Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: @Cpt. Flint: "...remélem, hogy van, aki elgondolkozott a tanácsaimon, a posztoló meg valszleg időv... (2019.06.25. 14:09) Fűszeres marharagu
  • kobold63: @Kumari aki Nilüfer: A rizs sok egyéb finomságot elbír, a különböző zöldségek lazítják és más ízt ... (2019.06.25. 09:55) Gazdag krumplistészta
  • Andrass9: @kobold63: Na látod! Tudta Inyesmester, mit kell használni :) Valami PIROSAT ... (2019.06.20. 15:04) Repül a, repül a ...
  • Waka: @Andrass9: Tegnap délután 3,3 mm, azóta semmi. A föld még nem túl száraz, minden szépen nő, de jöh... (2019.06.18. 23:34) Árva krumpli, bébicékla
  • Andrass9: @kobold63: A füredi piacot mi is szeretjük, de mindig elmegyünk a Liliomkert piacra, Káptalantótib... (2019.06.18. 14:39) Tavaszi üde és édes zöldborsóleves

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (66) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (5) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (6) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (33) babérlevél (34) bableves (3) bacon (32) Balaton (2) balzsamecet (11) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (44) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (8) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (23) bőrősháj (2) bors (226) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (63) citromfű (12) citromhéj (27) citromlé (35) citromnád (11) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (47) csilipaprika (42) csilipaszta (24) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (18) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (6) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (27) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (111) cukorborsó (7) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (17) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (49) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (33) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (87) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (6) filé (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (346) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (34) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (60) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (71) gyömbér (97) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (261) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) homár (3) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (17) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (35) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (4) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (64) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (7) kápia (25) kapor (31) kapormag (7) káposzta (13) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (23) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (7) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (64) köménymag (11) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (20) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (130) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (5) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (8) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (16) lilahagyma (33) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (37) lime levél (6) liszt (88) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (5) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (71) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (45) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (12) olajbogyó (6) oldalas (31) olíva (2) oliva (17) olívabogyó (3) olivaolaj (100) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (43) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (7) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (115) paradicsomlé (23) paradicsompüré (25) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parmezán (28) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (121) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (34) pirítós (3) pirospaprika (63) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (29) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (11) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (35) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (35) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (58) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (43) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (41) salsa (3) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (128) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (19) (209) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (15) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (38) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (55) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (27) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (75) tejfel (50) tejföl (73) tejszín (77) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (178) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (26) túrógombóc (4) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (39) újkrumpli (13) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (188) Váncsa (2) vanília (22) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (12) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (14) vöröshagyma (103) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (20) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (47) zellergumó (31) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (35) zöldpaprika (64) zöldség (3) zsálya (36) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (5) zserbó (2) zsír (51) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (4) Címkefelhő

Hotdog

2015.02.09. 07:00 Waka

A nyolcvanas években a hamburgerrel együtt betört hozzánk a hotdog is. A csalamádés hamburgerhez hasonlóan a maga bumfordi káeurópai módján készült persze. Strandokon, pályaudvarokon a büfékben megjelentek a bizarr szexuális segédeszközre hajazó hotdogsütők. A készítésnél nem sokat gatyáztak, ráhúzták az erre a célra készített kiflit a forró dildóra, mikor elég meleg lett, nyomtak bele egy adag mustárt és kecsapot, csipesszel beleszuszakolták a virslit, tekertek rá egy szalvétát, és már lehetett is majszolni. Talán egyszer, ha ettem, végül is nem volt olyan rossz, de ez főleg annak tudható be, hogy akkoriban még az ipari virsli is ehető volt.
A napokban aztán, mikor betértem egy italra a sörözőbe, az orrom alá dugtak egy virslit.
- Ezt kóstold meg.
Megkóstoltam és egészen jó volt.
- Honnan van? -kérdeztem.
- Innen a kisboltból - jött a válasz.
Hazafelé be is mentem, megnéztem magamnak a virslit. Juhász pálcika - hirdette a felirat. Elraktároztam magamnak az információt. A következő vasárnap vettem néhányat belőle (1070 forint/kg), no meg párat a másik fajtából is. Megsütöttem a kifliket - hiszen épp ez volt a pláne, boltival nem lett volna nagy truváj elkészíteni - aztán hétfőn belaktam hotdoggal.

