Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (34) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (20) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (269) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (93) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (74) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (109) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (67) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (36) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (184) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Egyben sült marha fehérpecsenye (roast beef a pocsolyán túl)

2014.10.04. 07:00 Andrass9

Már posztoltam egyszer, de ez egy örökbecsû recept, nem lehet eleget nyilvánosságra hozni. Különben is, ha ezt kérik a gyerekek, akkor nincs apelláta!

10.jpg

Már csak a hozzávalókat kell begyûjteni.

  • 1 szép darab marha fehérpecsenye (a tengeren túl fartõbõl vagy más, zsíros marhaalkatrészbõl készül)
  • 5 dkg szalonna
  • 3-4 fej hagyma
  • 6 ek oliva olaj
  • 2 ek citromlé vagy borecet
  • 3 ek szinesbors
  • 1 kk római kömény
  • 1 ek koriandermag
  • 2 húsleveskocka
  • 1 kupakos 3 dl-es befõttesüveg

Kép nincs az összetevõkrõl, de a leírás eléggé fedi a valóságot. Elõször is keressünk egy szép darab fehérpecsenyét. Én jobban szeretem, ha zsíros, de az a magyar gasztrokultúrában nem divat. Ezt kompenzálandó alaposan megspékelem a húst szalonnával.

11.jpg

Szembõl is nézve ez egy nagyon tiszta és száraz hús, amit valószínûleg csak az alábbi módszerrel lehet szaftossá tenni.

12.jpg

A fûszereket kicsit pirítsuk meg egy teflonserpenyõben, hogy kijöjjenek az illatok és aromák. Kanalazzuk bele az olajat a befõttes üvegbe, majd tegyük bele az ecetet/citromlevet is. A 3:1 arány itt is fontos! Mozsárban törjük össze a megpirított fûszereket, és tegyük azt is az üvegbe. Szorítsuk rá a kupakot, és ALAPOSAN rázzuk össze.

13.jpg 14.jpg 15.jpg 16.jpg

Aprítsunk fel egy fej hagymát és zúzzuk porrá a húsleveskockát. Na jó, porrá nehéz lenne, de valahogy aprítsuk meg, mert rá kell pacsmagolnunk a húsra. Az aprított hagymát is. Mindebben sgítséget nyújt nekünk az olajos salátaöntet, amit épp az elõbb készítettünk el. Mindezzel kiváltottuk az eredeti recept szerinti "hagymalevespor" és "olasz salátaöntet" alapanyagokat :)

17.jpg

A maradék hagymával béleljünk ki egy lefedhetõ tepsit (amibe belefér a hús) vagy egy sütõálló lábast. Persze egy csepp olajjal megkenve kevésbé ég le a hagyma, de ez nem kritikus - ereszt a hús elég levet magától is.

18.jpg

Biztos, hogy maradt még a salátaöntetbõl, amit most szépen csurgassunk a húsra.

19.jpg

Én még be szoktam takargatni a húst némi hagymakarikákkal - úgy puhábbra párolódik. A hagymakarikákat fogpiszkálóval is lehet rögzíteni - úgy nem csuszkálnak le.

20.jpg

Takarjuk be az edényt a tetejével, és toljuk be 160 fokra a sütõbe 3 órára. Igen, ez elég sok idõ. Ha nagyon sietõs a dolog, 2 óra 180 fokon még éppen elfogadható eredményt biztosít.

21.jpg

Ha van maghõmérõnk, akkor a hús kész állapotát a 71C érték jelzi. Nem - nem kell rózsaszínûnek meg véresnek lenni. Ez egy puhára párolt darab hús kéne, hogy legyen.

22.jpg

Hagyjuk pihenni lefedve/betakarva kilónként 15 percig. Ha még ekkor is benne van a maghõmérõ, döbbenten tapasztalhatjuk, hogy elérte (legalábbis nekem) a 94C fokot!

23.jpg

Ez persze nem cél, de nekem így sikerült. Az viszont biztos, hogy ezután a pihentetés után az összes szaft visszaszivárgott a hús belsejébe! A tepsiben maradt szaftot botmixerrel alaposan homogenizáljuk, mert ebbe a szószba kell a felszeletelt húst visszatenni és felszolgálni. Most már csak a szeletelés van hátra. Az a 94C az bizony a külsején is megvan, ezért becsomagolom egy kis fóliába, hogy hőszigetelő kesztyűben tudjam szeletelni.

24.jpg

A címképen látható, ahogy a szeleteket a szószba helyezzük.

