Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (36) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Gyöngytyúk leves bio forrásból

2015.01.18. 07:00 Andrass9

Történt, hogy egy jóbarátunk karácsony elõtt meglepett két gyöngyössel (is). Hiába minden ellenkezés, meg "a feleségem nem eszi" szöveg, kaptuk. Életemben sem nem ettem, sem nem fõztem ilyet, hát irodalmaztam kicsit. Az irodalom szerint a LEGJOBB leves ebbõl készül! No akkor szépen elosztottam a gyönyörûen megtisztított madarakat levesre és egyéb (pl. fácán helyetti) felhasználásra, majd befagyasztottam, mert fogalmam sem volt, mikorra tudom elkészíteni. Azután újév elején adódott az alkalom, hogy jönnek a gyerekek, ismét alkotni kell. Elõ is vettem, el is készítettem.

13.jpg

Nagyjából érthetõ az emberek riadalma, mivel oly setét a húsa, bõre, mintha agyonverték volna a madarat, pedig csak ilyen.

Vettem még egy darab marhacsontot is, mert a húslevesbe - akármibõl fõ - én mindig teszek marhacsontot.

  • 2 gyöngyös szárnyai, háta, aprólékja
  • 1 marha lapos- és egy bokacsont
  • 3 sárgarépa
  • 2 gyökér
  • 1 kis zeller
  • fél karaláb
  • 1 marék bimbóskel
  • 1 piros zöldpaprika
  • 1 marék mirelit zöldborsó
  • kis csokor petrezselyem
  • 15 szem feketebors
  • 6 szem szegfübors
  • 3 szem kardamom
  • 1 szép szerecsendióvirág

10.jpg

Ez úgy mind összeállt. Az érdekesség a szerecsendióvirágos dobozban volt, ahol az egyik még rajt volt a szerecsendión. A poszt kedvéért ezt választottam, mert ritkaság látni, hogy a szerecsendióvirág olyan, mint a dió burka, csak véknyabb és rászárad a dióra. A húsokat, csotntokat, hagymát paprikát, zellert mind beleraktam egy szép nagy fazékba, felöntöttem vízzel. A fûszerek meg mentek a teatojásba, hogy ne kelljen hajkurászni õket a lében.

11.jpg

Fõtt az egész vagy 4 órát pirinyó lángon, majd megkata a többi zöldséget is. Készítettem hozzá cérnametéltet, mert az úgy dukál, s azonmód meg is kóstoltam. Érdekes módom feleségem 3 tányérral evett belõle, pedig hogy idegenkedett ...

12.jpg

Másnapra is maradt egy kevés, amibõl viszont Zuppa Pavese-t készítettem magamnak.

14.jpg

Nomeg estére egy kiadós tányérral is betermeltem belõle.

15.jpg

Azt hiszem, nem tévednek azok a kritikusok, akik ezt a madarat tartják a húslevesek királynõjének. A húsa 4 óra alatt sem fõ ronggyá, hanem ízes marad. A bõre is harapható. Az íze meg fenséges!

Miután fácánt még nem ettem, ezért azon megjegyzéseket, hogy leginkább a fácánra hasonlít, nem tudom értékelni, de ha a fácán is ilyen finom, akkor már megérte a gyöngyöst enni - nincs benne ólom!

Köszönjük!

135 komment

Címkék: hagyma kelbimbó zeller gyöngytyúk bors zöldborsó sárgarépa gyökér petrezselyem kardamom marhacsont karaláb szerecsendióvirág szegfübors

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr37072121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.18. 18:09:40

@Andrass9: hat szerintem az oreg tyukbol keszul, nem kakasbol:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.18. 18:14:07

@hagyma: Újházy Ede direkt Debrecenbe ment az öreg kakasért, hogy ezt a levest megfőzesse magának...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.01.18. 18:26:10