19.jpg


A kifli receptjét egy igen kedves hangú nénitől nyúltam, csak egy keveset változtattam rajta.

Hozzávalók a tésztához:
- 300 g búzafinomliszt
- 200 g rétesliszt
- 220 ml víz
- 30 g olvasztott vaj (olyan nagyon nem méregettem, egy egész kockából levágtam kb. ennyit)
- 55 g cukor (ezt kicsit sokallottam, olyan 2,5 teáskanállal tettem bele)
- 2 tojás
- 1 teáskanál só
- 25 g élesztő (az eredeti receptben instant élesztő van, de én azt nem szeretem használni)

A káposztasalátához:
- 500 g káposztasaláta (kicsit csaltam, nem akartam kilónyi káposztából salátát készíteni, készen vettem egy, némi sárgarépával dúsított "vitaminsalátát", éppen megfelelt a célnak.
- 150 g majonéz
- 150 g natúr joghurt
- 1 jó fej lila hagyma
 
A karamelizált hagymához:
- 20 dkg vöröshagyma (ősszel kaptam egy kiló sonkahagyma alakú, de vöröshagyma színű hagymát, ebből használtam)
- 1 evőkanál kristálycukor
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1 evőkanál olaj
- só

Az ecetes jalapenohoz:
- Ecetes jalapeno

A káposztasalátát előző nap készítettem el, hogy érjenek az ízek. A káposztát kinyomkodtam és jól megvágtam, hogy ne legyenek benne túl hosszú szálak. A lila hagymát apróra vágtam és beleforgattam a káposztába.

1.jpg
Ezután belekanalaztam a majonézt és a joghurt, és alaposan összekevertem. Kicsit száraznak tűnt, ezért adtam hozzá egy keveset a salátaléből. Lefedtem és a hűtőbe tettem másnapig.

2.jpg3.jpg
Még ugyanaz nap a liszteket összeszitáltam, megsóztam és a radiátorra tettem, hogy jól átmelegedjen másnapra.


Vasárnap elsőként a tésztát dagasztottam meg. A vízbe beleöntöttem a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, és jól összekevertem. Az egyik tojást szétválasztottam, a fehérjét félretettem. A vajat egy bögrében a mikróban megolvasztottam.

4.jpg
Az összes hozzávalót a liszthez adtam és összekevertem.

5.jpg
Mikor nagyjából összeállt, belisztezett deszkára borítottam és vagy húsz percig gyúrtam.

6.jpg
Egy tálba tettem a tésztát, szórtam alá meg rá egy kis lisztet, aztán letakarva a radiátorra tettem egy órára kelni.

7.jpg
Amíg a tészta kelt, összeállítottam a karamelizált hagymát. A hagymát laskára vágtam.

8.jpg
Egy serpenyőbe öntöttem az olajat és a cukrot, és kis lángon melegítettem, míg a cukor meg nem olvadt és elkezdett barnulni.

9.jpg
Beleöntöttem a hagymát, sóztam és gyakran kevergetve elkezdtem párolni.

10.jpg
Mikor eléggé (szerintem) összeesett, nyakon öntöttem balzsamecettel, és addig pároltam, míg a nagyja el nem párolgott.

11.jpg
Mivel volt még egy kis idő, az ősszel eltett jalapenoból is felkarikáztam párat, aztán begyújtottam a sütőt.

12.jpg
Időközben a tészta is megkelt.

13.jpg
Megmértem, és hat kisebb valamint három nagyobb adagra osztottam.

14.jpg
Igyekeztem követni a videón látott instrukciókat, kinyújtottam majd háromrét hajtottam.

15.jpg
A hajtott felével lefelé sütőpapírral bélelt tepsire tettem, a végeit kicsi begyűrtem.

16.jpg
A tűzhely tetejére tettem a tepsit, letakartam és újabb egy órát kelesztettem. Megtöltöttem egy öreg alumínium serpenyőt vízzel és a sütőbe tettem.
A kiflik szépen megkeltek, a félretett tojásfehérjét megsóztam, kikevertem két evőkanál vízzel, és megkentem vele a kifliket.

