Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (67) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (7) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (34) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (12) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (47) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (241) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (49) csilipaprika (43) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (7) csirkeláb (2) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (19) cukkini (10) cukor (117) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (19) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (88) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (361) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (43) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (99) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (268) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (18) jalapeno (21) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (36) kacsazsir (3) kacsazuza (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (69) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (8) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (24) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (22) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (15) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (41) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (93) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (72) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (18) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (7) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (4) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (107) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (45) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (17) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (116) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (67) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (36) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (38) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (61) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (42) salsa (3) San Marzano (3) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (132) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (229) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (30) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (184) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (194) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Gyökérkenyér

2014.11.17. 07:00 Waka

Más néven Wurzelbrot vagy Swiss twisted bread. Egy időben a Lipótiban lehetett egy hagymás változatát kapni, ami édesanyám kedvence volt. Nagyon régóta terveztem, hogy sütök itthon is, az Interneten fellelhető változatok közül megfelelőnek ítélt recept már közel két éve a kedvencek között pihen. Az egyik alapanyag beszerzése azonban nem volt könnyű. Bizonyára ismerik páran a malátaliszttel kapcsolatos sagámat. Az egyik kedves olvasó tanácsára végül elzarándokoltam az Ázsia Bt. boltjába, ahol sikerült sötét malátalisztet venni. Ez ugyan még mindig nem az a bizonyos, világos, de kezdetnek jó lesz.

 

19.jpg

 

Együtt volt hát minden, nekiláttam. Vasárnapra esőt jósoltak, gondoltam, szombaton délután összeállítom a tésztát, a hűtőben kivárja a másnapot, aztán vasárnap befejezem.

 

Hozzávalók:

- 250 g teljes kiőrlésű búzaliszt plusz egy kicsi a szóráshoz

- 250 g búzakenyérliszt (BL 80)

- 25 g élesztő

- 3,5-4 dl víz

- 1,5 teáskanál búzasikér

- 1 teáskanál sötét malátaliszt

- 1,5 teáskanál só

- kevés olaj

 

1.jpg

 

Kimértem a hozzávalókat és a száraz összetevőket egy tálba szitáltam.

 

2.jpg3.jpg4.jpg

 

Egy sütőélesztőt félbevágtam és a csorba bögrémben alaposan elkevertem a vízzel.

 

5.jpg6.jpg

 

Az élesztős vizet beleöntöttem a lisztekbe és alaposan megdagasztva lágy tésztát gyúrtam belőle. Egészen pontosan majdnem. Az eredeti receptúra 3,3 dl vizet ír, én gondoltam, lesz három deci, aztán ossza be. Hát nem volt elég, hozzáborítottam még egy decit. Na az meg kicsit sok volt. Nem volt vészes, egy kis kenyérlisztet adtam még hozzá, annyit, hogy le tudjam dörzsölgetni a kezemről a rátapadt tésztát, és éppen jó lett.

 

7.jpg8.jpg9.jpg

 

Kevéske olajjal kikentem a tálat, letakartam fóliával és betettem a hűtőbe.

 

10.jpg

 

Reggel hatkor kivettem, a 4-5 fokos fizsider dacára elég rendesen megkelt.

 

11.jpg

 

Begyújtottam a sütőbe 1-es fokozaton, a tálat meg feltettem a tűzhely tetejére, hogy kicsit átmelegedjen. Két óra alatt még kelt egy kicsit.

 

12.jpg

 

Nyolc óra tájékán kiborítottam az alaposan belisztezett deszkára, a tetejét is megszórtam, és igen óvatosan nagyjából téglalap formára igazgattam. A teteje még elég hűvös volt, lehet, hogy nem elég két óra neki. Ezzel egy időben fogtam egy régi alumínium serpenyőt, bő kétharmadig öntöttem meleg vízzel, betettem a sütő aljába, és felcsavartam a gázt négyesre.

 

13.jpg

17.jpg

 

A tésztát egy éles késsel hosszában félbevágtam.

 

14.jpg

 

A tészták mindkét végén tekertem kettőt.

 

15.jpg

 

A tepsire sütőpapírt terítettem, megszórtam liszttel és ráfektettem a tésztákat.

