Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • jegeskaveee.: @Andrass9: Annak meg errefelé öhöm a neve.:))) (2019.11.22. 19:30) Ebéd: krémes gulyásleves, spenótpüré
  • jegeskaveee.: @kobold63: Nem feldobta, besűrítette.:))) A reszelt sajttal együtt, mert azt is a tej felforrása u... (2019.11.21. 07:57) Lecsós csirkemáj
  • Andrass9: @old forester: Örülök, hogy segíthettem! (2019.11.19. 23:10) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (244) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (366) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (45) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (74) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (271) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (37) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (24) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (67) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (134) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (11) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (10) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (95) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (7) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (130) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (69) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (135) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (235) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (40) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (78) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (34) zellerlevél (29) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Könnyű reggeli: csontvelős pirítós

2015.10.29. 07:00 Andrass9

Jóbarátunktól kaptunk rengeteg velõscsontot! Persze nem álltam meg, hogy amint lehet, fõzzek legalább egyet belõle. Persze ez a gondolat este jutott eszembe egy teljes napi kertészkedés után, de attól még el lehet készíteni, legfeljebb csak másnap eszem belőle.

19.jpg

A csodahüttõben leltem hozzá egy bõ kilónyi oldalascsontot minimális húsréteggel. Csontlevesnek tökéletes! Húsleves meg volt nem is oly régen.

Csontlevest ugyanúgy készítek mint húslevest: mindkettõ csontból, húsból és zöldségből készül, csak az arányok mások kicsit. Most viszont csontalaplé volt a terv, ehhez gyûjtöttem be mindent,

  • 1,5 kg marhafehércsont (volt a zacskóra írva, de valójában lefaragott oldalascsont)
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál gyökér petrezselyemzölddel
  • 1 vereshagyma héjastól
  • 1/2 karaláb
  • 1/2 zellergumó
  • 1/2 kis karfiol
  • 15 szem feketebors
  • 15 szem fehérbors
  • 1 mokkáskanál kardamom
  • 4 szem szegfübors
  • 2 hüvelykkörömnyi szerecsendióvirág
  • 1 paprikacsuma
  • 1 csipet sáfrány
  • 1 VELÕSCSONT

A zöldséget megpucoltam, nagyobb darabokra vágtam. A zellert beirdaltam, hogy nagyobb felületen adja ki az ízét. A velõscsontot körbekötöttem vékony spárgával - meg ne szökjék a csontból! Az egészet felöntöttem 4 liter vízzel, és feltettem fõni.

10.jpg

Ekkor persze eszembe jutott, hogy ezt biz le kell haboznom, ezért kivettem a zöldségeket, addig forraltam a csontokkal, amíg a habképzõdés leállt. Eközben buzgón szedtem szûrõvel a lérõl. Ezután visszatettem a zöldséget.

11.jpg

Felforraltam, majd kivittem az indukciósra a teraszra. Itt egész kicsi teljesítményre állítottam, felprogramoztam az óráját 3 órára (sajna ez a maximum), majd bejöttem dolgozni. Úgy két óra múltán rátettem a fedõt, ismét 3 órára állítottam, és boldogan nyugovóra tértem. Reggel villával lezsíroztam a hideg levest.

12.jpg

Kivettem a lapos csontokat a kutyának (ez nem az összes, kapott már reggelit belõle).

13.jpg

Felforraltam, és beletettem egy fél karfiolt, amit a hûtõben leltem. Karfiol mindig jó a levesben ...

14.jpg

Ezután szeltem egy igazi karéj kenyeret! A levesbõl pedig kedvenc öreg biológiatanár szomszédunk kórházi ebédjét gondoltam kiegészíteni (fõleg a lével).

15.jpg 16.jpg

Megpirítottam a kenyeret (kettévágva, mert ekkora pirító nincs is) és egy evõknál levesben feltálaltam magamnak reggelire a velõscsontot.

17.jpg

Egy mozdulattal kiütöttem a csontból a velõt a forró levesbe (nehogy már kihüljön).

18.jpg

Rápakoltam a velõ felét egy kis szelet pirítósra, megsóztam és rátekertem vagy 6 tekerésnyi borsot. A velõ imádja a borsot! És beleharaptam:

20.jpg

Eszméletlenül jó volt, mint mindíg. Megértem Krúdy-t, hogy imádta!

