Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefir (3) kefír (2) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Hidegfüstölés kicsiben

2015.04.28. 07:00 Andrass9

A jó füstölt áruk szeretete évek óta piszkál, hogy kéne egy saját füstölõ. Kertes házban lakom, elférne. Ahogy múltak az évek egyre kevesebb füstöltet eszünk, az ötlet kezdett okafogyottá válni, mígnem belefogtam sok csilipaprika termesztésébe, valamint kaptam PO csodás füstölt paprikájából.

Már az õszön elkezdtem törni a fejem, hogyan legyen füstölõm, de maradjon pénzem is egy kevéske. Kinéztem egy szép szekrényt az Oázisban "csak" 70eFt - nos ez nem járható. Kerestem a weben is, de ott sem leltem kedvemre valót. Nem kell nagy, legfeljebb egy kicsi húsvéti sonka vagy egy szép méretes marhaszegy férjen bele.

Tervezgettem, hogy tulajdonképpen alu lemezbõl meg is tudnám csinálni. A lemez ára sem veszélyes, annál drágább a házhozszállítása. Nomeg ott van a füstgenerátor, amit szintén meg kéne tervezni. A gyümölcsfáim már abban a korban járnak, hogy többször vágom, mint ültetem :) Azaz volna alapanyag a forgácsnak, gyalugépem is van, meg fûrészem - garantált füstölõanyag minõséget tudnék itthon elõállítani. Csak az a szerkezet - az milyen legyen. Már készítettem egy példányt, amit kisfeszültséggel forrósítottam fel, de ott a probléma az utántöltés gyakoriságával volt. Láttam füstölõt konzervdobozból és forrasztópákából is készíteni, de az nem nyerte meg a tetszésemet.

Aztán egyszercsak jött a Nyárspolgár BBQ blog a hidegfüstöléses cikkel. Az ideális kis házi füstölõ labirintussal  . Persze azonnal megrendeltem, meg valamennyi fûrészport is a kezdetnek.

9.jpg

A cikkben használt "töltényszmóker" persze messze túlmutat a költségkeretemen, eszembe se jutna olyat venni. Van nekem egy 25 éves Weber gömbgrillem, majd azzal. A helybéli vasboltban járva csak kíváncsisábgól rákérdeztem, tartanak-e alumínium lemezt. És igen, van nekik 0,5mm-es lemezük 1x2m-es méretben valami 4000 Ft-ért. Összetekerve befért a kocsiba, jött is velem haza. Most már biztos, hogy kipróbálom a házi füstölést!

Gyerekkoromból emlékszem még a húsok pácolására, de azért nem ártott felfrissíteni az ismereteimet az interneten. Meglehetõsen kevés irodalmat találtam, de volt egy nagyon fontos doktori értekezés, ami meggyõzött a régimódi pácsó használatáról, ami nem volt más, mint salétrommal szennyezett közönséges só. Késõbb a vegyészek és biológusok kiderítették, hogy nem is a salétrom, hanem annak nitritté alakított változata a felelõs a tartósított húsáru szép pirosas színéért, valamit a botulizmus megakadályozásáért. Már Krúdy is megírta (érdemes ezt a cikket elolvasni erről), hogy salétromos sóval kell bedörzsölni a sonkát, különösen a csont körüli részeket, és ebben a sóban tartani 3-7 napig, amíg saját levet ereszt. Persze rendszeresen forgatni kell, hogy mindenfelõl sok vizet tudjon a só kiszívni.

Innen azután kettévának a módszerek: vagy továbbra is csak száraz pácban tartják a húst, vagy felöntik páclével, ami teljesen betakarja a sonkákat. Természetesen ebben a lében is forgatni kell a darabokat, hogy egyenletesen érje mindenhol a pác. Mintegy 3-6 hétig tartották õseink a sózóteknõben a sonkát, vastag az a darab, idõ kell, hogy átjárja. Nem is elegendő a húsvéti sonkának az a 40 nap - jó annak már farsang előtt nekiállni!

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy az Ibériai félszigeten élünk, akkor innen már csak ki kell akasztani a szélbe a hegytetőnkön a sonkáinkat száradni.

