Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: @Cpt. Flint: "...remélem, hogy van, aki elgondolkozott a tanácsaimon, a posztoló meg valszleg időv... (2019.06.25. 14:09) Fűszeres marharagu
  • kobold63: @Kumari aki Nilüfer: A rizs sok egyéb finomságot elbír, a különböző zöldségek lazítják és más ízt ... (2019.06.25. 09:55) Gazdag krumplistészta
  • Andrass9: @kobold63: Na látod! Tudta Inyesmester, mit kell használni :) Valami PIROSAT ... (2019.06.20. 15:04) Repül a, repül a ...
  • Waka: @Andrass9: Tegnap délután 3,3 mm, azóta semmi. A föld még nem túl száraz, minden szépen nő, de jöh... (2019.06.18. 23:34) Árva krumpli, bébicékla
  • Andrass9: @kobold63: A füredi piacot mi is szeretjük, de mindig elmegyünk a Liliomkert piacra, Káptalantótib... (2019.06.18. 14:39) Tavaszi üde és édes zöldborsóleves

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (66) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (5) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (6) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (33) babérlevél (34) bableves (3) bacon (32) Balaton (2) balzsamecet (11) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (44) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (8) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (23) bőrősháj (2) bors (226) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (63) citromfű (12) citromhéj (27) citromlé (35) citromnád (11) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (47) csilipaprika (42) csilipaszta (24) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (18) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (6) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (27) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (111) cukorborsó (7) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (17) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (49) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (33) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (87) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (6) filé (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (346) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (34) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (60) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (71) gyömbér (97) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (261) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) homár (3) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (17) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (35) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (4) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (64) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (7) kápia (25) kapor (31) kapormag (7) káposzta (13) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (23) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (7) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (64) köménymag (11) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (20) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (130) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (5) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (8) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (16) lilahagyma (33) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (37) lime levél (6) liszt (88) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (5) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (71) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (45) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (12) olajbogyó (6) oldalas (31) olíva (2) oliva (17) olívabogyó (3) olivaolaj (100) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (43) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (7) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (115) paradicsomlé (23) paradicsompüré (25) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parmezán (28) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (121) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (34) pirítós (3) pirospaprika (63) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (29) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (11) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (35) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (35) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (58) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (43) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (41) salsa (3) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (128) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (19) (209) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (15) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (38) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (55) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (27) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (75) tejfel (50) tejföl (73) tejszín (77) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (178) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (26) túrógombóc (4) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (39) újkrumpli (13) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (188) Váncsa (2) vanília (22) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (12) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (14) vöröshagyma (103) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (20) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (47) zellergumó (31) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (35) zöldpaprika (64) zöldség (3) zsálya (36) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (5) zserbó (2) zsír (51) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (4) Címkefelhő

Bakonyi módi

2014.08.17. 07:00 Waka

Fogasfilé bakonyi módra, csirke bakonyi módra. Lábrázást kapok, ha csak meghallom. A vendéglátó szakma legnagyobb szégyene, ha egy étlapon megjelenik, már közel a vég. Tejfölös, esetleg tejszínes gombamártás valami másodosztályú sült húsra löttyintve, így téve azt eladhatóvá. Szerencsésebb esetben lakossági csiperkéből, ha nincs mázlink, kínai konzervgombából. Pedig el lehetne készíteni jól is, erdei gombával, a hússal együtt párolva.

Szombaton aztán és is beálltam a sorba, természetesen kizárólag a körülmények szerencsétlen összejátszása miatt. Úgy terveztem, hogy készítek megint pirított burgonyát a tarja mellé, és az egészet egy sajtmártással tálalom. A gond az, hogy az egyetlen értékelhető sajtválasztékkal rendelkező üzlet a város másik végén van, gyalog majd 3 km. Időm sem volt elkutyagolni oda, a busz meg ötszáz forint lenne oda-vissza. Maradt a közeli ábéce, vettem 10 deka Leerdammer, és ugyanannyi kőrösi mozarella sajtot. A következő kérdés az ízesítés volt. Egy markánsabb zamatú sajt magában hordozta volna a megoldást, de az általam vásároltak mindenképpen igényeltek valami fűszerezést. Az Interneten fellelt receptek elég egysíkúan oldották meg ezt, hagyma, fokhagyma, bors. Ekkor pattant ki az isteni szikra. A múltkori, nem várt szerencsével végződött gombászás eredményeképpen egy rakás szegfűgomba volt a fagyasztóban, az éppen jó lett ízesítésnek. A kertben azért még összecsipegettem ezt-azt, amiről úgy gondoltam, jó lesz hozzá, aztán szombaton reggel nekiduráltam magam.

