Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: @Cpt. Flint: "...remélem, hogy van, aki elgondolkozott a tanácsaimon, a posztoló meg valszleg időv... (2019.06.25. 14:09) Fűszeres marharagu
  • kobold63: @Kumari aki Nilüfer: A rizs sok egyéb finomságot elbír, a különböző zöldségek lazítják és más ízt ... (2019.06.25. 09:55) Gazdag krumplistészta
  • Andrass9: @kobold63: Na látod! Tudta Inyesmester, mit kell használni :) Valami PIROSAT ... (2019.06.20. 15:04) Repül a, repül a ...
  • Waka: @Andrass9: Tegnap délután 3,3 mm, azóta semmi. A föld még nem túl száraz, minden szépen nő, de jöh... (2019.06.18. 23:34) Árva krumpli, bébicékla
  • Andrass9: @kobold63: A füredi piacot mi is szeretjük, de mindig elmegyünk a Liliomkert piacra, Káptalantótib... (2019.06.18. 14:39) Tavaszi üde és édes zöldborsóleves

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (66) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (5) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (6) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (33) babérlevél (34) bableves (3) bacon (32) Balaton (2) balzsamecet (11) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (44) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (8) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (23) bőrősháj (2) bors (226) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (63) citromfű (12) citromhéj (27) citromlé (35) citromnád (11) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (47) csilipaprika (42) csilipaszta (24) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (18) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (6) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (27) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (111) cukorborsó (7) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (17) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (49) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (33) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (87) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (6) filé (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (346) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (34) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (60) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (71) gyömbér (97) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (261) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) homár (3) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (17) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (35) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (4) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (64) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (7) kápia (25) kapor (31) kapormag (7) káposzta (13) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (23) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (7) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (64) köménymag (11) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (20) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (130) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (5) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (8) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (16) lilahagyma (33) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (37) lime levél (6) liszt (88) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (5) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (71) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (45) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (12) olajbogyó (6) oldalas (31) olíva (2) oliva (17) olívabogyó (3) olivaolaj (100) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (43) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (7) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (115) paradicsomlé (23) paradicsompüré (25) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parmezán (28) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (121) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (34) pirítós (3) pirospaprika (63) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (29) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (11) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (35) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (35) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (58) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (43) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (41) salsa (3) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (128) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (19) (209) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (15) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (38) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (55) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (27) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (75) tejfel (50) tejföl (73) tejszín (77) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (178) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (26) túrógombóc (4) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (39) újkrumpli (13) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (188) Váncsa (2) vanília (22) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (12) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (14) vöröshagyma (103) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (20) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (47) zellergumó (31) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (35) zöldpaprika (64) zöldség (3) zsálya (36) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (5) zserbó (2) zsír (51) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (4) Címkefelhő

Csirkeleves mellcsontjából

2014.06.25. 07:00 Andrass9

A létezõ legegyszerûbb leves, ha van kutyád, akinek a kajáját megvámolhatod! Rendszeresen fõzünk a kutyának, és néha nagyon szép csirkemellcsontot kapunk a madarasban. Feleségem meg volt fázva, rákívánt egy könnyû csirkelevesre. Mivel úgyis kellett a kutyának kaját fõzni, elõvettem hát egy tálcányi csirkemellcsontot, amibõl kiloptam hármat.

Az esetek többségében ez a tálcás csirkemellcsont apró nyesedék (többször is fõztem már thai levest belõle), de most a mellcsontok egyben voltak. Összegyûjtöttem, mi kell hozzá:

  • 3 csikemellcsont
  • 1 kis vereshagyma
  • 1 sárgarépa
  • egy kis gyökér
  • darabka karfiol (kihagyható ...)
  • darabka karalábé
  • 5 hüvelynyi zöldborsó
  • közepes csokor petrezselyemzöld
  • 6 szem egész bors
  • 1 girizd fokhagyma
  • csipetnyi szerecsendióvirág
  • 1 szem szegfûbors

10.jpg

Nem faxniztam sokat. A fûszerek a fokhagyma társaságában egy teatojásba kerültek. A vereshagyma legkülsõ levelét leszedtem, megmostam, majd a szára felõl bemetszettem kicsit, hátha nem ugrik ki a közepe fõzés közben (nem ugrott ki). A gyökeret tisztítottam és karikára vágtam, karalábét meghámoztam és a hagymával, teatojással meg a csonttal a 2,5 literes tottyos fazekamba tettem. Kicsit megsóztam, felöntöttem a fazekat színig és a döglõdõ indukciósra kitettem (36C volt a lakásban!).

