Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @BOAR: Amikor krumplis tésztához csinálom, az sokkal rövidebb lével készül, de szeretjük villával ... (2019.05.21. 09:11) Már megint egy klasszikus: a paprikás krumpli
  • Kumari aki Nilüfer: @Dikusz: Ja, és a fásabb részt letörtem, abból lesz két.három adag spárgakrémleves..annyira nem vo... (2019.05.21. 07:47) Pulled pork
  • Waka: Tegnap kis családi rendezvényen voltam, több kis család is ott volt, eléggé elfáradtam estére. Ma ... (2019.05.20. 20:59) Az év első frissen szedett spenótja
  • Andrass9: @kobold63: A túlfőzéssel én is megjártam, de hát ez van. Most meg sütnék valami kalácsot, de nincs... (2019.05.20. 17:39) Kisadag krémes gulyásleves
  • Waka: @kobold63: A fagyosszentek még rendben van, azzal számolok minden évben, de ez a viharos szél anny... (2019.05.17. 21:19) Kacsacomb és szárnytő tepsiben krumplival

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (66) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (3) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (6) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (33) babérlevél (34) bableves (3) bacon (31) Balaton (2) balzsamecet (11) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (44) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (7) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (19) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (23) bőrősháj (2) bors (218) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (11) cérnametélt (2) cheddar (7) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (62) citromfű (12) citromhéj (26) citromlé (33) citromnád (11) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (46) csilipaprika (42) csilipaszta (21) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (17) csipetke (12) csipsz (3) csirke (23) csirkeaprólék (2) csirkecomb (20) csirkecomb filé (6) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (26) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (107) cukorborsó (7) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (17) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (48) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (32) fánk (3) farhát (4) Farkas András (18) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (18) fehérbors (43) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (87) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (6) filé (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (341) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt kolbász (11) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (33) ghi (3) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (59) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (70) gyömbér (96) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (259) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) homár (3) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (17) jalapeno (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (35) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (4) kagyló (8) kakaó (8) kakas (7) kakukkfű (35) kakukkfü (62) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (7) kápia (24) kapor (31) kapormag (7) káposzta (12) kapri (4) kapribogyó (13) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (22) karalábé (23) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (7) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (9) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (63) köménymag (10) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (20) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (129) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (5) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (8) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (6) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (16) lilahagyma (32) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (37) lime levél (6) liszt (86) lucullus (3) Lucullus (5) lúdgége (2) Maasdamer (5) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (22) majoranna (71) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (5) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (45) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (61) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nagykocka (2) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (12) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (17) olíva (2) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (98) orda (2) ördögszekér (5) oregano (41) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (7) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (114) paradicsomlé (23) paradicsompüré (24) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parmezán (28) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (119) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (32) pirítós (3) pirospaprika (62) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (28) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (10) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (35) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (35) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (57) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (42) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (41) salsa (3) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (127) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (18) (203) sodó (3) sólet (2) sonka (16) sonkahagyma (5) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (15) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (26) spenót (37) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (54) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (52) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (26) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (2) tbone (2) tej (73) tejfel (49) tejföl (73) tejszín (77) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (4) tócsni (2) tofu (2) tojás (177) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (7) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (26) túrógombóc (4) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (36) újkrumpli (12) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (184) Váncsa (2) vanília (22) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (11) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (4) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (14) vöröshagyma (102) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (20) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (46) zellergumó (31) zellerlevél (27) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (34) zöldpaprika (61) zöldség (3) zsálya (34) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (4) zserbó (2) zsír (48) zsíroskenyér (2) zúza (4) zuza (2) Címkefelhő

New England Clam Chowder - Újangliai kagyló leves

2014.09.08. 07:00 Andrass9

Nehéz rendesen lefordítani, mert nem igazán leves, de az amerikaiak meg nem is tudják, mi az a leves :) Tipikus keleti parti étel, amit a bevándorlók fõztek éhenhalás ellen. Kagyló volt dosztig, valahonnan lõttek hozzá krumplit is, bár van aki például halból vagy kukoricából fõzi. Amúgy is, most kagylót eszem kagylóval - lévén szalmaözvegy ...

24.jpg

Ez nem annyira leves a mi kategorizálásunk szerint, mert kb egy jólsikerült krumplifõzelékre hajaz, amibe kagylót, zellerszárat és tejszínt tettek. Hogy jó-e? Minden nap megenném! Jobb helyeken pedig nem is tányérban szolgálják fel, hanem cipóban (amikor persze crackert nem adnak hozzá).

