Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (34) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (269) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (93) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (74) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (109) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (67) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (36) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (184) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Thai vacsora kacsával, garnélával és csili szósszal

2014.12.27. 08:03 Andrass9

Amióta megfõztem az édes csili szószt, kisért álmomban az USA-ban rendszeresen fogyasztott Duck and Shrimp Chili Sauce étel, és ahhoz tartozó könnyû leves a Tom Kha Gai. Feleségem egy ideje nem lelkesedik a thai ételekért, ezért ritkán van, de most vendégek jöttek, akik vevõk az ilyen ételre.

10.jpg

11.jpg

Nem hagyhattam ki a lehetõséget...

Elõször gyorsan nekiálltam a levesnek, mert az elvan magában. Kellett hozzá:

  • 3 húsosabb csirkemellcsont
  • 1/2 csirkemellfilé
  • 1 fél hüvelyknyi galangal gyökér (még volt a fagyasztóban)
  • 1 vereshagyma
  • 1 lime
  • 1 citromnád
  • 2 csilipaprika
  • 2 szál újhagyma zöldjével
  • pici petrezselyemlevél (koriander helyett)
  • 2 szem kardamom
  • 4 szem szegfübors
  • mokkáskanál szinesbors
  • mokkáskanál koriandermag
  • körömnyi szerecsendióvirág

Eredetileg halszósszal kéne sózni, de gondoltam, hátha anélkül eszik belõle a feleségem is, így maradt a só. A mellcsontot természetesen ismét a kutyától loptam el, mert olyan szép volt a csont, hogy megfelelõnek találtam a thai leveshez. Abba úgyis csak a csontja az érdekes, a húst a külön darab csirkemellfilébõl adom hozzá.

12.jpg

A citromnádat a kés fokával megzúztam, majd csomóra kötöttem, hogy ne zavarjon a fazékban. A galangal gyökeret vékony szeletekre vágtam. A csilikkel és egy paprikacsumával, hagymával fazékba tettem, beleraktam a csirkecsontot, fél lime héját, a fűszereket teatojásban és felöntöttem másfél liter vízzel. Így hagytam szép lassan forrni fél órát. Ekkor a csontokat kivettem, a húst mind lecsipkedtem róluk, a lét átszûrtem és beletettem a kis mellfilé darabot még lassan fõni. Egy kis sárgarépát rácsosra szeleteltem, és azt is hozzáadtam. Egy fél lime levét is belecsavartam. Az újhagymát kicsire vágtam, kevéske petrezselyemmel kevertem és félretettem a tálaláshoz.

14.jpg 15.jpg 16.jpg
17.jpg 18.jpg 19.jpg

Ezalatt nekiláttam a fõételnek, amihez a következõk kellettek:

  • 1 kacsamell (a multkori biokacsából)
  • 9 kicsi garnélarák, nyers
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • 3 szál szárzeller
  • 1 lila és egy fehér hagyma
  • 35 dkg mirelit spárga tavaszról
  • 20 dkg jázmin rizs
  • 25 g szárított shitakee gomba
  • 1 kaliforniai piros paprika
  • 1/2 liter édes csiliszósz
  • 4-6 ek ghi (tisztított vaj)
  • bors

Errõl persze képet elfelejtettem készíteni. A kacsamellet beirdaltam bedörzsöltem sóval, darált borssal és egy serpenyõben megsütöttem. Bár ez finomabb lenne rozéra sütve, a vendégek és feleségem inkább a jól átsült húsokat preferálják. A húst felszeltem félcentis szeletekre, és félretettem egy tálkában.

20.jpg 21.jpg 22.jpg
23.jpg 24.jpg 25.jpg

A sárgarépát zsülienre vágtam, a zellerszárat apró kockákra. A hagymákat vékonyra szeleteltem és a spárgát is felkarikáztam. A gombát beáztattam langyos vízbe egy jó órára. A piros paprikát is felszeleteltem vékonyra.

