Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: @Cpt. Flint: "...remélem, hogy van, aki elgondolkozott a tanácsaimon, a posztoló meg valszleg időv... (2019.06.25. 14:09) Fűszeres marharagu
  • kobold63: @Kumari aki Nilüfer: A rizs sok egyéb finomságot elbír, a különböző zöldségek lazítják és más ízt ... (2019.06.25. 09:55) Gazdag krumplistészta
  • Andrass9: @kobold63: Na látod! Tudta Inyesmester, mit kell használni :) Valami PIROSAT ... (2019.06.20. 15:04) Repül a, repül a ...
  • Waka: @Andrass9: Tegnap délután 3,3 mm, azóta semmi. A föld még nem túl száraz, minden szépen nő, de jöh... (2019.06.18. 23:34) Árva krumpli, bébicékla
  • Andrass9: @kobold63: A füredi piacot mi is szeretjük, de mindig elmegyünk a Liliomkert piacra, Káptalantótib... (2019.06.18. 14:39) Tavaszi üde és édes zöldborsóleves

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (66) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (5) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (6) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (33) babérlevél (34) bableves (3) bacon (32) Balaton (2) balzsamecet (11) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (44) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (8) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (23) bőrősháj (2) bors (226) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (63) citromfű (12) citromhéj (27) citromlé (35) citromnád (11) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (47) csilipaprika (42) csilipaszta (24) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (18) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (6) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (27) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (111) cukorborsó (7) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (17) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (49) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (33) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (87) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (6) filé (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (346) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (34) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (60) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (71) gyömbér (97) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (261) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) homár (3) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (17) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (35) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (4) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (64) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (7) kápia (25) kapor (31) kapormag (7) káposzta (13) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (23) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (7) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (64) köménymag (11) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (20) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (130) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (5) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (8) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (16) lilahagyma (33) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (37) lime levél (6) liszt (88) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (5) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (71) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (45) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (12) olajbogyó (6) oldalas (31) olíva (2) oliva (17) olívabogyó (3) olivaolaj (100) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (43) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (7) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (115) paradicsomlé (23) paradicsompüré (25) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parmezán (28) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (121) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (34) pirítós (3) pirospaprika (63) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (29) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (11) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (35) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (35) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (58) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (43) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (41) salsa (3) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (128) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (19) (209) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (15) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (38) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (55) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (27) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (75) tejfel (50) tejföl (73) tejszín (77) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (178) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (26) túrógombóc (4) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (39) újkrumpli (13) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (188) Váncsa (2) vanília (22) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (12) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (14) vöröshagyma (103) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (20) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (47) zellergumó (31) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (35) zöldpaprika (64) zöldség (3) zsálya (36) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (5) zserbó (2) zsír (51) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (4) Címkefelhő

Krumpliizé

2015.09.29. 07:00 Waka

Igen, tudom, el van durva az egész. De, végül is finom lett, és a bejegyzés, ha másnak nem is, tanulságnak mindenképpen jó lesz.

