Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Topy: @csevely: hatásvadász és részben hülyeség, ami vszeg már a "szakértő" újságíró hibája Mivel adóró... (2019.11.15. 13:30) Lecsós csirkemáj
  • Andrass9: @jegeskaveee.: Azért odafigyelek rád is ... (2019.11.14. 22:02) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta
  • látjátok feleim szümtükkel: vörösbor(de)minőségi: Hehehe. Nem is rossz ötlet. Kéne egy kis csili? Nyomjuk meg a gombot, de c... (2019.11.13. 10:38) Sült paradicsomok - üvegbe zárt nyár
  • Andrass9: @MadMary: Háááát... valami olyasmi :) (2019.11.05. 21:43) Napon szárított paradicsom

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazuza (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (110) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Egy finom erőleves ebédhez?

2015.03.11. 07:00 Andrass9

Bejelentkeztek a gyerekek, és szokás szerint húslevest kértek az ebédhez. Már régen kacérkodom a gondolattal, meg sok receptel is, hogy miként kéne egy szép tiszta erõlevest készíteni, amiben azért van kis hús, zöldség, miegymás.

26.jpg

Gondolatott tett követte, és erre az alkalomra megpróbáltam Dobos C. József receptjét a Magyar-Franczia Szakácskönyvébõl, ami nélkülözhetetlen kalauz minden háztartásban. Alapreceptek vannak benne, mint például: "Végy 1,5 kg fris vajat, sodord el 1,3 kg liszttel és adj hozzá 64 tojás sárgáját ...".

Nem illik a régieken gúnyolódni, hiszen tudásunk nagy része tõlük származik. Például az is, hogy hogyan készítsünk tiszta erõlevest. Én csaltam kicsit, mert nem volt sem ökörhús, sem juhhús idehaza. Mivel ez a lé igencsak idõigényes, csak akkor készítsük, ha nem sietünk. Két lépcsõben készült.

Elsõnek egy jó erõs csontlevest fõztem egy marhatérdbõl. Nem ártott volna feldarabolni, de mivel elég sokáig tudtam fõzni, ezt megúsztam.

  • 1 méretes marhacsont (lehetõleg ritkacsont legyen, kb 1 kilónyi)
  • 3 petrezselyemgyökér
  • 1 szép vereshagyma
  • 4 szem szegfübors
  • 3 szem szegfüszeg
  • 10 szem feketebors
  • 3 szem borókabogyó
  • hüvelykujj körömnyi szerecsendióvirág
  • 2 liter víz

10.jpg

A hagymáról csak a legkülsõ levelet hámoztam le, mert sok szép sötét levél volt még rajta. Ha nincs ilyen hagymánk, akkor felezzük meg, és a vágott felével lefelé pirítsuk meg egy száraz serpenyõben sötétre. Ebbe beleszurkáltam a szegfüszeget, amit nem igazán értettem, miért jó, hisz a hagymát nem esszük meg, de viszont mutatós :)

A levet úgyis leszûrjük, ha kész, ezért nem kell teatojásba tenni a fûszereket. Mindent belepakoltam a lábasba, felforraltam. Kicsit le is haboztam, hogy jusson a kutyának valami jutalomfalat, de arra sincs szükség. Viszont miután felforrt, a legkisebb lángon kell fõzni vagy 4-5 órát. Dolgunk addig nincs vele.

10.jpg

A lábast lefedve kinnhagytam éjszakára a teraszon, így kifagy majd rajta a zsír, és könnyû lesz eltávolítani a Hajdu Lacitól tanult villás módszerrel :)

15.jpg

Másnap reggel megpucoltam további zöldeket, és alapanyagokat:

  • 1 kg marhalábszár nagyobb darabokban (itt kéne még az ökör, a juh meg néhány öreg tyúk)
  • 1/2 kg darált marhahús, lehetőleg nem zsíros
  • 2 tojás fehérje
  • 80 g paradicsompüré
  • 3 ek biovegeta (azaz szárított, aprított leveszöldségek)
  • 1 fej vereshagyma
  • 3 petrezselyemgyökér
  • 3 nagy sárgarépa
  • 1/4 zellergumó
  • 1/2 kisebb karaláb
  • 1 hüvelykujjnyi gyömbér
  • 1 paprikacsuma
  • 2 girizd fokhagyma
  • 15 szem feketebors
  • 2 szál kakukkfü

A képen nincs minden rajta, nem fértek volna el a deszkámon.

