Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (34) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (269) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (93) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (74) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (109) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (67) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (36) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (184) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Ecetes jalapeño paprika

2014.09.20. 07:00 Andrass9

Aki evett már mexikói ételt, az biztos találkozott már ezzel a csilipaprikával, amit ecetes lében tesznek üvegbe. Nachos vagy enchilada vagy bármely tortilla mellett előfordul a tányéron.

10.jpg

A felöntõlé a legegyszerûbb ecetes-cukros víztõl a mindenféle fûszerekkel megbolondítottig terjedhet. Az elsõ adagot az almapaprikám felöntõlevének maradékával készítettem, és kislyányom már a második üvegnél tart, pedig nem is szereti a csípõset.

Most meg leszedtem vagy másfél kilót, amit fûszeresen tettem el 370 ml-es befõttes üvegekben. Lehet kisebb üveget is használni, de abból hamarabb elfogy ...

  • 1,5 kg jalapeño paprika (vegyes szinû)
  • 5 tk (50 g) só
  • 7 tk (70 g) méz vagy cukor
  • 7 kk (17 g) mustármag
  • 7 kk (11 g) feketebors
  • 7 kk (7 g) koriander
  • 3 babérlevél
  • 200 ml almaecet
  • 50 ml 20%-os ecet
  • 1,3 l víz

11.jpg

Ezeket a számokat úgy kaptam, hogy megtöltöttem egy üveget, majd ebbõl kiszámoltam, hány üveg lesz, és mennyi folyadék fér még el az üvegben. Minden üvegre egy mokkáskanál fűszert és egy teáskanál cukrot számoltam. A só, az ecet és a babér az az általános felöntőlevek mennyiségei. Eredetileg 70 g sóval készült a lé, de az még nekem is túl sós volt, ezért átvariáltam az arányokat. Aki szereti, üvegenként egy girizd fokhagymát is tehet bele.

Alaposan megmostam a frissen leszedett paprikákat.

12.jpg

Elõvettem egy pár gumikesztyût, és nekiálltam a szeletelésnek. Ez a vastag gumikesztyû egy számmal kisebb a kezemnél, amitõl 5 perc alatt görcsbe állt az egész kezem.

18.jpg

Szerencsére van itthon vékony kesztyû is, de azzal jobban kell vigyázni, ki ne lyukadjon. Igyekeztem kb 5 mm vastag karikákra szelni, de leginkább AS vastagságúak lettek, pedig ez a vékony gumikesztyû nem is akadályozott a munkában. Ha a paprikát a száránál fogjuk, kisebb az esélye, hogy levágunk a kesztyűből is.

13.jpg

Teleraktam egy üveget, hogy megtudjam hány üveg lesz az egész. Persze azt is tehettem volna, hogy szépen felszeletelem az összes paprikát, töltögetem az üvegeket, oszt egyszer csak elfogy a paprika, és ott vannak az üvegek, de én szeretek mindent bonyolultabban csinálni, és szerettem volna a felöntõlevet felforralni, mire az üvegek megtelnek.

14.jpg

Azt már így  megtudtam, hogy 7 üveget fogok kapni, és elég pontosan be is jött. Egy apró trükk a felesleges paprikamagok eltávolítására: a felszeletelt paprikát egy dézsa vízbe tettem, ahol a mag lesűlyed a fenekére, míg a paprika úszik a víz szinén. Ezzel egyben persze egy keveset a csípősségből is veszít a jalapeño, de az nekem nem baj.

15.jpg

A lé is felforrt.

16.jpg

Ilyen kisméretû savanyúság leszorító lapot nem kaptam, ezért egy nagyobból vágtam csíkokat. Leszürtem a levet és az üvegekre kanalaztam a fûszerekbõl. Van, aki üvegenként teszi bele a fûszert még töltés elõtt, de én szeretem rendesen megfõzni azokat.

17.jpg

Már csak a cimkézés és a kamrába berakás volt hátra.