@hagyma: Mivel itt van a központ, minden más vidék. Amúgy radar-közeli munkahelyen dolgozom. www.honvedelem.hu/szervezet/mh_54_radarezred
@Benikuty: Van egy piac. A zöldség-gyümölcs szekció kb. 90 %-a két kézben van, import- illetve ipari minőség. A hús-hentesáru vonalon vágóhídi színvonal, legfeljebb szezonálisan van háztáji baromfi, egy-két öregasszony kínálja, bizonytalan eredet, horror ár. Egy kisebb húsbolt van, ami árul különlegesebb dolgokat, pl. sertésfület 1150-ért. Van egy házi füstölt árus, kedden és pénteken, elég jó. Van magbolt, és mostanában nyílt egy tejes-sajtos és egy bio növényes (olajok, lisztek).
Mindemellett az ország legdrágább piaca, de még mindig jobb, mint az ABC.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.18. 18:40:41

@Andrass9: OK de akkor miert ujhazi tyukhusleves?
@Waka: ott voltam a laktanyaban az alkatresz celjabol
lokatoros voltam Boldogon

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.18. 18:44:30

@Waka: otthon pesten kivul minden mas videk

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.18. 19:10:20

@Waka: en nem szerettem nagyon katona lenni
de kellett
es lokatoros szerettem lenni
12-14 gepet siman vittem
pedig pl a tokoli orosz gepek nagyon kavartak
azok mentek a legnagyobb telben felhoben stb.
felkuldtek egyet es 2 elfogot/razgony/
kozben jott a becsi jarat
a meterologiai ballon
a harmas folyoson az olasz gep
en szerettem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.18. 19:13:53

3-tol foci
green bayre es new englandra tettem
nem sokat
mert ma szimpatiabol fogadtam nem penzert
\/azert nem baj ha nyerek is/

susztertangó 2015.01.18. 20:14:45

@Andrass9: Rossz nem volt, csak piros tányérra tettem. 80 deka volt, 4 be vágtam. Hagyma, zellerszár sárga és fehér répa babérlevél (kicsit sok) bors ez ment a hús alá-fölé meg egy üveg Lisztet a nyakába...azaz szekszárdi kékfrankost 2012 ből 1200 pénz a Liszt a bor neve.. Egy éjjel pácolódott. On-na-is-ki-ve-ttem húspuhítóba tettem.. azaz szórtam rá. Minden oldalról kéreg sütés, hús ki édeshagyma be üvegesedésig, hús vissza és a tetejébe a páclé. sacc/kb6 órán át bugyogott, két öntöttvas lemezen, néha felöntöttem forró vízzel.Ica combot én püspökfalatot ettem ebédre. Öt órakor megnéztem a pofát puha volt, de semmi ízorgia-főtt hús. A zöldeket leturmixoltam, vissza lábosba, ment bele 20 deka gomba, petrezselyem , mivel eléggé erős volt a babérlevéltől a savanykásság vadas jelleg tettem bele 2 evőkanál mézet "legömbölyíteni" az előbbi ízt. Meg 5 deka vaj a selymességért. Nem hogy nem egy nagy durranás, de még pukkanás se-olyan semmilyen. Na majd egy minimál recepttel megismétlem.

Topy 2015.01.18. 20:21:02

@Andrass9: asszonta lelövi :)
gondoltam megfőzi, mint a sörétessel levadászott csirkét :)

Benikuty 2015.01.18. 20:50:37

@Waka: ez elég szomorúan hangzik :(

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.18. 21:01:53

kezdodika meccs
ha valaki nekem azt mondja 20 eve, hogy megkonnyezem az amerikai himnuszt...
/nyugi, a magyart is/

látjátok feleim szümtükkel 2015.01.18. 21:02:53

@susztertangó:

Én ezt a húst úgy főztem volna, hogy az adjusztálások után mindig csk egy kevéske páclét öntöttem volna rá, és időnként lepirítottam volna zsírjáig. A zöldeket pedig csak akkor raktam volna rá, amikor már a hús annyira puha, hogy azokkal együtt készre fő. Persze ez már nem az a recipe, ahoyg te főzted.:D

Mellesleg fokhagyma volt benne?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.18. 21:13:06

@Topy: Abban is csak röntgennel találod meg a sörétet :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.18. 21:22:11

@látjátok feleim szümtükkel: Most már muszáj elkészíteni a húsos részeit is, hogy igazi gyöngyös ízt érezzek :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.01.18. 21:34:49