A maradék levesemet feltöltöttem még egy merõkanálnyival, meg a zöldséggel. Tettem bele a csontról lejött cupákból is, és egy frissen szedett Purple Jalapeno-val tovább ízesítettem.

21.jpg

El is fogyott reggelire.

22.jpg

Most látom, hogy  kicsilyánynak is elvitt a feleségem egy nagyüvegnyit. Már csak azt nem tudom, mi lesz a csontalaplémmel ...

36 komment

Címkék: hagyma bors sárgarépa sáfrány gyökér petrezselyem kardamom velőscsont zellergumó marhacsont karaláb szerecsendióvirág paprikacsuma

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr548028444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vaczak2 2015.10.29. 07:05:02

Látom, az élet a tenyerén hordoz Téged, barátom! :)

Topy 2015.10.29. 09:18:06

"mi lesz a csontalaplémmel ..." - nem lesz, hacsak nem főzöl egy másikat! :)

látjátok feleim szümtükkel 2015.10.29. 09:32:09

Kár, hogy a velő csak igazi kenyéren érvényesül.:(

A leves viszont kenyér nélkül is jó.:)

©________ 2015.10.29. 13:01:42

off
András, azt hiszem, az alig csípősről mások a definícióink.
most marja szét az anaheim a számat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.29. 14:25:14

@Csupacsí: With a pungency rating in the range of 500 – 2,500 SHU or Scoville Heat Units, the Anaheim is a mild pepper. pepperheadsforlife.com/anaheim-pepper-scoville-heat-units/
Ha ez igaz, akkor kb gyenge erőspista lehet :)

©________ 2015.10.29. 14:27:35

@Andrass9: pedig nem az. fél óráig mart, mint a disznó.
erőspistát is szoktam vajaskenyéren enni, ezt is úgy próbáltam.
viszont gyorsan elmúlt.
de iszonyú finom.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.29. 14:44:44

@Csupacsí: A magyar wiki szerint a gyengébb csípős magyar paprikákkal egyezik. hu.wikipedia.org/wiki/Scoville-sk%C3%A1la
Amugy ez a bejegyzés nagyon vacak.
Örülök, hogy izlik.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.10.29. 20:44:47

Köszönök szépen!
Egy jó húsleves (akár csont is) bármikor jöhetne. Ne. Hajdan azt tanultuk az iskolában, hogy a leves igen fontos része az étkezésnek, tele van tápanyaggal, ami ráadásul gyorsan fel is tud szívódni. Még gyógyító ereje is van a gazdag húslevesnek, meghűlésnél isteni táplálék.
A velős csontról Szindbád vacsorája (ebédje?) jut eszembe mindig. Levették a Youtube-ról, de szerencsére valaki visszapakolta. Havonta legalább egyszer kötelező "olvasmány".

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.10.29. 20:49:09

Vissza. A felét, a durva életbe.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.10.30. 03:24:53

van akkora pirito
platni a gaz-villanytuzheylre, oszt hagy szoljon
/nehai aposom cask beleszurta oldalrola kest a kenyerbe oszt nyilt gazlangon.../
en platni hivo vagyok, bar gazon lenne az igazi, az meg nincs nalunk
a kaja isteni, bar inkabb ebed-vacsorara ennem /4-5 ora/ mint reggelire

holnap sertesporkolt

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.30. 07:52:33

@hagyma: Én is hivatkozhattam volna egy régi spórra :)
Vagy tíz éve kaptunk a fiunktól egy óriás kenyérpirítót, de hamar elfogyott. Nem bírta a nagy karéjokat ...
Ha kell, a pltni megy nálam is. A lángon pirított kenyeret csak kovászos uborkába teszem, annak más az íze.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.10.30. 11:08:56

@Andrass9: na, amugy velohoz nem is kellenek hatalmas szeletek
cask a piritpsrpl jutott eszembe, hogy ez az elektromos ize sosem csinal olyan piritost mint a gazos platnis

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.10.30. 15:35:11

Köszönök szépen!
Isteni idő van, holnapra éppen jó lesz ásni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.30. 16:38:07

@Waka: Most végeztem a paprikák felszedésével. 1,5 kg Habanero lett :) A többivel nem fájdítom a szívedet.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.10.30. 17:57:47