Valahol sikerült kis kagylókonzervet venni. Ez nem az az általános kagyló, amit minden boltban találni befõttesüvegben, mert az utóbbi a feketekagyló húsa, míg a clam az a kicsi vénuszkagylóé. Ezt használják az olaszok a spagetti ala vongolehez. Végszükség esetén a feketekagyló is jó, csak a saját levében kell venni, és fel kell darabolni. Ezt a dobozt a kamrában leltem (legalább olyan varázsforrás, mint a csodahüttõ!), amitõl azonnal kagylólevest akartam fõzni. A chowder kifejezést amúgy használják halas, vagy akár kukoricás "levesre" is - lényeg, hogy sûrû, krumplival és halványítózellerrel készített, tejszínes fõzeléket kapjunk.

A hozzávalók:

  • 400 ml vénuszkagyló saját levében
  • 2 nagyobb szétfõvõs krumpli
  • 2 dl tejszín
  • 5 dkg vaj
  • 6 szelet bacon
  • 1 adag lefagyasztott rákalaplé (opcionális)
  • 1 vereshagyma
  • 1/4 zellergumó
  • 2-3 szál halványító zeller vagy zellerszár (szükség esetén gumós zeller vastag szára is megteszi, mint a mostani receptben)
  • 1 ek liszt
  • sós cracker a tálaláshoz
  • fehérbors, feketebors, só

10.jpg

Felcsíkoztam a bacont és a vajban barnára-ropogósra kisütöttem.

11.jpg

A lábasból szûrõkanállal papírtörölközöre szedtem a bacont, hogy lecsöpögjön, meg kihüljön. Felkockáztam a hagymát és a zellerszárat, és a fennmaradó zsírba/vajba dobtam, ahol megpároltam.

12.jpg

A zellergumót gyufaszálra vagdostam (lehet persze julienre is, ez nem változtat a tényen, hogy zellert fõzünk a levesbe) és a megpárolt hagymába kevertem.

13.jpg

Amikor az is egy kicsit megpuhult, beledobtam a rákalaplét, valamint beleöntöttem a kagyló levét a dobozból.

14.jpg

Felkockáztam a két meghámozott krumplit, amit hozzáadtam a hagymás zelleres léhez, meg fel is öntöttem vízzel, hogy ellepje.

15.jpg

A lisztet összekevertem a tejszín felével és behabartam vele a levet.

19.jpg

A kihûlt bacont felaprítottam.

20.jpg

A krumplis zelleres lébe beleborítottam a már lecsepegtetett kagylóhúst (ha a feketekagyló - mussel - húsát használjuk, azt fel kell kisebbre darabolni), meg megszórtam fehérborssal.

21.jpg

Beleöntöttem a maradék tejszínes habarás, beleszórtam a felaprított bacont és kiforraltam, kellett még egy kicsi sürítés.

22.jpg

Crackerrel és feketeborssal tálaltam.

23.jpg

Van, aki belekeveri, van aki nem. Ezért adjuk külön (eredetileg apró celofánzacskókban szervírozzák)

25.jpg

UPDATE!

Vettem egy 30 dekás fagyasztott kagylóhúst, és elhatároztam, hogy kipróbálom milyen, ha ebbõl a feketekagylóból csinálom, nem pedig vénuszkagylóból. Már azért is érdekes a dolog, mert ilyen kagylóhúst lehet kapni fagyasztva, konzervben, de akár frissen is. Amilyen szerencsém volt, kaptam halványító zellert is! Mivel ennek a mirelitnek nincsen szaftja, ezért lelkesen elhasználtam a második doboz ráklét, amit nemrég fagyasztottam le. A babérlevél is kisérlet volt, de legalább a bokorról szedtem, nem szárítottat használtam.

30.jpg

A menetrend hasonló a fentebbihez, nem is részletezem nagyon.

31.jpg 32.jpg 33.jpg 34.jpg

Az egyetlen extra lépés a kagyló felaprítása volt, mert nem igazán jó ekkora kagylókat egyben hagyni a levesben.

35.jpg 36.jpg 37.jpg 38.jpg

Amikor megfõtt a krumpli a lében, hozzáadtam a kagylót és a pirított bacont is, majd tejszínnel behabartam és kiforraltam.

