Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: @Cpt. Flint: "...remélem, hogy van, aki elgondolkozott a tanácsaimon, a posztoló meg valszleg időv... (2019.06.25. 14:09) Fűszeres marharagu
  • kobold63: @Kumari aki Nilüfer: A rizs sok egyéb finomságot elbír, a különböző zöldségek lazítják és más ízt ... (2019.06.25. 09:55) Gazdag krumplistészta
  • Andrass9: @kobold63: Na látod! Tudta Inyesmester, mit kell használni :) Valami PIROSAT ... (2019.06.20. 15:04) Repül a, repül a ...
  • Waka: @Andrass9: Tegnap délután 3,3 mm, azóta semmi. A föld még nem túl száraz, minden szépen nő, de jöh... (2019.06.18. 23:34) Árva krumpli, bébicékla
  • Andrass9: @kobold63: A füredi piacot mi is szeretjük, de mindig elmegyünk a Liliomkert piacra, Káptalantótib... (2019.06.18. 14:39) Tavaszi üde és édes zöldborsóleves

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (66) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (5) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (6) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (33) babérlevél (34) bableves (3) bacon (32) Balaton (2) balzsamecet (11) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (44) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (8) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (23) bőrősháj (2) bors (226) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (63) citromfű (12) citromhéj (27) citromlé (35) citromnád (11) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (47) csilipaprika (42) csilipaszta (24) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (18) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (6) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (27) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (111) cukorborsó (7) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (17) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (49) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (33) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (87) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (6) filé (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (346) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (34) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (60) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (71) gyömbér (97) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (261) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) homár (3) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (17) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (35) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (4) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (64) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (7) kápia (25) kapor (31) kapormag (7) káposzta (13) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (23) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (7) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (64) köménymag (11) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (20) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (130) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (5) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (8) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (16) lilahagyma (33) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (37) lime levél (6) liszt (88) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (5) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (71) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (45) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (12) olajbogyó (6) oldalas (31) olíva (2) oliva (17) olívabogyó (3) olivaolaj (100) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (43) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (7) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (115) paradicsomlé (23) paradicsompüré (25) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parmezán (28) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (121) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (34) pirítós (3) pirospaprika (63) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (29) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (11) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (35) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (35) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (58) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (43) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (41) salsa (3) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (128) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (19) (209) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (15) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (38) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (55) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (27) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (75) tejfel (50) tejföl (73) tejszín (77) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (178) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (26) túrógombóc (4) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (39) újkrumpli (13) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (188) Váncsa (2) vanília (22) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (12) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (14) vöröshagyma (103) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (20) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (47) zellergumó (31) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (35) zöldpaprika (64) zöldség (3) zsálya (36) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (5) zserbó (2) zsír (51) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (4) Címkefelhő

Barbecue sertés oldalas Kansas City módra

2015.09.13. 07:00 Andrass9

Nagy ünnepre fõztem, szülinap van! Jöttek a gyerekek is hárman, ezért nagy ebédben gondolkodtam. Elmentünk a Metro áruházba, ahol elég szép húst lehet venni, meg a közelben van egy Jysk is, ahol egy bárszéket kerestem a konyhai fõzõcskézésekhez. Egyre nehezebben bírom állva a fél nap pepecselést a csilikkel, paradicsomokkal, ezért gondoltam egy bárszékre. Vettünk széket, meg rolókat és egy teljes sertés oldalast (2,5 kg) ami nagyon szép húsos volt. A terv egy barbecue oldalas, de nem olyan nagy füstölõben, mint a Terminál étteremben volt, csupán a gömbgrillen.

36.jpg

Kettévágva az oldalast, szépen befér a grill egyik oldalára, így lehet a másik felén tüzet rakni, meg füstölögni :)

Abban biztos voltam, hogy nem tudom Serényi Zsoltot ûberelni, de azért egy igazi BBQ már igencsak esedékes volt, hosszú ideig sütve, alacsony hõfokon. Nomeg hátha kiderítem miért is volt az övének olyan kemény kérge ...