 

16.jpg

 

Betettem a sütőbe (fotó nem készült), és 15 percig 4-es fokozaton sütöttem. További 15 percig sült hármason, majd 20 percig 2-es fokozaton. A leírás szerint az első tíz percben néhányszor meg kellett volna permetezni vízzel a sütő belső falát, de a spricni 20 %-os ecettel volt feltöltve éppen, mivel párhuzamosan a fürdőt takarítottam.

 

Gyönyörűen megsült, fenséges illatot árasztott. Sajnos kicsit tömör lett, nem emelkedett meg annyira, mint a bolti, de az íze mindenért kárpótolt. Talán még meg lehetett volna vagdosni egy kicsit a tetejét sütés előtt, de majd legközelebb.

 

18.jpg

 

Természetesen már azon jár az eszem, hogyan lehetne megbolondítani. Egy hagymás és egy rozmaringos-fokhagymás verziót kellene kipróbálni.

76 komment

Címkék: élesztő kenyérliszt teljes kiőrlésű liszt malátaliszt

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr206906457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vaczak2 2014.11.17. 07:17:44

A jó kenyér mindenek fölött!!
Én diósan csinálnám, de ez egyéni perverzió.
A maláta miatt nem lesz amúgy is kicsit édeskés?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.17. 09:58:41

@Vaczak2: Valószínűleg pont ez lenne a maláta célja a barnításon túl. Hasonló kenyeret ettem már, az édeskésebb volt, mint egy normál kenyér.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.17. 10:00:39

Ha nem tekergetted volna a szegény tésztát, tán jobban feljön :)
Mégeddig nem tudtam megérteni, mi a jó az amorf kenyerekben és mi a célja a tekergetésnek.
Mi is hasonlót eszünk (alpesi sváb parasztkenyér néven az NN pékségtől), ott is alig bírok olyat kifogni, amiben egyenletesek a lyukak és a fomája is :)

Fenchurch68 2014.11.17. 10:25:27

@Andrass9: Az a célja, hogy sok jó ropogós csücsök legyen rajta, ne csak kettő :)
Ebben az elszánt paleózásban nem is a kenyérfélék evése hiányzik a legjobban, hanem a sütése. Ha nem jött volna hétvégén a kedves kolléganője vendégségbe, és nem süthettem volna neki két tepsi pizzát, elvonási tüneteim lennének.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.17. 11:11:17

@Kató néni: A fiam nem eszik egy éve lisztet (kenyeret, tésztát, stb.). Azóta nincs refluxa, fogyott vagy 15 kilót és állítólag jobban érzi magát. Tegnap délután 4 pirítóst evett meg a tatárral :) Szóval azért néha félrelép...

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.17. 12:09:33

1. nem tudom, hogyan formáztad a posztot, de mobilon olvashatatlanul sűrűek a sorok
2. nem kell permetezni, tegyél a sütő aljába egy kis edényben vizet
3. ne hűtőbe tedd éjszakára, hanem hagyd elöl kelni

Fenchurch68 2014.11.17. 12:27:55

@Babette.: Tett vizet, képi bizonyíték van róla :)
@Andrass9: Nem hiszek semmi olyan életmód-átalakításban, ami nem enged meg néha félrelépést. (Na jó, a szoros párkapcsolat/házasság az egyetlen.)

susztertangó 2014.11.17. 15:13:23

@Andrass9: Na ez az! Hogy lehet szalonnát enni kenyér nélkül?! Így:hamm.El nem hittem volna...igaz húsz évesen olvasztott zsírt kanállal ettem, de csak a haverok és csatol részeik elborzasztására.Utána megittam egy fél citromot.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.17. 15:40:21

@susztertangó: Seholse vagy! A fiam kanállal ette a vajat!!! (Én is - citrom nélkül...)

