Sült csirke, no és egyebek. Magában sem rossz persze, csak kicsit unalmas már. Szerencsére a kert ilyenkor ősszel ontja a rengeteg friss zöldséget, azokból kreatívkodtam hozzá egyet. A petrezselyem levelét ugyan tövig rágták a csigák, de a paszternák harsogóan egészséges. Ezekből, meg pár egyéb zöldféléből készítettem köretet a madár mellé.
Hozzávalók:
- 1 db 1,5 kg-os csirke
- 2 db alma
- 2-3 rozmaringág
- só
- sertészsír
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 serrano paprika
- 1 kg paszternák
- 1 kg krumpli
- étolaj
- 2 dl tejföl
Először a csirkét rendeztem el. A római tál tetejét előző este beáztattam.
A csirkét alaposan megmostam, kívül-belül sóztam. A pocakjába betettem két ág rozmaringot, és két édesebb Gála almát is. A combjait összekötöztem, mert folyton kipottyantotta az almákat.
A római tál aljára karikáztam a vöröshagyma felét. Mint később kiderült, pár szelettel több nem ártott volna, mert a szárnyak hozzáragadtak a tálhoz, és le is szakadtak, mikor kivettem a csirkét.
A madarat ráfektettem a hagymára, tettem rá még kevés rozmaringot, meg két kanál sertészsírt.
Lefedve, 3-as fokozaton másfél órát sütöttem, utána levettem a tetejét, és még fél órát pirítottam, közben meglocsoltam párszor a zsírjával.
A burgonyát a szokásos módon, sós vízben megfőztem.
A maradék hagymát felaprítottam, olajon megpirítottam. Hozzáadtam az apróra vágott fokhagymát és a vékonyan felkarikázott paprikát, kicsit azokat is megfuttattam.
Beleöntöttem a vékonyra szeletelt paszternákot és petrezselyem gyökeret, összekevertem, sóztam, majd kevés vizet aláöntve fedő alatt megpároltam.
Mikor egészen megpuhult, hozzáadtam egy pohár, kevés vízzel elkevert tejfölt és összeforraltam.
A csirkéről leöntöttem a zsírt egy nagyobb porcelán bögrébe és pár percig pihenés után felvágtam.
Sós krumplival és párolt zöldséggel tálaltam. Mellé tettem egyet a csirkepocakban párolt almákból, és tettem rá a sült-párolt vöröshagymából is. Jó lett, az almáktól a csirke melle szaftos maradt, a rozmaring kellemesen érződött a húson.
A pecsenyezsírt kihűtöttem, majd betettem a hűtőszekrénybe. Egy villával 15-20 percenként alaposan felkevertem, a lassan kocsonyásodó szaft emulziót képezett a zsírral. Kicsit sülthagymás, kellőképpen sós, ízes, habos krémem lett, egész héten azt kentem a kenyérre reggelire, és erős paprikát haraptam mellé.