Mivel nekünk nincs ilyen jó természeti adottságunk, marad a jól bevált füst.

Bár még nincs kész a füstölõm, nekikezdtem a próbadarabok sózásához:

  • 1 kacsamell formára igazítva
  • 1 szép darab marhanyak (mert sóletet akarok!)
  • 12 dkg pácsó
  • 1 tk cukor
  • 3 babérlevél
  • 10 szem borókabogyó
  • maréknyi száraz rozmaring (kiszáradt a bokrom a télen)
  • 6 szem szegfübors
  • durvára darált feketebors

Az összes fûszert az aprítógépbe szórtam, és összetörtem amennyire tudtam. A húsokat vastagon besóztam/bedörzsöltem ezzel a keverékkel, majd egy ziplock zacskóba tettem, amibõl kiszívtam a levegõt. Mivel itt nem volt sok darab hús, nem kellett õket csereberélni, forgatni. Mentek a hideg kamrába 2 napra. Elég véknyak meg kicsik ezek, átjárja hamar a só.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A két nap leteltével egy hasonlóan fűszerezett páckeveréket készítettem, de most már 6%-os sóoldat formájában (a szakirodalom szerint minimum 2,3%-os sószint szükséges a baktériumok toxintermelésének gátlásához, talán annyi bejut a húsba). Van sok jól záródó mûanyag dobozom, amibõl egy pontméretûbe éppen belefért a két húsdarab a páclével.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Szerencsére elég hideg volt a kamrában (úgy 5-6C körül), nem kellett a hûtõben foglalni vele a helyet. Ezt a dobozt naponta kinyitottam, a húsokat forgattam, majd visszazártam. Az a fehér savanyúságleszorító a húsokat volt hivatott a lé alatt tartani.

19.jpg

Most jutott idõm, hogy nekiálljak a füstölő projektnek. Lemez már volt, popszegecset azért venni kellett, meg elkérni a fiamtól a dekopírfûrészt, mert gyûlölök lemezt vágni ollóval.

Elég lenne füstöléshez a gömbgrill - az egy 55 cm átmérõjû golyó két ráccsal -, de nem akartam a füstölendõ húst rácsra tenni, lógnia kell! A 2 méteres lemezt kettévágtam 60/40 cm arányban, és a 40 cm-es darabot egyik oldalán 1 cm-re visszahajtottam, a másikat felperemeztem. Hosszában meg levágtam 174 cm-re, ami az 53 cm-es palást kerülete.

20.jpg

Így pont bele tudom csúsztatni a grill alsó felébe, a felperemezett él pedig tartja a kerek formát a tetején, amire a grill teteje tehetõ. Mondjuk ez a peremezés elég sokáig tartott, mert kézzel kalapáltam ki az egészet. A hengerbe belülre pont elfér a grill saját rácsa, amit alul lehet hagyni (nekem most nem kellett).

21.jpg

Ragasztottam rá még egy ablakszigetelõ D alakú szivacsot is, hogy jobban zárjon, és a grill saját szabályzójával tudjam a levegõáramlást beállítani. Tettem bele 3 nyelvet is, amire egy felsõ rácsot akasztottam. Ez a karabiner megoldás nem vált be, legközelebb sima S alakú kampót használok majd.

22.jpg

A nagy kísérlet: belefér-e a grillbe a henger?

23.jpg

Belefért :) Már csak a tetejét kell ráilleszteni:

24.jpg

A 60 centi széles lemezt eltettem jövőre, hátha nem fér bele a mostaniba a húsvéti sonka :) Ez a fémmunka a pácolás végére készült el. Elvileg rakhatnám is bele a húsokat, de azokat egy pár napig hûvös, szellõs helyen szárítani kell elõbb, mert a füst nem szereti, ha nedves felületre kerül. A marhanyakat meg is kellett kötöznöm, annyira fellazultak a pácolás alatt a rostok.

