Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: @Cpt. Flint: "...remélem, hogy van, aki elgondolkozott a tanácsaimon, a posztoló meg valszleg időv... (2019.06.25. 14:09) Fűszeres marharagu
  • kobold63: @Kumari aki Nilüfer: A rizs sok egyéb finomságot elbír, a különböző zöldségek lazítják és más ízt ... (2019.06.25. 09:55) Gazdag krumplistészta
  • Andrass9: @kobold63: Na látod! Tudta Inyesmester, mit kell használni :) Valami PIROSAT ... (2019.06.20. 15:04) Repül a, repül a ...
  • Waka: @Andrass9: Tegnap délután 3,3 mm, azóta semmi. A föld még nem túl száraz, minden szépen nő, de jöh... (2019.06.18. 23:34) Árva krumpli, bébicékla
  • Andrass9: @kobold63: A füredi piacot mi is szeretjük, de mindig elmegyünk a Liliomkert piacra, Káptalantótib... (2019.06.18. 14:39) Tavaszi üde és édes zöldborsóleves

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (66) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (5) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (6) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (33) babérlevél (34) bableves (3) bacon (32) Balaton (2) balzsamecet (11) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (44) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (8) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (23) bőrősháj (2) bors (226) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (63) citromfű (12) citromhéj (27) citromlé (35) citromnád (11) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (47) csilipaprika (42) csilipaszta (24) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (18) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (6) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (27) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (111) cukorborsó (7) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (17) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (49) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (33) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (87) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (6) filé (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (346) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (34) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (60) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (71) gyömbér (97) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (261) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) homár (3) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (17) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (35) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (4) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (64) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (7) kápia (25) kapor (31) kapormag (7) káposzta (13) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (23) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (7) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (64) köménymag (11) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (20) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (130) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (5) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (8) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (16) lilahagyma (33) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (37) lime levél (6) liszt (88) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (5) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (71) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (45) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (12) olajbogyó (6) oldalas (31) olíva (2) oliva (17) olívabogyó (3) olivaolaj (100) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (43) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (7) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (115) paradicsomlé (23) paradicsompüré (25) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parmezán (28) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (121) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (34) pirítós (3) pirospaprika (63) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (29) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (11) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (35) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (35) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (58) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (43) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (41) salsa (3) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (128) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (19) (209) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (15) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (38) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (55) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (27) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (75) tejfel (50) tejföl (73) tejszín (77) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (178) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (26) túrógombóc (4) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (39) újkrumpli (13) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (188) Váncsa (2) vanília (22) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (12) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (14) vöröshagyma (103) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (20) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (47) zellergumó (31) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (35) zöldpaprika (64) zöldség (3) zsálya (36) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (5) zserbó (2) zsír (51) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (4) Címkefelhő

Pasta arrabbiata

2015.09.19. 07:00 Andrass9

Mérges tészta olaszul. Kivételesen tésztára éheztem. Kerestem darált húst a csodahüttõben, hogy fõzök egy bolonyai szószt, de nem találtam sehol (biztos rossz fiókban kerestem). Akkor nem bolonyait. Legyen Aglio en Olio, van sok friss csili meg fokhagyma.

34.jpg

Irány a csiliültetvény, beszerezni a megfelelõ csiliket. Igenám, de találtam egy érett ökörszív paradicsomot, meg 4 lucullust is, ami kicsit megváltoztatta a receptet. Szedtem egy kakukkfû ágacskát, kis bazsalikomot és oreganot it. Ami viszont már az arrabbiata szósz receptje.

  • 50 dkg durumtészta vagy gnocci olyan formában, ahogy szereted, vagy éppen a polcon találod (spagetti, penne, fussili, stb.)
  • 50-60 dkg hámozott paradicsom (lehet konzerv is)
  • 80 g paradicsompüré (opcionális)
  • 1 dl olivaolaj
  • 1 dl jó vörösbor
  • kis marék csípõs csilipaprika (Aji Picante, Hibyrd, KungPao, Thai Madárszem, Thai Zöld csili)
  • 1 kicsi hagyma (elhagyható)
  • 3 kis mogyoróhagyma
  • 5-6 girizd fokhagyma (több is lehet)
  • kis kakukkfû, oregano
  • 8 bazsalikom levél
  • feketebors
  • 1 ek barnacukor, ha a paradicsomod nem édes

10.jpg

Elõször a paradicsomokat hámoztam meg, mert csak 1 szabad láng volt a gázon. Amikor csak pár darabot kell hámozni, akkor forróvíz helyett a gáz felett forrósítom fel a héjakat. Úgy is könnyen lejön.

11.jpg 12.jpg 13.jpg

Most már mehetett az olaj a lábasba a tûzön. Amíg felhevült, felaprítottam a hagymákat. A fokhagyma kivételével bele is szórtam az olajba dinsztelõdni. Gyorsan felkarikáztam egy csomót a csilibõl, legyen már ütése a szósznak! Amikor a hagyma már átlátszó volt, ment az olajba a csili és a fokhagyma is, bár talán jobb lenne azzal kezdeni (a thai ételeknél ezek kerül elõször az olajba).