@hagyma: Amennyire én tudom, a razgon hosszú távú, nagy magasságú repülés, sokszor vészjeladó-kapcsolással egybekötve. Ahogy hajdan mondtuk: kib@xott magasan és szájbab@xott gyorsan repült. A madarasi katapult megvan?
@Benikuty: C'est la vie.

látjátok feleim szümtükkel 2015.01.18. 22:13:41

Van egy nagyon jó étel, anyám nagyon sokszor főzte mert az apám nagyon szerette.
A gyöngyöst összedaraboljuk, a mellét is kisebb darabokra, mert minden része, még a belsőség is egybe fő.
Vörös és fokhagymát párolunk zsíron ( lehet olajon is, de a zsírral jobb az íze ), arra rátesszük a húst, és pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd száraz fehérborral felöntjük, de nem levesnek, hanem csak mindig annyit, hogy a hús abban párolódjon. Közben ksiebb nyers fejeskáposztát laskára ( nem nagyon apróra és nem is túl nagyra ) összevágunk, és amikor a hús már majdnem kész, rátesszük. Együtt készre főzzük. Nem szabad nagy lének lenni alatta, mert akkor nincs megfelelő zamata az ételnek. Én az első melegítés után szeretem a legjobban, addigra már összeérik a hús, a bor és a káposzta íze, hasonlóan a jó töltöttkáposztához.:D

Topy 2015.01.18. 22:34:18

@hagyma: ahogy nézem, a green bay jó tipp volt

susztertangó 2015.01.18. 22:42:25

@látjátok feleim szümtükkel: Igen és a zöld csírát is kiszedtem elrágcsáltam. Többféle recept van-ez is érdekes, bár a hosszú főzési idő 6 óra az állandó babusgatást megnehezíti. HALIHÓ! Ezen a blog.hun hogy lehet betűméretet változtatni? Most akkorák, mint bolha tökén a pattanás.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.18. 22:43:03

@Waka: mentek aZ en idomben mint a szel
azokat volt a legszrabbul kovetni
arra utaztak, hogy ne lassuk oket
ez volt a cel
en nagyon jo lokatoros voltam

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.18. 22:45:12

@Topy: ah cask felido
ketszerr voltak tascdannal es cask field gol let
nem a penzemet feltem de megorulok ha visszajon a seattle

1kutya 2015.01.18. 22:55:50

@Andrass9: no, ha legközelebb megyek vadászni (aka: minden hétvégén), és lesz a keddi t-day, akkor viszek neked egy fácánt. csak, hogy legyen miről írni;)

(ma is lőttem, de azt a szomszéd kapta a múlt heti autószerelésért cserébe)

látjátok feleim szümtükkel 2015.01.19. 08:37:25

@susztertangó:

Ennek az akárminek az elolvasása maga a tréning, mire végére érsz, olyan éles lesz az eszed/agyad, mint a penge.:D

Amikor olyan éltelt akarok főzni, amire nem kell ránézni, akkor mindet be az edénybe, födőt vagy főliát rá, és be a sütőbe. Attól, hogy sok lé megy rá, a végén még lehet rajta egy kicsit beforralni, és ezáltal az ízeket koncentrálni.

Ha kicsi a betű akkor nagyobbra kell állítani. Jobb felső sarokban nekem van egy fogaskerék jel, arra kattintva ad lehetőségeket, próbáld ki. Van a tálcán lól jobbra is egy nagyító + jel vn benne, mellé százalékos zsám írva, ott is lehet rákattintással állítani a betűméreten.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.19. 08:43:08

@látjátok feleim szümtükkel: Jó reggelt!
Lehet a CTRL gomb lenyomása közben az egér tekerőjét tekerve is állítani a font méretet :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.19. 08:46:09

@1kutya: Nagyon köszönöm az ajánlatot! Életemben nem tisztítottam még madarat, kicsit félek a challenge-től :)
Ahogy olvastam, a fácánt tollastul fel kell lógatni egy-két napra, mielőtt nekiesik az ember.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.19. 08:52:58

@látjátok feleim szümtükkel: Az alap elkészítés jónak hangzik, a káposzta ilyetén formában nem az esetem, elnézést.

