Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (8) A1 marinád (4) A1 szósz (4) áfonya (3) Aji Crystal (7) alaplé (71) alma (30) almaecet (16) almalé (4) almaszósz (4) Anaheim (2) ananász (2) Ancho Gigantea (9) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (9) árpagyöngy (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (5) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (13) babér (39) babérlevél (40) bableves (3) bacon (37) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (6) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (23) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (54) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (11) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL80 (2) bodza (2) bor (21) bőr (2) borecet (10) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (6) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (28) bőrősháj (2) bors (275) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) brokkoli (3) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (6) búzafinomliszt (26) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (17) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (10) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (67) citromfű (13) citromhéj (33) citromlé (40) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (7) császárszalonna (3) csemegeuborka (5) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (56) csiliolaj (2) csilipaprika (45) csilipaszta (26) csilipehely (5) csilipor (4) csiliszósz (5) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (21) csipetke (14) csipsz (3) csirke (24) csirkealaplé (3) csirkeaprólék (2) csirkecomb (27) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (21) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (5) csirkeszárny (14) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (23) cukkini (10) cukor (134) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (11) cvekkedli (2) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (35) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (27) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (21) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (57) ementáli (5) eper (5) eperlekvár (2) erdélyi mustár (3) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (10) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (24) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (24) fehérbors (49) fehérhagyma (9) fehér hagyma (2) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (98) feles borsó (3) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (3) fogpiszkáló (2) fokhagyma (406) fokhagymapor (4) fokhagyma granulátum (12) füge (4) füst (8) füstölény (5) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (9) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (14) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (8) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (8) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (8) gépsonka (3) gersli (3) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (51) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (65) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (8) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (84) gyömbér (108) gyöngybab (2) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (300) hagymakarika (2) hagymalevespor (6) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (17) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (14) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (3) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (3) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (4) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (4) joghurt (19) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (12) kacsacomb (8) kacsaháj (6) kacsamáj (6) kacsamell (8) kacsanyak (5) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (45) kacsazsir (3) kacsazuza (3) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (81) kakukkfű (38) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (11) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (16) kapri (4) kapribogyó (15) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (26) karalábé (26) karamell (3) kárász (6) kardamom (22) karfiol (23) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (4) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (6) kelkáposzta (18) kelt tészta (2) keményítő (9) kemény sajt (3) kenyér (26) kenyérlepény (2) kenyérliszt (20) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (3) kocsonya (3) kocsonyahús (4) koktélparadicsom (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (11) kolbász (26) kolbászhús (5) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (18) kömény (74) köménymag (19) konyak (3) könyv (2) koriander (27) koriandermag (26) köröm (20) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (18) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (16) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (148) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (6) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (20) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (16) laskagomba (9) lazac (10) lecsó (28) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (14) lenmag (4) lepcsánka (3) lestyán (13) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (20) lilahagyma (48) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (109) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (85) mák (12) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (4) marhacsont (10) marhahús (8) marhalábszár (5) marhalapocka (3) marhanyak (15) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marha kivonat (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (9) még pálinka (2) metélt (2) méz (23) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (50) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (68) mustármag (21) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (9) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (3) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (10) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (17) olajbogyó (7) oldalas (33) oliva (20) olívabogyó (3) olivaolaj (119) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (53) oregánó (6) öregtészta (2) őrölt kömény (5) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (31) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (118) paradicsomlé (26) paradicsompüré (31) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (31) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) passata (2) pástétom (3) paszternák (14) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (11) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (140) petrezselyemgyökér (19) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (77) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (8) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (25) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (6) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (13) ricotta (4) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (40) rizsbor (4) rizsecet (4) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (4) rizstészta lap (2) rókagomba (6) római kömény (42) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (13) rozmaring (70) rozsliszt (7) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (49) sajtfonat (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (46) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (153) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (11) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésmáj (2) sertésnyelv (3) sertészsír (21) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (13) snidling (20) (274) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (37) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (18) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (29) spenót (44) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (64) szalonnazsír (2) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (22) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (34) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (10) szejtán (4) szélesmetélt (5) szemesbors (4) szerecsendió (59) szerecsendióvirág (45) szezámmag (11) szezámolaj (11) szibériai saláta (3) szilva (9) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (6) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (10) szódavíz (2) szójaszósz (35) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (4) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (11) tarja (21) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (84) tejfel (60) tejföl (84) tejszín (84) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (203) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (3) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (4) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (2) trappista (9) tüdő (2) túró (32) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (23) újhagyma (41) újkrumpli (14) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (209) Váncsa (3) vanília (23) vaníliakivonat (16) vaníliás cukor (15) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (7) víz (21) vörösbor (21) vöröshagyma (118) vöröskáposzta (2) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (22) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (51) zellergumó (38) zellerlevél (32) zellerszár (28) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (37) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (70) zöldség (3) zöldségalaplé (2) zsálya (40) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (59) zsíroskenyér (2) zúza (7) Címkefelhő