Fenchurch68 2014.11.17. 15:46:41

Kedves mindenki, aki útmutatásokat adott a kacsamellhez, vagy akár csak jelenlétével segítette a projekt megvalósulását - elképesztően finom lett! Ropogós bőr, átsült, de belül rózsaszín hús, omlós állag, egyáltalán nem házias, inkább vadhúsra emlékeztető íz. Egy nagyon natúr kevert saláta volt hozzá, aztán meg karamellizált lilahagyma egy kis balzsamecettel megküldve (ezt az ember a pukkadásig jóllakás után még kiszemezgette a serpenyőből), meg három alma megpárolva süriparival - azzal a bizonyos kisüvegessel - jó csípősen, olyan csatni-jellegűen. Azt mondta a drágám, hogy ez még karácsonyi menünek is túlzás lenne. Mondtam, hogy pont ezért esik jól egy ködös hétfő délben :D

Fenchurch68 2014.11.17. 15:47:33

Ja, és bruttó húsz perc volt attól kezdve, hogy elővettem az alapanyagokat.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.11.17. 16:32:32

Szép napot!
@Vaczak2: Szerintem nem volt az, egy húst nem fogyasztó kollegina szerint rozsos íze volt tőle.
@Andrass9: A tekeréstől gyökér a kenyér, azok az elvetemült svájciak így szokták.
@Babette.:
1. Ahogy eddig is, a mobilomon nincs net, nem tudom megítélni.
2. Megtörtént.
3. Legközelebb úgy lészen.
@Kató néni: Ügyes vagy!

látjátok feleim szümtükkel 2014.11.17. 16:34:56

@Kató néni:

Volt év ( sajnos régen:( ) amikor egy-egy évben 90-100 kacsát ettünk meg, két felnőtt meg egy gyerek. Amelyik kacsa tojni mert, az el is kotlott és rengeteg volt a kicskacsa. Eladni nem tudtuk, mert mindenkinek volt a faluban, agyonütni vétek, ezért megneveltük kb. 4-6 hónapos, éves koráig és megettük. Általában kettessével vágtuk. Nagyon gyakran bográcsba főtt a vörösboros kacsapaprikás, amibe minden része, még a talpa is:) benne volt. Ma már egy kacsa kitart vasárnaptól szombatig.:(

látjátok feleim szümtükkel 2014.11.17. 16:36:02

@Waka:

Éppen azt akartam megkérdezni, hogy szegény kenyér mitől gyökér?:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.17. 16:39:42

@Waka: egyebkent hazi kenye sose lesz olyan kpnnyu, mint a bolti.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.11.17. 19:30:59

3 eve halogatom es elmelkedem felette, de most feketepenteken veszek egyet
legfeljebb megy a kamraba a felso polcra, a tobbi tevedes melle
ha valaki tud tuti market, akkor annak utana neznek
itt nincs mindenhol igazan jo kenyer es qrwa draga, ahol van es ami jo
a bagettek jok, de az cask frissen az igazi

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.11.17. 21:49:46

@látjátok feleim szümtükkel: Ezt irigylem tőled.
@Babette.: Tudom, de azt az állagot szeretném utolérni.
@hagyma: Told be a másnapos bagettet a forró sütőbe 10 percre, jobb lesz, mintha akkor vetted volna a péknél.

Topy 2014.11.17. 21:55:32

@Babette.: tippem szerint kenyérsütőgépet

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.11.18. 02:31:29

@Babette.: @Topy: bocs
annyira agyaltam rajta, hogy kihagytam
ja valami kenyesuto masinat
@Waka: ah az van ha bagett van akkor megveszem azt az egyet es meg is esszuk ketten vacsira frissibe
amugy ha jo kenyerhez jutok le is fagyasztom, es utana suto
szoval a kenyerkerdes kardinalis nalunk
foleg miota otthon voltunk es Mary evett jo Magyar kenyeret
az alla leesett

Fenchurch68 2014.11.18. 11:18:04

@hagyma: Bármelyik nem túl no name készülék jó lehet, ha szigorúan csak dagasztásra és kelesztésre használod, és utána rendes sütőben sütöd meg. Ha a gépben sütöd, soha nem lesz "olyan". Bár a nejlonba csomagolt, előre szeletelt fehér műanyag szivacsnál sokkal jobb.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.11.18. 12:24:16

@Kató néni: hat majd szetnezek, bar ugy kepzelyem, hogy keszen veszem ki, nem sutogetem
de a pudding probaja, ugye, majd kiderul
hat ezaz, hogy nem tudom melyik a name es melyik a noname
cask az arak alapjan tudom beloni

olyan nejlonos szivacsot sosem veszunk

Fenchurch68 2014.11.18. 12:35:14

@hagyma: Nekem sose volt. Nem olyan nagy macera pár erőteljes mozdulattal bedagasztani azt a tésztát, aztán berakni a hűtőbe, ahol másnap reggelre/délre megkel. Utána meg be a sütőbe, időzítő bekapcsol, sípol, kivesz, megesz. Használtam másoknál gépeket, Boscht, Tefalt, a Kenwood mindent tud, de szerintem túlzás. Finom a kenyér, ami készen kijön a gépből, csak nekem annak nincs kenyérformája.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.18. 12:36:12