11.jpg

Amíg a leves rotyogott, meghámoztam, felkarikáztam a sárgarépát és négybevágtam a karfioldarabkát, leszálaztam a borsót, megvágtam a petrezselyemlevelet. Bõ egy órányi fõzés után beletettem a répát a levesbe és tovább fõztem 15 percig.

13.jpg

Ezalatt egy leveskockával dúsított félliter vízben kifõztem kétmarék lúdgége tésztát (soha nem fõzöm bele a levesbe, félek, hogy a liszt miatt megforr a leves).

12.jpg 15.jpg

Amikor a sárgarépa is megpuhult, beletettem a karfiolt, a kevéske zöldborsót és a marék petrezselymet. Ezek szépen megfõttek a leves melegében, nem kellett már fõzni tovább.

14.jpg

Valami fantasztikus illata és íze volt a levesnek, amit csakis a csibecsont számlájára írhatok, hiszen minden más átlagos volt benne.

Tányérfotót elfelejtettem készíteni, de feleségemet meggyógyította ...

35 komment

Címkék: hagyma lúdgége csirkemellcsont

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr606299667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.25. 07:56:00

Én a kutyáknak csirkecsontot szoktam főzni, és csak fokhagymát vágok bene 2 gerezdet, de olyan illata van mire megfő, és olyan szép is, hogy legszívesebben megennén a kutyák elől. Emiatt néha készül magunknak is leves a posztban hasonló módon.

Topy 2014.06.25. 10:18:42

már megint az a kutya... ;)

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.25. 13:20:15

@Topy:

Valamikor >amikor még nem volt a csirkefarhát ennyire zsíros< rendszeresen azt vettünk főzni a kutyáknak. Egyszer addig nézegettem, míg paprikást főztem belőle, no onnan kezdve csak a csupasz csont jutott a négylábúaknak. Tudod milyen finon volt az sóskrumplival? Mostanában sajnos nagyon zsíros a farhát, ezért nagyon ritkán készül. Néha azért veszek egy nagyobb adagot és tepsiben egészben pirosra sütöm, így sokáig van mit csemegézni.

Topy 2014.06.25. 14:23:44

@látjátok feleim szümtükkel: látom mindenki szegény ebek jussát dézsmálja! :)
ugyan jelentkezzen már, aki rájár a macskatápra, esetleg a szárnyasok elől csipeget! ;)

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.25. 14:32:03

@Topy:

Valami Topy nicket emlegetnek, mint aki macskakaját szemezget.;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.25. 17:17:17

@Topy: Most áruljam el magam, hogy míg a macskám élt, ő kapta a csirkeszárny legvégét amígcsak rá nem jöttem, hogy abból lehet alaplevet is főzni?
Nembeszélve arról, hogy az utolsó éveiben már csak csirkenyakat evett, amit szintén megdézsmáltam ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.06.25. 19:55:05

Szép estét!
A jó leves a gyengém. Én bizony kimerek a levéből egy kis lábosba, és abban főzök ki egy-két adag tésztát. Mikor kész, merek belőle, aztán gyorsan lehűtöm, és megy a hűtőbe. Ha később kell még, megismétlem.
Ma megvolt az első cukkiniszüret, 19 darabot szedtem le. Pár darab ment az ismerősöknek, a többit elvittem Kistesónak. Holnap reggel leszedjük a maradék sárgabarackot, utána végigkapálom a kertet, délután meg összepakolok az útra. Hétfőre megint érik a kobakosból, a jövő heti menü borítékolva.

Topy 2014.06.25. 21:47:27

@Andrass9: hát ma már egy jóízűt szellenteni sem lehet, hogy ne lenne fenn két percen belül a youtube-on!? :)

Topy 2014.06.25. 21:48:42

@Andrass9: én a macskával szemezgetek, hogy hogyan kellene elkészíteni! ;)

susztertangó 2014.06.26. 06:09:43

@Topy: Én már a szagától is fin(...)torgok, de, ha Te ízére is ...hát, Te tudod..../Egy sor fing egy sor nád. Megint fing......./
:-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Macskát elkészíteni?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.26. 07:06:22

@Topy:
Kérdi a kínai pincért a vendég: Ugye nem azt a helyes macskát vágta le nekem, amelyik itt sétált az előbb?
A pincér: Nem uram, ezt már döglötten találtam.

