Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • kobold63: @MadMary: @Andrass9: @Waka: Régen, visszamenőleg 3O évre még főztem be. Időben elmentettem ott... (2019.07.16. 03:41) Szilvalekváros bukta
  • Kumari aki Nilüfer: @Dikusz: A kovászos uborka:DDDD (2019.07.15. 16:48) Shimeji szószos tészták
  • Dikusz: @Andrass9: Az alapanyag -a tej föle- a tiltólistás.:))) A kajmak-féle krém, amit kóstoltam, az nem... (2019.07.15. 12:15) Gazdaságos szendvics pástétom
  • MadMary: @Fenchurch68: Nagyon-nagyon-nagyon szégyellem magam... mellételeportáltam, még gyakorolni kell a t... (2019.07.09. 09:59) Cukkini és feta
  • látjátok feleim szümtükkel: @Kumari aki Nilüfer: Ez lehet környezetfüggő is, de mivel a környező kertekben is dúl a gombafer... (2019.07.06. 10:05) Gombás tojások villámgyorsan

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (66) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (5) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (6) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (33) babérlevél (34) bableves (3) bacon (32) Balaton (2) balzsamecet (11) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (44) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (8) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (23) bőrősháj (2) bors (228) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (63) citromfű (12) citromhéj (27) citromlé (35) citromnád (11) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (47) csilipaprika (42) csilipaszta (24) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (18) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (6) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (27) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (16) cukor (112) cukorborsó (7) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (17) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (33) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (87) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (349) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (35) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (61) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (71) gyömbér (97) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (263) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) homár (3) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (17) jalapeno (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (2) kacsazsír (35) kacsazúza (3) kaffir lime levél (4) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (66) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (7) kápia (25) kapor (31) kapormag (7) káposzta (13) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (23) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (7) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (64) köménymag (11) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (20) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (130) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (5) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (8) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (16) lilahagyma (34) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (37) lime levél (6) liszt (89) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (71) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (7) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (45) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (12) olajbogyó (6) oldalas (31) olíva (2) oliva (17) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (100) orda (2) ördögszekér (6) oregano (43) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (7) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (115) paradicsomlé (23) paradicsompüré (25) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (122) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (35) pirítós (3) pirospaprika (64) piskóta (8) pisztráng (4) pite (6) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (29) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (35) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (4) római kömény (35) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (59) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (44) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (41) salsa (3) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (128) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (212) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (38) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (55) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (28) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (76) tejfel (50) tejföl (73) tejszín (79) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (180) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (27) túrógombóc (4) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (39) újkrumpli (13) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (191) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (13) vargánya (15) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (14) vöröshagyma (103) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (20) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (47) zellergumó (31) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (35) zöldpaprika (64) zöldség (3) zsálya (36) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (5) zserbó (2) zsír (51) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (4) Címkefelhő

Japchae

2015.10.05. 07:00 Waka

Vagy, ahogy a kedves kollégák gyorsan elkeresztelték: japcsi. Voltaképpen pirított zöldségek üvegtésztával. A kimchi készítése kapcsán bukkantam a koreai-amerikai leányzó Youtube csatornájára, ott láttam meg ezt az ételt. (A kimchi mellesleg csúfos kudarc volt, olyannyira, hogy még a procedúra közben készített fotókat is töröltem, nehogy valaki meggyőzzön, hogy írjak belőle posztot.) Tetszett a dolog, passzolt is az étrendembe, megfőztem. Az alapanyagok egy részével akadt ugyan némi gond, de végül is megoldottam. Szerencsére a kínai kapcsolat számos alapanyagot szállít.
19.jpg


Hozzávalók:
- 40 dkg spagetti vastagságú üvegtészta
- 2 szárított shitake gomba (Nekem ilyen nem volt, helyette sima és fehér fafülgombát és fűlőkét használtam.)
- 25 dkg csiperke
- 25 dkg bélszín (Aki nem eszik húst, használjon több gombát)
- 3 szál újhagyma
- 1 nagy vagy két kisebb fej fehér hagyma, esetleg vöröshagyma
- 1 szál sárgarépa
- 1 nagy kaliforniai-  vagy pritamin-, netán kápia paprika
- 25 dkg spenót vagy mangold
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- szezámmag
- szójaszósz
- barna cukor
- őrölt fekete bors
- só
- szezámolaj (Én a sütéshez sima napraforgó olajat használtam, ízesítéshez ajánlott a szezám.)