@hagyma: fölösleges. dagasztógéped legyen, a többit kézzel meg sütőben

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.11.18. 15:01:17

@Kató néni: @Babette.:
ido es energia
meg a kenyersuto gep ellen is az szol, hogy egyszerubb ha levesszuk a polcrol a kenyeret
es van olyan polc ahonnan jot le lehet venni

itt van pl Waka kenyere
biZtos jo
de ennyi idot, energiat nem olnek bele
ma pl offos vagyok, fozok egy makostesztat mert Mary szereti, meg a fiam is
de hogy a szabadnapomon nem allnek neki gyurni az hetszentseg:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.11.18. 18:51:20

Szép estét!
@hagyma: Én hivatalnok vagyok, négyig dolgozom minden nap. Enni viszont kell. Meló után és szombatonként nekigyürkőzöm, és főzök valamit. Sok macera, de hozzászoktam a főtt ételhez, étteremre meg nem futja. Aztán, ha valami érdekesebb készül, abból poszt lesz. Persze igyekszem mindig kifundálni valami újat.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.11.18. 19:07:08

@Waka: ertem en ezt
ugy hjetente-kethetente mi is fozunk valamit
cask arra mondtam a kenyeret ugy oldanam megm hogy a masinaba beteszem a hozzavalokat es x ido utan kiveszem a jo / jobb/ kenyeret:)
ezert erdeklodtema gepi tapasztalotokrol
a masik megoldas, hogy elvezetek a francia peksegig:)

bevallom egyszer nekigyurkoztem a Toma blogjan leirt kenyernek, az tenyleg nem maceras, de valamit elbaxtam, es kuka lett belole

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.11.18. 19:21:08

@hagyma: Ezt a receptet éppen azért választottam, mert két részletben, "viszonylag kevés" időráfordítással lehet elkészíteni. Volt, amihez négy óra kellett: blogkocsma.blog.hu/2014/05/06/nem_mindennapi_kenyerunk_579

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.18. 19:22:56

@hagyma: arra fölösleges.
mondjuk mindenki úgy kezdi, hogy vesz egy gépet.
csinál pár kenyeret.
aztán már csak dagasztásra használja.
majd vesz egy rendes dagasztógépet.

vagy elvezet a francia pékségbe:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.11.18. 19:51:36

@Babette.: 2x20 perc es az is cask frissen az igazi nekem
na ranezek, mi ez a dagasztogep
nem is tudom angolul, hogy van a dagasztas
hehe
/tudom mi az a dagasztas, cask ize, szoval az ut a kenyerig, ido energia stb:)/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.11.18. 19:52:41

lustak vagyunk na
szabadido az internet tv, horgaszas, seta, Marynek soppingolas:)
de jo kenyer az kene:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.18. 19:55:56

@hagyma: dough?

5 perc mig berakom a gépbe, magától megy 15-20 percet
12 órát kel
utána átgyúrom kétszer 5 perc
berakom a sütőbe

hát ez nettó 15 perc...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.11.18. 20:26:14

@Babette.: kneader
mar megneztem
te is tudod, hogy nem 15 perc:)
de ertem,, hogy nem hosszu ido elvileg, cask sok kis teendokhoz + kb, fel 1 ora, ha nem is naponta
nezegetem, nezegetem
legfeljebb egy kacattal tobb less, de egyelore a kenyersutogep mellett vagyok

susztertangó 2014.11.18. 20:35:39

Olvastam olyant is , hogy elég másfél óra a kelesztéshez.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.11.18. 20:42:14

milyen erdekes, hogy a hetkoznapi eletben hanyszor talalkoztam a dought szoval es sosem a dagasztasra gondoltam, hanem, hogy az dough:)

Mary sincs a gep ellen, lehet megrendelem

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.18. 20:43:26

@hagyma: lehet h a dough csak gyúrás, nemtom

nem csinál ez túl nagy kenyeret kettőtöknek?