39.jpg

Azon frissibe megettük a szembeszomszéddal és nagyobbik lányával, akiknek ez az étel újdonság volt.

40.jpg

Izlett nekik ...

41.jpg

A verdikt: fekete kagylóból is lehet kagylólevest fõzni, de az már nem clam chowder, hanem mussel chowder :)

70 komment

Címkék: krumpli tejszín zeller kagyló vaj bacon fehérbors cracker fekete kagyló feketebors kréker halványító zeller mussel ráklé

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr786652657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.08. 07:54:37

na varjal, emlemeim szerintaz olaszok a feketekagot hivjak vongolenak. ugyanezt a nemetek musselnek.
illetve altalaban a kagylo mussel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.08. 09:27:27

@Babette.: Várok szívesen, de nem úgy van, ahogy tudod. A vongole egy kicsi szürke(?) shell formájú kagyló, kerek széllel, hullámos tetővel és aljjal és a csücsökben nyílik. Jól láthato ebben a receptben: www.jamieoliver.com/recipes/pasta-recipes/spaghetti-vongole
A wiki szerint is vongole=clam olaszul. Types of Clams Palourde, or carpet-shell clams, vongola verace, are used; or the small, Mediterranean Wedge Shell (Donax trunculus), also known as the Tellina or "bean clam". Both types are also called arselle in Liguria and Tuscany.[1] In America small cherrystone clams may be substituted.

Amíg a mussel kifejezés egy másik családja a kagylóknak: (Wiki) Mussel is the common name used for members of several families of clams or bivalve molluscs, from saltwater and freshwater habitats. These groups have in common a shell whose outline is elongated and asymmetrical compared with other edible clams, which are often more or less rounded or oval.
Hosszúkás, megnyúlt asszimetrikus formája jellegzetes.
A kagyló általában clam (latinul mollusk), ezen belül különböztetünk meg különböző alfajokat formájuk, fogyaszthatóságuk szerint.
Példa a Szent Jakab kagyló, ami egy óriási marina bivalve mollusk. Ha a húsát önmagában szolgálják fel, akkor scallop, de magát az ételt is így hívják.
en.wikipedia.org/wiki/Scallop

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.08. 09:30:22

@Andrass9: na, most gépről utánanéztem, valóban kevertem. olaszoknál a vénuszkagyló a vongole, és a fekete a cozze.

és most nem rendszertanilag értekezek:))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.08. 09:34:15

@Babette.: Miután életem első kagylója vongole volt, azt egy életre megtanultam. Fogalmam sem volt mit rendelek Olaszországban, amikor a spagetti a la vongole-re böktem az étlapon :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.08. 10:53:39

@látjátok feleim szümtükkel: Szegény kutya :(
Az enyém imádja a fürdetést, de a habot és a sampont nem nagyon szereti. Elviseli, mert akkor foglalkozik vele valaki, de utána mindig keres egy dögöt, amibe belehempereghet ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.08. 12:29:43

@Boar...: Ezen kívül a Google további 497000 találatot hoz ki clam chowder-re. Igaz, OCEAN-COWBOY posztja jó és releváns.

látjátok feleim szümtükkel 2014.09.08. 13:08:51

@Andrass9:

No, képzeld el azt a változatot, amikor a macska ürülékébe hempergett bele télen a mopsz.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.08. 20:14:25

Elkészült az idei első csili paszta. Vörösbor nem értelmezné, de nekem pont elég erős és remek thai curry alapanyag lett belőle. Bár gumikesztyűben dolgoztam, az túl nagy volt, és a végére levettem, hogy azt a pár csilit már megpucolom kesztyű nélkül. Hibás döntés volt - most ég három ujjam!!
Hiába, én már nem tanulok még a saját hibáimból sem.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.09.08. 21:10:05

Szép estét itt is!
Ez az étel szerepel a bakancslistámon...
@Boar...: Mint amatőr költő blogján Shakespeare-t citálni. Nyilván létezik sokkal autentikusabb, profibb változat is. Fehér lepelbe burkolt, szabad tüdővel merülő gyöngyhalász lányok által felhozott, sarki jéghegyből nyert vízben mosott vénuszkagylóból, kézzel kovácsolt szaracén acélbográcsban, kobe marha tejéről fölözött ghi-ben posírozott, alaszkai királyrák-farokból köpesztett alaplében futtatott francia zellerszáron párolt, szárított bezoár gané tűzön főtt hamisítatlan csoda. Erre még kicsit várni kell. A bezoár éppen sárlik, ilyenkor kicsit aromás a potty.
@Andrass9: Nekem a hétvégén készül a második eresztés, egy kiló vegyes paprika már a hűtőben várja a feltámadást, holnap még csipegetek hozzá az érettből.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.08. 21:20:47

