Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • jegeskaveee.: @Andrass9: Annak meg errefelé öhöm a neve.:))) (2019.11.22. 19:30) Ebéd: krémes gulyásleves, spenótpüré
  • jegeskaveee.: @kobold63: Nem feldobta, besűrítette.:))) A reszelt sajttal együtt, mert azt is a tej felforrása u... (2019.11.21. 07:57) Lecsós csirkemáj
  • Andrass9: @old forester: Örülök, hogy segíthettem! (2019.11.19. 23:10) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (244) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (20) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (366) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (45) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (74) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (271) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (37) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (24) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (67) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (134) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (11) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (10) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (95) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (7) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (110) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (130) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (69) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (135) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (235) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (40) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (78) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (34) zellerlevél (29) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Párolt spárga fűszervajjal

2015.08.04. 07:00 Andrass9

Sok friss fûszert szedtem a kertben. Gondoltam, hogy álcázom a fûszervajkészítésemet a spárgával.

16.jpg

Pedig elsõdleges célom több különféle fûszervaj elõállítása, és tartalékolása a szûkebb napokra.

Vettem is hozzá pici dobozkákat, amiben a hûtõbe tudom rejteni. Elég meleg volt a lakásban, így a vaj is megpuhult hozzá a vajtartóban.

  • 1 pici csokor petrezselyem
  • 2 tő fiatal kapor
  • 3 bazsalikom ágcsúcs
  • 2 friss ág oregano
  • 10 zsályalevél
  • 10 dkg vaj

10.jpg

Persze ezen a képen csak a kezdeti nekibuzdulás növénykéi találhatók, amiket finomra aprítottam és picit megsóztam. Evés közben jön meg az étvágy, gyûjtöttem hát másokat is.

11.jpg

Azt hiszem, az oreganót összekevertem a bazsalikommal, de nem emlékszem pontosan. Egy-egy fûszerfajtához adtam 2,5 dkg puha vajat, amit villával összekevertem.

12.jpg

Belekanalaztam a mûanyag dobozkába, amennyi fért (csak a fele).

13.jpg

Kiraktam egy tányérra a maradékokat, meg egy kis snidlinget a petrezslyemszárral összekeverve.

14.jpg

Picit cukros, sós vízben villámpároltam a duci fehérspárgát és mindenki szedhetett olyan fûszervajat, amilyet szeret (én mindet szerettem)

15.jpg

A dobozokat a hûtõbe rejtettem, de a gyerekek megtalálták és elkunyerálták, hogy az milyen jó volt!

78 komment

Címkék: spárga zsálya bazsalikom vaj kakukkfű kapor oregano petrezselyem

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr187655988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

turósmácsik 2015.08.04. 08:35:27

Finom ötlet, gusztusos kivitelezés:)
Sült halszeletre tudnám most elképzelni.

vörösbor(de)minőségi 2015.08.04. 11:12:28

elbírta volna a piros tányért!!!
:DDDDDDDDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.04. 18:23:21

@vörösbor(de)minőségi: Hogyisne!!! Hogy piros-fehér-zöld (népnemzeti) legyen?

látjátok feleim szümtükkel 2015.08.04. 18:53:45

Már el akartam mondani, de az alkalom csak most adódott.
Június elején vettem vagy 4 csomag fehér sprágát a legkedvesebb multimnál ( tesco ), természetesen magyar termék volt, és csuda szép. Betettem a frigóban a a fólia tasakban úgy, hogy azért némi szellőzése volt a csomagnak, majd egyéb okok miatt hetekig nem tudtam vele foglalkozni. Kb. 3 hét múlva eszembe jutott, hogy kéne valamit kezdeni vele, és gondoltam, hogy megfőzöm. Még minden szálnak a fele feldolgozható volt, kb. a tövétől a közepéig fonnyadt csak meg, a többi része még nyersen is fogyasztható volt. Nagyon finom levest, és finom rizses spárgát rittyentettem. Csak a megfonnyadt részt sajnáltam. Tavaly ettől a termelőtől származó fehér spárgát fagyasztottam, és nagyon jól tűrte.