11.jpg

A darált marhába belekevertem a tojásfehérjét, a biovegetát és a paradicsompürét. Ezt nagyon alaposan elkevertem, hogy a fehérje mindent befogjon benne. Apránként hideg vizet kevertem hozzá, amíg fõzelék sûrûségû lett. Egy 10 literes fazékba beletettem a tisztított zöldséget, annak tetejére a lábszár darabokat. Felöntöttem kb 7 liter vízzel és a lezsírozott, leszûrt hideg csontlével. (Nálunk mindkét gyerek ebéd után még elvisz haza másfél-másfél liter húslevest - kell hát a nagyfazék.)

12.jpg 13.jpg 14.jpg 27.jpg

Maradt annyi hely még a fazékban, hogy utolsó lépésként beleöntöttem a darálthúskeveréket. Ezt a teli fazék levest szépen - lassan - felforraltam, majd kislángra vettem. Ahogy a leves egyre több idõt töltött a tûzön, a darálthús-tojás keverék mintegy kalapot képezett a fazék lé tetején. Kavargatni nem szabad, csak hagyni szépen lassan mocorogni a folyadékot.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Három óra múlva ez a kalap lesûlyedt a fazékban. Sajnos a család már éhezett, ezért el kellett kezdenem leszûrni a levest, pedig kéne neki még vagy 3 óra csendes fõzés, hogy besürítsem az erõlevest.

20.jpg

Lekanalaztam a tetejérõl a zsír nagyját, majd egy egyszerû szitán átszûrtem egy másik fazékba a levét. A zöldségeket, húsokat leöblítettem, majd azt is beletettem a kristálytiszta lébe. Beleszórtam a felvágott sárgarépát és fõztem 10 percig, majd a karfiolt is beletettem. Annak elég volt 5 perc, hogy ehetõvé váljon.

21.jpg

Tíztojásos levestésztát fõztem ki hozzá:

22.jpg

Feleségem szerint az õ tányérja szebb volt, bár õ szórt bele "csipi"-t, ami a saját csilipelyhet jelenti.

25.jpg

Hogy igazi erõlevest készítsek a maradékból, az utolsó pötty zsiradékot is leszedtem róla, a levét egy lábasban felére besürítettem (lásd nyitókép), ami azért további két órát tartott. Gondolom, hogyha a nagy fazéknyi lével csináltam volna, az valóban még 3-4 óra lett volna.

Az ílymódon besürített lét azután tetszőleges levesbetéttel feltálalhatjuk jéghidegen vagy tűzforrón. Mindkét verziója csodálatos ízélmény.

Tanulság: Az ilyen hosszú idõt igénylõ fõzést alaposabban kell idõzíteni és fõleg nem hagyni, hogy a feleség elfoglalja a konyhát holmi tiramisu készítésnek álcázott foglalatossággal :)

Tanulság2: A tojásfehérjés darálthús fantasztikusan letisztítja a levest, arról nem is beszélve, hogy további marhahús ízt ad neki!

Tanulság3: Ebbõl a besürített lébõl lett a világ legjobb Zuppa Pavese-je!!!

94 komment

Címkék: hagyma fokhagyma gyömbér lábszár darálthús paradicsompüré borókabogyó marhacsont leveszöldség szerecsendióvirág kakukkfü paprikacsuma szegfüszeg szegfübors biovegeta

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr817258181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.11. 07:28:56

Huha

Ha nyugdijas leszek, nekem is lesz ennyi idom?;)

látjátok feleim szümtükkel 2015.03.11. 08:02:54

Úgy gondolom nem az idővel, hanem az erővel van baj a nyugdíjasnál.

Egyébként egy hétvége pont elég az ilyen leves elkészítéséhez, már úgy se lehet vasárnap boltba menni, ráér a nép levest főzni. Szombaton felrakja reggel, és elmegy bevásárolni. Mire hazaért, kész a leves, csak szűrni kell.:D.

