Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (34) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (20) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (269) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (93) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (74) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (109) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (67) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (36) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (184) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Krumplifánk

2015.11.14. 07:00 Waka

Volt már krumpliból lángos, zöldséges tekercs, és most készült fánk is. Szóba került, hogy el lehet készíteni édes tésztának is, ez is jól mutatja, milyen sokoldalú alapanyag a burgonyával készült kelt tészta.
A hétvégén egy szimpla karfiollevest főztem, ahhoz éppen jól jött másodiknak a fánk, amúgy is ettem volna már valami édes tésztát. Az erkélyen még  akadt pár szem saját termésű Impala krumpli, éppen alkalmasnak tűnk a célra.
Összedobtam egy fánkot, és az eredmény minden várakozásomat felülmúlta.

14.jpg


Hozzávalók:
- 80 dkg áttört, főtt krumpli (B típusú, lisztes fajta)
- 80 dkg búzafinomliszt
- 3 evő- és 1 teáskanál cukor
- 3 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 egész tojás
- csipet só
- olaj a sütéshez
- porcukor és/vagy baracklekvár a tálaláshoz

A burgonyát enyhén sós vízben puhára főztem és krumplinyomóval áttörtem.

1.jpg2.jpg
Mikor a krumpli langyosra hűlt, hozzáadtam a lisztet, a cukrot, a cukros tejben felfuttatott élesztőt, a vaníliát. Beleütöttem a tojást és kicsit megsóztam.

3.jpg
Nagyon lágy tészta lett belőle, de különösebben nem zavart, mivel nem akartam deszkán dolgozni vele.

4.jpg
Begyújtottam a sütőbe, és a tésztát feltettem a tűzhely tetejére kelni. Egy óra alatt úgy megkelt, majd kimászott a tálból.

5.jpg
Kanállal nagyjából egyforma adagokat szaggattam belőle, olajos kézzel gömbölyűre formáltam, és műanyag fóliával borított tálcára sorakoztattam őket. Persze, mivel igen lágy volt, egyből elterült.

6.jpg
Bő, forró olajban kisütöttem őket. Eljátszottam egy darabig az ideális hőfok beállításával, mert nem akartam, hogy megégjen, de azt sem, hogy túl sok olajat felszívjon.

7.jpg8.jpg
A kisült fánkokat szűrőkanálba szedtem hogy a felesleges olaj lecsepegjen. Mint a végén kiderült, túl sok olaj nem folyt le.

9.jpg
Az idő előrehaladtával a tészták tovább keltek, sőt, egybekeltek, az utolsó darabok már olyan nagyok és lágyak voltak, hogy alig lehetett kezelni őket, kicsit nyomott is lett mind.

10.jpg11.jpg
Ipari mennyiség lett, de ismét három napra főztem, éppen kitartott.

12.jpg
Idei, kicsit pikáns baracklekvárral tálaltam.

13.jpg
Számítottam rá, hogy jó lesz, de nem gondoltam volna, hogy ennyire. Kívül ropogós, belül - esküszöm - olyan könnyű és lágy volt, mint a pillecukor. Alig szivta fel az olajat, és még harmadnap, felmelegítve is remek volt az állaga. Jól megtömtem a bendőt, aztán hunytam egyet.

27 komment

Címkék: burgonya tej tojás krumpli fánk élesztő baracklekvár vaníliakivonat búzafinomliszt

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr208070956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.14. 10:44:37

Megpróbálom majd kinn megsütni a gyerekeknek!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.14. 10:48:05

hat mi egy het alatt sem ennenk meg ketten, persze mar masodik nap sem igen kivannam, ha elotte az lenne a reggeli ebed vacsora
de 2-3 per kopf tizoraira becsuszna
@Andrass9: kinn a teraszon?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.11.14. 11:01:46

Köszönök szépen!
@hagyma: Csak ebéd-vacsora volt. Én eléggé bélpoklos vagyok.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.14. 11:35:38

@Waka: hat azt levagtam a multkori krumplimennyiseg utan
/bar ugy remlik a belpoklos eredetileg leprast jelent:). remelem az elkerul/

medvedr 2015.11.14. 15:04:10

Jó lehetett. Felénk a barcklekvárt egy kis barackpálinkával és pár evőkanálnyi kristálycukorral összeforralják majd langyosra hűlve tálalják a fánkfélékhez, tejespitéhezs stb. hez

