Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: @Cpt. Flint: "...remélem, hogy van, aki elgondolkozott a tanácsaimon, a posztoló meg valszleg időv... (2019.06.25. 14:09) Fűszeres marharagu
  • kobold63: @Kumari aki Nilüfer: A rizs sok egyéb finomságot elbír, a különböző zöldségek lazítják és más ízt ... (2019.06.25. 09:55) Gazdag krumplistészta
  • Andrass9: @kobold63: Na látod! Tudta Inyesmester, mit kell használni :) Valami PIROSAT ... (2019.06.20. 15:04) Repül a, repül a ...
  • Waka: @Andrass9: Tegnap délután 3,3 mm, azóta semmi. A föld még nem túl száraz, minden szépen nő, de jöh... (2019.06.18. 23:34) Árva krumpli, bébicékla
  • Andrass9: @kobold63: A füredi piacot mi is szeretjük, de mindig elmegyünk a Liliomkert piacra, Káptalantótib... (2019.06.18. 14:39) Tavaszi üde és édes zöldborsóleves

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (66) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (5) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (6) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (33) babérlevél (34) bableves (3) bacon (32) Balaton (2) balzsamecet (11) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (44) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (8) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (23) bőrősháj (2) bors (226) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (63) citromfű (12) citromhéj (27) citromlé (35) citromnád (11) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (47) csilipaprika (42) csilipaszta (24) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (18) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (6) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (27) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (111) cukorborsó (7) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (17) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (49) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (33) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (87) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (6) filé (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (346) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (34) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (60) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (71) gyömbér (97) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (261) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) homár (3) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (17) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (35) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (4) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (64) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (7) kápia (25) kapor (31) kapormag (7) káposzta (13) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (23) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (7) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (64) köménymag (11) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (20) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (130) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (5) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (8) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (16) lilahagyma (33) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (37) lime levél (6) liszt (88) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (5) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (71) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (45) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (12) olajbogyó (6) oldalas (31) olíva (2) oliva (17) olívabogyó (3) olivaolaj (100) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (43) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (7) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (115) paradicsomlé (23) paradicsompüré (25) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parmezán (28) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (121) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (34) pirítós (3) pirospaprika (63) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (29) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (11) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (35) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (35) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (58) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (43) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (41) salsa (3) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (128) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (19) (209) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (15) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (38) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (55) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (27) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (75) tejfel (50) tejföl (73) tejszín (77) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (178) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (26) túrógombóc (4) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (39) újkrumpli (13) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (188) Váncsa (2) vanília (22) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (12) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (14) vöröshagyma (103) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (20) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (47) zellergumó (31) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (35) zöldpaprika (64) zöldség (3) zsálya (36) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (5) zserbó (2) zsír (51) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (4) Címkefelhő

Nyugdíjas ebéd

2015.02.11. 07:00 Andrass9

A hazai multiban jártam kenyeret venni (a közelben csak ott kapni azt a kenyeret, amit eszünk: Sváb Alpesi Parasztkenyér). Van ott egy katasztrofális hentespult egy idõs hölggyel és néhány hentessel, amit nemrégiben átalakítottak, így még rosszabb lett. Megütötte viszont a szemem egy tálban láthatóan frissen bontott csirkemellcsont. Ezt elhozom, mert imádom a könnyû csibelevest.

11.jpg

Olyan húsos volt, hogy biztos az idõs hölgy bontotta ki a mellfilét (aki látta õt nyiszatolni, az tudja miért mondom). Gyorsan össze is szedtem hozzá kevés apróságot:

  • 75 dkg csirkemellcsont
  • 1 duci sárgarépa
  • 2 kisebb gyökér
  • 1 zellerszár
  • 1/2 zöldpaprika
  • 1 vereshagyma
  • pirinyó szerecsendióvirág
  • 5 szem bors

10.jpg

Itt a cél, egy olyan leves, ami nem a fûszerek, hanem a hús és a csont ízét adja vissza. Nem is vacakoltam sokáig, megmostam a csontokat, meghámoztam a zöldséget (kivéve a hagymát), majd az egészet egy 4 literes fazékba tettem (a mellcsont rengeteg helyet foglal el). Felöntöttem 3 liter vízzel, sóztam és felforraltam.