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.18. 20:44:26

@hagyma: én ennél többet nem foglalkozom vele. igy járt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.11.18. 20:45:44

@susztertangó: nemm tudom, hogy tudtam elrontani, de ehetetlen volt

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.11.18. 20:50:18

@Babette.: najo de elokeszuletek, mosogatas stb.
a botyit meg cask leszedjuk a polcrol
az egesz azert van mert Mary imadta a Magyar kenyeret es a gepi ugyse less olyan, de lehet job less, mint az itteni sima boti
mondjukk a fritozre is en beszeltem ra es mar regen ki is dobtuk
sutoben sutom a krumplit

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.11.18. 20:52:38

@A Marika:
lehet kisebb is eleg lenne
meg varialok

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.11.18. 21:01:42

annyit meg, hogy ha nem valik be, akkor minden felelosseget Wakara haritok Mary iranyaban, mert ez a bejegyzes adta a vegso lokest

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.18. 21:02:56

@hagyma: @Babette.: Jól mondja Babette, ez bizony elég nagy masina. A legkisebb kenyér is 70 dekás benne, ami elég sok kettőtöknek.
service.us.panasonic.com/OPERMANPDF/SDYD250.PDF
Mielőtt megveszed, nézd meg ezt a manualt. Főleg a recepteket a végén, ahol valami képet kapsz a méretekről.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.11.18. 21:14:17

@Andrass9: jaja
most ennel tartok
www.walmart.com/ip/Oster-Expressbake-Breadmaker/12399570

nagy a valasztek
ezert is kerdeztem, tud-e valaki tutit?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.11.18. 21:38:59

na ez a fogyasztoi tarsadalom
mar a joghurtkeszito gepnel tartok
nem nez ki rosszul
de nekem igazi kefir kene

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.11.18. 21:48:37

@hagyma: No, szépen vagyunk. Aztán egy reggel arra ébredek, hogy egy lemészárolt vekni hever mellettem az ágyban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.18. 23:45:49

@hagyma: Oster vagy Hamilton Beach jó kommerciális márkák, bármelyiket választhatod. Az a véleményem, hogy kezdj egy egyszerűbb darabbal. Ha rákattansz, úgyis megveszed a profi példányt, ha meg nem, akkor kevesebb pénzt dobsz ki az ablakon.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.18. 23:47:54

@hagyma: Kefírhez a gomba a kritikus, nomeg a tej, amihez nehéz hozzájutni. Nálunk van rendes tehenész farm a közelben (50 mile), ahol kapható házi tej.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.18. 23:49:03

@Waka: Mégha csak lemészárolták volna, de felszeletelték!!! Előre!!!

susztertangó 2014.11.19. 15:19:40

@hagyma: Életem első fánk készítése tökéletes volt, ezen felbátorodva a következővel pofára estem. Azóta se kisérletezek, most meg paleo van, pláne nem.

susztertangó 2014.11.19. 15:31:15

Jó, nem egy Kitchen Aid de nekem oké, Bamix botmixerem van, a BNV Őszi Vásárán a bemutatós fiuk-lányok percek alatt 5 kg lisztet dagasztottak be vele. Sütni meg a sütőben lehet.

Topy 2014.11.19. 15:51:00

@susztertangó: az így szokott lenni! elsőre az ember mereven ragaszkodik a kapott technológiai útmutatóhoz; másodjára lazul, mert elsőre sikerült, na ekkor szokta az ember eltolni; harmadjára visszatér a kiindulási pontra és már óvatosabban variál aztán :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.11.19. 17:54:02

@susztertangó:

Enyém Zauberstab. Van zöldségszeletelőd is?

susztertangó 2014.11.19. 19:53:50

@Andrass9: Közeli tehenészet/farm 80 kilométer...hm, más dimenziók.

susztertangó 2014.11.19. 20:34:30

Pár napja írtam megilletődésemről egy Margit szigeti nagy fa kapcsán. Akkor mit szóljak?
www.szeretlekmagyarorszag.hu/26-kep-amitol-atertekeled-a-letezesed/

látjátok feleim szümtükkel 2014.11.20. 10:16:13

@susztertangó:

Én a nyár elején vettem, és nagyon jó. Szeretem a szépen szeletelt káposztasalátát, no ezzel lehet szépen szelni. Nagyon egyszerűen kezelhető. Ezzel aprítottam a csilit is. Nézd meg a bamix lapján, nem olcsó, de szerintem az ember ennyire szeretheti magát. Ha már a botmixert megvette.:)

susztertangó 2014.11.20. 11:16:11

@látjátok feleim szümtükkel: Igen, ami jó annak ára is jó..nagy.
????????????????????????????????????????????????????
Hahó, nézte valaki a fenti linket? Lelki rezdülés?

látjátok feleim szümtükkel 2014.11.20. 11:28:54

@susztertangó:

Úgy megrezdültem, hogy azóta se tudtam leállni:D

látjátok feleim szümtükkel 2014.11.20. 11:29:43

Ja, és egyfolytában az utcakapuig rezeg a tekintettem, mert sajnos sok az ázott falevél a járdán.:(

susztertangó 2014.11.20. 12:41:46

@látjátok feleim szümtükkel: Mit vacakolsz a falevelekkel ebben az irtó nagy Világegyetemben, semmi az.Hát nem?!

látjátok feleim szümtükkel 2014.11.20. 13:12:50

Igaz,igaz, de ha valaki elcsúszik rajta, és a hátsó gömbölyű részét a járdához veri, akkor az én bajom lesz. Meg jön a közterület felügyelő, és azonnal dobálja a cédulát, hogy takarítsam a járdát. Valahogy őt nem érdekli a világegyetem.:(

susztertangó 2014.11.20. 16:20:56

@látjátok feleim szümtükkel: Nálunk csak az 50es években csöngetett be a rendőr-hál' Istennek nem 04 00 órakor-hogy söpörjünk a ház előtt, mármint Anyámék, pedig állami tulajdonú volt a ház.De,ha kitörné valaki a kezét és nem tudná ölelni a galambját, aki ezért elhagyja, lehet, hogy fizetnem kéne. Rá! Bár ide messze van Csitár.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.11.20. 20:47:25

@susztertangó: Ez bizony bazi nagy. Meg kicsi. Mondjuk nekem a Betelgeuse a kedvenc, mert Ford Prefect a környékről származik.

susztertangó 2014.11.21. 06:12:55

@Waka: Ajjaj, lebuktam, én sem tudom mi a fene az a Hrung.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.11.21. 17:38:43

@susztertangó: Lehet, hogy át kellene lapoznom megint, mert nekem sem rémlik. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.21. 22:10:19

@Andrass9: Késésben vagyok, mert a kefírt is meg kell hozzá csinálnom :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.22. 15:34:12

@Topy: @Andrass9: Elkészült, de még forró a felvágáshoz!

Topy 2014.11.22. 21:04:35

@Andrass9: kíííííváncsi vagyóóóóóók! :):):)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.22. 22:08:19

@Topy: Az édes csiliszószban megírtam a csalódást. Kétszeri próbálkozáson is túl vagyok (és Babette a megmondhatója, hogy, ha akarom, akkor képes vagyok megtanulni egy tésztát). Katasztrofális csalódás!
egyetlen jó része van, azt el kell ismernem, az a kérge a tésztának, de még abban is van valami kesernyés íz.
Tulajdonképpen érdemes volt belefeccölnöm egy üveg Cserpes kefírt, hogy biztos legyek benne:
"Anyám! Én nem ilyen lovat akartam!"

Topy 2014.11.22. 22:21:47

@Andrass9: :(
érdekes, mert Limara oldalán is fent van, kb. ugyanezekkel a mennyiségekkel
www.limarapeksege.hu/2010/07/ir-szodas-kenyer.html

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.22. 22:34:23

@Topy: Valami nem stimmel: Limara szerint lágy tésztát kell készíteni (az én első kisérletem lágy volt), viszont az eredeti recept szerinti arányok kicsit keményebb tésztát adnak.
Kivételesen nem engedtem a kisértésnek, hogy kidolgozzam a tésztát, csak tessék-lássék összekevertem az anyagokat, ahogy mindkét hivatkozott recept írta.
Azt el tudom viszont képzelni, hogy valaki szeretné ezt a fajta kenyeret.
Csak ez nem én vagyok ...