@Waka: Jól megnevettettél, köszi :)
Én csak akkor fedeztem fel (kutott eszembe), hogy a hűtőben is van, amikor kész volt a paszta. De sebaj, most nagyüzemi gyártásra állok rá.
1, zöld csili paszták, mert alig van piros még
2, sárga csili paszták, mert rengeteg Aji csili van
3, El kell mennem a Metróba venni 70 grammos paradicsompürét, mert a lyány imádja, de a fontosabb rész, hogy egy üveg mindössze 75 Ft, míg az 1 decis befőttes üveg a madarasban 185 Ft volt :(

A paradicsom gyakorlatilag kész (a bikaszív meg a bifsteksz paradicsom) - összesen 10 kilót sikerült szedni, amit meg is sütöttem. A holnapután induló esős évszak elviszi a maradékot is.
A koktél és a Lucullus még tartja magát!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.08. 21:22:59

@Andrass9: Apropó, az a parpüré igencsak jó minőség, 35%-os paradicsom tartalom, ami ritkaság!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.09.08. 21:29:18

@Andrass9: :)
Én egyelőre csak a szokásos, sóval készült, nyers krémet dobtam össze, a több még várat magára. A paradicsomszezon sajnos nálam véget ért, megette a rothadás az egészet. Lett bőven, csak tarthatott volna kicsit tovább.

turósmácsik 2014.09.08. 21:36:26

@Waka: Először azt hittem, hogy komoly, aztán hogy vicc, aztán rájöttem, hogy komoly a recepted.
A bezoárt hol rendeled?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.09.08. 21:52:24

Egy kolléga éppen Afganisztánban nyaral, most éppen akciós arrafelé, hoz egyet. Remélem sikerül jól becsomagolnia, mert az USAF nem engedi fel a gépre, hátha terrorista (a kecske).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.08. 22:31:46

@Waka: Nem hiszed el, de feleségem szuper terroristának lett minősítve a napokban:
Jött haza az USA-ból, és a kézipoggyászban mindenféle érdekes dolgok voltak. Persze kiszúrták, de szerencséjére egy rendes idősebb bácsi volt a vizsgáló, aki elmagyarázta, miért kapták ki a sorból:
1, 9V-os elemek (sokkal olcsóbb odakinn) előszeretettel használják a terroristák, mert csak rá kell csavarni a drótot a csatlakozóira
2, Sharp Cheddar Cheese - műanyagként ismeri fel a csomag röntgen.
3, 2 nagy doboz Kalcium tabletta - remekül lehet a bombán sraqpnelként használni - sok apró darabka!
Ez a három esemény tökéletesen meghatározott egy terroristát :)

Szerencsére átnézték, és megállapították, hogy minden rendben.

Már csak a Párizsi reptéren kapták el, hogy Bursain sajtot visz, ami krémsajt, vagyis lehet belőle bombát csinálni ...

Hazaért, és mindent át tudott hozni!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.09.08. 22:48:58

@Andrass9: Pöpec! :D Colman's mustárt hozott?

susztertangó 2014.09.08. 23:27:39

@Waka: Fehér lepelbe burkolt gyöngyhalász lányok vénuszdombját olvastam...nem kagylót.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.09.09. 00:05:20

cracker = keksz
koviuvibal eszem
kanal jo helyen

Topy 2014.09.09. 08:46:58

@Andrass9: krémsajtból hogy kell bombát csinálni?
folyósra érlelt Pálpusztaiból bűzbombát tudok elképzelni :)

Ugyandehogy (törölt) 2014.09.09. 09:53:29

@hagyma: a krékert ritkán hívjuk itthon keksznek

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.09.09. 10:14:18

@Babette.: hat nem tudom a krekert hogy hivjatok, de a crackers az egyszeruen sos keksz
ami a f otokon is van
de akkor mi az ami a kepen van ha ne m keksz?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.09. 10:44:39

@Waka: Mustárt nem (kapható a British store-ban)
@susztertangó: A1-t hozott. Amikor a helyére akartuk tenni, találtunk még vagy egy liternyit itthon :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.09. 10:50:26

@Topy: Egyszer 4 hétig keringett 4 kofferünk a világban repterek között. Abban volt sajt is ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.09. 10:51:13

@Babette.: Eszegetjük :) Nagyon finom sharp cheddar sajt.