 

19.jpg

Becsúszott a képbe egy előző üveg is :)

57 komment

Címkék: koriander mustármag jalapeno feketebors purple jalapeno piros jalapeno fekete jalapeno jalapeño

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr216708121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.20. 07:25:46

jalapeno popperst nem szoktal sutni?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.20. 09:26:29

@Babette.: De igen. Az a következő poszt lesz :)

Fenchurch68 2014.09.20. 14:49:22

Tegnap kicsit paprikás volt a kezem, viszont a vizet elzárták, és nem lehetett mosakodni. Nagyon rosszat álmodtam, folytak a könnyeim, és ostoba módon megtöröltem a szemem. Még mindig fáj.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.09.20. 17:32:53

Szép napot!
Jó ez, magam is kedvelem. Én mondjuk egyben rakom el a paprikákat. Idén, ha minden jól megy, fajtánként kerülnek üvegbe, most van mindenből bőven. Majd mesélek. Én a fűszereket csak beleszórom az üveg aljába pár gerezd fokhagymával egyetemben. Akkora sikere volt tavaly, kell eltennem fokhagymát is kevés paprikával ízesítve.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.20. 17:38:30

@Kató néni: Ha egy kis tej lett volna otthon, azzal is lemoshatad volna a csípést! Inkább tejszagú légy, mint sírj a capsaicin miatt:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.20. 17:41:29

@Waka: Isten hozott!
Jalapenot én egyben elrakva még nem láttam, csak így karikázva. Valóban be lehet szórni az üvegbe, de kinek a pap, kinek a lánya. A fokhagymával úgy vagyunk, hogy a szomszédasszony nagyon jót tesz el (borban főzi, vagy mi a szösz), viszont a feleségem, ha megeszik egy girizddel, 4 napig illatozik minden porcikája tőle. Valahogy átdiffundál a bőrén ...
Most én is fajtánként dolgozom - itt is akad még vagy tiz kiló a kertben (ha a jövő heti hideg el nem viszi).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.20. 17:45:52

Na, irány a kert. Már vettem friss meleg kenyeret: Régimódi kovászos parasztkenyér. és még meleg!!!
Három hete próbáltam ki a madarasban, azóta minden héten hazahozok egyet, amit egy hét alatt szép komótosam megeszegetek. Nem érdekel a teljes kiőrlés, meg a rozs, meg a magos vackok. KENYERET akarok enni. Ez a kenyér szépen eláll egy hétig. A ropogósságából persze veszít, viszont a bele marad szilárd és tömör, hogy Rejtővel éljek. Nem morzsálódik - egyszerűen csak KENYÉR!
A múlt héten féláron volt, vettem kettőt. A másikat a kutyának. De végül elloptam a belét kenyérkockának, ha netán zsemlegombócra támad kedvünk. Leszárítottam az apróra kockázott belét, és bedobozoltam.
Tudom, tudom - már megint a kutya kajáját lopom el ...

Pinka-Panka 2014.09.20. 19:55:39

Szép estét Nektek!

Szóval, ez is gyönyörű András, s el tudom képzelni. A kislányoddal is egyetértek.
Mosolyogtam, hogy, a matematikát, hogy becsempészted, s ahogy mérlegelsz - le sem tagadhatod:)

Én ma gyorsan csak egy zöldborsós rizst csináltam, volt még 3 szelet karaj és flekkennek, sajttal a tetején. Nincs idő, megettük, s én is ma kibontottam, az ecetes almapaprikát, egy kisebb üveggel. Mit mondjak, nagyon finom. Én édes és csípős keveréket vettem és daraboltam.

Holnap nem eszünk itthon, így reményeim szerint nem főzök, de ha nem ízlett az étel, akkor nekifogok.
Le is fagyasztottam 6 szelet csodás fehér pecsenyét, abból majd készítek valamit, ha szükséges.

A fűnyírás kész, nem én voltam, nagyon boldog vagyok, s a nagytakarításom is vége felé jár. Mindent frissitek pléd mosások, és mindent lemosok.
Annyira benne vagyok, hogy piacon sem voltam és nem is jó, mert az hozzátartozik a szombatomhoz erősen.
Olyan se füle, se farka nap az ilyen.

