Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint kétmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @PiperPerabo: Ez semmire sem volt válasz. Csak a ciánozás azt jelenti, hogy az összes cockroach el... (2018.07.22. 21:31) Csülökragu
  • Andrass9: @Waka: Küldhetnél abból az esőből! Itt 2 mm volt a két nap alatt ... Szerencsére Tatán égig ért a ... (2018.07.22. 20:50) Töltött tök
  • kobold63: @Waka: Meggyőztetek, 50. Most kéne a kaprod, sikerült 15 kg gyönyörű uborkát venni egy farmról, eb... (2018.07.19. 07:24) NAM, azaz a fermentált disznóhúsból készült thai csemege
  • Boar.: @kobold63: Sajnos a füstölt marhanyelvvel én is ezt tapasztaltam, a gyorspácos-füstpácos technológ... (2018.07.18. 08:29) Aszpikos disznónyelv
  • látjátok feleim szümtükkel: :D:D:D (2018.07.16. 20:36) Töltike mangoldból

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (4) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (2) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (10) babér (30) babérlevél (32) bacon (25) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (5) barbecue (8) barbecue csirke (2) barbeque (7) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (39) bazsalikomsó (6) bbq (5) BBQ (10) bbq oldalas (2) BBQ szósz (4) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (8) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (3) borókabogyó (20) bőrősháj (2) bors (180) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (13) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) Cherie (2) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (39) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (21) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (4) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (8) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (13) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (24) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (15) cukor (91) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (4) dara (2) daragaluska (2) darálthús (26) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (46) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (2) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (12) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (77) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (297) fokhagyma granulátum (8) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (6) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (28) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (55) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) görögszéna (2) görög BBQ (2) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (60) gyömbér (83) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (230) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (5) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (15) jalapeno (19) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (6) kacsamell (5) kacsanyak (2) kacsazsír (28) kacsazsir (2) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (45) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (9) karajcsont (2) karaláb (17) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (18) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (21) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (5) kifli (12) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (10) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (24) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (107) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (2) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (23) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (75) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (58) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (6) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (34) Montreal steak fűszer (3) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (4) mussel (2) must (4) mustár (51) mustármag (14) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (28) oliva (16) olíva (2) olívabogyó (2) olivaolaj (78) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (34) oregánó (2) öregtészta (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (27) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (102) paradicsomlé (19) paradicsompüré (22) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (106) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (27) pirítós (2) pirospaprika (52) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (9) portobello (3) prézli (23) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (49) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (31) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (111) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (151) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (29) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (12) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (33) Spicy Fiesta (6) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (48) szárazbab (3) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (25) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (5) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (43) szerecsendióvirág (35) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (19) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (15) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (66) tejfel (41) tejföl (67) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (7) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (162) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtyű (5) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (19) újhagyma (30) újkrumpli (11) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (163) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (2) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (94) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (14) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (39) zellergumó (23) zellerlevél (19) zellerszár (22) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (53) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (10) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Kelt palacsinta

2015.01.20. 07:00 Waka

Van, ahol kőttes palacsintának hívják, de ez a lényegen különösebben nem változtat. Egyszer, valamikor régen készítettem már ilyet, de akkor olyan nagyon nem jött be. Én azonban nem vagyok olyan ember, akit az ilyesmi eltántorít, felvettem a listámra és vártam türelemmel, míg eljön az idő.
Újév első hétvégéjén aztán el is jött, az Ünnepek alatt elfogyasztott temérdek húsnemű után valami másra vágytam. Összedobtam egy majdnem zöldséglevest daragaluskával, egy egészen kevéske csirkefarral dúsítva, és megsütöttem a kelt palacsintát. Persze ez nem ment ilyen egyszerűen – szokás szerint –, de lássuk csak.

