Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint kétmillióan töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @PiperPerabo: Ez semmire sem volt válasz. Csak a ciánozás azt jelenti, hogy az összes cockroach el... (2018.07.22. 21:31) Csülökragu
  • Andrass9: @Waka: Küldhetnél abból az esőből! Itt 2 mm volt a két nap alatt ... Szerencsére Tatán égig ért a ... (2018.07.22. 20:50) Töltött tök
  • kobold63: @Waka: Meggyőztetek, 50. Most kéne a kaprod, sikerült 15 kg gyönyörű uborkát venni egy farmról, eb... (2018.07.19. 07:24) NAM, azaz a fermentált disznóhúsból készült thai csemege
  • Boar.: @kobold63: Sajnos a füstölt marhanyelvvel én is ezt tapasztaltam, a gyorspácos-füstpácos technológ... (2018.07.18. 08:29) Aszpikos disznónyelv
  • látjátok feleim szümtükkel: :D:D:D (2018.07.16. 20:36) Töltike mangoldból

Hirdetés

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (4) áfonya (3) Aji Crystal (3) alaplé (61) alma (26) almaecet (12) almaszósz (2) Ancho Gigantea (2) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (5) ázsiai bolt (2) bab (10) babér (30) babérlevél (32) bacon (25) Balaton (2) balzsamecet (8) bambuszrügy (2) banán (2) baracklekvár (5) bárány (5) barbecue (8) barbecue csirke (2) barbeque (7) barnacsiperke (3) barnacukor (16) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (39) bazsalikomsó (6) bbq (5) BBQ (10) bbq oldalas (2) BBQ szósz (4) Bechamel (2) bélszín (8) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (6) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (3) birskörte (3) bl112 (2) bor (18) bőr (2) borecet (8) borfesztivál (2) borjú (3) borjúcomb (3) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (3) borókabogyó (20) bőrősháj (2) bors (180) borsikafü (4) brassói (2) brindza (2) bulgur (3) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (13) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (5) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (4) Chérie (3) Cherie (2) chili (7) chipotle (2) churut (2) citrom (56) citromfű (12) citromhéj (25) citromlé (29) citromnád (10) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (3) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (40) csilipaprika (39) csilipaszta (18) csilipehely (2) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (11) csipsz (2) csirke (21) csirkeaprólék (2) csirkecomb (18) csirkecomb filé (4) csirkemáj (7) csirkemell (14) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (2) csirkeszárny (8) csodahüttő (9) csokoládé (7) csombor (13) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (24) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (15) cukor (91) cukorborsó (6) curry (18) currypaszta (9) C vitamin (3) dagadó (4) dara (2) daragaluska (2) darálthús (26) datolya (2) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (24) disznózsír (2) ecet (16) édeskömény (15) egres (3) élesztő (46) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (2) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (8) fahéj (28) fánk (3) farhát (3) Farkas András (12) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (38) fehérhagyma (6) fejes káposzta (5) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (77) fenyőmag (3) feta (6) filé (2) fokhagyma (297) fokhagyma granulátum (8) füge (4) füst (8) füstölény (2) füstölő (4) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (16) füstölt csülök (6) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (6) füstölt oldalas (2) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (2) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (4) galuska (4) garam masala (3) garnéla (10) garnélarák (5) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (28) gluténmentes (2) gnocchi (3) gomba (55) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) görögszéna (2) görög BBQ (2) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (5) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (2) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (60) gyömbér (83) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (230) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (14) halványító zeller (3) hamburger (4) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (2) himalájasó (3) homár (2) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (14) húsos szalonna (5) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (15) jalapeno (19) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (3) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (3) kacsaháj (2) kacsamáj (6) kacsamell (5) kacsanyak (2) kacsazsír (28) kacsazsir (2) kacsazúza (2) kaffir lime levél (3) kagyló (8) kakaó (7) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (45) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (6) kápia (24) kapor (29) kapormag (7) káposzta (12) kapri (3) kapribogyó (11) karaj (9) karajcsont (2) karaláb (17) karalábé (20) karamell (3) kárász (5) kardamom (18) karfiol (19) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (2) keksz (2) kelbimbó (4) kelkáposzta (17) keményítő (6) kemény sajt (2) kenyér (21) kenyérlepény (2) kenyérliszt (17) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (5) kifli (12) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (2) királyrák (3) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (2) kókusz (2) kókuszkrém (2) kókuszreszelék (4) kókusztej (8) kolbász (18) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (10) kömény (59) köménymag (9) konyak (3) könyv (2) koriander (24) koriandermag (16) köröm (19) körte (6) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) krémleves (3) krémsajt (14) kremsi mustár (2) krumpli (107) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (15) kukoricadara (4) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (5) kurkuma (11) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (11) lamb (2) langalló (2) lapcsánka (2) lapocka (8) laskagomba (8) lazac (8) lecsó (25) lecsókolbász (2) lecsópaprika (3) lekvár (9) lemezes túró (2) lencse (12) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (2) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (4) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (15) lilahagyma (23) lila hagyma (8) lila spárga (2) lime (33) lime levél (6) liszt (75) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (3) Maasdammer (2) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (20) majoranna (58) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (9) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (6) marcipán (2) marha (4) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (3) marhalábszár (3) marhanyak (10) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (18) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (18) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (34) Montreal steak fűszer (3) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (4) mussel (2) must (4) mustár (51) mustármag (14) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (3) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (4) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (2) nokedli (9) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (11) olajbogyó (6) oldalas (28) oliva (16) olíva (2) olívabogyó (2) olivaolaj (78) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (34) oregánó (2) öregtészta (2) osztrigaszósz (6) pác (4) pácolás (2) pácsó (2) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) paprika (27) paprikacsuma (20) Paprikakrém (8) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (102) paradicsomlé (19) paradicsompüré (22) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (2) paraj (5) parmezán (25) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (8) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (106) petrezselyemgyökér (15) petrezselyem levél (27) pirítós (2) pirospaprika (52) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (6) póréhagyma (18) pörkölt (9) portobello (3) prézli (23) pritamin (2) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (2) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) ráklé (2) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (7) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (8) ricotta (2) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (31) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (3) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (32) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (49) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (11) sáfrányos rizs (2) sajt (41) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (31) salsa (2) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (111) sárga laska (2) savanyúkáposzta (4) savanyúság (2) savanyú káposzta (8) serrano paprika (7) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (2) sertéslapocka (2) sertészsír (18) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (17) (151) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (4) sópehely (2) sör (29) sós citrom (3) sous vide (2) spagetti (12) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (24) spenót (33) Spicy Fiesta (6) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (4) szaft (2) szalonna (48) szárazbab (3) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (2) szárzeller (18) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (25) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (5) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (43) szerecsendióvirág (35) szezámmag (10) szezámolaj (5) szibériai saláta (3) szilva (6) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (2) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szójaszósz (19) szőlő (2) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (6) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (15) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (66) tejfel (41) tejföl (67) tejszín (70) teljes kiőrlésű liszt (11) tepertő (5) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (7) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (162) tojásfestés (2) tojáshab (3) tojás sárgája (6) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (7) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtyű (5) torma (5) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (4) trappista (7) tüdő (2) túró (24) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (19) újhagyma (30) újkrumpli (11) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (163) Váncsa (2) vanília (21) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (9) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (7) vereshagyma (2) virsli (7) víz (13) vörösbor (13) vöröshagyma (94) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (14) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (39) zellergumó (23) zellerlevél (19) zellerszár (22) zöldbab (11) zöldbableves (2) zöldbors (2) zöldborsó (31) zöldpaprika (53) zöldség (3) zsálya (31) zselatin (4) zsemle (10) zsemlemorzsa (2) zserbó (2) zsír (43) zsíroskenyér (2) zúza (4) Címkefelhő

