Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint két és félmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (5) A1 marinád (2) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (65) alma (27) almaecet (12) almaszósz (3) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (32) babérlevél (32) bableves (2) bacon (27) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (17) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (43) bazsalikomsó (7) BBQ (11) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (5) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (22) bőrősháj (2) bors (199) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (14) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) Cherie (2) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (57) citromfű (12) citromhéj (26) citromlé (31) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (40) csilipaszta (19) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (22) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (5) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (9) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (25) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (99) cukorborsó (6) curry (19) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (5) dara (2) daragaluska (2) darálthús (29) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (16) egres (3) élesztő (47) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (3) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (32) fánk (3) farhát (4) Farkas András (15) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (41) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (81) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (315) fokhagyma granulátum (9) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (9) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (30) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (57) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (3) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (66) gyömbér (87) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (243) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (8) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (16) jalapeno (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (5) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsazsir (2) kacsazsír (33) kacsazúza (3) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfü (51) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (30) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (12) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (20) karalábé (21) karamell (3) kárász (5) kardamom (20) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (22) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (8) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (20) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (11) kömény (60) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (16) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (115) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (13) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (12) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (9) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (4) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (24) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (34) lime levél (6) liszt (78) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (64) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (4) marhalábszár (3) marhalapocka (2) marhanyak (11) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (40) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (56) mustármag (16) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (29) olíva (2) oliva (16) olívabogyó (2) olívaolaj (7) olivaolaj (88) orda (2) ördögszekér (5) oregánó (4) oregano (38) öregtészta (2) őrölt kömény (3) őszibarack (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (29) paprikacsuma (22) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (113) paradicsomlé (21) paradicsompüré (23) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (3) paraj (5) parmezán (26) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (114) petrezselyemgyökér (16) petrezselyem levél (30) pirítós (3) pirospaprika (55) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (21) pörkölt (10) portobello (3) prézli (26) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rakott krumpli (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (10) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (33) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (54) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (38) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (117) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (18) (177) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (31) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (15) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (25) spenót (34) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (53) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (19) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (29) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (47) szerecsendióvirág (37) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (20) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (69) tejfel (43) tejföl (70) tejszín (72) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (170) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (20) újhagyma (33) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (171) Váncsa (2) vanília (22) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (10) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (3) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (97) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (16) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (44) zellergumó (26) zellerlevél (26) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (58) zöldség (3) zsálya (32) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (4) Címkefelhő

KingKong palacsinta - Váncsa 74

2015.03.07. 07:00 Andrass9

Esténként a nagy filozófus - Váncsa István - Ezeregy recept címû szakácskönyvét olvasgatom. Még nem tudom, hogy szakácskönyvként, vagy irodalomként szeretem-e jobban, de elkezdtem kijegyezni a receptek sorszámát, amit okvetlen meg akarok fõzni. Most a 74 számú receptre esett a választás.

31.jpg

Amúgy is tegnap már palacsintafélében gondolkodtam, jöjjön tehát ez a zseniális spenótos költemény.

Elõször is elõ kell készíteni a tésztáját, mert annak pihenni kell.

  • 4 tojás
  • 4 púpozott ek rétesliszt
  • 2 dl tej
  • 1 ek olaj
  • 1 dkg élesztõ
  • 1 kk cukor
  • vaj a sütéshez

10.jpg

Meglangyosítottam a tejet a pici cukorral, majd belemorzsoltam az élesztõt. Nekem óriási tojások teremnek a kamrában, ezért a keveréskor máris módosítottam a receptet 6 ek réteslisztre. Szétválasztottam a tojásokat, a sárgájához pakoltam a szárazanyagokat. Megvártam, míg felfut az élesztõ és simára kevertem az egészet, mint egy középsûrû palacsintatésztát. Ekkor még egy kanálnyi lisztet adtam hozzá, mert még mindég túl hígnak itéltem.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Az elõírás szerint hagytam pihenni fél órát, mint ahogy én is pihentetem a palacsintatésztákat. (Ez amúgy nem is palacsintatészta, túl sok benne a tojás - mondá is a mester, hogy omlett :).

Ezalatt jutott idõ a töltelék elkészítésére.

