Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @old forester: A szomszédasszony főzi gerslivel, én csak a sóletbe teszem. Nem rossz űgy sem, bár ... (2019.11.19. 00:51) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • jegeskaveee.: @kobold63: Apukám igen szerette a sajtlevest. Én egy nagyon egyszerű változatát csináltam neki. Va... (2019.11.18. 06:33) Lecsós csirkemáj
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta
  • látjátok feleim szümtükkel: vörösbor(de)minőségi: Hehehe. Nem is rossz ötlet. Kéne egy kis csili? Nyomjuk meg a gombot, de c... (2019.11.13. 10:38) Sült paradicsomok - üvegbe zárt nyár

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (365) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Mustár

2014.11.11. 07:00 Waka

Régóta kacérkodtam már a házi mustár készítésével. Receptet találni nem volt nagy kihívás, innen merítettem ihletet. Az alapanyagok beszerzése már nem volt ilyen egyszerű.

 

12.jpg

 

Mustárport beszerezni férfias kihívás. Vehetne az ember persze mustármagot is, amit aztán megőrölne, de anyagilag nem éri meg jobban. 5 deka mustármag bő 200 forint a boltban, és még a nagykerben sem lenne sokkal olcsóbb. Az Ázsia Bt. Boltjában vettem meg végül, nem is volt túl drága - 157 forint 5 deka őrölt- és 241 öt deka egész, barna mustármag -, csak éppen Budapestre kellett utaznom érte. A másik fontos összetevő a must volt, de hála a szőlősgazda kollégáknak, két különböző helyről sikerült szerezni valamennyit. Büngyürke meglepően édes, 21 fokos lét hozott, nem volt egy liternyi, viszont gyönyörű tiszta volt. Beácska két hétre rá szállított két litert, de az olyan volt, mint a moslék. Először szalvétán próbáltam átszűrni, de pillanatok alatt eldugult, és onnantól nem ment át rajta egy csepp sem. Végül hagytam ülepedni, és óvatosan leöntöttem róla a tiszta részt. Három nap és öt leöntés után a megmaradt mustot felhasználhatónak nyilvánítottam.

 

Az első lépés a must besűrítése volt. Az első szállítmánynál kicsit elbambultam, és addig főztem, míg a végén alig két deci maradt belőle. Az mindenesetre kiderült, hogy a lengyel piacos, gagyi rozsdamentes edényben, minimális kevergetéssel simán be lehet forralni a mustot, anélkül, hogy leégne. A második eresztésnél már jobban odafigyeltem, de azért az is elég tömény lett. A kész szörpöt betettem a fagyasztóba, mivel a mustármag akkor még sehol sem volt. Megfagyni nem tudott, az erősen ikrás mézhez hasonló állagot vett fel.

 

1.jpg2.jpg

 

Végre csak eljutottam a fővárosba, megvettem az áhított magvakat, és egy hétfői napon nekiláttam.

 

3.jpg

 

A barna mustármagot három részletben megőröltem a mozsárban. Nagyon nem trancsíroztam szét, az volt a cél, hogy kicsit azért harapható maradjon.

 

4.jpg

 

Összekevertem az megtört magot a mustárporral egy lábosban.

 

5.jpg

 

Pár szem koriandermagot, egész borsot és egy csipetnyi kakukkfüvet porrá törtem, és hozzáadtam a mustármaghoz. Utólag úgy vélem, egy kis kurkumával szebb színt lehetett volna adni a produktumnak, de ez most kimaradt.

 

6.jpg

 

Fél liter besűrített mustot felforraltam és bő három decit a mustármagokhoz kevertem. Egy csipet sóval és fél deci borecettel ízesítettem. Kihűlés után betettem az egészet egy napra a hűtőbe.

 

7.jpg

 

Másnapra a magok felitták a lét, megduzzadtak, az egész olyan sűrű lett, hogy alig ment bele a kanál.

 

9.jpg

 

A maradék musttal és további fél deci borecettel beállítottam a mustár sűrűségét és ízét, illetve belekevertem egy késhegynyi nátrium-benzoátot.

 

8.jpg

 

Két félliteres üveg lett tele a kész mustárral (80 dkg). Az üvegeket mikrohullámú sütőben felmelegítettem majd szorosan lezártam és dunsztba tettem.