Édes csiliszósz II.

2014.11.21. 07:00 Andrass9

Annyira tetszett Waka édes csiliszósza, hogy én is fõztem egyet. Persze egészen mást, ami nem meglepõ, hiszen más paprikákból és fûszerekbõl építkeztünk.

25.jpg

Lefutott a paprikaszezon, leszedegettem a maradék paprikákat az amúgy még szép egészséges tövekrõl, merthogy fagyot jósoltak az éjjelre. Nem panaszkodhatunk, október végéig volt friss csilipaprika hol ilyen, hol olyan.

Ezután viszont - a blog olvasóit megkímélendő - egy darabig nem fogok csilipaprikákat posztolni :)

Továbbra is álmodoztam a thai étteremben evett csiliszószról, hát akkor egy második kisérletet megér a dolog. Különösen, hogy Waka már készített is egyet. Én az alábbi alapanyagokkal dolgoztam:

  • 1/2 kg csilipaprika (fõleg jalapeno és a húsos csilim, 2 Aji Cristal és egy KungPao)
  • 2 izletes paradicsompaprika (a képen nem szerepel)
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1/2 fej fokhagyma
  • 25 dkg barnacukor
  • 1 dl almaecet
  • 1 dl fehér balzsamecet
  • 4 ek ketchup
  • 2 ek Worchestershire szósz
  • 70 g sürített paradicsom
  • 6 ek oliva olaj
  • 3 ek só
  • 1 hüvelyknyi gyömbér
  • 1,5 ek keményítõ
  • 1/2 l almalé vagy víz
  • 1 kk NaBe

10.jpg

A gyömbért apró kockákra vágtam, szintúgy a hagymát. A fokhagymát csak összevissza, majd az aprítógép végez vele.

11.jpg

Beletettem egy fazékban a felhevített olivába, és kicsit pároltam.