20.jpg

Szóval, úgy indult az egész, hogy megint meglódult a fantáziám és elkezdtem kísérletezni. Általában nincs ezzel baj, egy csomó dolgot így hozott létre az emberiség, más kérdés, hogy hány kudarc kellett egy-egy sikerhez. Tehát meglódult a vezérhangya, persze éppen főzés közben. Majonézes krumplit készítettem a múltkoriban. A chérie burgonya idén - a mostoha időjárás dacára - nagyon szépen termett, salátának a legjobb. Ahogy karikáztam a hajában főtt krumplit, a keményítő vastag trutymóként rakódott le a késre, párszor meg is kellett állnom levakarni, mert már nem vágott a kés. Elgondolkodtam rajta, talán lehetne kezdeni valamit ezzel a kulimásszal. Az ötlet ment hátra a kispolcra, a többi mellé.
Esténként, mikor ráunok az orosz fedélzeti kamerás, autóbalesetes videókra, egy kis foodpornót szoktam nézegetni a youtube-on. A BBQ Pitboys mellett a távol-keleti streetfood a kedvencem. Az egyik ilyen videón - amit hiába keresek azóta -, a szakács valami fehér, tésztaállagú bigyót kent végig a tenyerével egy sima, kemény (talán fa) lapon, aztán egy spaklifélével felkaparta, és bő forró olajba dobta. A "tészta" kicsit megduzzadt és ropogósra sült, olyan lett, mint egy burgonyaszirom.
A két dolog aztán a polcon egymás mellé került és lassan erjedésnek indult. Pénteken fél három fele értem haza. Az eső vigasztalanul esett, az Internet elszállt a cicába, én meg nem tudtam mit kezdeni magammal. Gondoltam egyet, és megfőztem hétvégére. Körteleves volt - pár szem szederrel turbózva, ne legyen olyan sápadtka - meg tócsi. Ahogy sütöttem a kazalnyi cicegét - mert a kezem is meglódult kicsit, mikor kimentem az erkélyre krumpliért -, lassan kiötlöttem a krumpliizé koncepcióját. Kimentem az erkélyre még krumpliért - a chérie persze a legalsó ládában volt -, megmostam pár szemet, aztán betettem vödröstül a konyhaasztal alá másnapig.
Reggel egy kis lustálkodást terveztem, persze fél hétkor már talpon voltam. Elmatattam egy darabig, lementem a sörözőbe egy kávéra, vettem pár kiflit reggelire. Kényelmesen megreggeliztem, aztán nekiláttam.
 
Bő fél kiló krumplit héjában megfőztem.

1.jpg2.jpg
Meghámoztam, krumplinyomón áttörtem, tettem bele egy mokkáskanál szódabikarbónát (gondoltam, az adja majd a levegős állagot), és egy kávéskanál sóval ízesítettem.

3.jpg4.jpg
Összegyúrtam. Gyúrtam, csak gyúrtam. Hát az Istenért nem akart nyúlós állagú lenni.

5.jpg
Törtem a buksit, mi a csudát csináljak. Tettem bele három evőkanál rizslisztet, és azzal is gyúrtam egy darabig. Nem és nem akart jó lenni, nem állt össze, még mindig morzsállott. Tojást nem akartam bele tenni, mert akkor még több liszt kellett volna bele. Na ez volt az első hiba.

6.jpg7.jpg
Leültem hát és vakartam a fülem tövét. Megvan! Sütök belőle ropogós golyókat. Csak kell bele valami, ne legyen olyan unalmas. Sajt! Az pont jó lesz. Ropogós kéreg, belül ízes olvadt sajt, hmmm...
25 grammos adagokra osztottam a tésztát, aztán leszaladtam a boltba. Éppen akciós volt a felvidéki sajtfonat kétszázért, vettem egy simát és egy füstöltet.

8.jpg
Felaprítottam a sajtot, a tészták közepébe tettem egy-egy darabot és golyóvá gömbölyítettem őket.

9.jpg10.jpg
Serpenyőben olajat hevítettem és beletettem a golyókat. Ez volt a következő hiba. A golyók fél perc alatt szétestek, a sajt kifolyt, és az egész ördögien fortyogott az olajban. Mi a nyavalyát tudjak csinálni, kevergettem a kulimászt, le ne égjen, közben fennhangon leimádkoztam a csillagokat az égről. Mikor a Göncöl is lenn volt, elzártam a gázt. Leülés, vakarás. Én ugyan ki nem dobom, ha már ennyit kínlódtam, csak éppen azt nem tudom, mi a frászt kezdjek vele. Lesz belőle sós keksz!

11.jpg
Ferdére állítottam a serpenyőt és kinyomkodtam az olajat a tésztából, amennyire csak lehetett.

12.jpg
Mikor kihűlt, hozzáadtam 40 deka lisztet, 1 csomag sütőport, egy egész tojást. Sózást nem igényelt, elég ízes volt már.

13.jpg
Gyúrtam megint egy sort, aztán kinyújtottam közel egy centi vastagra, és pogácsaszaggatóval kiszaggattam. Elég lágy volt, óvatosan kellett bánni vele.

