Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (67) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (7) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (34) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (12) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (47) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (241) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (49) csilipaprika (43) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (7) csirkeláb (2) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (19) cukkini (10) cukor (117) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (19) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (88) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (361) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (43) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (99) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (268) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (18) jalapeno (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (36) kacsazsir (3) kacsazuza (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (69) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (8) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (24) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (22) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (15) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (41) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (93) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (72) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (18) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (7) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (4) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (107) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (45) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (17) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (116) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (67) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (36) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (38) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (61) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (42) salsa (3) San Marzano (3) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (132) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (229) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (30) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (184) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (194) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Gyömbéres-körtés pite

2015.10.01. 07:00 Waka

Meg diós és citromos, hogy egészen pontos legyek, csak nem akartam olyan hosszú címet biggyeszteni elé.
Rengeteg téli körte termett idén, két ládával szedtem. Kitettem az erkélyre, az a leghűvösebb hely nálam. Hűvös ide, a körte lassacskán romlásnak indult. Elég sokról kiderült, hogy bizony férges, és a fán még tartotta magát, de a ládában elkezdtek rothadni. Hiába, a biogazdálkodásnak is megvannak a maga hátrányai. Hordtam belőle munkába, a délután fél hármas korgás ellen, kétszer volt körteleves is, de nem győztem a tempót. Nem volt mese, kellett valami mást is készíteni belőle, ami akár ebédre is jó. Körtéből még nem sütöttem süteményt, de úgy gondoltam, ha almából lehet pitét készíteni, körtéből miért ne lehetne? Sütöttem tehát körtés pitét. A tészta receptjét Margit néni süteményes könyvéből vettem, az almás lepény tésztáját igazítottam kicsit hozzá ehhez az ételhez.


13.jpg



Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg búzafinomliszt
- 10 dkg vaj
- 1 csomag sütőpor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 3 evőkanál kristálycukor
- 1 csipet só
- 2 egész tojás
- tejföl szükség szerint

A töltelékhez:
- 2 kg körte (bruttó)
- 1 citrom reszelt héja
- 1 fél citrom leve
- 1 fél diónyi gyömbér
- 2 evőkanál kristálycukor

A tetejére:
- 20 dkg darált dió

Először a tölteléket készítettem el, hogy legyen ideje kihűlni. A körtét meghámoztam, negyedeltem és kicsumáztam. A negyedeket vastagabb szeletekre vágtam.

1.jpg2.jpg
A gyömbért és a citromhéjat lereszeltem.

3.jpg
Egy lábosban cukrot olvasztottam, és mikor kapott némi színt, beleöntöttem a körtét. Ráfacsartam a citromlét, és addig pároltam, míg elolvadt a cukor és a körte kicsit összeesett. Hozzáadtam a citromhéjat és a gyömbért, összekevertem, és egyből el is zártam a gázt. Kicsit szaftos lett, tartottam is tőle, hogy eláztatja a tésztát.

4.jpg5.jpg
A tésztához összemorzsoltam a vajat a liszttel, hozzáadtam a többi hozzávalót, és lágy tésztát gyúrtam belőle. Igen, a képen egy tojás látszik, de végül kettő került bele. Az eredeti recept 50 deka liszthez írt két tojást. Úgy voltam vele, egy is elég lesz, aztán nem lett elég, kellett bele a másik is. Szerencse, hogy nem három kellett, mert több nem volt itthon.

6.jpg7.jpg
Megfelelő méretűre nyújtottam a tésztát, és kibéleltem vele a tepsit, úgy, hogy legyen bő 3 centis pereme.

8.jpg9.jpg
Beleöntöttem az időközben kihűlt tölteléket, és vastagon megszórtam dióval a tetejét.

10.jpg11.jpg
Hármas fokozaton 30 percig sütöttem, aztán levettem kettesre, és úgy sült még 20 percig.

12.jpg
Nagyon jó lett. Sikerült úgy eltalálni, hogy a tészta nem ázott el, a dió felszívta a felesleges lét. A gyömbér és a citrom remekül illik a körtéhez, jól ki lehetett érezni az aromájukat. Három evésre el is fogyott, persze a kedves kollégák is segítettek. Dicsérték nagyon, remélem, nem csak udvariasságból.

14.jpg

35 komment

Címkék: körte tojás dió pite gyömbér vaj citromlé liszt vaníliás cukor citromhéj

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr917872186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fenchurch68 2015.10.01. 10:47:07

Körtés sütik jók! Mikor még kertes házban laktam, a szomszéd néni körtefájáról a mi garázstetőnkre potyogott a körte, neki nem kellett, mázsaszámra sütöttem a körtés pitét, körtés-túrós rétest, főztem a körtelekvárt, csatnit. A gyömbér zseniális lehet körtéhez, sosem jutott eszembe, ki fogom próbálni. (Máglyarakást is csináltam körtével.)

