Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (34) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (20) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (269) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (93) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (74) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (109) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (67) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (36) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (184) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Bőrős malac oldalas sütve

2014.10.28. 07:00 Andrass9

Kifogyott a csodahüttõbõl az oldalas, fel kellene már tölteni. A madarasban mostanság nem látok olyan száraz oldalast, amit érdemes lenne megvenni. Lehet, hogy a lebukott szállítóiknak volt csak olyan szép oldalasuk?

10.jpg

Így azután másutt kerestem, míg találkoztam egy szép bõrös darabbal. Ezt nem fagyasztom le (a bõr nem nagyon szereti a fagyasztást, nem lesz olyan ropogós), inkább meghívom a gyerekeket ebédre!

Elsõdleges célom a ropogósra sült malacbõr, de a hús puhára párolása is fontos volt. Nem kéne malacnak neveznem, mert ez egy méretes süldő oldalasa, ami már zsírt is szedett fel magára, de a megszokás nagy úr.

11.jpg

Elõször is feldaraboltam kezelhetõ méretûre az oldalast. Bekockáztam a bõrét, majdnem a húsig bevágva a zsírt alatta. Alaposan besóztam, borsoztam és megszórtam õrölt köménnyel. A bõrös oldalt is fûszereztam jól bedörzsölve a résekbe is. Szépen bedobozoltam, és ment éjszakára a hûtõbe.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

Eljõ a reggel, fel kell tenni az oldalast, ha ebédet akarok belõle. Ismét az öntöttvas lábashoz folyamodtam a hús elkészítéséhez. Tettem bele nagy teflonkanálnyi disznózsírt. Feldaraboltam két hagymát nyolcadokra és megpucoltam egy fej fokhagymát.

16.jpg

A zsírt felforrósítottam és két oldalasdarabot beletettem bõrével lefelé.

17.jpg

Közel egy perc alatt szép hólyagosra sült a bõr, megfordítottam hát, és pirosra sütöttem a hús külsejét.

18.jpg

Kivettem egy tányérra, és hasonlóan jártam el a többi darabbal is.

19.jpg

Az utolsó darabokat már ki se vettem, hanem rászórtam a hagymát, meg egy darabka paradicsomot is.

20.jpg

Belepakoltam a többi húst, amik igencsak szûkösen fértek el a lábasban, de azért megbékéltek. Felöntöttem egy fél doboz sörrel, mert az jó a pároláshoz.

21.jpg

Felforrt, rotyogott, amikor eszembe jutott, hogy a fokhagyma kimaradt. Beletuszkoltam hát a húsdarabok közé és hagytam szép lassan fõni az oldalast.

22.jpg

Egy óra múlva már szépen elfértek a lábasban és szívderengetõen kezdtek puhulni.

23.jpg

Azért kapott még két órát a lábasban, mielõtt kivettem a tepsire õket, hogy a sütõ grilljével visszapirítsam a bõrét.

24.jpg

Megkentem még a saját BBQ szószommal

25.jpg

Amit azután sikeresen ráégettem ...

26.jpg

A ráégetett szósz nem szenesedett, csupán karamellizálódott és setét lett. A hús maga vajpuha és a bõrkockácskák, mint a pattogatott kukorica, omlottak el a szánkban. Elfogyott az összes kiszedett adag.

Másnapra egy vöröslencse kiséretében ettem a maradékból - a napfényben már nem volt olyan riasztóan fekete a hús.

27.jpg

49 komment

Címkék: sör hagyma zsír paradicsom fokhagyma bors oldalas kömény

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr796559143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.28. 07:17:03

gyonyoru

ilyet latva mindig eszembe jut egy vendegseg, ahol ilyesmi marhat csinaltak bbq-, de nem puhitottak meg elore. hat nem birtam elragni

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.28. 08:03:05

@Babette.: Hát a marha oldalast bizony meg kell előre puhítani! Akár BBQ stílusban, alacsony hőfokon kb 4-6 órán át, akár sütőben vagy 3-4 óráig lefedve párolni. Utána eszméletlen jó, ha így megsütöd ropogósra.
Erről nekem is eszembe jutott a SzTAKI - régi munkahelyem - , ahol volt egy büfés csaj a Kende utcai alagsorban, akinek egy főtt marha oldalas volt a specialitása. Ott rotyogott egy nagy fazék lében gondolom hajnal őta, és ebédidőben kezdte el osztani. Az a hús bizony leesett a csontról, olyan omlós volt. Azóta sem ettem olyat, de meg kéne egyszer próbálnom reprodukálni. Talán Vörösbor (de) minőségi még emlékszik rá.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.28. 13:48:35