25.jpg 26.jpg 27.jpg 28.jpg

Három napig volt türelmem szárítani. A kamrában, ahol lógott, van kis széljárás is, mert az ablakon szunyogháló van, és nyitva tartom. Vesztettek is vizet rendesen a húsok.

Eljött a nagy nap! Leakasztottam a rúdról a két delikvenset, többé-kevésbé lesepertem róluk a fûszermaradékokat. A grill alsó rácsára (ahol a parázs szokott lenni) tettem a labirintust, és feltöltöttem bükkfafûrészporral. A sarkában van hely egy teamécsesnek, amivel be lehet gyújtani. Kicsit ügyetlen az ötlet, mert kivenni csak fogóval lehet, forró lesz! (Bennehagyni meg értelmetlen, büdös lesz az égett viasz.) Beletettem a grillbe a hengert, a húsokat két pálcikával a felsõ rácsra akasztottam, és feltettem a grill tetejét. Pár perc után belekukucskáltam, mert nem jött a tetején füst.

29.jpg 30.jpg 31.jpg 32.jpg

Panaszra semmi ok, van itt füst kérem, csak meg kell várni, míg összegyûlik. Félig kinyitottam a felsõ szellõzõt, az alsó maradt zárva. Van ott annyi rés, hogy a parázslást fenntartsa. Egy óra múlva is csak 4C volt a hengeren belül - ideális füstölési hõmérséklet!

33.jpg

No akkor menjen bele egy adag csilipaprika is.

34.jpg

Meg egy darab sajt is - kíváncsiságból :) Persze a füst közben elszállt, de sebaj - termelõdik új.

35.jpg

Összesen 11 órát bírta a labirintus (a gyártó 10 órát mond rá), de a füstölést amúgy is lépésenként csinálták gyerekkoromban - ehhez igazodom én is. Kapott fél nap pihenõt, majd egy újabb töltést a labirintus. Ezzel is elbiciklizet 11 órát. Ekkor jött az ötlet, hogy lehetne egy kis fokhagymát is füstölni, mekkora sláger volt pár éve!! Újabb pihenõ, ezúttal 24 óra, majd egy harmadik töltet - ezúttal 12 óráig égett.

36.jpg 37.jpg 38.jpg 39.jpg

Sajna a fokhagymát kicsit késõn tettem be, nem lett olyan intenzíven füstös, de padlizsánkrémbe például remek lesz. Elkészült a hús, sajt és a paprika is.

40.jpg

A húsokat felakasztottam a kamrába.

41.jpg

A sajtot viszont azonnal megettük :) Isteni íze lett (eredetileg Maasdammer márkájú sajt volt).

42.jpg

A kacsamell sem érlelõdött túl sokáig, a felét vékony szeletekben megette a család.

43.jpg

A marhanyak és a kacsamell másik fele egy sóletben végezte, amihez egy libacombot is füstöltem - azt a henger nélkül, magában a grillben, és csak két töltettel.

Sajnos az idõjárás már nem alkalmas húsok füstölésére (15C felett már veszélyes belefogni), de majd jön a csiliszezon, akkor lesz sok chipotle (füstölt jalapeno), meg egyéb próbálkozások.

Ezúton köszönöm Márkaséfnek az útmutatót annak ellenére, hogy bizony nem követtem elég sok ötletét. Az édes bevonatot meghagyom az amerikaiaknak, viszont a nitritet nem hagyom ki a pácból, valamint szerintem a pácolást nem kéne elhamarkodni, én megadtam az idejét rendesen!

45 komment

Címkék: füst bors rozmaring babérlevél borókabogyó füstölő salétrom pácsó csilipaprika füstölt csili szegfübors E250 nátrium-nitrit

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr657403510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

turósmácsik 2015.04.28. 08:33:57

Hát ez fantasztikus amatőr kidolgozás a szó legjobb értelmében! Gratulálok!
Kalaplengetve nézegetem a szerkezetet, és a gusztusos készítményeket is! A sajt és a kacsamell különösen nyálcsordító!
Nagyon tetszik!

turósmácsik 2015.04.28. 08:34:37

Családod is lelkendezett, hogy miket csinálsz?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.04.28. 09:16:58