Egy alapvetõ fázis (és összetevõ) kimaradt a leírásból, ami a gomba. Ha a vendégeink esznek gombát, akkor érdemes azzal körbebástyázni a tepsiben a húst, és együtt sütni (kis borsot azért daráljunk a gombára). Nekem erre nem volt esélyem, így külön megfõztem némi csiperkét a szaft egy részében.

25.jpg

Sajnos a tálalásról és fogyasztásáról nem készült dokumentáció...

34 komment

Címkék: hagyma bors koriander római kömény szalonna citromlé olivaolaj leveskocka fehérpecsenye hagymalevespor

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr306751113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fenchurch68 2014.10.04. 08:21:34

Ezt muszáj kipróbálnom. A gomba is nagyon jó lehet mellé, megyek a piacra. (Az erdő most éppen tele van őzlábbal meg rókagombával, de a kedvesem nem hajlandó saját szedést kockáztatni... Pedig én tényleg csak azt szedném le, amit nagyon ismerek.) Azt hiszem, névnapomra maghőmérőt kérek :) (Karácsonyra meg egy jó nagy és nehéz öntöttvas serpenyőt, amit sütőbe is lehet tenni.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.04. 08:40:55

@Kató néni: Látszik, hogy örömmel fedezed fel az új világot, ami megnyílt előtted!
Maghőmérőben meg javaslom, hogy ne olyat kérj, ami egy hosszú drót végén levő érzékelővel dolgozik. Nekem négyből három drótban eltört a középső vezető. A negyediket csak mostanság vettem :) Viszont es a képen szereplő egy nagy húsvilla. Az viszont tény, hogy ezt nem lehet betolni a sütőbe, de arra vannak egyszerű és olcso gomba alakú eszközök, amik ráadásul nem is digitálisak ...

vörösbor(de)minőségi 2014.10.04. 10:26:41

szép.a felszeletelt képen már nagyon szép.
és ekkor kimentem a konyhába és összeraktam duzzogva egy lilahagymás tojáskrémet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.04. 10:34:47

@vörösbor(de)minőségi: Asse semmi! Én is megyek a konyhába, de feleségem rántott pecsenyekacsamájat rendelt, azt kell előkészítenem.

Fenchurch68 2014.10.04. 12:12:32

@vörösbor(de)minőségi: Tojáskrém... Most azonnal, sok lilahagymával, libazsírral!
A maradék húshoz köretnek összedobtam egy kis cukkinis lecsót, meg egy reszelt cukkini-tojás-fűszerek kombinációt muffinsütőben, lehet, hogy megzöldülünk, de szeretjük a cukkinit :)

vörösbor(de)minőségi 2014.10.04. 16:20:30

@Kató néni: óóó egy isteni letscho:)) az a napokban lesz,ma reggel már hazafuvarozva a bogyiszlói.ropogós,fényes,álomszép,vastaghúsú.
nem,nem kenyérrel hanem pirított tarhonyával.
off:ma reggel kicsi aldizás,ha azt mondom szinte semmi nem volt?akkor nem túlzom el a dolgot.többek közt tarhonya sem.úgy egyáltalán a kedvességen kívül majdnem nulla.azt meg ugye nem akartam vásárolni:)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.04. 16:58:59

@Kató néni: A muffin (és a sütője) az USA óta az én étrendemben tiltólistás. Sikerül oly módon megutálnom, hogy csak na!
Például az ilyen "cukkínis-fűszeres" kombinációk mijján :) A muffin az legyen muffin. Engem már a répatortával is ki tudnának kergetni a világból! Kész szerencse, hogy nem szeretem :)
Ettől persze még lehet jó annak, aki szereti, tehát nem bántok senkit. Csak nekem ne szervírozzák!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.04. 17:05:06

@vörösbor(de)minőségi: Aldit kihagytam tegnap, meg általában kihagyom, hacsan nem akarok olcsón venni mondjuk mandulát, mert az néha akcijós!
Viszont épp tegnap állapítottam meg újra, hogy szeretek a solymári madarasba járni, mert szuperek az eladók. Ha valamit keresek, otthagy csapot-papot és elkízér, hol van felpolcozva, pedig elég lenne, ha megmondaná. Ha meg például papírzacskót kérek a frissen kisült forró kovászos kenyérnek, akkor széles mosollyal adja, mert ugye a friss kenyér az bepállik a nylon zacskóba. A pénztárosok is kedvesek-udvariasak.
Azért megfejtettük az okát, miért ilyenek az ott dolgozók: 90% Solymárról jár oda dolgozni. Elég egy rossz mozdulat vagy szó, pillanatok alatt elterjed a faluban, hogy a "Julcsi" milyen bunkó lett, mióta a hipernek dolgozik. Így azután nagyon odafigyelnek! Éljen a lokálpatriotizmus!!!