12.jpg

Közben kimagoztam a csiliket és apróra vágtam. Így is marad benne elegendõ csípés, de ennek a szósznak nem a száj szétmarása a célja, hanem az ízek orgiája!

13.jpg

Az aprítóval ezt is megdolgoztam - lett is vagy 3 csészényi belõle (ezek szerint menet közben adtam még hozzá további paprikákat: a pritamint/paradicsompaprikát :)

14.jpg

Az olajban sercegõ hagymák után öntöttem, és hosszan kavargattam - a csilinek sem árt, ha picit megpirul. Szórtam még rá Süllõcske török fermentált csilijébõl, mert az olyan finom íz. Belekevertem a paradicsompürét és végül kicsit megsóztam.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Volt hát egy rotyogó sûrû krémszerûségem, elõkészítettem a folytatást is. Egy kis vízben elkevertem a keményítõt és a Nátrium Benzoátot (nem akarom, hogy a felbontott szósz megpenészedjen).

19.jpg

Felöntöttem a fazekat 3 dl almalével, belekevertem a keményítõt és elkezdtem a folyékony összetevõket is adagolni. Ment bele a barnacukor. Kóstolgatással hozzáadtam az eceteket. Kicsit talán többet is elbírt volna, de kifogytam az almaecetbõl, adtam hát hozzá még két deci almalét. További 2 ek sót is jónéven vett a szósz íze. Végül belekevertem a ketchupot és a Worchestershire szószt is.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

Már csak botmixerrel kellett símára eldolgozni.

24.jpg

Üvegekbe töltöttem, amiket a mikróban kidunsztoltam és mentek a kamrapolcra.

Ez már pontosan az az íz, amit az USA-ban a Thai étteremben találtam!

86 komment

Címkék: hagyma fokhagyma balzsamecet gyömbér keményítő barnacukor jalapeno almaecet almalé Worchestershire KungPao Aji Crystal

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr496859749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fenchurch68 2014.11.21. 13:12:10

Ha lenne csilim, meg lenne nagyobb konyha... De ez már az a vicc, aminek az a poénja, hogy "ideje van, teje van, miért ne szoptasson?" :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.21. 15:06:26

a szószom azóta is tökéletes

de a chilidarálékok, amik sóval ÉS tartósítóval vannak eltéve, megforrtak

nem értem!!!

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.21. 15:16:39

és most jöttem a szájsebészetről, sajnáljatok velem együtt:((

Pinka-Panka 2014.11.21. 15:24:55

Sziasztok!

Egyszerűen csodálatos ez András. Kalapom emelem, a nyál is összefutott, ahogy elnéztem a képeket.
Nem tudom, nekem, mikor lesz erőm, ilyet eltenni, nagyon szeretnék és szégyellem magam, mert mostanság nem tudok teljesen megfelelni sehol.
Szerettem volna én is elrakni, vegetát, paprikakrémet, olajos paprikát, zöldbabot, nem tudtam.

Egy van, a hétvégére vadast csinálok, aztán az lesz. Gyönyörű marhahúst kaptam és holnap meg a zöldségeket a piacról meghozom.
Csinálom nagyon lassan a karácsonyi nagytakarítást, egy hetem van még, aztán kis műtét nekem és már utána megint csak a leglényegesebb dolgokat csinálom.

Adventre sütni fogom a süteményeket, nem karácsonyra, hanem a várakozás idején, aki eljön hozzánk, legyen mivel kínálni. Karácsonyra más lesz. Dobozban, meg elférnek.

Pinka-Panka 2014.11.21. 15:34:21

@Babette .: én nagyon átérzem, volt szerencsém nekem is ott. Remélem nem kínoztak meg nagyon, bár nem tudom mit csináltak.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.21. 15:39:42

@Pinka-Panka: nem részletezném egy kocsmablogon, de nagyon durva volt, az injekció után is sikítottam,
kaptam még egyet, és még akkor is iszonyúan fájt.
egy órája értem haza, most hatott az akkor bevett cataflam, már nem kerülget a sírás:(
ja és mindezt úgy, hogy egész délelőtt anyámmal ültem a sürgősségin, és utána mentem a szájsebre:(
egy falatot sem ettem még...

Isley 2014.11.21. 16:40:58

@Babette .: 10 napja kezdtem járni szimpla implantáció céljából, ami egy kicsit elfajult.
azóta íny gyulladás, íny felvágás, 2 naponta ecsetelés. fincsi :(

Isley 2014.11.21. 16:43:55

bocs, hogy én meg ecseteltem, de én is sajnálom magam.
hétfő délutánig csak pépeset ehetek

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.21. 16:45:04

@Babette .: Hát ezért egyáltalán nem irigyellek! Köszi, hogy a részletektől megkíméltél - még a gondolatától is rosszul leszek.
és még enni sem tudsz egy darabig :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.21. 16:49:38