Topy 2015.01.19. 09:08:51

@hagyma: és visszahozták a sírból... félidőben már egy centet sem tettem volna rájuk
négy interception és mégis megnyerték!
jó meccs volt, muszáj volt végignézni, cserébe ma egész nap nyúzott leszek

látjátok feleim szümtükkel 2015.01.19. 09:58:05

@Andrass9:

El van nézve.:D
De attól, hogy te nem kedveled, még nagyon jó étel.

Fenchurch68 2015.01.19. 10:01:43

@hagyma: Mikor ideköltöztem, eleinte mókásnak is találtam, mikor a kedvesem mondta, hogy másnap vidékre megy :) (Gondoltam magamban, hát már eleve ott vagyunk, vazze...) Persze mélyen elásom magamban az ilyen gondolatokat, nehogy megbántsak bárkit is, de hát negyvensok évi kondicionálás nyomot hagy :) Azt már megszoktam, hogy itt a Belcső nem Belcső, és furán néznek, ha lemegyek a "közértbe".

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.19. 12:36:21

@látjátok feleim szümtükkel: Nem mondtam, hogy nem jó étel. Van aki szereti a PK(!!!!)-t is :)
Tetszett a gondolat. Talán kelkáposztával meg is csinálom, mert azt viszont szeretem :)
Köszönöm az ötletet!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.19. 12:39:57

@látjátok feleim szümtükkel: Hát ez nagyon jó volt, köszi, hogy megosztottad! Eddig is tudtam, hogy a papagáj zseniális partner, de hallani még nem hallottam.
Jó link!!!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.19. 12:40:11

@Topy: kapjak be
edzoi hiba volt, ereztem, hogy baj less, mert nem mertek ramenni 1 yardrol negyedikre egyszer sem
de legalabb a pats alazott
@Kató néni: naja juniusban voltunk otthon, mondtam, lemegyek a kozertbe sorert, de nem volt cask Tesco:)

Fenchurch68 2015.01.19. 13:42:27

@Topy: Na, a kifogót nem tudom. Illetve, hát van három gyerekem, tehát fürdőlepedő viszonylatban értelmezni tudom :)
De ami már nem hoz zavarba: makuka, büszke, levonó, foncsik, domó. Meg a púp. Hát arról halvány lila segédfogalmam nem volt, hogy jelenthet köldököt is, ez igazi nyelvészeti reveláció volt számomra.
(Mondjuk a büszke is, okosan hallgattam, aztán a szövegkörnyezetből kiderült, hogy az egresről van szó.)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.19. 13:49:16

@Kató néni: ne szorakozz a buszke ugyanolyann evidens mint a haraszt
a tobbi is megvan
ez keletmagyarorszag

Fenchurch68 2015.01.19. 14:29:27

@hagyma: Nekem a haraszt a Brassóban született dédnagymamától jött, viszont ő egresnek hívta az egrest :)Nekem meg a közért evidens, jó?!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.19. 14:29:59

@hagyma: Számodra lehet, hogy evidens, de ettől még nem kell ekkora arcot vágni ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.19. 14:31:08

@Kató néni: Én meg piszkének tanultam :) Annyi neve van, hogy még, viszont az íze az tuti!!!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.19. 14:44:10

@Kató néni: a kozert nekem is evidens
de a buszke az buszke:) nem egres
hehe
@Andrass9: nekem nincs arcom, ezt mar megbeszeltuk
velemenyem van
azt meg leirom
amugy kifejezetten utaltam a buszkefozeleket tukortojassal
nem is gondolom, hogy akarnek buszket fozni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.19. 14:49:05

de most komolyan
hanyadikra junta valaki eszebe a buszke, ha fozelekety akar fozni
hat ott a bab a lencse a krumpli stb.
most azon filozok, lattam-e itt buszket
remelem halistennek nem
Mary minden baromsagot megfoz