3.jpg
Reggel hideg vízben beáztattam a szárított gombákat aztán elmentem dolgozni.

1.jpg2.jpg
Elsőként a marinádot készítettem el. A gombát leszűrtem, hozzáadtam az apróra vágott fokhagymát, egy teáskanál barna cukrot, ugyanannyi szójaszószt és egy kevés őrölt fekete borsot.

4.jpg
A mangoldot lobogó vízbe dobtam, és egy percig forraltam, majd kiszedtem. Deszkán kicsit megvágtam. Nekem nincs olyan szép keverőtálam, mint a leányzónak, egy inox lábost szemeltem ki a célra. A mangoldot megszórtam egy kis barna cukorral, és nyakon öntöttem egy korty szójaszósszal.

5.jpg6.jpg
A mangold főzőlevében nagyjából tíz perc alatt kifőztem az üvegtésztát. Elég macerás volt a dupla hosszúságú tésztát beleügyeskedni a vízbe, de azért összejött. Az üvegtésztát meglehetősen nehéz szárazon darabolni. Rugalmas, ott törik el, ahol neki éppen tetszik, és a kilőtt darabjai beterítik a konyhát.

7.jpg
A kifőtt tészta ment a mangold után, egy ollóval nyiszáltam rajta párat, hogy kezelhető hosszúságú legyen. (Később még esett pár nyisszantás, mert az első vágás kevésnek bizonyult.)

9.jpg
Amíg a tészta fődögélt, felaprítottam a zöldségeket. A sárgarépát és a paprikát julienne-re vágtam, a gombát feleztem, majd felszeltem. A vöröshagymát félkarikára, az újhagymát 4-5 cm-es darabokra vágtam.

8.jpg
A zöldségek elkészítéshez a wokot használtam. Kevés olajat öntöttem az edénybe, és külön-külön pirítottam meg őket. A wokot nem mostam ki a fázisok között, csak az olajat pótoltam. Először a hagymákat dinszteltem meg. Egy csipet sóval ízesítettem, és addig sütöttem, míg a vöröshagyma üvegessé nem vált.

10.jpg
Utána jött a csiperke. Nem kellett neki sok pirítás, sóztam rajta egyet, aztán amint elkezdett levet engedni, azonnal levettem és a tésztához öntöttem. Egy gondolatnyi barna cukrot és szójaszószt öntöttem rá.

11.jpg
A piros hozzávalók jöttek. Először a répa került a wokba - az egy kicsit hosszabb sütést igényelt -, majd követte a paprika is. A vége felé egy kis sót ezek is kaptak, aztán kicsit roppanósan uccu a lábosba.

12.jpg
A pácolt gombát hagytam a végére. Némi hezitálás után a marináddal együtt belezúdítottam az egészet a serpenyőbe. Volt egy kis sistergés, fröcskölés, gőzfelhő, aztán szépen lenyugodott. A fülőke az áztatás dacára elég szíjas volt, kellett neki némi párolódás, a besűrűsödött szósz meg szépen bevonta az egészet. Mikor jónak ítéltem, beleöntöttem ezt is a lábosba, és összeforgattam az egészet. (Ekkor esett meg az újabb tésztavágás, mivel a rakoncátlan szálak nemigen akartak elegyedni.)