Borzaska

2015.07.19. 07:00 Waka

Nem, nem mátrai, jutas-pusztai. Józsi bácsitól kaptam a receptet, aki ott nőtt fel. Agyagos-köves, igen sovány föld van arrafelé, alig hozott valamit. Az ottani népek igyekeztek a legtöbbet kihozni abból, ami megtermett, ez az étel is remek példa rá.
Éppen volt két jókora cukkini a kertben, abból szándékoztam lefagyasztani némi gyalult tököt télire, éppen kapóra jött. Először rizst gondoltam főzni hozzá, de Kistesó megkért, hogy vigyek neki egy kis krumplit. A tök között még volt pár bokor árvakrumpli, azokból szedtem fel. Olyan szép volt, hogy szedtem magamnak is, abból lett a köret.

10.jpg


Hozzávalók:
- 2 jókora cukkini vagy spárgatök bele, esetleg valamennyi gyalult tök
- 4 zsemle
- 2 egész tojás
- 3 dl tej
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 nagy gerezd fokhagyma
- pirospaprika
- só
- szükség szerint zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez

A két tököt meghámoztam és kibeleztem.

1.jpg2.jpg
A tökbelet kisebb darabokra vágtam. Az egyiknek már igen vén volt a bele, kemények voltak a magok, ezért egy jó marék gyalult tököt tettem még hozzá.

3.jpg4.jpg
A zsemléket beáztattam a tejbe, alaposan kinyomkodtam és hozzáadtam a tökhöz.

5.jpg
Beleütöttem a tojást, finomra vágott vöröshagymával és lereszelt fokhagymával ízesítettem. Sóztam, borsoztam, megszórtam pirospaprikával. Így utólag belegondolva egy jó csokor petrezselyem zöldet simán elbírt volna.

6.jpg
Kézzel alaposan összekevertem, kicsit még sóztam és egy kevés paprikát is tettem bele. Elég lágynak találtam, ezért pár evőkanál zsemlemorzsát is beledolgoztam, de nem lett sokkal jobb. Maradt a kanállal kiszaggatott verzió, kézzel nem lehetett volna rendesen formázni.

7.jpg
Hagytam kicsit pihenni, míg a főtt krumplit hámoztam, aztán bő forró olajban aranybarnára sütöttem őket.

8.jpg
A felesleges olajat szalvétával itattam le. Fotózni elfelejtettem, de esküszöm, így volt.

9.jpg
Pirított burgonyával és fokhagymás-tejfölös uborkasalátával tálaltam. Tettem mellé egy kovászolt paradicsomot is, amit Józsi bácsi hozott kóstolóba. Annak ellenére, hogy a paradicsom borzalmasan nézett ki - olyan volt az állaga, mintha egy levesben főtt volna négy órát - az íze isteni volt, el kell kérnem a receptet. A borzaska meglepően finom lett, a különféle textúrák izgalmasan keveredtek, és a megpirult magoknak is nagyon jó íze lett.

47 komment

Címkék: vöröshagyma fokhagyma cukkini zsemle pirospaprika feketebors

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr337637800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vörösbor(de)minőségi 2015.07.19. 09:09:08

kovászolt paradicsom? izgalmasan hangzik-és ezek szerint merőben másként kell csinálni.
kérjük szépen a titkos receptet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.19. 09:43:48

El tudnám képzelni a tányéromon, csak a magot nem igazán értem. Persze soha nem voltam tökmagevő ...
A kemény magok ehetőek?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.07.19. 10:15:18

Köszönök szépen!
@vörösbor(de)minőségi: Megosztom, amint meglesz.
@Andrass9: A magok éppen tűréshatáron voltak, nem voltak kemények még sütve sem, viszont jó ízük volt.
Megjöttem a Hegyről, felszedtem a hagymát, meglepően szép és sok lett, pedig nem azt mutatta tavasszal. A mogyoróhagymát is kiszedtem, az is szép, kinn hagytam egy rekeszben szikkadni a jövő hétig. Leszedtem a magnak hagyott cukorborsót, és lett vagy két kiló búzával érő körte is. AZ esti vízhordásig henyélek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.19. 11:11:13

@Waka: Jó henyélést! Nálunk az év legmelegebb napját választotta a feleségem, hogy a ribizlit befőzze ...