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.19. 14:53:46

holnap felkelek es paradicsomleves less betutesztaval
utana buszkefozelek tukortojassal
a vegen almaspite

en imadom a felesegemet, de ez jelentos valook

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.19. 14:57:34

@Andrass9: ja es don't vorri kato nenivel mi szeretjujk egymast piszkalni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.19. 15:02:10

ha nem lenne ferje, nekem nem lenne a szerelmem, nem lenne koztunk egy ocean es elszivnank egy jointot, valamint fozne valami ehetot viharos szex alakulna ki kozottumk

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.19. 15:06:54

mondjuk a felsorolt feltetelekbol a legvaloszitlenebb a kaja:)

susztertangó 2015.01.19. 15:22:23

Fogaskerék/nagyító nekem nincsen, de a Ctrl+ egérkerék működött, tank jú!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.19. 15:23:30

a buszke az a noveny/gyumolcs/ ami mindenre alkalmatlan, ezert is szoktak egyutt tele[peiteni a ribizlivel/ a szolo vegibe/ ami szinten alkalmatlan
bar a ribililekvart nagyon szeretem
nade
szedett itt barki ribizlit vagy buszket
en igen
soha tobbet

Fenchurch68 2015.01.19. 15:37:23

@hagyma: Se az óceán, se a joint nem lenne akadály, újabban iszonyat jó húsos kajákat főzök, férjem sincs, de mindkettőnk szerelme kissé bezavar a játékba :) amúgy plátóian szerintem nagyon kedveljük egymást.

Topy 2015.01.19. 15:41:40

@Kató néni: jó nyomon jársz, az a kapucnis fürdőlepedő :)
babaszafari.hu/spd/20040110000/Bertoni-Kifogo

pacuha megvan? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.19. 15:52:48

@hagyma: Na látod, nekem is van véleményem, csak udvariasabban tálalom (amit ép az USA-ban tanultam!!!).
Az egresszósz (főzelék) pedig a legjobb egy jó cupákos marhahússal, ami egy jó levesben főtt :)
Amúgy lehet kapni: gooseberry névre hallgat...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.01.19. 18:27:16

Szép estét!
Én az egrest, piszkét, köszmétét szeretem. Nyersen, éretten egyenként. De a mártás benne van a top 2 nemszeretem kajában. A No. 1. a cilantro.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.19. 18:56:50

@Waka: Jó estét! Nagyon sokan nem szeretik.

látjátok feleim szümtükkel 2015.01.19. 19:18:33

@Andrass9:

A kelkápozta nem nagyon szereti a bort, bár még én nem próbáltam, hátha mégis.

látjátok feleim szümtükkel 2015.01.19. 19:20:46

@Kató néni:

Egres-köszméte-pöszméte-piszke-büszke.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.19. 19:26:05

@látjátok feleim szümtükkel: Igazad lehet és még én sem próbáltam párosítani.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.19. 19:42:44

@Andrass9: meg soha senkit meg nem sertettem
tudom. hogy lehet kapni, de halistennek nem popularis:)
szamomra ertelmezhetetlen etel
mar Halasz Judit is megenekelte, hogy maximum arra jo, mert johet utana palacsint

susztertangó 2015.01.19. 20:00:45

@Andrass9: Ezt különösen Neked ajánlom figyelmedbe, mert fogékony vagy az ilyesmire.:-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
www.nes-egeszsegtrend.hu/cikkek-hirek/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.19. 20:04:43

@Kató néni: hat ha erre jarsz en fizetem a vacsorankat, he Te csinalod a reggelit

Fenchurch68 2015.01.19. 20:35:07

@hagyma: A Halászjutkás az almaszósz :)
Oké, megyek, Mary mit szeret reggelire?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.19. 20:40:40

@Kató néni: tudom de egykutya
egyiket se szerettuk:)
szalonnas hagymas rantottat vagy bundaskenyeret

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.19. 21:06:34

@susztertangó: Bingo!!! Ennél izgalmasabb oldalt nem is küldhettél volna!!! :-))))))))))))))))))))))))))))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.19. 21:19:26

@Kató néni: jade Mary nem less itthon elkuldom kentuckyba
de en is ezt szeretem

susztertangó 2015.01.19. 22:01:47

ünde Ferencné Boros hozzászólt ehhez.
Molnár Erika‎Az én élhető, egyszerű, erősen kompromisszumos paleom.
9 órája · szerkesztve ·