A habját leszedtem, meg a zsírt is, ami kiolvadt a nyesedékbõl. 45 percig fõztem, és kész is volt. Azon hirtelenjében egy csontról lecsipegettem a húst és leöblítettem a lével. Annyira nem nagy ügy, hogy még képeket sem készítettem róla.

Másnap vettem lúdgége tésztát, mert elfogyott (meg betütésztát is, de ez irreleváns a poszt szemszögébõl). Ismét ettem vagy 2 tányérnyit, meg estére egy pohárnyit a levébõl.

Ma délben feleségem lecsapott a maradék két csontra a levesbõl, hogy készít valamit a rajta lévõ húsból. Szépen lecsipkedte az összeset.

12.jpg

Ebbõl is látható, milyen sokat találtunk rajtuk. Egy serpenyõben olivát melegített, majd rászórta a csirkehúst piritani.

13.jpg

Megszórta gyros fûszerkeverékkel, és tejfellel, savanyúval és csepp csilipasztával fel is tálalta magának.

14.jpg

Miért nyugdíjas ebéd?

A mellcsontért fizettem 128 forintot, fûszer, olaj volt itthon, a savanyút meg még nyáron tettem el. Vagyis tényleg kis pénztárcához volt méretezve szándékomon kívül. Meg én is nyugdíjas vagyok ...

120 komment

Címkék: bors sárgarépa olivaolaj gyökér savanyúság lúdgége mellcsont gyrosfűszer

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr47141243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.11. 17:37:52

Szép napot!
Príma leves, ilyenkor télen nem is kell jobb, majdnem vérré válik. :D Éppen egy kis 2013-as Pannonhalmi Tricollist kortyolgatok a hideg ellen. Ehhez nem kell tányér. Valakinek tölthetek?
Ha mellcsontot nem is sikerült szereznem, azért van nekem is egy-két levesötletem és alapanyagom, már csak idő kell hozzá.

Fenchurch68 2015.02.11. 18:19:40

@hagyma: Értettem, csak tréfálni próbáltam :)
Bő húsz éven át főztem sok válogatós emberre, most ez az egy igazán nem kihívás. Pláne, hogy időnként hazahord nekem olyan kajákat, amiről tudom, hogy a lakása három kilométeres körzetébe sem engedné be saját jószántából, de tudja, hogy én szeretem. Na jó, mikor az évfordulónkon pici egészben sült polipokat ettem, akkor hálás volt a gyertyafényes, félhomályos étteremért :)De nem tette kötelezővé a saját hagymás rostélyosát.
Nekem olyan öröm látni a lányokon, hogy a saját udvarlovaikkal is ezt a stratégiát követik. A nagyobbiké gluténérzékeny, a lyány megtanult a kedvéért úgy sütni-főzni. Nálam meg máshol pedig eszi a pizzát lasagnával.

látjátok feleim szümtükkel 2015.02.11. 18:26:02

@Waka:

Ha nem édes, akkor jöhet egy pohárral.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.11. 18:50:13

Leltem egy cikket. Aszondja, ezekkel az ételekkel fogyhat: divany.hu/alapkonyha/2015/02/11/qunioa/
A quinoa-val biztosan, 3000 Forint körül van egy kiló, mióta felkapott lett, az édesburgonya olyan ezer.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.11. 18:59:54

Közben a Lidl-ben ázsiai hét. Átnéztem az újságot, és valami nagyon nem kóser. Éppen osztriga- és halszósz ügyében kutakodtam. Van Thai Sauce mit fischextrakt és osztrigás szójaszósz. Magyarul gagyi utánzat. A top az aluöntvény wok. Jövő kedden megyek az Ázsiába beszerezni.

Benikuty 2015.02.11. 19:15:16

@Waka: Rákóczi téri kínai sokkal olcsóbb...