26.jpg 27.jpg 28.jpg
29.jpg 30.jpg 31.jpg

Ezekkel felfegyverkezve kivonultam a teraszra, hogy ott egyenként megpirítom egy serpenyõben, de csak picit, maradjanak ropogósak. Mindegyik alá tettem egy kanálnyi ghít (ha nem maradt az elõzõ adagból a serpenyõben még. A megpirított zöldségeket, gombát, garnélát visszatettem a tálkájukba a tálalásig. A garnélát csupán addig kell sütni, amig fehéres lesz a húsa. Ha főtt garnélát kapok csak, akkor azt éppen megforgatom a forró serpenyőben.

32.jpg 33.jpg 34.jpg

Az édes csili szószt felforrósítottam és két deci fûszeres saját sürített paradicsommal felöntöttem. Ha mindenki szereti a gombát, akkor a gomba áztatólevét is beletehetjük a szószba és jól beforraljuk. A rizst kicsit ragadósra pároltam és összekevertem petrezselyemmel.

Kicsi levesestányérral tálaltam, ahogyan azt a Thai étteremben tanultam. Ebbõl a levesbõl nem esznek sokat.

35.jpg

Kimertem a levest és szórtam bele a felvágott újhagymából.

36.jpg

Amikor a levest megettük, elkészítettem mindenkinek a tányérját. Egy kupac rizs (egy pici kuglófformával próbálkoztam, de ahhoz nem volt eléggé ragadós a rizs, hogy azt a formát is felvegye), 3-3 garnéla, 3-4 szelet kacsamell, néhány shitakee gomba és a párolt zöldségek.

37.jpg

A végén pedig rámertem 1-1,5 merõkanálnyit a forró csiliszószból.

38.jpg

Kinek-kinek felszolgáltam a tányérját.

39.jpg

Sikerült elkészítenem azt az ebédet, amit vagy 7 éven át szinte minden szerdán ebédre ettem az USA-ban a Giant of Siam Thai étteremben. Egyedül a hagymát nem így kellett volna elkészíteni, hanem nagyobb darabokra vágva, de így is finom volt.

Rég fordult már elõ velem, hogy mindössze egy adaggal sikerült többet fõznöm, mint ahányan ettünk. Azt pedig a fiam lelkesen elvitte másnap. Még a feleségem is megdicsérte a vacsorát!

62 komment

Címkék: hagyma spárga kacsamell csirkemell szárzeller garnéla sárgarépa újhagyma csilipaprika csirkemellcsont shitakee csiliszósz citromnád galangal

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr816994925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.12.27. 11:03:56

Szép napot!
Megéheztem. Nagyon jól néz ki, mondjuk a fél liter csiliszósz láttán kicsit fennakadt a szemem. Ahogy elolvastam a hozzávalókat, a nyakamat mertem volna rátenni, hogy a csontot megint a kutyától oroztad el. Aztán még a megfőtt húst is lecsipegetted róla (nem a kutyáról). :)
A rizs tálalásához egy kicsi merőkanalat szoktam használni, abba tapicskolom bele. Amúgy jöhet, a nappaliban nyitva van az ablak, épp szellőztetek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.27. 13:13:10

@Waka: Vigyázz, repül!
A merőkanál olyan snassz, mindenki azt használja :). Gondoltam, ez a pici kuglóf elegánccsabb lesz.
A kutya megkapta a sült csirkéjét karácsonyra! Nem is értette, mi ez a nagy dőzs. Legalább fél órát takarította fel a lecseppent szaftot!
(Csak a két szárnyat loptam el róla egy későbbi csirkeaprólék leveshez...)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.27. 13:17:21

@Waka: A csiliszósz pedig éppen elég volt négyünknek. A fiamnak csak pár kanálnyi maradt. Ez az étel sok szószt használ - két merőkanálnyi is kell néha egy-egy tányérhoz.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.12.27. 14:06:18

@Andrass9: Volt régen egy kedvenc köretem, a mandulás rizskoszorú. Olaj és vaj keverékén kell megpirítani 10 deka diót, mandulát, mogyorót vagy valamilyen magot, durvára törve, belső héjától lehetőség szerint megtisztítva. A pirult magot a kuglófforma aljába szórom, rá a párolt rizs, majd a zsiradékkel megöntözöm, és a sütőben kicsit megpirítom. Lapos tányérra fordítva kell tálalni, jól néz ki és finom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.27. 15:44:23