14.jpg15.jpg
Sütőpapírral kibélelt tepsin négyes fokozaton addig sütöttem, míg meg nem barnult kicsit a teteje, és a tészta teljesen megkeményedett.

16.jpg
Pont fél három volt, mikorra az utolsó adag is kisült.

17.jpg18.jpg
Egy kanál majonézt vegyítettem össze egy kis csípős paprikakrémmel, és abba mártogattam. Vacsorára-reggelire el is pusztítottam, reggel tejföllel megkenve ettem. Ahhoz képest, hogy gyakorlatilag egy egész napot elbaxtam rá, egészen meg voltam elégedve magammal. Egyáltalán nem sikerült rosszul, bár a sok olajtól estére lett egy kapitális gyomorégésem, de a Salvus segített. Az biztos, hogy soha a büdös életbe' nem tudnám reprodukálni - nem a gyomorégést, abban már van rutinom -, de elég is volt ez az egy alkalom.

19.jpg

56 komment

Címkék: olaj tojás krumpli grrr rizsliszt búzafinomliszt sajtfonat

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr137853652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

©________ 2015.09.29. 07:05:56

Ez egy bonyolult krumplispogacsa:-) :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.29. 08:45:00

Sok fontos dolog kiderült a művelet folyamán:
1, A keményítő nem áll össze. Az a tulajdonsága a sikérnek van meg (lánykori nevén glutén), hogy a víz társaságában szálakat képez.
2, A rizsliszt gluténmentes.
3, A főtt krumplinak nagy az affinitása az olajjal - csak annyit iszik fel, amennyit talál, ahelyett, hogy összesülne, vagy megkérgesedne.
4, A fonott sajt nem akar megolvadni (legalábbis az olajos kulimászban egyben látom a darabokat.
5, A krumplis pogácsa (ahogy @Csupacsí: is megállapította) hasonlóan készül,csak nem bonyolítjuk el előre a zsiradék bevitelét a tésztába :)
6, A jó szakács nem hagy magán kifogni!!!
Ha mindezt zsírral csinálod, nem olajjal, akkor remek szilvásgombóc/angyalbögyörő alapanyagot készítettél (csak, ha netán legközelebb is ide jutnál).

Fenchurch68 2015.09.29. 10:45:20

Nekem életem első szilvásgombóca mállott szét apró darabkákra, mikor a vízbe tettem :) Hasonlóan próbáltam menteni a menthetőt, kihalásztam szűrőkanállal, belelapogattam egy tepsibe, nyomkodtam bele még egy rakás szilvát, és eladtam a családnak, hogy direkt volt.

vörösbor(de)minőségi 2015.09.29. 13:01:12

első szilvásgombócom,mivel egyre több lisztet kellett adni a krumplihoz,ezért lassacskán óriási mennyiségű lett.majd ki tudja miért,de olyan kemény,hogy fradi meccseken komoly sebeket okozott volna.emiatt aztán rémületünkben és jókedvünkben elkezdtünk iszogatni...és éjfél körülre végeztünk mire minden kifőtt, a morzsahempergetés is megtörtént..és nagyon nagy mennyiség tornyosult.
kőkeményen.
sokan emlékezhetnek rá,mert sokan meg lettek ajándékozva.
szerintünk-ajándék volt.
az ő véleményüket csak finomitott változatban ismerem....

Topy 2015.09.29. 13:10:45

egyszer nagyobbik lányomnak (akkor még elég kicsi volt) volt valami hányós-hasmenős nyavajája; már napok óta alig tudott enni mert egy csomó mindenről letiltották, a főtt krumplitól herótja volt már; boldogan felfedeztem, hogy egy erősen "fűszercsökkentett" falafel még belefér a megengedett alapanyagok alapján a menübe (és azt még szerette is); hétvége volt, egy délelőttöm ráment mire szereztem csicseriborsót, szépen összeraktam az egészet a fellelt recept szerint, beküldtem az olajba - atomjaira esett az egész
ránéztem a gyerek várakozó arcára, tehetetlenségemben elkezdett csurogni a könnyem, fogtam a kabátom és két órát bóklásztam kinn a hidegben, mire annyira lenyugodtam, hogy hozzám lehetett szólni
hát izé... nem a kellemes emlékek közé tartozik :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.29. 13:48:20