Benikuty 2015.02.11. 19:18:59

...és tartanak "Squid" fish sauce-t...jó áron.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.11. 19:23:23

@Benikuty: Be kell mennem a Csarnokba is, olyan nagyon sok időm nem lesz, lehetőleg egy füst alatt kell elintéznem mindent. Azért köszönöm a tippet, legközelebb megnézem.

látjátok feleim szümtükkel 2015.02.11. 19:31:38

@Waka:

Ha száraz, akkor nem is kell, hogy lehet azt lenyelni?:D

Benikuty 2015.02.11. 19:33:03

@Waka: persze, kapsz az ázsiában is halszószt, és nem hinném, hogy drámai lenne az árdifferencia...

látjátok feleim szümtükkel 2015.02.11. 19:50:48

Tavaly valamikor vettem egy üveg halszószt, de valahogy nem tetszett, és nagyon ritkán főztem vele.
A hétvégén szép oldalasvéghez jutottam ( az a porcogós széle ) és eldöntöttem, hogy abból készítek mézes oldalast. Összevágtam kockára, majd kevés olajon megpirítottam elég jó pirosra és kiszedtem az edényből. A maradék zsíron ( ha sok, akkor le kell önteni ) hagymákat pirítottam, tettem rá édes szilvás chiliszószt ( boltit, mert az keményítős, a házim meg nem ) sós szójaszószt és halszósz, borsot, majd visszatettem rá a húst. Sóztam, és időnkét vizet öntve alá puhára pároltam, majd lesütöttem anyira, hogy még maradt egy kevés szaft a hús alatt, és ekkor tettem rá mézet amivel összeforraltam.
Nagyon jó lett. A halszósz egyáltalán nem érzett ki, viszont a húsnak csudás zamata lett tőle. Köretnek rizs készült, de ez a hús magában az igazi.

Eredetileg egy főzőműsorban láttam valami hasonlót, csak annak a pontos receptjére nem emlékeztem, ezért saját mértékkel adagoltam az összetevőket, és természetesen kóstoltam közben.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.11. 19:52:45

@látjátok feleim szümtükkel: Egy palackkal lement. Nem volt nyögvenyelős. :D
@Benikuty: Az ilyen "villámruccanások" során igyekszem a legegyszerűbb megoldást választani. Az Ázsia már bevált, de nyitott vagyok egyéb megoldásokra is. A Nagycsarnokban van pár hely, amit muszáj felkeresni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.11. 19:55:01

@látjátok feleim szümtükkel: Természetes umami forrás, ha lehet hinni a szóbeszédnek, éppen ezért akarok venni.

Benikuty 2015.02.11. 20:55:12

@Waka: vigyázz, nagyon kevés kell belőle. Ha már átmegy érezhetőbe, akkor túladagoltad. Van egy óriási előnye, töredéknyi só kell mellette az ételbe, mert tényleg természetes ízfokozó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.11. 22:14:22

@látjátok feleim szümtükkel: Mintha idelátnál :)
Tegnap én is disznóoldalast készítettem, de én a szójaszósz és társai helyett kis sör és valakinek az utolsó kortynyi paradicsomlevével süttem. A posztot már meg is írtam ...

látjátok feleim szümtükkel 2015.02.11. 22:15:12

@Waka:

Lehet, hogy tescoban vettem, itt nálunk lehet ott is jó dolgokat kapni mostanában.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.11. 22:16:48

@Waka: Halszósz, Osztrigaszósz jó dolog, ha rendesebb minőséget kapsz. Ezt nem az ár határozza meg, hanem az olvasható betűk száma. Ha egy sincs rajta, akkor jót választottál :)
Holnap jössz?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.11. 22:17:59

@látjátok feleim szümtükkel: Holnaptól a madarasban is ázsiai napok vannak. A Tao-Tao csili szósza (nem a fekete) egész finom!

látjátok feleim szümtükkel 2015.02.11. 22:19:06

@Andrass9:

Jut eszembe nagyon jó a fekete paradicsomból főzőtt lé, sajnos csak egy üveggel lett, idén többet ültetek.