@Waka: Szép a kiflid, küldhetnél párat :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.27. 16:31:45

@Waka: Mindjárt más így az este! Köszi :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.12.27. 18:24:02

@Andrass9: Szívesen! :)
Két kardinális kérdés. Mi a különbség a lard és a fat között? Hagyma karamellizáláshoz használjak cukrot vagy elegendő a benne lévő?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.27. 18:29:20

@Waka: A lard az sertészsír, míg a fat az általában zsiradékot jelent.
A hagyma karamellizálása egy hype. Így nevezik, amikor édesre dinszteled a hagymát. Tényleges karamellizáció nem nagyon megy végbe. Legalábbis én így tudom.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.12.27. 18:37:55

@Andrass9: Köszönöm, akkor megy bele kis cukor meg balzsamecet.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.12.27. 18:49:43

@Waka: Jut eszembe, toltam egy poszt, ránézhetnél.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.27. 19:18:50

@Waka: Ugyanaz a gond, mint legutóbb:
"p style="margin-bottom: 0cm; line-height: 100%;" align="justify" " minden paragrafusban.
Ha a line-height nincs benne, akkor normál távolságban vannak a sorok.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.12.27. 19:43:09

Most olyan a kocsma, mintha a csapos és a kidobóember beszélgetne. Egész embörös adagnak látszik. Veletek is úgy van, hogy a keleti ételnek egész más az íze pálcikával fogysztva?

Benikuty 2014.12.27. 20:12:31

@hajdulaszlo (volt hajdul): azzal kell nem? Főleg, ha nincs más választás, mert csak azt kapsz hozzá :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.12.27. 21:30:20

@Andrass9: Most nézd meg, megcsináltam (valamit), de a guta kerülget. A szövegszerkesztőben nem találtam semmit, ami segítene.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.27. 21:48:42

mindig mondtam, hogy kulfoldi etelekben erosebb vagy, mint magyarban
a fotok is kezdenek gasztrobloghoz hasonlitani, meg a tanyerok is
legkozxelebb a borospoharban legyen bor is
a bal oldali poharat meg nem tudtam ertelmezni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.12.27. 22:19:47

@Benikuty: soha nem tudtam megtanulni normalisan palcikaval enni
igaz nem sokat dolgoztam rajta, hamar feladtam
azt sem ertettem soha , hogy eppen a rizszabalok koreben nepszeru a palcika
de hat az elet ilyen
csupa talany

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.28. 08:56:07

@hajdulaszlo (volt hajdul): Érdekes módon a thaiföldi étkezés nem nagyon használ pálcikát. Semelyik thai étteremben nem tesznek ki, és nem is láttam azzal enni őket sem. A thai konyha sok szószt használ, a curry is leveses - talán ezért nem esznek pálcikával?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.28. 08:57:32

@Waka: Most jó lett, eltűnt a line-height állítás!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.28. 08:59:11

@hagyma: Bort előre nem töltünk ki! Pláne, hogy ez a vendég nem is ivott bort, csak gyümölcslevet :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.12.28. 09:11:24

Szép napot!
Sül a kacsa, rozmaringgal, almával.
@Andrass9: Ja, még szerencse, hogy van keres/cserél funkció a html szerkesztőben. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.28. 09:26:10

@Waka: Azt hittem, a szövegszerkesztődben cseréltél :)
Ez valószínűleg a paragrafus formattálásban van a line-spacing beállításnál. Az egész marhaság a paragrafus elején felesleges ...

Fenchurch68 2014.12.28. 09:51:02

De megenném.
Sajnos az ember nem vevő semmire, ami tengeri lény (halat kivéve), szóval se rák, se kagyló, se polip nem játszik. Viszont a kacsa annál inkább. De nyilván garnéla nélkül ez már nem az az étel.

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.28. 09:52:34

@hagyma: "sem ertettem soha , hogy eppen a rizszabalok koreben nepszeru a palcika"

Talan mert nem tudod, hogy nem a pergos, hanem a ragacsos rizs divik naluk...

