Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Makréla fóliában sütve

2015.03.03. 07:00 Andrass9

A madarasban jártomban elütött egy szép lepényhal, és ha már ott voltam, egy makrélát is magamhoz vettem. Még soha nem ettem, de sokszor kacérkodtam vele. Azt mondják, nagyon olajos a húsa, és a legtöbb Omega-3 ebben a halban van.

17.jpg

Hát olajosnak olajos volt, az Omega-3-at nem láttam ...

Sokat tûnõdtem, hogy készítsem el, végül a borítékos módszert választottam. Ezt ifjúkoromban még szimplán fóliában vagy sütõpapírban sütésnek hívták, csak a franciák rászoktatták az éttermeket (meg a gasztroszagértõket), hogy az bizony egy boríték. Na jó ...

Megírtam a levelet 1 személynek.

  • 1 db makréla (ez 15 deka volt)
  • kis csokor petrezselyem
  • 1 szál zellerlevél
  • újhagyma
  • fél citrom
  • kakukkfû
  • csiliszószok
  • só (ez a himalája só jó sós!)

10.jpg

Megpucoltam a halat, kivettem a belsõséget belõle (nincs úszóhólyagja!), kivágtam a kopoltyúját, szemét. Tulajdonképpen levághattam volna a fejét, mert alig van benne valamennyi hús. Centinként bevagdostam mindkét oldalról, hogy a só jobban átjárja.

11.jpg

Ekkor jutott eszembe, hogy van ám nekem marokkói citromom, amit tavaly tettem el, és még nem is használtam semmire, így újragondoltam a hozzávalókat. 3 szeletet kivettem a sóban eltett citromból (a levét elnyalakodtam, mert finom savanyú-sós), újhagymaszár és mogyoróhagyma került még a deszkára.

12.jpg

Alaposan bedörzsöltem a halat sóval, és elmentem egy órára sétálni. Sétálni??? Frászt! Lementem a kifőzdébe egy kis rántott gombára és majonézes krumplisalátára :)

Amikor újra kezelésbe vettem, leöblítettem róla a sót, szárazra töröltem. A fóliára rászórtam a hagymaszár és a hagymakarikák felét, majd ráfektettem a halat. Beletömtem a hasába a citromgirizdeket és a petrezselymet. Nagyon pici a hasa, kevés dolog fér el benne.

13.jpg

Kanalaztam rá kevéske édes csili szószt, meg a másikból is. Rátettem a maradék hagymákat, kétoldalra a zellerlevelet és a maradék petrezselymet.

14.jpg

Becsomagoltam a fóliát Rázártam a borítékot a levélre, hogy ne tudjon a sok szöveg kifolyni, és ment a sütõbe 180 fokra 20 percre. Ekkor átvettem, felbontottam, elolvastam, majd meglocsoltam a csipmentes csiliszósszal.

18.jpg

Visszatettem még 5 percre, de már nyitva (és a levéltitok????). A levélzöldet félrehúzva kiürített hasával egy kis jázminrizsen tálaltam magamnak.

15.jpg

Hosszú munkával szálkátlanítottam minden falatot, és ezért nem fulladtam meg :)

16.jpg

Nagyon kellemes testes állagú hal vastag kiadós hússal - alig van veszteség. Az illatok, amiket a fûszerek generáltak, igencsak felkorbácsolták az étvágyamat, amit ez a csodás étel végül is csillapított. A szaftja fenomenális volt, a rizs jó szolgálatott tett a felszívásában.

Tanulság(ok):

Ha valaki nem szereti a halszagot, ez a hal igencsak erõteljesen halszagú. Ez nem azt jelenti, hogy nem volt friss - csillogott a szeme szépen, csak alapból halszaga van. Mintha tőkehalmájat bontanál fel ...

Ha ismered a szálkáinak struktúráját, érdemes sütés elõtt kifilézni, mert veszteség nélkül meg lehet úszni a szurkálást. Én nem ismertem, így harcoltam a tüskékkel :) (Nekem ne jöjjön senki az irdalással - az csak neki mûködik!)

36 komment

Címkék: kakukkfű újhagyma makréla mogyoróhagyma zellerlevél csilipaszta sós citrom petrezselyem levél marokkoi citrom

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr657141553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süllőcske 2015.03.03. 10:46:13

Jó kis étel.
A makrélát olyan frissen nem tudjuk beszerezni, mint kellene.
Ha nagyon friss, ízei gyönyörűek, lazán, parázson hirtelen sütve.
Ha állottabb egy kicsit, a melegfüstölés a legjobb neki.
Másodsorban számításba jöhet boros, savas közegben rövid párolás.pl sűrített bor
Serpenyőhöz filézni kell, citrusos, zőldfűszeres pác, olívaolajon pirítás.
Borítékba csak akkor tenném, ha még élve láttam.
Igen zsíros, és e zsír íze hamar felerősödik, először csak jó makrélaszagú, majd nagyon halszagú, később émelyítő, avas tud lenni. Figyelni kell, mit vesz az ember.
A szálkák kérdése filézéssel rendeződik.
A füstölt makra nemcsak magában jó, hanem egy sereg más étel is készülhet belőle, variálható.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.03. 10:58:40

