Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @old forester: A szomszédasszony főzi gerslivel, én csak a sóletbe teszem. Nem rossz űgy sem, bár ... (2019.11.19. 00:51) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • jegeskaveee.: @kobold63: Apukám igen szerette a sajtlevest. Én egy nagyon egyszerű változatát csináltam neki. Va... (2019.11.18. 06:33) Lecsós csirkemáj
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta
  • látjátok feleim szümtükkel: vörösbor(de)minőségi: Hehehe. Nem is rossz ötlet. Kéne egy kis csili? Nyomjuk meg a gombot, de c... (2019.11.13. 10:38) Sült paradicsomok - üvegbe zárt nyár

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (365) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Tandoori krumpli

2015.11.02. 07:00 Waka

Megint össze kellett dobni valami gyorsat, laktatót, olyat, ami belefér a diétába és nincs vele túl sok macera. Tandoori csirkét készítettem már, ugyan nem az autentikus módon - hiszen honnan a fenéből lenne tandoor kemencém -, de azért finom volt. Úgy döntöttem, hogy ezzel a kompromisszumos megoldással bármit el lehet készíteni ilyenformán, úgyhogy egy adag krumplit használtam erre a célra.

10.jpg


Hozzávalók:
- 2 kg burgonya
- 600 g joghurt
- 1 evőkanál citromlé
- 6 gerezd fokhagyma
- diónyi gyömbér
- 1 evőkanál római kömény
- 1 teáskanál koriandermag
- 2 chili
- 5 db kardamom
- 4-5 db fűszerszeg
- 1 kávéskanál fekete bors
- só

2.jpg
A krumplit héjában megfőztem, meghámoztam és félbevágtam.

1.jpg6.jpg
A száraz fűszereket mozsárban megtörtem.

3.jpg
Hozzáadtam a lereszelt gyömbért, fokhagymát és a finomra vágott csilit. A paprikák közül az egyik serrano volt, a másik a Kínából, Tiencsinből kapott csiliből nyert magból nevelt rettenet. A közelmúltban a tiencsini kikötőben bekövetkezett ipari katasztrófa kiindulópontja állítólag egy ilyen paprikát feldolgozó üzem volt. Véletlenül egybecsomagoltak 20 dekát a cuccból, pedig tudvalévő, hogy 12 deka belőle a kritikus tömeg. A többi már CNN hír.

4.jpg
Összezúztam az egészet, és összevegyítettem a joghurttal, megsóztam, beleöntöttem a citromlét. Elsőre 450 gramm joghurtot kevertem be, de kevésnek találtam, ezért hozzáöntöttem még egy pohárral. Kép ugyan nincs róla, de esküszöm.

5.jpg
Ráborítottam az egészet a krumplira, kicsit összeráztam, és bevágtam a sütőbe.

7.jpg
40 percig sütöttem 3-as fokozaton, aztán még rányomtam tízet csutka gázon, hogy legyen némi színe.

8.jpg
A csirkével ellentétben nem maradt savó a tepsiben, a krumpli szépen felszívott mindent. A sóval kicsit bátrabban is bánhattam volna, de utólag úgyis megkínáltam még egy kis sós paprikakrémmel, mivel a krumpli elnyelte a csilit is. Finom, markáns étel lett, szokás szerint előbb elfogyott, mint terveztem, kenhettem vajas kenyeret vacsorára András georgiai paprikakrémével.

9.jpg

32 komment

Címkék: joghurt fokhagyma gyömbér koriander római kömény chili citromlé fehérbors kardamom tandoori fűszerszeg

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr548030372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2015.11.02. 07:52:55

Nagyon jó egytál, de én ha elkészítem, akkor zsiradékot is teszek a keverékbe, és apróbbra vágom a krumplit.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.02. 07:54:49

Én úgy tudom, hogy 11 dkg a kritikus tömeg, de ez lehet, hogy függ a csomagolóagyag vastagságától.
Finom étel ez - krumplit minden formájában szeretem. Valahogy a joghurt nekem nem főzési alapanyag, még soha se használtam. Igaz, enni sem sok joghurtot ettem életemben. Azt hiszem, hogy a gyümölcsös változatok miatt ment el tőle a kedvem.

Apropó: Nem meglepő, hogy az a két szem csili eltűnt benne. Közel háromezerszeresére higítottad a krumplival és joghurttal. Annyi már egy habanerot is megszelidít :) Tegnap bezzeg bogyiszlói és csípős zöld zöldpaprikából készült lecsó volt nálunk. Nem sok paradicsom akadt, hogy felhigítsa ...

©________ 2015.11.02. 09:08:39

ennyi rengeteg krumplit....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.02. 12:12:44

@Csupacsí: Ha már a szegény ember nem ehet húst, legalább a krumplit ne sajnáljuk tőle :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.11.02. 17:15:01

Köszönök szépen!
@látjátok feleim szümtükkel: Valamiért így nagy darabokban tűnt jónak, a zsiradék meg eszembe sem jutott.
@Andrass9: Azért a habanero már okozott volna némi gondot. :)
@Csupacsí: Rengeteget meg tudok enni belőle.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.11.02. 21:15:27

@látjátok feleim szümtükkel:
- Én XL-es tojást tojok . dicsekszik az egyik tojótyúk.
- Nem fogom kificamítani a seggem azért a három forint különbségért - vágja rá a másik.