Pinka-Panka 2014.09.20. 19:57:18

@Andrass9: Ne vessetek meg, de én nem adok kenyeret a kutyának és krumplit sem.
Valahol hallottam nem kell neki, de lehet, hogy nem jól teszem.

Igaz a mi ebünk, egy ritka, egy kutya, sok mindent meg nem is bír, a tejes dolgokat sem.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.09.20. 20:21:51

@Andrass9: Én szeretem egyben eltenni a paprikákat. majd elregélem, hogyan. A jalaponok közül az egyik baromira csíp, a Kung Pao után is erősnek tűnt. Megint végig kell járnom a kertet a térképpel, és mintát venni az azonosításhoz.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.09.20. 20:22:45

@Andrass9: A jó kenyér, az jó. Szerencséd van hogy találtál ilyet.

látjátok feleim szümtükkel 2014.09.20. 20:25:23

@Pinka-Panka:

Miért is vetnénk meg a helyes gondolkodást?

Elég csak arra gondolni, hogy a kutya őse eredendően mikor is evett kenyeret és főtt krumplit?

A természetben húst, rovarokat, édes vagy más ízes növényeket evett meg, és az emésztő rendszere azért nem változott meg, mert az ember háziasította. Én adok nekik kenyeret, mert kiskoruktól megszokták, de sok csirekcsont is jut mellé. Főttkrumplit egyik sem kap. A macskák nem kapnak kenyeret, de gyakran kapnak nyers csirkecsontot.

látjátok feleim szümtükkel 2014.09.20. 20:57:30

Én a szüleimmel sok évig dolgoztam paprika ültetvényben, de soha nem tapasztaltam, hogy a tő kidőlt volna a sorból. Igaz az fűszerpaprika volt, de olyan folyton növő fajta, és mégis állva fejezte be a szezont. Most meg a paprikatövek jelentős része a sok eső után eldőlt, és a paprikák egy része a földön fekszik, szerencsére nincs csiga a kertben, így nem rágják össze. Eleinte karóztam, de aztán a karót kinőtte és csak lefeküldt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.20. 21:24:53

@látjátok feleim szümtükkel: Kutyára visszatérve: Krumplit nem adunk neki, azt mondják, nem tudja megemészteni. Pedig egy labrador BÁRMINEK örül! Mégha nem is tudja megemészteni :) Rengeteg csirkecsontot/farhátat kap, amit a végtermékből itélve szeret :)
Amíg volt macska, az csak paprikacsumát kapot (meg sok csirkenyakat), kenyeret soha nem látott.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.20. 21:26:03

@látjátok feleim szümtükkel: Nálam eddig csak egy tő dőlt ki - nem is értettem. A többi erősen áll, eső ide vagy oda. Azért kiváncsi vagyok, meddig bírják ezt a felemás életet :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.20. 21:27:17

@Pinka-Panka: Ahogy én tanultam, krumplit nem szabad kutyának adni, mert nem tudja megemészteni. Igyekszem eszerint etetni ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.20. 21:29:01

@Pinka-Panka: Nem álltam meg este feltenni egy szép darab lapockát, amíg feleségem a színházak éjszakáján érzi jól magát ...
Azt hiszem, megabálom, miután megpirítottam :)

susztertangó 2014.09.20. 21:30:06

@látjátok feleim szümtükkel:
1./Természetesen NEM üreges csirkecsontot.
2./Na igen, lusták ezek a mai fiatalok :-))
..................................
Mai bőcsködés zárva, megyek mosogatni, holnap két leszakadt és kiugrott redőnyt is szerelhetek, jó kis progi.

látjátok feleim szümtükkel 2014.09.20. 21:42:54

@susztertangó:

Osztán azzal a rendőnnyel csak óvatosan!

vörösbor(de)minőségi 2014.09.21. 07:03:06

talán a legszebb posztok egyike:))):)))

a birtoktulajoknak meg ime:

Szerdán talajmenti fagy sem kizárt

Érdemes lesz konyhakertünkből felszedni a még maradék paprikát, paradicsomot, a szerda hajnal ugyans igen hidegnek ígérkezik: 3 és 8 fok közötti minimumokra van kilátás, a fagyzugos helyeken pedig talajmenti fagy sem kizárt.