Benikuty 2014.12.28. 10:56:01

@hajdulaszlo (volt hajdul): volt szerencsém látni, hogy a távol-keleti emberek (kivéve Malajziában) a mi mértékünkkel nézve milyen "disznó" módon esznek. Magam élvezettel teli irigységgel néztem, amikor volt erre lehetőségem... :)

Benikuty 2014.12.28. 10:56:50

@hagyma: ehhez szocializálódtak, és ennyi.

Benikuty 2014.12.28. 10:58:05

@Babette .: légy erős okoska, a pergőst is azzal eszik :D

Isley 2014.12.28. 11:25:17

érdekes ételek, számomra különlegesek, szívesen megkóstolnám. Tom Kha Gai-t nemrég készítettem a Konyhafőnök c. műsor nyomán. aki kóstolta, annak ízlett. a speciális hozzávalók beszerzése külön utánjárást igényelt.

@Waka:
szuper kiflik!

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.28. 13:38:33

@Benikuty: es ki mondta, hogy nem??
megtanulhatnal olvasni...

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.12.28. 14:00:30

@Benikuty: Az ő mércéjükkel mérve meg mi vagyunk a disznók. Gondold el, karácsonyi vásárban, a félig sült, olajjal jól megszívatott, hulladékból gyártott félig sült hurkát kézzel-foggal marcingoló bundás nagyságák. Mindehez szétválasztott éttermi szalvétából szigorúan csak egy darab.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.12.28. 14:01:52

@Benikuty: Ha jól tudom, a pergős rizs (piláf) inkább az arab konyha része. Ők meg többnyire kézzel eszik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.28. 14:15:49

@Kató néni: Az étel tökéletesen működik garnéla nélkül is, csak akkor hagyd ki a nevéből a shrimpet :)
Csiliszósznak (akik nem főztek sajátot) jól használható a hiperek ázsiai polcain található Tao-Tao márkájú édes csiliszósz (a piros, nem a fekete, az nem áll a helyzet magaslatán) egy kis finom paradicsompürével felturbózva, amit szintén próbáltam már. A püré adja a különleges bukéját.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.28. 14:18:51

@Isley: Egyre több ázsiai vagy szír vagy arab minibolt nyílik városszerte. Ott sokminden fellelhető (ha pesten élsz). Vidéken próbálkozni kell a hiperekkel, valamint a Lidl-nek gyakran van ázsiai akciós hete.
Most például van marcipán óccóért (ha még van), fiam hozott 25 csomaggal, merthogy eláll az :)

Benikuty 2014.12.28. 14:23:49

@Babette .: én már csak ilyen iskolázatlan vagyok, tisztelt doktor... ;)

Benikuty 2014.12.28. 14:29:19

@hajdulaszlo (volt hajdul): ...sőt, van ahol a legnagyobb disznóság az orrfújás, inkább szívják :)

Benikuty 2014.12.28. 14:31:34

@hajdulaszlo (volt hajdul): láttam én Okabe san-t tükörtojást chopstikkel enni. Biztos, mert velem szemben ült a reggelinél ;)

Pinka-Panka 2014.12.28. 14:38:57

András ez profi munka. Szívesen mennék vendégségbe.

Nagyon tetszik, guszta, ízléses. Mit mondjak, azonnal megenném.

És, ha megharagszotok, ha nem, én meg simán enném villával, otthon persze - minél hamarabb élvezzem a sok finomságot.

Pinka-Panka 2014.12.28. 14:42:38

Én szégyellem leírni, de nagyon puritán a konyhai alkotásom.

Tegnap túros csúsza, ma frankfurti leves van, s maradt még pmell, már a hátunk közepére se kellene, de 4 és fél szeletet rántottam, sült krumplival.

Tegnap ismét sütöttem, vendégségben volt ebéd, egy kedves ismerőssel. Én még azt sem hevertem ki.

És holnap a kocsonyának kell főlnie, mivel adakozom, pár ismerősnek is, tehát szavam sem szeghetem meg, hogy semmi kanalam hozzá,. Aztán nyakunkon az évvégi menü.