@süllőcske: Szép jónapot!
Mivel makréla még nem volt a kezemben, ezért volt e próbálkozás. Ritka az alkalom, hogy a feleségem nincs itthon, és lehet halszagú a konyha :)
A citrus ízt a marokkói citrom biztosította.
Fogok még kisérletezni, ha a fiam hajlandó betársulni a fogyasztásához (a lányokra nem lehet számítani). Akkor figyelembe veszem a tanácsaidat is, amiket köszönök!

süllőcske 2015.03.03. 11:01:59

Különben, ahogy itt elkészült ez a hal, nekem nagyon tetszik.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2015.03.03. 11:21:59

Nagyon jó böjti étek tippet kaptam! :)
Ráadásul marokkói sós citromom is van egy kevés (igaz, Szegedről), úgyhogy izgalmas ízkombináció lehet ebből.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.03. 12:49:25

az Omega-3 az az ejszakai orszagut volt
jol nez ki a hal, de halugyben meg kezdes elott erdeme sullocskevel konzultaciot folytatni:)
en makrelat meg cask konzervbol ettem, pedig van itt boven az oceanban, ezt paradicsomban szeretem

Fenchurch68 2015.03.03. 13:09:59

Makrélát eddig csak füstölve ettem, úgy nagyon bejön, én szeretem, ha egy halnak halszaga és halíze van.
Sajnos az ember nem eszik meg semmilyen halat, ami szálkás vagy halszagú, vagy éppen füstölt. Engem elvisz füstölt pisztrángozni, de akkor ő a patak túlsó partján ül, amíg le nem nyalogatom a papírt is.
De milyen unalmas lenne az élet, ha teljesen egyformák lennénk, és ugyanazt szeretnénk enni is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.03. 13:20:52

@Kató néni: hidd el ugysem unalmas:)
Mary szerelmunk hajnalan megette a zuzaporkoltemet, bar lattam nem tul lelkes
es miutan kifaggattam, megmondta, hogy nem eszik semi belsoseget
meg negprobalkoztam egy koromporkolttel
hat azt se:)
mara odajutottunk, hogy ugyanazokat esszuk szivesen
halat nagyon ritkam
/najo szrdiniat es ruszlit en eszek O nem, lsd makrela konzerv paradicsommartasban/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.03. 13:54:32

@PO: Az én marokkói citromom is szegedi ihletésű :)

Fenchurch68 2015.03.03. 15:01:54

@hagyma: Nagyjából mi is ugyanazt (hehe, persze, mert én főzök többnyire), de én szeretem a füstölt halat, az olajbogyót, az aszalt paradicsomot, a tengeri herkentyűket, a zöldbabot, a juhtúrót. Viszont nem szeretem a kaprot, koriandert, tökfőzeléket, lencsét, palacsintát, narancsot, rizst bármilyen formában. Ha én vásárolok, veszek koktél-paradicsomot meg kávét, bár én nem élek vele; ha meg ő, akkor beállít egy vödör ruszlival, pedig a világból ki lehet vele kergetni.
Aztán néha beleeszünk egymás kajájába, így derült ki, hogy tulajdonképpen szeretem a sült kolbászt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.03. 15:16:08

@Kató néni: a sult kolbasz jo, ha jo a kolbasz
Mary tartozkodo a"nyers" dolgoktol es a belsoegektol
szalamit sem eszik
de ez nem problema,azt en eszem ha egyedul vagyok + kenyer + sajt
ha "rendes" fozott-sutott etelt eszunk akkor tok egyforman szeretjuk, legyen az Magyar vagy amerikai
hat es ugye a belsoseg
30 eves koromig utaltam a tokfozeleket/a kapor szagat nem birtam/ es egyszer vendegsegben az volt
vendegsegben enni kell...
qrwa jo volt
most a kedvenc fozelekem
rajottem a problema egyreszt eletkori, masreszt a napkozis tokfozelek...
halat nem eszunk gyakran, de meg igy is tobbet mint a hazaiak
rizs sincs gyakran, krumplisak vagyunk
halnal nekem az is fontos, hogy szep legyen
ez a makrela eleg tomeghal de nekem tetszik
a kedvencem a tengeri suger /mondjuk az eleg ronda, de jo/ meg a harcsa
ponyto sosem szerettem, de halaszlebe kell, de az itt ismeretlen fogalom:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.03. 15:17:47

ja, amugy a makrela a kedvenc konzervhalam

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.03. 15:24:27

most tacot eszek
eleg jol osszeraktam
es sok fott kukorica

Ugyandehogy (törölt) 2015.03.03. 17:01:30

Egy idoben volt a lidliben fustolt makrela, de mar nincs:-(

Mondjuk abban nem volt szalka, nem tudom,hogyan.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.03.03. 17:38:41

