik ezt eszik, ne süsd meg :)
Dobj alá/köré durvára vágott hagymát, valamint egy fél doboz sört, és abban párold fedő alatt. Utána, ha van grilled, pirítsd le a bőrét. A tüzdelés jó, futtasd is körbe forró zsíron, mielőtt felöntöd. Egy kis kömény sokat lendít az ízén ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.20. 19:38:32

Jó éjt mindenkinek. Egy pár napig nem leszek, számítógépet kell csinálnom hozzá :)

turósmácsik 2015.11.20. 20:15:18

Finomat alkottál! Én is csináltam ilyet, csak nem szejtánnal, hanem hússal, fűszeres lében párolódott, és a végén sajtos-tojásos tejföllel sütöttem össze.
Jó kis nyelős kaja, csúszik. Szejtánnal is bejönne.

turósmácsik 2015.11.20. 20:15:58

@Andrass9: Jó utat! Gondolom unokázni is fogsz:))

Fenchurch68 2015.11.20. 20:21:50

@Andrass9: Köszi! Alá meg köré szántam hagymát is, de az ember nagyon szeret mindenféle sült zöldségeket, a sör remek ötlet.
Jó utat!
(Én is ezt kérdeztem, hogy ugye az ablak alatti baglyot nem ezzel szeretné az ablakpárkányra szoktatni? De mondta, hogy ezt a másik pipinek szánta :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.11.20. 20:56:25

@Andrass9: Jó utat, vigyázz magadra! Meg tudósíts valami egzotikust.
@Fenchurch68: Tűzdelésre szerintem nincs olyan nagy szükség. Fiatal hús, a bőr alatt - gondolom - vékonyka zsírréteg. Kockázás OK, száraz fűszerekkel - ad libitum - dörzsölés. Hagyma ágyikó, sör rulez. Visszamaradt szaftból - lezsírozás, szűrés, esetleg mixelés után - öntet készítés valami kedvenc összetevővel (pl.tejszín, áfonyadzsem, akár magvas mustár).

Topy 2015.11.20. 20:58:30

@Fenchurch68: jó ég, milyen madaraitok vannak?

Isley 2015.11.21. 10:46:04

Megkóstolnám, mert ránézésre nem rossz. Aztán majd kiderül..

@Andrass9: jó utat!

Fenchurch68 2015.11.21. 15:24:10

@Topy: Van egy macskabagoly, amelyik rendszeresen itt csuizik az ablak előtti fán, szerintem az szívesen venne egy kis kóstolót. (De nem kap, mert folyton ijesztget.) Valószínűleg a cinkék se szaladnának el visítva :) A többi 15 fajta jobban szereti a szotyit és magkeveréket. (Az állateledelesnél is úgy van kiírva, hogy "fekete makuka kapható")

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.11.21. 17:17:20

Köszönök szépen!
@Fenchurch68: A Hegyen egy kuvik van, egész éjszaka be nem áll a szája. Ha kinn alszom, nem hagy aludni.

Fenchurch68 2015.11.21. 19:28:46

@Waka: Nekem ez nagyon nosztalgikus, tinikoromban Budán volt szintén baglyunk, üvöltözött, szerettük.

Nem lett rossz a husi, sőt, kifejezetten jó lett, csak amiről azt hittük, hogy kettőnknek egy ebéd, annak a felét ettük meg. Hát hogy lesz így holnap töltött karalábé?!
(A desszertet kénytelen voltam holnapra eltenni. Vagy holnaputánra.)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.22. 16:59:22

@Andrass9: a Holdra utazol, vagy a sarkvidekre?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.11.22. 20:52:31

@hagyma: Az Egyesült Államokba. Te hogyan definiálnád?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.22. 21:01:46

@Waka: egyesult allamoknak aminek allampolgara vagyok, de ahhoz hogy felmenjek a netre nincs napokra szuksegem es szamitogepepitesre
manapsag eleg egy telefon, ha mem visz notit
de gondolom a gyermekei hazaban is van kb 43 computer:)

Topy 2015.11.22. 22:04:14

@hagyma: András nem használ okostelefont :)
és épp nemrég írta ("erőmű", emlékszel? :) ), hogy új gépet kell összeraknia; na most amíg az megjön (ha még nincs megrendelve), oprendszert, programokat feltolja rá - rendesen belakja :)- azért az idő

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.23. 12:52:11

@Topy: OK
ebn eromu epites kopzben cask felneznek a net-re is hioszabb-rovidebb idore:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.23. 12:54:51

sajnos az okostelefon mar megkerulhetetlen
en is sokaig ellenalltam, de mar nincs is buta, ha van dragabb...