15.jpg


Hozzávalók a palacsintához:
- 20 dkg rétesliszt
- 20 dkg búzafinomliszt
- 2 dkg élesztő
- 6-8 dl tej
- 3 evőkanál + 1 teáskanál kristálycukor
- 1 mokkáskanál só
- 2 tojás
- 0,5 dl olaj
A vaníliakrémhez:
- 8 dl tej
- 2 tojás sárgája
- 3 evőkanál kristálycukor (vagy több, ha édesebben szeretnénk)
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 2 teáskanál vaníliakivonat
- 1 csipet só
A szederöntethez:
- 20 dkg fekete szeder
- ízlés szerint cukor vagy szederszörp

A liszteket összeszitáltam, sóztam, beleütöttem a két tojást. 2 dl tejben elkevertem a cukrot, meglangyosítottam és felfuttattam benne az élesztőt. A maradék tejet szintén megmelegítettem és odakészítettem.

1.jpg
A hozzávalókból közepesen híg palacsintatésztát készítettem. Egyes receptek azt írják, sűrű tésztát kell keverni, de ez baromság, ahogy azt majd a későbbiekben meg is látjuk.

2.jpg
A tésztát meleg helyre tettem kelni. Természetesen erre vonatkozóan is akad jó tanács a netes receptek között - mármint fél óra kelés -, de ezt nyugodt szívvel hagyjuk figyelmen kívül. Magam is így tettem, igaz, hogy a folyamatos variálás miatt nem is tudtam volna betartani ezt az időt.
Az igazsághoz tartozik, hogy meglehetősen ambiciózus tervekkel láttam neki, aztán, ahogy telt az idő, egyre fogyott a lelkesedésem. Először kétféle krémmel terveztem tölteni - vaníliával és csokoládéval (esetleg karamellel) -, soronként 90 fokkal elforgatva a félbehajtott palacsintákat, aztán gusztusosan szeltem volna fel, akár egy tortát. A nagyra törő elképzelések végül a vanília-szeder kombóra redukálódtak.

Amíg kelt a tészta. el is készítettem a két kencét. 6 dl tejet a cukorral és a vaníliakivonattal felforraltam. A maradék tejet kikevertem a tojások sárgájával és az étkezési keményítővel.

4.jpg
A cukros tejbe folyamatos kevergetés közben belecsorgattam a tojásost, majd kiforraltam.

5.jpg
A szederöntethez a fagyasztott szedret két kanál vízzel puhára főztem, majd szitán áttörtem.

6.jpg7.jpg8.jpg
Nyakon öntöttem egy nyelet szederszörppel és beforraltam.

9.jpg
Amíg a krémekkel szerencsétlenkedtem (bő egy óra), a tészta szépen megkelt, viszont be is sűrűsödött. Bő deci tejet kavartam még bele habverővel, hogy a megfelelő állagot elérje, a szokványos palacsintatésztához képest azonban még így is elég sűrű lett.

3.jpg
Nekiláttam kisütni. A vastag tészta miatt kisebb lángol kell sütni, mint a hagyományos palacsintát, és több is kell belőle (nagyjából 1,5-szer annyi).

10.jpg
A megfordítás sem volt egyszerű, a feldobással nem érdemes kísérletezni, még a széles lapáttal is elég nehéz a művelet. Az is kiderült, hogy pár csepp olajat célszerű minden darab előtt a serpenyőbe önteni.
Folyamatosan csekkoltam az alját, mikor jónak ítéltem, megfordítottam. Jól látszik, hogy két részletben öntöttem a serpenyőbe a tésztát, mert a merőkanálba nem fért el egy palacsintára elegendő adag.

11.jpg
13 darab palacsinta lett a hozzávalókból, mivel babonás vagyok, egyet gyorsan meg is ettem.

12.jpg
A palacsintákat megkentem a vaníliakrémmel majd négybe hajtottam.

13.jpg14.jpg
Tálaláskor megöntöztem kevés szederöntettel. Igen könnyű, puha lett, az édes vaníliát jól ellensúlyozta a savanykás szeder. Másnap vittem belőle ebédre is, addigra kicsit megkeményedett, de mikróban felújítva finom volt.