Elfelejtettünk nevezni a GoldenBlog-ra :)
Túléljük, nem?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.28. 16:43:13

@Topy: Jó a link, köszi! Hirtelen nagyon otthon éreztem magam :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.28. 17:45:57

@susztertangó: Fekete Bárány vagy MalacKrumpli vagy akármi :)
Jól ismerjük őket a nyári látogatás óta.
blogkocsma.blog.hu/2014/07/11/a_malackrumpli_iden_is_megnyitotta_kapuit
Fekete bárány a tulaj :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.10.28. 17:53:10

Szép napot!
Jó ez a malac, én is szeretem. A sörrel való párolás különösen bejön. Hajdan én is elkövettem valami hasonlót, egy darab malacoldalt tekertem fel, úgy, hogy a karaj része a közepébe került, és összekötöttem. Többek közt friss zsályával fűszereztem, de sajnos nem volt elég idő a lassú sütéshez, meg a helyszínen lévő sütő is vacak volt.

susztertangó 2014.10.28. 17:57:44

@Andrass9: Tudom. de érdekeset írt a jó talajban nőtt terményekről.Ilyent nem kapok a Tecsóban.

süllőcske 2014.10.28. 18:46:33

Amint látom, ez nem az a csonthoz tapadó tipos, mint amilyet BBQ művészneven szervíroztak a szögedi Bistorantban.
Ez gyönyörűszép, zamatosnak látom.A lencsével párosítás is tetszik.
A malacoldalast szójaszószosan, tepsis,v. grillezett gyökérzöldségekkel (cékla stb), sült gyümölcsökkel is kedvelem.

Fenchurch68 2014.10.28. 22:09:47

Azt hiszem, a héten megint olyat fogok tenni, mint még életemben soha :D
Annyira jól néz ki!
Most pár napig itt voltak a lányaim, akik ugyebár nem paleóznak, sőt a középső vega. Rendeltek sajtos rakott tésztát, pizzát, házi gyrost, meg is csináltam nekik. Az ember nagyon fegyelmezett volt, én viszont egy jó adag tésztára elcsábultam. Két hónapja nem ettem tésztát, rizst, kenyeret, cukrot. Hát most hamar megjött a büntetés, tele lettem pattanással, az anyagcsere hirtelen turbófokozatra kapcsolásáról (de szípen mondtam) nem is beszélve. Beleittam egy üveg bolti cukros üdítőbe, és egyszerűen nem bírtam lenyelni. Hamar átáll az ember.
De ez a szép hús, valami jó kis salátával, vagy savanyú káposztával igen megindító.

vörösbor(de)minőségi 2014.10.28. 22:39:51

@Andrass9: bea a büfés csaj.vagány szókimondó de aranyos teremtés volt,.nagyon jóba lettünk egy idő után,annyira,hogy a privát életben is összejártunk.nagyszerü háziasszony volt-ennek ellenére válás lett a vége majd utána boldogság 2.0
:))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.28. 23:26:29

@vörösbor(de)minőségi: Valóban - ahogy visszaemlékszem - tényleg Beának hívták. Nagyon szerettem a főztjét!!! Arról nem is beszélve. hogy igencsak csinos asszonka volt :)
Visszagondolva 40 évet - hát ... remek emlékek!
Sok minden maradt ki a memóriámból.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.28. 23:38:47