Pinka-Panka 2014.10.04. 18:19:02

Szent ég:))Elgyengülök, az ilyen hús láttán András.

Nagyon, nagyon szeretem, én is csinálok hasonlót, már korábban írtam erről,

s krumpli fánkocskával tálalom.

Pinka-Panka 2014.10.04. 18:30:55

Minálunk a lányom mást eszik, András tudom, a kókusz zsír elméletet, de hol tudok én megmagyarázni, egy fiatalnak bármit is manapság?
Majd rájön, az magától.

Így az idő hiányom miatt, ma gyors piacolás után, meg Bogdány körút után, a piacon vett sóskából csináltam, 20 perc alatt ebédet. Meg a heti húsdömping után, ez volt a megfelelő, meg most van még friss zöld,

A holnapi ebéd még nincs meg a fejemben, azt hiszem csak reggelre fogom kitalálni. Malacsültet gondoltam, de nem volt malachús.

Majd sütök disznóból, mert zöldbabot csinálnék, csőben köretként, ha úgy gondolom, reggel is még.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.04. 18:48:48

@Pinka-Panka: Ma finom rántott kacsamájat sütöttem meg krumplipürét hozzá. Feleségem alkotott valami salátát is! Szóval jót ettünk.
A kacsamáj maradékából, meg csirkemájból meg csináltam egy májpástétomot vagy májkrémet. Az most hül a hűtőben.
Holnapi menü még nincs kitalálva itt se.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.10.04. 20:05:41

Szép estét!
Tetszik, különösen ez az ecetes pác.
Ma egy kis kacsa szárnytő pörköltet rittyentettem, olaszcsavart tésztával és tejfölös uborkasalátával. Készült két kiló paprikakrém is, lassan éreget a habanero. Holnap megyek a hegyre, elkezdem az ásást.

Fenchurch68 2014.10.04. 20:27:30

@Andrass9: Tudom, zsiráf. (Szép, szép, de otthonra nem kéne.)
Nekem egyszerűen csak praktikusabb és esztétikusabb, mint serpenyőben sütögetni kis zöldséges izéket.
Gyönyörű légyölő galócákat láttunk ma, tényleg mesegomba! Na jó, nem kóstolnám meg. Aztán még gyapjas tintagombát, lila pereszkét és aranyos, tojásból kikelő kiscsirkének látszó fiatal császárgombát. Sokat. A szomorú, hogy mindezt a vadasparkban, ott meg mégsem illik elővenni a bicskát meg a kiskosarat...
Holnap cukkini, paradicsom meg paprika lesz a múltkori milánói tésztaszósz maradványával megtöltve. Ez biztos terep :) Viszont utána csirkemájat szeretnék valamibe göngyölni. Pulyka? Csirke? Legkívülre meg egy réteg bacon, az mindennek jót tesz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.04. 21:41:01

@Kató néni: Szerintem csak baconbe göngyöld, de feldobhatod, ha belecsavarsz a májba egy rumos aszaltszilvát, mielőtt szalonnázod. :) Lehetőleg csirkemájat, a pulykáé ugyan nagyobb, de elég semmilyen az íze.
Ha viszont a kérdésed: mibe gongyöljek? Akkor én csirkemellet javasolnék a bacon és a máj közé, de nylon zacskó vagy folpack alatt vékonyra klopfolva, hogy a máj is megsüljön.

Pinka-Panka 2014.10.04. 21:46:13

@Kató néni: Nagyon belejöttél:) É meg lassan fordítva vagyok, egyre jobban zöldségeket szeretek. Már le se merem írni itt, hogy én ma is sóskát ettem krumplival. És nagyon szeretem. S holnap is csinálok egy kis kapros mártást, 2 csokorral vettem, üde, zsenge, nem tudtam ott hagyni a piacon.
Meg a zöldbabot sem.
Jajj, már más unná, én meg nem.

S a héten a vadas is meglesz, van zöldségem bőven, nem akarom rám pusztuljon, kénytelen leszek csinálni. És az a szósz....

