Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @old forester: A szomszédasszony főzi gerslivel, én csak a sóletbe teszem. Nem rossz űgy sem, bár ... (2019.11.19. 00:51) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • jegeskaveee.: @kobold63: Apukám igen szerette a sajtlevest. Én egy nagyon egyszerű változatát csináltam neki. Va... (2019.11.18. 06:33) Lecsós csirkemáj
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta
  • látjátok feleim szümtükkel: vörösbor(de)minőségi: Hehehe. Nem is rossz ötlet. Kéne egy kis csili? Nyomjuk meg a gombot, de c... (2019.11.13. 10:38) Sült paradicsomok - üvegbe zárt nyár

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (365) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Édeskömény krémleves

2015.04.10. 07:00 Andrass9

Ahogy igértem , elkészült az édesköményleves. Nem távolkeleti módra, csak hogy kedvet csináljak hozzá mindenkinek, aki még nem fõzött ilyet. A kis tányérkészletet csak azért használtam, hogy eldicsekedjek vele, milyen szépet lõttem :)

24.jpg

Az édesköménygumót mostanára már majd minden bolt zöldségpultján fel lehet lelni. Most éppen nincs szezonja, így egy kissé drága: 600-800 Ft/db, de nyár végére lesz sokkal olcsóbban is.

Jellegzetesen ánizs illatú, bár nem tolakodóan. Nevezik ánizskapornak is a leveleik hasonlatossága miatt. Alacsony kalóriatartalmú, sok C vitamin, kálium és kalcium van benne.

Hozzávalók 4 adagra:

  • 1 nagy édesköménygumó
  • 1 közepes krumpli
  • 1/2 sárgarépa
  • 1/2 vereshagyma
  • 10 cm póréhagyma
  • 3 girizd fokhagyma (ez most füstölt, hogy kipróbáljam, milyen)
  • kis darabka gyömbér
  • 1 lime (vagy fél citrom) leve
  • 1 l csontalaplé vagy víz
  • 1 dl tejszín
  • 3 szem szegfübors
  • 2 szem világos kardamom
  • 1 csillagánizs egy ága
  • kiskanálnyi reszelt citromhéj
  • 3 ek olivaolaj
  • 1 mokkáskanál cukor

10.jpg

A receptbõl kihagyható a gyömbér, a lime és a csillagánizs, ha valaki nem rajong értük.

A póréhagymából levágtam a kb 10 centis darabot, hosszában kettévágtam, mert így könnyebben ki lehet mosni belõle a homokot. Felaprítottam kicsire a vereshagymával együtt.

11.jpg 12.jpg

Ezután az édesköménybõl kivágtam a kaporszerû levélkéket, amit félretettem díszítésnek. Megszabadítottam a két vastag szárkezdeménytõl, mert az elég kemény.

13.jpg

Levágtam a legalját, amivel a két nagy külsõ borítólevél is leesett. Így arról is eldobtam a kissé fonnyadt részeket, majd felkockáztam az egészet apróra.

14.jpg

Egy fazékba öntöttem az olajat, felforrósítottam, majd megdinszteltem benne a hagymákat. Felkockáztam a sárgarépát és a krumplit is (természetesen hámozás után), és azt is a fazékba tettem, ahol további pár percig pároltam. A végén hozzáadtam az édeskömény kockákat, és vagy 10 percig dinszteltem az egészet.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Ezalatt elkészítettem az alaplevet, ami nálam egy besürített fagyasztott kocka volt. Nagy ínség esetén lehet valamilyen leveskockát használni, de szerintem jobb egy kis biovegetából készült alaplé. Felöntöttem vízzel, beleraktam a három füstölt fokhagymát (saját füstölés - ideje volt megkóstolni, milyen), és a mikróban felforraltam. Amikor kiemeltem az alaplébõl a fokhagymákat, azok héja szépen egyben egy mozdulattal lejött. Felvágtam tessék-lássék, majd a fazékba szórtam. A fûszereket és a biocitromhéjat teatojásba rejtettem, utána öntöttem az alaplevet is. Kicsit kevésnek itéltem (csak bõ fél liternyi volt, ezért még adtam vizet hozzá. Legkisebb lángon gyöngyöztettem 45 percig, majd botmixerrel krémesítettem.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Belefacsartam a lime levét és elkevertem benne a tejszínt is. Ekkor a kóstolásnál adtam még sót hozzá (az alaplevem só nélkül készült)

Tejszín cseppekkel és olivával díszítettem.

23.jpg

Persze volt a díszítésben a félretett ánizskaporból is. Lehetett volna tejszínhab is rajta, de lusta voltam ennyikét felverni. Azért azzal érdekesebb lenne.

25.jpg

Kiváncsiságból megkóstoltam egy kanálnyit dióolajjal ízesítve. Hát sokkal jobb íze volt, mint olivával :)

26.jpg

A leves nem kiabálósan ánizsos, természetesen selymesen krémes és elég laktató is. Érdemes nektek is megpróbálni. A füstölt fokhagyma nem volt eléggé füstös (ahogy anyósom mondta volt: purdéízű), de pont így simult bele a leves ízébe.