 

17.jpg

 

A hússal nem gatyáztam sokat. Este kivettem a fagyasztóból, reggelre ki is olvadt. A tepsibe három jó kanál zsírt tettem (gondolva egy későbbi pecsenyezsíros kenyérre).

 

1.jpg

 

Mozsárban összetörtem pár szem fekete borsot, a tarját sóztam, borsoztam. Aláöntöttem egy deci vizet, és lefedve egy órát pároltam hármas fokozaton.

 

3.jpg

 

Mikor puha lett, levettem a fedőt, és még egy fél órát pirítottam.

 

4.jpg

 

A Chérie krumplit hajában megfőztem. Meghámoztam, és a tepsiben összeforgattam három jó csipet sóval és egy kevés olajjal.

 

5.jpg6.jpg7.jpg

 

Ötös fokozaton jó másfél óra kellett neki, hogy szépen megpiruljon.

 

8.jpg

 

A mártáshoz előkészítettem a hozzávalókat.

 

9.jpg

 

A vöröshagymát, a fokhagymát és petrezselyem zöldet összeaprítottam, a csilit felkarikáztam, a sajtot lereszeltem.

 

10.jpg

 

Olajon megpirítottam a vöröshagymát, aztán hozzáadtam a csilit és a fokhagymát. Ezeket is megfuttattam kicsit, majd beletettem a gombát.

 

11.jpg12.jpg

 

Fedő alatt 15 perc alatt puhára pároltam, és zsírjára sütöttem. Hogy egészen pontos legyek, telefonáltam, és megfeledkeztem a főzésről. Kicsit megpirult a gomba, de semmi baja nem lett, sőt, jót is tett neki a pörzsanyag.

 

13.jpg

 

Felöntöttem 4 deci tejszínnel, és felforraltam.

 

14.jpg

 

Mérsékeltem a lángot, és folyamatosan kevergetve, apránként hozzáadtam a sajtokat.

 

15.jpg

 

Amikor újból felforrt, beletettem a petrezselymet, és el is zártam a gázt.

 

16.jpg

 

Piszok jó lett, kicsit csípős, gombás, zamatos. Étteremben azért eztán sem kérek ilyesmit.

51 komment

Címkék: krumpli hagyma tejszín fokhagyma csili tarja mozarella szegfűgomba petrezselyem ementáli Chérie

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr886609705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.17. 09:37:25

Jó ez a recept igazán! Megyek is a madarasba valami gombát nézni, sajtom még van itthon :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.08.17. 12:30:35

Valamikor régen, amikor még olyan helyen laktunk, ahol volt sok szegfűgomba ( kiló számra ), gyakran volt az asztalon tejszínes változata. A gombát hagymákkal összepároltam, zsírjára lepirítottam és tejszínnel összeforraltam. Só, bors volt csak a fűszere, pároltrizs körettel ettük. Így sajtmártással sem lehet rossz, bár szerintem egy karakteres sajt elnyomhatja a szegfűgomba egyedi ízét, zamatát. A zöldségzöld jó kiegészítő.

Pinka-Panka 2014.08.17. 14:13:12

Nagyon jó recept Waka, nagyon szeretem ezeket a tejszínes kajákat.

Hú, én most megint bajban vagyok, mert ha karajból szoktam csinálni, de az más. Én hívom bakonyiasan, s galuskával szokom adni.

Nem tudom, mert ennek millió változata va, emlékeimben van egy szűzérme bakonyi módra, én nem ettem soha olyan jót, vendéglátóban.Ezt a rose vendéglőben ettem, igaz nagyon régen.

Pinka-Panka 2014.08.17. 14:15:08

Oldalas volt, párolt káposztával, püré krumplival, ja lila káposztával persze.

