Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • jegeskaveee.: @Andrass9: Annak meg errefelé öhöm a neve.:))) (2019.11.22. 19:30) Ebéd: krémes gulyásleves, spenótpüré
  • jegeskaveee.: @kobold63: Nem feldobta, besűrítette.:))) A reszelt sajttal együtt, mert azt is a tej felforrása u... (2019.11.21. 07:57) Lecsós csirkemáj
  • Andrass9: @old forester: Örülök, hogy segíthettem! (2019.11.19. 23:10) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bőr (2) bor (20) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (244) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (20) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (366) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (45) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (74) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (271) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (37) kacsazsir (3) kacsazuza (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (24) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (67) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (134) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (11) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (10) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (95) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (7) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (130) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (69) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (135) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (235) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (40) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (78) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (34) zellerlevél (29) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Csontleves avagy a kutya vacsorája

2014.11.15. 07:00 Andrass9

Madarasban jártamban egy szép marharitkacsontot lõttem a kutyának. Bár ez általában drágább, mint a hazai multiban, viszont volt rajta kevéske hús is: jó napja lesz a blökinek!

20.jpg

Már éppen kiadtam volna az egyiket neki, amikor feleségem közbelépet:

- Legalább fõzd meg egy kicsit.

Hát legyen. Felteszem az öntöttvas edénybe a teraszon, oszt majd lesz valami belõle. Minden esetre összeszedtem pár fûszert hozzá, az nem zavarja a kutyát.

  • 1 közepes vereshagyma héjastul
  • 3 girizd fokhagyma szintén héjában - nem pucolgatom!
  • 1 nagyobb darab szerecsendióvirág (most nem a Dömbi féle csirkeláb ...)
  • 1 kávéskanál feketebors
  • 6 szem szegfûbors
  • 3 petrezselyemgyökér

10.jpg

A gyökeret meghámoztam és megfelezve megágyaztam az öntöttvasban a csontoknak. Sajnos a zománcozás nem tökéletes már, gyakran rásül a csont vagy hús, így viszont nem érintkezik vele. Teletöltöttem vízzel, belepottyantottam a hagymákat, a fûszereket pedig teatojásban raktam a lébe. 1 evõkanál sót is utánaöntöttem és felforralás után levettem a rezsót kicsire. Lehaboztam, majd hagytam fedõ alatt szépen fõddögélni. 4 óra múlva ellenõriztem:

11.jpg

Még egy órát minimum fõhet:

12.jpg

Azután beállítottam a rezsó idõzítõjét még 3 órára, és elmentem aludni.

Reggelre szépen kifagyott rajta a zsír, amit villával leszedtem róla, felforraltam és kivettem a csontokat, átszûrtem a levet és kiszopogattam a megfõtt fokhagymát a hajából. A vékonyabbik csontról leesett már a hús, de azért a kutya dolgozott rajta vagy két órát. A másikat egy tálban félretettem.

13.jpg

A levét el akartam tenni alaplének, de ismét jött az égi szózat a kertbõl:

- Fõzd meg csontlevesnek!

Legyen meg a felsõbb akarat, begyûjtöttem minden zöldséget, amit találtam. Biztonság okáért megnéztem az Ínyesmesterben a csontlevest, ami majdnem így nézett ki, de õ pluszban egy nagyon vékony világos rántással be is rántotta. Gondolom azért, hogy elfedje a lé zavarosságát. Nekem nem volt zavaros, így ezt az ötletet elhagytam.

  • 4 szál sárgarépa
  • 1 szál vastagabb gyökér
  • 2 szál véknyabb gyökér a petrezselyemzölddel együtt
  • 1 zöldpaprika
  • 1 nagyob kelkáposztalevél
  • 1/3 karaláb
  • 1/4 zellergumó
  • 2 szál halványítózeller (zellerszár)
  • 2 póréhagymalevél
  • 3 nagy karfiolrózsa
  • 1 pici paradicsom

14.jpg

Ezek csupa finom ízek, rontani nem ronthat a levesen! A paradicsom valahol elbújt, de főzés közben megtaláltam!  Mindent megpucoltam, és a karfiol és sárgarépa kivételével mind ment a levesbe, amit a duplájára felöntöttem, mert azért a csontok nyolc óra fõzése igencsak erõs levet eredményezett. A sárgarépát kis hasábokra, a karfiolt apró rózsákra bontottam.

16.jpg

Egy óra csendes rotyogás után beletettem a sárgarépát, majd húsz perc múlva a karfiolt is és elzártam a gázt.