A tálka pedig egy főnyeremény! Először is nagyon szép (legalábbis nekem), azon kívül a kanál tökéletesen simul a kézbe. A matt külseje miatt jó az edényt is kézbe venni. Lesz még benne sok Thai leves!

Remélem a nyitóképet sikerült eléggé szakállasra készítenem, hogy hagyma is örüljön neki:)

15 komment

Címkék: krumpli hagyma tejszín fokhagyma édeskömény cukor sárgarépa alaplé citromlé olivaolaj kardamom csillagánizs szegfűbors citromhéj szegfübors Ázsia Bt.

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr107326622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Topy 2015.04.10. 14:59:31

szakállas? dehogy!
az a vonalkód kínai, kézzel festett őse! :D

susztertangó 2015.04.10. 15:04:51

Én megeszem a levest, ha megfőzik.Egyébként ma is bebizonyosodott, hogy Vén Puhapötsch vagyok.'50 oldalon 2 x is izzadt a szemem Kristine Barnett A szikra c. könyve olvasásakor. Angolul tudóknak (én nem sajna)rövidre zárom:
www.facebook.com/Jac0b.Barnett

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.04.10. 17:42:38

a keszlet tenyleg szep
de a thai leveseket egyek a thaiok
ah ma is mindenki szoros volt
1 honapja raszoktam a Magyar tv-re
de most mar leszokom
cask idegesit a sok szoros meg ez a ket liba az ATV-n
tobb a prekoncepcio mint a nap tv-n volt

Benikuty 2015.04.10. 18:50:35

A kanálon azért van lyuk, mert nem evésre való, hanem fellógatni a falra...szerintem.

susztertangó 2015.04.10. 20:02:21

Help! Segítség! Hogyan kel puculni a laskagombát? Azt írják a neten, hogy ne mossam. Ezt nem szokták "hámozni" mint a csiperkét-akkor hogyan???

látjátok feleim szümtükkel 2015.04.10. 20:40:35

@susztertangó:

Ha van rajta piszok, akkor folyó víz alá lehet tartani, de nem a lemezes részét, hanem a sima felét, majd azt le is lehet szépen törölni.
A vastag tönk általában rágós, azt nem szokták feldarabolni, vagy ha igen, akkor nagyon finomra kell aprítani. Ez a gomba magasan van ( ritkán talaj szinten is, de az vadon nő ), nem érintkezik a talajjal. A zsák oldalán ( ebben termesztik ) esetleg hozzá vágnak egy darabka szalma talajt is, azt szintén le kell vágni róla és kidobni. A termesztett laska tiszta környezetben nő, gyakorlatilag nem éri szennyeződés, ezért a dobozból kivéve azonnal felhasználható. A csiperkét azért kell mosni, mert azt talajon termesztik, és óhatatlanul éri szennyeződés.

susztertangó 2015.04.10. 21:37:24

@látjátok feleim szümtükkel: Köszönöm szépen holnap a májhoz lesz garnirung.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.04.10. 21:41:01

Köszönök szépen!
Annyi minden finom van az édeskömény mellett, talán még én is megenném. Bár a csillagánizs és főleg a szegfűbors nekem megint sok kicsit. Tökmagolajjal azért megízlelném.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.04.10. 23:55:01

vacsors cod fish sultkru,p;ival tartarral
a harcsa es a suger mellett a kedvenc halam

vörösbor(de)minőségi 2015.04.11. 10:02:38

megbocsájtva a paradicsomleves piros tányérban:)))

nagyon szép tálalás ebben a nagyon szép tányérban.

Fenchurch68 2015.04.11. 10:59:23

Szép a tányér, jó formájú a kanál.
Lehet, hogy most adok még egy utolsó esélyt az édesköménynek, eddig nem szerettem.

látjátok feleim szümtükkel 2015.04.11. 22:28:31

Amíg közel van a húsvét el kell mondanom a sonka másodlagos felhasználását.

Darab maradék főtt sonka kockára összevágva, vörös- és foghagyma, néhány paradicsom ( vagy püré, de a friss jobb ), fagyasztott zöldbab vagy konzerv a leve nélkül, só, bors, zsiradék ( lehet olivaolaj, kacsa-,liba- vagy tyúkzsír.

A hagymákat a zsiradékon megfuttatjuk, rátesszük a zöldbabot, és fedő nélkül pirítjuk, majd hozzá adjuk a kockára vágott paradicsomot. Ekkor fedőt teszünk rá, és saját gőzében pároljuk, majd amikor a bab már puha, mehet bele a főtt sonka. Összeforraljuk, szükség szerint sózzuk, borsozzuk, aki kedveli tehet bele csilit. Magában is jó, de főtt rizzsel kiadósabb.
Az eredeti recept szerint a bab tetejére tojást kell ütni, és addig főzni, míg a tojás fehérje megszilárdul. Én most nem tettem rá tojást, mert elég tojást ehettünk mostanában.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.04.12. 00:26:12

@látjátok feleim szümtükkel: sonkalet megorizni/abban mar ekevevolt fokhagyma hagyma/
tarkabab bele
kesz