@turósmácsik: Akkor kalapáltam, amikor nem voltak itthon :)
A kacsamell osztatlan sikert aratott, a sólet főleg az én ételem. A többit meg majd meglátom ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.04.28. 09:31:34

Köszönök szépen!
Hogy a klasszikust idézzem, csucsu. Rengeteg munka, fejtörés és utánajárás van benne, de végeredményt látva, megérte. Kicsit magamat látom, ahogy elkezdek konyakos meggyet eltenni, mert Karácsonyra majd feketeerdő tortát akarok készíteni.
@turósmácsik: Addig sincs láb alatt. :)

Topy 2015.04.28. 10:02:34

@Waka: feketeerdő ügyben javaslom Hestont
www.youtube.com/watch?v=Bo9WAIRgh2Y
www.youtube.com/watch?v=cI7lVhXHelQ
a titok a jó pálinka! :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.04.28. 10:04:25

@Topy: A pálinkát sajnos többször is meg kellett vennem, valamiért nem állt el Karácsonyig. :D

Topy 2015.04.28. 10:21:29

András, ez nagyon jó! :)
külön pozitívum, hogy kis mennyiségű cucc füstöléséhez is jó
(a sajtfüstölés nálam eddig mindig ott bukott meg, hogy nem bírtam apósom rábeszélni a nagy füstölő összerakására - legyünk öszinték, igaza volt :) )

Topy 2015.04.28. 10:22:12

@Waka: mondom én, hogy a pálinkán áll vagy bukik minden! :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.04.28. 10:22:30

@Topy: Csudaszép! Némelyik összetevőnél annyi edényt összekent, a végén alig maradt valami krém.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.04.28. 13:22:56

@Topy: Egy adag sajtért valóban nem rakja össze az ember a nagyfüstölőt, márha van neki. Ez a kis labirintus ideális házi kisfüstölő, elbiciklizik egy tetején kilukasztott műanyag hordóban is (amit persze akkor kaptam, amikor már elkészítettem a füstölő kiegészítést a grillhez :), de a gardrobe szekrényben is működik ...

Topy 2015.04.28. 13:44:33

@Andrass9: a nagy füstölő is majdnem garderobe szekrény :)
egy jó nagy, kiszolgált felső szekrény felakasztva a hintaágy vázára; a füst egy régi, igencsak méretes, zárható ajtós fém műszerházban keletkezik, a kettő közt meg van vagy két méter fém füstcső, amiben garantáltan lehűl a füst ha akar, ha nem :)
ebbe igencsak méretes sajtot kellene bedobni :)

Benikuty 2015.04.29. 08:11:56

@Topy: ezeket az újmódi proccos hobbifüstölőket nem ismerem, nem is érdekel, tehát véleményem sincs.
Annyi biztos, hogy a klasszikus cél, a tartósítás, a paraszti konyha kényszerű, de zseniális módszere mindenképp az ún."hideg" füstölés. Ez max.20-22 fokot jelent. De ha Medvedoki erre jár, ő utóbbiról biztos tudományosabban tudna részleteket.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.04.29. 14:42:23

@látjátok feleim szümtükkel: Tetszett az ötlet! Ha szeretném a kivit, akkor biztos használnám is :)
A tojáspucolás vizespohárral például jól jött húsvétkor a rengeteg tojás hámozásánál!

Topy 2015.04.29. 15:03:32

@látjátok feleim szümtükkel:
ha érett, egy kanállal ugyanígy ki szoktam kapni a ruhájából
de amilyen betonkemény kiviket lehet kapni, törne a pohár :) krumplihámozó viszont tökéletes célszerszám :)

látjátok feleim szümtükkel 2015.04.29. 15:35:33

@Andrass9:

Tavaly egy cserépbe beraktam a túlérett és már nem ehető kiwit, most meg szétültettem négy tövet. Már csak napos hely kell nekik.