17.jpg

Elõvettem egy nagyobb adagnyit a multkorában készített cérnametéltbõl, amit egy kis levesben kifõztem hozzá.

18.jpg 19.jpg

A cimfotó bizony gyengére sikeredett, pedig azóta négyszer is ettünk belõle, a maradék másfél liter pedig a fiam hûtõjében landolt.

A másik csontot is ki akartam adni a kutyának, de feleségem beelõzött:

- azon van még ennivaló! - és lelkesen lecsipegette a javát.

Na, így lopkodjuk el a kutya elõl a finomságokat.

56 komment

Címkék: leves hagyma sárgarépa gyökér cérnametélt szerecsendióvirág ritkacsont

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr776859455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2014.11.15. 08:42:31

Nem is jó ez a leves, még a kutyának sem. Nincs belefőzve gomba.:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.15. 09:31:25

@látjátok feleim szümtükkel: Azzal biztosítanám, hogy a feleségem se kérne belőle. Nekem amúgy nem hiányzik belőle a gomba, de hát így szocializálódtam az elmúlt 40 év alatt ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.11.15. 09:50:52

Szép napot! Szegény blöki, eleszik előle megint...
Ahogy elnézem András, te tényleg hardcore levesfüggő vagy. :) Én is enném minden nap, ha volna időm megfőzni, de így csak hétvégéken kerül rá sor.
Most éppen rántott hús sül, csontos tarjából. Gyermekkoromban mindig abból volt, aztán szép lassan lejöttünk a sertéshúsról. Most megkívántam nagyon, éppen volt akciós tarja a COOP-ban - 1. 099,- forintért - vettem hat szeletet. Négy is elég lenne, de jön Kistesó, ő meg rántott hús-függő, legalább eszik szegény valami jót is. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.15. 09:52:51

@Waka: Nekem is megvan már a tarja, holnap lesz belőle rántott hús a tatárbélszín után :)
Szegény Kistesó: kiszúrod a szemét két szelettel ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.11.15. 09:53:06

Közben fő az utolsó adag cékla. Ha kész lesz a hús, akkor meg nekilátok felfűzni a maradék paprikát, paprikakrém már van elég, majd elfogy szép lassan szárítva.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.15. 09:54:19

Tegnap éjjel ugyanilyen levest kezdtem ismét. Azért holnap reggel belefőzök egy adag marhanyakat is, hogy legy hús benne.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.11.15. 09:55:43

@Andrass9: Na szép. Bélszín. Szegény panelproli meg eszi a küszöböt. :D Egy szelet tarja fér el a 24 centis serpenyőben, elég lesz neki belőle kettő. Még elcsapja a hasát.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.15. 09:58:17

Találtam a pincében egy doboznyi diót 1999-ből. Sajna kicsit avas egyik-másik, de kóstolás nélkül nem lehet kiválogatni, ezért megtörtem egy adagot, és egy sűrű műanyaghálóban kiakasztottam a teraszra a diófára. Kb 2 hét alatt megették a cinkék, ezért tegnap nagyobb adagot törtem meg és pucoltam is.
Most 35 deka lóg a fán, kiváncsi vagyok, meddig tart.
Csak cinke jön rá, a verebek valamiért nem preferálják (hála az égnek). Volt még tavalyi madárgolyó, abból kisérletnek kitettem hármat. Azt már eszik a verebek is.
Akkora madárélet lett a teraszon, hogy élvezet nézni!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.15. 10:00:32

@Waka: A fiunak szülinapja van, ezt kért ebédre! A kislyány is szereti, csak a feleségem fog majd tarját/küszöböt enni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.15. 10:01:23

@Waka: Én lusta voltam, és az aszalóban szárítottam meg a maradék csilipaprikákat!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.11.15. 10:10:31

@Andrass9: A hosszú téli délutánok üde színfoltja. Nekem meg nincs aszalóm, marad a radiátorcső.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.11.15. 10:12:42

A nagynéném a nyári konyha ablakpárkányára szórta ki télen a diót, ültünk benn a melegben, néha dobtunk egy kis kukoricacsutkát a sparheltbe, majszoltuk a sült tököt, és bámultuk a cinkéket.

Pinka-Panka 2014.11.15. 12:46:42

Mindenkinek szép napot!

Bizony ez a leves jó. Emberenek is , nem hogy kutyának.
Most lesz itt az ideje, ezeknek a leveseknek.

Kicsit nem tudok itt lenni, mert elég nehéz napjaim vannak. Mindenhogyan.

Ma töltött káposztát főzök, a lány elköltözött, s nekik a kérésükre. Karácsonyra úgysem szerettem volna, így most meglesz a téli eledel előre.