Fenchurch68 2014.09.09. 11:14:39

@Topy: Tíz deka jó érett Pálpusztai alkalmas lehet arra, hogy a személyzet ébersége odalegyen. (Emlékszik valaki a Három ember egy csónakban című örökérvényűből arra, mikor elásták a sajtot, és klimatikus gyógyhely lett a faluból?)
Szeretem a jó, ütős sajtokat.

susztertangó 2014.09.09. 12:50:32

@Kató néni: Csak, hogy valami Klapka nevű ember írta.(?)Hm, állítólag a svédek a kert végében elásva érlelik a heringet és akkor eszik , amikor már foszforeszkál...valószínű, hogy sok aquavitet küldjenek utána érzéstelenítőnek.
§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§
Nóta benne :-))Úgy tudom a Kocsma közönsége között vannak akik több télen jártak iskolába. Tőlük kérdem: ha egyszer van kú betű=q, akkor utána miért írunk még egy út? pölö: aquavit?
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Iluska barátnőm ősz, de eredeti hajszíne szőke. Vettem ezt a Magyar Csodát, csirkecomb farrésszel és ebből volt vasárnap csirkepaprikás. Szétszedve combra ill. hátrészre. Hát elég kicsik voltak a combok, Iluci közölte-ezek alsó combok. Á, egyben volt a hátrésszel, nem alsó. Vele ne vitázzak a hentesek ügyesek és úgy kanyarították az alsó combhoz a hátrészt. Ilyenkor szoktam dobni egy hátast. De télllleg, génmanipuláltak voltak, de ahelyett, hogy 4 combjuk lett volna, az eredeti is satnya lett.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mizu?! Senkinek se tetszenek a linkjeim? Kommenteljetek, vagy azt hiszem, hogy többet kell linkelnem...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.09. 13:22:25

@susztertangó: :))))) Alsócomb hátrésszel - ezt még Benikuty is megenné :)))
Ami a linkjeidet illeti, én speciel van, amit elolvasok/megnézek, van amit nem. Amúgyis folyton OFF vagyok, ezért ritkán kommentálom. A Hudson folyót ismerem, tinkmara posztjaira nem vesztegetem az időmet. Az mno-s cikket kivételesen elolvastam, de inkább nem kommentelem. Amúgy mno-t már vagy tizenéve egyáltalán nem olvasok, ha nem muszáj. Kinek a papné ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.09. 13:28:31

@susztertangó: Qu-ra a választ megkapod a guglitól, ha a keresésbe beírod a kérdésedet: miért van u betű a q után
A találat a gyakorikerdeseken van, ami valamiért tiltott URL a blog.hu-n.

látjátok feleim szümtükkel 2014.09.09. 13:57:59

Na, akkor most beszéljünk a paradicsomos töltöttkáposztáról.:):):)

Megfőztem.

Kicsit nehezen indult, az evés is nehezen kezdődőttt, de nem lett rossz.

Félkiló darálthúst egy jó nagy marék rizzsel, sóval, vorssal összegyúrtam, és a lefórázott kápoosztalevelekbe tekergettem. A töltikékéet és az összevágott káposztát beraktam egy lábosba, és leöntöttem frissen főzőtt paradicsomlével. Lassú tűzön főzni kezdtem. Miután nem tudtam mennyi fűszer az annyi, a lébe tettem egy gerezd fokhagymát, és egy egész vöröshagymát. Közben kóstolgattam és ízetlennek találtam, ezért megtuningoltam két tyúkhúsleves kockával, meg még némi sóval. Amikor puhának ítéltem a káposztát és a hús íze is kezdett érződni, valamint a lé kellően besűrásödött, elzártam a gázt, és lábost éjszakára hidegre tettem. Ma egy adagot megmelegítettem, és nagyon jónak ítéltem. Máskor bátrabban fogom fűszerezni.
Ma ebédre melegítettem egy adagot, és tálkába kezdtem rakni, ami természetesen kiborult. A második fele végül a tálkában kötött ki. Evés közben minden falat előtt beindult az agyam az ismert édeskés paradicsomos káposzta ízére, de minden falat kellemes meglepetésként nem volt édes.
Máskor is fogok ilyet főzni, de teszek bele csontos húst és még egy kis sülthúst is a fűszerzes zsirjával.