©________ 2015.10.01. 11:38:48

a körte szereti a gesztenyét is

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.01. 11:47:03

@Fenchurch68: Ahelyett, hogy jó kis körtepáleszt főztél volna belőle :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.01. 11:47:50

Minden szép és jó, csak azt nem értem, miért kell a körtét megfőzni? Mi az almáspitébe soha nem főzzük meg az almát.

A fickó 2015.10.01. 14:06:45

A körtéből a legfinomabb kompót készíthető. Vilmost szoktam is elrakni nagy mennyiségben. Lasagne mellé nagyon szeretjük. Fehér húsú szárnyasok mellé kiváló lehet. Vörös húsú szárnyasok mellé inkább vörösborral a téli körte a legjobb. Teszem káposztához, salátákba dióval. Fahéj, szegfűszeg, vanília, citrom jó fűszere, persze a bors és a chili is. A gyömbér a legtöbb gyümölcshöz illik. A karamellt is nagyon szereti. Csináltam már belőle mártást húshoz is. Szóval nagyon szuper gyümölcs.
Egyébként én sem főztem volna meg előtte a körtét ...
Pálinka meg csak Vilmosból az igazi ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.01. 14:55:49

@A fickó: Nagyon jó az a pálinka télikörtéből is. Valóban nincs meg az a jellegzetes Vilmos szaga - dehát nem is Vilmos :) Sajnos a Vilmoskörte aromáját remekül tudják a vegyészek is előállítani ...
Ezen kívül remek desszertnek is a sült körte:
blogkocsma.blog.hu/2012/10/02/korte_vajban_sutve
Ma már barna vajjal készítem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.10.01. 18:16:44

szerintem nem fozte O meg a kortet, kicsit megpunnyasztotta, az nem arthat neki
miota voltam otthon a szolopalinkara eskuszom, de itt nemigazan van

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.10.01. 19:43:48

Köszönök szépen!
@Csupacsí: Az még hátra van, ha majd lesz olasz gesztenye a piacon, kipróbálom.
@Andrass9: Akkor jó ötletnek tűnt, kicsit kemény volt még némelyik körte, puhult valamennyit, és így legalább fel tudta oldani a karamelizált cukrot.
@A fickó: A kompót igazán nem elrakni való, inkább azonnali fogyasztásra, én hosszas tárolásra befőttet készítek.
Letörtem a pattogatni való kukoricát, épp két kosárral lett, Remélem, Kistesónak vannak már kiforrott tervei a hasznosításra.

Fenchurch68 2015.10.01. 20:18:30

Ha nem is desszert, de sültek mellé jó lehet a mellé dobott fél körte, egy kis kék sajttal a magház helyén. Szoktam ilyet csinálni, de én nem eszem, nem szeretem az édeset sóssal.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.01. 22:49:20

Elkészült az első méregjelzéses csilipasztám. A számításaim szerint kb 80.000 az SHU értéke, ami azt jelenti, hogy mintegy 80 liter vízben kell 1 köbcentit feloldani, hogy már ne érezzük benne a kapszaicint. Összehasonlításul egy köbcenti cseresznyepaprikapépnek elegendő lenne 5 liter viz is, vagyis egy kis bogrács halászlében még éppen lehetne valamilyen csípést érezni.

Boar... 2015.10.01. 23:20:37

@A fickó: "Pálinka meg csak Vilmosból az igazi ..."
Hülyeséget én is tudok mondani...

A fickó 2015.10.01. 23:38:01

@Andrass9: Nem csak Vilmos aromáját tudják előállítani.:D

A fickó 2015.10.01. 23:48:16

@Waka: Befőtt, kompót ugyanazt jelenti manapság. A befőtt túl általános, lehet lekvár is, de kompót jobban meghatározza a befőttes üveg tartalmát. :)

A fickó 2015.10.02. 00:05:54

@Boar...: Ha belegondolok tényleg hülyeség, mert nem is nagyon iszom töményet. Leginkább befőttesüvegeket fertőtlenítek velük, vagy elégetem ételekben. :) Az utóbbi időben az agyonhájpolt páleszt is mindenki főzi, mindenütt, mindenből - több kevesebb sikerrel.:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.10.02. 15:22:00

@Waka: hat ha pattogatni valo, akkor valoszinuleg a terve a pattogtatas less
@A fickó: en meg eletemben nem tettem az etelembe palinkat
/a kompot nekemis osszemosodott a befottel, mondjuk azert a lekvart sosem neveznem befottnek/

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.10.02. 15:57:23

@hagyma: Nem is a mi, inkább a hogyan a kérdés. Faluhelyen megoldottuk a sparhelten lábosban, de most a mikrós eljárást kell kidolgozni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.10.02. 17:32:56

@Waka: gaztuzhelyen is meglehet labosban
Mary mondjuk villanyoson pattogtat, mer' az van
kis olajt hevit bele a kukorica, fedo
mikroban is tudja, de nem annyira kedveli, papirzacsko,/neki brown bag/ kis olaj, osszeraz
zacsko szaja elkot

