Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • jegeskaveee.: @Andrass9: Annak meg errefelé öhöm a neve.:))) (2019.11.22. 19:30) Ebéd: krémes gulyásleves, spenótpüré
  • jegeskaveee.: @kobold63: Nem feldobta, besűrítette.:))) A reszelt sajttal együtt, mert azt is a tej felforrása u... (2019.11.21. 07:57) Lecsós csirkemáj
  • Andrass9: @old forester: Örülök, hogy segíthettem! (2019.11.19. 23:10) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (244) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (366) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (45) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (74) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (271) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (37) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (24) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (67) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (134) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (11) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (10) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (95) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (7) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (130) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (69) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (135) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (235) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (40) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (78) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (34) zellerlevél (29) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Gombás tojás extrákkal

2015.10.03. 07:00 Andrass9

Belefutottam a madarasban fiatal ördögszekér gombába. Errõl a gombáról már meséltem is, ezért gyorsan vettem a fiúnak egy kis adagot. Itt volt a kicsilyány ebédre, de elfelejtettem odaadni neki a gombát, hogy továbbítsa. Így azután gyorsan reggelit készítettem belõle magamnak.

24.jpg

Nem ám olyan egyszerût! Érik a Guajillo paprikám, nomeg a Habanero is. Ezenkívül már a negyedik rekeszt kell elõvenni a diónak. A kispiacon is voltunk szombaton, hoztunk friss tojást, kolozsvári szalonnát. Gondoltam, hogy valami extrát készítek a friss termésbõl és fûszerekbõl.

Összeszedtem hozzá hát amit gondoltam:

  • 15 dkg ördögszekér gomba
  • 3 nagy falusi tojás (persze ... 1-es kóddal ...)
  • 3 szelet kolozsvári szalonna
  • 5 szem dió
  • 1 Guajillo csilipaprika (az a NAGY)
  • 1 pici ágacska rozmaring
  • 6 tekerés feketebors
  • pici só (a kolozsvári szalonna sós)
  • 2 ek ghí
  • 1 szem Habanero
  • 1 csõfogó

A csõfogó kell a diótöréshez, a Habanero pedig a csípéshez. Ez a csili sokáig tartotta a világ legerõsebb paprikája címet. Tavaly volt két tövem, de azt egy olvasónknak adtam - még nem lelkesedtem a nagyon csípõs paprikákért. Idén nem is ültettem. De ettõl még 6 tõ Jalapenoból Habanero lett :) Valószínû tavaly összecseréltem a zacskókat, amibe a maradék magok mentek. Ez a 6 tõ idén viszont annyi termést hozott, hogy csuda. Csak éppen nem lett csípõs. Az elején találtam párat, ami csíp, de most, hogy kezd leérni, többször is felsültem vele, amikor ajánlgattam kóstolni. Az aromáját viszont megtartotta!! Ezért is készítettem oda a hozzávalókhoz.

10.jpg

Feldaraboltam a gombát (a múltkori tapasztalatból okulva a szárakat keresztbe vágtam, nem hosszába) , a Guajillo csilit, a rozmaringot (a tojást nem ...). A diót megtörtem, és a friss, tejes dióbelet lehámoztam, hogy a keserû élét elvegyem, majd azt is összevágtam kisebb darabokra. (Nem valószínű, hogy gyakran fogok erre vállalkozni.)  A Habanerot azért nem mertem azonnal felaprítani, elõbb csak levágtam egy milimétert a tetejébõl. Az aroma azonnal beterítette a konyhát, én meg elkezdtem köhögni tõle. Picit megnyaltam a kést, amivel vágtam, de pánikszerűen rohantam a hûtõhöz tejszínért. Szóval ez a példány igencsak csípõs lett, nem teszem bele a gombába!!!

11.jpg

Ghível alapoztam a serpenyõt, amibe beleszórtam a szalonnadarabkákat. Amikor elkezdett kipattogni, beletettem a diót is, hogy piruljon. Egy bõ perc múlva ment a piros csili is.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

A megaprított rozmaringot és 6 tekerés feketeborsot összekevertem a gombával, kicsit megsóztam és rádobtam a sercegõ zsírra. Nagy lángon lesütöttem, nem pároltam a gombát.

17.jpg 16.jpg 18.jpg 19.jpg

Megkoronáztam 3 abszolut friss tojással. A fehérje is teljesen egyben maradt!

20.jpg

Fakanállal kicsit összekevertem. Én a rántottát lágyan és még elkülöníthetõ módon szeretem a legjobban. Vannak fehér és sárga foltok, nem egy homogén valami. Ehhez viszont szükség van jó tojásra is.

21.jpg

Tányérra kanalaztam, ahol a gomba máris elkezdett levet ereszteni. Ez persze nem zavar, legalább van mit kitunkolni a kenyérrel :) Mivel a Habanero kimaradt, elõvettem a frissen készült (őrölt) csípõs csilikeverékemet is.