@süllőcske: Igencsak helyén van a megállapításod!
Jó volt az az étel a Bistorant-ban, de ráférne egy rendesebb szakács, aki főzni is tud :)
Azok számára, akik nem vettek részt az estén:
Bistorante egy felső 10000-nek megfeleló étterem, ahol az ételek igazán jól vannakl elkészítve.
Az árak becsületesek, az ételek kiemelkedóen jók. Csak mi voltunk válogatósak, amikor egy BBQ oldalasnál elvártuk, hogy a hús leessen a csontról. Túl sokat vártunk el?
Amikor megemlítettem a pincérnek, hogy a húst jobban is átsüthették volna, csak nézett, mint Rozi a moziban. Szerinte olyan csúcs volt, hogy az oldalast serpenyőben megsütötték... No comment!
Szerintem egy ilyen 10. kategóriás étteremben elvárható lenne, hogy a felszolgáló tudja mit ad a vendégekenk, nem?
Túléltük, de nem hiszem. hogy sokszor megyünk vissza oda.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.28. 23:42:20

@vörösbor(de)minőségi: A magánéletéhez nem sok közöm volt, de nagyon örülök, hogy sikerült a második házassága! Igazán kedveltem! (Topy és Suszter - ez most nem a cikizés helye :) )

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.10.29. 00:00:02

Soha nem jövök rá, apám hogyan sütötte a maga egyszerűségében a bőrös húsokat. Annyit tudni kell, hogy számára fűszerként csak a só létezett, már ami a sülteket illeti. A bőr roppanós, de nem szíjasan kemény. A zsír lágyan sercegős, üvegesen áttesztő, a hús meg úgy ment szét az ember szájában mint a sz.
Most eszembe jutott a pulykaszárnya is, amihez fokhagymát is használt.

Benikuty 2014.10.29. 02:07:41

@hajdulaszlo (volt hajdul): játszott abban rendesen a hús minősége is...hidd el.

vörösbor(de)minőségi 2014.10.29. 07:22:02

@Andrass9: ezért is irtam,hogy sikerült neki az ami elsőre nem. én is kedveltem,nem mellesleg kiválóan vitte a büfét,és jó érzékkel.a fiuk pláne kedvelték mert egy kellemes jelenség volt a karcos modorával együtt vagy ellenére-jól tudta kezelni a maguktól elszállt "kutatókat"és pillanatok alatt rendet tett a fejekben.
remélem jól van és boldog családanya.

Topy 2014.10.29. 08:31:20

@Andrass9: miért, ő is mindig megvámolta a kutya kajáját? ;););)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.29. 09:30:16

@Topy: Na hallod! Tudod te mennyi szép oldalborda (csont!!!) szabadult fel ott naponta?

süllőcske 2014.10.29. 09:46:54

@hajdulaszlo (volt hajdul):
Szerencsére nekem is vannak hiteles, jó emlékeim.
Ha emlékezetem nem csal, ezek a családi disznótorokkal, Mártonokkal, Andrásokkal, Húsvétokkal, mamákkal, tatákkal, agg tűzhelyekkel, mozgalmas baromfiudvarokkal, ólakkal, alma és borillatú pincékkel vannak összefüggésben.
Itt az alapanyag, a körülmény, vének tapasztalata együtt jár. Igen furcsa lett volna egy bistorantos, "rágjad, marcangold", szerintem szándékosan alulkészült hús asztalra kerülése.
Persze, szegény éttermet kissé lehúztuk, hattagú, három párból álló társaságunk ebédjének ez volt az egy, tényleg gyönge pontja, amúgy figyelemreméltó, némiképpen újszerű, izgalmas ízeket is kaptunk.

Topy 2014.10.29. 10:49:48

help please! azt kérdezték tőlem, hogy tokhalat hogy kell tisztítani, viszont tokhallal eddig csak elkészítve találkoztam, úgyhogy részemről passz; személy szerint azt mondanám, hogy a kecsegével rokon porcoshal, úgyhogy arrafelé indulnék el, de hátha valakinek van gyakorlati tapasztalata :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.29. 14:48:00

@Topy: Keresgéltem a guglin, de nem találtam semmit. Fogni pedig soha nem fogtam :)

Topy 2014.10.29. 16:13:25

@Andrass9: én is ide jutottam :(
titkon nagy halasainkban bízom! :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.10.29. 16:40:25

Szép napot!
@Topy: Amennyire én emlékszem, nyúzni kell. A vértjeit (vértes-porcos halak) csak úgy lehet eltávolítani.
egigeropaszuly.blog.hu/2013/11/14/kecsege_szegfugombaval_es_petrezselymes_vajjal
Van, aki forrázza előtte: www.fozocske.com/?p=69

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.29. 17:12:27

@vörösbor(de)minőségi: Ezen a filmen már nyúzottan érkezett a deszkára a tok :)
A második jó, ha halenyvet akar valaki főzni (például festők?)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.10.29. 17:31:28

A rosseb egye meg, írtam egy posztot és bennmaradt a melós gépen. Na majd legközelebb...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.29. 18:22:22

@Waka: Ne aggődj, besuvasztottam holnapra egy posztot :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.10.29. 18:40:31

@Andrass9: Nem aggódtam, csak bosszús vagyok.