13.jpg
Készen is voltam. Egy fenét voltam kész. Az asztalon egy tojás árválkodott, amiről teljesen megfeledkeztem. Annak a sárgáját kellett még megsütni sárga összetevőnek. A fehérjével nem tudtam volna mit kezdeni, megsütöttem az egészet, talán nem üzen hadat miatta Kim Dzsong Un. Nem akartam még egy serpenyőt összekenni, gondoltam, kisütöm a wokban. Nem volt túl jó ötlet, a lesült cukortól és szójaszósztól ragacsos lett az edény alja, leragadt a tojás is. Valahogy azért felvakartam, felcsíkoztam, és belekevertem a Japchae-be. Kapott még valamennyi szójaszószt és barna cukrot, borssal is jól megszórtam.

14.jpg15.jpg
- Na, most lehet szólni a békebírónak - gondoltam.

Egy serpenyőben még megpirítottam kevés szezámmagot, a tálaláskor ezzel szórtam meg az ételt.

16.jpg
Nem akarom fényezni magam, elég sokat főzök - mer' enni ugye kell -, többnyire jól is szokott sikerülni az étel, de ilyen finomat már rég nem készítettem. Szaftos volt, ízes, fűszeres, édes-sós, roppanós és cuppanós. Ez az adag négy evésre volt elég nekem. Az előkészítés elég sok időt vesz igénybe, de a főzés 30 perc alatt csont nélkül megvan.

18.jpg

33 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma bélszín szójaszósz sárgarépa csiperke újhagyma szezámmag barnacukor mangold szezámolaj üvegtészta feketebors kápia fafülgomba japchae

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr647887196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.05. 09:32:27

A recept jó, talán meg is főzöm egyszer.
A bélszínt meg mindenki adja nekem, aki megfőzi ezt a receptet!
Az ételből Waka kihagyta :)

A fickó 2015.10.05. 13:29:06

@Andrass9: Engem az is érdekelne,hogy melyik "különleges" összetevőhöz kellett a kínai kapcsolat. :D Egyébként meg jó kaja ez bélszín nélkül is.
A bélszín túl drága, hogy ilyen ázsiai kajákra "pazaroljuk". Én általában 21 napig érlelt "mezei" Angus combot használok ilyen ételekhez. Olcsó és még ízre is jobb, mint a bélszín. Felcsíkozva villám pirítva tökéletes lesz az állaga.

www.terra-pannonia.com/index.php?oldal=termekek.php&id=20

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.05. 17:17:02

@A fickó: Köszi a linket. Kár, hogy nincs direkt árusítás, se ár információ.
A bélszínt én olcsóbban szerzem be, mint az Angus marhát ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.10.05. 18:52:32

jol nez ki
en, ha keszitenek, asszem rib eyet tennek bele es reszemrol elhagynam a tojast

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.05. 20:03:15

@hagyma: De az a rib eye legalább USDA Prime legyen, hogy a fickó is boldogan pazarolja ... :)
A tojás viszont nagyon jó, ha belesütik a tésztába. Én legalábbis szeretem tésztában és rizsben is a távolkeleti kajákban.

Fenchurch68 2015.10.05. 20:16:35

Megenném bélszín nélkül is bármikor :)
Ma egész napos rengeteg helyen megfordulós bevásárlótúra volt, fatelepek, barkácsáruház, giga-mega kínai ruhabolt, kertészet, még egy kör gyalog festékbolt, plusz ennivaló nagybevásárlás, úgyhogy most sül a lidlis kolbász. Annyiban kínaias, hogy a sült kolbász mellé dijoni mustárt, friss fügét és reszelt répás-rukolás-koktélparadicsomos-nemtudommégmivanahűtőben salátát fogok enni, ha nem lesz elég, fölszaladok a fenti szomszéd Boston terrierjéért.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.10.05. 20:18:51

@Andrass9: szerintem az illik a legjobban hozza, nem kell usda prime, itt az Inglesben egesz jo minoseget kapni jo aron
mar hogy erted,, hogy belesutik a tesztaba?
ez bele let keverve
nekem nagyon opconalis, inkabb hagynam
az a feher ize hianyzik nekem belole, amit nagyon birok de sosem tudom a nevet, ugy karikara vagva teszik keleti kajakba a feherretekre, vagy a gyokerre hasonlit ranezesre, de most ugysem fog eszembe jutni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.10.05. 20:21:27