22.jpg

Nagyon jó ötlet volt a dió! Nem gondoltam volna, hogy ennyire passzolni fog a gombához. A csiliport csak módjával szórtam az ételre, mert az is erõs lett. A villán lévõ fehérjén látszik pár szemcse belõle ...

23.jpg

Azért az ördögszekér nem olyan markáns gomba, mint mondjuk egy vargánya. Vargánya mellett jobban el tudom képzelni az új dió ízét.

A Habanero tetejéből levágott darabkából egy 2 mm-es szeletke mindkettőnk húslevesét is képes volt csípőssé tenni!

25 komment

Címkék: tojás gomba ördögszekér habanero kolozsvári ghí jalapeño guajillo

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr567850124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

©________ 2015.10.03. 07:07:00

En is igy szeretem a tojast.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.03. 08:12:11

@Csupacsí: Már azt hittem, csak én vagyok ilyen lökött :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.03. 08:14:57

@Csupacsí: Az USA-ban sokat utaztam, és emiatt rengeteg szállodában reggeliztem. Egyszerűen megőrjített a grízgaluska keménységű (szerintem tojásléből készült) rántotta. Inkább ettem tüktojt. Bár ez utóbbit meg állandóan meg akarták sütni mindkét oldalán, hogy ne legyek szalmonellás ...
Viszont aranyos a megnevezése a kétféle tüktojnak:
Sunny side up - amikor mosolyog a sárgája
Over easy - kicsit megsütik a másik felét is

látjátok feleim szümtükkel 2015.10.03. 10:43:45

Csucsu.:D

A varánya elnyomja a diót.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.03. 11:03:18

@látjátok feleim szümtükkel: Igazad lehet, sasszem:)
Így a dió íze érezhető volt benne.

A fickó 2015.10.03. 14:27:44

@Andrass9: Én évtizedek óta alig sütöm meg a tojást és még soha nem lettem szalmonellás. :)
Az omlettem is belül lágy krémes, de kívül sem száraz. Nem egyszerű sütni, egyéb eszközt nem használok hozzá csak egy kis gránit serpenyőt és csak rázogatom. Kézzel segítek rá, hogy kialakuljon a kis dundi szivar. Ha túl meleg a serpenyő, szar lesz, ha túl hideg akkor vastag száraz bőre lesz és az se jó.
elég érzékeny vagyok a tápra a tojást házit egy bizonyos helyről veszem, ahol csak gabonát és sok zöldet kapnak az állatok. Pl. ha sok hagymaszárat kapnak enyhén hagyma ízű lesz, hehe.
Az ördögszekér gomba az egyik kedvencem, (most is van itthon) igen jóízű, de nem szabad túlfűszerezni. A tönk vége kissé íztelen és (pláne a nagyobb gombáknál) szívós, gumis, ezt jobb helyen levágják. Pl. a legutóbbi Bocuse D'or -on a gombás köretben is ilyet használtak, nem vargányát.
Kövezzetek meg de én rántottába, vagy tojáshoz a leginkább szegfűgombát szeretem - kapható is most a piacon.
A gomba és a chili elég rossz ötlet, agyonvágja a gomba nemes zamatát.
Szeretem én is a chilit, de közép-Kínában annyi (brutálisan) erőset ettem, hogy kissé elegem lett belőle. Gyakorlatilag nem volt étel, ami ne lett volna csípős, vagy brutálisan csípős.

Benikuty 2015.10.03. 15:10:53

Guanciale hétfőtől kapható Gál Józsinál az Apor Vilmos téren.
Igaz, nem fél éves, mint ami kéznél van. Nem is kíván semmi nemű társbérlőt a serpenyőben. Vallja, amit én: a kevesebb mindig több.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.10.03. 16:00:45

@Andrass9: en is lagyan szeretem, most mar Mary is
mondjuk en felverem a tojast azert, attol meg lagy marad
igen, itt 0- nem cask szallodakban- darabosra sutik
szoval a rantotta az en reszortom, az omlett meg a tukor a Marye, azokat sokkal jobban csinalja
/amugy akarja reprodukalni az en rantottamat de altala is bevallottan, nem tudja/

azt nem tudom, akarok-e diot bele:)
gomba nem kizart, de a fustoltkolbasz kihagyhatatlan:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.10.03. 16:39:46

@Andrass9: ja es nagyobb helyeken, szallodak zomeben naturlich tojaslebol sutik a rantottat, foleg a buffe jellegu helyeken
ilyen jo 2-3 gallonos dobozokban van
/ahol nem bufe van, ott persze siman tojasbol, de egy tepsi rantottat nem utogetnek fel egyenkent, azutan a szakacs addig suti meg darabos nem less, nem is eszek belole soha:)/
meg hat a kiegeszitok, kolbasz, bacon is kulon vannak keszitve, hagymat nem is vagnak ala, esszoval itt nem ismerik a rantottat, cask ezt a kavart tojast:)/
most kesul a reggelim, megkostalnam a tiedet is, nem beszelve a jo kiallasu kenyerrol