17.jpg
Hármas fokozaton negyven percig sütöttem. Egy rácsra tettem hűlni őket, és úgy döntöttem vacsorára is hotdog lesz.

18.jpg
Megmelegítettem egy Juhász pálcikát, szép darab volt.

21.jpg

A kiflit bevágtam, belefektettem a pálcikát, megraktam káposztával, arra egy kicsi hagyma került, végül rápakoltam egy adag jalapenot.

20.jpg
Egy darabig szemeztem vele, aztán szépen betoltam. Nagyon jó volt. Nem tudom, milyen lehet az autentikus amerikai hotdog, de én elégedett voltam. Másnap Zed is nálunk reggelizett a feleségével, nem panaszkodtak a menüre.

105 komment

Címkék: kifli vöröshagyma hotdog joghurt káposzta majonéz élesztő vaj virsli jalapeno rétesliszt karamelizált hagyma

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr257147339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.09. 09:40:35

virsli és ketchup, az hiányozna nekem belőle.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.09. 11:01:39

@the.man: Tifelétek nincs franks or hotdogs a boltokban?
Az USA-ban majd egy teljes folyosó van belőlük a supermarketben :) Mondjuk ott nagyon kelendő étel. Én elég keveset ettem, mert amúgy sem vagyok egy virsli fan, de azért akadt egész jó is.

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.02.09. 11:20:17

@Andrass9: hertaféle hot dog van, de annak eltudom olvasni az összetevő listáját a lengyelét meg nem. Boldog tudatlanság.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2015.02.09. 12:34:02

Most van egy benzinkút hálózat, ahol egész jó vasf.sz-al készült hotdogot lehet kapni. Balatonakarattyán is van egy. Vannak cuccok, amit persze otthon finomabbar ameg tudunk csinálni, de mégis a "gyorsbüfés változat a jobb).

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2015.02.09. 12:39:45

Visszaolvasva a kommentem mintha médiamogul lennék, aki részegen nyilatkozik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.09. 12:45:49

@hajdulaszlo: Merrefelé, ha nem vagyok indiszkrét? A blog.hu-nincs ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.09. 14:03:42

@hajdulaszlo: @Topy: Aha. Köszönet, de a két aktuális posztból kiindulva továbbra sem fogom olvasni :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.09. 15:23:12

nagyon jol nez ki, biztos finom
de sorry ennyit nem meloznek egy hot dogert
elso eveimben rengeteget ettem benzinkutakon, a kifli tuti rosszabb volt de minden mas az kb ugyanez
2 dollar
lecet
ja es emlekszem az elso Magyar hot dogokra a fel nagykifli rahuzva arra a csore, cask a felenel elfogyott a virsli
maradt a kifli
ma mar ha hot dogot akrok megsutom/esetleg megfozom/ es melle teszem a tanyerra hozzavalokat, ami kb ugyanaz mint itt, de akkor sem esek ketsegbe ha cask mustar meg torma van itthon

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.09. 15:26:50

a Juhasz palcika az kene
szerintem az en koromban uttoro kolbasznak hivtak

Topy 2015.02.09. 15:46:19

@hagyma: itt többen úgy emlékeznek a kommentekben, hogy az úttörő kolbász inkább szárazkolbász jellgegű volt: retrogastro.blog.hu/2010/10/13/cserkesz_kolbasz
és igen, a címen a szerző el..., a képen virsli látható :)

Topy 2015.02.09. 15:49:21

én szerettem azt a klasszik, virsli-szexualizálós változatot is, de csak olyan helyeken ahol jó forró volt a cső és épp nem volt nagy a pörgés, mert akkor hosszú ideig fent lehetett rajta hagyni a kiflit, egy kicsit meg is pirult helyenként a belseje - na ezt a roppanós, néhol pirult belsejű változatot nagyon bírtam

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.09. 15:51:36

@Topy: Mit ... el a szerző? Szerinte az Juhász pálcika, leglábbis ezen a néven vette. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.09. 15:53:14

@hagyma: Az én koromban még cserkész kolbász volt (csendben mondva) :)
Amit a képen látsz, az viszont egy kevésbé pépes virsli.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.09. 15:56:57