90 komment

Címkék: tej szeder palacsinta vanília élesztő rétesliszt kelt palacsinta búzafinomliszt

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr277085871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2015.01.20. 07:50:08

Ami azt illeti, elég macerás az elkészítése, de biztos jó volt. Én a hagyományos palacsinta tésztába szoktam csipetnyi sütőport tenni, és akkor az is más állagú, mint a hagyományos. Azért harapni a hagyományost a legjobb.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.20. 07:55:18

Ez egy nagyon finom palacsinta!
Nálunk apám rendszeresen sütött csúsztatott (aka rakott) palacsintát, ami ilyen tésztájú, de torta lesz belőle mindenféle töltelék rétegekkel.
Jó is, hogy megírtad, mert legközelebb ezt sütök a gyerekeknek!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.20. 07:59:58

@látjátok feleim szümtükkel: Eléggé hasonlít az amerikai palacsintára, ami közel egy centi vastag. Abba viszont felverik a fehérjét, úgy habosítják, nem élesztővel. Rengeteg vajjal és juharsziruppal leöntve eszik általában reggelire :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.20. 08:04:19

@Andrass9: Helyesbítek. Nem verik fel a tojást, viszont sok sütőport tesznek bele. A tetejére az említetteken kívül lekvárt, mézet, orcukrot, tejszínhabot is tesznek: kiadós szénhidrátbomba :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.01.20. 10:56:53

@Andrass9: szoktam csinálni amerikai palacsintát, és imádom a juharszirupot:)

Fenchurch68 2015.01.20. 11:06:15

@Andrass9: A csúsztatott palacsintához viszont felverik a tojást :)
(Vagy legalábbis a mi családunkban...)

Topy 2015.01.20. 11:48:23

@Andrass9: aztán csodálod, hogy kitalálják a paleot? :)

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.01.20. 14:03:55

@Andrass9: Igazából azt a skótok készítették először. Ja és a pancake szó szerinti fordításban serpenyő süti. Ezen mindig jót mosolygom.

mellesleg sosem hallottam még élesztős palacsintáról.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.20. 14:10:36

@the.man: bizony a megfelelo serpenyo az egyik legfontosabb
elesztos palacsintarol en sem, de vannak palacsintahoz hasonlo etelek, amibe lehet rakni valoszinu
@Andrass9: mi is csusztatott palacsintanak hivtuk
/kelet maggyarorszag/
de nekem akkoris az 1.20-as izes volt a kedvencem a strandon:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.20. 14:23:22

meg az elso ketto, amit ecsanyam odaegetett
ahogy el kezdter sutni en mar ott serteperteltem

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.01.20. 14:50:06

@hagyma: van valahol egy lapos kenyér receptem azt hiszem abban az van vagy sütőpor nem tudom.

Topy 2015.01.20. 15:57:17

@hagyma: meg a szétszakadt példányok :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.20. 17:53:19

@Topy: Nem sütök Hagymának palacsintát: nekem nem szakad el az első sem. 2 sütővel kényelmesen, hárommal kicsit feszítetten, de tudok sütni.
A családom nem tud jóllakni vele annyit ennének :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.01.20. 17:57:32

Szép estét!
@látjátok feleim szümtükkel: Igazából nem macerás, csak időigényes. Lekvárral megkenve is finom lett volna, csak hát ugye...
@Andrass9: Hajdan sokszor rendeztünk gofri partit, ahogy sült, ettük. Botmixerrel pürésített, rummal vegyített baracklekvár és tejszínhab volt a "töltelék".

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.20. 18:03:25

@Waka: Jó estét!
Én azt eperlekvárral és sok vajjal szerettem :)

látjátok feleim szümtükkel 2015.01.20. 18:15:28

@Waka:

Nekem ami időigényes, az macerás is. Azokat az ételeket díjazom, amelyek gyorsan elkészíthetők. Vagy ha sokáig készül, ne kelljen vele sokat foglalkozni, pl. sütőbe sült hús, vagy a pörkölt, lábosban párolás.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.01.20. 18:19:31

@Andrass9: Úgy sem lehet rossz.
@látjátok feleim szümtükkel: Amíg kel a tészta lehet mással is foglalkozni. Például posztfaragással. :) Úgyis folyton el vagyok maradva.

