Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • jegeskaveee.: @Andrass9: Annak meg errefelé öhöm a neve.:))) (2019.11.22. 19:30) Ebéd: krémes gulyásleves, spenótpüré
  • jegeskaveee.: @kobold63: Nem feldobta, besűrítette.:))) A reszelt sajttal együtt, mert azt is a tej felforrása u... (2019.11.21. 07:57) Lecsós csirkemáj
  • Andrass9: @old forester: Örülök, hogy segíthettem! (2019.11.19. 23:10) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (244) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (366) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (45) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (74) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (271) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (37) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (24) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (67) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (134) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (11) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (10) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (95) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (7) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (130) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (69) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (135) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (235) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (40) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (78) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (34) zellerlevél (29) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Keleti ihletésű halleves

2015.03.15. 07:00 Waka

Benzin pecafüggő. Igen súlyos pecafüggő. Pár éve rákapott a pergető horgászatra, amikor csak teheti, a fekete sügérek és a süllők üldözésére indul. Hétfőnként fájdalmas képpel tapogatja az egész napos dobálástól sajgó könyökét.  Okos telefonján folyamatosan az árverési oldalakat bújja, és licitál a betegnél betegebb nevű és -kinézetű csalikra. Szilikonból készült, mangamintás mocsári szörnyek, epilepsziás rohamban fetrengő kacsacsibe vergődését vagy éppen a háton úszó féllábú nyílméregbéka mozgását imitáló bigyók, hozzájuk szamurájkardból kovácsolt, gyémánttal hegyezett, lézerrel köszörült horgok, yetiszőrből font előkék érkeznek nap mint nap a postára. A postáskisasszony nem, hogy név szerint ismeri, de Viber-en értesíti is, mikor újabb szállítmány érkezik, ami nem baj, mivel a hivatal négyig van nyitva és Benzin is éppen addig dolgozik. Ilyenkor angolosan elslisszol egy negyed órára, és boldogan veszi át a legújabb csodát.
Ha valami miatt egy hétig nem jut ki a vízpartra, beüt a krach. Komoly elvonási tünetek ütköznek ki rajta. Búskomorságba esik, arca elszürkül, vérágas szemei zavaros vizenyőben úsznak. Folyton szipog és a hangja rekedtessé válik. Pótszerként be-betol egy horgász DVD-t a céges gépbe, és hangosan szuszogva lesi a japánul karattyoló sztárhorgász minden mozdulatát.
Egy hétvégi peca ígérete persze hamar csökkenti a tüneteket, tíz perc horgászat után, mintha csak kicserélték volna, majd kicsattan. Amúgy a C&R elkötelezett híve és a halat enni sem szereti, évente talán három halat, ha hazavisz.
Legutóbb aztán az történt, hogy egy pórul járt süllő olyan mélyen lenyelte a Deps Kakuru Limited Model Noisy Type Lure műcsalit, hogy mire sikerült kipiszkálni a szájából, már nem volt benne élet. Benzin ugyan bevetett minden ismert praktikát az újraélesztéshez - éppen csak állatorvost nem hívott -, de végül szerencsétlen pára kiszenvedett. Na ezt a halat kaptam meg én, és főztem belőle egy keleti jellegű levest.

Bár a hal már hullaként ért partot, utazott is vagy 30 km-t a csomagtartóban és én is pihentettem egy órát a Söröző kövén, igazán friss volt.
 


Nyilván van, aki úgy gondolja, hogy főbenjáró bűn ezt a nemes állatot, a halak királynőjét ilyesmire elpazarolni, de ez az apróság - például sütve - a fél fogamra sem lenne elegendő, így meg kijött három tányér leves belőle. A fotózáshoz mindjárt az Ázsia Bt-nél frissen beszerzett leveses tálkában tálaltam az első adagot.

17.jpg


Hozzávalók:
- 1 db 50-60 dkg-os fehér húsú hal kifilézve, lebőrözve
1.jpg
Az alapléhez:
- A hal feje és csontja (bőr nélkül, az kuka)
- 1 kis csokor petrezselyem zöld
- 1 szál kapor
- 1 szál angol zeller vagy szárzeller (nekem sajnos most nem sikerült szereznem, egy szál hagyományos zellerlevelet csórtam a piacon)
- 10 szem fekete bors
- a babérlevél
- 1 kis csokor kakukkfű (csak szárított jutott bele)
- 5 cm-es darab póréhagyma karikára vágva
- 1 karika citrom
- 2 dl száraz fehérbor