@Topy: az uttoro- cserkesz kolbasz nem volt szaraz
inkabb hosszukas virsli-kolbasz de leginkabb foznivalo
a hot dog= virsli

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.09. 15:58:39

@Andrass9: najo de az en anyukam kommunista volt:)
nekem a cserkeszkolbaszt juttatta eszembe
amit amugy imadtam
ezt is imadnam

Topy 2015.02.09. 16:01:48

@Andrass9: tudtam, tudtam, pedig hogy igyekeztem, direkt írtam is a link mögött, hogy "a címen a szerző" :)
azaz nem Waka, hanem az általam hivatkozott címen a szerző :)

Topy 2015.02.09. 16:02:35

@hagyma: több öreg motoros szerint más volt az úttörő és más a cserkész; utóbbi volt a virsli-kolbász közti átmenet

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.09. 16:05:05

@Topy: direct masikat akartam linkelni, erre sikerult ugyanazt:)
nem tudom en arra emlekszem mindig a virslik mellett volt a krinolin elott
a szarazaruk logtak

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.09. 16:07:27

@Topy: hat akkor legyen a juhaszpalcika cserkeszkolbasz:)

Topy 2015.02.09. 16:11:45

@hagyma: a juhászpálcika egy korrektnek tűnő virsli, a cserkész viszont kicsit darabos; kérdezd csak meg Wakát, ő azt rak a lecsóba :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.09. 16:15:03

@Topy: a virsli vastagabb es rovidebb
de amugy tok mindegy hogy hivjuk
nekem a cserkeszkolbasz jutott eszembe rola

Topy 2015.02.09. 16:16:05

@hagyma: nem kizárt, hogy az inkább a mostani füstölt cserkésszel lehetett rokon; szárazkolbásznak nedves, virslinek száraz :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.09. 16:17:19

ehhez a merethyez tenyleg sutni kell a kiflit:)

Topy 2015.02.09. 16:18:44

@hagyma: a bécsi virsli kifejezetten hosszú; vastagség kb hasonló, a hosszúság miatt sokkal véknyabbnak tűnik

www.czinielcukraszda.hu/harapnivalok/becsi-virsli/785

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.09. 16:26:44

azt mondjuk nem ertem, hogy megmelegitette a palcikakat
nem kell megfozni, meginkabb megsutni?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.09. 16:27:29

@Topy: ez rendben van cask nem hot dog kiflibe valo

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.09. 16:34:44

@Topy: na haggya logva
nem olvasok vegig pdf-ket:)
en aze megsutottem volna
nem nagyon de aze cask-csak

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.09. 16:47:59

Szép napot!
Nem arról van szó, hogy ennyit kell dolgozni egy hotdogért, hanem, hogy meg tudom csinálni. Lett, amilyen lett, de megcsináltam. Mégis mi a fenéről írhatnék egy "gasztro?" blogon?
@hagyma: @Topy: A Pálcika juhbeles virsli, nem cserkészkolbász.
@hajdulaszlo: Csak neki ne állj g€(i2ni, mint a Lajos. Van, mikor a gyorsétterem jobb, de nem éttermi kalauzt akarok írni. :)

Topy 2015.02.09. 16:58:50

@Waka: nem is vontam kétségbe, én csak hagymát próbálom képbe helyezni virsli-úttörő-cserkész vonalon :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.09. 18:05:14

@látjátok feleim szümtükkel: Kár, hogy ilyen macerás. Van, akinek elég helye van odabenn a termesztésre :) Pedig jó lenne!

Fenchurch68 2015.02.09. 18:23:32

A nyolcvanas évek közepén a barátnőm meg a mamája szereztek valahonnan egy hotdog-sütőt, és nagy boldogan hazavitték. Apuka este hazajött, meglátta (nem volt egy nagyon hirtelen meglepődésre hajlamos ember, három kamasz lánya volt), és szépen, halkan megkérdezte, hogy "ezt biztos, hogy a konyhában kellene tartani?"