susztertangó 2014.09.21. 07:08:23

@Andrass9: Höhö.Előbb-utóbb keresni fogják.

vörösbor(de)minőségi 2014.09.21. 07:13:07

@Andrass9: nem szoktál olyat csinálni,hogy leszeleteled,vagy tetszés szerint darabolod és ugy ahogy van megszáritod?ÉS EZT!!
a kutyának.
imádják.
kemény mint a csont lehet ropogtatni.
nálam ezért nem megy pocsékba 1 deka kenyér sem.

vörösbor(de)minőségi 2014.09.21. 07:19:07

@Pinka-Panka: csoki szőlő paradicsom..ezek amik mérgek a kutyának.
a krumplit csak egyszerüen nem emészti meg de más nem történik.mint a répa is mint egy üvegmosó ugy viselkedik ...ami inputnál be-majdem ugyanugy outputnál ki.:))

Pinka-Panka 2014.09.21. 07:53:00

Szép reggelt Mindenkinek és tevékenyet és hasznosat.

Gondoltam van egy leveles tésztám, ha nem is főzök, csinálok belőle rájárni valót.
Megtöltöm és feltekerem, aztán megsütöm. Jó lesz az.

Szép a reggel, meleg van, örülök neki, hogy ma ilyen napunk van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.21. 10:09:15

@vörösbor(de)minőségi: Biztos ami biztos, behozom a paprikádat éjszakára :)
A száraz kenyér természetesen megy a kutyának, frisset nem nagyon adok neki. A barátunk, akinek dilere van, szokta hozni a száraz kenyeret a kutynak. A családi beceneve símán: disznó :)
A xilit is méreg - de ráadásul nagyon gyorsan ható méreg. Egészen kis mennyiségtől is pár óra alatt elpusztul a kutya inzulintúltermelésben, ha jól rémlik. Pont fordítva működik náluk, mint az embernél, ahol a szervezet nem tekinti cukornak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.21. 10:10:23

@susztertangó: A lapockát vagy a feleségemet? Utóbbi az éccakai busszal 1 körül befutott. A lapocka meg túl sós lett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.21. 10:15:13

@Pinka-Panka: Jó reggelt neked is!
Vettem tegnap sok túrót, tejfelt. Megpróbálom a feleségem rábeszélni, hogy süssön belőle valamit :)

Fenchurch68 2014.09.21. 10:34:02

Itt nálunk a Cinefest filmfesztivál kapcsán mindenféle koncertek is voltak, tegnapelőtt is bementünk a városba mozizni meg zenét hallgatni. Két heti paleózás után elemi erővel sodort el a vágy, hogy egyek egy fokhagymás lángost. (Jó, nem én vagyok a diéta alapvető címzettje, csak hát nyilván nem fogok kétfelé főzni - viszont az ember igen látványosan kezd átrendeződni...) Megettem, nagyon finom volt, friss, nem keletlen, nem sületlen, és utána egész éjjel görcsölt a gyomrom. Nem elviselhetetlenül, csak pont annyira, hogy ne tudjak aludni. Bár minden kilengésért ilyen közvetlenül jönne a megtorlás :)
Ez arról jutott eszembe, hogy a kutyám is teljesen paleo módon működik, mert a tésztától is, rizstől is olyan hasmenése lesz, hogy hamar leszoktatott minket az ilyen irányú táplálásról :D Nagy kutyaexpert barátom szerint (aki már nem kutyákat, hanem kutyakiképzők kiképzőit képzi), azért kell adni a kutyának a maradék emberkajából, mert ezzel is a mi falkánkba szocializáljuk, nem azért, mert szüksége lenne arra a kis kelkáposztafőzelék-maradékra.

Pinka-Panka 2014.09.21. 10:46:17

@Andrass9: Úgy legyen!

Beszámolót kérünk.
Megcsináltam én is a tésztát.