2.jpg
A leveshez:
- A hal húsa
- Diónyi gyömbér vékonyra szeletelve
- 2-3 gerezd fokhagyma vékonyra szelve
- 2 mogyoróhagyma vékonyra szeletelve
- 1 csili kimagozva, apróra vágva (jelen esetben szárított került bele, éppen nincs szezonja)
- 5 cm-es darab póréhagyma (a fehér részéből) julienne-re vágva
- 1 kiskanál osztrigaszósz
- 1 teáskanál halszósz
- 1 szál citromnád hosszában és keresztben félbevágva
- 6 db lime levél kierezve, apró darabokra tépkedve
- 1 kiskanál kristálycukor
- negyed lime leve
- só
- 1 evőkanál olaj
- 10 dkg üvegtészta forrázva
A tálaláshoz:
- Kevés fiatal hagyma (Ha a vendéglős ád magára, mindig van fiatal hagymája.)

5.jpg
Elsőként az alaplét főztem meg. A hozzávalókat 1,5 l vízzel és a fehérborral feltettem főni. A zöldségeket nem kötöttem csokorba, mivel le szándékoztam szűrni az egészet.

4.jpg
A forrástól számított 20 percig kis lángon főztem, majd félretettem egy kis időre hűlni.

6.jpg
Míg az alaplé főtt, készítettem egy nagyon hideg sóoldatot, és a filéket beáztattam.

7.jpg
20 perc múlva kiszedtem a halat, és kb. 1 cm-es csíkokra vágtam.

8.jpg
Az alaplét egy textildarabon átszűrtem. Nem lett annyira tiszta, mint vártam, de sűrűje azért fennakadt.

9.jpg
Egészen kevés olajon megpirítottam a mogyoróhagymát.

10.jpg
Beleszórtam a csilit, a fokhagymát és a gyömbért, és azt is megfuttattam egy kicsit.

11.jpg
Felöntöttem az alaplével, beletettem a citromnádat és húsz percig főztem.

12.jpg
Ezután belefacsartam a lime levét, hozzáadtam a halszószt és az osztrigaszószt. Megcukroztam, és a lime leveleket is beletettem.

13.jpg
Újabb 15 perc főzés után megkóstoltam a levest, kicsit sótlan volt, halszószt már nem akartam beletenni, sóztam hát rajta egyet. Utána beletettem a halat és a póréhagymát, ezután már csak 5 percig rotyogtattam. A haltól kicsit opálos lett, felesleges volt aggódnom az alaplé zavarossága miatt.

14.jpg
Végül hozzáadtam az elkészített üvegtésztát, és amint felforrt, el is zártam a gázt, a citromnádat kihalásztam belőle.

15.jpg
Tálaláskor megszórtam egy csipetnyi finomra vágott tavaszi hagymával.

16.jpg
Könnyű, üde, kicsit talán szokatlan levesem lett. Csiliből talán nem ártott volna egy enyhébb verziót használni, de így is nagyon jól sikerült.

66 komment

Címkék: süllő citrom fokhagyma póréhagyma halszósz fehérbor gyömbér szárzeller kakukkfű kapor csili babérlevél újhagyma lime feketebors mogyoróhagyma osztrigaszósz lime levél citromnád petrezselyem levél

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr27269507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2015.03.15. 07:44:36

Tényleg jó, csak sajnos sem lime levelem, se citronádom nincs. A többi még össze-össze jönne.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.15. 08:51:42

@látjátok feleim szümtükkel: Mindkettő kapható ázsiai vagy indiai (szóval keleti) fűszerboltokban. Felétek nincs olyan bolt? Van egy nagy bevásárlóközpontotok, abban sincs? Akár szárítva is, ahogy sokáig eláll :)
A lime levél helyettesíthető citromlevéllel - ha van citromfád (amire nem emlékszem). A citronád sajna nem, viszont termeszthető cserépben.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.15. 09:00:55

A leves nagyon tetszik, hátmég a kínai tányérka, amiben tálaltad :)
Nyugodtan használhattál volna egy bő evőkanálnyit a halszószból, nem viszi el az ízt semerre (meg amúgy is halas az étel :). A citromnádat egy kés fokával vagy a klopfoló oldalával célszerű megzúzni, akkor jobban kiadja az ízét, de egyben marad.
A póré nem főtt meg túlságosan? Még nem próbáltam így használni.
Az újhagymáért pedig pirospont jár!

látjátok feleim szümtükkel 2015.03.15. 09:04:17

@Andrass9:

Még citromom is van, nem csak levele.:D

Vaczak2 2015.03.15. 13:31:21

Szeretem az ilyesmit, bár kicsit pepecs, főleg mikor a család ötmásodpercenként kérdi meg hogy mi lesz és főleg mikor.
Magányosgyöngyhalász-leves ez kérem szépen, de tolnám ezerrel.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.03.15. 16:31:11

Köszönök szépen!
Megjöttem a Hegyről, alig állok a lábamon. Nem a hegy levétől... Dobok valami a lovaknak, aztán pihegek kicsit.
@Andrass9: Legközelebb összezúzom, most nem jutott eszembe, el kellett igazodni a sokféle hozzávaló között. A póré éppen jó lett.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.15. 18:33:05

jo ez aleves, de en is inkabb rostra dobtam volna oszt jonapot
bar mereten aluli, bar meg let magyarazva, hogy megdoglott
hiszi a piszi:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.03.15. 19:22:06

@hagyma: Tilalmi időszak a természetes vizeken van, a hal egy magán kezelésű tóból származik. www.horgasz.hu/page/54/art/98/akt/54/html/fenyvesto.html

Benikuty 2015.03.15. 20:18:24

Ma vettem egy csodásan felújított mákdarálót a híres egri régiség vásárban. Semmi nem állhat többé az utamba...
Az van reá öntve: CGV MNOSZ 10760. Aki kitalálja mennyi idős lehet, kap egy fél kiló darált mákot.
Meg tudnának úgy fenyegetni, hogy ezt a levest megfőzzem... ;)

Fenchurch68 2015.03.15. 20:59:44

Anyám csomagolt pár szelet teljesen natúr, vajon megsütött afrikai harcsa szeletet. Szerintetek, ha egyébként van hozzá itthon halalaplé - ez hihetetlenül jó szó - akkor ha azt kockázom bele, attól még hasonlítani fog a fenti levesre? Arra most gondolni sem tudok, hogy azt a halat valami körettel megesszük, de egy jó kis enyhén csípős, savanykás, keleties leveske holnap már simán lecsúszna. (Minő véletlen, tegnap anyámnál járva vettem a Lövőház utcai keleti boltban citromnádat...)

Fenchurch68 2015.03.15. 21:02:58

@Benikuty: Az ötvenes évekből származik, ha MNOSZ :)

Benikuty 2015.03.15. 21:10:21

@Kató néni: Bingó! 1957-ig volt érvényben, onnantól MSZ...
Természetesen jár a mákod ingyenes darálása ;)

Benikuty 2015.03.15. 21:13:09

@Kató néni: hasonlítani fog arra, ami leért, és dobbantott:DD

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.03.15. 21:27:33

@Kató néni: Éppenséggel össze lehet hozni, de a halat már csak átmelegedni tedd bele. Vajban sütött hal lesz. keleties mártásban.

Fenchurch68 2015.03.15. 21:42:12

@Benikuty: Kösz, az én mákdarálómat még a dédnagymamám hozta magával 1921-ben Brassóból, úgyhogy nem élek a szíves felajánlással.
(Kifelé minden egyforma. Bár ebben talán nem lenne répa.)
@Waka: Jelenlegi helyzet szerint holnap délre már a konyhafalról is leennénk a csempét, lehet, hogy mégis eredeti formájában fogy el a hal, a leves meg elkészül autentikusan.

Benikuty 2015.03.15. 21:43:34

@Waka: ne feledd a remekműhöz ajánlani köretnek:
www.youtube.com/watch?v=5RLDyX_OBys

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.15. 22:45:32

@Benikuty: Egy ilyenem van nekem is, de irtó lusta vagyok használni, mert nagyon munkás. Nem vagyok edzésben, én nem keverek százkilós tételben kolbászt hetente többször is :)
Jó daráló amúgy! Mivel szeretem, ha frissen darált mák van a mákostésztán (amit én meg is főzök, ellentétben egyesekkel), ezért szereztem egy mákdaráló feltétet a robotgéphez. Mákon kívül mindenféle kemény magvakat lehet vele akár lisztté is darálni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.15. 22:48:13

@Kató néni: Feltételezem, hogy az indiainál vetted, mert azt általad ismertem meg. A Fény piac aljában (az is Lövöház u :) is van egy keleti fűszerbolt, eléggé ügyes fiú vezeti, jók a dolgai.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.15. 23:25:09

@Kató néni: az afrikai harcsaval kulonosebb gond nincs, bar en elvi okobol nem ennem meg, de ha mar kesz van felesleges a levessel bajlodni
dobjal hozza koretet
ha szerencsetek van nem szennyvizteleprol szarmazik:)
@Andrass9:

az a makdaralo tokeletes, gyakran hasznaltam, a Waka husdaraloja felett viszont eljart az ido

susztertangó 2015.03.15. 23:43:53

Lehelen is volt tegnap, középtájon "batyúsnál", neki ilyenek vannak. Klf paprikákok, ződtetű koriander, meg egyebek.