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.09. 19:10:26

@Kató néni: nekem volt egy tejhabosító miniturmixom görögországból, annak gömbölyített végű tokja volt.
anyám nem szólt semmit, csak két ujjal tette odébb a konyhában.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.09. 19:10:55

András, az jutott eszembe, hogy csinálhatnánk pár farsangi tematikás posztot, úgyis régen sütöttem fánkot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.09. 19:41:34

@Babette .: Jó ötlet, süssél fánkot!!!
Én nem biztos, hogy sütök, mert a feleségem nem rajong érte, és az idei adagot megkaptuk a szomszédasszonytól. Igazán jó fánkot sütött!
Waka valószínű süt, ő olyan süteményes :)
Adj ötletet, milyen farsangi témát főzzek? A zöldbabfőzelék holnap elfogy ... Esti olvasnivalónak beviszem Váncsa mester szakácskönyvét.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.09. 20:01:59

@Andrass9: nem tudom, nekem a farsang=fánk.
csöröge, szalagos, stb

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.09. 20:13:42

@Babette .: ja:)
az allergiam....
most megyek a dokihoz
nem javul

látjátok feleim szümtükkel 2015.02.09. 20:32:44

@Andrass9:

Termeszthető a szabadban nyáron egy jó nagy vödörben jó földben, és az télre nem fagyos helyre bevihető, de ki isz szedhető.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.09. 21:53:18

@látjátok feleim szümtükkel: Az macerás :( Külön kell locsolni, meg nincs is hova bevinni. Bár mintha nem lenne levele télre, vagyis fény sem kell neki.
Hát evvan - marad a drága bolti ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.09. 21:53:58

@Babette .: Csöröge! De rég sütöttem csörögét!

susztertangó 2015.02.10. 06:08:28

Ajvé.Ahogy olvasom a híreket arra gondolok, hogy van esély arra: nemsokára mindenki áttér a paleo kosztra.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.10. 09:37:35

@hagyma: mi a tökre vagy allergiás februárban?

Topy 2015.02.10. 10:37:53

@látjátok feleim szümtükkel: hát ezt ki fogom próbálni legközelebb friss tojással

(ugyanis tapasztalatom szerint a friss tojás pucolása a kínszenvedés, ha állt már vagy egy hetet a hűtőben, akkor simán lejön szinte egyben a héja)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.10. 11:15:12

@látjátok feleim szümtükkel: Ez nagyon tetszik. Sajnos most reggeliztem 3 lágytojást, de a legközelebbi keménytojásnál kipróbálom.
Viszont ennél nagyobb pohár kell, mert XXXXL méretű tojásokat kaptam!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.10. 11:16:22

@Topy: Ha főzés után megrepeszted és hideg vízbe teszed, akkor könnyebben jön le a héja.

Topy 2015.02.10. 11:26:32

@Andrass9: ...nyebben :)
ahogy írod, úgy szoktam; hétvégén épp a stefániához pucoltam, nagyon friss volt a tojás, még így is szaggatta a fehérjét, ezért lennék kíváncsi a linkelt módszerre
kicsit állott tojásnál meg héj megrepeszt, a fehér hártya szakad és hibátlanul kifordul a belseje; de hogy mitől...

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.10. 11:32:15

@Andrass9: teljesen friss tojásnál nincs az a trükk, amivel egyszerű...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.10. 11:34:53

@Babette .: @Topy: Akkor jó, megnyugtattatok! Az esetek többségében csak káromkodás segít, de az is csak a lelki nyugalmamnak :) Ez is jelzi, hogy friss tojáshoz jutok a kispiacon, meg a frissen felfedezett Terményboltban.

susztertangó 2015.02.10. 11:50:51

@Topy: Ha főnökök tovább izmoznak az elégnél, a maradék kezdhet az egészet Paleocénben. :-(

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.10. 13:12:55

@Babette .: meg senkio nem tudja, ma megyek vervetelre
ez nem pollenallergia
vagy valami kemikal, vagy kaja
majd most kiderul

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.10. 13:37:29

@hagyma: Pszihés? Mákostészta készítés gondolata? :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.10. 13:56:46

@Andrass9: most nevetni fogsz de psziches is lehet, sajnos nem jatek

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.10. 16:48:29

@hagyma: Nem nevetek, mert tudom. Csak eljátszottam a gondolattal, hogy nálad a mákostésztakészítés váltja ezt ki, azért húzod-halogatod annyira :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.10. 16:49:22

@susztertangó: A bankvásárlási akcióra gondolsz? Mert más idevágó hírt nem látok :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.10. 17:09:51