süllőcske 2015.08.04. 19:40:24

@turósmácsik:
Nem is csak a sültre, hanem a még sülő süllőre tenni, szuper. És hát mindenféle grillezményre végső kenetként, nagyon jó.

süllőcske 2015.08.04. 20:03:06

Mielött lemaradna, mondanám, hogy az a bizonyos kékre fött hal, ami gyöngyöző vízben, fajtától, mérettől függően néhány percig tartogatott egész hal, azonnali, zöldfűszervajas tálalás esetén, mennyei, akár a posztban szereplő körítéssel.
A főzővíz, ha savas, netán boros názs, még jobb, teljes ívet ír le ételünk ízvilága.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.04. 20:18:14

@süllőcske: Most már csak a halat kellene kifogni hozzá ...

Vaczak2 2015.08.04. 20:29:04

Szeretem a fűszervajat (mindenféle sztékeken sisteregve is) meg a spárgát is. Anno a nyolcvanasokban sokat jártam Csehhszlovákiába, ott (szezonban) mindig volt az éttermekben, nálunk soha. (szezonban sem). Annyiba került mint egy bécsi szelet körettel, de volt.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.08.04. 20:38:37

Köszönök szépen!
Én is szeretem, azt hiszem, adtál egy tippet a következő céges bulira.
@turósmácsik: Csukára tettem már. blogkocsma.blog.hu/2013/07/06/fuszeragyon_parolt_csukafile_fuszervajjal
Mellesleg, nincs valakinek tippje, milyen sajtot lenne érdemes grillezni? A legutóbb olvasott - grillsajtokat felvonultató - teszt igencsak elkeserített.

süllőcske 2015.08.04. 21:24:22

@Waka:
Írni akartam, hogy egy nem túlzóan sós gömölyét próbálj, de elébb megnéztem, miféle tesztről olvashattál, és lám, ott is ez a vélemény.
Nekem nincs elég tapasztalatom, ami ízlett, az friss juhsajt volt, füstösre grillezve, és a gomolya, amit magam csináltam. De tudom, hogy a téma ezzel nem merült ki, hátha jön valaki, igazi tapasztalattal.

Fenchurch68 2015.08.04. 22:16:34

@Waka: Kemény kecskesajt sem utolsó. Mivel ahhoz nemigen jutok jelenleg, marad a l*dlis halloumi...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.08.04. 22:24:24

@süllőcske: @Vaczak2: @Fenchurch68: Közben eszembe jutott, hogy nemrég nyílt a Csarnokban egy egészen jó sajtbolt. Azt hiszem ott kell körülnéznem.
Ez volt az ominózus teszt: divany.hu/alapkonyha/2015/05/18/grillsajt_teszt_maradunk_a_gomolyanal/

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2015.08.04. 22:55:11

Kecskesajt.
Biztos van több is, de nekem ez volt eddig meg, sikerrel.

A fickó 2015.08.05. 02:14:07

@süllőcske: A kékre főtt pisztráng klasszikusan hollandi mártással az igazi. A hollandi és változatai szintén jól illenek a spárgához, pláne, ha spárga párlattal ízesítem.
A fűszernövényes vaj nálam mozsárban készíttetik, így mindenkor szép zöld színe és intenzív íze lesz, de sosem készítem előre. A kijevi csirkemellhez pl. friss tárkonnyal, angol mustárporral, citromlével, sóval, borssal. Halakhoz, pedig mi mással, mint kaporral ...

vörösbor(de)minőségi 2015.08.05. 09:10:14

@Andrass9:
:)))

már úgyis minden ami nem "nemzeti" szóval kezdődik az fabatkát sem ér.

Fenchurch68 2015.08.05. 09:36:30

@PO: Tizensok évvel ezelőtt járkáltunk a Zselicbe rendszeresen, és ott volt egy kecskés család, akik szenzációs kemény sajtokat csináltak. Kilószámra hordtuk haza, de volt olyan kuncsaftjuk is, aki Franciaországból járt hozzájuk sajtért.
(Nem tudtak mindig minden tejet feldolgozni, és folyamatosan ajánlgatták a környékbeli oktatási és eü. intézményeknek, hogy elviszik nekik a fölösleget, de senkinek sem kellett. Megvolt minden papírjuk, ÁNTSZ satöbbi. Volt egy kimustrált kád az udvaron, úgyhogy elmondhatom, életemben háromszor fürödtem kecsketejben. Nagyon jót tesz a bőrnek, csak az ember sír, mikor beleül, hogy ennyi erővel valaki meg is ihatta volna.)
@Waka: Elolvastam a tesztet, köszi! Szoktam natúr ordát grillezni, csak előtte sós-fűszeres pácban áztatom, hogy legyen valami íze is :) az állagát nagyon szeretem. Én imádom, ha a sült sajt nyikorog a fogam alatt :)