@Pinka-Panka: Ne aggódj, majd lesz jobb is. Egyszer fenn, egyszer lenn, szokták mondani. Adtam belőle gy üveggel a háziorvoom asszisztensének - már meg is ette kiskanállal!
A csilikrémekkel is sikerem van a feleségem munkahelyén. Kirakott egy cetlit, hogy kell kisüveg: lett is elegendő. Cserébe küldtem nekik teli üvegeket (persze kevesebbet, mint amennyit küldtek :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.21. 16:51:00

@Kató néni: Mondjuk ehhez elég egy láng is a tűzhelyen - annyi meg tán van nálad is :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.21. 16:52:45

@Babette .: Ahogy nekem meg az első pár uborkám forrott meg, de utána elkezdtem kis tartósítót is használni.
A csilidarálékot én felfőztem és dunsztoltam: úgy nem forr meg.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.11.21. 17:10:57

Szép napot
Nagyon jól hangzik. Érdekes, mennyivel sötétebb az üvegben, mint a lábosban. Talán csak a fotómasina rendetlenkedett.
@Babette .: @Isley: Jobbulást!

Isley 2014.11.21. 18:05:10

@Waka: köszönöm, és mégegyszer elnézést kérek, hogy nem a poszthoz szóltam hozzá

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.21. 19:53:25

@Andrass9: pedig vettem bolti csirkecombot, és már fentem a fogamat (sic), hogy jól befőszerezem, és mellé párolt kalifornia paprika meg hagyma, meg padlizsánt eszek vacsorára.
hát ez ugrott, valami bolti stanglit csipkedtem félkörömnyire.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.21. 19:54:13

@Andrass9: ha felbontom, még megmenthető szerinted?

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.21. 19:54:52

@Andrass9: egyik éven csináltam több nagy üveggel képiából, három (!) évig semmi baja sem vlt, pedig abban még tartósító se volt...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.21. 21:32:55

@Babette .: Szerintem igen. Adj még egy csepp NaBe-t hozzá, és forrald ki üvegestül (esetleg vizesdunsztban, ha a mikróban nem mered).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.21. 21:34:37

@Waka: Jó estét!
Ez a fényképező nem nagyon szereti a piros színt, úgy tűnik ő is vörösvak ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.11.21. 22:40:41

hat emennyi csilit, paprikat, - ezer valtozatban - eltettel abbol egy kozepes meretu kozert megelne a kovetkezo termesig egy kozepes meretu varosban

susztertangó 2014.11.22. 06:22:13

A csudába! Ez egy "blog-kocsma" és nem "csak-a-föltett-posztról-szabad-kommentelni-blog". Egy kocsmában mindenről szó esik.Vagy direkt szűkíteni akarjuk a lehetőségeit? Nem ér az "erről jut eszembe"? Ne tartsátok vissza véleményeteket, érvénytelenítem az ismert pikirt mondást, hogy "olyan mint... és mindenkinek van.." .:-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.22. 07:37:12

@Isley: Egyáltalán nem gond, hogy nem a poszthoz szólsz hozzá. Ahogy @susztertangó: mondá ez egy kocsma blog, minden téma ON :) Nem szándékszunk a Homár féle őrmesteri irányítást bevezetni!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.22. 07:37:53

@Isley: Akkor a holnapi posztot ne nézd meg - csak szívfájdító lenne ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.22. 09:56:52

@látjátok feleim szümtükkel: Ez a poszter szereti, ha kenyérbél helyett lyukat vásárol ...
Amikor még falusi kenyeret ettem, ott a pék visszadobta volna a tésztát, ha ennyire egyenlőtlenül volt benne a kovász elkeverve. Szerinte a buborékoknak egyenletesen kell eloszlani a kenyérbélben. Én így szerettem meg a kenyeret.

Fenchurch68 2014.11.22. 10:19:32

@Andrass9: Ha nagyon muszáj lenne, vagy valami nagyon erős motiváció lenne (pl. jön a karácsony, és ajándékba készül :)akkor nyilván meg lehetne csinálni, csak annyira picike a konyha, hogy amit nem muszáj, azt inkább nem vállalom be. Hiába, egy egyszemélyes agglegénylakás konyhája, amit galádul megszálltam.
A blog által inspirált kacsamell olyan mély nyomokat hagyott az emberben, hogy most állandóan azt akar enni.
Most már én is fogok főzés közben fotózni, mert névnapomra kaptam fényképezős telefont. (Szerintem csak azért, mert mindig én nyertem a versenyben, hogy kinek ostobább a telefonja.)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.11.22. 11:23:08

Szép napot!
Főztem egy poszt hétvégére meg kicsit összetakarítottam. Felszárad aztán lemegyek a kertbe a szerszámokért, elteszem őket télire.
@Kató néni: Várjuk a képes beszámolót!