Jó az illata, a férjem soha nem tud féket tartani és fél nyersen eszi már. Nálam korábban Anyukám főzte, kénytelen voltam magam is megcsinálni, már egy jó ideje. Sima savanyú káposztás, levles változat. Alapnak csináltam szalonna szíron, egy pörkölt alapot, a szálas kápsztát és húst is átforgattam, s az választja el a rétegelt töltelékeket és kolbász karikákkal van kitűzdelve és hegye piros paprikával, kissé a csípős íze miatt. Nincs rántás, szép színt és elég sűrűsséget ad, a pörkölt alap ehhez.
Tejfölt meg ki-ki tegye rá magának később.

Pinka-Panka 2014.11.15. 12:48:17

Amúgy a kertben vagyok sokat, falevél annyi, mint égen a csillag. Téliesítést megcsináltam, jöhet lassan, az advetre való felkészülés, díszités kint is bent is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.15. 13:16:19

@Pinka-Panka: Az a töltött káposzta jól hangzik. Én nem tudom, miért rántom be egy kicsit? Talán, hogy a pirospaprikát belevigyem? Egyszer megpróbálom rántás nélkül, csak a szalonnazsírban megfuttatni a paprikát.
Elmegy a lányod - magányos leszel :( Majd, ha átbillentél, akkor felvidítunk itt a kocsmában!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.15. 13:21:49

@Pinka-Panka: A téliesítés nálunk még várat magára, mert nem tudok lemosó permetezni - fenn van az összes almalevél. A nektarintól és a kis őszítől már megszabadultunk a szomszédasszony fia által (őt kértük fel fakivágásra). Ma jön, befejezi a téli körte kivágását. Lecsonkolta-ifjította a sárgabarackot és még holnapra hátra van neki két b**nagy boróka, amit sohasem szerettem. Végre a feleségem is úgy döntött, hogy mennie kell. (Csak még azt nem tudja, hogy ettől napvilágra kerül kb 15 félig felhasznált virágföldes zsák, amit csak úgy besuvasztott a boróka alá, de ne szóljatok neki! Velem is előfordulhat hasonló, minek bántanám?)
Sok kiöregedett gyümölcsfánk van, nomeg már összenőttek, így jónéhánynak mennie kell. Legalább nyerek füstölőanyagot mindenféle húsokhoz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.15. 13:23:10

@Pinka-Panka: Jól sejtem, hogy 30-a Advent első vasárnapja? Mindig elfelejtjük legalább egy vasárnap meggyújtani a gyertyákat :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.11.15. 15:31:35

Elfáradtam. Üvegben a cékla, holnap dunsztolom. Paprika felfűzve, párból még szedtem magot. Dagasztottam egy poszt-tésztát, holnapig a hűtőben pihen, onnan folytatja a kelést reggel. Ledőlnék szundikálni, de akkor lőttek az éjszakai alvásnak.

Fenchurch68 2014.11.15. 16:36:09

@Andrass9: Ezt a levest még meg is irigyelném, ha nem éppen most ettünk volna először a kacsaleveskéből :) igen jól esett a mai laza kis 25 km-es séta után. (Valójában ez a Gulicska-Fehérkő-Büxent+ menet normális embereknek 12-15 lenne, de a kedves mindig tud egy rövidebb utat az erdőn át...)

Mielőtt egyszer a kedves nem főzött nekem, én soha életemben nem ettem sertésalkatrészből húslevest, elsőre teljesen bizarr ötletnek tűnt. Náluk meg családilag sosem volt baromfiból leves. Érdekes szocializációs különbség. Viszont most megtört a jég, azt mondta, hogy amíg ilyen jó, addig abból főzöm, amiből akarom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.15. 16:48:53

@Kató néni: Valahol itt kezdődik az együttélés! Amikor az étel csak azért téma, mert hogyan készítjük, akkor tényleg nem érdekes, hogy készült.
Nagyon jó hallani, hogy lehet így is enni, nem csak másképp!!!

susztertangó 2014.11.16. 09:24:36

Egyszerre két edényt tettem a hideg sütőbe. Csak így fértek el, alul egy alátéttel-hogy ne közvetlen érintkezzen a sütő aljával- a fedeles jénai, azaz pyrex, fölötte a rácson egy lealufóliázott tepsi. Kicsit féltem az üveg edényt, küldjetek energiát a Zagykontrollal, el ne pattanjon.:-)

turósmácsik 2014.11.16. 10:10:09

@susztertangó: Fordítva tenném: rácsra a pyrexet, és alulra a tepsit. Biztonságosabb.
Szoktam két sütőedénnyel dolgozni. Mivel nem légkeveréses a sütőm, azt be kell számolnom, hogy így lassabban készül minden, de nem árt az ételnek.