Sajtkrém, főtt tarja vagdalva, kápia kis kockákra, zöld fűszerek, újhagyma, meg tejföl, meg ementáli jellegű sajt, összekumutykoltam és megkentem a kinyújtot tésztára, feltekertem és megkentem tojással, megsült. Ehető.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.21. 10:51:55

@Pinka-Panka: A rétes holnapra halasztva, de az még rendben van. Viszont az elsózott egyben abált lapockából ettem egy nagy adagot kelkáposztafőzelékkel :)

vörösbor(de)minőségi 2014.09.21. 12:34:01

@Pinka-Panka: de kedvet kaptam én is erre.ott lapul a hűtőben egy doboz leveles.és miután olvatsma,hogy irod..."feltekerem és megsütöm" itt csaptam a homlokomra.
hát ezt igy kell...
nekem mindig túl sok volt a "SZÉLE" mert amit beletöltöttem azt mindig lezártam és összelapitottam a tésztával-igy sok üres rész adódott.
de ííííígy? isteni és ha én ezt előbb tudom?akkor nem félig üres táskák/batyuk/izék készülnek hanem tömött pénztárcák:)))

vörösbor(de)minőségi 2014.09.21. 12:36:11

@Andrass9: szuper!
csak nehogy nekem elkényeztesd és majd óránként kelljen mesélni neki vagy sétálni, soláriumba vinni meg zenélni....mera zandrás!!! is igy csinálta.

Fenchurch68 2014.09.21. 13:54:53

@vörösbor(de)minőségi: volt egy nagy filodendron a családban, akinek a mamája pont ezt csinálta. (Zenehallgatás, mesélés, naponta levélletörlés stb.) Filóka kinőtte a lakást, a kedves rokon, aki megörökölte, közölte a növénnyel, hogy "édes fiam, húzd meg magad, itt nem lesz ilyen dolgod, mint otthon!"

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.21. 14:04:15

@vörösbor(de)minőségi: A szoláriumot már nem úszod meg amúgyse ...

vörösbor(de)minőségi 2014.09.21. 15:45:01

@Kató néni: és ez nem is mese.a növényekkel beszélgetni szerintem meg igenis kell.valamiért hiszek ebben.
egészséges határokon belül:))))

@Andrass9: álló szolit kell akkor majd vennem.jó legalább kisebb helyet foglal el.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.21. 16:44:30

na elraktam, amiket kaptam, egy uveg lett:D

az elmult ot percben hirtelen megjott az osz.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.09.21. 18:22:06

Szép estét!
@vörösbor(de)minőségi: Én bizakodom, a kert viszonylag jó helyen van. Délután szedtem még egy kis vödörrel az érettebb paprikákból.
Épp most szakadt le az ég nálunk.
Délelőtt a Hegyen voltunk, leszedtük a diót, lett vagy húsz kiló, haza is hoztuk. A szokásos 2,4 km-es séta volt a megállóig, pont elég volt. Szedés közben bemászott egy darázs a pólóm alá, végigvarrta a hátam, mire le tudtam dobni a textilt. 18 éves korom óta nem vetkőztem ilyen gyorsan. Most sajgok.

Pinka-Panka 2014.09.21. 18:38:15

@vörösbor(de)minőségi: erről van szó, én is csináltam a batyukat korábban.
Jó keveréket kell csinálni, nem hígat és az egész vajastésztát, egybe gyúrtam és szép nagyra nyújtottam és bekentem a töltelék anyaggal és akkor feltekerni és a széleit kell csak lezárni.

Tojással mielőtt megkennéd éd a szeleteknek megvágtam a helyét, az esetleges töredezéstől tartva. S szépen megsült és utána csak benyesni a szeletek írányát és tálalni. Laktató és jól rájárhattok utána, mint ahogy mi is azt csináltuk:)

Pinka-Panka 2014.09.21. 18:41:59

Az ebéd idegenben megvolt, a hagyománynak áldozva és hűen a vasárnapi menünek.
Csirkeleves, rántott szelet, nem tudom, de nagyon finom petrezselymes krumpli. /nem tudom, hogy csinálták, s én nem is vagyok krumplis/

S almás-diós pite, megaméretre vágva és nagyon ízletesnek és puhának elkészítve.