Az oldalashoz egy száraz fûszerkeveréket (rub) készítettem, igencsak gazdag listával:

  • 1 ek cukor
  • 1 ek pirospaprika
  • 1 tk õrölt kömény
  • 1 tk kardamom
  • 1 ek cumin (római kömény)
  • 1 tk mustárpor
  • 1 tk Cayenne bors (ami valójában egy csilipaprika!)
  • 1 ek õrölt feketebors
  • 1 ek õrölt fehérbors
  • 1 tk fokhagymapor
  • 1 tk csilipor
  • 1 ek szárított hagyma
  • 1 tk szegfûbors
  • 1 ek bazsalikomsó
  • 1 ek durva só

Egész belefáradtam a listázásba!

10.jpg

A jobb oldali 6 (darabos) fûszert a mozsárban alaposan összetörtem.

11.jpg

Összekevertem az egészet a sütõpapíron.

12.jpg

Ennél azért kicsit egyenletesebben :)

Kettévágtam az oldalast. Az egyik fele kb kétszer olyan nehéz volt mint a másik, de hosszra feleztem a hely miatt. Lemostam a húsokat, és papírtörölközõvel leitattam róla a vizet.

13.jpg

A fenti mennyiségû rub pontosan elég lett az oldalas bedörzsölésére! Így legyen ötösöm a Lottón! Nem hagytam ki egy picit sem, a széleket is bedörzsöltem, szóval jutott rendesen mindenhova.

14.jpg

Folpackba csomagoltam a húst, hogy ne csurogjon a leve, amíg pácolódik a hûtõben. Be is tettem 12 órára éjszakázni.

15.jpg

Másnap kora reggel beindítottam a grillt. Csak az egyik oldalán raktam tüzet, hogy közvetett fûtéssel tudjam készíteni a húst. a másik oldalra egy fóliatálcába vizet tettem (ebbe csöpög majd a felesleg a húsról, meg ez tartja nedvesen a füstöt) és egy félköríves fóliával lefojtottam a levegõjárást alulról. Így az alulról beáramló levegõ csak a parázson megy át, felül elkanyarodik és a másik oldalon a húst érintve távozik majd a grillbõl. Egy alufólia darabba csomagoltam egy kis bükkfafûrészport a füstöléshez.

25.jpg

Feltettem a két húst a fóliatálca fölé, és lefedtem a grillt. Nekiláttam a "mop" (felmosórongy avagy a nedves szósz, amivel kenegeti az ember a BBQ húst) elkészítésének. Ennek receptje származik Kansas Citybõl a web szerint, bár egy pirinyót módosítottam rajta.

  • 4 ek olivaolaj
  • 1 nagyobb hagyma
  • 1 girizd fokhagyma
  • 1/2 liter sör
  • 32 dkg paradicsompüré
  • 0,8 dl vörösborecet (saját készítés)
  • 1 ek méz
  • 1/2 ek Cayenne bors, hogy kicsit csípjen is
  • 1 ek cukor
  • 1 ek só
  • 3 darabka füstölt jalapeno csilipaprika

16.jpg

A hagymákat felaprítottam, majd az olivában fedõ alatt megdinszteltem. Hozzáadtam a dinszteléskor a csilit is, mert az az olajban adja ki igazán az ízét. Amikor már átlátszó volt a hagyma, hozzáöntöttem a sört,

17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg

a Cayenne borsot, sót, cukrot. Belekanalaztam a 4 kisüveg paradicsompürét, meg a mézet és a borecetet. Ez utóbbi úgy született, hogy volt egy üveg nyitott Villányi vörösborom, amit már nem ittam meg, és az elmúlt háromnegyed év alatt szépen ecetté vált. Nagyon ízes lett, de ha szándékosan próbálom, biztos nem sikerül :) Felfõztem a keveréket, majd beletoltam a botmixert, hogy símára kidolgozzam. Csak azt nem értettem, miért jelenik meg egy csepp olja a tûzhelyen, és amíg ment a botmixer, miért permetezett egy kis olaj oldalra. No de az utolsó kép megadja a választ: Ez a kis fazekacskánk elindult az örök vadászmezõkre. Átrozsdásodott az oldala, és lett rajta pici lyuk. Drótos tót már nincs, hogy megreparálja. Popszegecset ugyan tehetnék bele, de az alaminium ...

