Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @old forester: A szomszédasszony főzi gerslivel, én csak a sóletbe teszem. Nem rossz űgy sem, bár ... (2019.11.19. 00:51) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • jegeskaveee.: @kobold63: Apukám igen szerette a sajtlevest. Én egy nagyon egyszerű változatát csináltam neki. Va... (2019.11.18. 06:33) Lecsós csirkemáj
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta
  • látjátok feleim szümtükkel: vörösbor(de)minőségi: Hehehe. Nem is rossz ötlet. Kéne egy kis csili? Nyomjuk meg a gombot, de c... (2019.11.13. 10:38) Sült paradicsomok - üvegbe zárt nyár

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (365) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Sajtos makaróni

2015.02.25. 07:00 Waka

Mac & Cheese avagy sajtos makaróni. Vagyis hát majdnem, de erről majd később.
Részben magam vállalta, részben kényszerű böjtre adtam a fejem. Szezonja van éppen, de ilyesféle skrupulusaim nincsenek, lévén, súlyosan vallássérült vagyok. Nincs könnyű dolgom tekintve, hogy a köszvény miatt a zöldségek jó része - hüvelyesek, káposzta és minden rokona, spenót, etc. - nem ajánlott. Végignézve a fennmaradó választékot, nem sok mozgásterem maradt, különösen úgy, hogy meglehetősen nagyétkű ember vagyok. A tejtermékek és a tojás tehát marad. Természetesen mindent magamnak köszönhetek, hosszú ideje jól voltam, azt hittem büntetlenül bűnözhetek. Hát nem, ezért most aztán törhetem a fejem a napi menü miatt, de még mindig jobb, mintha nem volna mit enni.
Szóval Mac & Cheese. Egy sajtmártás elkészítésén már régóta törtem a fejem, úgy terveztem, sült krumplihoz készítek ketchup helyett, milyen jó lesz rántott hús mellé. A hús ugyebár kiesett, a sajtszósz viszont remekül fel tud dobni egy csomó unalmas dolgot, akár egy OSB-lapot is ehetővé varázsol. Ahogy a recept után koslattam az Interneten, belefutottam ebbe a nagyon amerikai, nagyon sajtos makaróniba. Persze nyomban számos kérdés felvetődött. Először is ahány képet csak megnéztem, makarónit - legalább is olyat, amilyet én ismerek - nem láttam. Olyan szép combos csőtészta virított mindenhol a szószban. Gondoltam persze, Amerika, ott minden nagyobb, a makaróni is valami GMO szörny lehet. Mindegy, vettem szarvacska tésztát, tök olyan. Aztán a sajt. Cheddar kellett volna, meg valami jóféle zamatos kemény sajt, akár parmezán vagy pecorino. A lábam még nem jött teljesen rendbe, meg aztán táppénzen voltam, nem akartam messze kószálni, hogy aztán belefussak valakibe, és rajtam köszörüljék a nyelvüket a melóhelyen. A közeli SPAR-ba sétáltam el, úgy emlékeztem van sajtpult. Volt, de csak csomagolt sajtot árultak. Cheddar volt, igaz, nem valami csípős, két évig érlelt fajta, de beértem vele. Kemény sajtot ellenben nem kaptam. A tejes pultban volt valami szórósajt - a címke szerint különböző szárított sajtok keveréke -, meg Galbani Grangusto, amely "Félzsíros, érett, reszelni való kemény sajt", tojásból kivont lizozin enzimmel tartósítva, 18 deka 1100 Forint. Vettem hát 15 deka lakossági trappistát a közepes árfekvésből.
Innen már sétagalopp volt.

14.jpg16.jpg


Hozzávalók:
- 500 g makaróni, vagy valamilyen száraztészta kedvünk szerint
- 350 g különféle sajt (Cheddar és valami aromás, kemény sajt pl. Parmigiano reggiano, Grana padano, Pecorino romano)
- 50 g vaj
- 2 púpozott evőkanál liszt
- 5-6 dl meleg tej
- 1 teáskanál csípős paprikakrém, illetve fűszerek ízlés szerint
- só

1.jpg
A vajat megolvasztottam egy akkora lábosban, melyben reményeim szerint a kifőtt tészta is elfér. Ezzel egy időben a tészta főzővizét is feltettem, egy jó kanál sóval egyetemben.

2.jpg
Mikor a megforrósodott a vaj, beleszórtam a lisztet és világos zsemleszínűre pirítottam.

3.jpg
Folyamatosan kevergetve apránként hozzáadtam a meleg tejet - hideg tejjel könnyebben összecsomósodik - és közepesen sűrű besamelt főztem.