@hagyma: Majdnem. Trágyát.
@Andrass9: Nekem már kezd paprikamérgezésem lenni. Lett 33 720-as üveg ecetes paprika, ebből 6 üveg habanero-trinidad vegyesen. Ötször tettem el sós paprikakrémet, cirka 40 üvegnyit (csak megbecsülni tudom a mennyiséget, folyamatosan osztogattam belőle). Van 10 deka magozott csili őrölve. No meg, amit megettünk, ahogy érett.
A paradicsomból ma fogyott el az utolja, kettő van még a hűtőben, jövő héten belefőzöm egy lecsóba, ugyanis ma is kaptam 2 kiló lecsópaprikát. Szereztem garantáltan magyar fokhagymát, olyan diónyiak, a külső gerezdekből lesz az őszi vetés.
Kinn van még a kertben egy adag cékla meg kerekrépa, ma abból főztem, majd mesélek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.30. 19:33:41

@Waka: Ecetesnek csak Jalapenot tettem el, van még sok kecskeszarv eltéve. Paprikakrémet viszont eddig 17 félét tettem el, átlag 14 üveg/fajta. Én is osztogatom rendesen az arra érdemeseknek :)
Ma Habanerot, KungPao-t, CO12 Thai hibridet (pepperoncsini-re hasonlít), Thai Bird Eye-t, Spicy Fiestát, Holy Mole-t, Carolina Riper-t (egy szem paprika, de a növényt cserépbe ültettem!) szedtem. Ezeket fel kell dolgozni mindenféle krémnek, meg szárítani daráláshoz.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.10.30. 19:40:39

@Waka: hat mi nem asunk, mi halloweenezunk
mpndtak is ahotelbe hogy oltozzek be drakulanak, de en mar nem bohockodok ezzel:)
az asasrol mindig Bonc Geza jut eszembe

henyel a baratnojenel a fotelben aki bejon a szobaba
- Geza, itt tv-zel, apuka meg kint as?
- en B-s vagyok

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.10.30. 19:43:09

lehet majd nekem is jkell keveset, kineztunk egy egesz jo hazat
/meg van tobb is a pakliban/
4 acre jar hozza, mondjuk javaresze erdo
de van hely egyebeknek is
az erdoben meg lehet vadaszni, meg gondolkodom megprobalkozom ginsenggel, annak nagyon jo ara van
az egyebek kozott cask sajat hasznalatra
borso, paprika pari, krumpli, mak:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.30. 20:32:36

@hagyma: Trágya kell a veteménybe mindenképp. Pláne, ha szűz ugart törsz fel!
Nekem kb 10 évbe telt, amíg az agyagtalajomat morzsálódó termőtalajjá alakítottam. Azóta is megy bele évente egy yard komposzt. Mondjuk terem is rendesen!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.10.30. 20:52:10

@hagyma: Amiket elsoroltál, azokhoz csak három dolog kell. Trágya, kapa és egy hajlott derék. Ha van egy kis eső, persze az sem baj. :)
@Andrass9: Nálam mindenből van ecetes, ami nem érett be. Jalapeno, hybrid pepper, serrano, cayenne, orange thai. Persze külön-külön, a maradékokból készítettem vegyest, erősség szerint.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.10.30. 21:17:48

@Andrass9:@Waka: ez nem szuz ugar, eleg jo a fold
amugyis kifejezetten kis mennyisegekre kell gondolni
eso van boven
kappa az mar nyilvan nem kezi hagyomanyos
amit utoljara neztunk az szololugas, ranezesre 2-3 mazsa lejon belole, az eleg nekunk bornak:)
eper erdo es fu
a fubol lehet kihasitani vetemenyesnek, vagy es gyumolcsfaknak
az erdo nagyon ott van
es patakocska is folyik a haz mellett
teljesn kis teruleten folytatott vetemenyt kell elkepzelni, az is cask hobby, boltba sem dragabb tuti
tragyaas tuti nem less
terem ami terem

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.30. 21:27:21

@Waka: A zöld csilikből is remek krémek lesznek! Rengeteg thai étel használja zölden a csilit.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.30. 21:28:53

@hagyma: A teljesen kis terület azért ne legyen már 2 m2 :) Bár, ha csak fűszert termesztenél ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.10.30. 21:45:59

@Andrass9: hat nem 2 less
ugy kepzelem 10-20 paradicsompalanta
ugyanannyi paprika
valami uborka
a szololugaszt max boviteni kell
kukorica mak mehet egyutt
ha less csirkenk/ mer van felepitve egy kisebb csirkefarm, vag hasznaljuk vagy nem/ is akkor az akar lehet egy negyszogol is, nem tobb
krumplibol sem kell egy 50nm2-nel tobb
borso sem kell tobb mint szezonban 10 borsolevesnek valo:)
fustolohaz nincs a telken, azt epiteni kell mindenkeppen
de meg a jovo zeneje
hetfon is megyunk egyet nezni
marcius elott nem koltozunk