21.jpg 22.jpg 23.jpg 24.jpg

Mivel a szósz elég sûrû volt, a lik beszáradt, ezért nem kellett másik edénybe önteni. Az elsõ óra száraz grillezés után elkezdtem kenegetni az oldalast ezzel a kencével.

26.jpg

Tettem a parázsra egy darab birskörtefa ágat, aminek nagyon finom a füstje.

27.jpg

Kicsit be is gyulladt,

28.jpg

de amikor rátettem a grill tetejét, a láng elaludt, és csodásan elkezdett füstölni.

29.jpg

Ezután 15 percenként kenegettem a húst, meg néha adtam hozzá faszenet és újabb birskörteágat. A gyerekek eredetileg 1-re igérték, hogy befutnak, ezért 12 körül feltettem 4 krumplit is hajában, nomeg 2 padlizsánt, mert feleségem padlizsánkrémet akar készíteni. A húson egész komoly kéreg alakult ki a rendszeres kenegetéstõl. A víz elpárolgott a kencébõl, viszont a füstöt beszívta.

30.jpg

Fél egykor jött a telefon, hogy késnek, csak 2 után futnak be. Ekkor nehéz döntés elõtt álltam: leveszem az elkészült húst, és az kihül, mire megennénk, vagy kenegetem tovább, csökkentem a hõt, amennyire tudom, és imádkozom, hogy ne száradjon ki a hús. Az utóbbi mellett voksoltam, de bár ne tettem volna. Amikor evésre került a sor (már 3 óra volt!), levettem a húst egy tálcára.

31.jpg

Azonnal becsomagoltam alufóliába, hogy ne száradjon, csak pihenjen egy kicsit.

32.jpg

Levet már nem eresztett, felszolgáltam hát a tálcán. (Azért egy deszkán szebb lett volna ...)

33.jpg

Felszeleteltem, és látványnak gyönyörû volt. De a kés már jelezte, hogy bizony a húsnak nagyon kemény kérge lett (ami látszik a képen is).

34.jpg

A fiatalabbak, akiknek még saját fogaik vannak lelkesen megették a kérget is.

35.jpg

Nem is volt az rossz, de nekem már túl keményre sült. Viszont nem volt túl sós, a hús belseje sem lett sótlan: ez a sómennyiség (3 ek összesen) tökéletes volt a 2,5 kg húshoz. A belseje puha, szaftos, villával cincálható lett, de ezt a puhaságot már éreztem, amikor eredetileg szerettem volna tálalni.

Tanulság: 7 óra elég lett volna ennek a darab húsnak a 110C-on (sikerült nagyjából ott tartanom a grill hõmérsékletét). A hozzáadott 2 óra plusz (bár már csak 100C körül volt a grill) szárította ki a kérgét. Nem segített a kenegetés és forgatás sem. Talán tényleg inkább ki kellett volna venni a füstbõl a húst, és alufóliában a sütõben 60C-on tartva várni a fogyasztást.

Ez jó lecke volt, most már bátrabban állok neki a BBQ készítésnek, tényleg jó a Weber grill arra is! A bárszéken meg remekül tud a macska ugrálni ...

35 komment

Címkék: sör hagyma méz fokhagyma grill római kömény cukor olivaolaj cayenne bors paradicsompüré kardamom oldalas vörösborecet barbecue csilipaprika cumin

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr77783146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2015.09.13. 08:51:29

Kérdésem, hogy ez nem grilezett húsos fűszer-é?:D

Isley 2015.09.13. 09:36:58

ígyhát empírikus módon kiderítetted hogyan lett kiszárítva a hús kérge :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.13. 10:29:56

@látjátok feleim szümtükkel: Azért a húsréteg vastagsága kicsit nagyobb, mint a fűszeré :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.13. 10:31:09

@Isley: Így van! És ezen kívül jóllakattam vele 5 embert meg még hármat (a becsomagolt maradék is elfogy) :)