@Topy: én mindig kosaras kemény kiwiket veszek, berakom a kosarat egy tasakba, bekötöm és a konyha hűvösebb részén tárolom. Néha megtapogatom a gyümölcsöket melyik ért meg közben. A zárt térben szépen folyamatosan érnek, és nem fonnyadnak össze.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.04.29. 16:29:27

@Topy: Na ilyen gondom szerencsére nincs :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.04.29. 16:30:31

@látjátok feleim szümtükkel: A második szomszédnak van valami kivibokra, ami mikrokiviket terem rogyásig neki. Ollan hosszúkásakat. Az se nagyon izlett...

Topy 2015.04.29. 16:33:42

@Andrass9: na, most olvasom, hogy ezek szerin nem :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.04.29. 16:42:25

@látjátok feleim szümtükkel: A feleségem is kosaras kiviket vesz.
Én meg kosár nélkül dobom őket a komposztra, amikor megrohadnak ... Azért a kosár jó miniatűr üvegháznak :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.04.29. 16:43:27

@Topy: De amúgy jól vagyok :) Érdekes módon nekem a gránátalma sem lett kedvenc gyümölcs. A szörpjét koktélban szívesen látom.

látjátok feleim szümtükkel 2015.04.29. 17:02:12

@Andrass9:

Nekem is van mini kiwi, de nem terem, mindig tele van és valami miatt elrúgja. Már ültettem mellé másik négy tövet, hátha együtt jobban érzik majd magukat. Persze korábban egy nagy eperfa árnyékolta, most az már nincs. A mini kiwi nagyon finom édes és úgy ehető, mint a szőlő.
Gránátalmám is van, egy tő vödrös, azon apróbb gyümölcs is nő, de az enni nem jó, meg vannak utcára ültetett bokrok, azok csak virágot nevelnek, almát nem.
Banán már vagy két méter magas, mióta kibontottuk nőtt vagy egy métert.
Ja, és bimbók nőnek a sharon gyümölcsön.Ő lenne az:
www.sedi-fruits.at/valasztek/kakiszilva

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.04.29. 18:02:33

@látjátok feleim szümtükkel: Gránátalma virága nagyon szép! A banánod meg egy monstrum:) A káki gyümölcs érdekes, de tán ez a legtöbb, amit mondhatok róla, lévén csak kóstoltam, nem eszem rendszeresen.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.04.29. 20:17:20

Köszönök szépen!
@látjátok feleim szümtükkel: Egy kicsit túlérett almát kell mellé tenni. Etilént bocsát ki, az segíti a többi gyümölcs érését. A zöldségesek így hozzák piacképes állapotba a fűzöld banánt.
Elkezdtem a vízhordást, legyen, mire kiültetem a palántákat. Van egy árok pár száz méterre a kerttől, nagyjából egy óra alatt 4 forduló, azaz 100 liter volt a teljesítmény.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.04.29. 21:17:15

@Waka: Nem semmi! Most nem vállalkoznék rá, pedig a palántáimat locsolni kéne. Tegnap kiment a térdem, nem nagyon tudok ráállni. Féllábbal meg az ültetvényre is nehéz lemenni ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.04.29. 21:22:25

@Andrass9: Sajnos pontosan tudom, milyen is az, csak nekem bokában szokott sajogni. Gyógyulj meg mihamarabb!

látjátok feleim szümtükkel 2015.04.29. 21:27:54

@Andrass9:

Tán csak nem egy ablakon kellett kiugrani?;D

Jozsef Péter 2021.11.27. 17:38:59

Otthon szeretnék füstölni,saját részre,kolbász,, sonka, szallonna,engedély köteles??? vásároltam.