És fő a lecsó, nem tudom hány üvegel lesz, de szerintem adhatok boldog-boldogtalannak a télen, ahogy azt én szoktam mindig.

örülök, mert telik a kara lassan, de csak betelik és jöhet a tél.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.17. 15:29:10

@Pinka-Panka: Na most feladtad a leckét! Vettem reggel marha oldalast a madarasban, de csak egy keveset. Találtam hozzá egy darab rostélyost a csodahüttőben.
Lassú tűzön készült regadós BBQ oldalas lesz holnapra belőle :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.08.17. 15:45:36

@Andrass9:

No akkor most regadós, vagy ragadós? Megette a fene, ha regadós!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.08.17. 17:13:51

Szép napot!
Sajnos beállt a derekam, sokáig nem tudok ülni, megyek is vissza az ágyra. Majd holnap benézek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.17. 18:45:39

@látjátok feleim szümtükkel: Basszus - ez a Freudi elszólás tipikus esete! Úgy tűnik, ragadós lesz, már rotyog!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.17. 18:46:06

@Waka: Kúráld magad, mondaná a feleségem ...

susztertangó 2014.08.17. 20:08:22

Na, ma én is tarját készítettem, de duplalecsóval.

susztertangó 2014.08.17. 21:36:50

Sokat méltatlankodtam már itt, hogy "milyenazmár?" főzeléket csinálni a lecsóból. Aztán még lecsó levesről is olvastam. Nekem a lecsó roppanós paprikát jelent, nem szétfőttet. Ehez képest a mai l. lecsó milliméteresre vágott paprikából készűlt , lemezen, agyonfőzve, LETURMIXOLVA. Jaj.Ebbe a mártásba teszi bele az ember a ll. lecsót és főzi roppanósra. A Só, bors, lisztbe forgatott pirulásig sütött tarját ebbe a dupla lecsóba tesszük , jól beágyazva-itt már persze nem lehet keverni.Már megint túlméreteztem mindent, a második lecsóba már nem vágtam fel annyi hozzávalót és a törmákszból sem használtam fel mindet. Talán kenyérre kenve sem lesz rossz, lévén benne az össz szalonna, a fele kolbász, Valószínű, hogy más ételekben végzi. Süsü, a Bééééééééééééla művész úr receptje. Odakozmált egy lecsót és így mentette meg.:-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.17. 21:59:10

@susztertangó: Na ennek már van értelme. Én is roppanós paprika hívő vagyok, de az előszósz készítése logikus: extra paprika ízt adsz a lecsóhoz. Tulajdonképpen tetszetős recept, ha egy kicsit macerás is ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.08.18. 01:47:30

hat a lecsot ressre fozom en is
ebbol az alapanyagbol meg ciganypecsenyet sutottem volna ki
nekem nem jon be a teje svajas tejszines
pont azert amit a posztolo irt
gombas tejszines ontettel leonthetunk barmit

hazilag persze lehet
aki szereti
en nen
etteremben sosem es sosem bakonyi meg ilyenek
lsd hortobagyi palcsinta~ 2 hettel ezelotti porkolt stb.
nem lene bajom az egesz kajaval, de valahogy nekem a husminoseg igy foton keresztul nem uti meg a szintet

susztertangó 2014.08.18. 05:51:10

@hagyma: A hús tulképp "félcigány-pecsenye" volt. Nem sütöttem meg teljesen, abban bízva, hogy átvesz valami ízt a lecsóból. Valamennyit át is vett.A lecsó az ress volt, csak igen idő igényes ez a variáns, de hát szeretek kísérletezni és nem is volt rossz.
----------------------------------------------------
A fotó az csalós.Valaha sok-sok óvodás fotó fényképet kellett szétválogatnom, egy gyerekről több kép is készült, más beállításban és háttérrel. Fura volt, hogy a gyerek pulcsija az egyik képen ilyen, a másikon meg olyan volt a háttér szerint. Felvette a háttér színét. Most meg a számítógépes manipulációs lehetőségek korában egyre jobb- és hiteltelenebb képet lehet előállítani.