Isley 2014.11.22. 12:06:29

@Andrass9: kösz a figyelmeztetést, :) majd vigaszként olvasom

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.22. 12:15:29

@Kató néni: Az én telefonomat nem tudod butaságban űberelni. Az CSAK telefon. Na jó, van rajta SMS funkció is. Cserébe akkora, mint egy gyufásdoboz :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.22. 12:17:27

@Waka: Jön a konkurencia!! :)
Nekem meg hátravan vagy 30 m2 ásni való terület, de tán holnap túljutok azon is. Persze a komposztot is ki kell rá pakolni, meg én nagyon mélyen ásom-forgatom a földet, hogy jobban elvezesse a felesleges vizet.

Fenchurch68 2014.11.22. 13:23:29

@Andrass9: Na, hát az eddigi telefonom az pont ilyen volt :) még prediktív szövegbevitel sincs rajta hálistennek.
Most tartok a zenék feltöltésében a D betűnél, ha az összes rendelkezésre álló Dire Straits albumot felteszem, akkor mi lesz, mire a Pink Floydhoz érek?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.11.22. 15:48:29

@Andrass9: Szorítunk neki helyet. :) AZ ásáshoz jó munkát kívánok!
Piszkosul megkívántam valami édességet, bevágtam egy negyed tököt a sütőbe, lesz belőle sütemény holnap.

látjátok feleim szümtükkel 2014.11.22. 16:33:57

@Andrass9:

Persze, értem én, te nem szeretsz lyukat venni.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.22. 16:51:50

@látjátok feleim szümtükkel: Tudod mi a lyuk???
Az anyag hiánya :) Most ezért fizessek, hogy ott nincs semmi?????

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.22. 16:52:48

@Kató néni: A gatyád rámegy a microSD kártyára, amire elfér ...
Opsz - neked nincs is gatyád !

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.22. 16:54:16

@Waka: Krumplipaprikás megfelel édességnek? Mert azt tudok egy fél óra múlva teleportálni (csak az ablakot ne feledd).
Ja, meg megsütöttem a Topy féle ír szódakenyeret, az is van.

látjátok feleim szümtükkel 2014.11.22. 16:58:07

@Andrass9:

Milyen lett a kenyér? Én holnap akarom megsütni teljes kiörlésű lisztből.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.22. 17:10:17

@látjátok feleim szümtükkel: Kenyérlisztből (BL112) sütöttem, és 45 perc alatt sem sült át. Most visszatettem a sütőbe egy kicsit, utána reflektálok.

susztertangó 2014.11.22. 17:20:42

@látjátok feleim szümtükkel: Egy időben hozzájutottam visszáruzott finom péksütikhez, többek között kakaós csigához. Más sütiknek csak a közepét haraptam ki, ahol a töltelék volt. egy év alatt 10 kg jött rám. :-( A pékek 20-30 dbot vittek haza. A maradékot, kisebb dombnyi-eladták a cocáknak.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.11.22. 17:45:15

@Andrass9: Köszönöm, itt is paprikás van. A kenyeret megkóstolnám.
@susztertangó: Itt a Lipótiban van akció, este hat után féláron veszem a pékárut, főleg magvas- és teljes kiőrlésű kenyérféléket.

susztertangó 2014.11.22. 18:02:17

Az alábbi szösszenetben kámingáut is van.Költség kímélési célból csak a szombati Szemetet (by@Andrass9: ) veszem meg és abban olvastam Szent Pálról és Márairól. 'Szent Pál a Korinthusbeliekhez:"És a tudatlan maradjon tudatlan." Márai ezt fűzi hozzá:" Sajnos,már nem az: tudatlan, de tudás helyett megtömték a fejét-minden pillanatban, a vizuális és auditív agytömés módszereivel-ismeretekkel, melyeket gőgösen összetéveszt a tudással. Ennek az alaknak: az ismeretgazdag tudatlannak-nehéz írni, zenélni, festeni. Nem lát mást, nem hall mást csak egy ismeretadattal többet." ' S nem is volt még akkoriban az internet. Akkor a perverziómról: túl sok kommnentet olvasok elképesztő gusztustalanokat, egó tobzódásokat. Mennyire igaz.
-----------------------------------------------------
Minden esetre a lakásban letakartam a tükröket.

Fenchurch68 2014.11.22. 18:29:41

@Andrass9: Gatyám az éppen nincs, de van egy kedvesem, aki vett a szép új telefonhoz egy 32 gigás kártyát is, úgyhogy bátran válogathatok. Kicsit ciki ennyire királylánynak lenni, csak az vigasztal, hogy én meg milyen jókat főzök neki :)
Holnap tejszínes csirkecomb lesz, cukkinifasírttal. Kell sütni valami reggelire való sütikét az embernek, a múltkori nagyon egészségesre sikerült, félúton a komposzt és a brikett között. Talán ha a paleo bögrés süti-alapba belereszelek egy natúr gesztenyepürét meg egy kis almát, az nem tesz rosszat az állagának.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.22. 19:40:54