2014. január 19. 12 óra volt életemben egy újabb meghatározó pont.
Ekkor mondta a paleo orvosom és kollégája, hogy innentől kezdve nem kell bevenned több gyógyszert. 3 napig 24 órás felügyelet alatt álltam, pár társammal és kezdtük meg ketogén - paleos életünket. Szóval ma lettem 1 éves!!!!! :-) Kemény csata volt az első pár nap gyógyszerek nélkül, és ugyanilyen határozottsággal kellett végigcsinálnom az első 3 hónapot, mire komoly eredmények születtek. Viszont nem kérdéses, hogy megérte- e :-( Mára, csak időnként kontrollra hívnak itt az orvosok. Eddig mindent rendben találtak smile hangulatjel ........
Ezzel a pár sorral kívánom mindenkinek, hogy élje meg, élje át azt a pillanatot, amikor az egészségét újra visszakapja!!!!
Nem csak hinni kell, tenni is kell! Nem másért, csak és kizárólag Önmagadért, mert a te élő példádból tanul a világ! smile hangulatjel heart hangulatjel
Tetszik ·

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.19. 22:02:57

mondjuk megeszi a sultkolbaszt sultkrumplival es baconnal meg egy kis grits, piritos, vagy English muffin, bagel stb
Mary 1 belgep
8 testvere van, ertekeli a kajat

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.19. 22:06:43

deeeeeeeee
a rantottamat imadja a legjobban reggelire
meg a bundaskenyeremet
a hot dognak sem ellensege
tulajdonkeppen ra kellett jonnom, a felesegem mindenevo

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.19. 22:09:05

@susztertangó: majd most andras lebasz
lehet kitilt
de ez a paleo akkor baromsag, mint ide nyekladhaza
/elnezest kato neni, nem a te hibad hogy a kedvesed hisz benne/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.19. 22:36:56

mert ugye lassan 54 leszek
es ha el kell dobni a kanalat, hat el kell
par ev kulonbseg benne van nem vitatom
dehogy vizilabda edzes utan ne mehettem volna a tejivoba, fel litert tej 4 kifli....
hogy a kocsmaban ne ehettem volna zsiroskenyeret...
tepertospogacsa....
a 3.60-as kenyer serclije a kenyergyarbol
a bolt elol ellopott poharastej hajnalban
nem akarok 10 evvel tovabb elni ezek hianyaban

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.01.19. 22:54:23

@hagyma: Máig nem bántam meg a 40 év dohányzást, pedig az sem volt paleo :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.19. 23:02:49

@Andrass9: 10 evig szivtam
nem sokat, de szivtam`
baromsag
jointonak,, alkoholnak meg van is ertelme
dohanynak nincs

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.19. 23:04:54

a melyszegenysegben elo Magyar fiatalsag romkocsmakban szivjak a cigit es isszak a viszkit, amik aranyarban vannak
magyarorszag hazudik
otthon nem szegenyseg van, hanem penzpazarlas

susztertangó 2015.01.19. 23:58:17

@hagyma: Hát lehet, hogy baromság, de az idézett oldalon volt betegek írnak,akik jóval fiatalabbak mint te és a seggüket veri a földhöz, hogy "visszakapták az életüket." Én nem vagyok beteg, legalábbis nem tudok róla-bár Ica valószínű tippelne, hogy nyaktól fölfelé talán mégis- (pedig nem is kentuckyi)és
októberig csinálom és visszaállok. Majd kiderül, hogy akkor mi lesz, hogy reagál a szervezetem.Ó, egy jó tejfölös-kolbászos-csipetkés bableves egy fél cseresznye paprikával...hümmmmm és friss, ropogós héjú kenyér.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.20. 00:06:50

@susztertangó: kenyer kell
Isten ajandeka
a kenyer az elet

Fenchurch68 2015.01.20. 11:01:56

@susztertangó: Van egy tippem, hogyan fog reagálni a szervezeted az első gluténos kaja bevitelére. Aznapra ne tervezz elmenős programot.
@hagyma: Az még csak hagyján, hogy hisz benne, de annyira hiszékeny, hogy húsz éve fennálló problémái elmúltak tőle három hónap alatt.
(Mi tényleg nem hardcore-ban nyomatjuk, felfordult volna szerintem, ha a kocsonyához nem eszik egy szelet kenyeret, és a heti pár doboz joghurt is lecsúszik.)
Ja, és ide igen közel van Nyékládháza :)