Pinka-Panka 2014.08.18. 07:29:23

@Waka: Gyógyulj meg hamar! Megmutattam a családnak mit főztél, kérik is.
Valamelyik nap megcsinálom, ma nem kell főzni, van maradék.

Pinka-Panka 2014.08.18. 07:37:10

@Andrass9: az nagyon finom, irigylem én azt a csodahűttődet:)

Pinka-Panka 2014.08.18. 07:46:58

Szép reggel köszöntök Mindenkit, süt a nap és szép az idő ma is.

Tervezgetem a heti menüt, szerdán bográcsolás lesz, s marhapörkölt, mert az megy nálunk a legjobban.
Ez most az egyik rokonsággal lesz, a bátyámékkal meg grillt tervezek, még nem tudom melyik napon.

Olvastam egy füstölt sajtos, sonkás töltött cukkinit, mivel még mindig van, ezt is kipróbálnám.
S fejtett babból is kellene levest csinálni, van még kolbászom, nem nagyon esszük, kaptam vidékről, s padlizsán krémet is szeretnék. Sajnos nehéz hét elé nézek, temetés is, meg egy-két izgalom szeretteim miatt. De bízzunk, ahogy mindig is bíztam.

Pinka-Panka 2014.08.18. 08:00:03

reggelire megiszom a csoda turmixot, amit a vashiányra iszom, sajnos elég bajos az állapotom.

banán, kékszőlő, s spenót nyersen egy nagy marékkal, elég fura íz, de segít.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.18. 13:57:52

@Pinka-Panka: Miért nem eszel inkább rozsdás szöget? :) Én cékla, sárgarépa és alma levét facsarom a feleségemnek, nem tudom mire ...

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.18. 14:03:06

@Pinka-Panka: @Andrass9: az ember hiaba eszi a vasat, ha a vasraktarak uresek:(
arra spec vastabletta kell.
viszont ha a vasraktarak uresek, annak komoly oka lehet, nemcsak hogy no az ember.
megjartam a hematologiat emiatt par eve, nem habokra mondom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.18. 16:24:43

@látjátok feleim szümtükkel: Köszi a linket. Bár jó a gondolat, ez a csaj életében nem tartósított még csilipaprikát! Vagy, ha mégis, akkor ezt a blogbejegyzés után csinálta. Ezen kívül iszonyúan modoros :) Megnéztem jónéhány receptjét, de nekem a szőr feláll a hátamon a "husi"-tól ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.18. 16:29:58

@Babette.: Még régebben a feleségem is átesett valami hasonlón, de rendbejött. Többek között spéci tablettákkal. A diétára azt mondták: a gond nem a vas bevitelével, hanem felszívódásával van. A bevitel önmagában nem elégséges, a felszívódást kell erősíteni. Ahogy mondod, a raktárakat kell segítő tablettákkal feltölteni, utána a normál étkezés elegendő vasat biztosít a szervezetnek. Arra viszont már nem emlékeszem, mik voltak a kiegészítő szerek, amiket szednie kellett.

Fenchurch68 2014.08.18. 16:46:43

@Pinka-Panka: András jól szólt, a felszívódást kell segíteni, nekem nagyon hatásos volt a Ferrum Phosphoricum nevű Schüssler-só. Olyan dokinéni ajánlotta, aki abszolút nem hisz a homeopátiában, de tapasztalata szerint ez vastartalmú kajákkal vagy vastablettával együtt beválik. És tényleg.

susztertangó 2014.08.18. 17:07:25

Vas ügyben állítólag abszolút megoldás:recipe ferrum. :-((

látjátok feleim szümtükkel 2014.08.18. 17:54:01

@susztertangó:

Abszolut megoldás az a hosszú, vékony és fényes. Mint a Piszkos Fredben.:)

A miniparkok nagyon szépek, de azért én sem szégyenkezem az udvarommal, amire azt mondta a gázszerelő, hogy mini trópus. Bár, most kissé megnyűtt/nyúlt ettől a sok esőtől.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.18. 17:54:53

Köszönöm a csodás vacsorát, amit @látjátok feleim szümtükkel: küldött:
m.cdn.blog.hu/bl/blogkocsma/image/szederjam/001.JPG
"Ez egy igazi lecsó, két édes fekete paprika, egy jalapeno, egy fehér hagyma, egy girizd fokhagyma, és egy paradicsom. No meg a fürjtojások. "