4.jpg
Továbbra is szakadatlan kutyulva három részletben hozzáadtam a lereszelt sajt háromnegyedét, mindig megvártam, míg az előző adag elolvadt.

5.jpg
Egy csipet sóval - így utólag lehetett volna kettő is - és egy teáskanál házi chilikrémmel ízesítettem és alaposan kiforraltam.

6.jpg7.jpg
A tepsit kivajaztam és megszórtam zsemlemorzsával.

9.jpg
A kifőtt tésztát a kész sajtmártásba szedtem és jól elkevertem.

10.jpg11.jpg
Belesimítottam a tepsibe és a maradék sajtot a tetejére reszeltem. Meg lehet szórni egy kis vajban pirított zsemlemorzsával is, ami aztán szépen rápirul a tetejére.

12.jpg
Hármas fokozaton 30 percig sütöttem.

13.jpg
Másnapra készült, frissen minden bizonnyal jobb lett volna, de megmelegítve sem volt rossz.

15.jpg17.jpg

56 komment

Címkék: makaróni vaj trappista grana padano cheddar parmigiano reggiano pecorino romano chlikrém szarvacska tészta mac & cheese

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr447212315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fenchurch68 2015.02.25. 08:29:43

Ha most nem lenne még egy adag a hűtőben, nekiállnék csinálni :) Ez egy igazi comfort food, a család nálunk kicsit szottyosabban szereti, és egy kis füstölt sajttal. (Nem-böjtölős időszakban pár szelet bacon is befér az aljára.)
Ha valamelyik leányka ilyet kér, már tudom, hogy valami szerelmi bánata van :D A téli depresszióra is nagyon jó a hatása.
A chilikrém remek ötlet, kipróbálom legközelebb.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.25. 09:36:10

Ez volt a gyerekeink kedvenc étele! Sok-sok éven át cipeltük amerikából nekik. Dobozban árulják 50 cent egy kétszemélyes adag, amiben ez a könyökmakaróni van (kanyarcső, szarvacska), valamint egy zacskóban por, amihez vajat és tejet kell adni. A tésztát otthagytuk a lányomnak, csináljon belőle tésztasalátát a vendégeinek, de a zacskókat hazahoztuk. Évekig kerestük az eredeti Kraft receptet, mígnem megtaláltuk a titkos összetevőt: egy teáskanál mustárpor!!!!
Persze a bolti, az csak cheddalrból van, nincs benne extra keménysajt.
Talán az első étel, amit ők is meg tudtak maguknak főzni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.25. 09:36:54

Ja, és a maradékot másnap kis adagokban kirántották :)))

Fenchurch68 2015.02.25. 09:45:37

...és természetesen az odasült tetejéért és aljáért tömegverekedés tört ki, úgyhogy párszor nagy tepsiben ellapogatva sütöttem, hogy minél több ilyen felület legyen :)
Kirántva azért már kicsit durva. Bár, ha jobban belegondolok...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.25. 10:34:22

hat ezzel ugy vagyok, mint a rantott csirkevel
ha megkivanom, veszem keszen
2 dollar fel kilo

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.25. 10:43:26

akkor mar inkabb tojasos nokedli
azt nem arulnak

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.25. 11:29:30

makot betettem a fagyasztoba
Mary negint hozott egy vodor kaja
meatlof
krumplipure
vegyes zoldsegkoret
breadpuding
en meg varoom az eredmenyeimet, tegnapra igertek, de nem hivtak, az is igaz betakart minket a ho
ilyenkor az amerikaiak zom nem vezet hanem telefonal
en elvittem Maryt a meloba, de a vicc az volt hogy hazafele nem tudtam feljonni a dombon a kocsival, ezert lent hagytam a templonnal

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.25. 11:44:10

Köszönök szépen!
@Andrass9: Olvastam az egyik receptben, de így elsőre nem akartam sokat variálni.
@hagyma: Jobbulást!
Voltam az orvosnál, holnap mehet dolgozni. Nem nagyon hiányzik, belenéztem az OWA-n a benti postafiókomba, tele van.
Elmentem a csarnokba, vettem kölest meg barna rizst, két csokor petrezselymet. Mákot viszont csak darálva árultak a magboltban, majdnem fel volt háborodva a néni, hogy mit képzelek. Nyílt egy tej-sajtbolt, elég nagy a választék, vettem tíz deka kemény sajtot. Aszongya, Jantar parmezán. Hát, nem az, de jófélének tűnik, kemény, kicsit lábszagú, enyhén sós. Kipróbálom oszt meglátjuk. bevasarlas.tesco.hu/hu-HU/ProductDetail/ProductDetail/2004120219885