Egyébként ez a leves "csucsu".:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.11. 08:11:25

@~~Babette~~: Nem tudom. Nekem nincs, viszont a levessel dolgozni nagyon kevés idő kell, de az elosztva két napra :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.11. 08:12:38

A posztból kimaradt, de érdekes módon a közel egy deci paradicsompüré nem festette meg a levest, pedig azért az megfelel vagy 5 deci paradicsomlének. Talán azt is felvette a tojás, meg a darált hús?

Benikuty 2015.03.11. 09:31:58

Teljesen kiakadtam! Milyen már, hogy nem kuktában főzöd? ;)

Topy 2015.03.11. 09:52:40

na jó, de mit lehet csinálni abból a fél kiló, tojásfehérjés darálthúsból?
kutyakaján kívül... :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.11. 10:07:26

@látjátok feleim szümtükkel: ugy erted, felrakja szombat reggel, es mire hazaer a vasarnapi miserol:-)

Fenchurch68 2015.03.11. 10:12:42

@Topy: Mivel már nincs kutyám :( valószínűleg hozzákevernék reszelt gombát, vagy valami más zöldséget, és megsütném fasírtnak. Vagy valami rakott vagy töltött zöldségbe tenném. Sok tápanyag meg íz biztos nem marad benne a főzés után, de ki biztos nem dobnám...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.11. 10:42:59

@Topy: @Kató néni: A válasz elmaradt a könyvből, de ahol 64 tojás megy egy ételbe, ott nem hiszem, hogy ez gond lenne...
A darált húsban maradt azért valamennyi íz, jó lenne rakott valamibe, vagy megpörköltözve pl hortobágyiba.
nekem még van kutyám :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.11. 10:44:06

@Benikuty: Csak rizst, de már azt sem, mert ugyanannyi idő alatt kész a kis öntöttvas lábasban is :)
Na jó, csalok. Néha füstölt csölköt főzök benne ...

vörösbor(de)minőségi 2015.03.11. 12:16:55

sok évvel ezelőtti az infó,miszerint az "igazi"erőleves az csak és kizárólag darálthúsból készülhet.sok sok órán át...
elég neves szakács mondta ez-sosem próbáltam ki.nálam a tökéletesen zsírtalanított húsleves=erőleves.
ennyivel beérem.
de amit a napokban hallottam,hogy a sokáig főzött leves nem lesz arányosan finomabb..
hmm ezen mág gondolkodom mert ha csontlevest készítek akkor szerintem én arányosan marha sokáig főzöm...gondolván így jobb lesz....
ezek szerint nem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.11. 12:26:28

jo erospaprika kell bele es kizarolag tuzforron

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.11. 14:13:30

@vörösbor(de)minőségi: A csontlevest is sokáig kell főzni, hogy a csont belsejéből is kifőjön az íz :) Én legalábbis minimum 4 órát adok a csontnak.

látjátok feleim szümtükkel 2015.03.11. 14:54:46

@vörösbor(de)minőségi:

Azért ha a főzés közben óránként megkóstolnád a levest, éreznéd, hogy az íze fokozatosan változik. Nem passzióból főzzük sokáig, hanem azért mert nagyon kis lángon, szinte gyöngyözve oldódnak ki az ízek a húsból és a csontból is.
A hús gyors főzéssel megpuhítható, de olyan íze soha nem lesz a levesnek, mint a hosszú ideig gyöngyözve főzöttnek.

Anyám mindig azt mondta, hogy a húslevest nem kell azonnal megsózom, elég akkor, mikor már legalább félig megfőtt. Okként azt mondta, a sótól megkeményedik a hús rostja. Ez vagy igaz, vagy nem, de én mostanában szoktam csirkemellcsontból "erőlevest" főzni. Felteszem a csontot, néha hús is van benne, felforralom, és nagyon kis lángon gyöngyözve főzöm addig, amíg a csont teljesen szét nem esik. A levet leszűröm, és másik lábosba fűszerezem, és főzőm bele a zöldségeket. Teljesen más íz alakul így, mint amikor egybe fő a csont, hús és a zöldség.