Szép napot!
@Kató néni: Aranyos :)
@Andrass9: Ne fogadj rá, nekem nem erősségem a fánk. Csöröge esetleg. blogkocsma.blog.hu/2013/03/02/csoroge_133

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.10. 18:17:27

@Andrass9: 5 eve volt utoljara ugyanez, akkor negy napig infusion komaban voltam
elmult, nem foglalkoztam vele es most elojott
de most jobb doki van, elrendelt egy teljeskoru kivizsgalast
vervetel, mintat vesznek a borombol, ilyenek
majd kiderul megmaradok-e?

nekem sosincs gondom a fott tojassal, mondjuk mi nem esszuk lagyan, Mary altalaban 20 percig fozi, azutan megy be a hutobe, vagy pucolva vagy pucolatlanul

susztertangó 2015.02.10. 18:40:14

@Andrass9: Hányan is haltak meg Ukrajnában? A nagyfiúk képesek lesznek valami win-win megoldásra? Vagy csak egy maradhat? Repül a nehéz kő!(Szerintem nincs win-win, itt mindenki wesztes!)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.10. 18:50:56

@hagyma: Lágytojást reggeliztem :)
Sajnos lehet egy alapélelmiszer is - például a liszt?
Vagy a T-bone steak :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.10. 18:52:57

@susztertangó: Legkevésbé az ukrajnaiak nyernek az ügyön. Sokkal előbb kellett volna megállítani a szakadárokat. Most már olyan szintre eszkalálódott, hogy ebből csak egy ronda nagy háború lehet :(

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.10. 19:30:27

@Andrass9: alapelelmiszer nem lehet mert 5 eve volt utoljara
tusfurdo, shampoo, mososzerben gondolkodom
vagy a legkondi fuj be valami szart mert akkor van mikor futunk es 4 ev ota iden futottunk vele eloszor
vervetel utan okosabb leszek

lehet jobban jarnak ha egyben tartjak a szovjetuniot de legalabb a FAK-at

susztertangó 2015.02.10. 20:11:26

@Andrass9: Ezért gondoltam, hogy a
megmaradtak kezdhetik előröl a kőkorszakban...

látjátok feleim szümtükkel 2015.02.10. 20:32:20

@Andrass9:

Kipróbáltam és szuper. A ma tojt friss tojással nem volt száz százakékos az eredmény, de a több napossal működött hibátlanul.

Fontos, hogy a pohár egyesen oldalú legyen, az enyém kicsit felfellé bővül, és nem tudtam rendesen befogni, de azért sikerült ( magam jól összevizezni ).

látjátok feleim szümtükkel 2015.02.10. 20:33:48

@Andrass9:

A friss az, amit ma vettem ki a tyúk alól, a piacos már állt néhány napot ( attól még friss ).

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.02.10. 21:06:19

Kicsit nem figyelek ide és a hot dogtól eljutunk az Ukrán válságig.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.10. 21:40:53

@látjátok feleim szümtükkel: Értem én, hogyne érteném?
Kaptam valakitől az őszön igazán friss tojást, na azt tényleg nehéz volt hámozni - de az íze, az mindent megért!
A terménybolti tojás elég friss, még kell hagyni pár napig, mielőtt hámozható lesz. A kispiaci az kb egyhetes tojás. Jó az is, nem mondom, nem olyan, mint amit akciósan vett a feleségem a CBA-ban és a fele ZÁP volt! Nem is láttam már vagy harminc éve záptojást ... Máskor nem is veszünk/vettünk ott tojást.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.10. 21:41:31

@látjátok feleim szümtükkel: Kis kézzel nem is megy :)
Köszi a próbát, bevezetjük idehaza.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.10. 21:42:15

@susztertangó: @the.man: Elsőre nekem sem esett le, hova vezet a paleos megjegyzés :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.10. 21:45:57

@hagyma: A légkondi/fűtés lesz a találatod. Csak az korrelál az előző előfordulással. Mi évente tisztíttatjuk a légfűtés/kondi hőcserélőit.
Nem használtok a fűtés miatt párásítót? Az is okozhatja.