Pinka-Panka 2015.01.20. 18:57:25

Waka, nagyon finom, ügyes vagy. Nagyon bírlak, ahogy írod a sorokat és mintha magamra ismernék néha. Főleg amikor, nagy lelkesedésem alább hagy, sőt végleg elhagy és hogy oldom meg a lehető leggyorsabban.

Ez nagyon tetszett, a palacsintát kár lett volna elrontani, több krémmel, mert ez így jó, ahogy van.
örülj neki, elfogyott a türelmed, mert jobbat csináltál. A vanilia és szeder pont jól megfér egymással és ezt fokozni már nem érdemes.

Pinka-Panka 2015.01.20. 19:01:09

Én is ma gyors ebédet kreáltam, beraktam a hurkát, kolbászt a sütőbe és egyszerűen készre sült. Meglehetősen jó lett, dunabogdányi embertől van, jó ízes.

Én is több félét csináltam mostanában, itthon voltak a barátaim, kacsa sült, sütemények.
Vendégségben finom ételek voltak, hideg tálak. Most holnaptól meg megint szelídebbre fordulunk.
Még egy fánkot tervezek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.20. 19:30:59

@Andrass9: es baconnal meg kolbasszal, ami fura volt
inkabb a brunch resze, mint a reggelie

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.20. 20:16:40

@hagyma: nem voltam híve ezeknek az ameriaki reggeliknek, de amikor a gyerekeket nyaranta táborba hordtam, felfedeztem egy kávézót Townsend-ben: Cliff's Cafe. Ott ettem tán a legfinomabb omletteket életemben. Azóta évente legalább egyszer elmegyek oda (a táborba már nem). Pont a napokban emlegették a gyerekek, hogy milyen jó volt: a fiam ott tanult meg rakétát építeni, majd mint councelor, ezt tanította is a többi gyereknek.
Rengeteg programjuk volt. Erdőben laktak kisházakban egy hegyoldalban. Saját tavacskája van a tábornak, nyilaztak, lovagoltak, rajzoltak, you name it!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.20. 20:19:17

@Pinka-Panka: Szia Pinka-Panka!
Azt a jó hurkát irígylem tőled, bár idén találtunk "ehetőt", de azért nem világraszólót. Sajna a böllér a kispiacon nem a mi izlésünk szerint főszerezi a hurkát. Igaz, a vékonyka sütnivaló kolbásza a világszám!
Fánkot nem hagyhatom ki, igazad van!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.20. 20:27:09

@Andrass9: nem vagyok nagy rajongoja az omlettnek, tulajdonkeppen en sem tudom miert
mert elvileg minden benne van amit szeretek
es nagyon kafakat csinalnak a hotelben is
ez van
/hat nekem az a tervem ami a fiade volt, erdoben lakni, kis tavacska, vadaszat horgaszat, raketat mar nem akarok epiteni:)/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.20. 20:29:42

@hagyma: blogkocsma.blog.hu/2013/03/24/vasarnapi_reggeli_az_usa-ban
a hivatkozott reggelizőhely, bár neked azért ez jópárszáz mérföld vezetés lenne. nekem csak 25 :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.20. 20:30:48

@hagyma: Speciel ezt a rakétamániát én is átvettem tőle. Focipálya mellett lakunk, itt remekül lehetett eregetni őket.

Topy 2015.01.20. 20:39:58

@Andrass9: egy posztot megér! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.20. 21:52:04

@Topy: Nincsenek róla képeim, a rakéták nagy része már az enyészeté. Bár a napokban találtam árat a műhelyben. Motor az van még bőven, talán gyújtószál is, de azt lehet csinálni is. Az indítóállás még megvan (kulcsal lehetett csak bekapcsolni, és két gombot kellett hozzá nyomni).
Ezek akár 3-400 méter magasra is felmennek a nagyobb motorokkal. Volt olyan is, amiben pici 8mm FILMES fényképezőgép is volt!
Tudomásom szerint itthon nem kapni ilyen motorokat (puskapor szerű, de kontrollált égésű valami paírhengerben).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.20. 21:55:58

@susztertangó: Ennyi bullshitet nem is tudom, mikor olvastam együtt...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.20. 21:57:12