  • 75 dkg fagyasztott spenót (két megkezdett, de csak részlegesen használt csomag volt a fagyasztóban)
  • 7 dkg vaj (ennyi azért nem kellene bele)
  • 1,5 dl tejfel
  • 2 dkg reszelt Pecorino Romano sajt (parmezán is jó, de több jobb lenne)
  • 1/8 szerecsendió frissen reszelve
  • 16 tekerés feketebors
  • 1 mokkáskanál fehérbors
  • 1 mk só

40.jpg

Az eredeti recept csupán 1 zacskónyit ír a zöldlevelűből, ami nagyjából elég is lenne, de feleségem meg spenótkrémes spagettit szeretne enni, így egy füst alatt az õ étele is kész lesz. A spenótot kiolvasztottam és a levét leöntöttem. A vajat megpuhítottam és a tejfellel a spenóthoz adtam. Ráreszeltem a borsot, szerecsendiót, Pecorinót és még egy kis ementáli típusú sajtot, majd összekevertem. Kóstoltam, sóztam és akkor adtam hozzá még a fehérborsot is.

41.jpg 42.jpg 43.jpg 44.jpg

Igazság szerint tejfel helyett szívem szerint egy tubus krémsajtot kevertem volna bele, de az nem volt itthon.

A fehérjét előírás szerint kemény habbá vertem. Ez most utólag már tudom, hogy hiba volt, mert a keményre vert hab összeesik, amikor belekeverik a tésztába. Hiába, a mester is tévedhet néha ...

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Kivajaztam egy pontméretû jénait, és vajon palacsintasütõben elkezdtem kisütni a tésztát. A serpenyõt és a jénait egymáshoz kell választani, hogy a palacsinta pont beleférjen. Minden lepényt megtöltöttem bõven a spenótkrémmel (jutott vagy 3 púpos evõkanál mindegyikbe), kicsit elsimítottam rajta és feltekertem, majd a jénaiba passzintottam.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

A mester receptje szerint ennyi tésztából mindössze 4 nagy lepény kell sütni, de nekem végül 7 lett, amibõl hat fért pont a jénaiba, a hetediket gyorsan megettem a nyomok eltüntetése végett ...

24.jpg 23.jpg 25.jpg 26.jpg

A palacsintákat szeletelt sajttal letakartam, és betoltam a 180 fokos sütõbe 25 percre, illetve míg a sajt a tetején felhólyagosodik.

Hogy a recept eredete se vesszen homályba, ezért a könyvvel együtt tálaltam magamnak.

32.jpg

Lévén a palacsinta kerek, ezért felcsavaráskor a két végén csupán egy réteg tészta van, ezért oda több töltelék is jutott :)

30.jpg

Érdemes megcsinálni, ha szereted a spenótot és a habos, könnyű palacsintát (omlettet)!

57 komment

Címkék: spenót tej olaj tojás tejföl parmezán élesztő bors vaj cukor fehérbors szerecsendió tejfel rétesliszt feketebors palacsintasütő pecorino romano Váncsa

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr327164617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vaczak2 2015.03.07. 11:19:51

Hallihó!

Ez király cucc.

Rendszeresen hasznosul nálunk is hasonlóképpen a spenót, és igen krémsajttal sokkal finomabb. Néha, ha nagyon dőzs van, némi durvára tört diót is teszek a spenót közé. (fenyőmag kellene de sajnos nem vagyok bukott bróker).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.07. 11:30:41

@Vaczak2: A dióféle remek ötlet!!! A következőbe teszek is :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.03.07. 11:37:09

Köszönök szépen!
Príma étel. Sajnos...
@Vaczak2: Egy srófra jár az agyunk, én egy kis rikottára gondoltam belevalóként. Fenyőmag helyett meg lehetne beletenni mandulát.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.07. 11:52:02

spenot a kedvencem
en pizzan rendelem:)

Vaczak2 2015.03.07. 12:25:29

@hagyma: A spenótos pizza életem egy meghatározó élménye volt vagy 25 éve. Szigorúan mazsolával.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.07. 12:36:21

@Vaczak2: 25 eve meg pizzat sem ettem
mazsolaval semmikeppen:)
ma sem vagyok nagy pizzas, de ha rendelek cask spinach alfredo:)
es a papa johnstol
ezt a palacsintat nagyon ennem , de lusta amerikaimagyar ma rendel egy spenotos pizzat

süllőcske 2015.03.07. 12:48:21

@Vaczak2:
Amióta beszéltél erről, olvastam valahol mazsolás parajt, de sajna, most nem jut eszembe, csak az, hogy valamely régies recept volt, és azonnal rád gondoltam.
Tegnap a zöldfűszeres pontyfasírtba krémsajtot kevertem, mivel könnyed, lágy állagot szerettem volna és a kenyérfélés dúsítást, a tojás jelenlétét nemigen kedvelem, a kérges, szaftos, friss, késsel vágott fasírt a gyengém.
Jó lett, megérkezett lányom szerette, soffrito alapú, gombás, paradicsomos raguval ettük.

süllőcske 2015.03.07. 12:50:12

Posztétel pedig csucsu.