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.25. 11:44:49

@Kató néni: Frissen tocsogósabb volt, de megszívta magát az állásban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.25. 12:54:01

@Waka: tavaj juniusban voltam otthon, egyik legnagyobb problemam volt, hogy nincs daralaltlan
mak
mert en szeretem daralni/dednegyinal volt rendes mak a kertben/
ja sajtos macaroni itt nepeledel
foleg gyerekeknek/ez nem bantas en is kedvelem/
de itt nem erdemes foglalkoZni vele
bemegyek egy hiperbe es van keszen es lehet a tied job, az enyem tuti nem
na ezert szeretek/es nem/ gasztroblogokba jarni, mert most raizgultam a tojasos nokedlire naturlich fejes salataval, de majd Mary jon haza es hoz egy szatyor kajat nemi sorrel es ugyis elmaradf
raadasul nincs normalis nokedli szaggatom
a daralom az jobb mint a tied:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.25. 13:30:13

@hagyma: Az egész arról szól, hogy elkészítem az ételt és ezt másokkal is megosztom. Nyilván, ha sok pénzem és időm lenne, nem ezzel vesződnék, hanem éttermi tudósításokat írnék meg fesztivál-beszámolókat. Ezek híján marad a konyhai kísérletezés. Ha valakinek sikerül tippet adnom, már fél siker, ha nem, az eredményt akkor is megeszem. A mákot nem adom fel, valahol csak kapok.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.25. 13:30:45

@hagyma: Lehet kapni elég rendes nokkedliszaggatót a Kitchen, etc.-ben vagy a Linen&things-ben. Azt nem hiszem, hogy nálatok van Pier1. Néha még a közönséges szupermarketben is felbukkan a kitchen gadget osztályon.
A mák eláll egy darabig mélyhűtve. Ha még nem avas, akkor tán nem is lesz az, mire kiveszed. Bár nálad ezt nem tudni ... :)

Ha meg nincs szaggatód, kisdeszka és kés, ahogy nagyanyáink csinálták!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.25. 13:33:18

@Waka: Magyar hiper, Tellér (ami azt hiszem szlovén import).
Babette legújabb pogácsareceptjének harmadából kiflit sütöttem - életemben először. nem is lett olyan rossz :) A pogácsa fenomenális! Majd posztolom.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.25. 13:44:11

@Waka: ezt en ertem
de vannak bizonyos etelek, amivel velemenyem szerint ITT!!! nem erdemes bajlodni
es en ezt elmondom
hat a sajtosteszta es a rantottcsirke vezeto helyen all
ITTT
/ettermi tudositas nem rossz otlet, en nagyon szerettem a wttman fiukat, talan nepszabo?/
nekem van egy ilyen frusztraciom, hogy vonzodok a gasztroblogokhoz, dehogy miert azt en sem tudom/
@Andrass9: nincs normalis nokedliszaggato
sehol
meg az exnejem is otthonrol kuldetett
a makos teszta nem tema
mak fagyasztva
varoom a korhazi eredmenyeket
kajank tengernyi
meg a ruszlibol is van

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.25. 14:59:11

@Waka: hat en eletemben nem ettem sajtos tesztat amerika elott
en itt lek north carolinaban igen
nalunk volt turos teszta
kaposztascvekkedli
oh krumplisteszta
imadtam
makos
dios
lekvaros
sajtos sose volt
nem veletlen hogy te is angolul irtad a nevet
ez egy nepszeru gyerekkaja
de eszik felnottek is ketesegtelenul
en is kedvelem
aze' valami csirke ilyesmi kell melle

Fenchurch68 2015.02.25. 15:32:59

Mindenkitől elnézést kérek, akinek megbántanám az érzékenységét, de ez az étel tökéletesen alkalmas a PMS tünetek kezelésére, tapasztalatból mondom. (Feltéve, ha evés közben nem közli valaki, hogy ez mennyire hizlal. Ebben az esetben óriási hiszti, bőgés, minősített esetben maradék kukába kotrása és jénai földhöz vágása lehet a végeredmény.)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.25. 16:37:36

@Kató néni: A PMS különlegessége, hogy nem a csak az illető nő, hanem szűkebb környezete is szenved tőle. :D
@Az amatőr hagyományörző: Köszönöm!