14.jpg 15.jpg 16.jpg

Amíg a paprikák pirultak, felkockáztam a paradicsomot relative kisebb darabokra, nem akarom pürésíteni, de a nagy darabokat sem szeretem. Az oreganot és a kakukkfüvet beszórtam a megpirult csili tetejére, majd ment a paradicsom is utána.

17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg

Daráltam bele vagy 10 tekerés borsot, meg egy kanál nagyszemû sót is belekevertem. Trükkös szakácsok ilyenkor tesznek egy evõkanál barnacukrot vagy mézet. Nekem azt nem kell - olyan édes a paradicsom idén, mintha már megcukroztam volna.

21.jpg

Utánaöntöttem egy deci finom Villányi Vöröset,

22.jpg

és közepes lángon elkezdtem fõzni.

23.jpg

Beállítottam a vekkert 25 percre és nekiálltam sajtot reszelni. Alapban parmezánt kéne beletenni, de van egy spéci hazai sajtunk itthon, amit a Liliomkert piacon (Káptalantótiban) vettünk a nyáron. 6 hónapos érlelésû sajt, nagyon hasonlít a Grana Padanora! A bazsalikomleveleket is felaprítottam, mert azt csak a végén teszem bele. A fõzés hamar kiviszi az aromáját.

24.jpg 25.jpg 26.jpg

Ezalatt a paradicsom szépen szétfõtt, nem maradt nagyon darabos.

27.jpg

Mehetett bele a bazsalikom fele,

28.jpg

valamint a reszelt sajt fele is.

29.jpg

Már csak tálalni kellene. Mivel többszemélyes adag készült, nem forgattam bele a tésztát, hanem egyedenként halmoztam rá a szósz.

30.jpg

Kidekoráltam egy kis sajttal,

31.jpg

és már lehetett is enni.

32.jpg

Azért magamnak szórtam még rá egy csepp bazsalikomot és sajtot is. Petrezselyemmel is megszórhatod, az nagyon passzol hozzá!

33.jpg

Egyórás étel lett, de megérte a várakozást. A vegyes csili remekül feldobta a paradicsomszószt, pont annyira csípett, hogy még ehetõ volt de érzõdött az összes íz. Otthoni gyors elkészítéshez konzerv paradicsomot javaslok (nagyon jó az is), valamint szárított csilit morzsoljunk bele.

Utóirat: Másnap is jó volt mikróban melegítve. Csudára belaktunk belőle, és még van egy adag holnapra :)

Csííííííp.....

26 komment

Címkék: hagyma paradicsom fokhagyma tészta bazsalikom vörösbor oregano olivaolaj paradicsompüré barnacukor mogyoróhagyma csilipaprika kakukkfü

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr287794226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fenchurch68 2015.09.19. 08:32:06

És hányszor csíp? Egyszer? Kétszer? Háromszor? :P

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.19. 10:19:38

@Fenchurch68: A csili csak egyszer csíp! Legalábbis nálunk és az ismerőseink közt. Bezzeg egy jó bogyiszlói jelez másodszor is :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.09.19. 10:38:32

Köszönök szépen!
Ez tetszik, ki fogom próbálni a jövő héten, úgysem volt ötletem, mit főzzek.
@Andrass9: A paprikaszezon elején volt egyszer-kétszer gond vele, de úgy látszik, ráállt a szervezetem a paprikára. Napi 3-4 különféle csili lecsusszan.
Megfőztem a tökfőzeléket hétvégére, most megyek szedek egy kis diót, délután meg Kistesóval felkeressük a múltkori helyet, temérdek ott is a dió, szedünk pár zsákkal. Holnap szüret, besegítek egy kollégának.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.19. 17:10:23

Annyira azért nem csípős, hogy minden olvasó elmeneküljön ...

vörösbor(de)minőségi 2015.09.19. 17:29:57

kell ehhez az oldalhoz egy fogorvosi nyákszívó-komolyan mondom már megfogadtam,hogy éhesen, estefelé NEM nyitok ide be ebbe a kocsmába.
gyönyörű recept egyszerüségében a nagysága.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.19. 17:44:22

az OK, hogy nem talaltal daralthust de legalabb egy kis shrimpet talalhattal volna
nekem azzal lenne tokeletes

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.19. 18:03:56

@hagyma: Jól hangzik! Sajna az sincs a csodahüttőben. Errefelé 6-8000 Ft kilója.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.19. 18:05:53

@vörösbor(de)minőségi: Engem is az egyszerűsége fogott meg! Olyannyira, hogy télire teszek el darabos paradicsomot, hogy még egyszerűbben főzhessek ilyet:)

Fenchurch68 2015.09.19. 18:25:11

Megcsináltam :)
Megvártam, hogy az ember elhúzzon érettségi találkozóra, aztán tészta helyett blansíroztam egy kupac cukkinicsíkot, exanyósomtól úgyis három cserép csilit kaptam szülinapomra, az egyiket leszüreteltem hozzá. Tényleg pillanatok alatt kész, magamnak nem lett volna már kedvem főzőcskézni, miután fél délelőtt a találkozóra szánt dolgokkal babráltam. De hát csak nem engedhettem el szégyenszemre üres kézzel, szinte teljesen lányosztály volt, képzelem, miket sütöttek össze :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.19. 18:28:59

@Fenchurch68: Csak volt értelme annak a tökspagettinek is!!!