 

11.jpg

 

Másnap egy üveggel bevittem a munkahelyemre reggelihez, egyet meg vacsorára nyitottam fel egy kis virsli mellé. Én ilyen finom mustárt még életemben nem ettem. Talán kicsit édes, de csípős, zamatos, a félig tört magok miatt finom, ropogós lett. Páran be is jelentkeztek a következő adagra, már csak mustot kell valahonnan szerezni, mert nekem alig maradt.

 

Ha az innen-onnan kapott hozzávalókat nem számolom, nagyjából 1000 forintra jön ki kilója. A bolti kínálatot elnézegetve egy közepesebb mustár (Globus, Univer) 850-1050 forintba kerül, saját márkást már 600-ért is kapni, de egy jobb magvas mustár ennek legalább a duplájába kerül.

80 komment

Címkék: mustármag must borecet barna mustármag

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr936875893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Topy 2014.11.11. 09:42:24

ezzel a MUSTár :) változattal egy ideje szemezek, na azóta sehonnan sem kapunk mustot :(

Fenchurch68 2014.11.11. 10:11:37

Nagyon irigykedem, nekem a must a szűk keresztmetszet. Régebben, mikor jártunk egy barátunkhoz szüretelni, mindig kaptunk mustot, és akkor én is főztem mustárt. Ez az ár érdekes, én tán egy hónapja vettem gyógynövényesnél 25 deka fehér mustármagot nem egészen 400,- Ft-ért. (Kúraszerűen szoktam evőkanálszámra egészben nyelegetni.)
Az ár azért sem releváns, mert ebben tényleg csak az van, amit beletettél...
Most kaptam egy üveg magos mustárt egyenesen Dijonból, drasztikusan csípős, de annyira finom, hogy kiskanállal eszem ki az üvegből csak úgy magában :)A kedves is bírja és szereti az erőset, de mikor látta, hogy az angol mustárt is kanállal eszem, kiment azzal, hogy ezt ő nem bírja nézni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.11.11. 17:16:18

@Kató néni: en nem tudom, szerintem nem feltetlen kell bele must

na jo, mondjuk mustar keszitesbe sem musttal sem annelkul nem kezdenek bele
de nagy respect
az alkotas orome fontos
es szerintem szamtalan izesitessel lehetne probalkozni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.11.11. 17:21:17

az en kedvencem a majonezes torma es a reszelt torma + mustar + tormas mustar az ilyen virsli es fott kolbasz felekhez
a tanyeron keveredik, lehet lehetne csinalni majonezes-tormas -mustart
de gha nemis, kis tormat tuti tennek bele

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.11.11. 17:30:33

Szép napot!
A torma és a mustár is a mustárolajtól csípős, főzés nélkül elég ízes marad. Ma ismét kóstoltuk, az állásban még erősebb lett.
@Topy: Én pénteken megnézem a piacon, aztán fagyasztok még le sűrítve.
@Kató néni: Igen jó áron kaptad a magot, én rengeteget jártam utána, de nem volt olcsóbb. Most talán lesz lehetőségem Oroszországból hozatni egy ismerőssel, ott nagy divatja van.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.11.11. 17:30:56

nem hulyeskedek nekilattam virslit fozni
mekkivantam
cask sima yellow mustar es tormakrem van itthon, hat azzal less...

Vaczak2 2014.11.11. 18:22:00

Respekt.
Én is kacérkodok már régóta a dologgal, de én istenbizony megpróbálnám must helyett valami félédes borral is, ha beforralod nem lehet túl nagy különbség, azt meg elfedik a fűszerek.
Feleségem keresztfia aki zenél, szokta mondani: "Nem baj, ha hamis, majd azt mondjuk jazz."

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.11.11. 18:37:42

@Vaczak2: Úgy sem lehet rossz, ki kell próbálni.
Legközelebb egy kis kurkumát fogok még beletenni, hogy szebb színe legyen.