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.26. 09:47:33

No! Most már tudom miként kell banánlevelekbe csomagolva húst sütni. Most mutatták az Ozonnetwork egyik filmjében, csak egy baj van, a banánlevélbe tekert csomagot parázson forrósított kövekre rakták, levelekkel, kosárral és földdel letakarták. Ez szerintem így olyan, mintha kuktába tenném az anyagokat, ráadásul utóbbi nem is macerás annyira.

Azért ha valaki ingert érez banánlevélbe sütött ételre, szóljon időben, küldök banánlevelet. Vagy hallgasson örökre?:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.26. 11:55:57

@látjátok feleim szümtükkel: Nem akarlak megbántani, de a kuktás hasonlatod enyhén szólva sántít! Ott az ételek 100C felletti hőmérsékleten (általában 121C, 1 bar nyomás) főnek nyomás alatt. Ez a banánleveles dolog meg nem is tudja a szelepet eldugítani (mint pl a sárgaborsópüré) így nem is spricceli össze a konyha minden falát és a plafont :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.26. 21:31:13

@látjátok feleim szümtükkel: Felnyűttem a cukorborsót. Annyi beérett magot találtam, ami pont ugyanennyire elegendő legközelébb. Ősszel elvetem másodvetésnek. Sokat hozott és finom volt, megtartjuk!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.26. 21:32:04

@Andrass9: Tanulság még, hogy magas kordon kell neki - legalább 2,5 méter! A fene érti minek mászkál ez olyan magasra ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.06.26. 21:48:31

@Andrass9: @látjátok feleim szümtükkel: OK
Télen tervezek kötni cukorborsónak való hálót. Nagy szeműt - az gyorsan megy - csak az anyagot kell kitalálni. A természetes elrothad, a műszálat a napsütés teszi tönkre. Igaz, ha nem túl drága, nincs nagy jelentősége, ha csak egy szezont bír ki.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.26. 21:54:23

@Waka: Az a háló, amit a képen látsz, már három éves. Én nem tudok hálót kötni, vettem hát a gazdaboltban. Van 10, 15 és 20 cm-es négyzethálós. Az árára nem nagyon emlékszem, csak hogy nem volt drága és bőven megérte. Van belőle zöld és fehér is - fogalmam sincs, minek :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.26. 21:55:22

@Waka: Olyan, mintha damilból lenne és a kötéseket összeolvasztották volna.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.06.26. 22:06:40

@Andrass9: Nagyjából tudom, miről van szó, de, ha már megtanultam hálót kötni, nehogy ne magam készítsem el. Aztán lesz két méteres, vagy ha úgy gondolom, három. Ilyen szembőséggel egy délután meg lehet kötni 10 méter hosszút.

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.26. 22:06:43

Nekem is olyen hálóm van, mint -Andrass9-nek, olcsó volt, a paradicsom arra fut. Szerintem nem érdemes kötni, többe fog kerülni, és a munkáról még nem is beszéltünk.

Ma én is felnyűttem az egyik borsót, nem volt hálója, abból lesz őszi vetés és tavaszi vetőmag is. Van még egy csapat, az esőtől most elkezdett nyílni rajta egy-két virág. Ez fa árnékában van, és ott nagyon jól érzi magát, sajnos ez sincs hálón. Ami hálón nőtt, azon egy alkalommal lejött a szem, annyi maradt rajta, ami vetőmagnak kell, de még nagyon zöld, az is fa árnyékában van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.26. 22:11:58

@Waka: @látjátok feleim szümtükkel: Ha tudnék kötni, bizisten magam csinálnám. Soha nem kapok pont akkorát, mint amilyet szeretnék :)
Most éppen valamilyen oknál fogva a lucullus (SanMarzano) paradicsom úgy döntött, hogy ó mégsem determinált növekedésű, így meg kell felfele toldanom a hálót. Az uborka megkapta azt, amot most leszedtem a borsó alól, mert az is túlnőtt a tervezett magasságon. Szóval a házi kötés jobb lenne, ha tudnám!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.06.26. 22:51:02

@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9: Szervezünk egy tanfolyamot, vagy megoldjuk okosban. :D Télen belefér az időbe elkészíteni.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.06.26. 22:52:26

@Andrass9: A San Marzano nálam úgy maradt, de még törekszik felfelé.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.06.26. 23:13:19

A hétvégére elutazom, lehetőleg ne verjétek szét a kocsmát.