Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • jegeskaveee.: @Andrass9: Annak meg errefelé öhöm a neve.:))) (2019.11.22. 19:30) Ebéd: krémes gulyásleves, spenótpüré
  • jegeskaveee.: @kobold63: Nem feldobta, besűrítette.:))) A reszelt sajttal együtt, mert azt is a tej felforrása u... (2019.11.21. 07:57) Lecsós csirkemáj
  • Andrass9: @old forester: Örülök, hogy segíthettem! (2019.11.19. 23:10) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (244) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (366) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (45) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (74) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (271) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (37) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (24) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (67) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (134) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (11) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (10) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (95) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (7) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (130) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (69) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (135) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (235) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (40) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (78) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (34) zellerlevél (29) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Chipotle és füstölt csilipaprika krém

2015.09.17. 07:00 Andrass9

Mexikóban nagy divatja van a füstölt jalapeño paprikának, aminek saját nevet is adtak: chipotle. A jalapeño íze a füstöléskor alaposan megváltozik, és nem a füst íze és illata miatt, de nem tudom miért :) Különösképpen esetünkben ez nem is érdekes, mert a cél a chipotle elõállítása házilag, hamár ilyen sok terem belõle.

34.jpg

Jó, jó, a nagyját eltettem ecetes jalapeñonak, mert a kicsilyány úgy szereti, de az éretteket inkább megfüstöltem. Hamár füstölök, egy pár szem fokhagymát is készítek a szomszédasszonynak. Tavaly már kisérleteztem a füstölt jalapeñoval, de az leginkább égett jalapeño lett ...

Nem sok minden kellett hozzá:

  • 1/2 kg piros jalapeño paprika
  • 20 dkg bükkfa fûrészpor
  • 1 pritamin paprika próbának
  • 1 fej fokhagyma
  • a füstgenerátor labirintus
  • 1 kis teamécsesmaradék

10.jpg

Elõször a grillben csináltam helyet a füstgenerátornak, amit feltöltöttem 10 dkg fûrészporral. Egy menetre (kb 10-12 óra) elegendõ ez a mennyiség.

11.jpg

Megfeleztem és kimagoztam a jalapeñot. Most nem az a cél, hogy csípjen, hanem a füst íze.

12.jpg

Begyújtottam a teamécsest és a számára kiképzett részre tettem a lángot. Ez beizzítja a fûrészport, ami már magától dolgozik, míg a végére nem ér az útnak.

13.jpg

Egy süteményhûtõ rácsra pakoltam a paprikákat és a fokhagymát. Maradt egy pici hely, oda alufóliára szórva tettem 3 ek durvaszemû sót, próba-cseresznye azaz füstös só.

14.jpg

Mivel a grill rácsára nem volt elegendõ a piros jalapeño, leszedtem még egy bõ kiló Spicy Fiesta csilit is, ami mostanra már szép pirosra érett.

15.jpg

Hosszában kettévágtam õket, de az ere és magja maradt benne, mert ebbõl csípõs paprikakrém lesz. Elrendeztem a maradék helyen, hogy a füst át tudja járni, majd lefedtem a grillt. Picit ugyan füstölgött a szellõzõn, de inkább ránéztem még az elején. Azután másnap kivettem a grillrácsot.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Újabb labirintustöltés, begyújtás.

20.jpg

Itt már próbáltam meleg füstöt csinálni, hogy száradjon is kicsit a jalapeño, de nem nagyon sikerült. Az egész faszenet nem mertem begyújtani, mert az inkább sütötte volna a paprikát, mint szárítja. Másnapra azután késznek nyilvánítottam.

21.jpg

A jalapeñokat a saját rácsukkal együtt betoltam a sütõbe résre nyitott ajtó mellett száradni. A Spicy Fiesta krémhez pedig összeszedtem a hozzávalókat:

  • 1 kg Spicy Fiesta csili paprika és 1 pritamin paprika 24 órán át füstölve
  • 1 dl finom olivaolaj
  • 5 dkg vörösboros tengeri só (ezt kaptam a barátomtól, ne engem szidjatok)
  • 2 pritamin paprika szaporításnak
  • 1 fehérhagyma
  • 10 mogyoróhagyma (salotta, shallots, schalotte)

22.jpg

A hagymákat apróra vágtam, az olivaolajon megdinszteltem. A pritamint feldarabolva az aprítóban péppé daráltam.