@susztertangó: A slowcooker jó dolog sokmindenre. Mostanság a trendi, ha elektromos kuktát veszel, mert az még a nyomást is szabályozza :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.21. 00:15:53

@Andrass9: najo, de amrikaban a vasarnapi reggeli 11-kor kezdodik
az meg mar brunch
egyebkent ma mar imadom az amerikai reggeliket
ez nem volt mindig igy
megrendelunk Maryvel mindent ami letezik
ugye pancektola kolbaszon tojason at a baconig
sziruphegyekkel
oh es a reggeli suktkrumpli

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.21. 00:41:02

de teny
az omlettel nem tudok megbaratkozni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.21. 00:48:35

ja es 5 percenkent jonnek feltolteni a kavedat

susztertangó 2015.01.21. 06:22:59

www.facebook.com/groups/446586562020657/
Van ebben minden, nem csak szép virág-de azzal nem foglalkozunk.

Fenchurch68 2015.01.21. 06:48:18

@hagyma: Azt a fajtát, amiről a vicc szól, hogy:
"- Kávét vagy teát, uram?
- Ha tegnap reggel kávét ittam, akkor teát, ha tea volt, akkor inkább kávét..."
(Tényleg csak vicc, én nem kávézom, ha néha mégis, csakis olyat, aminek le lehet látni az aljára :)
Tojásételből hagymás rántotta jöhet, az is úgy, hogy legalább annyi hagyma, mint tojás.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.21. 07:30:34

@Kató néni: Nagy általánosságban az a hosszú lötty, amit kávé címszó alatt adnak. A koffein bennevan, de nagyon ritkán találni ihatót, ezért azután tejjel, cukorral turbózzák fel. Nekem 10 év alatt sikerült a napi 10 eszpresszómról ott leszokni teljesen. Azóta legfeljebb egy gyűszűnyit iszom.
A koffeinmenteset meg tea helyett iszom, mert teától vesekövem lesz :)
A rántottát rengetegféleképpen szeretem, de csak lágyan! Ha hagymával, akkor 1:1 arányban én is, de jöhet szalonnával, sonkával, zöldaprikával vagy natúr - mindegyik izlik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.21. 07:35:56

@susztertangó: A szívemet fájdítani tetted ide ezt a linket??? :)
Imádom a kemencét!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.21. 09:49:07

Kimostam a klaviatúrát, megjött a P betű, elveszett a qaz1. Rosszul raktam össze :) Most viszont minden gomb megy.
Ez egy 15 éves klaviatúra, amit 2000 óta használok, (Gateway2000) számítógéppel vettem). Persze azóta millió másikat kipróbáltam, de csak ez a jó. Kétévente megy a mosogatógépbe, mivel nincs benne olyan mozgó alkatrész, aminek ártana.
Napi átlagban 100000 karaktert írok le. Ez a 15 évre 547 millió karakter, ami gombonként testvérek közt is több, mint 50 millió leütés. Azt hiszem, jó a klaviatúra konstrukciója :)

Topy 2015.01.21. 10:15:58

@Andrass9: keblemre testvér! :) nekem három is van - biztos ami biztos :) - mondjuk egy takarítás már nagyon jellene nálam is...
azért nagy kedvencem, mert a funkcóbillentyűk bal oldalon is kint vannak, így egy Ctrl-F6 nem tornamutatvány (vagy mondjuk egy Alt-Ctrl-F6 is simán egykezes)
aki még hotkey-eken szocializálódott, az tudja értékelni :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.21. 12:06:30

@Kató néni: en is rantotta parti vagyok
itt nagyonis jo kv-k vannak, nem cask az eszpresszo kv a kv@Andrass9: hat cask brazil, kolumbiai stb kv van, gondolom otthon job kv terem

látjátok feleim szümtükkel 2015.01.21. 14:47:33

Ez nem palacsinta, de ha most nem írom le, akkor később elfejeltem.