Fenchurch68 2015.07.19. 12:19:51

Jól néz ki, nálunk ma cukkini-tócsni lesz ebédre valami jó kis mindent-bele salátával. Nekem nagyon bejönne a magos dolog, de az ember finnyás sajnos. Szörnyű nézni, de még a görögdinnyéből is kipiszkálja a magokat, pedig abban az a legfinomabb! (És milyen egészséges.)
Még valami dip-et kitalálok hozzá, lehet, hogy valami paradicsomos-hagymás-csípőspaprikás salsa-szerűt. Vagy egy kis fokhagymás tejfölt. Vagy mindkettőt :)
Tegnap óriási vihar és zuhi volt, már napok óta itt keringett felettünk, mindenkinek fájt a feje és nyomi volt. Aztán tegnap délután esett vagy két óra hosszat. Mikor csendesedett, elindultunk sétálni, fölmentünk az avasi kilátóba, és több mint egy órát ott ácsorogtunk, olyan elképesztő volt a naplemente, nagy fekete felhőkkel a háttérben, szivárvánnyal, óriási fesztivál volt odafenn :)

Fenchurch68 2015.07.19. 12:46:37

www.flickr.com/gp/134102044@N03/ReZHB9

Ha valaki látni szeretné. Nem szoktam képnézegetéssel zaklatni embertársaimat, de ez egészen meglepő volt még nekem is, pedig már láttam sok szépet.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.07.19. 14:52:50

@Andrass9: Akinek nincs baja, az csinál magának. :)
@Fenchurch68: Pöpec. Ide is küldhettél volna 10 mm-t.

látjátok feleim szümtükkel 2015.07.19. 18:39:01

@Andrass9:

Gyerekkoromban voltak szomszéd gyerekek, akik a tökmagot héjastól ették. Valahogy sosem értettem, de ma már tudom, a héj jót tesz az emésztésnek. Mellesleg sosem ltt tőle bajuk. Van aki a dinnye magját is megeszi, én el sem tudom képzelni, pedig biztosan nem árt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.19. 20:35:45

@látjátok feleim szümtükkel: a dinnye magjat siman ettem gyerekkoromban, bar ovtak tole, hogy vakbelgyulladast okoz
azutan egy ideig nem dinnyeztem
most meg Mary megpucolja, felkockazza es akkor ugy esszuk mag nelkul
ma egesz nap gyumolcsnapot tartok
van vagy 8 fele berry itthon, azokat tolom
meg kis sorocske naturlich
es baseball:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.19. 20:57:12

nagyapam kenyerrel ette a gorogdinnyet
itt amugy mas a gyumolcsfogyasztasi szokas
otthon inkabb cask nass, itt az etkezes szerves resze
reggelihez a szeletelt gyumolcs vagy gyumolcssalata szinte elengedhetetlen
azt hiszem itt sokkal tobb gyumolcsot eszunk, mint otthon, bar az is igaz a palinka itt kukoricabol meg zabbol keszul:) nem gyumolcsbol

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.07.19. 21:04:33

Na, megvolt a vízhordás. Kuka meleg van, csatakosra izzadtam az összes gúnyámat, de tele van minden edény, pár napig nem lesz rá gond.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.07.19. 21:05:12

@hagyma: A vakbélgyulladás nálam kilőve.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.19. 21:30:10

@Waka: mert kivettek a gorogdinnye mag altal okozott gyulladas miatt
nagyim tenyleg mindig azt mondta, ne egyem amagjat, mert vakbelgyulladast kapok
/biztos erdekelt 6-10 evesen/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.19. 22:50:11

@hagyma: Kénytelenek sokat enni, annyira nincs íze a gyümölcsnek arrafelé :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.19. 22:51:17

@látjátok feleim szümtükkel: @hagyma: A dinnyemag olyan kicsi és síkos, hogy becsusszanhat a vakbélbe. Ezért óvtak minket tőle.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.07.20. 10:59:17

Köszönök szépen!
@hagyma: Nem görögdinnye volt a ludas, télvíz idején történt.
Lehűlt kicsit az idő, gyorsan be is izzítottam a sütőt, készült a posztétel.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.07.20. 11:52:25

Találtam egy jónak tűnő kovászolt paradicsom receptet, ki fogom próbálni datolyaparadicsomból.
effortnesslessly.blogspot.hu/2012/05/whole-tomatoes-fermented-in-brine.html