Választ kérnék, sziasztok Péter Józsi

látjátok feleim szümtükkel 2021.11.27. 18:06:29

@Jozsef Péter:

Szerintem ha magadét akarod füsttel tartósítani, ahhoz nem kell engedély, mint a grillezéshez sem. De jó füstölő kell, amit úgy célszerű elhelyezni, hogy a légáramlat ne hordja a füstöt a szomszédba. Amennyiben csak egy évben akarsz ilyen húst készíteni, akkor célszerűbb elvinni füstöléssel foglalkozó emberhez.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.27. 19:34:06

@Jozsef Péter: Nem engedélyköteles - legalábbis engem még nem kapott el a nébih :)
Ahogy @látjátok feleim szümtükkel: mondá, a minőségi füstöléshez minőségi eszközök kellenek. Először is ügyelj a megfelelő pácolásra és a salétromra. Igen! Arra szükség van, hogy megúszd a botulizmust, bármennyire ellene vannak a zöldek ...
Olvass sok infót a neten, mikor mit hogyan - én is így tanultam. Vond le a tanulságokat belőle.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.27. 19:36:00

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem még nem sikerült igazán megbízható külsős füstölőt találnom ... Inkább építettem magamnak sajátot.

látjátok feleim szümtükkel 2021.11.27. 20:54:46

@Andrass9:

Itt vannak megbízható füstölők. Na de ugyé ez kolbász gyártó vidék.:D

szivar 2021.11.27. 22:56:49

@Andrass9: Kérlek ne írj valótlanságot. A botulizmust csak úgy lehet megelőzni, ha minden tiszta az előállítás folyamán. Semmi mágia, csak nem szabad hagyni sárral, földdel, ganéval beszennyeződni a húst, meg a sűrű és alapos kézmosás is kötelező elem. Ezen kívül nem árt az sem, ha a környezet hőmérséklete nem meleg - de az más okokból is fontos. Ezt csak ezért írom, mert akár még a sajtban is képes elszaporodni ez a baktérium, pedig abba szerintem sehol nem raknak salétromot...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.28. 12:34:45

@szivar: Nagyon ritkán írok valótlanságot, ahogy most sem. Az igazán kritikus információkat csak előzetes kitartó irodalmazás után terjesztem. Itt egy sor releváns hivatkozással élek:
portal.nebih.gov.hu/-/kerdezz-felelek-a-botulizmusrol

"Az Európában történt mérgezéses esetek közül a legnagyobb visszhangja az 1996-os olaszországi botulizmus mérgezésnek volt, amikor egy fiú meghalt, hatan pedig kórházba kerültek a mascarpone sajt fogyasztása után. Ez volt az első eset, hogy a botulizmus kórokozója tejtermékben előfordult." (Wiki, ami azért nem a legmegbízhatóbb forrás)
Nébih:
" A botulotoxint számos élelmiszerből kimutatták, például kukoricakonzerv, bors, zöldbab, levesek, cékla, spárga, gomba, érett olíva, spenót, tonhal, csirke, csirkemáj és májpástétom, löncshús, sonka, kolbász, töltött tojás, gyümölcs, homár, füstölt és sózott hal. Magyarországon az esetek döntő többségét a házi disznóvágás során készített, nyers vagy rosszul hőkezelt hurka, sonka, kolbász és disznósajt okozza."
Azért a sajt itt nem szerepel, ami nem csoda, mert a tej nagyon ritkán kerül kapcsolatba a földdel, ahol a baktérium él :)

Az alapszabály a tiszta munka - ahogy írod. De egy másik alapszabály is van: a levágott állatok esznek földes ételt, viszont azokat nem támadja meg a baktérium (Clostridium botulinum), csak téged, ha megeszed a húsát. Kiirtani legalább 120C fokon lehet (a toxint pedig pár perc főzéssel lehet lebontani), amit nem szeretnénk, ezért a környezetet kell olyanná tenni, amiben eleve elpusztul, és ez a nátrium-nitrát és a kálium-nitrát nagyon kis százalékban hozzáadva a sóhoz a pácoláskor legfőképp a csontos részek körül.

Házi vágásnál még tudod kontrollálni a környezet tisztaságát, de piacon vásárolt húsnál nem garantált.

Nagyon meggyőző dokumentum a nitritek használatáról Dr. Zsarnóczay Gabriella doktori értekezése: Nitritmennyiségek hatásának vizsgálata húskészítményekben.

szivar 2021.11.28. 14:07:23

@Andrass9: Akkor eddig nagy szerencsém volt. De a nitritek-nitrátok nem barátjai az embernek.