Benikuty 2015.08.05. 11:15:25

@Fenchurch68: így látatlanban is megszavazom: megérdemelted azt a kecsketej fördőt, létezése méltó értelmet nyert!
A Nárcisz birtok Debrecenben kiváló grillsajtot készít,(és ez csak egy példa) a dívány tesztjei pedig hajítófát nem érnek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.05. 12:06:59

@Fenchurch68: ez nem neked szol, de aki franciaorszagbol barhova is kiteszi a labat sajtugyben az nem szazas
/kecsketejben egy udvari kadban furdeni az olyan jancsos-hrabali-menzeli vonulat/

A fickó 2015.08.05. 12:50:14

@Fenchurch68: ... gondolom, azóta már a vaj is megvolt. :D

A fickó 2015.08.05. 12:59:23

@Benikuty: A kedvencem:

divany.hu/alapkonyha/2014/01/20/tejfolteszt/

Egy vicc, mint minden ott. Nem mondom, hogy a legjobb tejföl, de igenis vállalható, a sok szutyokhoz képest - főleg, mert könnyen beszerezhető.

Szóval:
Bármit, csak dívány tesztet ne!

Benikuty 2015.08.05. 13:24:53

@A fickó: szerinted vajat köpültek? :DD

Benikuty 2015.08.05. 13:27:33

@A fickó: ezt is a helyén kell kezelni, vagyis meg sem nyitom.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.08.05. 16:25:38

Köszönök szépen!
Meglátogattam ma a tejboltot, van tehéngomolya többféle ízben 2400-ért, meg van juhgomolya is 4800-ért. Azt mondták, ha idejében szólok, készítenek nekem 80 dekás kerek gomolyát. Meglátjuk, először tesztsütést tartok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.05. 21:09:28

@Waka: Jó estét! Nekem bevált a gomolya és a kecske is a grillen.

Fenchurch68 2015.08.05. 21:30:11

@hagyma: Nekem is furcsa volt, de hát "ük tuggyák". A franciák egyébként szintén sajtkészítők voltak.
@A fickó: Á, mindig gyerekekkel voltunk, előttük meg azért mégse köpültünk a kádban :)
Egy új világ nyílt meg előttem ezekkel a tesztekkel, akiben egyáltalán felmerül, hogy pl. 3 in 1 instant kávékat tesztelni kéne, attól bármi galádság kitelik.

Benikuty 2015.08.06. 07:33:57

off. Ígértem annak a bizonyos érsekcsanádi fűszerpaprika tesztnek az anyagát, ahol ott feszített a híre bezdáni is. Még csak a munkaközi van meg pdf-ben, végleges hamarosan, akkor beteszem.
(tesztről jutott eszembe)
@Fenchurch68: (pedig a gyerekek biztos jól szórakoztak volnaa! :D ) Az ilyen tesznek semmi értelme, csak a helyet foglalja a róla készült "anyag". Pont mint, mikor P.Annácskáék kutyaeledelt kóstoltak...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.07. 03:00:58

@Benikuty: ha jol remlik, te virslit teszteltel....

Benikuty 2015.08.07. 03:28:12

@hagyma: Igen, azt is. Kolbászt kétszer, tejfölt egy alkalommal. Paprikát még ősszel Szatymazon, aztán nemrég Érsekcsanádon. Idén ősszel pedig ott leszek Békéscsabán a vastagkolbász bírálaton.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.07. 04:06:47

marmint fuszerpaprikat?
azt hogy lehet tesztelni?
ezek kozul meg leginkabb a tejfolt tudnam tesztelni, mert hat a kolbasz is ahany haz annyi szokas
szarazkolbaszban nekem meg mindig az atkosban keszult gyulai az etalon
a mai guylai mrgeg sem kozeliti
sutnivaloban qrwa nagy a szoras
jovora ha lekoltozunk videkre en is megprobalkozom a kolbasztoltessel, szigoruan magancelra

Benikuty 2015.08.07. 16:02:52

@hagyma: kóstolással. A bírálat pedig nem a szubjektív ítéletről, hanem a típushibákról szól.