Fenchurch68 2014.10.04. 22:56:15

@Andrass9: Az a helyzet, hogy ilyen-olyan göngyöléseket mindig csináltam. A kölykek nem voltak vegák. Most viszont névnapból kifolyólag valami extrát kell produkálnom. Az alapkívánság a gumimacis csokitorta - ja, húsz éves múlt a gyermek, de megőrizte kisded lelkületét. Az udvarlova meg gluténérzékeny.
@Pinka-Panka: Az a vicces, hogy a nagy húsalapú paleózás közben hetente kétszer eszünk húst, a többi zöldség. Nagy szerencse, hogy ez az ember mindent hajlandó megenni, mert látja, hogy jó. Látom anyukámnál, hogy az ő férje kábé négy alapanyagból készített hatféle ételt eszik meg. Semmi tészta. Semmi tökféle/karfiolféle/lecsószerűség. Bableves oké, de kipiszkálja belőle a babot meg a répát. Lé meg csipetke. Nem is értem, hogy maradt eddig életben. Elnézést, ez a téma indulatokat ébreszt bennem, mert akikre eddig főznöm kellett, bármit szívesen megettek - ha egy-két dolgot nem, azt toleráltam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.05. 09:45:00

@Kató néni: Megtudtam a miskolci piac címét! Ez a Búza téren van, ha ez mond neked valamit. A pályaudvartól mintegy 500 méterre.
Most is kazalban állt a császárgomba a piacon.

Pinka-Panka 2014.10.05. 10:01:12

Mindenkinek jó reggelt!

Kész van az ebédem, már egy órája, kicsit zenélek.

Paradicsom leves, sült hús, meg krumpli, kapor szósz. A megunásig. Mezei menü, de ma ez van.

Ha az idő engedi, kirándulni kell menni.

www.youtube.com/watch?v=8CX83EQA8dc

elnézést a keményebb zenét kedvelőktől, de most ilyen dallamokra vágyott a lelkem

Ugyandehogy (törölt) 2014.10.05. 11:49:38

hjaj, anyamat is meg kene tanitanom egybehust sutni. isteni izekre kepes, de tegnap szarra szaritott karajszeleteket alkotott.

nalunk ma hMburger van, bar csak marhabol, elfogyott a kecskehus.
szerencsere jofajta cbeddart kaptam tegnap a metroban
meg gondolkodom ehy kPosztas pogacsan

Benikuty 2014.10.05. 14:51:33

@Pinka-Panka: tegnap rá emlékeztünk, az ételről ami itt "szerepel" inkább hallgatnék...
www.youtube.com/watch?v=eDIaDS9HhMw

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.10.05. 16:05:43

Szép napot!
Lusta disznó vagyok. Olyan vacakul aludtam éjszaka, reggel nem volt kedvem kimenni a hegyre ásni. Meglesz még ennek a böjtje.
Elraktam a tegnap készült paprikakrémet, aztán lementem a gerillakertbe, leszedtem a sütőtököt, eldugtam a tárkony alá, mert a héten már elcsórtak egyet. Kipirgáltam a galambbegy saláta magot, amit tavasszal szedtem, ásás közben elszórom majd.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.10.05. 16:31:41

@Benikuty: hat hagymat nem tennek ra, szalonnat se nagyon
es hat eloszor is a sutoben nagyobb homersekleten kergeznem vagy 15-20 percet
de ez is jo lehet
/ es tor,aval, nem gombaval:)/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.05. 17:47:30

@Waka: El kellene kezdenem a paradicsomágyások felásását, hogy ne egyszerre mind a 40 m2 rámszakadjon. Meg esetleg vethetnék egy-két ágyás spenótot, meg a fokhagymát is el kell duggatni. Szóval itt is volna munka, de berobbant a derekam, így örülök, hogy ülni tudok ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.10.05. 18:58:05

@Andrass9: Az a 40 nm zóna adag, kis ebéd utáni ejtőzés. :D A derék az baj. Nekem is gyakran bejelentkezik, érdekes módon az ásást bírja, a folyamatosan hajolva végzett munka (kapálás) szokta betenni a kiskertajtót. fokhagyma nálam is fontos kérdés, de még be kell szerezni a szaporítóanyagot. Végig szoktam járni a piacot és mindenhol veszek 1-2 fej fokhagymát. Abból rakok, valamelyik csak bejön. Azért délután összemetéltem három adag paprikát csiliszósznak, a fagyasztóban várják a feltámadást. Leugrottam a gerillakertbe megint, a krumpli helyére elszórtam egy adag galambbegysaláta magot.
Sajnos az udvari szállítóm most tájékoztatott, hogy nincs birsalmája, ezt a kérdést is sürgősen orvosolnom kell.

Fenchurch68 2014.10.05. 20:00:11

@Andrass9: Köszönöm az infót, megyek, sőt rohanok :)

Pinka-Panka 2014.10.05. 20:17:53

Szép estét Mindenkinek.

Kirándulás megvolt a mai délután, ahogy kisütött a bágyadt őszi nap.

Solymáron voltunk az erdőben, nagy séta volt kutyástul. Érzem is pedig én gyalogolok, de úgy látszik nem szokta a cigány a szántást, én meg a hepehupás gyalogutat.