@Fenchurch68: persze hogy meg lehet enni marha nelkul is, sot akar csirkevel
mondjuk ha mar ugy is megy bele szezammag, szezammagos csirkevel

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.10.05. 20:51:19

@Fenchurch68: a boston terrier eleg csunya kutya, en nem ennem

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.10.05. 21:34:13

Köszönök szépen!
@A fickó: Nem írtam, hogy "különleges" összetevő, és azt sem, hogy kellett hozzá a "kínai kapcsolat". Mindössze annyit, hogy gond volt vele, magyarán: nem volt itthon. A kínai kapcsolat arra volt jó, hogy az onnan kapott alapanyagokból meg tudtam oldani - a magam módján - a helyettesítésüket. Az eredeti receptben a leányzó filet mignont használ. Szerintem nem követtem el túl nagy istenkáromlást, mikor ennél az összetevőnél bélszínt adtam meg. Persze használhat az ember 21 napig érlelt angus combot, hiszen azt itt is kapni a CBA-ban, sőt a múltkor a sarki éjjel-nappaliban is láttam akciósan.
@Andrass9: Egy kis csípős még hiányzott belőle, legközelebb teszek bele egy kis csilit.
@Fenchurch68: A terrier jó étel, de legalább 21 napig kell érlelni a bajszánál fellógatva, lehetőleg cseppkőbarlangban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.05. 22:10:04

@hagyma: Water chestnuts / vizigesztenye, de jégcsapretekkel is helyettesíthető. A megsült, összetört tojáshoz a wokban hozzákeverik a tésztát, és úgy pirítják össze.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.05. 22:14:48

@hagyma: Valóban elég randa kutya. Legjobb barátoméknak az USA-ban nem lehet gyerekük, így van 4 Boston terrierjük. yuckkkk ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.05. 22:15:55

@Fenchurch68: Tudok neked adni vagy hatféle sültkolbászt, ami tegnapról maradt :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.10.05. 22:39:51

@Andrass9: azaz
a jegcsapretek az mas
ezt kerestem, water chesnuts
azt tennek bele /mindig vizi retekkent keresem , azert nem talalom/
tojast tovabbra sem
@Waka: szerintem ebbe nem kell chili, pedig szeretem a csiposet
vizigesztenye az nagyon jo bele

A fickó 2015.10.06. 01:47:43

@Waka: Nem követtél el istenkáromlást a bélszínnel, csak annak kb. 14.000 Ft kilója, míg a pl. comb jóval olcsóbb, ami ízesebb is. Ne kerüljön már több ezerbe egy otthon egy adag kínaiaja. :) Én gyakran tolok ázsiai wok-os kaját, ami nálam az occsó, gyors és egészséges ételt jelenti. A rák ízű szójaszószomat egyébként Kínából hozatom. Én már nem járok, de a kollégám hoz.
By the way ...kutyát ettetek már? Nem terriert. :)

A fickó 2015.10.06. 01:50:44

@Andrass9: A legtöbb SPAR-ban kapható. :) Sajnos nem olcsó, de tényleg szárazon érlelt és jóízű.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.06. 09:26:00

@A fickó: Nem tudom, kinél veszed a bélszínedet, de én 6-8000 között szoktm beszerezni. Persze, ha ragaszkodsz az uruguay-i érlelt bélszínhez, akkor tényleg ennyi az ára.
Én évekig vettem uruguay-i bélszínt egyben 6000-ért :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.06. 09:26:56

@A fickó: Kösz, de Sparban nem járok, csak minden szökőévben.

Fenchurch68 2015.10.06. 09:51:50

@Andrass9: Köszi, de elég volt a háromféle kolbász is :)

Pont azért kell a ronda kutyákat megenni, mert a cukikért kár lenne.