A fickó 2015.08.07. 16:02:58

@Benikuty: Az utóbbiakat is Molnár B-ékkel, vagy csak önszorgalomból. Egyébként, jók ezek a tesztek, de kb. szart sem érnek, ha a jobb eredményt elért termékek sehol sem kaphatók, vagy nehéz őket beszerezni. :) Én a bezdani-t könnyen be tudom beszerezi - mondjuk a B. d'or -on is ez volt kinn papírhengeres csomagolásban.
Pl. a fasza hazai krumplikat nem, pedig több kört is futottam tavaly.

látjátok feleim szümtükkel 2015.08.07. 17:27:12

@hagyma:

A fűszerpaprikát miért ne lehetne tesztelni? Van színe, illata, állaga, sőt íze is. Akár nyersen, akár feldolgozva.
Naugyé.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.07. 17:55:52

@látjátok feleim szümtükkel: Meg mennyire festi az ételt, hogy bírja a főzést, stb. Nekünk egy időben valami olyan vacak paprikánk volt az USA-ban, hogy a gulyásleves barna lett, nem piros :(

Benikuty 2015.08.07. 21:18:33

Tisztelt @A fickó:
A tesztekre az MGE szokott meghívni. Ezekről, és amiken nem vettem részt, olvashatsz az egyesület hivatalos oldalán, ott pl. a krumpli teszt résztvevői is meg lettek nevezve (mint ahogy az egyéb teszteké is). Ha hiába futottál köröket, sajnos nem jó helyen tetted, mert jó keszthelyi fajta (démon) még a mi kisvárosi piacunkon is kapható.
Kiss Tiborék bezdáni paprikájának aranyszalag minősítési eljárására semmi rálátásom nincs. Minden véleményalkotástól mentesen mondom, hogy az a fajta paprika, és őrlési finomsága az én igényeimnek nem felel meg, magyarán: hagyományos magyar csabai típusú füstölt termékbe nem való. Másba, pl. halászlébe a finomsága rendben van, íze vita tárgya. Az ára pedig itthon szerintem irreális...
Az érsekcsanádi kóstoláson is ott volt, az eredményt ismerem, de nem teszem még itt közzé, majd csak amint Uj Péter által az MGE oldalán is kint lesz.
Az általam használt paprika is "versenyzett", ez utóbb ki is derült, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy ennek a fajtának egy speciális őrleményével kísérletezem most, amely kicsit visszatérés a gyökerekhez. 0-1200 mikron közti szemmegoszlású, amit vélhetően egy ősi paraszti házi malom produkálhatott.

Benikuty 2015.08.07. 21:20:56

@látjátok feleim szümtükkel: pontosan ez történt, aztán a legjobbnak ítélt néggyel négyféle halászlé készült. Egyik jobb volt, mint a másik! :)

látjátok feleim szümtükkel 2015.08.07. 22:22:03

@Benikuty:

Én a piacon a színe alapján választok. Szeretem a mély színűt, a világos rikítót nem kedvelem. A sötétebb színűnek az alapanyaga is jobb ízű volt nyers formában is, a világosabb és élénk színű paprikák nem voltak annyira húsoak és ízsek.
A sötétebb fajtát mi szedéskor szalonnához ettük mert édeskés íze volt, meg szomj oltónak is szerettem, jó húsos állaga miatt ( a c vitaminről nem is beszélve, meg arról sem, hogy ezt olyan nagyon nem is tudtuk ). Persze ez a történelem előtti időkben történt. Akkor még az általunk, illetve a tsz által termesztett paprika folyton nővő volt, később lecserélték a felfelé álló fajtákra, mert az egy időben ért be, és lehetett géppel is szedni.

Mondjuk más volt az időjárás is, most szeptemberre nem marad szőlőnk, már minden fajta érik.