23.jpg 24.jpg 25.jpg 26.jpg

A csiliket is megaprítottam valamelyest. Sikerült úgy fognom, hogy a kezemet nem csípte, pedig kicsit azért piros lett (a kezem).

27.jpg

A feldarabolt csilit rátettem a pritaminpép tetejére az aprítóba. Így lett neki induló szósz, könnyebben darálta össze a csiliket. nem sajnáltam az időt: több, mint egy percig ment a masina. A magokat ennek ellenére nem vágta szét. Hozzáadtam a sót, majd fõztem az egész keveréket 20 percig.

28.jpg 29.jpg 30.jpg 31.jpg

A végén nem álltam meg, beletoltam a botmixert a magok szétverésére. Ettõl mindig világosabb lesz a színe, de az ízéhez kell a símasága.

32.jpg

Azért az alapos szemlélõ talál még benne magot ...

A mikróban sterilizáltam a kisüvegeket (1 cm víz az aljára, rá a kupakot, de lazán és addig hevítettem, míg gõz jött ki a mikróból. Ezekbe a még forró üvegcsékbe kanalaztam be a rotyogó szószt, amit azonnal le is zártam.

33.jpg

Kellemes, hangos pattanással jelezték az üvegek a vákum kialakulását. Már csak cimkézni kellett.

35.jpg

15 kicsi üveg és 5 kétdecis lett. Egy pici üveg nem telt meg teljesen, azt kibontottuk. Eszméletlen finomra sikeredett!!!

A sütõben megszáradt jalapeñot ideiglenesen egy dobozban tárolom, míg sikerül szereznem egy kávédarálót. Feleségem szerint van itthon, és majd elõszedi (3 hónapja), paprikamalomra nem érdemes beruháznom, annyit nem termesztek.

35 komment

Címkék: oliva fokhagyma olivaolaj salotta jalapeno pritamin mogyoróhagyma fehérhagyma jalapeño Spicy Fiesta bükkfa fűrészpor

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr567793440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

©________ 2015.09.17. 09:40:41

múltkor voltál metroban, mégse vettél kesztyűt? ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.17. 09:55:37

@Csupacsí: Mondtam már, hogy van két doboz belőle idehaza :)
A jalapenot kesztyűben magoztam/feleztem, de a Spicy Fiesta nem volt már annyira csípős a füstölés után. Nem is fájt a kezem tőle!

©________ 2015.09.17. 10:18:21

@Andrass9: ja tényleg.
homlokodra írom akkor:)

Fenchurch68 2015.09.17. 10:24:08

Kicsit irigykedem.
Mióta az ember hazahozta azt a zacskó füstölt paprikát, mindenbe teszek, annyira finom :)
(Meggyanúsított, hogy az almás pitébe is tettem, pedig nem is.)

©________ 2015.09.17. 10:40:15

@Fenchurch68: pedig egy csipet chili megbolonditja azt is;)

látjátok feleim szümtükkel 2015.09.17. 13:09:43

@Fenchurch68:

Tapasztalatom szerint a füstölt paprika akkor adja a legjobb ízt, ha a főzés végén, a már majdnem kész ételbe tesszük. Amikor a főzés elején belerakom, akkor valahogy elenyész az íz, vagy többet kell tenni. A kész éltelbe téve kevesebb elég ( tovább tart ), és a végeredmény így is kiváló.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.17. 13:12:47

@látjátok feleim szümtükkel: Ez így igaz! A füstíz teljesen szublimál egy hosszabb főzés folyamán.
Én most szendvicsbe kenem ezt a füstölt csilikrémet - ott nincs ideje elfőni :)

Fenchurch68 2015.09.17. 15:29:17

@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Nem is tudtam ezt, magamtól rájöttem, olyan okos vagyok :D (De tényleg, most örülök, mert pont így csináltam.)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.09.17. 16:40:15