A fickó 2015.10.06. 13:54:04

@Andrass9: Szárazon érleltet? Hol? Csak nem Gál J-nél. Régebben párszor vásároltam náluk, de egyszer nagy társaságra vettem tőlük húst és minősíthetetlen volt. Velem ilyet csak egyszer lehet eljátszani, ennek ellenére még egyszer próbálkoztam - hiba volt. Tudom én, hogy mindent el kell adni, mert ha megmarad, az veszteség, de akkor is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.06. 15:16:15

@A fickó: Nem, nem Gál Józsinál. Nála vettem töbször is húst, még nem csalódtam benne, de van olyan "premium" hentes akitől már soha többet!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.06. 15:17:27

@Fenchurch68: Akkor jó, mert így maradt nekem ebédre :) Nem a kutya ...

Topy 2015.10.06. 15:32:12

@Andrass9: azért egy karikával azt a kutyát is megszánhatnád! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.06. 15:37:14

@Topy: Kapott egy egész szállal. Rég volt már a fagyasztóban, nyersen meg nem adok sertést a kutyának.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.10.06. 22:07:04

Köszönök szépen!
Öreg este lett, mire a gép elé kerültem. Leszedtük ma az almát a gerillakertben, elmolyoltam a válogatással egy ideig. A holnapi főzéshez is előkészítettem a hozzávalókat, elemózsiát készítettem, elment vele az idő.
@hagyma: Szerintem te a daikont keresed. Retekféle, a jégcsapretek vagy a gömbölyű sörretek helyettesítheti.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.10.06. 22:31:33

@Waka: mar meg lett, a vizigesztenyere gondoltam
nagyon kedvelem a keleti kajakban

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.10.07. 01:38:14

@Waka: Mary csinalt nekem pop cornt /keresemre/ a baseball meccsre
de kint jartam a konyhaban es meglepodve tapasztaltam, nem olajat hasznal a pattogtatashoz, hanem ghee-t
asse tudtam, hogy van itthon
mondjuk bolti, nem hazi keszites, de jo

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.07. 11:25:22

@hagyma: A ghí sokkal jobban melegíthető, mint az olajak, ezen kívül a popcorn vajjal jó, és a ghí az vaj :)

A fickó 2015.10.07. 13:23:39

@Andrass9: Pontosabban, a ghí az tiszta vajzsír, de valóban jól megőrzi vaj aromáinak nagy részét - sőt. A pop corn-t meg vajjal nem lehet pattogtatni, mert csúnyán megég. Olajjal lehetne, de annak meg nincs íze, az olíva is elveszti ezen a hőfokon.
Az ipari (bolti pop corn) hidrogénezett növényi olajjal és vajaromával készül-fúj. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.07. 16:23:49