Most lehetne vitatkozni azon, hogy az élő állatban szaporodik-e a baci és az belekerül-e a húsába vagy nem. Attól is el lehet tekinteni, hogy milyen termékbe kerül bele, mert véleményem szerint az csak a feldolgozás közben kerül bele. Ezen lehet, hogy lehet segíteni a nitrátokkal, de szerintem felesleges vesződség.

Ezzel is úgy vagyok, hogy én nem értek hozzá, csak csinálom...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.28. 14:58:31

@szivar: A nitritekkel semmi baja nincs a szervezetednek, mindaddig, amig előírt mennyiségben használod. Ezt is részletesen (klinikai tesztekkel) megtalálod az említett doktori disszertációban.
A baci NEM szaporodik az élő szervezetben, mert talajlakó. Ott csak toxint termel! Viszont onnan már belekerül a termékbe anélkül, hogy te bevinnéd trehánysággal ...

szivar 2021.11.28. 16:19:00

@Andrass9: Hajj. Ez hosszú lenne. Megindokolni azt, hogy mit és miért, a hogyant meg pláne. Nekem az a legfőbb bajom a nitritekkel||nitrátokkal, hogy az ennivaló ízét IS megváltoztatják. Számomra nem tetsző irányba. Meg amikor eszem az ilyen csodákat, akkor szinte érzem, hogy karcolja valami a fogaimat (vaktesztben megmondom). Ezért részemről felesleges a használatuk.

Idézlek:"a levágott állatok esznek földes ételt, viszont azokat nem támadja meg a baktérium (Clostridium botulinum), csak téged, ha megeszed a húsát."

Az értelmezésem szerint ez azt jelenti, hogy felhalmozódik a haszonállatban a toxin. Viszont a botulotoxin minden gerinces élőlényre ugyanúgy hat, tehát ha sok a toxin a desznyóban, akkor az megdöglendik és nem kés által. Konklúzió: nem a disznóban van jelen a baci, sem a toxinja. Mindkettő valamikor később kerülhet bele. Ami a nem megfelelő kezelésre||feldolgozásra utal.

Zöldségfélék és egyebek folyamán elképzelhető az, hogy a baci rajta marad a cuccon, de ha rendesen le van róluk takarítva a dzsuva, illetve nem kerül beléjük szennyeződés, illetve a hőkezelést megfelelő mértékben elvégzik, akkor csak a trehányság marad meg kiindulási alapnak.

Összevesszünk rajta? :D Én részemről szívesen elengedem a témát...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.11.28. 19:27:53

@szivar: Ne vesszünk össze rajta. A baktérium nem termel toxint a számára nem kedvező táptalajban (élőhús!!!) A galiba akkor kezdődik, ha oxibén nélküli környezetbe kerül, amikor túlélési igénye miatt elkezdi termelni. Ezért éli túl a disznó (te is túlélnéd, ha magát a bacit ennéd), viszont elpusztulsz, ha a fertőzött disznó sonkáját eszed a csont mellől kezelés nélkül (oda jut be legkevésbé az oxigén, ami meggátolná a toxin termelését).
Tovább én se ragozom...

kocsmagomba 2021.11.29. 15:35:57

@Andrass9: @szivar: pedig már úgy vártam egy jó összeveszést! A francba, nem jött össze...

Sajna, én mint fogadatlan (egyelőre nem fogatlan) bíró, mindkettőtöknek igazat kell adjak. Ez egyben azt is jelenti, hogy 100%-ban egyikőtöknek se nincs igaza. ;)

szivar 2021.11.30. 11:08:13

@kocsmagomba: Most tényleg kíváncsivá tettél. Mi a harmadik fél magyarázata?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2021.12.03. 14:30:15

@kocsmagomba: Nem is gondoltam, hogy teljes mértékben igazam lenne, de ebben az esetben én inkább félek, mint megijednék.

kocsmagomba 2021.12.04. 19:47:38

@szivar: @Andrass9: Elnézést, csak nagyon le vagyok terhelve, minden látszat ellenére. :(
Ahogy lehet összeszedem az érvelést, és megírom. Nem elfelejtve.
süti beállítások módosítása