Leestem a székről, annyi volt. Holnap böjt, miután itthon meg nassolás a nem éppen diétás találmányból.
Mit mondjak, csak egy kis bort ittam volna, de az ma is elmaradt.

Pinka-Panka 2014.09.21. 18:45:21

@Babette.: Sajnos, holnapra itt is marad és nem is a legszebbarcát mutatja, pedig ma csodás idő volt és ma is megállapítottam, hogy ez a Dunakanyar milyen szép, meg a természet.
Reggel 7-kor a teraszon ülve melengettem magam az áldott nap melegével.
Meg délután is. Ha ilyen ősz lenne október végéig, vígan kibírnánk a rák váró telet, amit megvallok én már nem szeretek.
Felőlem lehet hó és szép, én már csak a meleget szeretem és a fényt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.21. 19:58:48

@vörösbor(de)minőségi: Megnéztük a FőzdeFeszt-et (kézműves sörfőzők és Street Food végig az Andrássy úton).
Jó söröket ittunk, meg volt jó kaja is (kinn volt a VörösHomár csapata is, náluk ettem óriásgarnélát, feleségem meg kolbice-t evett (kolbice.hu/), ami nagyon finom.
Azután egy virtuális csilisátorhoz tévedtünk. nem tudom miért virtuális, de kóstolgattunk.
Volt egy srác, aki tiszta Dorset Naga, Naga Jolokia és Trinidad Scorpion Butch keverékéből készült krémet árult 2500 Ft-ért 100 ml-t. Ezt megkóstoltunk mindketten. Egy-egy borsónyi egy picike kenyéren.
Nagyon régen sírtam utoljára!!!
Most viszont kezdem érteni a Habanero mániádat. Ez a keverék nagyon jó ízű volt (amíg a kapszaicin be nek csapott), akkor megríkatott és ez tartott vagy 6 percig. Azután szép lassan elmúlt, de érdekes módon maradt egy édes íz a szánkban.
Egy biztos: A többi paprikakrémemben nem erezem/magozom ki a paprikákat:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.21. 20:01:08

@Pinka-Panka: Gyönyörű napsütéses idő volt a fesztiválon. Fél órája értünk haza, és ahogy leszálltunk a buszról eleredt az eső. Az kb 400 méter a háztól - pont elég ahhoz, hogy itthon komplett ruhacsere legyen. Szerencsére nincs hideg. Jaaaa - és már el is állt ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.21. 20:12:00

@Waka: Aggyisten!
A darázsért nem irigyellek :(
Nekem még mindég potyog a dióm. Feleségem már három púpos rekesszel felszedett és még van fenn a fán. Idén megemberelte magát az öreg diófa (megijedt, hogy kiveszem). A fiatal viszont alig hozott valamit, csak rengeteg levelet.
Segítséggel lekerült 3 kiló PIROS csili a bokrokról :) Most rohanhatok kisüveget szerezni.

Pinka-Panka 2014.09.21. 20:58:05

@Andrass9: így van, itt is így van. Remélem az időjós nem találta el, amit ígért, mert még folytatódjon a mai napi idő.
Bár, Tapolcáról hívtak az előbb ott égzengés van és szakadó eső és lehűlt.

Pinka-Panka 2014.09.21. 21:03:40

@Andrass9: no, megint jó helyen jártál:) Jól van örülök neki, még a jó ételért is, meg a sörért is.

susztertangó 2014.09.21. 21:11:54

@látjátok feleim szümtükkel: Csak egy redőnyre telt az energiámból, a másik nehezebb ügy, ott a "spulni" felől 8 lécben gurtni fut, az egyik szakadt el, azt kell majd kioperálni és újrafűzni mindkettőt.
Ez ami kész, könnyebb volt bár ez is fönt szakadt szét és kilógott a sínből. Egy öreg-öregebb mint én - billegő létra tetejéről vissza pilinckázni nem oké, de eszembe jutott, hogy egy mamutot falatonként kell megenni. Vagy a zsemle, amit két felé kell vágni.Így is tettem, a jó részeket is szétszedtem-brühühű- és másfél óra alatt még az óvatosságból leszerelt ablak táblákat is vissza tettem. Ja, és kikötöttem a redőnyt, nehogy az arra vonuló Dózsa drukkerek fejére essen.Sőt még a létrát is.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.09.21. 21:40:27