Sörrel régen főztem, ideje lesz már megint elő venni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.11. 22:22:37

@látjátok feleim szümtükkel: A sárga is jó volt, meg a pirosak!
Sörrel én is régen főztem, de tegnap eszembejutott, hogy van egy tálcányi idehaza.

susztertangó 2015.02.12. 05:17:45

Morgen!Lehet tüzet okádnia paleóra, ha valakinek Minden Áron :-)ez a dilije.
dallacucina.hu/category/facer-ferfiak-fozokanallal/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.12. 09:10:10

@susztertangó: Nem igazán értem, miért kellene?
Ja, hogy ez az oldal paleo akar lenni? A kőkorszakban ittak bort is? Volt felvágott is (mortadella például)?
Tsk tsk tsk ...

látjátok feleim szümtükkel 2015.02.12. 10:08:54

Basszus! Én nem akarok paleozni, de a kémiám nem bírja a lisztet.:(
Ez akkor most nem is paleo? Mert mondjuk az ősember ősöm kezdetben még nem járt a pékségbe kenyeret venni, max pirított búzaszemeket tudott enni, ha a tűz felperzselte a határt?

Topy 2015.02.12. 10:52:10

@Andrass9: most Suszit piszkálod? :)
sokan beleesnek abba a hibába, hogy a paleoról azt hiszik, hogy azt kell enni amit az ősember - mert sokan ezzel "cikizik" a metódust
az igazság meg az, hogy a paleóban alapanyagokat próbálják meg úgy összeválogatni, hogy megfeleljen annak, amelyre elvileg fel vagyunk készülve evolucionálisan (de szép szó :) )
és az a korszak volt az, amikor még nagyjából megfelelt az étkezésünk annak amire úgymond a szervezetünk fel van programozva
gabona nem volt akkoriban, így ezeket igyekeznek kivenni; gyümölcs volt, erjedni erjedt, bor belefér :) ; hús volt, túz volt, mortadella elvileg OK, bár jobban körbe kellene nézni az összetevőket; rendes felvágottban nincs mindenféle szutyok adalék, az szintén jó lehet, de egy kis füstölt karajjal, sonkával vszeg közelebb vagy az optimálishoz

na a lényeg: a dolog nem arról szól, hogy bunkóval agyonvert nyers mammutot kell enni, hanem hogy olyan alapanyagokat használjon az illető, melyekre a szervezete felkészült, alkalmas a feldolgozásukra; Kató néniék csinálják jól, időnként bele-belefér egy kis kilengés - vszeg az ősember is bele-belekapott ilyesmibe; viszont abban is van igazság, hogy a napi negyed-fél kiló pékáru elfogyasztására nem biztos, hogy fel van készülve az ember szervezete, nem volt elég idő rá - pláne, ha hozzávesszük azt, hogy a természetes evolúció egy ideje nem igazán működik hatékonyan, mert életben tartunk olyan "példányokat" gyógyszerekkel, ezzel-azzal, melyek természetes körülmények között pusztulnának, nem örökítenének tovább

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.12. 10:53:36

@Topy: ja oszt élt is tőle vagy 25 évig....

Topy 2015.02.12. 10:58:48

na, ez hosszú lett... :)
én mondjuk nem vagyok paleós, de gyakorlati tapasztalatok alapján igencsak közel kerültem ehhez a vonalhoz, úgyhogy kicsit utánaolvastam és van azért logika abban, amerre elindultak; nyilvánvalóan aki úgy kezeli mint a vallásokat, az megérdemli :), de szvsz elég jól közelít a ma embere számára optimálisnak tekinthető táplálkozási irányhoz (össze kell vetni az orvosok, dietetikusok által ajánlott étrenddel, elég jól konvergálnak)
de mint mindent, ezt is ésszel, okosan... :)

PS: azért remélem nem gyalogoltam senki lelkébe! :)

Topy 2015.02.12. 10:59:35

@~~Babette~~: az mondjuk nem ettől volt... a mai táplálkozással de akkor körülmények közt 15-ig se élne

susztertangó 2015.02.12. 12:19:36

@Andrass9: Ez a blogger nagyon gasztro, csak a férje ilyen különc,ahogy nézem. A vastag cím alatti halovány szöveget el se olvastam csak (mi)a facér pasi kifejezés bökte meg a szememet és naaaagggyyyon jóóóó receptek vannak.Utólag konstatáltam (na, mien szavakat tudok?!)hogy kőkori. Nem ittak bort...de igény lett volna rá.