Elnéztem szép környék és rendezett a svábok lakta terület. be is mentünk az Öreg sváb vendéglőbe, csak kávézni és valami kis itókát inni, de a tulajdonos olyan kedves volt, beszédbe elegyedtünk és étlapjával elcsábított. Miután ebéd után voltunk, azért egy remek tatárt és egy pisztrángot, mediterrán salátaágyon, csak begyűrtűnk. Remek volt, ízléses volt minden, remek kiszolgálás, össze is barátkoztunk, saját borát én megkóstoltam, vettem is tőle remek Chardonnayt,/én azt szeretem/ - s megyek is vissza, mert adott néhány jó tippet az egészségre. Murciért megyek, ahogy leszüretelt. Végre egy jó hely, ahol finom bort is kaphatok, ami nem pancs.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.10.05. 20:51:12

@Pinka-Panka: Ha így áll, remek helyet találtál.

Pinka-Panka 2014.10.05. 21:14:49

@Waka: félre ne értsd, nem vagyok egy nagy fogyasztó, de éppen mondtam, annyira kevés féle italt iszom meg. És néha szeretek inni valamit.
Itt ahol lakom, kimérten nem a legjobb a kínálat, valamikor háznál vettünk, de ilyen már nincs.

2 üveggel vettem, nekem egy időre jó lesz elszopogatni. Jól is esik.

A murci az vörös lesz. Van a szomszédomban, egy valaki aki Villányból hozza, de nekem erős, szoktam azt is venni, de kicsit savas.

A másik, hogy nagyon díjazom, ha valaki kedves, jó kiszolgáló, én azt nagyon szeretem és meg is dícsérem.
Itt a fenti boltunkban, fiatalok dolgoznak, mindig mosolyogva beszélgetünk, köszönnek, rendes kiszolgálás, mosolygós arcok, készségesek.
Hogyne szeretnék odamenni. Itt is azt tapasztaltam.

Nekem lehet, hogy szerencsém van, de az orvosok is ápolók is, meg sokan intézni való helyeken kedvesek és megelégedett vagyok.
Így ennek örülhetek nagyon.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.05. 21:34:48

@Waka: Ha fennjársz véletlenül, akkor innen vihetnél egy nagy kosárnyit, de gyorsan fel kell dolgozni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.10.05. 21:38:28

@Pinka-Panka: Valami nem gömbölyű. Az Öreg Sváb az Ürömön van és én mindenkit eltanácsolok onnan. Kétszer próbáltuk, de nem volt jó.
Solymáron nem találtam Öreg Svábot :)

Pinka-Panka 2014.10.06. 07:51:58

@Andrass9: Van ott öreg sváb:))Na, komolyra fordítva a szót:)

András, igen Ürömön van, nem írtam oda, mert ahol én lakom az út Solymárról, Ürömön át vezet haza. Solymáron barangoltunk az erdőben, s onnan hazatérve, mentünk be oda. Elnézést, hogy nem írtam, csak nekem természetes, hogy útba esett, mert onnan Budakalászon át jövünk haza, Nektek másfele kéne menni, ha Solymárról mentek haza.

András, lehet, hogy szerencsénk volt. Nem tudok róla rosszat mondani, mert tényleg meg voltunk elégedve. A férjem vendéglátósként, a lányom akik a barátjával és családjával, igen sok helyre mennek étterembe, elég kritikusak.

A tatár finom volt, a hal is kiváló, a saláta alap friss és jóízű. Szépen és gusztusosan tálalva. A kiszolgálás kedves volt és készséges. Nekem a falu, a bevásárló centrum környéke is tiszta, rendezett képet mutatott.

A bor, amit vettem, is jónak tűnik, nem fáj a fejem tőle.

Nem tudok rossz véleménnyel lenni, ha úgy lenne, megírtam volna. El kell menjek még egyszer és akkor is beszámolok, mit tapasztaltam.

A dunabogdányi nagy hírű Forgó étteremben is többször ettem már, s nekem jó volt, másnak ajánlottam, éppen kifogta, hogy neki nem jött be. Pedig nagy forgalmat mondhatnak magukénak.
Ízlések mindenkinek más.

Pinka-Panka 2014.10.06. 07:55:53

Amúgy a lányomék nem olyan régen, Budakalászon voltak a barátja családjával a Schieszl vendégló és Borházban vacsorázni.
Jót mondott arról is, hazafele, be is mentünk, mert vett egy mustot magának, ami ott ízlett neki.
6-an voltak és mindegyiküknek ízlett és jónak vélték.