@Kató néni: Nagyon kiszúrtál velem!!! Nem tudtam megállni nevetés nélkül olvasni, amit írtál!!!
A komposzt nálam arra vár, hogy kiszórjam a földre, nem pedig megevésre ...
Különösen nem gondoltam gesztenyepürére, bár az van itthon :)
Nem akarsz inkább segíteni kiszórni??? (Költői volt a kérdés)

turósmácsik 2014.11.22. 20:48:16

Képzeljétek pecsenyeliba májat rántottam ma. Kellemetlen szagú volt és rostos, kemény. Friss volt pedig és szagtalan az előkészítésnél. Ez miért van??? Több liba mája volt, nem egynek.
Lehet, hogy nem is jó, ha nem tömött?

susztertangó 2014.11.22. 21:14:33

@Andrass9: Ami által nem homályosan, hanem élesen látom magam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.22. 21:55:30

@turósmácsik: Ezt nem teljesen értem. Épp a napokban rántottam én is, de ilyen gondom nem volt vele. Nem volt rossz szagú, és szinte kenhető volt a rántott máj. Nem volt tömött liba sem, tehát ez valami más gond lehetett. Mondjuk a máj, amit kirántottam nem volt friss - a csodahüttőből vettem ki. Év elejei dátum volt rajta. Eredetileg bele akartam főzni egy húslevesre, de arról lebeszélt a feleségem, hogy a gyerekek nem szeretik. Ehhez képest egy grammot nem hagytak belőle :)
Volt valami külsérelmi nyom rajta?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.22. 21:56:59

@Kató néni: Segíts már lemosni a képernyőt!!!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.22. 22:01:27

@látjátok feleim szümtükkel: Rossz hírem van: Átsütöttem : nem lett jó. Megsütöttem újra PONTOSAN követve a receptet: így is ehetetlen, pedig ez alkalommal Cserpes kefírt használtam, nem sajátot.
Hallgatnom kellett volna a feleségemre, aki már az első kisérlet előtt szólt, hogy ő már evett olyat, és az nem jó ...
De én egy makacs, fafejű idióta vagyok, aki csak a saját kárából tanul.
Viszont lett a kutyának két napra is kenyérszerűség :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.23. 09:06:35

@Andrass9: en is mondtam volna, ha elore kerded

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.23. 10:35:02

@Babette .: A hibákból is tanulunk ... vagy legalábbis próbálkozom tanulni :)

Fenchurch68 2014.11.23. 12:59:19

@Andrass9: Na szép, szóval menjek komposztot szórni és egy füst alatt pucoljam le a monitort?
Ezek a mindennélküli sütik persze nagyon egészségesek, de húsz év altermami tapasztalat azt mutatja, hogy ha Bodzácska/Csanádocska otthon csak ilyet kap, vendégségben csak úgy tömi magába a mézes krémest, a kakasos nyalókát meg a gumicukrot. Érdekes módon eddig akárhány waldis büfében voltam aktív résztvevő (sokban, elhihetitek), mindig a házi képviselőfánknál meg a májas-zsíros kenyérnél álltak sorba a legalternatívabb népek :) (Legfeljebb lesütött szemmel dünnyögték, hogy nem nekik lesz, hanem hát itt van a nagypapa is, és ő ilyen konzervatív ízlésű...)

turósmácsik 2014.11.23. 18:53:27

@Andrass9: Semmi és kb. 5 darabot készítettem. Szabályosan panírozva, forró olajban, kb. 5-7 perc alatt átsütve. Semmi nem indokolja a szagát, állagát. Mindegy, maradok a csirkemájnál, ezt elküldtem kutyának.

susztertangó 2014.11.24. 05:36:43

@turósmácsik: Egyszer visszavittem kb 20 kg csomagolt zsírt a közértbe, nagyon büdös volt. Állítólag kandisznó szagú.

susztertangó 2014.11.24. 21:33:16

@Andrass9: Anyám spejzolt. A padláson tartottuk és tél előtt vettük. A padláson jó hideg volt.Vidéki lány lévén ez a vérében volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.25. 16:26:56

@látjátok feleim szümtükkel: Háááát... Igen, valóban ide való. Csak éppen azt nem írják meg, hogy "mitől csíp a paprika". Köszi!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.25. 16:28:22

@susztertangó: Nagyanyám is spejzolt, de nála nem fogyott el 20 kiló zsír egy évben sem. Nálam meg jó, ha két kiló elfogy (pedig imádom, dehát vannak a családban, akik nem annyira).

susztertangó 2014.11.25. 18:00:10

@Andrass9: A zsíros kenyér alap élelmiszer volt nálunk. Míg el nem kezdtem ezt a FrédiBéni kosztot minden tepsiben sült húshoz a szükségleten felül adtam zsírt, Ica mérgelődésére. De ő meg se hallotta, hogy vacsorára a pecsenyezsíros kenyér, hagymával retekkel, sörrel valami fenomenál. Is. Most, hogy nincs mire kenni, kevesebb is elég.
Ma vettem 3 szelet busát jó alaposan fűszereztem, ez három napra elég ebédre. Láttam ott pucolt garnélát, meg fekete és ződ kagylót, Nagycsarnok pince. Még nem győztek meg. Bár a Shrimp koktél jó volt, hoztam is vagy 3 üvegecskével 1976ban, de itthon már nem smakkolt..abban a jó augusztusi tömény lecsószagban. :-)

látjátok feleim szümtükkel 2014.11.25. 18:17:31

@susztertangó:

Paleoba rizst lehet enni?