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.03. 17:21:27

@hagyma: Ez egy elég érdekes kenyér, lehet, hogy veszek újra. Nem volt a madarasban régimódi kovászos kenyér, de ez a félkilós durummkenyér megfogta a fantáziámat. Van teste, kérge, egyenletesen likacsos a bele is. Egy hétig tartott, de előbb fogyott el, minthogy morzsálódott volna.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.03. 17:29:07

@A fickó: Nem tudom, te hogy vagy vele, de én úgy fűszerezek, hogy nem kiabál egyik fűszer sem az ételből. Ebből következően a gomba és csili párosítását illető megjegyzésed nem állja meg a helyét. Mondhatnám úgy is, hogy moot point ... )

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.10.03. 18:17:13

@Andrass9: jo kenyernek nez ki, meg az egesz tanyer rendben van
itt is kapok /neha Mary sut/ jo kenyeret de az otthoni minoseg nincs meg
es ez nem nosztalgia, mert a nejem is odavolt a Magyar kenyerert, pedig O itt ette meg kenyere javat
azt nem tudom anyukam honnan es milyet vet de egeszen kivalo volt

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.10.03. 20:18:21

Köszönök szépen!
Jöhet. Ahogy van, mondjuk, én rozmaringott még nem tettem rántottába, de nem lehet rossz.
Az habanerok elég csalókák. Fütyi módon vetettem idén sajna. Van itthon vagy hatféle mag, vettem ebből is, abból is, jó lesz az úgy. Aztán az egyik fajta igen jó lett, csak éppen nem tudom, melyik az. Csaknem fává nőtt a növény, a termés igen hosszú szárú, és felfelé áll, csak akkor konyul le, mikor már elég nagyra nőtt. Nem rücskös, inkább sima, fényes, elég kemény, roppanós. Narancssárga és nem túl erős, ugyanakkor megvan az habanerokra jellemző aromája.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.03. 20:52:56

@Waka: Nekem is valami hasonló lehet egy kivételével, mert fogyasztható csípősségű, de a habanero aroma az teljes!
Valószínűleg egy "Vegyes habanero magok" nevű zacskót (felirat nélkül) tettem az óriás jalapeno papirzacsijába véletlenül.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.10.03. 21:21:00

en azert kicsit megparoltam volna a gombat
nem let tul ress-nyers?

A fickó 2015.10.03. 21:28:59

@Benikuty: Fasza. :) De, ha már itt tartunk a néhány napja néhány CBA Príma boltban meg label rouge minőségű csirke kapható az Alemitta jóvoltából. Asszem, ez jó hír, annak aki szívből gyűlöli a gyári durrantott csirkéket, de nem jut hozzá háztáji ilyen olyan baromfihoz. Madridban szinte mindig Bresse-it, de minimum label rouge szárnyasokat ettem, nekem ez már nagyon hiányzott. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.03. 23:09:18

@A fickó: Minden esetre a kutya farhátja szép sárga :)
Nálunk van a CBA flagship boltja, a CBA Gourmand, mivel Baldauf is itt lakik. Egyre pocsékabb - különösen a felvágottas részleg. A hentesek meg katasztrofálisak, de a csirke tényleg elég szép.

Benikuty 2015.10.04. 02:56:33

@A fickó: Fasza.:) Amíg a drága Mama a kezét emelni tudja, ez engem hidegen hagy.

látjátok feleim szümtükkel 2015.10.04. 13:40:01

@Waka:

Ez lehet egy aji, annak van magas szára, és szép narancssárgás termése ( is ), mert van ami pirosra érik, és van ami inkább világos sága marad, de ez apróbb termésű. Ha roppanós a húsa, akkor valószínű az azonosság.
Nekem az aji egyik kedvencem, nem túl csípős és ízes a húsa.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.04. 13:50:39

@látjátok feleim szümtükkel: Waka tudna mesélni az Aji "nem túl csípős" voltáról tavalytól :)
Én is arra saccolok, hogy az aji. Kicsit hasonlít is a habanerora, csak felfele nő. Vékonyhúsú, de roppanós.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.10.04. 18:58:21

Köszönök szépen!
Kutyául elfáradtam ma a kertben. Ástam, szedtem diót meg almát. Úgy belemerültem, rohannom kellett a buszhoz. Hazaérve egy órát feküdtem, csak szörpös vizet szivattyúztam magamba.
@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Volt egy kis szabadtéri szentségelés, mikor magában elropogtattam egyet. Szerintem ez nem az. Majd kerítek egy képet.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.10.04. 20:17:06

tokeletes let a steak a sutoben
repa, haGYma zoldborso fokhagyma krumpli /rozsaszin, pucolatlanul:)/
tarsasagaban
ma este repeta:)
Falcons ugy nez ki jon meg ketto kell a 4 oras meccsek kozul

látjátok feleim szümtükkel 2015.10.05. 05:53:47

@Waka:

Ez valami habanero féleség esetleg elporzódott változat. De lehet faj is. Majd ha látok hasonlót, megjegyzem mi az.