@vörösbor(de)minőségi: Nem igazán értem a dolgot, mi akar ez lenni. Hang nincs a gépemen, a kamion orrára szerelt kamera meg nem mond semmit számomra :)

A fickó 2015.09.29. 14:02:01

@Andrass9: Szilvás gombócnak és nudlinak itt a közel tökéletes recept évek óta így készítem és ha jól csinálják akkor könnyed jó állagú és nem tapad a szájpadlásra stb. Jó krumplival (pl. Mayan Twilight) a lisztet már csökkentettem 70 g-ra is. Mindig keményítős vízbe főzzük a gombócokat. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.29. 16:05:35

@A fickó: Mivel te még kéjes álom se voltál, amikor én már szilvásgombócot meg barátfülét főztem, ezért én kénytelen vagyok a saját, jól bevált receptemet használni. Viszont köszönet a linkért! A keményítős főzővíz egyértelműen kipróbálásra kerül. (A habszifonos verziót nem biztos, hogy elkészítem - nincs meg a habszifonom:)
Sajnos a kommentek nem láthatók a gépemen, pedig érdekelt volna.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.29. 16:07:08

@vörösbor(de)minőségi: Hasonló emlék gyerekkoromból a 120 palacsinta :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.29. 17:15:12

hat igen ezzel eleg sok ido el let baxva
de neha egeret szulnek a hegyek

en olyan 10 evesen, nyari szunetben, egyedul leven otthon retest csinaltam
ahogy amamatol lattam , meg gondolom Horvath ilona
naszoval faszaul kinyujtottam abroszon, toltelek, minden ment mint a karikacsapas
de felfedeztem a spejzban egy sutopor nevu zacskot
na mondok ez suteshez kell, jol megszortam a tepsit vele
ra a retes
gaz begyujt
utana oltottuk a szomszedokkal a konyhat

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.29. 17:19:14

ja tegnap uj kaszino nyilt murphy-ben /NC/
grand opening leven kimentem segiteni, pedig 4 ora oda-vissza kocsival, nade ha megfizetik

nade a lenyeg
ha innen kepezem le az amerikai casinokba jarok kozonseget / mondjuk las vegas biztos mas/
akkor a jatszok 80 szazaeleka nyugdijjas, vagy/es/ rokkant, tovabba lathatoan csoro
ez a kocsin es a ruhazaton lekepezheto
mondjuik az epulet is azt mutatta, nem az "uraknak" keszult

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.29. 18:24:06

@hagyma: Azért azt tudod, hogy ez csak esti mese? A sütőpor széndioxidod fejleszt, ami nem ég, sőt, inkább eloltja a tüzet ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.29. 18:29:30

@hagyma: Én csak Vegasban jártam. Ott volt ez is meg az is. A gyerekeim nagyon élvezték (10 alatt jártak még) az első alkalmat. Másodszorra már látták a hibáit is (20+ évesen is elvittem kettőt pár napra). A jólöltözöttből sokkal több volt, mint a csórókból. A nagyjányék Foxwoodba (Connecticut) jártak szülinapot ünnepelni, de egy százasnál többet nem költöttek évente. Mi fejenként egy quarter-t szántunk a nyerészkedésre az eddigi életünkben:)

Topy 2015.09.29. 18:34:37

@Andrass9: na ja, a sütőpor nagy része szódabikarbóna, a poroltókban is az a fő oltóanyag
porrobbanás meg nem valószínű, ahhoz azért sok paraméter szükséges
úgyhogy legyünk pozitívak, nem közvetlenül ettől égett! :)

vörösbor(de)minőségi 2015.09.29. 18:38:26

@Andrass9: akkor felejtsük el.nincs a kamion orrán kamera.
:)))

végül is ez egy kajablog.(csak arra fel küldtem,hogy utaltál az orosz kamerás cuccokra...)

vörösbor(de)minőségi 2015.09.29. 18:38:54

@Andrass9: na azért ez egy gyönyörű mennyiség!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.29. 18:47:39