Benikuty 2015.03.11. 15:25:16

@Andrass9: a téma illetékesei a kukta fogadatlan prókátorai...
Ma az üzemben kinéztem egy kapitális csülköt, ami épp füstölésre várt. Na, azt én is kuktában fogom...

látjátok feleim szümtükkel 2015.03.11. 15:58:39

A sonka és a csülök is jobb, ha gyöngyözve lassan főzik, és a lében hagyják kihűlni.

vörösbor(de)minőségi 2015.03.11. 16:44:20

@látjátok feleim szümtükkel: én is ezt vallom,sőt még azt is,hogy ha lehet aznap még hagyom a levest és a következő nap lesz az "igazi".

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.03.11. 17:04:00

Köszönök szépen!
Igen tetszetős leves, de megenném. Talán majd Húsvét után, addigra meglesz a vérkép meg a gyógyszerem be lesz állítva.
@látjátok feleim szümtükkel: Ez a sózás kérdés igen érdekes. Én is főztem már só nélkül, de úgy tapasztaltam, hogy ha megsózom az elején, jobban kicsapódik a hab, tisztább lesz a leves. Ez főleg a fehér csontnál volt így.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.11. 18:21:50

tovabbra is maradok kukta ellenes
a rizst nem is ertem
mire flgozolosik a kukta mar kesz is van fedo alatt
csulok nalunk sutobe megy
a fritoz es a kukta szmuzve van
anyam a zuzaporkoltet csinalta benne, szinte semi mast
de az is szepen megfol labosban fedo alatt
de ott is cask az idotenyezxo volt az ok
jo etel nem keszul kuktaban

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.11. 18:23:10

hat azzal torodni kell
neha megkeverni, megkostolni varialni
kuktaban meg?
naugye

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.11. 18:24:44

@Waka: husvetkor vilagbajnoki sult sonka less /Mary/
es olimpiai bajnok bableves/en/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.11. 18:30:41

ciceget is megennem, de ha en egyszer ujra krumplit reszelek, abbol sztrapacska less
ha van daralthusom, abbol meg fasirt
hogy ma mi less, azt meg nem tudom

susztertangó 2015.03.11. 18:47:49

A tea mellé anyám egy kis madeleine-nek nevezett süteményt hozatott, amelynek kicsi, dundi formája mintha csak egy rovátkás kagylóhéjba lenne kisütve. S mindjárt, szinte gépiesen, fáradtan az egyhangú naptól s egy szomorú holnap távlatától, ajkamhoz emeltem egy kanál teát, amelybe előtte már beáztattam egy darabka süteményt. De abban a pillanatban, amikor ez a korty tea, a sütemény elázott morzsáival keverve, odaért az ínyemhez, megremegtem, mert úgy éreztem, hogy rendkívüli dolog történik bennem. Bűvös öröm áradt el rajtam, elszigetelt mindentől, és még csak az okát sem tudtam. Azonnal közömbössé tett az élet minden fordulata iránt, a sorscsapásokat hatástalanná, az életnek rövidségét egyszerű káprázattá változtatta…” Én meg egy darab Lajta sjttól kezdtem emlékezni Nagynénémre a nyári melegben.

Benikuty 2015.03.11. 19:02:26

@susztertangó: van olyan magas láz, amit már nagyon fontos intenzíven csillapítani... ;)

Benikuty 2015.03.11. 19:09:57

@látjátok feleim szümtükkel: nem gondolnám, hogy ettől az ízek komplex egésszé gömbölyödnének, de attól még lehetséges. Nem is tudom, miért alakult ez így...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.11. 20:04:12

@látjátok feleim szümtükkel: en itt raszoktam a sutesere
lassan ugyanugy, alacsony homersekleten
nekem job mint a fott, bar attol sem hatarolodok el

látjátok feleim szümtükkel 2015.03.11. 20:39:02

Gugliba nézzétek meg a delimano átfolyós meleg víz csaptelepét, nagyon érdekes, de kilométeres linket adott, ezért nem tettem be ide.

Nekünk van olyan gőzölős felmosónk, amibe beöntjük a vizet és a gép bekapcsolása után azonnal nyomja a gőzt, de nem a tartályában lévő vizet melegíti fel. Hasonló lehet ennek a működése is, és jobbnak tűnik a hagyományos vízmelegítőknél, mert nincs vezetéken eltűnő hővesztesége.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.11. 20:42:04

@hagyma: Te sütöd a füstölt csülköt? Főzés nélkül, csak úgy???