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.02. 18:46:27

@Waka: Barna papírzacskó, esetleg egy kis vaj, de én azt nem tenném a jó kukoricára. Addig megy a mikro maximumon, amig már csak elvétve pattog a pár utolsó szem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.02. 18:48:50

Most látom, hogy nálam okosabbak már elláttak jótanáccsal :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.10.02. 19:03:04

@Andrass9: kerlek szepen en eletemben nem pattogattam otthon, sot szerintem meg itt sem

de ha valakinek amerikai a felesege, foleg Kentuckybol...
/most elment vasarolni, 1 PM, rendes korulmenyek kozott varhato 3 PM, de latta a hiradot hogy nagy esok jonnek, meg hurrikan is torlodik floridanal, igy 5 PM elott nem varhato /es ez xcsak sima elelmiszerbolti latogatas/
steaket tervez vacsorara, most O jon mert a heten ketszer en foztem

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.02. 19:23:46

@hagyma: Egy steaket nekem is készíthetne rare-medium rare módon :) Azt elfalatozgatjuk, amíg a hurrikán továbbáll ...
Én se vagyok popcornos, de vettem yardsale-en egy popcorn masinát, amivel egy lavórnyi kukoricát ki lehet pattogtatni. Kívánság szerint vajat is lehet olvasztrani rajat, amíg a kukorica kipattog. $1.50-et fizettem érte :) A gyerekek imádják: így lehet itthon is mozizni (bár kóla sincs itthon).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.10.02. 19:54:45

@Andrass9: kola nalunk sincs
nem isszuk
olajjaj szokta pattogtatni, de a "szokta" olyan 3-4 havonti terminus
neha van csipsz is
vasarnapi footballnapon neha nem art
az igazi steaket en csinalom, ez azt hiszem megy a sutobe krumplival
de nagyon jo szokott lenni
popcorn masina most waka-nak kene, nalunk nincs ra igeny, amugy tuti most is van a szekrenyben kukorica, de alabasos megoldas tokeletes

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.10.02. 19:55:19

na meg is neztem, mert a konyhaban jartam
van
ct.mywebgrocer.com/legacy/productimagesroot/DJ/7/911487.jpg
ebbol kijon egy hordoval

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.02. 20:41:39

@hagyma: Az enyim 120 voltos, nála nem működne :(

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.10.02. 20:47:52

@hagyma: @Andrass9: Két verzió fogok kipróbálni, az egyik a mikrós jénaiban, a másik a wokos gázon. Meglátjuk, ettől persze neki nem lesz pattogatott kukoricája, legfeljebb ha átjön hozzám.

©________ 2015.10.02. 20:50:32

@hagyma: egyik vasárnap este fél tízkor megtanítottam az emberemet palacsintát sütni, azóta kétnaponta palacsinta van.
ma már csak hármat tudtam megenni.
egyelőre nem gyanakszik, örül, hogy több maradt neki
(titokban felsóhajtott "hú de gyorsan fogy", mármint az alapanyag)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.10.02. 21:15:43

@Csupacsí: en tudok palacsintat sutni, cask nem akarok...
@Waka: wok folosleges a legsimabb labos is megteszi
jenai is ok, a lenyeg hogy ami a mikroba megy azt birja a mikro es legyen letakarva

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.02. 22:04:06

@Waka: A papírzacskóhoz nem kell a jénai. Igaz, abban nem is látod, hogy viselkedik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.02. 22:05:01

@Csupacsí: Nálunk ez alapból az én feladatom :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.02. 22:05:44

@hagyma: Nem tudja olyan gyorsan kikapkodni :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.10.02. 22:09:42

@Andrass9: kis szejtannal megkeveri, akkor lassul

Boar... 2015.10.03. 13:14:37

@A fickó: Én nem főzöm, mert szeszt főzni egy majom is tud de jó pálinkát főzni művészet...rábízom értő kezekre.
A "villamoskörtével" meg az van ami a vegetán meg ízfokozón nevelkedett nemzedék nagy problémája, a bolti, mesterséges vackot tekintik etalonnak.
Boldogult apám vilmoskörtéből főzette a pálinkát, jó is volt, még akad itthon az archívumban de amit a határban szedett "tüskéskörtéből" csinálta(tta)m, simán veri a vilmost.

vörösbor(de)minőségi 2015.10.03. 17:35:55

@Andrass9: erre javasolják azt,hogy amikor már ritkábban durrog-akkor van készen a pattogtatás.csak utána arra kell vigyázni,hogy mikor kinyitod a papirzacskót-akkor a gőz nehogy a kezedet megégesse a nyitáskor.
alig kalória,még ráadásul :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.10.03. 18:13:39

@vörösbor(de)minőségi: Alig kalória térfogatarányosan :)
1 pohárnyi az 8 gramm, 31 kcal ...