susztertangó 2015.02.12. 12:25:21

@Topy: :-)))) Az én szervezetem nagyon felkészül az októberi csülkös bablevesre.....Akkor lesz 1 éves a FrédiBéni kajálás. Majd kiderül. Mellesleg két kanál porkávét tettem a kávémba, de ez így ihatatlan felforraltam és áttettem egy bögrébe 2 szem édesitővel és 2 dl tejjel. Jobb mint Darmolt enni Hunyadi vízzel...Ennyit a tejről palejóban.

látjátok feleim szümtükkel 2015.02.12. 12:28:31

@Topy:

Mi az, hogy gabona nem volt. Már miért ne lett volna. A gabona fűféle, és annak mindig is volt magja, azt az emberősöm is ehette, csak nem minden féle élesztős kenyér formájában, no és nem akkora mennyiségben.

Egyébként egyet értek veled. Én már sokszor nem ettem rövidebb-hosszabb ideig kenyeret, és kibírtam ( nagyon nehezen, mert a kenyér a kedvenc ételem ).

Topy 2015.02.12. 12:43:20

@látjátok feleim szümtükkel: nem termesztették - na most ha neked is vadbúzából kellene szemenként kirágni a mezőn a gazban, mennyit ennél? :)

Fenchurch68 2015.02.12. 13:00:13

@Topy: Azt hiszem, ez a lényege, amit írtál, a mennyiség. Biztosan ettek vadbúzát, meg vadméhektől elvett mézet - ha túlélték -, meg tejet, ha utolérték a vadbivalyt. Ezért is gondolom, hogy ha nincs semmiféle rémes, azonnal előjövő allergiám, miért ne ehetnék havonta egyszer egy krémest a sarki cukiban? De nem minden nap ebéd után. Itt, tisztelet a kivételnek, mindenki abban a korban van, hogy már tudja, mik azok a dolgok, amik nem tesznek jót neki...

Topy 2015.02.12. 13:04:47

@hagyma: és van akinek meg halál - látjátok feleim szümtükkel

egyébként meg olcsón, nagy tömegben, relatív egyszerűen előállítható kalóriaforrás

figyelmezzél Kató nénire: a mérték a lényeg! :)

Topy 2015.02.12. 13:06:21

@hagyma: mint a kenyér :)
fekete
fehér
rozsos
francia
tk
barna
magos
stb...

Benikuty 2015.02.12. 13:08:53

@Kató néni: főleg, ami csípi a szemem, a magas GI-ről már nem is szólva... ;)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.12. 13:13:13

a kewnyer az emberiseg nagy talalmanya
mint a tuz meg a kerek
de aki akar mehet vissza magvakat gyujteni en nem ellenzem, sot
/namost a glutenerzekenyeket haggyuk ki, az mas palya, van meg tobb olyan aki nem ehet ezt vagy azt, mert bele is halhat, pl mogyorokrem meg ilyenek/

Topy 2015.02.12. 13:25:05

@Benikuty: tudja a franc, nem vagyok én megrögzött paleós, csak utánaolvastam, hogy mégis mi, merre, mielőtt ész nélkül kritizálnám :)
s látám, hogy ésszel használva ez bizony jó...

Topy 2015.02.12. 13:28:04

@hagyma: atombomba? nosza, dobáljunk párat egymásra! :D
egyébként pont ne hagyjuk ki a gluténérzékenyeket - ők épp azok, akik a szénhidrátdús táplálkozás evolúciója során kihullanának, erősítve azon egyedek kiválasztódását, akik bírják a magas szénhidráttartalmú étkezést

Benikuty 2015.02.12. 13:33:17

@Topy: az azért egy érdekes fejezete lehetne a paleo mizériának, hogy a dietetikusok miért kapnak agybajt, ha egy kettes tipusú diabéteszes rákérdez a dolog létjogosultságára.
Az biztos, hogy mint sok minden mást, ezt is csak annak volna szabad kritizálni, aki igazán ismeri.
Nem pedig önjelölt zseniknek, eléggé érzelmileg közelítve...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.12. 13:36:29

@Topy: az betegseg, mint az en allergiam, azok ne egyenek kenyeret, vagy glutenmenteset egyenek
azok a gyonyoru buzamezok...
az aratas
a malmok
aliszt
a kenyer az elet, ha nem talajuk fel lehet mar nem is elnenk