Fenchurch68 2015.03.07. 12:52:20

Ez jó! Emberem nem eszi meg a spenótot csak úgy magában, de ez a verzió szerintem lecsúszna. Ha mégsem, több marad nekem :)
Azért mi is eszünk ma zöldet, a baconba csavart csirkemáj mellé vajas brokkoli lesz a köret. Pirítok egy marék mandulaforgácsot a tetejére, nagyon feldobja.

Szurkoljatok, holnap lesz a nevenapja a drágának, és elszántam magam életem első szilvás gombócára. Gondolom, nem egy nagy trouvaille, exanyós hetente csinált, ezért nem volt értelme megtanulnom :) Viszont, ha már spenót, egy részét majd megcsinálom magamnak spenótos gnocchinak, köszönöm az inspirációt.

Vaczak2 2015.03.07. 13:09:04

@hagyma:
25 éve kb. a Múzeum körúti Zodiacban ettem spenótos pizzát.(ha jól emlékszem.
@süllőcske:
Na, ezért érdemes élni... Feleségem honosította meg nálunk a tejszínes-fokhagymás-spenótos metéltet hatalmas aranymazsolákkal meghintve. (Mondjuk ő banánnal eszi a rizst jelenleg is, pedig nem afro-ázsiai hanem rendes nógrádi magyar.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.07. 13:22:09

@Vaczak2: mondtam, sose voltam pizzas...
manapsag is evente ha haromszor eszem

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.07. 13:52:15

@Kató néni: A szilvásgombóc tésztájának a titka a disznózsír. SOK! Akkor nem fog ragadni és könnyű lesz! (A felesleg meg kifő a vízben, de nekem nem szokot felesleg lenni :)
Spenótos gnocchi a kedvencem. Van is valahol egy posztom róla.

Fenchurch68 2015.03.07. 14:19:56

@Andrass9: Kösz a tippet a disznózsírral, akkor még gyorsan lemegyek, háromig nyitva van a csinos hentesfiú.
A kedves nem szilvásan szereti a gombócot, hanem szilvalekvárosan, tegnap elmentem a piacra, gondoltam, itt azért nem lesz nagy kihívás tisztességes szilvalekvárAt kapni - de az volt. Tiszta mázli, hogy egy környékbeli falusi zeneiskolának épp most passzoltuk le a régi nyomtatót, és mikor nagyon hálálkodtak, gyorsan mondtam, mit adhatnak érte cserébe :)

Benikuty 2015.03.07. 15:23:26

@Kató néni: Bükkzsércen világbajnok szilvalekvárt csinálnak :)...csak egy ugrás.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.07. 15:41:53

@Benikuty: És azt a helyi CBA-ban árulják, vagy a kocsmában?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.07. 16:10:41

ferfi nem eszik gombocot
az gyereketel

Benikuty 2015.03.07. 16:30:39

@Andrass9: a faluban, ami az erdőn keresztül közelíthető meg Miskolc felől. Tele szexuálisan túlfűtött nősténymedvékkel, akik a veres szakállra gerjednek :D

Benikuty 2015.03.07. 16:32:24

@hagyma: csak bolondgombát, amitől ilyen kapitális faszságokat zagyvál össze...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.07. 16:55:05

@Benikuty: hat gomba meg cask cask aki szeretei
en nem, bar levesnek kedvelem
gomboc, palacsinta sajtos teszta gyereketel
ez van
ettol meg ehetik felnottek is
banomen?
vannak ferfiask akik csokit meg kakaoscsigat esznek
ez evolucios problmema, vagy szexualis

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.07. 17:03:01

amugy patazitaellenessegem ellenere pl ebbe a palacsinntaba a spenot melle el tudnek kepzelni gombat

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.07. 20:10:22

Andras, ne mar, hat nem tudod a pa,acsinta ket veget behajtani, mint a hortobagyiet????