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.11. 20:42:41

@susztertangó: Ettől én meg a Lajta sajtra kezdtem emlékezni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.11. 20:43:52

@hagyma: Ma főzz mákos tésztát fényképezőgéppel. Tudod, attól sokkal jobb a bukéja :)
Én bezzeg elmentem a bisztrómba rántott csirkemájat enni ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.03.11. 20:56:50

@hagyma: Az a sült sonka egy jókora füstölt sódarból lesz, vagy valami fóliás, gyorspácolt lapockát süt Mary? A bablevest füstölt hússal (csülökkel) főzöd?

Benikuty 2015.03.11. 21:06:42

@Andrass9: esetleg egy kis csermajori pálpusztai? Igaz, Csermajor sincs már... :(

Benikuty 2015.03.11. 21:10:00

Na, ha hagyományosan hosszan pácolt-érlelt-füstölt cuccot valaki csak úgy megsüti, abból ehető nem lesz, az tuti.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.03.11. 21:25:52

@Benikuty: Egy hagyományosan pácolt és füstölt, ám viszonylag friss sonka egészen alkalmas sütésre. Igaz, nekem nyersen jobban ízlik, mikor még szinte gyurmázni lehet vele.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.11. 21:26:16

@Andrass9: mar megbeszeltuk, nem en , Mary fustolt sonat sutjuk
isteni
ma sem less makos isteni lencselevest hozott...
ez van
@Waka: mondtam Mary dolga a beszerzes es a sutese, hat olyan jo nagy fustoltsonka ranezesre
mivel felet sem esszuk meg a szaftja, ami igen jelentos es a maradek megy a bablevesbe
en imadom a sonkajat, o meg a levesemet
teljes harmonia
ilyen jo 5 kilos sonka/csontostol persze/ eleg vay 20 etkezesre/mert a baleves megy a fagyasztoba, mert igen nagy fazekkal szoktam fozni
es meg kolbaszt is teszek bele, de nem zoldsegelem es nem rantom

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.11. 22:33:00

@Benikuty: Susztertango Tebike pálpusztaira esküszik, de az sincs a fasorban se :(

susztertangó 2015.03.11. 22:33:44

Mivel a ménfőcsanaki Tebike is kezd elkurvulni...azaz pont fordítva, erkölcsös, kevésbé büdi lenni, keverem az olmützi túrósajttal és a Lajtával/Il Mitzivel. Belenyomva egy Erős Pistás kis üvegbe.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.11. 23:03:04

sosem ertettem a palpusztai imadatot
hajp az is
bakteriumokat enni es meg budos is
hat kosz nem
eloskodoket, parazitakat, bakteriumokat nem eszunk

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.11. 23:20:51

@hagyma: Akkor kefirt se egyél, mert az is gomba, ami parazita. meg élesztős dolgokat sem (kenyér, hamburgerzsömle)
Néha olyan hülye bírsz lenni, már ne haragudj ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.12. 01:14:08

@Andrass9: a kefir mas
a palpusztaini olyan Gombak vannak mint az emberi boron
olvastam valahol
kenyer is mas
kifli is zsomle is
a palpusztai egy budos hajpolt sajt
bakteriumokkal
hat felolem eszi aki akarja
nekem voszem
/tudom, tudom a sznobok azt mondjak a sajtra, az a jo amelyik mar maszik, de nem en!/
a sajt legyen sajt
hogyu a keszitesenel alkalmaznak mindenfele bakikat, nem problema
a vegtermekben nincs benne
jelzem lehet joghurtot, sajtot bakik nelkul is kesziteni
a palpusztai meg budos

Benikuty 2015.03.12. 03:11:01

@Andrass9: mostanában külön kell olyan szépséges finomságokra vadászni mint kvargli, romadur...idáig jutottunk. Szerintem ezek szeretete igen kifinomult ízlésre, a különlegességekhez való érzékeny alázatra enged következtetni.
Személy szerint mélységesen szánom azokat a lapos lelkű egyedeket, akik képtelenek az ostoba előitéleteken átlépni, vasalt agyuk többet nem képes befogadni, mint a zabálás, majd a szánalmas röfögő koitálás posvány boldogsága.