@vörösbor(de)minőségi: Nem emlékszem, hogy valaha is utaltam volna - vagy akár említettem volna - az orosz kamerás cuccokat, mivel arról sincs semmi fogalmam se :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.29. 19:02:24

@Andrass9: jo, tuz nem volt, de kibaszott nagy fust let kinyitottam a konyhaablakot es a szomszedok rohantak, hogy tuz-e van:)
ezek tenyek

casinoba ritkan jarunk evente ketszer, azt is Mary kedveert, neha szereti, elver 1-200 dollart oszt kesz, de kozben voltunk Cherokeeban ami nagyon szep hely, egy jo vacsora masnap lehet horgaszni
ebn sportfogadasparti vagyok, hobbym es ammellett minden evben pluszban vagyok:)
de ez a casino egy kifejezetten videki casino, annak is szantak, leginkabb georgiabol jottek at
es mondom lathatoan csorok
es rengeteg nyugdijjas

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.29. 19:03:35

@Topy: ha nem hiszitek tegyetek most egy tepsibe 2 zacsko sutoport, tegyetek a sutobe es azt gyujtsatok/kapcsoljatok/ be
varoom az eredmenyeket:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.29. 20:19:22

vacsorara sult sonkaszeletek lesznek edesburgonyaval/nem sajat keszites/
egyre jobban kedvelem ezt a krumplit, mikor kijottem ki nem allhattam
a reggeli mar megvolt, egy szelet rantotthus megmaradt
2 es fel naposan mar nem az igazi, de kajat ki nemdobunk es feljavitottam pickelszel, meg egy kis szejtannal
holnap hidegnapot tartok, egesz jo olasz kolbaszt talaltam meg nemet felvagottat
a zoldseg-gyumolcs-sajthegyek adottak hozza
es jo a kenyer is, + ezekhez tejet iszom
/hat mar a sor elott/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.29. 20:24:44

most pedi europai foci
na ez az amin sosem nyerek es megis jatszom:)
ma sem fogok, de van kinek drukkolni
arsenal
barca
szentpetervar
es egesz nap kurvara esik az eso

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.29. 20:45:02

@Andrass9: nem kerdes, ma meg holnap off, cask soccer meg baseball kaja, sor
foleg hogy esik az eso ezerrel
neha beszelgetek Maryvel is:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.09.29. 22:04:52

Köszönök szépen!
@Andrass9: 1-6: Igen. A sajt azért szépen elolvadt, kicsit később.
Paprika kóstolást tartottunk, pálinkával csapattuk szép a kapszaicint, úgyhogy nem vagyok tárgyalóképes jelenleg. Húztam aludni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.29. 22:26:37

@Andrass9: el is ment az arsenal a harombol, de bannya kanya
neki is latok a sonkamnak:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.29. 23:35:56

@hagyma: Jó étvágyat hozzá! Marynek is adj belőle :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.29. 23:36:57

@Waka: Én meg eddig programoztam, jó volt. Húzok aludni én is.

A fickó 2015.09.30. 00:14:09

@Andrass9: Nekem van ISI-m, de még én sem próbáltam azt. A lényeg a hozzávaló kiváló krumpli. Mivel a párom német származású, ezért a krumpli nálunk egy központi alapanyag. Nem vagyok rest Németországból rendelni Müllertől. Sajnálatos módon egy ideig idehaza is hozzájutottam (és függő lettem) néhány olyan kiváló fajta krumplihoz, amit már csak innen tudok beszerezni.
A mayan félék, a ratte, a perui lila stb. ezek mindent visznek. Utóbb az arran victory fogott meg sült krumpliként.
Azért már én sem vagyok pólyás, még másfél évig voltam katona.:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.30. 02:59:46

Kiraly Viktor tovabjutott az ammeriaki Voiceban:)
most

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.30. 09:33:11

@hagyma: Ki a faxom az a Király Viktor és az Ádám? Sorry for my ignorance ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.30. 09:36:02

@A fickó: Nagyon mutatós, de a jó öreg magyar habszifon pont ugyanazt tudja. Na jó, ez utóbbi alaminijumból van ... :)

vörösbor(de)minőségi 2015.09.30. 10:04:21

@Andrass9: szó szerint ezt irtad!!!