@A fickó: A popcornt remekül lehet vajjal pattogtatni, legfeljebb neked nem sikerült. A legtöbb ipari méretű (popcorn cart-tól a gyáriig) kukorica pattogtató só, olaj (eredetileg zsír) és tisztított vaj (nem ghí) 230-235C-os keverékében pattogtatja ki a kukoricát, töménytelen mennyiségű kalóriát adva az amúgy nagyon egészséges ételhez. Manapság már sok helyen haszálnak növényi étolaj helyett kókuszolajat a kalóriabevitelt csökkentendő. Ezért is készítették a 70-es évek vége felé a házi elektromos forrólevegős pattogtató szerkentyűt, amivel nem kell semmilyen olajat adni a kukoricához, tehát nincs benne zsiradék. Próbálkoztak még közönséges serpenyővel is, de ott nehéz a hőmérsékletet egyenletesen tartani.
A kukorica egyébként azért tud ilyen szépen kipattogzani (a quinoa is!), mert a kiszáradás folyamán a burkolata teljesen vízzáróvá és nagyon erőssé válik, mindössze 10-15%-nyi nedvesség marad a mag belsejében. Amikor felhevítik, ez a maradék nedvesség gőzzé válik, és kb 10 atmoszféra nyomásnál robban szét a mag, ahol a gőz a keményítővel és a kukoricában lévő olajjal habot képez, majd villámgyorsan le is hűl.
A mikroban készülő popcornhoz valóban növényi olajat és vajaromát adnak, hogy hasonlítson a klasszikus - moziban fogyasztott - kukorica ízére. A forró levegős szerkezeteken általában van egy tálka, amiben vajat lehet olvasztani, amit azután hozzákeverhet a felhasználó a kipattogott kukoricához, elvéve annak alacsony kalóriás előnyét (viszont gazdagítva annak ízvilágát) :)
Kétféle kipattogott kukorica keletkezik:
1, a pillangóforma, ami sokszárnyú pillangóhoz hasonlít. Ez a fajta szinte szétolvad a szájban.
2, a gombaforma, ami leginkább egy miniatűr pöffeteggombára hajaz. Ez viszont keményebb, ellenállóbb fajta.
Az utóbbit előszeretettel vonják be melasszal vagy karamellel, hogy édesítsék, valamint jobban lehet csomagolva szállítani és árusítani, mint a pillangóformát.
Ha érdekel, sok történelmi adattal tudlak még megörvendeztetni a pattogatott kukoricáról, 25 év az USA-ban elég jó iskola volt etéren is.

Már csak pár apróság, ami elkerülte a figyelmedet:

popcorn: pattogatott kukorica

pop corn: kukoricát pattogtatni

tisztított vaj vagy vajzsír: a vaj felolvasztása után a víz és a fehérje elválasztása után maradó zsír.

ghí: olyan vaj, amiből melegítés folyamán a víz elpárolog és amiben a tejfehérje alacsony hőmérsékleten megsült, de még nem karamellizálódott, vagyis nem tiszta vajzsír.
Amelyben karamellizálódik (barnul is) a fehérje, azt már barna vajnak (Beurre noisette), ahol egész sötétre sül, fekete vajnak (Beurre noir) nevezik.

De ez már csak szemantikai szőrszálhasogatás.

A fickó 2015.10.08. 00:13:30

@Andrass9: Tudom, hogyan kell írni, de vélhetően az előttem szóló Hagyma írása még a fejemben volt és ő így írta. Útólag nem tudok javítani rajta.
Ghí-t ipari mennyiségben készítek régóta min. 1,5-2 kg vajból, mert általában ebben rántok húsokat, sütök halakat, palacsintát stb. (nem vajjal, mert megég azon a hőmérsékleten, amelyen sütöm).
Csak pontosítanék, karamellizálódni a cukor tud. A ghí-t sokféleképpen készítik. Van aki sötétre süti az üledéket, van aki nem. Nálam az edény alján az üledék sötétbarnára sül, a kész ghí attól még a szokásos borostyánsárga, kihűlve szép tiszta világos sárga, egyáltalán nem mogyorószínű vagy barna. A jó ghí lassan készül, folyamatosan habozzuk stb. Teljesen vízmentes évtizedekig eláll így elkészítve.
Hűtőben hűtöm, mert így nem lesz grízes, később az évek során teljesen zsírszerű (semmi grízesség) állagot vesz fel. Több éves ghí-m is volt már. Most egy éves a legöregebb,ezt már lehe kenyérre is kenni, olyan mint a bársony. Szóval nem ma kezdtem. :) Ehhez képest ha barnított vajat pikk pakk össze lehet dobni, csak sütni kell habostól mindenestől kevergetve, amíg szépen megbarnul. Tökéletesen tisztává úgy tehetjük, ha több gézrétegen átszűrjük. Kihűlve mogyoró színe lesz, de ennek semmi köze az igazi ghí-hez.
Egyszerű tisztított vaj (ezt használom pl. hollandihoz) nagyon alacsony hőmérsékleten felolvasztom a vajat, habját leszedem, üledékről leöntöm. A lötty kissé opálos, de erre acélra tökéletes.