A fickó 2015.02.10. 22:19:54

Csak nekem tűnik úgy a fotón, mintha koton lenne a juhász pálcikáján. :DDDD

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.02.10. 22:24:58

@Andrass9: a paleoétkezéshez csak annyit, hogy egy baromság

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.10. 22:33:23

@the.man: Nekem nem kell magyarázni, mert énszerintem sem komplett, viszont azoknak, akik lisztre/keményítőre (azt hiszik, hogy) érzékenyek, azoknak ez egy fogódzkodó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.10. 22:34:28

@A fickó: Hüje :)))) Tényleg úgy néz ki az utsó képen :))))

susztertangó 2015.02.11. 05:52:35

@the.man: Általában. De az erről szóló blogokban sok ember arról ír, hogy ez a fajta diéta élhetővé tette az életét, odáig kripli volt és a dokik nem tudták megjavítani.Nekik megváltás. Én csak kipróbálom, az /agyi/ ereimnek hátha jót tesz-rájuk férne. :-)Ó, egy babgulyás/bableves utána mákostészta...@~~Babette~~: Két ujjal? Hmm..

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.11. 08:47:30

@susztertangó: A fácse jelenleg nem kapcsolható, így arra nem tudok mit írni.
Ami a havat illeti, nagyobbik lyányom most regisztrálta az ötödik láb havat, ami másfél méter. Ezt az utóbbi egy hónapban kapták, és további 30 centi várható a hét végén ...
Volt 3 napja, amikor be se kellett menni dolgozni, vagyis otthonról melózott.
Másodikán így nézett ki a konyhaablak előtt álló lámpaoszlop:
m.cdn.blog.hu/bl/blogkocsma/image/mellcsontleves/20150202.jpg

látjátok feleim szümtükkel 2015.02.11. 08:52:26

@Andrass9:

Nem is tudtam, hogy azusában fekvőlámpákat használnak.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.11. 08:58:05

@látjátok feleim szümtükkel: Firefox okosabb böngésző, ő felállította a képet (meg a lámpát is), az Internet Explorer meg elfektette. Pedig a kép eredetiben állólámpás.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.11. 09:04:21

@susztertangó: Energiaitalt adni éhező szenegáli gyerekeknek???

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.02.11. 13:40:01

@susztertangó: @Andrass9: A glutén érzékenység az más. Ahhoz sem kell paleobaromank lenni. Mert pl a kukoricában nincsen glutén (a zaban sincsen).

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.02.11. 13:40:53

@Andrass9: Azért ők nem úgy néznek ki mint akik éheznek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.11. 14:26:22

@the.man: Legyen. Akkor sem tetszik, ha nem éhezőknek adják.

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.02.11. 14:31:13

@Andrass9: Ebben igazad van az egész egy doboz vegyi anyag.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.11. 14:32:06

@the.man: Explicit módon liszt/keményítőről irtam. Akár krumpli is lehet, abban is sok a keményítő, meg a hüvelyesekben.
A paleoban a megfogalmazás a hülye: ezt ették a kőkorszakban. Persze, oszt a éltek 20 éves korukig ...

susztertangó 2015.02.11. 16:56:42

@Andrass9: Energia ital, óóó! Ügynököt küld a főnöke egy Csendes Óceáni szigetre onnan sürgönyöz a lúzer: Főnök, itt nem tudok egy fél pár cipőt se eladni, mindenki mezítláb jár. A konkurens ügynök távirata: Óriási üzlet van kilátásban, itt senki nem ismeri a cipőt!
Ha nincs igény majd csinálnak.Jut eszembe szombaton Valentin nap!

susztertangó 2015.02.11. 16:59:31

@Andrass9: 08:47:30hoz. Ez igen! Generátort vettek már???

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.11. 17:23:51

@susztertangó: Most tisztázták a lakóteleppel, hogy fixet vagy mobilt engednek-e. Delután hívják a villanyszerelőt, hova kell hosszabbítókat betenni a mobil generátorhoz. Amig nincs ónos eső, addig nincs vész, vagyis még bő egy hetük van a mostani előrejelzés szerint (hétvégén -5F lesz az -20C)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.11. 21:34:19

@Andrass9: ez viszi a storyt
hogy paleonak hivjak meg kokorszak
teljesen tokeletes marketing