A parikán láttam, egy fickó apróra vágott kecskehúsból valami fűszeres ételt főzött lábosban födő alatt. Amikor a hús elkészült, akkor egy félbevágott vöröshagymának leszedte a két külső levelét ( nem a héját! ), és azt bele tette a lábos közepébe, majd a hagymába tett egy jó diónyi füstölgő faszéndarabot, és vissza tette a födőt a lábosra. Állítása szerint ettől finom füstös íze lesz az ételnek.

Topy 2015.01.21. 15:00:01

@látjátok feleim szümtükkel: majd veszek ki egy kis faszenet a vasalóból :D

susztertangó 2015.01.21. 15:01:14

@Andrass9: A bikakakás okosedény egy egész oldal gugli találat lett volna, de csak ezt nyomta ide az internet ördöge.//Inspirációnak, mármint a kemencés linket-ilyen is van a Facén.//Fura, nekem ízlett az, amit Amerikában kávénak hívnak.Igaz, az itthoni katonai fekete is.@Kató néni:
www.youtube.com/watch?v=dU_B3QNu_Ks
@látjátok feleim szümtükkel:
Ezt Babette tudná lecsekkolni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.21. 15:08:38

@susztertangó: mert amerikaban kv-nak hivjak a kv-t es eszpresszonak, ami otthon szokasos
letezik az is
nekem sose tobbet nem kell
elszurcsolgetem en a hosszukavemat, nem hianyzik, hogy Mancika jo erosre kerem:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.21. 15:14:45

ettol persze a presszo kavenak is megvan a helye es letjogosultsaga
kicsit tomenyebben adja ki a kv izet az teny, de jo kv-bol a hosszu is jo lesz

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.21. 15:54:47

@Topy: Igyekszem csak klaviatúrát használni, az egeret legfeljebb Windows idiotizmusra használom, vagy ha nyomtatott áramkört tervezek, bár az első Orcad még tisztán nyomógombos volt :)
Ha valami hirtelen feladatmegoldás kell, akkor Cygwin vagy valamelyik Linux gép a szobábban ssh-val. Valahogy a command prompt messze nem olyan powerful, mint egy bash és az összes tool körülötte.
Egy valamit viszont képtelen vagyok megszokni: a magyar nyelvű programokat, operációs rendszereket. Azoktól égnek áll a maradik 3 szál hajam is :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.21. 17:06:19

@látjátok feleim szümtükkel: Ahelyett, hogy a vizipipából lopná ki hozzá a parazsat :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.21. 17:15:21

Vettem Tebike pálpusztait a hazai multiban. Ekkorát régen csalódtam! Se íze, se bűze (szó szerint).

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.01.21. 17:30:42

Szép estét!
Fő a keleti jellegű zöldségleves kínai gombákkal. Isteni illat van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.21. 18:23:16

@Waka: Nyam! Küldj egy tálkával légyszi :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.21. 18:43:28

@Andrass9: termeszetesen, hogy nekem, nem is a szomszedasszony neveben nyilatkozom
teljesen attertem a presszorol, meg a kapucsinorol, de nagyon minosegi kv-t hasznalunk
hozzateszem Mary iszik minden nap, en kb hetente

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.21. 18:57:54

@Waka: en a mexikoi gombakat jobban kedvelem

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.21. 20:03:56

@hagyma: Ha netán elhajlok a városban kv ügyben, akkor egy fél Ristretto-t iszom. A másik fele a feleségemé.
Na énnekem az a kávék csúcsa, ha jó kávéból van!

Fenchurch68 2015.01.21. 20:27:54

@susztertangó: Azért egy rántottához még nincs szükségem gordonkára :)

@Andrass9: Nápolyban ittam egy gyűszűnyi kávét egyszer, abban a kávéházban, ahol állítólag Európában először kezdtek kávét főzni.
A város többi részéből nem sokat láttam, annyira káprázott a szemem órákig.
Kávéval és kávégépekkel foglalkozó ismerős szerint egy normálisan elkészített (nem átfolyós) hosszú kávé általában jóval több koffeint tartalmaz, mint egy eszpresszó vagy ristretto.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.21. 20:50:26

@Andrass9: en boldogan iszom ezt az amerikai lottyot, mondom, max hetente
@Kató néni: nem kenyerem a nagykepuseg, de a vilag legjobb rantottajat en csinalom

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.21. 20:58:51

beszoktam nezni Magyar oldalakra index offkursz, neha atv is akar
most ez divat otthon, hogy mindenkinek szoros a kepe?
nade legyen
de ma voltam az origon is
a szakacsoknak is, akik vilagversenyre mennek
otthon letiltottak a borotvat?