Topy 2015.09.13. 12:51:11

na, akkor legyen egy kis desszert is ehhez a szép húshoz! :)
topybear.hu/retes1.jpg
topybear.hu/retes2.jpg
topybear.hu/retes3.jpg
almás, meggyes, barackos-túrós, meggyes-mákos

Topy 2015.09.13. 14:47:50

@Topy: már rám szóltak, úgyhogy: a linkek a nyugalom megzavarására alkalmas képi elemeket tartalmaznak! :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.13. 15:27:26

@Topy: Ez valóban büntetést érdemel figyelmeztetés nélkül!!!
Gyönyörűek :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.13. 15:47:10

jol neznek ki a retesek, de ilyen oldalas utan sok minden eszembe junta cask edesseg nem
/mondjuk ejtozes/
az oldalas jo,ennem, en szeretem ha rendes kerge van
meg van fogam:)
/aluminum labas: cin+paka/

ps. ulve nem lehet fozni

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.13. 16:02:27

@hagyma: Nem nagyon, ez igaz, de amikor sokat kell állni, jólesik 10 percre leülve csumázni a paprikát.
Aluminium lábas NEM forrasztható, a cin meg megolvad, ha leég a kaja a lábasban :) Ez vasfazék - működik a teraszon az indukcióson ...
Az oldalas után én sem eszem édességet (máskor se nagyon).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.13. 16:19:24

@Andrass9: aluminium labast siman cineltunk:)
meg a suliban is tanitottak
ma mar kidobnank, de mar nem is hasznalunjk aluminiumot jo regen
10 perc leuleskor sorozni kell nem csumazni, baaaar, csumazni, kukoricat hantolni es borsot tisztitani ulve is lehet
cask mar egyiket sem csinalom
mondjuk regen sem sokat:)
en nem teszek el semmit, ami kaja keszul ahhoz a paprika csumazasa 2 perc

ezt a bbq-zast egyszer nekem is ki kell probalnom
en nagyon szeretem, van itt a sarkon egy nagyon jo bbq-s
majd a makos teszta utan nekilatok

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.13. 16:38:25

ja amugy nem tudom miert asszocialtam aluminiumra
a popszegecs tevesztehetett meg:)
a lenyeg, hogy mindenkinek bejott a kaja
nekem is bejonne
az oldalas nagyon nepszeru nalunk is

vett Mary csontos karajt is, enyhe utalasfelekeppen egy rantotthushoz, de cask jovo heten lehet rola szo, ma indul a footballszezon,-egyben az en fogadasi szezonom-, van lencselevesunk

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.13. 19:17:12

@hagyma: Nálam egy sertésmáj várja, hogy kirántsam, de azt te nem szereted :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.13. 20:07:02

@Andrass9: Helyette lett 2 szelet rántott tőkehalfilé a tegnapi hajában sült krumplival és EGY SZEM gombával :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.09.13. 20:27:42

Köszönök szépen!
Nagyon jól néz ki, jöhetne. Ami a túlsütést illeti, majd legközelebb kiköszörülöd a csorbát. De gondolom, elfogyott, csak nem kellett a blökinek adni az egészet. :) Tetszik a rub, szép terítéket csináltál a hozzávalókból. :D Legközelebb talán én is felvidítom a saját keverékem pár aromásabb fűszerrel. Nagy baj nem lehet belőle, tekintve, hogy nem én eszem meg a végeredményt.
Kivagyok rendesen, a mai ásás annyira nem esett jól a tegnapi, bő három kilométeres diócipelés után. Ráadásul tegnap épp az orrnyergemre pottyant egy dió jó magasról, úgyhogy most piszkosul fáj az orrom is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.13. 21:14:14

@Andrass9: nem mondhatnam, hogy nem szeret/t/em, valahogy a nejem eletvitele es izlese a belsosegek tekinteteben elbizanytalanitott, hogy tenyleg nem olyan jo belsoseget enni
nem vagyuink mi hienak
pedig elotte en aztan ettem meg agyvelot is
valtozunk
voltam ateista liberalis is...

látjátok feleim szümtükkel 2015.09.13. 21:35:34

@Waka:
Vehetnél egy jó erős banyatankot, oszt azzal kényelmesen hazahúzhatnád a terményt.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.13. 21:37:13