Fenchurch68 2015.02.12. 13:54:11

@hagyma: Tizenéven át volt egy asztali áldás, amit rendszeresen mondtunk: "Magból szárba, szárból virágba, virágból kalászba, kalászból kenyérbe, kenyérből testembe, testemből lelkembe." Úgyhogy értem, mi neked a kenyér.
Csak hát ez egy kulturális fogalom. Ha kínai lennék, ugyanezt érezném, mikor rizst eszem.
De véletlenül se szeretnék senkit lebeszélni a gabonákról, ennek köszönhetjük, hogy ilyen jóóóóó sokan vagyunk a Földön.

Topy 2015.02.12. 13:57:38

@Benikuty: hát alapvetően abból indulnak ki, hogy kell a szénhidrát, ez viszont adódik abból, hogy próbálják elkerülni a hypoglikémiát, mivel a gyógyszert/inzulint adott szénhidrátmennyiséghez állítják be (rosszmájú megjegyzés: és vszeg sokkal egyszerűbb belőni egy általános szintre, mint valóban szemályre szabni)

no, egy kicsit keresgétem; a szerző orvos, tán mégiscsak tudja mit beszél: paleomedicina.com/hu/blog/2013/01/megkerulhetetlen-tenyek-a-cukorbetegseg-gyogyitasaban

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.12. 13:59:05

@Kató néni: en sem szeretnek rabeszelni senkit
a kenyer unnpe is volt, asszem augusztus 20
/amugy nekem a kenyer egy etel, ami fontos, biztos tudnek elni nelkule, de nem szeretnek:)/

Benikuty 2015.02.12. 14:08:49

@Topy: némi kitartással személyre lehet azt szabatni, már ha ennyi magabiztosságot megengedhet egy megrögzött nyálverő...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.12. 14:22:37

@Benikuty: @Topy: Nekem sikerült magamra szabni a gyógyszereket, valamint a szénhidrát fogyasztást, hogy egyensúlyban legyenek. Persze ettől már minden ujjbegyem gyűszűnek látszik, dehát "no pain, no gain". Kétszer tabletta naponta, reggel 5 deka kenyér, relative kevés szénhidrát napközben, viszont lehetőleg több fehérje és gyümölcs (amiben persze sok a cukor). Sütemény minden szökőévben, de palacsintát vagy spagettit eszem. Sok leves fogy, mert este 6 után már csak az jöhet.
Egy-egy kilengés sem ugrasztja meg a cukroszintemet szignifikánsan. De minden nap mérem, ellenőrzöm. Éppen egy hónapja álltam át a gyógyszerem olcsóbb változatára, mert a havi 10000 sok volt. Ezt újra kellett hangolnom, de megint sinen van. Havi éhomi cukorátlagom 5,3 .

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.12. 14:25:31

@Topy: Én igyekszem mindenkit piszkálni, ha van miért :)
Lást Hagyma, aki még mindig csak álmodozik a mákostáésztáról, igy Benikutynak lesz igaza, amikor a lejárt, avas mákot fogja enni :)
Tangó nem akarja ránkerőszakolni, ahogy Kató néni sem, ezért is merem őket cukkolni...

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.12. 14:25:46

@Topy: orvos szájából hallottam, hogy nincs semmi baj a ketogén diétával.....
aztán ha utánaolvastok a ketózisnak, érdekes dolgokat láthattok laikusként is.

Topy 2015.02.12. 14:27:17

@Andrass9: á, hagyma a paleó miatt nem csinálja a mákostésztát! :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.12. 14:28:11

@Andrass9:

az a kérdés, hogy a HbA1c-d mennyi. az mondja az igazat.