A fickó 2015.08.07. 22:55:42

@Benikuty: Köszi, ha eddig nem jött volna még át - évek óta olvasom MBTBD írásait, tehát az összes tesztet és írást is olvastam. A tesztektől függetlenül a legtöbb jónak kihozott terméket ismertem is, de akkor sem egyszerű beszerezni mindent.
Az árak engem annyira nem érdekelnek, ha minőségi cuccról van szó. Nem szórom a pénzt, de felesleges dolgokra nem költök, pl. autót is csak szigorúan munkára használok.

A fickó 2015.08.07. 23:06:29

@Benikuty: A leőrölt paprikának egyébként hónapról hónapra fakul és változik az íze a tárolási körülményektől függően. Én enyhe vákuumban 12 fokon tartom és így 8 hónapig használható is. Azért 12 fokon, mert ennyire van beállítva a borhűtőm és itt egyenletes a hőmérséklet és sötét is van. Azt néztétek, hogy friss őrlésűek voltak-e. A durvább őrlések tovább elállnak, de pl. halászléhez nem jók. Kóbászba valószínűleg igen, de azt nem tőtök. Nagyanyám még rézmozsárban zúzta a paprikát ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.08.08. 01:16:39

@látjátok feleim szümtükkel: hat igen de egy jo paprika ize inkabb az etelben jon ki, max zsiroskenyeren
es hat kulonbozo orlemenyek vannak
mindegy
en nem vagyok tesztelo, de ha lennek biztos nem fuszerpaprikat tesztelnek:)
egy jo sortesztre barmikor vevo vagyok

Topy 2015.08.09. 10:38:38

@Andrass9: há'mé', én is csináltam nemzeti spárgalevest! :)

A fickó 2015.08.10. 23:56:43

@Benikuty: Kösz, már olvastam is, asszem a rubin paprikája legutóbb is jól szerepelt. Kapható is 4000 Ft/kg áron. Azért én továbbra is megmaradok Kissék paprikájánál, észbontó az illata, szeretem az ízét és remek a színe is. Azért majd alkalomadtán bepróbálom a győztest is. A helyzet továbbra sem lett sokkal jobb paprika ügyben. :)

Itt kapható a győztes, ha valakit érdekel:

www.rubinpaprika.hu/orlemenyek

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.11. 08:14:50

@Benikuty: Köszönjük a linket és az értékelést! Nomeg a belefektetett munkádat is.

Boar... 2015.08.13. 01:03:35

@Benikuty: Jó. Kicsit "kismintás".(A Duna mindkét parján sokan büszkék a paprikájukra, Bogyiszlón is, Pakson is kiváló paprikák "születnek" noha a kereskedelemben nem jelennek meg".
Én évek óta egy bogyiszlói termelő házi paprikáját használom. Láttam a feldolgozást, megbízom bennük. A paprikájuk kiváló, de természetesen akár a bornál, itt is számít az évjárat. Az első őrlés adja a "javító" minőséget, tavaly kaptam tisztán abból mert meg voltam szorulva. Fantasztikus volt.
Édesanyám meg esküszik a saját kertünkben termett paprikára, pedig Kaposvár nem egy híres termőterület. Sajnos nincs annyi, hogy egy évig kihúzzuk vele.

Benikuty 2015.08.14. 04:30:39

@Boar...: évente több száz kg-t használok. Tehát nem egy kategóriáról beszélünk.
Egy ilyen teszt pedig nem szólhat olyan paprikákról, amik nem érik el a kereskedelmi mennyiséget, mert akkor mást sem lehetne csinálni, mint évekig paprikákat nyalogatni...

Boar... 2015.08.14. 11:22:45

@Benikuty: A teszt szvsz. arról szól amiről a tesztelők akarják. Ha a "legjobb paprikát" keresem akkor arról...
Más. " Az öregedés mértékét az alapanyag minősége, a félkész termék (szárított, darabolt paprika) tárolásának körülményei és az őrlés finomsága (szemcseméret) határozza meg."
Ebből csak a legfontosabb maradt ki, a kész termék tárolása...