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.20. 12:51:40

@Andrass9: ezt te is tudod, hogy hulyeseg
olyan blackberryt ettem tegnap , hogy megszolalat
altalaban minden gyumolcs finomabb mint otthon

Topy 2015.07.20. 13:06:11

hmmm...
worldhotsauceawards.com/
Hot Sauce Division: Novice
Hot
World Champion: Chili Hungária Manufaktúra (Hungary) - Spirit of Attila

www.chilihungaria.hu/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.20. 13:31:16

@Topy: kezdo kategoriaban:)
de attol siker

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.20. 14:52:28

@hagyma: Nincs egy normális őszibarack, vagy kajszi. Még szedd magadban se! Nincs meggy se. Tovább nem sorolom.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.20. 15:03:43

@Andrass9: nem a walmartban kell vasarolni
van
szedni meg nem szedem, nem vagyok farmer
sok jo farmer arul kisboltokban, sot az ut szelen
tokeletesek a dinnyek a berrysek az oszik, a szilvak bananok, ananaszok, es a meggy es a szolo is, kajszival sem volt meg gondom, narancs grape fruit
tovabb nem sorolom:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.20. 15:25:00

@Andrass9: hat nezd, az itteni eghajlat a legtobb gyumolcsnek tokeletes
talajjal sincs gond
semi baj nincs /sot/ a gyumolcsokkel
amugy altalaban az elelmiszerekkel sincs, cask nem mindegy honnan veszed es mennyit aldozol ra
/mondjuk a legdragabb kenyer es kolbasz sincs olyan mint a Magyar, de ez technologiai kerdes/
aq hot dog hazajaban Mary meg mindig vadassza a Magyar juhbeles virslihez hasonlo virslit, de nem talal:)
tegnapelott volt europai boltban, sikerult neki beszerezni azt a frankfurti wurstot, azt a feheret
meg sima majonezt hozott, az otthon megkedvelt majonezes torma helyett, de azert megvacsoraztunk
viszont a blackberry az olyan volt, hogy megettem 1 kilot
ilyen otthon nincs is:)

Fenchurch68 2015.07.20. 16:26:43

@hagyma: Tegnap egész véletlenül Tapolcáról hazafelé megálltunk a szép kilátásnál, és egy kilónál biztos több blackberryt sikerült beintegrálnom a szervezetbe. Olyan férfihüvelykujjnyi egyedek, annyira éretten, hogy ha odanyúltam, a kezembe pottyant.
(Meglepő módon semmi bajom se lett tőle, kamaszkoromban egyszer a Pilisben az Urak asztalán sikerült annyit ennem, hogy éjjel még be is lázasodtam. Az egyebekről nem is beszélve.)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.20. 16:31:07

@Fenchurch68: nalam a kisebbek edesebbek voltak
tegnap total gyumolcsnap volt nalam amit talaltam itthon megettem
malna , eper /mindenfele berrys/
dinnye, mango stb.
sor is volt melle
es semi gond nem
pedig meg tejet is ittam a fel cubai szendvicsemhez
mar nincs is a huttoben cask fagyasztott, eppen elmelkedem kiveszek egy zacskoval abbol is

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.20. 16:42:54

hozott valami Horgoska nevezetu pirospaprikat is
piros feher zold a csomagolasa, ,, gondolta Magyar/ de szerbiabol let importalva
attol meg lehet jo
holnap csirkeporkolt less, kiprobaljuk:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.20. 18:57:20

@hagyma: Itt nő a kertben jónéhány bokor. Ja, és a feleségemnek is az a telefonja :)

látjátok feleim szümtükkel 2015.07.20. 19:06:26

@Waka:

Felénk véralma, paprika - főleg kosszarvú, uborka, és zöld paradicsom, apró dinyne is ha volt, néha félig piros is került az üvegbe, babér, só, szemesbors, só, ecet. Én már kevés cukrot is tettem bele. Ezt nem aszalták a napon, hanem a felöntés és lezárá után tették a kamrába. Mivel nem volt sok alapanyag ( és venni nagyon drága lett volna ), ezért az egy-két üveggel eltett zödséget meghagyták húsvétig és akkor ették a főtt sonkához. Persze ezt már csak a nyár végén késztették, amikor még volt uborka is, és már jó volt a véralma.