........."Esténként, mikor ráunok az orosz fedélzeti kamerás, autóbalesetes videókra, ......."

igy talán már emlékszel rá.
és erre fel merészeltem a linket küldeni neked :)

Topy 2015.09.30. 10:29:48

@vörösbor(de)minőségi: ezt Waka írta, azért értetlenkedik András! :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.30. 11:25:50

@Topy: Bocs, csak most látom, hogy te már felhomályosítottad @vörösbor(de)minőségi: -t :)

A fickó 2015.09.30. 13:17:48

@Andrass9: Sajnos nem. :( Én is azt hittem, de a vastagabb (a tejszín viszkozitás feletti) dolgok könnyen belesülnek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.30. 14:46:46

@Andrass9: azert a vilag egyik legnevesebb enekes tehetsegkutatojaban a Voiceben tovabbjutni az nem semi
/amugy Mary szereti nezni, nagyon elvezte, hogy mutattak budapestet is, ahol mar O is jart,, mert a csavo pesten el es Magyar-amerikai, mint szerenysegem/
cask en nem tudok enekelni
a teljesitmeny az teljesitmweny
Adfan Levine / tessek Levin, meg kapcsolodik is a bloghoz,/ eleg nepszeru enekes dalszovegiro errefele

Fenchurch68 2015.09.30. 15:48:50

@hagyma: Megelőlegezem neked, hogy pont annyira te is tudsz énekelni :)

vörösbor(de)minőségi 2015.09.30. 15:52:17

@Andrass9: nekem minden poszt "andrásposzt" jó tudom én hibám!!

vörösbor(de)minőségi 2015.09.30. 15:53:04

@Topy: már minden világossá vált nálam.köszi.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.30. 15:59:23

@Fenchurch68: nem kenyerem az alszerenyseg /sokak szerint a szerenyseg sem/
de ha valamit tudok
az nem az enekles

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.30. 18:41:10

@A fickó: Úgy érted, hogy a szeleprendszer nem tudja kezelni?
Mondjuk még nem éreztem szükségét, nem viszek fúziós konyhát.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.30. 18:42:48

@vörösbor(de)minőségi: Sebaj! Tartom a hátam Waka munkájáért is :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.09.30. 19:05:48

Köszönök szépen!
@Andrass9: Mondtam és, hogy posztképtelen...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.30. 19:20:03

befejeztem a tegnapi sult sonkat, edeskrumpli mar nem volt, tormaval
tegnap ejjel nyertem a baseballon, most visszateszem elbukni a soccerre
holnap melo
vacsora szendvics
bontok is egy sort a biztonsag kedveert

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.30. 21:49:11

@Waka: Igenis posztképes! Látod mekkora reakciót produkált?

A fickó 2015.09.30. 21:51:18

@Andrass9: Igen, anno a habszifont nem krumplipürére, vagy pl.libamájhabra találták ki.:) A profi ISI-k termoszosak, órákig melegen, vagy hidegen tartanak. Ha valaki csak tejszínhez, vagy hasonló sűrűségű folyadékra akarja használni, akkora arra van olcsóbb, kisebb modell is. Molekuláris gasztronómiára gondolsz?
Habszifonnal egyébként egész jó fehér csokoládé habot lehet készíteni.
Piros bogyós gyümölcs mellé finom hab:
afickofakanallal.blog.hu/2013/06/10/eper_habositott_fehercsokoladeval#more5353320

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.30. 22:38:23

@A fickó: Lehet, mégis meg kéne keresni azt a szifont??? Annyira azért nem szeretem az édességet :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.30. 22:39:36

@hagyma: Ez a jó a gamblingben: amit megnyersz itt, elvesztheted ott :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.30. 23:24:04

@Andrass9: el is buktam, az atletico elment az otbol, de gyorsan jot a pirates es O6,5
fel is tettem gyorsan 4 ejszakai baseballmeccsre
ez jatek
es naha befut egy nagyobb cucc:)