@Waka: Nézesd meg, nem kell-e begipszelni :)
Én még nem tudok ásni, mert nincs hol. A vetemény dugig van paprikával, paradicsommal, uborkával. Fűszer most kevés van csak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.13. 21:38:28

@látjátok feleim szümtükkel: Mondasz valamit! Van itthon rézszegecsem, megpróbálom azzal megreparálni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.13. 21:39:12

@Waka: a 3 km-es diocipelest en felvennem olimpiai szamnak

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.13. 21:40:13

@hagyma: Sőt, még keresztény (demokrata?) is lettél ... :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.09.13. 21:49:09

@látjátok feleim szümtükkel: Arra terepjáró banyatank kell, vadregényes a vidék.
@Andrass9: A hegyen már csaknem mindent felszedtem, van hol vitézkedni.
@hagyma: Arra már van tippem, a 300 méteres vízhordás, két gyalogátkelővel nehezítve. :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.13. 22:14:41

@Andrass9: nem vagyok megkeresztelve, de egyre inkabb hiszek mint nem, de ez nem jar egyutt temploba jarassal
? az 5 focimeccsbol 2 megven GB, Jets, meg 3 kell
@Waka: azt tudtuk hogy a kotelhuzas olimpiai szam volt es ki gondolta volna akar 20 eve, hogy a gordeska is az less
siman el tudok kepzelni egy altalad generalt triatlont

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.14. 01:32:03

mar 4 van meg
jot a Denver /infarktusos meccs/
es a san diego

meg a cowboys hianyzik
start 8:30-kor

mindig 1 meccs megy el, de hatha nem ma
ez az amerikai lencseleves nem is rossz, de fozeleknek jobban kedvelem
na meccs tovabb meg busch light:)

látjátok feleim szümtükkel 2015.09.14. 07:44:58

@Waka:

No ne viccelj mér, ha holdjárót tudtak építeni, akkor egy terepjáró banyatank is menne.:D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.14. 12:22:20

ne nyertem, rogton az elso forduloban
nezem a hiradot, 10 mp-t kapott a regionalis tv-ben magyarorszag, persze hogy azt mutattak,, hogy dobaljak a rendorok a kajat a migransoknak
amugy hihetetlen, hogy ebben is mekkora ellentetek vannak otthon
na nem politizalunk, cask erdekes volt a hiradoban a reszlet
meg a vegen mi leszunk a hibasak

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.14. 12:24:40

@látjátok feleim szümtükkel: kell a kondi neki
fel kell allitani egy edzestervet
eloszor egy szem dioval hazaszalad, majd novelve mennyiseget egy zsakkal

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.09.14. 17:07:22

Köszönök szépen!
@hagyma: Gardeners challenge. :)
@látjátok feleim szümtükkel: Szerinted mennyi lenne egy kiló dió önköltsége? 5 millió?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.14. 22:05:28

@látjátok feleim szümtükkel: Ez a poszter egy ... Node sebaj, csak olyan infó hiányzik, hogy milyen hőfokon működik a dolog, neki mennyi idő alatt mekkora gumója nőtt, az egész növényt kiszedi, amikor a gumóból letör a vacsorához??? Meg még rengeteg nyitott kérdés :)
Amúgy pont most vettem egy olyan gumót, amin már 4 csíra megindult!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.14. 22:07:14

@hagyma: Most akkor NEM nyertél, vagy NA nyertél? Kínzó tudatlanságom ... :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.15. 04:39:24

@Andrass9: halistennek "na":)
olyan jo erzes, ezert jatszom
mondjuk a penz se jon rosszul, de nem nagy osszegekrol beszelunk

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.09.15. 10:25:21

@hagyma: Sohase fogadtam semmire, nem értek a sporthoz :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.09.15. 14:45:40

@Andrass9: aji ert hozza, sosem nyer
gondolod en baseball specialaista vagyok?
bar szeretem nezni
de egy igazi amerikai baseball manias sosem nyer 2 dollarra 6500-at, mint en tettem:)