Topy 2015.01.20. 11:26:11

@Kató néni: nagyjából így a jó, az értelmes paleonak van helye - szvsz
a napjainkra jellemző fölösleges szénhidrátbevitel visszafogva, több rostos, nyers étel, elegendő fehérje - szvsz egyébként attól működik sokaknál, hogy kivisz (vagy legalábbis erősen csökkent) az étrendjükből sok felesleges, adott esetebn káros összetevőt

Fenchurch68 2015.01.20. 12:19:07

@Topy: Az embernél először az tűnt föl, hogy már két hónapja nem volt migrénje. Aztán a legnagyobbik lány udvarlójával beszélgettem, akiről pár éve derült ki, hogy gluténérzékeny. Addig havi minimum egy durva migrénroham, amióta diétázik, semmi.
A legkomolyabb vegán, makrobiotikus korszakomban is, ha valakinek a falusi dédmamája megkínált egy kis húslevessel - fuj, hullatea :) - megettem szó nélkül, azt gondolva, hogy ez még mindig kevesebbet árt nekem, mintha elkezdenék vitatkozni vele, hogy ez miért nem jó.

Fenchurch68 2015.01.20. 13:12:44

@Topy: Az is hozzátartozik az árnyalt megközelítéshez, hogy az én édes emberem a fejével dolgozik. Nehezebb időszakokban azelőtt a reggeli kávé négy kanál cukorral indult, aztán két bolti kakaós csiga, ha nem volt ideje/kedve főzni, akkor pizzát rendelt, este pár melegszendvics vagy bolti cuccokból összerakott hamburger.
Most meg a natúr joghurt/banán összeturmixolva is komoly kilengésnek számít.
Ebbe meg azért belefér hetente egy szelet kenyér (amit ráadásul én sütök) vagy egy marék sült krumpli.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.20. 14:02:17

@Kató néni: sosem mernem megkerdojelezni, hogy van akinek segit
en zabalhatom a zsiroskenyeret, mert nincs migrenem
most rendeltem eppen kacsazsirt:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.20. 14:05:48

@Kató néni: kv-t nem iszunk cukorral:)
na most leirtad, miert voltak gondjai
ehhez szerintem nem kell paleo
hat igy en sem ennek meg amerikban sem:)
de a kocsonyahoz kell kenyer:)
sorry

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.01.20. 14:20:09

ja es@Topy: hat ha valaki glutenerzekeny, akkor nincs mirol beszelni
en kenyer nelkul nem tudok elni
suti is az asszony ezerrel, miota megvettem a gepet

imres 2015.02.08. 08:00:12

Már bocsánat, de gyöngytyúkot, fácánt elbaszni sok zöldséggel és marhával, kész öngyilkosság.
Brrr.

látjátok feleim szümtükkel 2015.02.08. 09:18:30

@imres:

Azért nem nevezném öngyilkosságnak, inkább azt mondanám, hogy két féle módozata van a húsleves főzésének.
1. Zöldségek nélkül - szoktam néha így főzni némi ételízesítővel ( nagyon kevéssel ) és így a hús zamata dominál. Ez a húsleves.
2. Zöldséggel ( ki ki ízlése szerint, én minden formában szeretem, mármint kevés és sok zölséggel is ). Ezt úgy szokjuk hívni, hogy zöldséges húsleves. A zöldségek fajtája és mennyisége szerint változik a leves ízvilága.

Ezért különleges étel a húsleves, nincs két egyforma, csak jó, jobb és legjobb.

Benikuty 2015.02.08. 09:58:50

@imres: ha olvasol is, nem csak írsz, erről hablatyoltam a poszt alatti második kommentben...ennyi zöldség mellett elvész a hús igazi karaktere, készülhetne akár gyári csirkéből is. Így eléggé komikus számomra, hogy "bio forrásból", hát nem mindegy?
De itt szép lehetsz...

látjátok feleim szümtükkel 2015.02.08. 10:23:35

@Benikuty:

Szerintem nagy mellény nélkül ki lehet jelenteni, hogy nem mind egy. Mind más. A bio húsnak más a karaktere, ebből eredően az íze is.