Topy 2015.02.12. 14:29:42

@~~Babette~~: van nekem egy sebész ismerősöm, ő mondta: gyakorlatilag a baleseti sebészet az egyetlen egzakt rész az orvostudományban, mert ott csak fúrnak-faragnak-reszelnek-csavaroznak-varrnak :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.12. 14:56:22

@~~Babette~~: 5,3 és már két éve tartja magát, amióta behangoltam a metforal mennyiséget, ami még nem éri el a javasolt maximum felét. Mondjuk segített a körzeti doki is, akkoriban havonta csináltatott vérképet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.12. 14:57:21

@Topy: Bingó!!! Hogy ez nekem nem jutott eszembe ... :::)))))))
Hagyma paleózik :))))

Fenchurch68 2015.02.12. 15:15:16

@Andrass9: Nekem eddig is gyanús volt ezzel a sok sztékkel...
Teljesen viccmentesen: mikor rájöttem, hogy mitől rosszabb a pollenallergiám, öt évig makrobiotikáztam. Jó volt, elmúlt, ennyi. Szeretek jókat enni, de az bármelyik táplálkozási rendszerben megoldható. Persze ez is fontos része az életnek, de szeretek felmenni a hegyre, meg futni a villamos után, meg cipelni anyósnak a rengeteg ásványvizet.
Senki se fogja helyettünk kitalálni a tutit. A saját bőrünkön kell kikísérletezni, szó szerint :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.12. 15:24:20

@Kató néni: :)
Szerintem Tango is ezért csinálja, aminthogy a fiam is alapjaiban forgatta meg az étkezését.
Tudod, Józsi bácsi elmegy Kádár elvtárshoz, hogy ő kivándorolna. Mire Kádár elvtárs kérdi, hogy miér?
- Nos, régen, ha valaki meleg volt, akkor azon átnéztek. Később kórházba utalták. Azután már bűn volt homokosnak lenni.
- Tudja Kádár elvtárs, én nem várom meg, amíg kötelezővé teszik...

Topy 2015.02.12. 15:42:11

@Kató néni: no ezért a hozzáállásért hivatkozom én rád rendszeresen! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.12. 16:37:16

@~~Babette~~: Egyre szaporodnak a hullámok körülötted ... :)

látjátok feleim szümtükkel 2015.02.12. 16:44:41

@Topy:

Keveset, oszt lehet, hogy nem is lennék allergiás rá.:D

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.02.12. 16:49:01

A nyugdíjas ebéd az nem farhátból készül?

Topy 2015.02.12. 16:50:24

@Andrass9: így nyer magyarázatot, hogy miért van kitiltva a konyhából kenyérsütés idejére! :D

Topy 2015.02.12. 16:51:48

@Andrass9: hülyeséget félretéve, nem rosszak ezek; nyilvánvalóan más, de nem rossz...

Topy 2015.02.12. 16:52:37

@the.man: az a kisnyugdíjas ebéd!

látjátok feleim szümtükkel 2015.02.12. 16:55:06

Katónak van igaza, mert az embernek senki nem tapasztalhatja ki, hogy mire allergiás, csak saját maga.

Én sok tíz évvel ezelőtt egy évig nem ettem kenyeret, de minden lisztes ételt igen, és úgy jó volt. Most se kenyér, se liszt, és állandóan éhes vagyok. A rizsre már utálok ránézni is.
Soha nem voltam allergiás virágporokra, aztán vagy 8 éve a tavaszi mogyoró barkázástól majdnem kinyúltam, de nem fulladásos volt a roham, hanem az emésztést támadta. Azóta ősszel csak arcmaszkban tudom a falevelet gyűjteni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.12. 17:42:44

Szép napot!
@Benikuty: Nagyjából tisztában vagyok a hatásával, csak sózásra és ízfokozásra akarom használni. Van egy - szerintem - remek levesötletem, ahhoz kell, aztán majd lassan elfogy máshoz is.
@Andrass9: Jövő kedden megyek, a szokásos csatolt fuvarral, Soroksári út, Lehel út, meg még valahová, és igyekszünk beszorítani az én kitérőmet is.
Főztem egy remekbe szabott tarhonyás lecsót cserkészkolbásszal, az lesz a holnapi ebéd-vacsora.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.12. 17:56:59

@Waka: Akkor nem tudunk összefutni, az a világ végén van :) Bár most minden a világ végén van, amióta a Moszkva teret feltúrták :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.12. 17:57:42

@the.man: @Topy: A farhát drágább, mint a mellcsont, majdnem a kétszerese ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.12. 18:04:55

@Andrass9: Erre az összefutásra majd egy későbbi időpontban kerítünk sort. Tervezem, hogy legközelebb, mikor dolgom lesz a fővárosban, vonattal megyek fel és akkor délutánig lesz időm csavarogni.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.12. 18:13:35

.