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.18. 18:06:13

@Andrass9: én neoferrofolgammát kaptam, használt. mármint laborértékileg ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.18. 18:28:36

@látjátok feleim szümtükkel: Frissítsd az oldalt. Az első kommentemben hibás volt a kép címe.
Amúgy egy szem paradicsom volt csak az egész lecsóban?

látjátok feleim szümtükkel 2014.08.18. 18:31:03

@Andrass9:
Igen, jó nagy tenyérnyi, de még mindig nem jó a kérdésed. Színügyileg.:)

látjátok feleim szümtükkel 2014.08.18. 18:32:27

Ja, elnézést, te nem minden színt látsz, de most azt látod, amit látnod is kell.:):):)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.08.18. 18:34:08

Szép napot!
@hagyma: Megbízható, COOP minőség, akciósan. Amúgy elébb a hús sült, mire készen lett a krumpli, kihűlt kicsit és megbarnult.
A derekam semmivel nem lett jobb, de legalább aludni tudtam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.18. 18:59:07

@látjátok feleim szümtükkel: Ja, hogy sárga????
Na így már értem, mi az a sárga valami a lecsóban :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.08.18. 20:46:33

@Andrass9:

Az nem sárga, hanem zöldparadicsom, de nem éretlenül zöld.:)
Nagyon finom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.18. 21:21:35

@látjátok feleim szümtükkel: És még azt állítod, hogy ezt a színt látnom kellene ...

látjátok feleim szümtükkel 2014.08.18. 21:28:07

@Andrass9:

Mivan? Nem a pirosat látod zöldnek? Ebből következően a zöldet jól kell látnod.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.18. 22:01:17

@látjátok feleim szümtükkel: Semmisevan. Egy szinlátó soha nem fogja megérteni egy színtévesztő látását. A pirosat soha nem látom zöldnek. Halvány segéd dunsztom sincs a sárga, vagy a zöld paradicsomok színéről. Csak mondok valamit amihez szerintem hasonlít, aminek persze semmi köze a tényleges színhez. Ahogy nekem a lila szín vagy a rózsaszín sem létezik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.18. 22:06:49

@látjátok feleim szümtükkel: A színek 3 összetevőből állnak egy ember szemében. Vannak piros, sárga és kék érzékelő csapocskák. Ezek szintjeiből áll össze egy-egy szín. Nekem a vörös csapocskákból alig van. Ezért azután a keverések színeit nem is ismerem, nemhogy látnám. Természetesen meg sem tudnám tanulni, hiszen hiányzik egy komponens a háromból. A vad pirosat azt látom, akkor az a pár piros érzékelő csapocska mindent bedobva dolgozik. Ám egy lilából nekem csak kék marad (jó esetben).

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.18. 22:16:28

@Andrass9: miutan kiderult, h tok maskent latjuk a szineket mind, nincs ezzel problema.
a kepeket hogyan allitod be amugy?

Pinka-Panka 2014.08.19. 05:31:15

@Babette.: tudom Babette, az okát, nekem azért mert elértem, ezt a banya kort, ami miatt van. Utánajárok, hogy mi az a mi segíti felszívódni. Tegnap volt egy vegyész vendégem, aki az egyik gyógyszergyártó cégnél dolgozik, mondta utánanéz, i az, ami a legjobb.
Szeptemberben kell menni vérvételre újra és akkor tudok majd többet.

Pinka-Panka 2014.08.19. 05:32:24

@Kató néni: köszönöm, ennek is utánanézek, hol vegyem meg.

susztertangó 2014.08.19. 06:01:36

@látjátok feleim szümtükkel: :-)
Hát ha nem is ilyen klasszakat, de el tudnék képzelni Szék/let/es Fővárosunkban és máshol is, kerteket. Vajon kinek a tulajdona az a terület ahol Núorkban vannak ezek. Tinkmarát=Katalin Garbutt érdemes böngészni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.19. 06:08:50

@Babette.: Rábízom magam a fényképezőgépemre. Eddig állítólag jó volt, csak néha rontom el, amikor photoshoppolom :)