Jaj de várom a januárt:)

Benikuty 2014.12.28. 14:48:26

@Pinka-Panka: mi túl vagyunk a kocsonyán, már ami a főzés részét illeti...az evése meg, no a fülünkön jön ki, mert valahogy tele lett a 17 literes fazék :)
aha, január-február, itt a nyár...

Pinka-Panka 2014.12.28. 14:51:54

@Benikuty: igen, nem lehet, keveset főzni abból sem. Én egyszer csinálok egy évben, aztán, odaadom, aki szereti, így jut és nem marad.

Ez a legszebb mondások, egyike, ha nem is jön a nyár, de a tavasz biztosan és tele vitalitással újra, amit már én most érzek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.28. 15:08:39

@Pinka-Panka: Én sem remekeltem mostanság :)
Ma például borjúcomb szeletkéket találtam a csodahüttőben, amit palacsintatésztába mártva zsírban sütöttem ki egy adag zöldborsófőzelékhez. Lett 6 db palacsinta is :)

Benikuty 2014.12.28. 15:20:15

@Andrass9: nálam is figyel némi borjú...:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.28. 16:56:28

@Benikuty: igy gondolom.

Itt nem szokas leostobazni egymast.

Benikuty 2014.12.28. 18:28:17

@Babette .: melengeti a szívem az édes tudat, hogy egy ekkora formátumú embertől tanulhatok, mint Doktornő.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.28. 19:00:34

@Benikuty: Kedves Gábor! Megkérnélek, hogy idióta szövegeddel másokat szórakoztass. Ebben a blogban még mindig tartja magát az emberek tisztelete és megbecsülése.
Köszönöm előre is.

Benikuty 2014.12.28. 19:34:15

@Andrass9: Kérésed természetesen maximálisan akceptálom, de emlékeztetnélek rá, hogy Wakának címzett, paprikával kapcsolatos észrevételemre volt a reakció, hogy a nyálam verem. Nem szoktam ilyet tenni. Aztán Hagymának szánt mondatomba is sikerült belekötni.
...és akkor én vagyok az idióta. Te tudod, András...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.12.28. 19:58:10

@Benikuty: Tudod, páran már megtanultuk, hogy előbb meghallgatjuk a másikat, megpróbáljuk megérteni, majd udvariasan próbálunk válaszolni. Az "okoska" megszólítás nem tartozik ebbe a kategóriába.
Ez is egy vonzereje ennek a piciny, lényegtelen blognak.
Ja és igen, én így gondolom.

Benikuty 2014.12.28. 20:22:24

@Andrass9: én is megtanultam néhány dolgot ennyi év alatt, elhiheted...az "okoska" nálam nem a sértés kategória, ha pedig valaki így hinné, azt sajnálom, hogy meg akart bántódni. Az idióta viszont elég kemény. Így gondolod, András? Esetleg megmagyaráznád?

susztertangó 2014.12.28. 20:44:06

Kedves @Andrass9: Már a napokban egy mondatban írtam, hogy a csalánra pisilés morcosságot okoz.Akkor nem írtam, hogy miért és kire, de most igen: Babettere.Nem csípem különösebben Beni kötekedő stílusát, egyszer már mondtam, ha fejemre brunzol én beverem az orrát. De most egyáltalán nem látom hogy ő lenne a fogó.

Topy 2014.12.28. 20:57:06

@Andrass9: Hát már megint... ;)

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.28. 21:30:30

@Benikuty: rajtad kivul senki nem idiotazott le teged.

Bevallottan tobb embernek beszoltal, es meg te vagy megsertodve, hogy szovateszem? O, ugyan mar...

Ugyandehogy (törölt) 2014.12.28. 21:31:36

@Waka: te se nyugszol.
en mezest sutok...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.12.28. 22:37:23

@Babette .: Kellett valami reggelire, most nagyon ráérek, hát sütöttem.
@Isley: Köszönöm!

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.12.29. 00:11:54

Nohát milyen kocsma az ahol a fiúk nem verekszenek? No de a lányok.