susztertangó 2015.03.12. 06:05:50

@Benikuty: :-))))))))))))))))))))))))))Persze, nem mindenki bír megenni egy érett sajtot. Két nagybátyám közül az egyik is ilyen volt. A pestiek lementek Pécsre az ottani tesóhoz és vacsoráztak a kora nyári estében, holmi disznóságot (hurka, kolbász ecet era) paprika paradejsz. A pécsi megszólalt: Bözsike van nekünk valami csemegénk, légy szíves hozd be. A teraszról a villanyóra szekrényéből hozta be a Pálpusztait, mert a lakásba csak fogyasztás előtt engedték be. Szegény pesti rokonom meg kirohant, nagyon érzékeny volt a szagokra :-)))) Pedig mindannyian pottyantós klotyós házban nőttek fel.Meg disznó ól és istálló, na meg legyek.

susztertangó 2015.03.12. 06:32:46

Most jutott eszembe: a finnyás rokont bár mindenki Tibinek hívta, valójában Tivadar volt. Hogy van e összelógás azt nem tudhatom.

Fenchurch68 2015.03.12. 07:24:03

Exférj-féle apósékkal közös házban laktunk, és mindenki rém gusztustalannak találta a pálpusztai-kvargli vonalat. Ha néha kaptam valahol valami jó büdös sajtot, szóltam apósnak, kimentünk a kertbe jó hátra, és nagy sajt-orgiát csaptunk :)
(Régen mindig hűtőben tartottam minden sajtot, mert hát azt úgy szokás. Aztán egyszer egy buszos társasutazáson a második héten úgy alakult, hogy nincs vacsoránk, és minden útitárs bedobta a közösbe a még otthonról hozott dugi szárazkolbászt meg hamletet és hasonlókat. Valaki akkor jött rá, hogy egy Bakony camambertről elfelejtkezett, és az ott van a bőröndjében másfél hete a hatvan fokos csomagtartóban. Mikor kibontotta, mindenki félreugrott, úgyhogy egyedül ettem meg. Ettem már mindenféle érett sajtokat, de ez azóta is emlékezetes. Azóta nem tartom hűtőben a sajtot. (Kivéve a gumitrappistát.)

Benikuty 2015.03.12. 10:19:11

@susztertangó: ezek az általam csak "fogyatékosnak" nevezett lények azok, akik megrekedtek az operett világánál, Baccara-nál, és a frissen illatosított puncinál. Részvétem, mi egyebet mondhatnék? :D

Benikuty 2015.03.12. 10:22:53

@susztertangó: ehh, hagyd a Tivit, reménytelen. Csak lehúz, mint a mocsár..
Inkább a guanciale-t lógatom fel, épp ideje.

látjátok feleim szümtükkel 2015.03.12. 11:04:03

@hagyma:

Az nagy tévedés, hogy a joghurtot bacik nélkül is el lehet készíteni. Hát még ha azt is tudnád, hogy egy kutatónő honnan vett oltóanyaggal készített, és állítólag pont olyan lett, amilyennek lennie kell.:D

látjátok feleim szümtükkel 2015.03.12. 11:06:36

"en imadom a sonkajat, o meg a levesemet
teljes harmonia...
es meg kolbaszt is teszek bele, de nem zoldsegelem es nem rantom"

Hiába, tavasz van.
:D:D:D

Benikuty 2015.03.12. 15:36:06

@látjátok feleim szümtükkel: a szopós bárány gyomrában is van némi értékes anyag, tejoltó, ha jól tudom. Lehet, az újvilágban ez olyan...izé...undi :D

susztertangó 2015.03.12. 16:31:44

@Topy: A Lehelen az emeleti szigetről a földszintre költözött a sajtos. Ha a templom felől jössz, érj el a tojásosok folyosójához, menj be és jobboldalt találod a keleti fűszeressel szembe. Vettem 17 deka Munstert, gyerek zsúrra is elmenne, bár folyós, de allíg szagos, még hogy télikabátot ráakasztani, hő. Vettem szlovák juhtúrót és összekevertem vele, meg a már emlitett kiherélt Pálpusztai, Lajta és Qvargli egyveleggel, lett egyv...legalábbis a szaga, így együtt. Most konyhamelegben hagyom, tanuljon mászni.Saj/á/tos Coctail. @Benikuty: Yess Sire.:-)

Benikuty 2015.03.12. 17:02:24

@susztertangó: nézz szét itt is, a tulaj jó cimbora, hátha...