Fenchurch68 2015.09.19. 21:14:29

@Andrass9: Nagyon finom. Csináltam már tökből, cukkiniből, sőt, padlizsánból - ez utóbbi szottyos lett, de ízben mindent visz, rátétnek viszont szigorúan csak aglio e olio.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.19. 22:15:28

@Fenchurch68: A csuda érti, de olyan drága lett minden zöldség, hogy nem is merek főzni. Pedig ez a padlizsán ötlet izgatja a fantáziámat.
Cserébe viszont ma leszedtünk az eső elől 14 kg paradicsomot, 2 kg uborkát és nagy adag KungPao+egyéb csilipaprikákat.
A bokrokon még legalább 20-30 kiló zöld paradicsom van. Imádkozzatok, hogy beérjen! Köszi előre is :)

A paprikapasztát elkészítettem (kis távolkeleti beütéssel), a paradicsomot holnap sütöm/főzöm.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.20. 08:45:52

@Andrass9: Milyen szerencse! 15 mm eső jött le az éjjel (a maradék dióval együtt)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.20. 17:08:06

@látjátok feleim szümtükkel: Angol tudósok kínai populáción elvégzett önkéntes bevalláson alapuló felmérése ...
Azt se tudjuk mit ettek? Macskát, vagy kutyát, vagy kacsát? Milyen körítést? ... Szerencsére a cikkíró is kétkedéssel zárja a beszámolóját.
Amúgy sok helyen olvastam már a csili egészségességéről szóló cikkeket. Majd én leszek a vizsgálati alany, mivel egyre több csípőset eszem :)

látjátok feleim szümtükkel 2015.09.20. 18:40:45

@Andrass9:

A viccet félre téve, szerintem ha az embernek a gyomrában, és akörül jó a vérkeringése, az nem árt az egészségnek. Egy biztos ( én ugyan csak tv-ben látom ) a csilievő, főleg a keleti népeket közt nem túl sok elhízott van. Azért mexicói kövér vagy legalább is testesebb embert inkább látni, de ők kukorica zabálók. A rizs a csilivel biztosan nem hízlaló étel. Én a kínai éttermek egész adaját nem is birom megenni, pedig nagyon szeretem, de fél adaggal jól lakok. Azért gondolom a megfelelő hatás érdekében nem kell a csili evést túlzásba vinni, mint minden egyéb fűszerét sem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.20. 19:35:54

@látjátok feleim szümtükkel: Van valami orvosi magyarázat is, de nem emlékszem.
Nem nagyon láttam mexikóit kukoricát enni Mexikóbaan ... Igaz, kövér embert se sokat.
A keleti népek kevesebb tésztát esznek, inkább rizsben gazdag a szénhidrát bevitelük. Én például egy kisadós Thai ebéd után három órával farkas éhes vagyok :)
Kínai kaját szeretem, de ritkán eszem.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.09.20. 20:05:55

Köszönök szépen!
Szépen elfáradtam ma. Megvolt a szüret, 21 fokos volt a must, hoztam is haza három litert, jó lesz mustárhoz. Kaptam egy jó vödör szőlőt is, lesz csemege, igaz a körtét is enni kellene, ma is ki kellett dobnom vagy ötöt, gyorsan érik.
@látjátok feleim szümtükkel: Ha olyan tempóban eszem a csilit, mint eddig, sose halok meg. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.20. 20:45:13

@Waka: A mustot már most sürítsd be, akkor eláll, és nem forr meg. Most én is tettem félre 6 decit egy 2 decis üvegben :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.09.20. 21:03:59

@Andrass9: Holnap lesz a napja, addig megszáll egy kicsit a sűrűje. Amúgy le fogom fagyasztani.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.20. 21:08:56

@Waka: Hjaaa ... akinek akkora fagyasztója van, hogy még a must is befér :)

látjátok feleim szümtükkel 2015.09.21. 07:32:30

@Andrass9:

Miót nem eszek glutént, állandóan éhes vagyok..D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.21. 21:07:22

@látjátok feleim szümtükkel: Sok húst egyél, az kompenzál :)
Szerintem azért leszek éhes a távolkeleti kaják után, mert a rizsben nincs glutén. Elég kevés tésztát/liszt származékot eszem, de úgy látszik annyi azért kell.

Fenchurch68 2015.09.22. 14:17:47

@látjátok feleim szümtükkel: Ketózzál, garantáltan nem leszel éhes :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.22. 16:15:37

@Fenchurch68: Betoltam vagy 6 deka kacsazsírt egy konfitált kacsacomb társaságában sok csilipaprikával. Még nem vagyok éhes :)