Vaczak2 2014.11.11. 18:47:03

@Waka: Egyszer boldogult ifjúkoromban Párizsban járván találtam egy MUSTÁRSZAKÜZLETET! Semmi más nem volt benne, csak különféle mustárok. És működött. Kicsiny volt, de működött.
El tudjátok ti ezt itthon képzelni, mondjuk az elkövetkezendő ötven évben?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.11.11. 19:18:17

@Vaczak2: Elég élénk a fantáziám, ugyanakkor realista vagyok. Szóval, el tudom képzelni, esélyt viszont nem látok rá. Egyszerűen nincs rá fizetőképes kereslet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.11. 20:22:20

@Vaczak2: @Waka: Szerintem online lehetne nyitni mustárboltot, nem?

látjátok feleim szümtükkel 2014.11.11. 20:37:20

No én nem mustárt hanem paprikakrémet készítettem és nagyon elégedett vagyok, ezért gyorsan meg is írom.
Találtam olyan apró üveges paradicsompürét, amit Andrass9 szokik mutogatni, és vettem egy kartonnal az üvegek kedvéért. De amikor kinyitottam egyet, akkor már tudtam, hogy fogok még egy kartonnal venni ( annyira jó ).
Szóval a habanero paprikáimat dolgoztam fel, meg csili féléket úgy, hogy kimagozva kevés vizet öntözgetve alá, megfőztem. Először azonban egy kicsit saját gőzében pároltam, és meg is pirítottam. Amikor elég sokat főtt, akkor turmixolta és azon töprengtem, milyen fűszerrel ízesítsem. Jelzem magában is tetszett az íze. Eszembe jutott közben, hogy ezt a különleges krémet a paradicsompürés kisüvegekbe töltöm, ezért egy üveget felbontottam, hogy kiszedjem belőle a pürét. Közben megkóstoltam, és annyira jónak ítéltem, hogy több üveggel bekevertem a paprikakrémbe. A keveréket tartósítószer nélkül dunsztoltam.
Megyjegyzés: sót sem tettem bele.
A próba megtörtént, egybe sült oldalasból szeleteket vágtam, megkentem a krémmel, és serpenyőben rápirítottam. A végeredmény nagyon tettszik.

látjátok feleim szümtükkel 2014.11.11. 20:38:05

Ja, egyébként szeretem a mustárt, de a magvasat nem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.11. 20:38:20

Töltött paprika volt vacsorára (mondjuk, az nem mustár), és kimaradt a tojás a töltelékből. Egészen jól egyben maradt!!! A paprika meg olyan ízes volt, hogy még ...
Megvettem három havi gyógyszeradagomat - "csak" 48eFt. Nem is kellene paprikát vacsorázni, jóllakom magával a gyógyszerrel ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.11. 20:40:34

@látjátok feleim szümtükkel: JÓ!!! Valóban, az a püré az adja magát, hogy csak úgy, kiskanállal kiegye az ember az üvegcséből :)
Arra vigyázz csak, hogy így viszont a hűtőbe kell tenni, ha kinyitod!

látjátok feleim szümtükkel 2014.11.11. 21:16:31

Munka közben kóstolgattam a csiliket, és meoztam, hogy melyik milyen erős. Volt néhány barna Naga, no az olyan, hogy amikor a nyelvem hegyével megérintettem, utána nem mertem becsukni a számat, meg kellett várni, hogy csillapodjon a paprika hatása. Viszonylag gyorsan csökkent is a hatás, és valami csudás érzés maradt a számban.
Mellesleg megint kesztyű nélkül magoztam, és még most is kellemesen bizseregnek az ujjhegyeim.

A habanero El Remo nagyon ízes és nagy a bogyó, ebből jövő évben is ültetek.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.11.11. 21:31:36

@Andrass9: Lehetne, de az is rázós. Egy komolyabb raktárkészletnél fennáll a veszély, hogy a tulajdonos nyakán marad a készlet, ha meg a rendelést követően szerzi be, hosszú lesz a szállítási idő és előbb-utóbb elpártolnak a vevők. Másfajta üzleteknél volt már rá precedens, lásd homár.hu. Alapos piackutatás nélkül nem szabad belevágni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.11. 21:38:01

@Waka: Momentán nem tervezek mustárboltot nyitni :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.11.11. 21:45:24

@Andrass9: Rendicsek. :D Én meg venni nem akarok mustárt, most, hogy megvan a tuti recept.