vörösbor(de)minőségi 2014.09.09. 14:23:28

@látjátok feleim szümtükkel: hu de kedvenc kaja.semmi köze az itt le nem irható:))))) paradicsomos képosztához.
ez a tőtike nevű finomság,ami édeskáposzta meg a többi amit írtál.
nyilván másnap sokkal ízesebb,összebarátkozott mindenki mindenkivel és hidegen pedig még finomabb.
adtál egy jó tippet 7végére.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.09. 14:47:09

@látjátok feleim szümtükkel: Én - ha ilyen aljasságra vetemednék - biztos, hogy egy erős húslevessel, vagy sok csontos hússal támogatnám meg a levét. De nem vetemedem :)

Pinka-Panka 2014.09.09. 15:10:20

Szervusztok!

A levest jól megcsináltad András.

Sok volt a munkám és most volt jó, hogy elővettem a pörköltet, tészta gyors főzése és ehettek.
Én meg rendelek magamnak, mert főzeléket ennék, ma sóska volt és fasírttal. Olyan jól esett, hogy mind megettem.
Megyek és fűnyírás lesz, hogy ne unatkozzam.

Pinka-Panka 2014.09.09. 15:11:31

De szavam se lehet, süt az Isten áldotta nap rám, s van mit tennem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.09. 15:25:21

@Pinka-Panka: Én is nyírnám a füvet, de pont most szakadt el az ékszíj :((((

látjátok feleim szümtükkel 2014.09.09. 17:55:18

@Andrass9:

Azért köszi az ötletet, és hidd el nem egy utolsó étek. Különösen amiatt, hogy semmi köze a paradicsomos káposztához, mármint a hagyományoshoz. Paradicsomot meg te is teszel sok ételbe. No itt a főzőlé síma paradicsomlé, és a végeredmény a vártnál sokkal jobb lett. Lehet, hogy legközelebb a darálthúst hagymákkal megpirítom, úgy teszek hozzá rizst ( talán tojást is, hogy összefogja ) és azzal töltöm meg a káposztalevelet. Lehet, hogy sárga paradicsomlével is kipróbálom.

Fenchurch68 2014.09.09. 18:53:47

@vörösbor(de)minőségi: Tudod, az a kis édes állat, akin át kell küldeni a kávét, hogy jó legyen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.09. 19:35:39

@Andrass9: két és fél óra munkával ékszíjcsere. félóra a felső kertben, indulnék az alsóba - beállt a sebváltó ...
Ez nem az én napom.

turósmácsik 2014.09.09. 19:58:20

@Waka: Ha ez ilyen problémát okoz, akkor inkább Babette kecskéit próbáld meg berendelni! Az persze nyilvánvaló, hogy az afgán kecske rostdúsabban táplálkozik, de jobb, ha kíméljük a fogainkat. Valószínűleg a magyar jószágból kinyert bezoár szaftosabb, több gyógynövényt, többféle fűfajtát hasznosított termék, ezzel egzotikusabb is lehet a kagylóleves fúszerezettsége.

Pinka-Panka 2014.09.09. 20:18:48

@Andrass9: fűnyírás nálam is elmaradt, pont ezért nem erőltettem, mindig jött valaki és akkor úgy döntöttem, hogy elmegyek és sétáltam egy nagyot a kutyával. És ma jobban jártam.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.09.09. 20:45:00

Szép estét!
@susztertangó: Ha lehetne választani, inkább a domb. Majd legfeljebb eszünk zsíros kenyeret. Bár ebben az esetben kis időre le is mondanék az evésről.
@Andrass9: Teringettét! Hogy a csudában nem szántották még be azt a kuplerájt?
@vörösbor(de)minőségi: Igazából én sem tudtam, de valahogy megvoltam eddig is nélküle. A bezoárról olvastam pár (>25) éve Ráth-Végh Istvántól, ezért tudom mi az.
Azokat a sparhelteket azért elfogadnám.
@turósmácsik: Az általam idézett autentikus recepthez nem a bezoárkő kell, hanem a kecskepotty tűzrakáshoz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.09. 21:28:44

@Pinka-Panka: Mindenképen meg kellett volna csinálnom, mert ismét jön az esős évszak, és már a kutya hasát csiklandozza a fű.

turósmácsik 2014.09.09. 21:38:13

@Waka: Bocsáss meg, figyelmetlen voltam! Tényleg ne haragudj! Nagyon sajnálom! Nagyon bánt a saját figyelmetlenségem! Zavar, hogy nem tudtam jól reagálni a gondolataidra! Igyekezni fogok, hogy megértselek! Szeretem ahogy gondolkodsz, de néha nehezen tudlak követni! Megpróbálok változtatni ezen a helyzeten, mert tudom, hogy nem esik jól neked! Még egyszer kérlek, bocsáss meg!