Topy 2015.03.12. 17:29:05

@Andrass9: jó volt az, amíg nem kezdett elcamembertesedni...

Topy 2015.03.12. 17:30:59

@susztertangó: igen, a múltkor felfedeztem a költözést
mondjuk az utóbbi időben elég megbízhatóan Újpesten is szokott lenni a Fornettisek sajtrészlegén (érdemes a söreiket is végigböngészni! ;) )

Topy 2015.03.12. 17:42:23

@látjátok feleim szümtükkel: de azért egy kis répa elférne ott... ;)

Topy 2015.03.12. 17:44:37

@Benikuty: eddig egyetlen sajt volt, ami kifogott rajtam...
valahol Gosztola környékém készült, asszem medvetalpnak hívták; na annak olyan brutálisan tömény bukéja volt, hogy pár falat után azt mondtam, köszönöm, ennyi volt
három alapos kézmosás után is érezni lehetett a kezemen

Benikuty 2015.03.12. 17:56:10

@Topy: ha kamaszok lennénk, azt kérdezném: biztos, hogy sajt volt? :D

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.12. 18:03:53

@susztertangó: jo hallani, h megvan meg a keleti fuszeres annyi ev ota szerettem oket.

Fenchurch68 2015.03.12. 18:11:32

@susztertangó: Érdekes, én a múlt héten vettem egy kis darab Münstert, és annak olyan szaga (bocs, illata) volt, hogy rá lehetett könyökölni.
Szegény exapósom most halt meg, kivel fogok én büdös sajtot enni ezentúl?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.12. 18:33:27

hat felolem ehetitek a budos sajtot
akar budos hust is, annak is van bukeja
en szeretem a sajtot, a simat a camembert stb.
az agyonerlelt budos sajtokat nem
egy etelnek fontos az ize, de rogton utana a talalasa es az illata
ez ilyen magyarosh virtus, hogy en milyen budos sajtokat szeretekes megeszem, megiszom a 90 fokos palinkat, 2 kg erospaprikat teszek a levesbe stb.
nincs ezzel baj
/az amerikai levesek vannak olyan izetelenek, hogy
en is adok neki rendesen:)/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.12. 19:09:07

@susztertangó: en rak ugyben a fokhagymaban, na es a palpusztai sajtban hiszek
ezek fogyasztasa orok elet, + 1 nap
kiegeszitokent makosteszta es joint

susztertangó 2015.03.12. 19:13:27

@Kató néni: Nyiss klubot a Facén.Miskolc és környéke büdössajt baráti köre néven.
@Benikuty: Őnáluk vettem.@Topy: Nekem a Kimcsi volt erős kihívás, saját elkövetésű, nem a sajt.

Benikuty 2015.03.12. 19:28:05

@susztertangó: nem mondták, hogy szlovák juhtúrójuk is van

Benikuty 2015.03.12. 19:38:05

@Kató néni: vigyél kutyát a menhelyről...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.12. 19:39:51

@Benikuty: de miert erre buszkek, hogy szlovak Holland stb
hat juhturot cask lehetne otthon is kesziteni
vagy mar juh sincs?

susztertangó 2015.03.12. 20:01:25

@Benikuty: Bocs, azt a Váci úti oldalon egy nem exkluzív sajtosboltban vettem.

Benikuty 2015.03.12. 20:37:14

@susztertangó: nem tudom igazán, hogy milyen ez a bolt, mert én a cég Bécsi úti raktárába járok, leginkább vajért. Csak azért tettem ide, mert ha jársz a Lehelre, egyszer nézz be. Nekem ez a hely már kiesik, meg aztán nem is szeretem annyira, mint a réges-régi igazi piacot...