Köszönök szépen!
Nagyon jó ez a hal, a fűszerezés is éppen kedvem szerint való, bár a makréla tényleg intenzív illatú tud lenni.
@~~Babette~~: Melegen füstölték a halat, és még azon melegében (míg még puha volt) a hasa felől kiszedték a gerincet, meg a szálkákat, úgy, hogy a hátán a bőr ne szakadjon el, aztán visszahajtották az oldalát. Utána a vákuumban szépen összegyógyult, mintha mi sem történt volna. Én pisztránggal csináltam ilyet egyszer, gyötrelmes munka volt, bár abban szinte nincs szálka (legalább is klasszikus Y).

süllőcske 2015.03.03. 19:43:04

Szegedi Metróban füstölt makra szinte mindig van.
Jó nagyok, félkilás darabok, egy komoly, vodkával, pálinkával felszerelt egyént igényelnek.
Forró pirintós, torma, miegymás. De főleg szívbéli, jó barát, ha érkezik.

süllőcske 2015.03.03. 20:16:15

Anahita most éppenséggel pontytepertőt süt. Ez persze nem a vendéglősi, paníros túlsütés, hanem a lassú, kis tüzes aranybarnás, panírozatlan mód, kell vagy egy óra a csemege elkészültéig.
Na, most ezt egy kis lilahagymával, kenyérrel beropogtatni az önarcképbe, ehhez már bor se baj.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.03. 20:20:44

@süllőcske: Fűűűű!!! az jó lenne :)
Azért én sem panaszkodom: gyönyörű márványos bélszínérméket kaptam a Nagycsarnokban jóáron. Csináltam hozzá zöldborsmártást és egy naaagy vegyes salátát. Beebédeltünk rendesen, és még tudtam a gyerekeknek is lefagyasztani a húsból :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.03. 20:23:50

@süllőcske: Ezek a halak hidegfüstöléssel készülnek?
Csak mert elkészült a hidegfüstölő adapterem a grillhez, amivel már meg is füstöltem egy kis kacsamellet meg marhanyakat. Valamint rengeteg csilipaprikákat, darabka sajtot és fokhagymát. Gondoltam kéne halat is füstölni, de azt nem szereti a feleségem ...

süllőcske 2015.03.03. 20:46:54

@Andrass9: Gondolom, labirintusod van.
A hidegfüst, csak kevés halfajnál működik, nem egyszerű dolog.
Makrát melegen füstölj inkább, csakúgy, mint pisztrángot.
Hidegen lazacot jó, meleg+hideg angolna esetében, tokot lehet hidegen, de ez nem olyan könnyen kikísérletezhető.
Lazacot tesztelj, szerintem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.03. 20:52:23

@süllőcske: Igen, a füstgenerátor az labirintus, de a gömbgrillt kellett átalakítanom, hogy férjen is bele valami (például kolbász, ha netán azt füstölnék :)
Lazacot meg fogom próbálni egy kis sárgabarackfa füstön, köszönöm a tanácsot.

süllőcske 2015.03.03. 20:58:47

@Andrass9:
No, ha irigyeket szeretnél,és bolygóközi utazásra vágysz, csak rajt'!:))

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.03.03. 21:04:24

@süllőcske: Felkötöttem egy partedlit, olyan ízesen beszélsz róla...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.03.03. 21:05:11

@susztertangó:
Ez a tartalom jelenleg nem érhető el
A keresett oldal nem jeleníthető meg. Az okok a következők lehetnek: az oldal ideiglenesen nem érhető el, megtekintése nem engedélyezett, vagy a hivatkozás hibás/már nem létezik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.03. 21:29:14

@süllőcske: Igyekszem! Először azonban meg kell kóstolnom az első füstölményemet, ami még levegőzik a füstölő után. Ha az beválik, lesz poszt meg sok-sok finomság!

Fenchurch68 2015.03.04. 08:07:43

@Andrass9: Vigyázz, mert az összes kocsmatöltelék (velem az élen) menedékjogért fog folyamodni hozzátok!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.03.04. 20:40:01

@Andrass9: Egy megfőtt már, egyet szombaton mixelek, de amire vársz, az csak vasárnap/hétfőn lesz kész. Nem lehet folyton csak főzni, meg is kell enni az eredményt. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.04. 20:52:57

@Waka: Nálunk finom lett a hús, már félig megírtam a posztot, utána megfőztem az év első friss spenótját (amiből NEM lesz poszt).
Enni viszont elmentem a Patak bisztróba egy jó rántotthúsra :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.03.04. 21:09:06

@Andrass9: De jó neked. Én meg ropogtathatom a zöldséget. :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.03.04. 21:13:12

@Waka: A napokban főztem egy paellát csak zöldségekkel (köretnek a libaszárnytőhöz). Lesz belőle poszt, hogy ne szenvedj :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.03.04. 22:45:28

vacsora pasta primavera
kolbasszal
csirkevel jobban kedvelem
süti beállítások módosítása