látjátok feleim szümtükkel 2014.11.11. 21:45:27

@Andrass9:

Talán.
Ez nekem is meglepetés, mert korábban nem nagyon foglalkoztam erős paprikával, néha ugyan vettem egyet-egyet, de nem ilyen mérgeseket.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.11. 21:53:05

@látjátok feleim szümtükkel: Az azbesztet azért kérdeztem, mert a kapszaicin a hőérzékeló idegeket birizgálja, oszt ha azt azbesztel elszigeteled, nem fog csípni :)

susztertangó 2014.11.12. 16:26:15

@Andrass9: Tegnap idén először nem mosolygott az Ősz, komolyabb arcát mutatta.Ki lettem rendelve Folti kutyát és Iluskát sétáltatni a Szigetre-mindkettő póráz és szájkosár nélkül. Sok szép fa van arra, de most a Kodály szobor mögötti töltött el nagyságával valami érthetetlen örömmel és cél nélküli lelkesedéssel.A séta egyébként rendben lezajlott, kutya és Mi itatásunkkal, a kutyi nem kapott Unicum szilvát, de boldogan rohangászott, amit mi nem tettünk.Két óra slattyogás után elindultak egy úton, én is egy másikon...Vasárnap azért szólunk majd egymáshoz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.12. 16:50:40

@susztertangó: Fő az, hogy jó volt! Az én kutyám örült volna az Unicumszilvának is - imádja az alkoholt, csak ritkán jut hozzá.
Vasárnapra meg már ócska esőt jósolnak ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.12. 16:52:15

@susztertangó: És a fa: van itt nálunk a Hidegkuti úton egy óriásfa. Valami fantasztikus darab. Ha kocsival megyek, néha megállok egy percre bámulni. A buszt nem tudom megállítani.

Fenchurch68 2014.11.12. 17:11:24

@susztertangó: Aki minket meglát, mit fog az gondolni...
Segítség! Hazahozott a kedves egy bő kilónyi bőrös-hájas kacsamellet. Mi a (lóf...) szóval mit csináljak belőle? Életemben még csak nem is ettem ilyet, nemhogy készítettem volna. Tudom, rozé, meg szuvid, linket kérek részletes magyarázattal, hülyebiztosan.

látjátok feleim szümtükkel 2014.11.12. 17:37:28

@Kató néni:

Nem mosod meg!

Kétszer kettes darabokra vágod, és bele teszed egy lábosba, bele egy fakanalat és kis lángon elkezded sütni, majd a végén amikor szép piros lesz a töpörtő, akkor azt kiszeded, a fakanalat még benne hagyod addig, amikor már nem habzik a kanál mellett ( nem buborékozik csak kicsit ) és ekkor elzárod. Langyosan üvegbe töltöd, majd a lábosba törtkrumplit csinálsz.
A töpörtőt meg elküldöd nekem.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.12. 17:43:29

@látjátok feleim szümtükkel: Kicsit eltévedtél :) Nem kacsaháj volt az, hanem kacsamell, azt meg isten ments, hogy összevagdald 2x2-es kockákra :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.12. 17:45:33

@Kató néni: Hülyebiztos módszer:
A szárazra törölt kacsamell bőrös felét beirdaljuk, sózzuk, borsozzuk. (Csak a bőrt vágd, alatta hájat már ne!)
Közepes lángon felforrósított serpenyőben, bőrös felével lefelé 6-8 percig, majd megfordítjuk, és további 3 percig sütjük.
Ezt követően 150 fokra melegített sütőben további 8 percig sütjük.

Ezenkívül szerintem a legegyszerűbben elkészíthető húsétel. A körítés persze már más tészta...

látjátok feleim szümtükkel 2014.11.12. 17:49:18

@látjátok feleim szümtükkel:

Ja, úgy láttam, hogy kacsahájat kaptál.

A mellet lezsírozod, körben levágod a hájat szép formásan, majd a húst kicsontozod, kapsz két mellfilét.