Fenchurch68 2015.03.12. 20:39:16

@Benikuty: ha nem a másodikon laknánk 40 négyzetméteren, és nem két hete kellett volna elaltatni életem első, utcáról jött kutyáját, akkor még erősen el is gondolkodnék rajta. Nem te tehetsz róla, de ez most kicsit sírós lett. Fülöp tényleg szerette a sajtokat.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.03.12. 21:03:18

Köszönök szépen!
@Benikuty: Talán most be kellene húznom fülem-farkam, de én bizony nem tudom megenni, amit büdösnek érzek. Volt részem eleget büdösben, több hetes rothadó halak, meg a dögkút, ahova hordtam, nekem egy életre elég volt. Ha szaglik, nekem az nem étel, majd valahogy megbirkózom a háborgó lelkiismeretemmel.

Benikuty 2015.03.12. 21:04:49

@Kató néni: őszintén sajnálom... :(

Benikuty 2015.03.12. 21:07:00

@Waka: azért nehogy már dugába dőljél :D Egyébiránt nem vagyok én az érett sajtok zugügyvédje :DD

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.12. 21:29:06

@Waka: haterrol beszelek
a sajt nem attol less jo mert budos

Topy 2015.03.12. 21:45:19

@hagyma: egy jó érett sajt nem büdös, legfeljebb csak markáns illata van :)

tudod, mint egy igazi férfinak! :D

Benikuty 2015.03.12. 21:49:20

@Topy: keveri a sajtot a lábával. hiába, bonyolult is ez...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.12. 22:31:20

@Topy: egy igazi ferfinak - mivel furedozik naponta , gyakran ketszer - hasznal kulonfele sprayeket es arcvizeket, remek illata van
jonnek a nok

az ementalisajt budos
slussz

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.12. 22:32:36

@Benikuty: az en labam tisztabb es illatyosabb mint a szad
ez van
foleg ha eppen kobaszeves utan vagy,ami nem ritka

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.12. 22:33:57

@hagyma: nem ementali
palpusztai
freud
mert az ementalit szeretem
en szeretem a sajtot
amelyik nem budos

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.13. 02:36:51

ma megint kiderult
van egy etek - es cask ez- amit ha eszel mindenki akar
es cask ez
csinalhattam Marynek is/harmat/, miutan ettem
a fiam csinalt maganak 1 oraval kesobb
na mi az?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.13. 02:38:40

a fiam szagra ment
nem lehet ellenallni

Topy 2015.03.13. 09:19:11

@hagyma: pálpusztai újhagymával :D

susztertangó 2015.03.13. 15:24:26

@Andrass9: Mákostészta megfolyt túróval...@Kató néni: Mintha Bálint nap kapcsán nem mellékesen bár hozzávetőleg a színekről ejtettél volna szót. A linkben nagyon leszűkitik, szerintem meg sötétkék, lila, sárgászöld...
www.parkatt.hu/rolunk/legfrissebb-hireink/aktualis/cikk/egy-pszichiater-levele-a-fiatalokhoz-a-szuerke-oetven-arnyalatarol.html

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.13. 17:15:43

@Topy: @Andrass9: fokhagymas vajas piritos
ha valaki elkezdi enni, ami ebben az idoben en voltam, minden jelenlevo megkivanja
tegnap sem volt senki mar ehes/rajtam kivul/
elkezdtem gyartani, elotte megkerdezxtem mindenkit ker-e
senki
es ahogy az illat ellepte a lakast, jot mary, hogy azert 1 szeletet megenne
ketto let belole
azutan jot a fiam, hogy o is csinal, megevett olyan 6 szeletet
fokhagymas piritosnak megerzed az illatat, akkor onnantol nem lehet ellenallni

Benikuty 2015.03.13. 20:50:12

@hagyma: látom, jó szokásodhoz híven, be vagy tépve... :DD

susztertangó 2015.03.13. 21:50:23

@Waka: Még 81ben kifogyott a benzin a Nisából és egy marmonkannával baktattam az országúton amikor felvett egy Ifa. Az ÁTEV kocsija volt. Jajj!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.13. 22:54:18

@Benikuty: hat ramfenre egy joint, de fel eve nem volt
\Mary influenzaban van, van gond/
de szereto ferjkent apolom
forralt bor
fokhagyma

Benikuty 2015.03.14. 05:18:20

@hagyma: érte. Akkor elvonási tünetek... :D