Én nem paleozok, csak vigyázok a "vonalaimra":(, ezért puffasztott rizst eszek kenyér helyett, és bizony meg szoktam kenni zsírral, no nem vastagon, csak annyira, hogy érezzem az ízét. Szalonnát és töpörtőt is rizszel eszek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.25. 19:08:14

@látjátok feleim szümtükkel: @susztertangó: Paleoban lehet zsírt enni??? Egyáltalán: van, amit lehet enni???

Viccet félretéve: a zsíroskenyér alap! Így értem is, hogy visszavittétek a kandisznó zsírját, mert az rettenetes tud lenni.
Mostanság inkább kacsa vagy libazsírt eszünk, bár én mindég veszek fél kila mangalicazsírt, mert ha az nincs itthon, akkor nem működik a háztartás.

susztertangó 2014.11.25. 21:28:32

@látjátok feleim szümtükkel: Szalonna, kacsaszárny/tő, hurka, kolbász, oldalas, tarja, szecska: karfiol, brokkoli, kínai kel, fekete retek, sárgarépa, paszternák, most jönnek a katonák, ja ez nem ide való, zeller, édeskömény. lila és póré hagyma, alma, körte, hegyes erős paprika citromlé, oliva olaj. Amennyiben a fény és az anyag is energia, akkor igazán fény(eseke)t eszek.:-)

susztertangó 2014.11.25. 21:51:44

József Baksay kedveli ezt.
Böjte Csaba 6 új fényképet osztott meg.
Tegnap, 0:22 ·

Ma Tatán megjött az angyal... Tudom, hogy kissé korai, de itt volt egy szép fa, alatta sok sok szép ajándék, és az előadásra megjött a mi kedves Tündikénk a szép családjával! Tündi a Zsilvölgyében született, nálunk nőtt fel Déván, utána egy kis időre kollégánk is volt Szászvároson, majd hozzá ment egy kedves Kolozsvári fiatal emberhez, és most négy gyerekükkel itt élnek Magyarországon, Tata városától nem messze. Eljöttek az előadásra, de én bármit is mondhattam, mert a gyerekek szeme kereken a Karácsonyfára meredt... és amikor kiderült, hogy nem csak díszek a fa alatt a csomagok, hanem valódi gyerekeknek készültek, akkor a nagylelkű rendezőktől engedélyt kértünk egy - egy doboz elemelésére...

Nagyon boldog vagyok, hogy találkoztam e kedves fiatal párral, jó volt látni, hogy milyen nagy szeretettel van Tündike a férje és a gyerekei iránt!! Adná az Isten, hogy minden gyermekemnek ilyen vidám, jókedvű szép családja legyen!! Sok szeretettel, Csaba t.
Böjte Csaba fényképe.
Böjte Csaba fényképe.
Böjte Csaba fényképe.
Böjte Csaba fényképe.
Böjte Csaba fényképe.
...................................................
Nem tudom miért, de nekem jobban tetszik ez a csuhás, mint egy sildessapkás piros sálas CCCPs pulóverű lánglelkű ifjú forradalmár. Valszeg ódivatú vok.

Fenchurch68 2014.11.25. 22:51:18

Most csúnyát fogok mondani. Ha Tündike a Zsil völgyében született, Déván és Szászvárosban szocializálódott, egy kedves (nem Kolozsvári, hanem) kolozsvári fiatalemberrel készített négy gyermeket, akkor miért Tata városától nem messze élnek épp most? Miért nem a szülőhazájukban? Őszintén kíváncsi vagyok rá, tényleg. Miért? Mitől jobb nekik itt?