Fenchurch68 2015.02.25. 16:55:55

@Waka: Hát még ha egy öttagú családnak csak egy hím tagja van!

susztertangó 2015.02.25. 19:17:07

@Kató néni: Tök píszi így kritizálni a családfőt.

susztertangó 2015.02.25. 19:18:11

@Kató néni: Ez lemaradt :-))))))))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.25. 20:11:50

Hu ezt nem szeretem, masnapra tok ize allaga lesz

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.25. 20:12:17

@Andrass9: ugye most mar erted a lelkesedesem:-)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.25. 21:39:07

@Kató néni: Szent Habakukk, szegény ember már életében készülhet a szentté avatásra.
@Benikuty: Köszönöm, olyan nagy gáz még nincs, csupán azért kérdeztem rá, mert ott jártam. Szerintem a piacon a kedvenc zöldségesnél lesz.

süllőcske 2015.02.26. 10:43:14

Ez biztosan csillapítja az éhet. Finom is.
Valaki mondja meg, köszvény esetén miért nem ajánlatos a leveles zöldfélék megevése?
Purintartalmuk okán nem hinném. 10 deka nyers anyag milligrammban számított purinja: káposzták 10-15, paraj 23, stb., alacsonynak mondható.
Rostanyaguk erős középmezőny, és szerintem, főleg nyersen éve,(gondoljuk meg, milyen tömeget képvisel tíz deka salátalevél), összességében olyan jó hatásúak az anyagcserére, fogyást is segítenek, hogy inkább köszvénybarátnak gondolnám őket.
A piros bogyósok pedig igazi gyógyszerek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.26. 11:46:47

az OK hogy minden interjualany nem borotvalkozik otthon/ tudom amgyartalan es van aki borotvalkozik/ de miert van minden reporter kezeben toll?
reggel 9-re less eredmeny@Waka: utalom mint grizestesztat
tejbe rizst szerettem
valahogy en a grizzel nem vagyok nexusban

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.26. 12:20:05

es meg a ho is betakart minket megint
vezethetek megint Marynek

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.26. 15:02:47

@hagyma: 3-5 cm várható. Azért az nem Boston a maga 170 centijével :)
Persze felétek nem gyakori a havazás, ezért valoszínűleg nem is takarítják olyan sebességgel, mint északon.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.26. 15:28:32

@Andrass9: hat legalabb 15 centi esett
es itt hegyek vannak
meg dombok
es igen maszekok takaritjak kis teherkocsikkal
mellekutcakat senki
a 170 centi az jobb
nem megyunk sehova, oszt kesz
de megoldottam, Maryt elvittem, fel tudtam jonni a dombra vissza
minden OK
/fel orat takaritottaam a kocsit, az amerikaiakkal ellentetben en nem cask a szelvedot torlom le/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.26. 15:30:24

az egesz parkoloban cask az en kocsim szintiszta:)
/ jo a masik ketto havas/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.26. 17:03:04

@hagyma: Én északon éltem, nekem a hó természetes velejárója a télnek :)
Mulattam a vejemen, akinek egy Nissan 350Z-je volt, egész télen lenn parkolt az alsó parkolóban, mert nem jött fel a kocsija a domboldalon. Pedig még le is volt tolva az útról a hó. Én meg a batár hátsókerékmeghajtású Volvómmal mindenhova el tudtam menni. Igaz, az 2 tonna és a svédek gyártották, akik tudják, mi a tél ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.26. 17:10:22

@Andrass9: na ez az
egy fronthajtasu automata Lancer keptelen megbirkozni egy ekkora dombbal
2 napja en is lent hagytam es setaltam
tuleltem
sima zsigulival ugy feljottem volna mint szel
nade
a kocsi jo, kenyelmes stb.
es egy evben van 3 ilyen napunk
szoval minden rendben
de ma feljottem
mikor majd kikoltozunk a hegyekbe veszunk valami nagy dogot 4 kerekhajtassal
ez alapveto

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.26. 17:14:34

@Andrass9: azert azt ne felejtsd el, it meg a varoson belul sincs 100 meter vizszintes ut
de ha kimegy 20 merfoldnyire az mar a dzsungel

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.26. 18:02:15

Köszönök szépen!
@süllőcske: Jó kérdés. A sóska és a spenót esetében az oxálsav lehet a hunyó, de a többinél nem tudom. Mondjuk nekem a salátákat eddig nem említették, csak a káposzta rokonait.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.26. 18:15:31

Olyan hihetetlen finomat főztem, egyszerűen nem térek magamhoz. Komolyan. Poszt lesz belőle.

vörösbor(de)minőségi 2015.02.26. 19:45:08

jó estét mindenkinek-abból is a legszebbet.