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.07. 20:22:03

@~~Babette~~: Mi már gyerekkorom óta zsírral készítjük a tésztát:
80 dkg krumpli megfőzve, meghámozva, átpasszírozva
30 dkg liszt pontos mennyiség kiderül kidolgozáskor
7-10 dkg disznózsír (a fiam 7 én 10 dekát adunk hozzá)
1 tojás

Nem ragadhat, amikor kidolgoztad, de ne legyen kemény, tehát kicsit kevesebb liszttel kezdjed.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.07. 20:23:31

@~~Babette~~: Szégyen, de eszembe sem jutott. A hortobágyit pedig háromszögelem, nem tekerem fel.
Különben is így volt pont jó!!! :)))

susztertangó 2015.03.07. 21:00:54

Időnként arra gondolok, hogy hagyma kis Hával, nem is Onion hanem Mellon. :-(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.07. 21:08:29

@susztertangó: Szerintem inkább squash or pumpkin :)))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.07. 21:09:12

@~~Babette~~: dragam, engem nem
felsorolt etelek gyerekeknek jo
/mondjuk lehet nekik sem, de hat lehet geyerek aki szereti a szilvasgombocot, pl a padlasban
felnott ferfi nem eszik ilyen marhasagokat
a nudlit meg elfogadom/nam/
ha' most gondolj bele 52 evesen megyek haza a melobol, farmrol stb es a vacsora szilvasgomboc..
ertelmezhetetlen
ha vannak gyerekek meg hat usse ko, ha van az is a foetel utan

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.07. 21:10:35

ha lenne 2 kiskorunk nem titanam le Maryt a szilvasgombocrol, de nincs, es amugy sem tudja mi az hala egnek

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.07. 21:59:49

amgy nincs vele baj
cask desszert
ma valami kuloleges csirkecomb less, nem arulja el milyen
tuti valami magazinban olvasta
majd elmondom ha less ra igeny
naomost ha megis benosulnetek KY-ba, a felesegeteket rogton tiltsatok le a magazinok olvasasarol
es nem viccelek!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.07. 22:07:04

@hagyma: Szerintem ezt akkor is alkalmazni kell, ha NEM KY-ből nősül az ember :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.07. 22:14:56

@Andrass9: hat de en oda nosultem, megha NC--ben is lakunk par eve
ne tudd meg milyen kulonleges szappanaink, mososzereink vannak, es coconut mamat kovetve mennyi helyen van kokusz
most eppen egy kokuszos vizben ul a kadban
/de igy szeretem/
mondjuk az mas kerdes ha a csirkecombra I kokoszt tesz nagy valoszinuseggel lelovom
viszont ezt O is tudja
de kivancsi vagyok az ujitasra
majd elmondom
egyelore egerke a kadban van:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.07. 22:24:19

@hagyma: Pedig az a kókusz nem is ártana a csirkének ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.07. 22:28:52

@Andrass9: semminek sem art, de a faxom magazinok altal mar mindenbe kokuszt tett/coconut mama/
neha jo is, de nem allandoan
egyszer elovettem a remingtonomat es kozoltem vagy a kokusz vagy O:) vagy beadom a valokeresetet
jelentosen megcsokkent a kokusz felhasznalasa a nekem feltalat etelekben
nade ma kiderul mire keszul a csirkecombokkal

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.07. 22:48:10

@hagyma: Jó étvágyat hozzá. Én meg elhúzok durmolni ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.07. 22:50:35

el kezdte kesziteni es szoas szerint, kizavart a konyhabol
majd beszamolok
joeccak
/ja es sullocske halasposztjat olvasnam/

susztertangó 2015.03.07. 23:46:39

@hagyma: A kivehetőajtós hol van?:

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.08. 02:33:39

@susztertangó: nem vasedeny?
remek csirkecomb lett valami zold tesztaval
kiskaposzhtagombocokkal, es gombaval/utobbinak nem orultem, ki is beszeltuk O sem szereti/
de osszessegeben remek vacsora volt

Fenchurch68 2015.03.08. 08:46:43

@hagyma: Hű, akkor én valamit nagyon elszúrtam, most kellett kiderülnie két és fél év után, hogy az ember szexuálisan kihívásokkal küzd :D
(Csokit és kakaós csigát is enne, ha hagynám szegénynek. A gombóc is csak a névnapjának köszönhető, sikeresen fogyasztom, de ha májusban elkezdődnek a Tátra-túrák, a gerince miatt nem ártana addig még fogynia...)
A gombóc elé fog kapni egy jó masszív marhahúslevest, remélem, hogy akkor nem kell aggódnom a teljesítőképessége miatt :DDD

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.08. 12:30:53

@Kató néni: marhahusleves nagyon rendben van, tegyel bele veloscsontot is
a velo mehet piritpsra es gomboc mar nem is kell
kakaoscsiga gyereketel
csoki joint utan megbocsajthato

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.03.08. 13:24:21

Köszönök szépen!
Boldog nőnapot kívánok minden kedves érintett olvasónak!
Gyönyörű idő van, menni kéne a kertbe, de a lábam éjszaka megint rákezdett. Nem vészes, de melózni nem indulok el így. Kistesóhoz azért átsántikáltam, vittem neki nőnapra primulát, tegnap vettem olcsón a piacon.
Most főzöm éppen az alaplét a hétfőn beszerzett alapanyagból, poszt lesz belőle.