Később már magában paradicsomot is savanyítottam, ma sajnos már nem szerti a gyomrom, mert túl savas, az ízét viszont szeretem ma is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.20. 20:36:28

@Andrass9: bokor a telefonja?

most bevagtam meg egy tallal foldi eperrel karoltve
meg fagyasztott meggy maradt
azt meghagyom holnapra

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.20. 21:33:52

estere sult csirke sult krumpli, a holnapi porkolt helyett

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.20. 21:39:39

@Andrass9: levagtam:)
de az amerikai blackberry, job a magyarnal
izesebb:)
a telefon talan amerikai, vagy canadai?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.07.20. 21:40:10

@Topy: Szép eredmény meglátjuk, 1-2 év múlva is megmarad-e a porondon.
@látjátok feleim szümtükkel: A savanyított zöld paradicsom nem nagyon jön be. Én piros paradicsomot szeretnék kovászolni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.20. 21:49:01

@Waka: nekem a zold svanyitott apro meg a dinnye jon be leginkabb

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.20. 22:13:08

@hagyma: zöld savanyított apró paradicsom ingyen is átadó. Kb 10 üveg van?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.20. 22:15:07

@hagyma: A telefon az kanadai, de az USA T-től van. Már jó sok éves, de rendesen ketyeg.
Nekem egy Panasonic GD55-öm van, 13 éves. Még kaptam ma hozzá új aksit bagóért (a Balckberryhez is). A GD55 akkora, mint egy gyufásdoboz ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.20. 22:51:21

@Andrass9: johetne, meg kis dinnyet ettem regen
ezenkivul ubi, savanyu kaposzta gyongyhagyma almapaprika
ezek a favoritok
es a cekla

Fenchurch68 2015.07.20. 23:09:13

@hagyma: ma meg beleúsztam a naplementében a Mályi tóba :) nekem minden bogyós gyümölcs jöhet, pláne ha én szedhetem le.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.21. 01:08:50

@Fenchurch68: azt aranyhidnak hivjak
en nem vagyok lusta de szedni utalok barmit / kulonosen a ribizlit es buszket/
szoloszureten is mindig puttonyos voltam
oszinten megvallva a mezgazdasagi munkak nem okoznak oromet
de jovore koltozunk,lesz egy kis kert
Mary ugyis raer:)

medvedr 2015.07.21. 09:40:42

@hagyma: Grat. A kerthez lehet, hogy megjön a kedved. Az amerikai kerti kisgépek szerintem verhetetlenek. Van egy Briggs and stratton motoros valamilyen olasz cég által összeszerelt fűnyíróm. Hihetetlen mit bír, mindig egy rántásra indul. Most két évre le volt állítva. Megint egy rántásra indult. Kicserélem benne időnként az olajat és annyi. Európai motort olyan simán és megbízhatóan járni még nem láttam, bár korlátozottak az ismereteim. Nincs kertem, csak fűnyíróm, de ez hosszú történet.

Topy 2015.07.21. 10:25:38

@hagyma: zöldparadicsom, kisdinnye savanyítva igen jó :)

egyik kollégám egyszer hozott olyan savanyított dinnyét, ami már közepes méretű volt, a belseje piros - ezért darabolva savanyították -; nem volt rossz, de inkább a zöld kisdinnye

látjátok feleim szümtükkel 2015.07.21. 13:57:23

@Waka:

Próbáltam én is pirosat savanyítani, de az lepuhult. Szerintem amikor kezd pirosodni, olyannal érdemes próbálkozni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.21. 14:31:56

@medvedr: hat,, asszem az en feladatom ki fog merulni a funyirasban
kedves nejem mutat nemi affinitast kisebb kert gondozasaban

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.07.21. 14:55:37

@hagyma: Pedig nemis oly rég (az el nem készített mákostészta idején) még kisállatokat is akartál, meg vadászni. Meg fogod szeretni a kertészkedést is, az nagyon jó.
Pláne, ahogy @medvedr: monjda, opdaát jó kerti gépeket lehet kapni. Nekem Toro márkám van fűnyíró, hómaró, szegélynyiró és rotációs kapa. A fűnyírót tavaly kellett lecserélnem, 25 év után. A motor még mindig első rántásra indul, de egy rosszul kiválasztott ékszij hazavágta a sebváltóját, én viszont nem tologatom ... Ha valakinek kell, itt áll a garázsban, elviheti.
A többi gépem most is megy. Az is igaz, hogy ezek a gépek nem voltak olcsóak. A fűnyíró, meg a hómaró is egy-egy ezres volt anno (és most is).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.07.21. 15:05:21

@Andrass9: igen a szarnyasok kerdese, meg mindig tema, de mint mondottam volt, nem igazan vagyunk felkeszulve a feldolgozasukra
szoval nem vagyunk keszek a nyakvagasra
horgaszat - vadaszat mas tema
elobbi gond nelkul megy
utobbihoz meg sokat kell tanulnom