Benikuty 2015.02.08. 11:17:04

@látjátok feleim szümtükkel: ha szétzöldségeled, nem sok differenciát veszel észre.
Nem mellényezésből mondom, mert ugye nem tudom meddig áll még az a paradicsomi állapot, hogy baromfit csak kapirgálóst eszünk, tehát van némi fogalmam a minőségről.
Nem csak a leveseknél igaz, hogy kevesebb több, mert ha mindent beletolsz (eszem áll meg gyöngyöshöz kelbimbó!)a végén csak egy fűszerbomba robban a szádban...hasonlítanám a túlsózott, vagy pokol erős ételhez.
Értelmezhetetlen...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.08. 14:21:34

@Benikuty: Ha valakinek az izlelőbimbói nem képesek felfedezni a sok ízt és abban a sok+1-et, akkor azt csak sajnálni tudom. Ez adottság, amin nem tudsz változtani, bár valamennyire tanulható. Neked nem sikerült.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.08. 14:29:07

@imres: Mármint te akarsz ezért öngyilkos lenni?
Hidd el, nem éri meg. Inkább keress olyan blogot, ahol nem zöldségelik a gyöngyös levest ... :)

látjátok feleim szümtükkel 2015.02.08. 15:57:34

A húsleves zöldségezésének van egy titka. A zöldségeket roppanósra kell csak főzni, akkor az íz bennük marad, a leves keveset vesz át. Amelyik levesbe szétfőzik a zöldséget, annak inkább húsos zöldségleves a neve.:D

Benikuty 2015.02.08. 16:27:49

@látjátok feleim szümtükkel: kb. 12 óra, 90-95 fokon. Nekem ez jött be, nem magamtól, mutatták.

Benikuty 2015.02.08. 16:36:49

@Andrass9: Aki képtelen egy ételt a fűszerekkel finomra hangolni, az tehetségtelen. Ez egy olyan születési hiba, ami elkísér egy életen át.
A nagyképűséghez hasonlóan...:D

Benikuty 2015.02.08. 17:27:42

@Andrass9: örülök annak, hogy ennyire egy hullámhosszon vagyunk! Ha legközelebb főzöl valamit, ne feledd kisöpörni a fűszeres polcaidat.
Mindent bele! :DD

látjátok feleim szümtükkel 2015.02.08. 17:36:33

Beni csak kutyog, pedig ha belegondol, az ázsiai ételek attól kedveltek erre, hogy minden fűszert, zöldséget beleraknak, és a végeredmény csucsu. Persze a fűszereket ismerni kell, azt is, hogy együtt mire képesek. Mi magyarok általában a hagymán meg a paprikán, na jó meg a borson kívül nem sok fűszert birunk elviselni. Pedig az étel nem csak só meg bors, a lelket a sok fűszer íze adja.

Ma fél délelőtt főztem egy kisebb fazéknyi orjacsontot csak úgy vízben, só még nincs rajta, lehet, hogy nem is lesz, mert így is jónak ítéltem az ízét. Olyan, mint amikor disznóvágáskor kivesszük a főtt húst az abálóból ( az sem sós ), amit én mindig nagyon szerettem. Talán majd zöldféléket főzök bele azért, hogy valamit harapni is lehessen.

Benikuty 2015.02.08. 18:23:00

@látjátok feleim szümtükkel: azért "mindent" csak nem raknak bele. Szerintem csak azokat, amelyek a kívánt alapízt kiegészítik, kerekebbé teszik. Nem pedig elnyomják...
Abaléből a fül sosem jut el a sajtba, kilopkodjuk, sózzuk, paprikázzuk. Jó kis borkorcsolya délután, mikor már nem szomjas az ember gyereke ;)
Azt a minden nélkül főzött karajcsontot (orja csak akkor van, ha falun a disznót "orjára" bontják) biztos, hogy nem a kutyádnak szántad? :DD