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.29. 18:42:45

mindjárt kész az idei első kocsonya.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.29. 18:51:38

@Babette.: Igaz, kezd elég hideg lenni hozzá!
Én már kaptam Süllőcskétől egy kis halkocsonyát vasárnap :)

süllőcske 2014.10.29. 18:52:37

Legjobb a tokhalat megnyúzni, főleg, ha két kiló felett van.
Kecsegénél elég a vérteket csíkban lefaragni, kis toknál is talán megfelel.
Ez a hal nem tetszett nekem különösebben. Többféle állag és íz váltakozik rajta, de nem előnyére. Helyenként, és sajnos a zsírjában is, nem jó ízeket éreztem. Persze, ha jó vízben élt és rendes kajája volt, ez a hal is jó lehet. Hallottam jó füstölt tokról, amit csúcsgasztro szinten is bevetnek, de még nem ettem ilyet.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.10.29. 19:00:05

@süllőcske: Poroszlón ettem kecsegepaprikást a nyolcvanas években, az igen ízletes volt.

süllőcske 2014.10.29. 19:08:30

@Waka: Az lehetett.
Mifelénk a tarhonyás kecsege volt kedvelt.
A Maroson fogtunk régebben, csodás hal, nagyon nagy figyelmet érdemelne, ehelyett lassan kipusztul.

susztertangó 2014.10.29. 19:41:33

@Andrass9: Bazz! Hát ez az!Megvan!Mióta tökölök, hogy elfelejtettem valamit. Elfelejtettem megnősülni.:-))))))))))))))))))))
Na fogok még sírni, ha megesz a kosz,nem lesz tiszta ruhám, az utcában már mindenki idegen, ráadásul haza se találok. :-(((

látjátok feleim szümtükkel 2014.10.30. 14:58:17

@susztertangó:

Ez nagyon jól néz ki, de nálunk egy év alatt annyira megfeketedne a korompenésztől( fekete ) lenne, hogy senkinek nem lenne kedve ráülni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.30. 16:47:42

@susztertangó: Véletlenül sem. Nem ártana, ha gondolkodna, aki ilyet tervez. Talán Arizonában vagy a Death Valley-ben működne ...

susztertangó 2014.10.31. 07:09:37

@Andrass9: Az oldalon a kommentek angol nyelvűek és tán vietnámi.A növények nekem kontinentálisnak tűnnek, más fényképein pálma fa is van.
@látjátok feleim szümtükkel: Van valami tényleges tapasztalatod? Mi penészedett meg?

látjátok feleim szümtükkel 2014.10.31. 10:29:41

@susztertangó:

Konkrétan a paradicsom karók az esőtől átnedvesedtek, azon megtapadt a korompenész, és a vadi újonan vett lécek most ősszel olyan kinézetűek, mintha száz évesek lennének. Ilyen bútor csak ott tart sokáig, ahol kevés az eső, vagy az eső után gyorsan meg tud száradni, mert fúj a szél, vagy meleg van.
Az idén a kertben mág a föld is bemohásodott ( 20 év alatt ilyen még nem volt ), és ugyan ez a sorsa a fa alkatrészeknek is.

látjátok feleim szümtükkel 2014.10.31. 10:33:24

Ja a lazur, az megoldás, de ahol szélsőséges az időjárás, sok eső, erős nap, téli fagy stb., ott a lazur is gyorsan lekopik. A garázsajtónk 2002 küröl lett lefestve lazurral, de kb. másfél méter magasságig már lekopott. A felső részén, ahol nem éri az eső, ott még teljes a fedés, nem pattogzott le. Szóval a fa eccájgokat bezony rendszeresen karban kell tartani.