A filéken a bőrt bevagdosod kockásra, vagy csak keresztbe, és serpenyőbe pirosra pirítod.
Amikor megpirult, a zsír kiöntöd alóla, és a serpenyőbe apróra vágott hagymát pirítasz, rá teszed a húst és felöntöd vörösborral, fűszerezed ( só, bors, meg amit még szeretsz ) és ebben lében megpárolod. Amikor neked jónak tűnik a hús, akkor vedd ki, a szaftot sűrítsd be, ízesítheted édes szójaszósszal( ha szeretitek ) vagy más ételízesítőkkel. A úst felszeletelve leöntöd a mártással. Lehet mellé gyümölcsöt adni, pl. karamelizált cukorra meggyet, cseresznyét teszel, és a saját levében forralgatva besűríted. Ekorra a gyümölcs is megfő ( ha fagyasztott ). Én fahéjjal, szegfűszeggel szoktam ízesíteni. Aki sósan szereti a húst, az nem eszik gyümölcsöt.
Köret lehet törtkrumpli vagy rizs, amit a zsíros lábosba lehet főzni pl. rizottónak.

látjátok feleim szümtükkel 2014.11.12. 17:51:43

Andrass9 módján sütött kacsamell is nagyonjó, de azt én csak olyanoknak ajánlom, akik már készítettek többször kacsahúst.

Fenchurch68 2014.11.12. 17:55:48

@Andrass9: Köszönöm! @látjátok feleim szümtükkel: Köszönöm! Holnap referálok, hogy mi lett belőle.
A körítés sült cékla, sárgarépa, gyökér és zeller lesz. Meg némi autentikus ubisali. Egy másik adag lesz gyümölcsösen látjátok feleim szerint.
Annyira jó, hogy vagytok, ezek után simán egy mamutot is kicsontoznék és három napi gourmet menünek elkészítenék, felhasználva az aznap szedegetett bogyókat és gombákat.

Fenchurch68 2014.11.12. 17:56:45

@látjátok feleim szümtükkel: Azt mondta a kedves, hogy ha baltával kell szétvágnia, akkor is megeszi, mert én főztem neki :D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.11.12. 18:52:03

Szép estét!
@Kató néni: Saját nevelés? :)
Nekem az András-féle jön inkább be. @látjátok feleim szümtükkel: De ez is jó, csak bonyolultabb.
Ha már csontozás: www.youtube.com/watch?v=1MRuCLXxqjs
Nem mamut, de elég nagy.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.12. 19:04:13

@Kató néni: Hálisten legalább uborkasaláta lesz mellé, mert amúgy az én állam felkopna a sok gyökértől :)
Kihagytam a még egyszerűbb változatot, hogy az első két lépés után se kell sütővel szenvedni. Csak még kétszer forgasd ide-oda a serpenyőben 2-3 percig, majd takard le alufóliával és zárd el a lángot alatta, pihentesd kb. 10 percre.
@látjátok feleim szümtükkel: módszere is jó, de nem kezdőnek való :) Nekem túl bonyolultnak hangzik, viszont az ő receptje autentikus - ismeri a kacsáit!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.12. 19:20:36

@Waka: Hát ez fantasztikus volt!!!!! Belevágnék én is, de ezt a tempót biztos nem tudnám tartani. Ez a hentes ismerte az állatot, és biztos sokat bontott már. Köszi a linket, nagyon jó volt látni!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.12. 19:26:17

Hamár videó: Most volt egy vegán csaj a paprikán. A recepttel nincs is semmi bajom, de ha egy ilyen béna libával reklámozzák a vega kultúrát, hamar vége lesz ...
Csinált egy sárgarépakrémlevest. A felvételen a répát karikázta fel: minden egyes szeletet vagy 6 nyiszatolással vágta le a répáról! ggrrrrrr!!!
Ezt még elnéztem neki, de amikor elkezdett zellerszárat szeletelni, a kinyújtott ujját a zellerszár mellé helyezte, majd úgy karikázta. Attól féltem, mégsem lesz vega az a leves! Aszondja egy deci narancslét önt még bele, majd 2,5 dl simán belement. Ja - és a 6 literes nyeles lábast serpenyőnek hívja...
Amikor meg a rizottót csinálta, éppen elsőre felöntötte borral, majd megállapította, hogy látszik a krémes rizsszem ...
Hogy a fenébe engednek ilyet a képernyőre???
Huh - nagyon felhúztam magam - "tiszta ideg vagyok" :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.11.12. 19:35:50