Benikuty 2015.03.16. 03:59:29

@Kató néni: Te jelentkeztél a megfejtéssel, akkor nem értem az egészet...Esetleg ez is a megszokott poéngyilkosság, már nevezhetem szokásodnak?
A mi "Nagymama mákdarálója" történetünk hosszú lenne, így nem is untatnék senkit ezzel...
Célzásodra reagálva megnyugtatlak, hogy nem nyersen ropogtatjuk el a száraztésztát, bár elég izgalmasnak hangzik.

Benikuty 2015.03.16. 04:07:02

@Andrass9: Költői túlzás a jelzett mennyiség, és ugye a valóság sem kézi munka kérdése már...Az való igaz, hogy állítólag értékelhető végterméke van a munkámnak.
A mákdaráló viszont tényleg szép, és felszereltem az íróasztalom szélére. Nem villany hajtja, nem pörgeti a mérőt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.16. 07:49:36

@susztertangó: azt a ződtetűt mifelénk büdösmargitnak hívják ...

Benikuty 2015.03.16. 08:30:17

@Andrass9: rájöttem! Rólad mindig Besenyő Pista bácsi jut eszembe! :DD

Benikuty 2015.03.16. 08:34:04

@Benikuty: De béke van! Vagy kérdeztem ma már?

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.16. 08:36:02

@Andrass9: mi csak jirzi polovkanak hivjuk a film alapjan:-):-):-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.16. 11:57:34

megint meheztem a reggeli atvt

mindenki szoros
senki nem borotvalkozik
OK A rabbinal ertem
kuldok haza borotvat ha van ra igeny

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.16. 12:25:32

@hagyma: ne is mondd!! Ez valami hulye uj divat, hogy mindenki szoros!
tele vannak a reklamok szakallas hapsikkal, de minimum borostasak.
nincs egy frissen borotvalt kozottuk.
orulet

Topy 2015.03.16. 12:39:16

@~~Babette~~: tiltakozom, vannak kivételek! :)

furcsa dolog ez, egyszer egy négy napos bringatúrán kipróbáltam, hogy - mint többen - nem borotválkozom
kifejezetten rosszul éreztem magam két napnyi borosta után...

Benikuty 2015.03.16. 13:07:47

Én szőrösen szeretem. Gondolom az Újvilágban a hölgyek kivétel nélkül borotválják, onnan ez az agymosott fóbia :D Vagy rögeszme, a tudatmódosítók okán...

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.16. 13:08:55

@Topy: nem is rolad beszeltem, hanem ami a mediabol arad, meg a divat.

Benikuty 2015.03.16. 16:23:51

@Topy: ez szerinted kérdés? :D fene a gusztusod...:DD

Topy 2015.03.16. 16:25:24

@Benikuty: hagyma is pasikról beszél, Babette is pasikról beszél. hát ennyire direkten csak nem váltasz át a p.nára! :D

Fenchurch68 2015.03.16. 17:09:33

@Benikuty: kezdesz elhagymásodni, engem nem zavar, csaxólok.
Igen, közismerten nincs semmi humorérzékem, és direkt sportot űzök a tréfák gyilkolásából.

Vessen mindenki a vaddisznŐk elé, engem nem zavar, ha egy férfiember borostás.
(Hagyma boros teáját is borostának olvastam először.)