Benikuty 2015.03.08. 14:32:04

@Waka: alapjában véve elég rendes testvér vagy, nahát...csak ne madáreleséget kotyvassz, ha képes vagy megállni :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.08. 18:29:46

@Waka: @Kató néni: Alaplé, húsleves :) Tegnp megfőztem a marhacsontot, ma pedig lábszárból egy igazi erőlevest a csont levével.
Jelentem, a darálthúsos/tojásfehérjés tisztítás működik! A gyerekek nem sokat hagytak belőle ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.03.08. 18:39:02

@Andrass9: Az én alaplém halból főtt, tiencsini halászlé lesz. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.08. 19:19:24

@Waka: hat kinai halaszlet tuti nem ennek

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.08. 19:58:15

@Waka: Azt szívesen ennék, biztos jó lenne. Thai halas levest sokat ettem, kínaira nem emlékszem, de kínai étteremben is ritkán jártam. Akkor már inkább thai vagy japán :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.08. 19:58:50

@hagyma: Pedig egymiliárd+ ember nem tévedhet ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.08. 20:23:17

@Andrass9: esznek azok osszevissza mindet
ha halaszle, akkor legyen Magyar
ponty-keszeg-haRCcsa-ikra tej stb.
en eszek neha kinait, de halle szoba nem johet nalam
egyebSt is ovatos vagyok, nagyon megnezem az ettermet, hol eszek, ha eszek
mas kultura, mas higyenia

Topy 2015.03.08. 20:26:34

@hagyma: és a velősgombóc? :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.08. 20:32:50

@Topy: haggya logva
nem kell gomboc!!!
a gomboc egy hulye etel
de gyerekeknek megbocsajthato
a rantott velorozsat nagyon szerettem
a gombocot sosem, akar a grizes tesztat sem
viszont a nudlit szeretem, bar valoszinuleg mar eletemben nem fogok enni
se gombocot se nudlit

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.03.08. 20:57:40

@hagyma: Nem is nagyon jutna.
@Andrass9: Ez is inkább thai lett, de a gyömbért meg a csilit Tiencsinből kaptam.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.08. 21:08:02

@Andrass9:

Hal, hal, hal, meg nem probaltam, de szerintem nem tudnam megunni.

Ma tengergyumolcseis teszta volt, fokhagyma, chili, bor, tejszin, sajat "vegeta", es ket nagy marek petrezselyem.
Mostb gy erzem, megeszem a maradekot, aztan holnap ebedre majd kitalalok valamit.

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.08. 21:08:32

@Waka: na az kelle tt vo,nameg bele, gyomber, de aznem volt itthon.

susztertangó 2015.03.08. 22:47:50

Nu, ez valamivel jobb, bár az én izlésem szerint túl sokat hadovál(!) a kezével.
www.youtube.com/watch?v=HFhIph4m75U&feature=youtu.be
Nekem ez jobban teccccc!
www.youtube.com/watch?v=pie9cHezchM

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.08. 23:59:09

@Waka: nalam nincs keleti nyitas
/nem mondom hogy sosem eszem japan vagy kinai kajat, de nem a vilagom/
@susztertangó: hat erre rakattintottam, tobbet nem teszem

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.09. 07:23:56

@susztertangó: Az elsőből tíz másodpercet bírtam, dea második aranyos volt. És találtam emiatt egy nagyon jót:
www.youtube.com/watch?v=GEuXkOdkOv8

Fenchurch68 2015.03.09. 09:27:06

@Andrass9: Köszönöm a zsíros tippet, könnyű lett, finom, és nagyon könnyű volt kidolgozni. Exanyóst kérdeztem meg először, hogy ő hogy csinálja, és ő nem tesz bele zsírt - akkor valószínűleg ezért készít jóízű, kemény ágyúgolyócskákat :)
Végül is vacsora lett belőle, mert a szép időben felmentünk Hollóstetőre hóvirágot nézni, és visszafelé az ember orvul elvitt a csülkös helyre kései ebédre. Elővigyázatosan köret helyett egy káposztasalátát kértem, de így is dobozolás lett a vége.