Benikuty 2015.08.14. 14:11:07

@Boar...: "Ebből csak a legfontosabb maradt ki, a kész termék tárolása... "
A kész terméket nem tárolják, mert évjárattól függően változó sebességgel beindul az oxidáció, ez irányíthatatlan, a lassítás elég esélytelen. Ezért tárolják őröletlenül, félkész formában.
Vedd meg úgy, aztán őröld meg magadnak. Csak ne daráld :)

A fickó 2015.08.15. 01:00:42

A félkész termék is oxidálódik, de mivel kisebb a felülete lassabban. A frissen leőrölt paprika vákuumozott tasakban sötét hűvös helyen tárolva tovább megőrzi minőségét. Teszteltem. :)

Benikuty 2015.08.15. 03:19:55

@A fickó: akkor tapasztaltad, hogy sikerült a folyamatot lassítani. Semmi egyéb nem történt...
(megjegyzem, elég nehéz egy 200 mikronos szemcse oxidációját egy darab paprikáéval összevetni.)

Boar... 2015.08.15. 11:12:39

@Benikuty:
Egyfolytában az "oxidáció" kifejezést használod, noha egyáltalán nem biztos, hogy a paprika minőségváltozását okozó folyamatok közül az a vezér... Oxidáció kapcsán jogos, hogy a kisebb szemcseméret nagyobb fajlagos felületet jelent, csak azt felelted el, hogy a finomra porított anyag térkitöltése egész más, mint a darabosé-alkalmasint a levegővel érintkező felület egyáltalán nem biztos, hogy nagyobb, lévén nem egy darab szemcséről beszélünk.
Ahogy "A fickó" írja, tisztességesen el kell csomagolni, sötét, hűvös helyen tartani-és a tesztben is megjegyzésre került minőségromlásnál erősebbet az őrölt paprikánál sem fogsz tapasztalni egy év múltán.

Boar... 2015.08.15. 11:13:16

"felelted"=felejted

Benikuty 2015.08.15. 16:59:42

@A fickó: én is teszteltem, de az a konyhai mennyiség.
50 kg túl sok ahhoz, hogy zacskózgassam...stb. Marad a frissen őrölt, és nem hagyom, hogy megöregedjen. Felhasználom :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.15. 17:41:51

@Benikuty: Nem vagyok szakember paprikában, meg szuvidálni sem tudom, de fémdobozban, illetve fémburkolatú fóliában 1 évig eltartható volt szignifikáns értékromlás nélkül. (Sötét, nincs légcsere. Az a pici oxigén, meg ami ott van, se nem osztott, se nem szorzott.) A tovább eltartottakban ritkán, de megjelent az avasodás. Így azután én évente próbálom a friss anyagot beszerezni.

Benikuty 2015.08.15. 20:59:28

@Boar...: @Andrass9:
A paprika ahogy öregszik, csak oxidálódik.
A festőképességet meghatározó karotinoidok fakulnak.
Az őrléskori pl.250 asta néhány hónap alatt képes 160-180-ra esni. Ez a szám egy egzakt mértékegység, spektrofotométerrel mérhető. A paprika színén eleinte nem látszik, csak az ételt (zsírt) nem festi, mint frissen.
A magból feltárt olaj pedig nemes egyszerűséggel avasodik.
A házi praktikák lassítják ezt a folyamatot, de egy éven túl az ügy teljesen reménytelen...
Röviden a tesztről (aztán tényleg ennyi): csak a nagy és kiskereskedelmi tételekkel foglalkoztunk. Igen jó, de nagyon kevés paprikát őrlő termelő millió van. Képtelenség lenne mindet tesztelni, értelmetlen is.
Remélem, hogy minden igényes háztartás megtalálja ezeket az apró gyöngyszemeket...
Akit pedig a nyertes anyag érdekel, az előtt nyitva a zsákom szája :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.15. 21:10:29

@Benikuty: Mégegyszer köszönöm a tájékoztatást! Én elég jó paprikához jutok hozzá druszámon keresztül a druszámtól :) Rádásul még fémzáras csomagolásban is kapom! Azért azt a Rubint megpróbálom egyszer ...

