Waka járt nálunk kollegájával, de nem bírtam rábeszélni õket egy kiadós reggelire. Attól persze én még éhes maradtam, ezért gyorsan meg is fõztem, amivel etetni szándékoztam õket. A napokban már készítettem cajun fûszerezésû Barramundit, az illata még mindig az orromban van.
Mivel csak magamnak fõztem, csökkentett adag készült. A tõkehalat panírozva vettem a Valódi Étkek Boltjában valahol Budakalászon, mert így, ha nagyon ráéhezek, akkor pillanatok alatt meg tudom sütni serpenyõben a teraszon. Ez az a klasszikus, amit még gyerekkoromban ettünk, és az nem most volt ...
Kellett hozzá:
- 2 szelet tõkehal (kb 15 dkg)
- 2 dl rizs
- 1 ek ghí
- 1 ek Bayou cajun fûszerkeverék
- 1 ek creole Jambalaya fûszerkeverék
- 1 kk gombapor Süllõcskétõl, mert az mindenbe jó
- 17 szem törökmogyoró
- só
- 5 dl forró víz
Az összetevőkről és a halról elfelejtettem képet készíteni, mert nem is gondoltam, hogy posztra érdemes. A halat egy fél kanál ghí-n megsütöttem, és főzés közben leeszegettem róla a panírt.
A Bayou cajun fûszerkeverék (egy gazdagabb változat itt található):
- 2 tk só
- 2 tk szárított fokhagyma
- 2 tk szárított hagyma
- 3 tk szárított zöldpaprika
- 1 tk paprika
- 1 tk feketebors
- 1 tk cayenne bors
- 1/2 tk csilipehely
A creole Jambalaya keverék:
- 2 tk babérlevél
- 1 tk só
- 1/2 tk fehérbors
- 1 tk fokhagymagranulátum
- 1 tk hagymagranulátum
- 1 tk kakukkfü
- 1/4 tk feketebors
- 1/4 tk zsálya
- 1/2 tk oregano
- 1/2 tk bazsalikom
- 1/2 tk cayenne bors
- 1 tk paprika
A fûszerek nekem megkeverve már a polcon állnak üvegben. Kémeket megtévesztendõ, teljesen eltérõ feliratok vannak rajta, de az üvegben vannak azért cédulák.
Mint az összetevõkbõl is látszik, nincs túl nagy eltérés a kétféle fûszer között. A cajun fûszerezés inkább vidéki, Louisiana-ból, míg a creole New Orleansból jön, mint városi változat. Most mindkettõt összekevertem, mert nem tudom eldönteni, hogy Pesthidegkút még város, vagy már falu ...
A rizst rózsaszínûre pirítottam a ghín - ez inkább a falusi beütés. Ezalatt a mikróban felforraltam a fél liter vizet, és belekevertem a rizsbe a fûszereket, hogy a ghí kioldja belõlük a paprikát.
Felöntöttem a forró vízzel - volt nagy bugyogás, gõzölgés:
Szép csendesen rotyogtatva puhára fõztem a rizst.
Ezalatt, unalmamban megtörtem egy kismaréknyi törökmogyorót, majd hirtelen felindulásból 7+10 szemet megroppantottam és kisebb darabokra vágva a rizshez kevertem.
Megterítettem a kedvenc távolkeleti tálkámmal és a legszebb evõpálcikámmal. Persze creole vagy cajun ételt pálcikával enni igencsak képzavar, de ha egyszer ilyen hangulatom volt? Különben is, pálcikával mindent lehet enni - még levest is... Megtöltöttem a tányért rizzsel, tetejére daraboltam a panírból kivetkõztetett tõkehalat és még egy teáskanál majonézt is tettem hozzá. Nekem a rizs és a hal együtt majonézzel izlik a legjobban.
Pálcikával ettem, mert azt rég használtam. A mogyoró pedig remek ötlet volt, kellemesen ropogott a fogam alatt (nem a héja!!!). Jambalaya rizst sokszor eszünk, de a cajun beütés adott neki egy kis extra ízt.
Errõl maradtak le Wakáék, pedig ez még a hal nélkül is remek (a maradékot ettem vacsorára).