Ma előre fűszerezett csirkedarabok sülnek lilahagymás sütőtökkockák mellett, és franciaburgonya a másik edényben.

susztertangó 2014.11.16. 11:56:52

@turósmácsik: Így lett volna ésszerű, sajnos a bordák kiosztása miatt nem ment a dolog.Ha alul van a tepsi, a rácsot csak egy másik magasabb bordára tudom tenni és akkor már nem fér fel a pyrex.Idáig még nem pattant el.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.16. 14:24:23

@susztertangó: Rengeteg energiát küldtem át a Pyrexednek!!!
Amúgy az egyik legstrapabíróbb üvegedény. Nekem még egy sem durrant szét, pedig meredek dolgokat csinálok velük!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.16. 14:28:37

@turósmácsik: Amióta megvettük az új sparheltet (pont ugyanolyan, mint a régi Indesit volt), azóta van két rácsom is. Dőzsölök a térben, két tepsivel vagy edénnyel :)
Valóban kicsit lassúbb, de egyszerre lesz kész.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.16. 14:29:19

Húsleves kész, tatár összevagdalva, tarja bepanírozva (szintúgy néhány pecsenyelibamáj), rizs megpárolva, almalé kifacsarva, ajándék becsomagolva. Már csak az ünnepelt hiányzik.
Ja a tortakrém (tejszínes gesztenye) is kész, a tortát a kislyány hozza hozzá.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.16. 14:33:54

@Andrass9: nálunk is csak most lesz ebéd:D
én ugyan nem keltem fel, hogy a konfitálás időben legyen.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.11.16. 15:36:17

Szép napot!
@Andrass9: Jó mulatást!
Nálam kész egy adag cékla, meg Büngyürkének is eltettem négy üveg ecetes fokhagymát jalapenoval, fűszeresen. No meg megsült a poszt is, mindjárt felteszem holnapra. Vagy máskorra.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.16. 16:56:37

@Babette.: Én is aludtam nyolcig :)
Háromra befutottak, be is ettek rendesen.
A kaja nagyja elfogyott, most alkotják a lányok a tortát.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.16. 16:57:19

@Waka: Holnap inkább tüntetek, minthogy posztoljak - elnézést!

látjátok feleim szümtükkel 2014.11.16. 17:00:50

Én is kész vagyok.:(

Kivágtuk a diófákat, és más fákat, levágtam vagy 30 tő rózsa vesszőit, és még haza is kellett jönni. Sötétben érkeztünk. Ráadásul haza úton végig esett az eső. Csak jön az a tél.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.11.16. 17:41:41

@Andrass9: Kész. Én is tüntetek holnap. Majd este elolvasom a hozzászólásokat. Éppen be is sötétíthetünk holnap...
@látjátok feleim szümtükkel: Good job!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.16. 18:00:47

@Waka: Nem hiszem, hogy a blog olvasóit terhelni kellene a saját politikai véleményünkkel.

látjátok feleim szümtükkel 2014.11.16. 18:49:24

@Waka:

Talán pihenőt fogsz tartani tüntetésként?

látjátok feleim szümtükkel 2014.11.16. 19:06:41

Olvastam a héten egy jó receptet, és gondoltam megcsinálom.

Kell hozzá nyolc kellevél, 50 deka gomba, jó nagy marék rizs ( ez lehet több is, ki mennyire szeretné rizsesre ), hagymák, zsiradék, só, bors, tejföl.

A kellevelek vastag ereit kivágtam, majd leforráztam. A gombát apróra vagdaltam, és a hagymákkal megpirítottam. Előzőleg füstölt húsos szalonnát sütöttem, annak a serpenyőjében kevés zsíradékon megfuttattam a rizst, majd húslevessel felöntöttem, de csak annyival, hogy ellepje, majd ezt elfőztem. Amikor a risz már felitta a levét, akkor összeforgattam a pirított gombával, majd az ízét beállítottam, és a rizses kevekékkel megtöltöttem a közben kihült és lecsepegtetett kelleveleket. A töltelékeket telpsibe tettem egymás mellé, alá húslevest öntöttem, és bevontam tejföllel. Alufóliával betakarva a sütőben addig sütötötem, amíg a levest felitta, és kissé megpirult a teteje.
Hidegen és melegen is nagyon jó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.16. 20:36:02