Köszönök szépen!
Jó lett, majd beugrom egy üvegért. :)

Fenchurch68 2015.09.17. 19:19:28

@Andrass9: Kislány? Ezért még megfizetsz! (Mondjuk egy-két üveg fenti cuccal ki tudsz engesztelni egy komoly, késő középkorú matrónát.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.17. 20:01:27

@Fenchurch68: Nekem te még csak kislyány vagy :) Ha viszont erre jársz, kapsz egy üveggel!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.17. 20:02:12

@látjátok feleim szümtükkel: szerintem 40+ lehet a kislyány, oszt még fel is vág rá :)))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.09.17. 21:01:08

@Andrass9: Nem ígérek semmit, zűrös napokat élek.
@látjátok feleim szümtükkel: 17. század eleje. :D

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2015.09.17. 22:59:42

A füstölendő paprikában a magléc és minél több mag maradjon benne. Mert a füst aldehidjei a mag olajához tudnak kötődni.

A füstölt paprika füstös íze tényleg akkor érvényesül a legjobban, ha a vége felé tesszük a fővő ételbe.

Én tavaly és tavalyelőtt már sóval tartósított, füstölt paprikakrémet készítettem. Az egyéb zöldségeknél szokásos módon, 20% sóval tartósítok.
A legújabb paprikakrémemben - amit augusztus 15én mutattam be - a füstízt nem füstöléssel, hanem fahamu hozzáadásával vittem be.
Kíváncsi vagyok a krém ízének, színének tartósságára, mert az íze remek!

Fenchurch68 2015.09.18. 09:57:48

@Andrass9: Kedves, mindig jóindulatú nagynéném világosított fel a születésnapomon augusztusban (47), mikor anyukám mondta, hogy az ő szülei generációja ennyi idősen már középkorúnak számított, most meg milyen fiatalnak tűnik neki ez a korosztály, hogy "Bizony, Katikám, ez már a késő középkor!" Ugye, milyen cuki? :D

Mostanában nemigen járok arra, régebben sokat jártam barátainkhoz arrafelé... Inkább megpróbálok valahogy valami hasonlót barkácsolni, egyelőre próbaképp, kicsiben. (Füstölni azért nem fogok a másodikon :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.18. 10:48:45

@PO: A 20% rettentően sok! Én hőkezelem és úgy 7% só teljesen elegendő. Persze felbontás után hűtőben csak 1 hónapot bír ki, viszont ehető :)
A fahamuval vittél be rendesen kálilúgot is. Remélem az nem zavar.
Te mivel őrölted meg a füstölt paprikádat?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.18. 10:51:03

@Fenchurch68: Ez a minifüstölő teraszon is működik! Még a második emeleten is! Előnye, hogy nagyon kevés füst távozik, és az is lassan, meg nem is tűzveszélyes, mert hidegfüstöt állít elő.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2015.09.18. 13:50:47

@Andrass9: Az őrléshez csörgősre kell szárítani a paprikát. Ehhez már hő kell, ezért én a befejező szárítást aszalógépben csináltam. Ez biztonságos.
A paprikát először aprítógépben apróztam, aztán kvdarálóban őröltem finomra. Kirostáltam a finom frakciót, a rostán fennmaradó részt még egyszer megfuttattam. Persze még így is durvább, mint az ismert háztáji őrlemények - amint tapasztalhattad :)

Benikuty 2015.09.18. 15:56:15

Paprika házilagos őrlésére kiválóan alkalmas a hagyományos mákdaráló. Kíméletes...