(bocs, csak sz...kodik a bloghu)

Benikuty 2015.02.12. 18:20:44

Azt hiszem a metformin helyett inkább a tadalafil jótékony hatásáról kéne polemizálnunk. Nem, Uraim?
:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.12. 18:23:32

@Benikuty: Valóban, de mivel az "nők számára történő alkalmazása nem javallt", így ők ki lennének zárva a beszélgetésből :)

Benikuty 2015.02.12. 18:46:54

@Andrass9: a jótékony hatásáról! Netán a hölgyek szerinted nincsenek érintve e témában?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.12. 18:59:43

@Kató néni: hat ezen Mary nagyon csodalkozott, hogy mindenki fut az utcan es 10 percenkent jon a kovetkezo villamos, van aho 3
de futnak es futnak
@Andrass9: hat sajnos erre tart a vilag
a fonokom is ferjhez ment es mutogatja a karikagyurujet lelkesen, csakhat o is ferfi@látjátok feleim szümtükkel: en semmire nem vagyok allergias es most masodszor eletemben valamire megint, jovo heten talan megtudom mire

Fenchurch68 2015.02.12. 19:09:56

@Benikuty: Sőt, kifejezetten a hölgyek vannak érintve. Nagyrészt.
@hagyma: Ha konkrétan ki is derül, hogy mi okozza, akkor is érdemes redukálni az egyéb vegyszereket magatok körül. Ember is morgott, hogy mit akarok én itt ecettel meg szódabikarbónával a jó kis hipó helyett, aztán két hónapon belül úgy megszűnt az asztmás krahácsolása, hogy öröm volt hallgatni.

Benikuty 2015.02.12. 19:20:02

@Kató néni: "Nagyrészt. " Na, ezen tényleg nagyot :DD

Benikuty 2015.02.12. 19:20:56

@Kató néni: szóval szégyellem magam, hogy ilyen régimódi vagyok ;)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.12. 19:27:45

@Kató néni: mar sokszor kertem tole, ha minden renben megy ne cserelgesse a markakat, shampon, tusfurdo mososzer stb. de mindig varial / hozzateszem meg nem tudjuk mitol van az egesz, majd cask jovo het csutortokon derul ki/
ecettel O is dolgozik es maniakus cocconut mama
hivo let
ez hasonlithato a paleo maniahoz

Fenchurch68 2015.02.12. 19:49:26

@hagyma: coconut mama jó! van hasonló magyarban is,
antalvali.com/
(meg ne mutasd neki :)

@Benikuty: Kinek a pap, kinek a paplan, jut is, marad is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.12. 19:54:43

@Kató néni: jo. a kremek mas meg a furdoi OK, sot szeretem is, jo az illata
de mikor mar a csirkeporkoltben meg a tojasrantottaban harmadszor is kokousz volt, akkor szerenyen megkertem, nem kerek a kajamba
elsore jo volt
de rendszeresen nem akarok kokuszt enni
van itt annyi kokuszkrem kence-fice stb. hogy ihaj

Fenchurch68 2015.02.12. 20:53:25

Ezt most muszáj, ne csak nekem fájjon, hanem nektek is. Mi a különbség a Halloween és a Valentine között? A Halloween egy tökről szól, a Valentine meg kettő tökről.
(Ha ez azonnali kitiltást eredményez, megértem és elfogadom.)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.12. 21:01:21

hu de megennek egy jo tokfozeleket kaprosan csiktokbol

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.13. 18:36:55

@látjátok feleim szümtükkel: Lehet, hogy más nem kiváncsi rá, de én nem bánnám, ha elárulnád :)

turósmácsik 2015.02.14. 12:43:30

Vettem egy kiló csirkemellcsontot, három faros combot, és egy jókora fazék csirkelevest főztem. A mellcsont nagyon megalapozta!!! És egy csomó húst faragtam le róla.
Csigatésztával, sok zöldséggel kapják a maródik.
Köszi, András!