Fenchurch68 2014.11.25. 22:54:45

@Andrass9: Zsíros kenyér helyett csináltam már zsíros lilahagymás göngyölt salátalevelet, ez utóbbi a hordozó volt. Hamburgert is, két nagyon széles paradicsomszelet volt a "zsemle". A zsír meg isteni kiskanállal, ha van hozzá elég zöldség :)

Fenchurch68 2014.11.26. 11:22:01

@susztertangó: Hát nem píszí ilyen kérdéseket feltenni, meg nyilván vannak mindenféle motivációi embereknek, akiket nem ismerek, abba nem lehet belelátni. De sajnos bennem ezek a kérdések felmerülnek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.26. 15:03:59

@Kató néni: Mi csak vajat ettünk kanállal (a fiam meg én). Nem kellett ahhoz semmi saláta vagy paradicsom :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.26. 15:06:04

@Kató néni: A kérdésed feltevése teljesen jogos volt. Ezen az sem változtat, hogy egy csuhás támogatja őket, nem egy forradalmár ...
Persze mindannyian mások vagyunk és mások az értékeink, ezért értettem egyet a "csúnya" jelződdel és annak indoklásával.

susztertangó 2014.11.26. 16:00:11

@Kató néni: Itt két dolgot látok. 1. Miért jöttek át/miért nem maradtak ott ahová valók? 2.A kérdésed hisziapiszi volta.
Az elsőre nyilván nem tudok válaszolni, ezt csak ők tudnák megmondani. Esetleg meglehetne tudni tőlük némi utánjárással.
A második inkább a mi-Kocsmabeliek-területünk. Ha akarnál róla elmét futtatni Mpátiával fogadom.Szóval miért nem pici és miért csúnya?
@Andrass9: :-)

Fenchurch68 2014.11.26. 18:06:25

@susztertangó: Az én megközelítésem nem az, hogy jajjmérjöttekide, mérazénadómból, sokbüdöskülföldi. Hanem az, hogy nekem különös, hogy egy élhető, sőt, jelenleg az itteninél élhetőbb helyről miért jön át ide élni bárki is?
Az ilyen kérdéseket meg tapasztalatom szerint nem szereti senki feltéve látni, mindenki a maga módján értelmezi, ezért nem píszí. Engem viszont nagyon érdekelnek az emberi sorsok. Könnyen megharagszom a megélhetési keresztényekre, ennek hosszasan mesélhetném az okát, főleg család, pro és kontra. Inkább kontra.

susztertangó 2014.11.26. 20:11:21

@Kató néni: Nem ismerem az ottani körülményeket, erre nem tudok mit mondani.
A kérdéseket pedig jobb feltenni, mintsem mindenki magában fortyogtassa. Na persze csak akkor, ha nem lövik le érte az embert. :-(
A szomszéd lakásból a tulaj kimegy a kertbe és kinyit ajtót ablakot és szóóóóóóla rádióóóóóóó, a Mária rádió.Nagy templomjáró és vidéki Tartuffe Pesten. DE:
www.youtube.com/watch?v=ZSvGddGNBYc

látjátok feleim szümtükkel 2014.11.26. 21:08:17

@susztertangó:

No emiatt a Jónás miatt nem vagyok én vallásos. Amikor első-másodikos voltam, járni kellett hittanra. Akkor, a büdös komcsik idején.:D
No a papot szerettük, mert kedves ember volt, azonban amikor elkezdte mesélni, hogy Jónást bekapta a hal, akkor furcsán néztem rá. Mi az, hoyg egy embert bekap egy hal? Ugyé nem volt tv, mozi is csak a nagyoknak, rádió is csak néhány háznak jutott, első sorban olyan telepes, később amikor volt áram, akkor meg olyan csöves, talán még ekkor áram nem is volt az utcánkban, honnan is tudhattam volna, hogy 1. van az embernél nagyobb hal. 2. Főleg meg azt gyerekként, hogy ez egy szimbolikus bekapás.

Ekkor megrendült a bizalmam a papban, mert úgy véltem nem mond igazat, és a következő évben elfelejtettem elmondani otthon, hogy mikor kell beíratkozni a hittanra. No így szakdat meg a kapcsolatom az egy házzal.

susztertangó 2014.12.01. 06:39:06

@látjátok feleim szümtükkel: Apámék nem voltak vasárnapi misére járók, de engem elküldtek hittanra, ez csak tán fél évig volt az iskolában. Első áldozónak szintén, meg is jegyezte a tanitó néni hogy ha tudja nem lehettem volna kisdobos. Ugyan ő azt is, hogy pedagógus napra ne virágot hozzunk hanem nylon harisnyát...:-)Vasárnap anyám elküldött a templomba, ahová szívesen mentem, mert lehetett stírölni a lányokat, emléxem H. Ági figyelemre méltó vádlijára.. talán negyedikes lehettem. Elmélyülésemnek a vallásban pont az elmélyülés vetett véget,ministráltam és nagyobb klepetust adtak rám-az volt kéznél- és amikor térdelésből felálltam a cucc hátulja került a talpam alá, én meg hanyatt bukfenceztem...nem kis derültséget okozva. Ez volt az uccsó szereplésem. Egyébként nekem az rakódott le, hogy nem a vallás/transzcendencia rossz, hanem az emberek "tisztálkodó szerként" használják sokan. Azaz egész héten egó vezéreltek(nekemnekemenyémenyém) vasárnap megtisztogatják magukat. Na ne.