Topy 2015.11.03. 08:43:42

@látjátok feleim szümtükkel: hát nekem a nyeles tojásról egész más jut az eszembe...

látjátok feleim szümtükkel 2015.11.03. 15:24:41

@Topy:

Az a te bajod, ez egy közönséges nyeles tyúktojás.:O

látjátok feleim szümtükkel 2015.11.03. 15:25:40

@Andrass9:

Micsod erkölcscsősz lettél, már a tyúk sem tojhat olyat, amiylen neki teccik?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.03. 16:18:21

@látjátok feleim szümtükkel: Tőlem tojhat, de a mediahatóság ugrik az ilyenekre ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.11.03. 18:26:23

Köszönök szépen!
@Andrass9: Ezzel még a 12-es karikát sem súroltuk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.03. 21:24:12

@Waka: Jó estét!
Mivel az utolsó paprikát is befőztem, számadást végeztem:
48 kg csilipaprika és 81 kg paradicsom került összesen 410 üvegbe. A paradicsomokat értelemszerüen 3-5 dl-es üvegekbe, míg a csiliket 70 ml - 1,8 dl-es méretűbe tettem. Paradicsomból 6 félét sütöttem tepsiben, míg paprikából 23 féle lett. Mellékesen befőztem még 50 kiló meggyet is, de ezen kívül mást nem raktam el.

A fickó 2015.11.03. 21:56:01

@Andrass9: 48 kg chili - ne b..., egy élet alatt nem ennénk meg. :) Nem mintha nem szeretném a csípős ételeket, mert szeretem, de mivel étkezéseim mellé ragaszkodom a kiváló borokhoz, ez nem összeegyeztethető. Sör OK, de azt meg csak nyáron iszom. A paradicsomot az hamar eltüntetnénk, bár az sem mindig harmonizál a borral, de olasz paradicsomos étkek esetében ez kivételt képez. A kb. 50 kg feldolgozott paradicsomom, messze nem tart ki a szezonig, de a tárolási kapacitásom véges, mert mellette rengeteg gyümölcsbefőtt, lekvár kerül a spájzba. A meggyből én lekvárt főzök, amolyan szegény ember málnalekvárját. 4 kg meggy, 1 kg málna, jó állag, kevés mag és a megtévesztésig málnalekvár ízű, illatú lesz. A málna végén kerül a már kész sűrű meggylekvárba és épp csak sterilizálódik, már megy is az üvegekbe. :)
Hát, nem unatkoztál a nyáron ...

©________ 2015.11.03. 23:19:44

@A fickó: nem mindegyik chili csip.
En andras chilikremjeit vajaskenyeren is eszem.
Na meg magaban:-D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.04. 12:24:32

@A fickó: Mint a többi megjegyzésből is láthatod, én nem öncélúan teszem el a csilit. Alapvetően mások megörvendeztetése a célom, bár én is szeretem. Készült viszont egy nagyon kis adag speciális, amiből csak a feleségem kap, senki más. De poszt lesz belőle, így elkészíthető boltban vett csilivel.
Nálunk a fogyasztókhoz hozzájárulnak az immár felnőtt gyerekeink is, akik rendszeresen fosztogatják a kamrát. Szerencsére nekem nincs tárolóhely problémám, így annyit teszünk el, amennyit még képesek vagyunk. Ha nincs többezer üveg a lenti kamrámban, akkor semennyi sincs. Ezek nem is fogynak el egy év alatt, ezért szabadabb vagyok a befőzéssel, hogy mikor mit tegyek el. Van ott még 198x-es befőtt is szüleinktől ...

©________ 2015.11.04. 14:52:34

akarom mondani, a thai zöld chili eddig a legjobb!!! uhh.

@Andrass9: nekem is van speckó, majd mesélem a részleteket, de a lényeg, hogy egy láda kápia jött velünk haza, és egy részéből chiliZSELÉt csináltam, ugyan a chilim január óta palánta állapotú, de elővettem lfsz tavalyi küldeményét szárítva: már egy kicsit sem csípett, úgyhogy másodszorra beletoltam a múltkori három halálfejesedet,
hát nyami, a maradék kistálkában a hűtőben, csak úgy rájárok:)

A fickó 2015.11.04. 15:03:31

@Andrass9: Értem én, főleg hobbi a szószgyártás. Én csak főzni szeretek, a befőzés nekem csak nyűg, mert a szezonban alig van időm. Ha, megkaphatnám jó áron, vagy úgy egyáltalán azt a minőséget akkor hanyagolnám a befőzést.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.04. 16:11:20

@Csupacsí: Akkor mégsem olyan csípős, hogy nem tudod vajaskenyéren megenni? :)
A zselé jó gondolat, jövőre lehet, hogy csinálok is, mert abba kevés csili kell és nem mikroüvegbe kell eltenni ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.04. 16:19:50

@A fickó: A szószkészítés is főzés. Sőt! A főzés felsőfoka, hogy mit tudsz kihozni pár paprikából :)
A befőzést én se imádom, de kell a gyümölcslekvár. Olyat a boltban nem nagyon árulnak.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.11.04. 19:14:36

@Andrass9: Derék adag. Nálam már erősen meg kell válogatnom, kinek adjak egy-egy üveg csilit, hamar elkopott.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.04. 22:34:48

@Waka: Nekunk kimaradt az október végi Füredi pihenő, így nem tudom, hogy jut el hozzád a te részed. A posta összetörné ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.11.05. 17:18:20

@Andrass9: Az olyan. Megyek valamikor a Fővárosba, de nem akarom elkiabálni, mert az utolsó pillanatig változhat a dolog.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.05. 19:26:26

@Waka: Jó, de, ha tudod, akkor 21-e előttre időzítsd, mert akkor megyek a nagylyányhoz 3 hétre.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.11.05. 19:48:03

@Andrass9: Kicsit közelebbi a dátum, hétfőn megyek, csak még nem ismerem a kondíciókat, az esetleges többi utas terveit, ezért holnapig várok vele, hogy szóljak vagy, hogy megbeszéljünk bármit is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.11.06. 11:13:13

@Waka: Rendicsek. Hétfőn szabad vagyok (még).