Pinka-Panka 2014.09.09. 21:56:58

@Andrass9: mindenképpen, nekem is kellett volna, de ma utamba állt a sok minden. és nem örülök az esőnek, meg se merem nézni az előrejelzést. Sok a munkám, majd csak ránk süt még a héten. A fű meg nő, majd kaszálni is meg kell tanulnom előbb-útobb. Azt úgyse csináltam még.

Pinka-Panka 2014.09.09. 22:02:06

Vacsorára a lányunk kedvese, paellát csinált, keveset, de ettem.

Holnap még nem tudom mit főzök, magamnak megint főzelék lesz a menzáról. Alighanem, kelkáposzta főzelék.
És ma betette valaki a fülembe a vadast, s hétvégén, ha kapok hozzá remek húst, bizony azt csinálok. Úgy megennék egy tányérral, s füstölt szalonnám is van.
Zöldség nem nagy dolog, ha hús van, semmi akadálya. S viszek a legkedvesebb szomszéd barátnőmnek is. Akit nagyon becsülök.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.09. 22:05:58

@Kató néni: Irtó jó könyv!
"Végre is úgy szabadult meg tőle, hogy levitte egy tengerparti városkába, és elásta a parton. A kis helységet egész híressé tette vele. A vendégek kijelentették, hogy addig sohasem vették észre, milyen erős itt a levegő, és még évek múltán is csak úgy tolongtak oda a gyönge tüdejű és tüdőbajos emberek."

@susztertangó: Jerome Klapka Jerome írta.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.09.10. 00:04:22

@turósmácsik: Spongyát reá. Azért ígérd meg, ha kicsit nettebb leszel, megkorbácsolod magad.

Fenchurch68 2014.09.10. 11:10:19

@Andrass9: A másik kedvenc részem, (és mennyire így van a valóságban is), mikor arról értekezik, hogy ha az ember figyeli a teáskannában a vizet forrni, akkor órákig tart. Ellenben ha látványosan hátat fordít a tűznek, és fennhangon beszélget semleges témákról, a kanna azonnal kifut, és eloltja a tüzet :) De rég olvastam.
Vadast milyen húsból kell csinálni? Mert a zsemlegombóc nagyon jól megy, és lassan kezdek nem félni a húsfélék elkészítésétől sem. A marhapöri nagy áttörés volt...

Pinka-Panka 2014.09.10. 11:22:04

@Kató néni: én marhahúsból csinálom, de nyúlból, is vadból is csinálják. Jómagam csak a marhahús mellett voksolok.
S, arról nem beszélve, mennyire finom tud lenni, jó zöldségekkel a mártás hozzá.

Igazán megértelek, a marhapörkölttel kapcsolatosan.

Igen, a várakozás miatt, tűnik lassabban a víz forralása, tudnék mesélni:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.09.10. 12:38:42

@Kató néni: Én szeretem a szaftosabb húsokat, de a vadashoz az nem kell. Végy marhacombot, fartőt, hátszínt vagy rostélyost. Lényeg, hogy hosszan párold a zöldséges alapon.

Benikuty 2014.09.10. 17:48:26

@turósmácsik: nem ezt hívják mélytorkozásnak?

turósmácsik 2014.09.10. 20:37:20

@Benikuty: Nem. Nálunk nem. Nálunk az a mélytorkozás, amikor a csokipudinggal/vaníliakrémmel töltött összegöngyölt palacsintát hátrahajtott fejjel belógatjuk a szánkba, és csak nyeljük. Úgy ötöt egy húzásra. Ugyenezen a technikán alapul nyári estéken a hűtőből kivett tejből kb. félliternyi egy húzásra történt lenyelése.
A tej kocsmában behelyettesíthető egy korsó sörrel.

Benikuty 2014.09.10. 20:59:23

@turósmácsik: vizuális típus lévén ebbe a képzavarba beleborzongtam :D