remélem nem ördögtől való,hogy ezt ide...de most kaptam én is és gondoltam hátha más is élvezné.

faluvegikurtaporta.blogspot.hu/2013/04/toltott-kenyer.html

susztertangó 2015.02.26. 19:58:42

Nem is tudom miért nem lehet felmenni a dombra hajtott első kerekű kocsival?. Ha csak a meredekség a gond és jók a gumik, évszaknak megfelelőek, akkor hátra arc és felmegyünk mint a villám...Sárga Villám: Trabant kombi, illetve a kocka Wartburg, ezek voltak a sajátjaim.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::Makacs egy pasi vagyok:
agygeneral.hupont.hu/49

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.26. 20:44:11

@vörösbor(de)minőségi: Ötletes, igazi bulikaja, szippantja rendesen a lét, ha éppen úgy esik.
@susztertangó: Egészen jó ez a Fiesta, bár én nem vagyok igen jártas a hazai popzenében. A próbán elénekelt dal... Hm... Kár volt megosztani.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.26. 21:33:02

@Waka: Te eléggé bátor vagy, hogy azután még meg mersz egy linket nyitni @susztertangó: -tól. Én is makacs vagyok, csakazértse kattintok!!! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.26. 21:36:26

@vörösbor(de)minőségi: Jól mondja Waka: igazi bulikaja soküsok töményhez. Vagy 3 percig néztem a nyitóképet, hogy mi a szösz ez, azután elolvastam a cikket, hogy rájöjjek. Biztos nem csinálnám meg, de hát olyan bedugdosott krumplit sem sütök, mint amilyet Waka csinált. Lusta vagyok ilyesmihez. Az igazi ürügyem persze, hogy nem ehetnék kenyeret :)
Allergiám nincs, amire hivatkozhatnék ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.26. 21:39:06

@hagyma: Mi sem az Alföldön lakunk :) Viszont most már nincs Z, mindkettőjüknek nagy 4wheel drive SUV-jük van. Azért a Volvó ott a garázsban, ha nagy a baj ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.26. 22:17:48

@susztertangó: azert nem lehet felmenni mert meredek havas jeges az ut es akar lenduletbol akar lassabban akarod, egyszeruen nem megy fel
holanccal biztos feljottem volna
amerikaban nem igazan divat a teligumi
itt a varosban tok jo ez kozepes telen nyaron
15 ev alatt ez volt a masodik, hogy nem tudtam feljonni
nem etvasz
@Andrass9: nekunk is kell, majd ha kikoltoztunk a varosbol
a lancer majdnem uj
grand am megerett a cserere, ahelyett less
a crown viktoria marad tartaleknak

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.26. 22:23:13

amugy kideritettek
ekcemam van

susztertangó 2015.02.26. 22:53:05

@Waka: @Andrass9: Azt írják, hogy feltették a 0.próbán készült próbálkozásukat és "Innen szép felállni." Sőt a Fiestáék sem zárkóztak el tőlük egy majdani közös kornyikálásra.De kik ezek a népek hallott róluk valaki valamit?

vörösbor(de)minőségi 2015.02.26. 23:10:50

@Waka: @Andrass9: érdekes amit írtatok-azt gondoltam nagyon szimpatikus lesz legalább nektek.
mert én nem mozdultam rá..és nem is tudom megmagyarázni.
nyilván a lustaság,mi más?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.26. 23:22:59

@hagyma: Hogy a francba nem vették azonnal észre???? Az ekcéma látszik is, lerohad a bőröd szép lassan :(
Egy jó barátnőnk, aki mellékesen természetgyógyász, meg kuruzsló is, semmit nem tudott kezdeni a saját ekcémájával, mígnem rájött, hogy neki a gluténérzékenység miatt van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.26. 23:24:47

@vörösbor(de)minőségi: Szerintem meg inkább elég értelmetlen kaja, mutatósság ide vagy oda.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.26. 23:32:14

@Andrass9: az okat nem tudjak/ezer lehet kemikalia stressz stb/
mint mondottam 5 eve volt eloszor
el is mult
most kaptam kremet/antibiotikumosat/
megint elmulik
azutan lehet 5 ev ,ulva visszajon
a lenyeg a ct semmi bajt nem mutatott ki, majam vesem gyomrom rendben
hat ez ilyen

vörösbor(de)minőségi 2015.02.27. 07:54:46

egyetértek.miközben olvastam,és sorolta a belevaló cuccokat-az jutott eszembe,hogy ezt amugy kenyérrel simán megenném....de nem akarnám sütögetni.itt lépett be a "mertlustavagy"...:))