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.10.30. 21:50:56

@hagyma: egy negyszogol az egy hektar akart lenni kukorca tekinteteben, bar nem hiszem, hogy belevagok a csirkezsbe:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.10.30. 22:01:08

amugyis mar jo belekavarodtam a mertekegyszegkbe miota hazat keressunk hol hektar acre nm2 square foot~ square feet lab stb
kurvaelet:)
ha megnezzuk a hazat latom mi mennyi oszt jonapot:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.10.30. 23:06:45

@hagyma: Amit így elsoroltál, az kb 200 négyszögöl. 720 négyzetméter, cirka 6800 négyzetláb. Egy hektár kukoricához azért már kell rendesen gépesíteni, annyit kézzel nem művelsz meg.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.10.30. 23:08:16

@Andrass9: Jövőre lehet, kipróbálom, idén erre volt affinitás. Az ecetes igen jól sikerült, simán el fog fogyni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.10.30. 23:41:26

@Waka: hat azert annyi kukorica nem olyan rengeteg
de nem is less annyi:)hazkoruli kiskertben gondolkodom de sokfeleben
bar van haz 10 acre koruli folddel is erdo nelkul, de bba inkabb mar nem vagok bele
szolobol vol;t 400 negyszogolunk gep nelkul

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.31. 08:49:52

@hagyma: 20 paradicsom, 40 paprika, 10 uborka, 30 kukorica, 3 méter borsó, 40 tő krumpli (bár ezt Waka jobban tudja) alapban elegendő egy 2 személyes háztartásnak. Gyümölcsfából 1-1 a kedvenceidből (a keresztporzókból, mint mandula, kettő kell). Ezen kívül gondolkozhatsz káposztán, hogy tudj savanyítani (nagyon egyszerű dolog, az USA-ban mégsem kapsz rendes savanyú káposztát), kell fehérrépa is két sor legalább, mert az sincs odaát.
És akkor még jön Mary, és ruccolát, padlizsánt, brokkolit, karalábét akar majd ültetni.
A fűszerkert pedig elengedhetetlen.
4 acre az már másfél hektár. Igencsak szép méret. Az előbbiekben említett veteményest 100 m2-n (1076 sqft) kényelmesen meg tudod csinálni. A négyszögöl elég kicsi, kb 3,6 m2 azaz 40 sqft. Az acre pedig 4046 m2 azaz 42000 sqft. A hektár az 100x100 méter=10000 m2=2,5 acres.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.31. 08:51:56

@Andrass9: Közben látom, hogy @Waka: is adot méreteket, de azok számomra ipari nagyságok már :)
Persze, ha a csirkéket saját tápon tartod, akkor tényleg sok kukorica kell.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.10.31. 14:30:49

@Andrass9: a gyumolcsfa fontos a palinka vegett:)
" ruccolát, padlizsánt, brokkolit, karalábét "
ezeknek mi nem vagyunk fogyasztoi
ja en is olyan 100 nm2-re gondoltam a vetemenyest
cask felmerult bennem egy kisebb kukoricas is
vagy ha olyan az adottsag akar szolo
100x 100 m meg muvelheto kategoria nekem is
persze megfelelo gepekkel
nincs meg kiforrva a dolog
olvasgatok a dolgok utan rendesen, mert leginkabb a szakertelem hianyzik
kedv megvan ido less, mar megtehetem, hogy ne dolgozzak sokat

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.11.01. 11:01:09

@Andrass9: A paradicsom és a paprika nagyjából rendben van. A krumpli nyugodtan lehet 150 tő, három fajtából, korai/igen korai, középérésű és kései fajtákból, júliustól már lehet szedni, és megfelelő körülmények között tárolva kitart az újig. A kukorica is lehet a duplája, ha valaki szereti, itt is a fajtaválasztással és a szakaszos vetéssel lehet variálni. Egy kisebb fóliasátor vagy üvegház nagyon jó szolgálatot tehet a palántanevelésnél és egyes növényeknél a tenyészidőszak meghosszabbítására. Télen lehet benne salátát nevelni. Másodvetésre alkalmas növényekkel is jobban ki lehet használni a területet.