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.14. 15:11:03

@medvedr: A barackpálinka finom ízt adhat hozzá, de miért kell még cukrozni? Valami oka biztos van, ha elárulnád ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.11.14. 17:26:53

@medvedr: Ez a teje pite valahonnan ismerős volt. És valóban. Volt hajdan egy ilyen receptem, de azt tepsis palacsintának hívták. Kockára vágtuk, baracklekvárral kentük, arra felezett őszibarack befőtt került, piramist építettünk belőle, végül az egészet cukros, lángoló barackpálinkával öntöttük nyakon. Huh, az isteni csemege volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.14. 20:27:31

@Waka: Na akkor ezt kell legközelebb megcsinálnod. Én most nem iszom alkoholt.

látjátok feleim szümtükkel 2015.11.14. 22:18:54

Kár, hogy ez a tészta búzaliszt nélkül nem jó. Egyébként nagyon jó. Baracklekvárral.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.15. 12:50:02

tegnap rajottem, hogy igen jo ciganypecsenyet tudok sutni
/ a konyhaban, elektromoson:)28 F-ben sotetben inkabb nem mentem a teraszra:)
koretnek volt tortkrumpli, babyrepa ceklasalata
nagyon jo let a kakastarejom is:)
mara kitart, rogton ez less a reggelim is, nem tokolok

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.15. 12:51:06

@látjátok feleim szümtükkel: @Waka: Hogy lehet kelt tészát csinálni glutén nélkül? Mi tartja benn a bubikat?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.15. 12:53:46

@hagyma: Tegnap én is rájöttem, milyen jól tudok cigánypecsenyét sütni :) Én tepsis fűszeres krumplit sütöttem hozzá. Ja és kinn a teraszon 50 fokban este :))) A kakastaréjom szépen kinyílt, azután összecsukódott. De az íze ettől még jó volt!
Írom is a posztot ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.15. 13:01:04

@Andrass9: en cask megfoztem a krumplit hejjaban, azutan beleforgattam a szalonna es a hus utan maradt zsirba
kedvelem igy
nekem nem csukodott ossze
pacoltam a hust par prat majd serpenyoben sutottem
viz nelkul, nem tul hosszu ideig
tenyleg jo let
van meg 6 szelet tarjam legkozelebb lehet beforgatom valami panirba is
kicsit hoka a szine igy de belul porhanyos es a pac jo izt hozott ki
szoval minden gromek

Fenchurch68 2015.11.15. 13:17:41

@Andrass9: Nem lehet kelt tésztát csinálni glutén nélkül :(

Szódabikarbónás, sütőporos, mindenféle egzotikus nevű lisztes trükkökkel lehet operálni, akinek van hozzá kedve. Én nem csinálom, mert nem szeretem a "majdnem olyan, mint" dolgokat, meg annyiból szerencsések vagyunk, hogy nem betegség, allergia miatt hagytuk el a gluténtartalmú dolgokat, akkor nagyon ritkán inkább megcsinálom hagyományosan, és lelkifurdalás nélkül megesszük. (Húsvétkor volt cipóban sült csülök, de hát húsvét egyszer van egy évben.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.15. 13:23:06

@hagyma: Ha fotóztad volna, nem kéne nekem posztolni :) Gratula hozzá! Elmondásodból itélve rendesen csináltad...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.15. 13:24:27

@Fenchurch68: Sajna lfsz (@látjátok feleim szümtükkel: ) nem ehet glutént egyáltalán, ezért gondolkodtam rajta.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.11.15. 14:13:46

@Andrass9: miert ne lehetne
glutenmentes liszt
rizsliszt
kukoricaliszt stb.
majd a kacsamat lefotozom, ha less:)
a thanksgiving meg mindig kerdeses, addig mar nem fozok semmit
meg is volt a cigany reggelire
eg Koran van de erre innom kell egy deci bort mert szetdurranok:)

Fenchurch68 2015.11.15. 14:19:22

@Andrass9: Biztos csúnyán hangzik, amit írok, de ez talán a jobbik eset, mikor valaki olyan választás előtt áll, hogy "most megehetem ezt a fánkot, viszont utána nagyon rosszul fogom magam érezni", mint az, hogy "az eszemmel tudom, hogy hosszú távon ez meg ez nem tesz jót nekem, de ettől az utolsó előtti fánktól rövid távon semmi bajom sem lesz". Könnyebb átállítani a fejbéli váltót.
(Én legalábbis így működöm.)