Boar... 2015.08.15. 23:10:29

@Benikuty:
"A magból feltárt olaj pedig nemes egyszerűséggel avasodik."
Szerintem ez a zavaróbb momentuma a minőségromlásnak. Ezt pedig jó tárolással lehet késleltetni.Szvsz. a fakulást is. Ugyancsak szerintem a porított paprikánál a mi szintünkön egyszerűbb a minőségmegóvó tárolás.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.16. 06:40:32

@Boar...: @Benikuty: Ha már ennyire beleástuk magunkat a megóvásba: Mi lehet az oka, hogy egy füzér árnyékban szárítani kitett csilipaprika szép pirosra szárad, majd néhány hónap múlva egy-egy paprika a füzérben teljesen kifakul? (zárt nylon zacskóban kevesebb paprika fakul ki, mint a szabadon lengedező füzéren.
Elég sok csilit termesztek (házi szinten:), nagyját feldolgozom még frissen, de jó lenne csövesen hagyni egy adagot, amik leforrázva kerülnének később felhasználásra (mexikói receptek).

látjátok feleim szümtükkel 2015.08.16. 06:51:36

@Andrass9:

Baktérium. Zsacsekban nem kap nedvességet/bakétériumot a levegőből. Az aszalóban szárított nem fakul ki.

látjátok feleim szümtükkel 2015.08.16. 06:55:42

Régen a hagyományos feldolgozás során a lerben szárított paprikát csumázták, kitörték a csumát és kirázták a magokat, amit nem daráltak le a hússal, így ugyan más lett a szín is, de tovább elállt az örlemény.
Volt olyan változot is, hogy a légszáraz paprikát hasították és úgy szedték ki a csumát, meg a magot.

©________ 2015.08.16. 08:21:23

Avasodasellenfagyasztassalvedekezunk

Benikuty 2015.08.16. 08:40:32

@Andrass9: talán paprika termelő tudna korrekt válasz adni. Vasárnap lévén ezzel nem fárasztom ehhez értő ismerősöm, de megtudom hamarosan, és megírom. Engem is érint, szóval érdekel...

Benikuty 2015.08.17. 13:19:11

@Andrass9: három féle penész (gomba) közül lehet választani, hogy aktuálisan melyik zabálta meg a karotinoidot.
Ha már megjelent, az elszíneződött paprikát ügyesen el kell égetni, mielőtt elterjedne az egész füzéren.
A spórák a levegőben vannak, tehát a penész elkerülésének általános szabályai érvényesek: lazán, hűvös, szellős és száraz helyen kell tárolni.
Mivel a füzérek igen szépek, a konyhában tároltam, meg is lett az "eredménye"!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.08.17. 15:43:33

@Benikuty: Akkor idén a kamrába száműzöm a füzéreket, bár nálam a nagy nappaliban voltak, lazán, szárazan (padlófűtés) és szellősen, viszont a hűvös nem volt rá jellemző :)
Köszönöm az infót!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.08.17. 23:24:20

@Benikuty: @Andrass9: Megfigyeltem magam is, hogy a felfűzött paprika kifakul. Az ilyeneknél a benne lévő magok is minden esetben elszíneződtek, megszürkülnek, szerintem gomba a ludas. Bár én magam elég kevés száraz paprikát teszek el, és csak erőset, azt minden esetben hasítva szárítom meg, úgy nem, vagy csak ritkán fakul ki (talán, mert gyorsabban szárad). A száraz paprikát utána jól záródó üvegben, fénytől védve tárolom a felhasználásig.

látjátok feleim szümtükkel 2015.08.18. 10:58:16

@Waka:

Igazad is van, mert a paprika húsa gyorsabban szárad, mint a csuma, az fogja meg a gombákat.

Benikuty 2015.08.18. 14:44:32

@Waka: szerintem jó módszer, bár nem látványos :)

Benikuty 2015.08.18. 14:47:00

@látjátok feleim szümtükkel: azt kell megelőzni, hogy a paprika táptalajjá váljon, aztán pedig a körülmények kedvezzenek a tenyészetnek. Semmi több...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.08.18. 21:06:12

@Benikuty: Ha lenne egy délre néző házfalam, ahol az eresz alatt száríthatnám a paprikát, nyilván úgy tennék, nem is mutatna rosszul, de szegény ember ugye...