@látjátok feleim szümtükkel: Jó recept. Imádom a kelkáposztát (főleg főzeléknek, de lerakva is jó). Ez a töltött a rakottnak egy kicsit bonyolultabb változata, de tetszik, köszi!!!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.11.16. 21:06:26

ezt most tenyleg nemertem, pedig mar sok mindent nem ertettem
huslevest foztel a kutyanak?
a rezson?
es mi ellen tuntettek?
keszul a rezsoado?

susztertangó 2014.11.16. 23:33:04

@Andrass9: Kössz, minden jól sikerült, a Pyrexben csirkeszárnyak, a fölötte lévő tepsiben 4 felső cs. comb és jó sok kacsahónalj sült szép barnára. Icának krumplit is sütöttem-én nem eszem a kőkorszaki mániám miatt- csak uborkával ettem. Olyan jó volt, hogy akár piros tányéron is tálalhattam volna.Egyébként pár éve a nagyobbik üvegedénynek leesett a teteje és millió szilánkra tört a padlón, ismét bebizonyosodott, hogy a sütés végén kiemelt edény úgy néz ki, mintha a kredencből került volna elő-csak más a fogása :-(.Most megyek aludni még beleolvasok tüntetőleg kedvenc krimimbe pár lapot. John Perkins: Egy gazdasági bérgyilkos vallomásai. :-))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.17. 11:14:55

@susztertangó: Jó, hogy sikerült! Azért krumplival neked is jobban izlene (krumpli volt már a kőkorszakban is, csak nem nálunk).
Wiki:
"Peru és Chile hegyvidékén őshonos az ott élők körülbelül 7000 éve fogyasztják. Európába a 16. században Pizarro révén került. Magyarországra 1650 körül jöhetett be bajor-osztrák közvetítéssel, de igazi elterjedése II. József magyar király adókedvezményeinek volt köszönhető."
Szóval attól még, hogy nálunk nem volt, az emberiség egy része elég régóta fogyasztja.

susztertangó 2014.11.17. 15:02:48

@Andrass9: A krumpli tiltott FrédiBéniéknék, bár a csicsóka mehet, de akkor a komplett Északi és Déli Áramlat költözik a hasamba-tök gáz!Egyébként Kellemes Tüncit este! :-)))))))))))))))))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.17. 15:41:49

@susztertangó: Mindig csodálkozzom, hogy vajon miért tiltott a krumpli? Mivel logikus válasz nincs, feladom ...

Topy 2014.11.17. 16:20:05

@Andrass9: végül is evolúciós szempontból 7000 év semmi...
de a paleo kerüli a túlzott szénhidrátbevitelt, így alapból adott a krumpli tiltása

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.17. 16:36:44

@susztertangó: a paleonak a nsvetol is hideg raz, de par het kiserletezes utan a krumplit kizartam az etrendembol, rajottem, az puffaszt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.17. 16:43:56

@Babette.: Pont ez a lényeg! Ha valami puffaszt, azt hagyd ki az étrendedből.
Ne azért, mert paleo!!! Azért, mert úgy érzed, nem működik!
Bocs, hogy ilyen agresszív vagyok ...

susztertangó 2014.11.17. 21:56:26

@Andrass9: Biztosan éhes vagy..egyél egy Snickerst.Az igért esti műsor jó volt? :-))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.18. 20:45:45

@susztertangó: Nem értem a kemence mellett a falon lévő termosztátot ... Amúgy mutatós egy darab!

susztertangó 2014.11.18. 21:38:42

@Andrass9: Nem látok tüzifát sehol, lehet, hogy gázüzemü.

susztertangó 2014.11.19. 05:34:48

@Andrass9: @Mmelle B.: A paleo puding próbája, hogy megeszik-adtam nekik egy évet, hátha 120 évig fogok élni.Most már csak egészségért, fiatal(os)ságért kell imádkoznom. No meg békéért és elegendő zsozsóért.

Pinka-Panka 2014.11.21. 15:32:23

@Andrass9: pont ezért csinálok pörkölt alapot, hogy a paprika színezze meg az egészet, Ezen forgatom át a szálas káposztát, s azmegadja a színt, nem kell rántás bele.

András, köszönöm a víditást, jövök is, ahogy van időm. A lánynak meg élnie kell a saját életét, ez az élet rendje, én nagyon szígorúan, mondom, nem velünk kell tőrödnie, csak amikor szükséges. Élni kell az életét, s nagyon ügyesen főz. Amúgy a munkahelye itt van, így sokat látom.A magányosság az így is megvolt, más értelemben, de szereencsére sok jó ember, barát vesz körül, a családon kívül.