@Andrass9: A diófákból kettő termett elfogadhatóan, a többi apró vacak, meg az egerek is elég jól megrágták. Egy hete kellett volna szedni, csak az eső, ugye... Az üveg nálam is kritikus pont lesz. Szerencsére kaptam pár jófajta tetejű, magas peremű (nem az a visszacsavarhatatlan vacak) kupakos bébiételes üveget. Az ecetesnek meg van egy rakás félliteres.

vörösbor(de)minőségi 2014.09.21. 21:55:43

@Pinka-Panka: hogy ez mért nem jutott nekem előbb eszembe?
nem is tudom miért nem "adta magát" ez a szuper egyszerű de okos módszer.nem én ehelyett kézműves foglalkozás keretében bonyolítottam feleslegesen....
egészen eddig....:))

vörösbor(de)minőségi 2014.09.21. 22:01:53

@Waka: nem az esményen nevetve-de ha ezt valaki látja amint chippendale-fiukat is megszégyenitve dobod lefele a cuccost?
és valaki arra jár oszt meglátja,hát nem tudom mi mást tehetne mint igen jót nevet.
a lényeg azért,hogy a darázs amit lehoztál a hegyról-most hogyan talál haza?
és ráadásul még meg is kellett erőszakoljon-mert nem akartad.

szegénykém:))
na igy már horror.....

vörösbor(de)minőségi 2014.09.21. 22:08:07

@Andrass9: ha borsónyi volt az a kis falat? akkor a srác nem sajnálta.
a habaneronak számomra az a varázslatossága,hogy én ugyan nem tudom meghatározni konkrétan az ízt-de valami kellemes gyümölcsös illatos valami az amire képes.persze a dolgán kivül-amit meg úgy ad elő,hogy csinál pár mp-es szünetet és aztán a bumm-majd a lágy előbb felsorolt illatok zamatok.
ezt más erős nem tudja.azok mást tudnak.
és ételben is ez az élmény-ennek következtében azok az erősek amik eddig böcsülettel csinálták dolgukat-kissé háttérbe szorultak szegények.
igy van jelenleg elég szép mennyiségű apró picike pepperoni száraz kis méregzsákom....mert leestek a piedesztálról..
hálisten nem romlik.

Topy 2014.09.21. 22:25:36

@vörösbor(de)minőségi: szerintem a habanero barackos ízt hordoz

susztertangó 2014.09.22. 06:10:43

@vörösbor(de)minőségi: Mi lenne, ha kísérletképen, változó arányokban kevernél össze száraz pepperónit és aszalt valamilyen gyümölcsöt-persze őrölve? Ha kapható füstölt aszalt kajszi....akkor ez se olyan vad ötlet.

vörösbor(de)minőségi 2014.09.22. 08:09:32

@susztertangó: egészen érdekes ötlet.
ott akadtam el a gondolkodásban,hogy szerintem a habanero az "belűlről" tolja ezt a csodás íz-orgiát miután a delikvens életbe maradt-ezzel megörvendezteti.bonuszként.
ha én "kivülről" ízesiteném(de isteni ötlet) akkor tán elmarad az orgazmus...
tulképpen az "együttességet" nem tudom elképzeni de ezt akár egy földhözragadt szemlélet is okozhatja:))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.22. 08:18:29

@vörösbor(de)minőségi: Az is lehet, hogy érdemes lenne Aji (Capsicum baccatum) paprikával keverni. Az is paprika, vagyis nem osztályidegen behatoló, de cserébe hordoz remek gyümölcsízeket!

susztertangó 2014.09.22. 16:08:29

@vörösbor(de)minőségi: @Andrass9: Próba cseresznye.Szárnyaló kreatív itt ás.