Topy 2015.01.21. 20:59:04

@Andrass9: érleld egy kicsit és jó lesz az szerintem

Topy 2015.01.21. 21:06:20

most egy kicsit el vagyok kámpicsorodva, jó húsz év után elbúcsúztam a fodrászomtól :(
ennyi idő már házasságból is takaros
jövö hét kedden indulnak Ausztráliába...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.21. 21:11:20

@Topy: hogy tudnak kijutni?
20 eve nekem az volt a celallomasom
/ma mar nagyon orulok, hogy amerikai lettem helyette/
falakba utkoztem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.21. 21:18:15

@Topy: na, mondjuk amerikaban is hajszalon mult, hogy beengedjenk chicagoban, meg meloztam 5 evig illegalisan, de ma mar amerikai vagyok:)

látjátok feleim szümtükkel 2015.01.21. 21:21:15

@hagyma: "nem kenyerem a nagykepuseg, de a vilag legjobb rantottajat en csinalom"

A fenébe! Eddig úgy tudtam, hogy én.;D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.21. 21:29:08

@látjátok feleim szümtükkel: jovore megyunk haza megint
kesz vagyok a parbajra

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.01.21. 21:31:32

@hagyma: Főleg, ha orvos is kell a gyógyításához. :D
@Topy: Azt hittem, eltolta a frizurád.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.21. 21:32:05

@látjátok feleim szümtükkel: csaxolok 2 etelben vagyok tokeletes
rantotta
borsostokany
es csulkos bableves
de azert korompolkotben sem lehet eladni
most a kocsonyamrol nemm is beszelnek, mert nem vagyok egy shekaspeare

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.21. 21:34:15

es akkor meg nem beszeltunk a csirkeporkoltermrol
viszont
haletelekben kifejezetten bena vagyok

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.21. 21:37:00

basszus le is veszem a csirket, holnap fozok csirkeporit

Topy 2015.01.21. 22:36:16

@hagyma: vagy két éve megpályázta a letelepedési vízumot; aztán hiányszakma lett a fodrász és bejött nekik
@Waka: mesterfodrász, mind a mai napig képezi magát, versenyre készít fel fodrászokat - ilyet már nem hibázik :)
még tanuló volt, mikor először beültem a székébe...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.21. 22:39:56

@Waka: Ezt a gombát nagyon szeretem, gyakran használom!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.21. 22:41:20

@Topy: Már 4 napja érik, de semmi. Úgy emlékszem, hogy régen olyan nyálkás volt a külseje, de most száraz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.21. 22:42:52

@Topy: Nekünk meg lebontották a fodrászunk feje fölül az épületet "városkép modernizáció" címszó alatt...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.21. 22:59:20

@Topy: itt egy fodrasz kikepzese kb 2 honap

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.21. 23:00:35

@Topy: mondjuk Maryt kikepeztem ra 1 nap alatt, O vagja a hajam

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.22. 09:02:31

@hagyma: Olyanok is ...
A lányom emiatt megy időnként Floridába, mert ott talált egy JÓ hairstylist-t

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.22. 09:02:58

@hagyma: Én meg magam vágom a hajam, így nincs kit szidjak :)

Topy 2015.01.22. 09:21:31

@hagyma: hát izé... :)
itt egy kicsit több :)
és markánsan elválik egymástól a férfi és a női fodrász; lehet, hogy ezért kapnak az ausztálok is egy jól képzett fodrász után két kézzel?

Topy 2015.01.22. 09:24:27

@Andrass9: most hogy így mondod, valóban, kicsit camamberes lett a külseje; a Lasjta meg az Ilmici viszont hozza a régi formáját, úgyhogy valószínűleg tudatos volt a váltás a külsőt illetően
de eddig belül még mind jó volt némi érlelés után