Fenchurch68 2015.11.15. 14:21:44

@hagyma: A rizslisztet meg kukoricalisztet élesztővel nem lehet megkeleszteni sajnos, glutén=sikér :) minél nagyobb sikértartalmú egy liszt, annál jobban keleszthető. Amiben egyáltalán nincs, az meg egyáltalán nem. Buborékokat lehet bele csinálni szódabikával meg hasonlókkal, de az legfeljebb külsőre olyan :(

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.11.15. 14:52:29

Köszönök szépen!
@Andrass9: Ahogy már többen is leírták, sajnos ez van. Nem tudom, mit szeretnél készíteni, de ha olyan, felvert tojásfehérjével lehet lazítani a tésztát.
@hagyma: Mifelénk a nagy étvágyú embert hívják bélpoklosnak. :D A leprára különösebben nem vágyom.

látjátok feleim szümtükkel 2015.11.15. 18:28:26

Hello!

Leszüreteltem ma a datolyaszilvát, első termés, 22 darab gyümölcs. Nagyon finom édes, már ami teljese érett volt. Ez utánérő gyümölcs, ezért a nem teljesen érett is hazajött velem. Az itthoni fán még érdegélnek a gyülölcsök, itt első termés 12 szilva, de ez kisebb fa.. Nem egy fajták, így össze is tudom hasonlítani. Állítólag finom lekvárt lehet főzni belőle, de gondolom csilikrém kiegésztője is lehet. Egy biztos nem igényes növény, a többivel együtt kapott permetezést ( nem vittem túlzásba az idei évben ). Díszfának is jó, mert nagyon mutatós akár bokor, akár fa, még ilyenkor is, amikor már nincs rajta levél, és lóg róla a sok sárga gyümöcs.
Leszüreteltem azt a gránátalmát is, ami maradt. A nagyokból kettő lógott a fán ( többit más szüretelte ) és sajnos mind a kettő szétrepedt. Viszont a magjai nagyon finomak, ilyen édeset én még soha nem ettem, pedig minden szezonban többször vásárolok. A kicsiket még hagyom utóérni.

Gyerekkoromban nem gondoltam, hogy vénségemre a saját datolyaszilvafám és gránátalmafám gyümölcseit eszem majd. Ennyit változott a világ.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.15. 19:02:32

@látjátok feleim szümtükkel: Datolyaszilva nekem nem ismerős, de anyámnak rengeteg gránátalmabokra volt mindig. Soha nem termett egy sem...

látjátok feleim szümtükkel 2015.11.15. 20:15:00

@Andrass9:

Nekem már vagy 20 éve van, elvetettem egy alma magjait, sé ki is kelt. fácskákat cserépben tartpgattam, egyet kiültettem a ház elé, amu rendre minden évben tövig fagyott, ezér telvittem a messzire lévőő kertbe kb. 4-5 éve. Nőttek szépen, nem fagytak l, és már három éve viágzanak. 2014-ben volt rajta apró termés, de nem ért be, az idán viszont nagyon korn kezdett virágozni, és több beért, de sajnos valaki leszedte a zömét ( volt vagy 15 öklömnyi ) és csak szétrepedt maradt mára. Nagyon édes a magja, és megint bizonyítva látom, hogy minden gyümölcs a fáján megérve a legfinomabb. Most eszek egy fáján megsárgult zöldalmát.

Ez meg a szilva:
hu.wikipedia.org/wiki/Datolyaszilva

Azt írja, hogy "Távol-Kelet kertjeitől Amerikáig mindenütt megtalálható a szubtrópusi és a szubmediterrán klímában."

Most már csak azt kell eldönteni, hogy mi szubtrópusi vagy szubmediterrán klíma vagyunk-é. Vagy majd leszünk?:O

Egyébként csucsu idő volt ma, előbb napsütés, később felhős, de nagyon kellemes langyos levegővel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.15. 21:47:38

@látjátok feleim szümtükkel: Itt egész nap esett. Az esőben kellett a teraszon főznöm :)