Benikuty 2015.03.16. 17:38:37

@Topy: nem kell arra váltani, más nem focizik :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.03.16. 18:35:22

Köszönök szépen!
Hulla vagyok így négy nap kert után. Holnap megyek melózni, ott majd kipihenem magam.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.16. 19:11:25

@Kató néni: elmondom megegyszer. Engem sem zavar a borosta. idegeneken a szakall sem.
az zavar, hogy ujabban CSAK SZOROS hapsik vannak mindenhol, reklamban, teveben, stb. mas nem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.16. 19:41:53

@Kató néni: haha
elhagymasodni nem olyan egyszeru
@~~Babette~~: hat de mennek a tv-be interju - OK aki szakallt akar szakallas, enellene vagyok de maganugy - es mindegyik 1 napos borotstas, vagy 2
tehat 2-3 naponta borotvalkozik
es nem is all jol
igenytelen
es ilyen 50-es pasik is
@Benikuty: ferfi borostarol beszeltem, de nem vagyok boldogtalan hogy a felesegem borotvalja a labat es a bikinivonalat

susztertangó 2015.03.16. 21:21:13

1975. MMG-Am, Terv Termelés Kordinációs Osztály.Tűzrőlpattant Duci Ágota: Tudjátok e-hogy lehet könnyen eltávolítani a szinapőrt? Nagy csönd. Hát kell hozzá egy pasi, itt kidugta a nyelve hegyét és úgy tett, mintha levett volna róla valamit és picit pökött.Így! Mire 70 éves nyugger Anci Néni: Jé, azt hittem kihullik magától!:-)) Mecsoda fartő, nem, fertő!

susztertangó 2015.03.16. 22:10:12

@Benikuty: Nemzeti színű masnival, na ja.Nőgyógyász egész napi meló után betéved egy külvárosi lerobbant csehóba. Olajos padló, még mindig érződik a kiirthatatlan dohányfüst, lepusztult szocreál közönség. Doki: végre arcok!

Fenchurch68 2015.03.17. 07:39:19

@susztertangó: Pasi a rendőrségen, kihallgatják. "Mégis miért kezdte el fojtogatni azt a nőt az utcán?" "Nézze, nőgyógyász vagyok. Reggel hattól délig a kórházban ügyeltem, aztán kettőtől ötig a szakrendelőben, este pedig a magánpraxisban. Erre az utcán odalép hozzám ez a nő, és a fülembe súgja, hogy szépfiú, egy ezresért megmutatom a p...mat!"

Benikuty 2015.03.17. 09:46:40

@susztertangó: naná, majd véres bandázzsal! :D

Benikuty 2015.03.17. 09:47:56

@susztertangó: ne a pinán agyalj, mert levágod az ujjad! ;)

Topy 2015.03.17. 11:02:37

@~~Babette~~: mámé? mert nem akartam, hogy pinára keresve a goggle a blogkocsmát hozza első találatnak? :)

A régi Sztaki online szótárnak volt erre egy külön projektje - sikerült úgy megvezetniük a keresőmotort, hogy a "szőrös pina" kifejezésre őket hozza első találatként:
regiszotar.sztaki.hu/docs/marketing2003nyar.html
- "Hogyan legyünk elsők a Googleban genitáliák felhasználásával?"

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.17. 12:14:06

@Topy: azt hittem, felsz a pinatol, de ugyesen kimentetted magad
:-)

susztertangó 2015.03.17. 14:16:23

Igaz, hogy estére ígértem magam, de ezt reggel elfelejtettem: háromszoros hurrá valamit pezsgő Rivörkatidzs Lászlónak, Isten éltessen!!!

Benikuty 2015.03.17. 14:30:47

@susztertangó: akkor jártál a facen

susztertangó 2015.03.17. 17:45:23

@Benikuty: Már két napja figyelmeztet.

susztertangó 2015.03.17. 18:03:30

@Topy: Jelentem 402000 találat és NEM a Sztaki!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.17. 18:30:48

@susztertangó: A Sztaki azt mutatta be, hogy az Ő oldaluk lett az elején a listának. Attól még lehetett félmillió találat is :)

Topy 2015.03.17. 18:33:07

@susztertangó: most már nem, ugyanis az 2003 tavaszán volt; nem stabilak a pozíciók, hogy elől maradjon, folyamatosan kellene dolgozni rajta; akkor azt demonstrálták, hogy manipulálható a keresőmotor - azóta ráadásul a Google is egyre kifinomultabb

susztertangó 2015.03.17. 18:40:29

@Andrass9: @Topy: Csak azt akartam finoman jelezni, hogy inspiciáltam a szóban forgó objektet.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Egyébként itt egy Magyar Ázat:
www.facebook.com/gondoltad/photos/a.531209960285200.1073741828.531088506964012/882934355112757/?type=1&theater

Topy 2015.03.17. 18:44:56

@susztertangó: mindig is éreztem én, hogy cinkes a Mikulás! :D:D:D

látjátok feleim szümtükkel 2015.03.17. 19:13:36

@susztertangó:

Még szerencse, hogy csak a szakál nő gyorsabban. Most gondolj bele...