@Andrass9:

Akkor most még véletlenül se szeletelj répát!:D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.11.12. 19:46:55

@Andrass9: Szívesen!
Az ilyen botcsinálta "szakácsoktól" én is lábrázást kapok, bár a Táfelspicc-féle pontyszeletelést még nemigen tudták überelni. Majd belejön a kislány.
Leragadtam a youtube-on, asian streetfood videókat nézek.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.12. 20:41:06

@Andrass9: és közben reménykedik, hogy nem az öreg dagobert bácsit kapta a keze közé.
(én egyszer igen)

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.12. 20:42:22

@Waka: ha sikerül és karácsonra ismét káposztás tésztával töltött kacsa lesz, levideózom, ahogy az emberem kicsontozza.
ha el nem felejtem. majd szóljatok.

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.12. 20:54:57

@Waka: ez jó
azért megnézném, ahogyan ezt kecskével csinálja, a kis átfedő ízületeivel:)

a végén mi az a kicsi, amit félig kettévág az asztal sarkán?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.11.12. 21:02:54

@Babette.: Nem igazán értettem, amit mond, elég kásás a hang, meg nem beszél jól angol. Szerintem mirigy. Egyszer régen kaptam fagyasztva fél kilónyit, rántva valami isteni volt.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.11.12. 21:03:50

Talán András többet ki tud hámozni abból, amit mond.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.12. 21:18:25

@Waka: Főleg zene volt, nem is hallottam, hogy beszél, de majd megnézem mégegyszer.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.12. 21:21:14

@Babette.: Nekünk a csodahüttőben dekkol két fél kacsamell, még a biokacsából. A feleségem végre megjegyezte, hogy igazán megsüthetném már, most megenné :) Szóval be fogom mutatni képekben is, én hogyan készítem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.12. 21:21:47

@Babette.: Ja és a többi része nem Dagobert bácsi volt, ezért nem aggódom :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.12. 21:23:19

@Babette.: Ugyan egy ekkora hús felvagdosásához erő kell (ami a pasinak láthatóan megvan), az izületek közé könnyebb bemenni, mint egy csirkénél ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.12. 21:23:58

@Babette.: Okvetlenül szeretném látni!!! Szólj előtte, hogy szóljak :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.12. 21:33:32

@Andrass9: azért mondtam, hogy ezt kecskével nem csinálja meg, mert annak ilyen hüje átfedő ízületei vannak
szóval ha ez egy marha térde vízszintesen
CO
akkor ez egy kecskéé függőlegesen
P
O
(és a P szára jóval túlér az O-n)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.12. 21:49:21

@Babette.: Jól mondod, csak én még nem bontottam kecskét, viszont küzdöttem baromfival eleget :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.12. 21:50:19

Sonkás, spenótos besameles palacsintát tervezek holnapra!
Jóccakát ...

susztertangó 2014.11.12. 23:06:31

"Szeretem a ködöt, amely eltakar, és egyedül lehetek benne. Szeretem a ködöt, mert csend van benne, mint egy idegen országban, amelynek lakója a magány, királya pedig az álom. Szeretem a ködöt, mert túl rajta zsongó jólét, meleg kályha, ölelésre tárt karok és mesék vannak, melyek talán valóra válnak. Szeretem a ködöt, mert eltakarja a múltat, a jövőt, és a jelen is olyan homályos benne, hogy talán nem is igaz. Olyan kevesen szeretik a ködöt, és olyan kevesen találkozunk benne, de akik találkozunk, nemcsak a ködöt, de egymást is szeretjük. A ködnek anyja a völgy, apja a hegy, sírásója a szél, és siratója a napsugár.” Fekete István.

vörösbor(de)minőségi 2014.11.13. 21:35:50

@Andrass9: ha jól emlékzsem metroban lehetett kapni?mintha ezt emlitetted volna,,
már csak arra vagyok kiváncsi@látjátok feleim szümtükkel: -hol vásárolhatta.
és akkor nekiindulunk-mert az üvegek is nagyon tetszetősek és ami benne van az meg kimondottan kiváncsivá tesz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.13. 23:53:55

@vörösbor(de)minőségi: Valóban Metróban vettem 76 Ft/üvegcse áron. Egy tálca az 20 üveg.
Megéri!!!

látjátok feleim szümtükkel 2014.11.14. 06:44:48

@Andrass9:
Nálunk nincs metro, ez egy helyi "kis" multi.:)

vörösbor(de)minőségi 2014.11.14. 08:44:43

@Andrass9: nagyszerű-és köszönöm.
már csak az a kérdés-állandó termékük-e vagy ugymond "ki kell fogni".

látjátok feleim szümtükkel 2014.11.14. 09:10:05

Valószínűleg állandó, mert tavaly kaptam ismerőstől néhány ilyen üveget.