Fenchurch68 2015.09.18. 16:43:44

@Andrass9: Sajnos erkély sincs :(

De már a célegyenesben vagyunk, hogy a ház kilépjen a lakásszövetkezetből és társasházzá váljon. A kapu előtti kis füves részen szeretnénk csinálni egy közös kis sütögető-helyet. Már kértem állásfoglalást az önkormányzattól, tűzoltóságtól, mindenhol azt mondták, hogy ha nem fixen épített, hanem elbontható, és betartjuk az alapvető tűzrendészeti szabályokat, semmi akadálya. (Ebből a nyomorult posztkommunista lakszövből kilépni nagyobb adminisztráció és felhajtás volt, mint eddig életemben akármi, beleértve hatezer fős EU-támogatásos képzési projektek komplett megszervezését. De már a célegyenesben vagyunk.)
@Benikuty: Volt egy kb. ezer forintos tesógazdaságos kis elektromos kávédarálóm, tíz évig a máktól a dión, a cukron át a tönkölybúzáig mindent azzal daráltam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.18. 18:12:36

@PO: Nekem az a paprika tökéletes volt!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.18. 18:14:10

@Benikuty: Ezzel nagy segítséget nyújtottál, ugyanis van egy elektromos mákdarálóm. Azzal lehet lisztet is készíteni magból, de az olajos magvakat is feldolgozza, mint pl a mák.
Megpróbálom szárított paprikával. Köszönöm!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.18. 18:24:41

@Fenchurch68: A paprikához azért bizonytalan a használata, mert túlmelegítheti a paprikát, aminek az nem tesz jót.

látjátok feleim szümtükkel 2015.09.18. 18:34:10

Igen a túlmelegedés az nem jó.
Levettem ma egy kirepedt fügét, és beleharaptam, de még olyan gyorsan semmit nem köptem ki, mint ezt. Szabályosan savanyodott volt. Ízetlenek azok is, amik érettnek látszanak, pedig öntöztem a bokrot egész nyáron. Sőt még most is kell, mert nagyon száraz a föld.

Benikuty 2015.09.18. 19:41:21

@Fenchurch68: @Andrass9: a hagyományos mákdaráló zsenialitása abban van, hogy kíméli az anyagot, leginkább hasonlít a technikája a hagyományos malmokéhoz, és némi gyakorlattal az őrlés finomsága is állítható.
@látjátok feleim szümtükkel: legalább nyavalyás szénhidrát kontrollos is eheti :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.18. 21:46:03

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem gyakorlatilag nem volt első érés, de most a második mintha beindult volna. 6 szemet már megettem (finom, édes és szaftos), 8 érett van jól látható helyen, a többit keresni kell az óriási bokorban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.18. 21:48:02

@Benikuty: Ez az elektromos mákdaráló egy feltét a robotgépre. Teljesen ugyanaz az őrlőrésze, mint a klasszikus mákdarálóé, de nem kenyérgőzzel megy. Kevés dolgot utáltam jobban, mint a mákdarálást. Az is igaz viszont, hogy pont kétszer annyiba került ez a feltét, mint az egész univerzális robotgépem ...

vörösbor(de)minőségi 2015.09.19. 03:49:15

@látjátok feleim szümtükkel: no de akkor hol marad az a bizonyos kioldódás a zsiradékban? ami a főzés fontos eleme.
az igaz,hogy izesitésre kiváló ezen a módon amit javasolsz,de én azt vettem észre,hogy kiválóan és tökéletesen működik a hagyományos módon is.nem kisebb és kevesebb a zamata,és egy csodálatos találmány ez a füstölt paprika.

látjátok feleim szümtükkel 2015.09.19. 07:10:26

@vörösbor(de)minőségi:

A hagyományos paprikás főzés szerint az edénybe kell tenni a húst, rá a szeletelt hagymát, sót, borsot és főzés. Ez a főzési mód nagyon finom ízeket erednyez, különösen bográcsban.
Amikor a húsnak már van kiengedett zsírja, akkor szórják rá az őrölt paprikát.
Anyám a hallét is úgy főzte, hogy vízben megfőzte a szeletelt hagymát, majd bele tette a halat, és amikor az feladta a zsírját, akkor tett bele őrölt paprikát. Semmivel nem volt rosszabb, mint amikor a paprikát a zsírban pörkölik.
Az éltelben lévő zsiradék kioldja a színt később is, a zsírba történő szórással sem oldodik jobban, csak van rá esély, hogy megég.

látjátok feleim szümtükkel 2015.09.19. 07:12:06

@Benikuty:

A kiskutyának nagyon ízlik, nem lehet elcsalni a fügefa alól.:D