Fenchurch68 2014.11.14. 13:45:41

@vörösbor(de)minőségi: Most hoztam el a sarki c**p-ból az utolsó 17 üveggel, ráadásul akciósan.
A kedvesnek volt egy elvetemült ötlete, hogy a kacsamellből előbb főzzünk levest... Nem, nem vágtam orrba. Inkább lementem a henteshez, és vettem két kacsafarhátat meg két szárnyat, az egész volt 310,- Ft, úgy, hogy még egy babaadag töpörtyű is lesz belőle. A felső szomszéd boxerének is kell valami luxus néha, nem?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.14. 15:43:43

@látjátok feleim szümtükkel: @vörösbor(de)minőségi: Nagyon hosszú ideje kapható (legalább 3 éve), ami sajnos nem jelenti azt, hogy holnap is lesz. Lásd @Kató néni: , aki elhozta előled az utolsó 17 üveget :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.14. 15:46:32

@Kató néni: Te kezdesz igazi profi lenni!!!! Tudom, hogy nincs sok közünk hozzá, de büszke vagyok rád, amikor ilyeneket írsz! Pedig orrba is vághattad volna :)
Különben is mellből leves az olyan, mintha bélszínből csinálnál gulyást. Egyszerűen nincs értelme, a leveshez erőteljes íz kell: például farhát és szárnyak :) (Jó még a kacsanyakleves is.)

Fenchurch68 2014.11.14. 15:58:24

@Andrass9: Hát én is ezt mondtam neki, és nem kellett orrba vágni :)
De van közötök hozzá, húsz évig nem is nyúltam húshoz, és most mindig innen várom az okosságot.
Megbarátkoztam a sarki hentes fiúval, igyekszem rövid szoknyában menni, szépen mosolyogni, és úgy csinálni, mintha nem értenék hozzá - ez utóbbi zsigerből jön :D Vega témában nagyon jó vagyok, ezt tudom, de most előttem áll még egy nagy felderítetlen terület.
Simán csak láttam a blokkon, mennyibe került a mell, és nem tartottam jó ötletnek levesbe főzni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.14. 16:50:16

@Kató néni: Legközelebb szólj ha henteshez mész - ott leszek kukkolni ...
Az utolsó megjegyzésed, amit tanítani kéne a szakácsjelölteknek. Drága hús nem jó levesbe!!! és nem azért mert drága, hanem mert más a felhasználási területe :)

vörösbor(de)minőségi 2014.11.14. 18:50:22

@Kató néni: jól sejtem? kettő darab o-betű van a csillagok helyén?
csak azért kérdem,mert akkor sanszos,hogy ott is kereshetem.
ha nincs metroban.
valószinű itt megköveznének érte,de leirom:csirkemell bele levesbe más cucc mellé,majd főtten felszeletelve,csikokra vágva egy masszivan megpiritott hagymaágyra dobva,és kedv szerint fűszerezve(mindent elbír)finomság jön létre.egy salátára rádobva,vagy mellé.....

vörösbor(de)minőségi 2014.11.14. 18:51:12

@Andrass9: budaörsit megpróbálom....meglátjuk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.11.14. 20:11:36

@vörösbor(de)minőségi: A kislyány vásárolta üptre, de neki nem volt Metro, csak a belváros. Szóval esélyes a C**p is. CBA-ban még nem láttam.

Fenchurch68 2014.11.14. 23:17:01

@vörösbor(de)minőségi: Az bizony, dupla nulla a csillagok helyén :)
Én biztos nem kövezlek meg, a múltkor a csirkefarhátról leszedegetett fecniket pirítottam át a gyrosba...