Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • Andrass9: @old forester: A szomszédasszony főzi gerslivel, én csak a sóletbe teszem. Nem rossz űgy sem, bár ... (2019.11.19. 00:51) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • jegeskaveee.: @kobold63: Apukám igen szerette a sajtlevest. Én egy nagyon egyszerű változatát csináltam neki. Va... (2019.11.18. 06:33) Lecsós csirkemáj
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta
  • látjátok feleim szümtükkel: vörösbor(de)minőségi: Hehehe. Nem is rossz ötlet. Kéne egy kis csili? Nyomjuk meg a gombot, de c... (2019.11.13. 10:38) Sült paradicsomok - üvegbe zárt nyár

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) Cajun (3) cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (365) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (22) jalapeño (20) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (36) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (37) kakukkfü (70) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (3) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (46) oregánó (5) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfüszeg (8) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Gyors és egyszerű túrós süti

2014.05.30. 07:00 Andrass9

Feleségem elhatározta, hogy megsüti egy kolleganõjének, Anettnek a receptjét most és azonnal. Csak túró nem volt itthon hozzá ...

21.jpg

Sebaj, lesétál a boltba a kutyával, úgyis mozgásra vágyik. Persze semmi sem lehet tökéletes.

Egyrészt a kutya ellopta egy másik kutya teniszlabdáját, amit persze nem hajlandó visszaadni. A másik kutya gazdija az istennek nem értette, hogy a mi kutyánk nem a labdáért való rohanást tartja szórakozásnak, hanem, hogy foglalkoznak vele és huzakodhat rajta. Végül tíz perc múlva feleségem megunta a másik nõnek a magyarázást, felkapott egy botot és eldobta, amire persze a kutyánk elejtette a labdát, és rohant a bot után.

Másrészt pedig vett a boltban 10 deka olivabogyós párizsit is, amibõl a bolt elõtt a kutyát megjutalmazandó, le akart emelni egy vékony szeletet. Legnagyobb meglepetésére a párizsi alja nyúlós, nyálkás ragadós volt. Vissza a boltba. Az üzletvezetõhelyettes ette kezét lábát, milliószor elnézést kért, ajánlgatott frissen leszelt másik párizsit, de feleségem nem fog venni egy darabig abban a boltban. Az eladónõ persze nemhogy elnézést kért volna, közölte, hogy ennek így kell kinéznie, mert az olivabogyó levet ereszt ...

Lényeg hogy lett túró, meg elõvette a hozzávalókat is:

  • 1/2 kg túró (majdnem)
  • 3 dl liszt
  • 3 dl tej
  • 2 dl porcukor
  • 3 tojás
  • 10 dkg vaj
  • mazsola, porcukor izlés szerint a túróhoz
  • vaníliás cukor
  • 1/2 citrom leve és reszelt héja

10.jpg

Az elkészítés roppant gyors (most éppen 23 perc), de meglehetõsen unortodox:

5 dkg vajjal vastagon kikenjük a tepsit.

11.jpg

Összekeverjük a porcukrot és a lisztet, és ennek felét csak úgy beleszórjuk a vajas tepsibe úgy-ahogy egyenletesen elosztva.

12.jpg

Odaadjuk a férjünknek egy tálban a túrót, cukrot, vaníliás cukrot, citromlét, héját és rábeszéljük, hogy kavarja már össze.

13.jpg

Addig verjük fel a tojásokat és adjuk hozzá a tejet (persze ebben a tányérban nem fér el 3dl tej ÉS 3 nagy tojás, de nem állok neki a feleségemmel vitatkozni, majd megoldja valahogy. Megoldotta. :).

14.jpg

Egyenletesen megpróbáljuk eloszlatni a túrót a lisztes cukor tetején, ami nem egyszerű feladat tekintettel a túró kissé ragadós állagára, ami nem akar morzsácskákra hullani. Ez biztos a férjünk hibája: nem jól keverte ki! Kenjük tehát őrá (nem a túrót).

15.jpg

Erre rászórjuk a másik felét a lisztes cukornak. Ezt már sikerül egyenletesebben eloszlatni, gondoljuk.

16.jpg

Rálocsoljuk a tojásos tejet ahogy sikerül.

17.jpg

Végül rádaraboljuk a maradék 5 deka vajat. Mégsem olyan egyenletes, de elrejtjük a lisztpúpokat kis vajdarabkákkal.

18.jpg

Mehet az egész a sütõbe közepes hõfokra (itt csaltunk, mert az elsõ 15 percet 220 fokon sült) 30-50 percre sülni. Amikor elég barnásnak ítéljük, kész is.

19.jpg

Munka tényleg minimális volt vele, seperc alatt mehet a sütõbe, csak a kisülésre kell várni.

20.jpg

Anett még hozzátette:

Tanácsok:
Többen kérdezitek, hogy a cukrot+lisztet csak úgy leszórom a tepsi aljára? Igen, hisz alatta ott az az 5 dkg. vaj ami összefogja, a túró is levet fog ereszteni+ a tetejére öntött tojásos tej is lecsorog.
Esetleg meg lehet szúrkálni villával, mielőtt elkezdenéd sütni!

A recept nem említette, de én tettem volna bele bõ csipet sót, bár így is izlett. Roppant kellemes lett a "tésztája", mintha diódarabok is lennének benne, kicsit darabos.

A történetet meg inkább a Tékozló Homárra kéne küldenem ...

30 komment

Címkék: tojás túró citrom vanília mazsola vaj liszt porcukor Homár

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr66152172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.30. 07:08:37

No, ez jó. Anetté a levesből a gyökér.:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.30. 08:12:02

ja, ezt ismerem, hátttöööö....nem a legklasszabb recept a világon, na.

Fenchurch68 2014.05.30. 09:34:53

@Babette (eper vagyok a jogobellában): Én is el tudok képzelni szofisztikáltabb megoldásokat is túróra hangszerelve. De pl. anyám, aki nem egy nagy konyhatündér, ezzel a sütivel kapott kedvet a sütéshez. Amúgy meg ebben a zsánerben teljesen ehető, sőt, kifejezetten finom. (Mondjuk azt sosem értettem, hogy mitől gyorsabb precíziósan szórogatni a rétegeket, mint gyorsan gyúrni a lisztből-vajból-tojásból egy tésztát, de mindenki másképp egyforma :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.30. 09:39:47

@Kató néni:

Nem preciziósan, hanem csak úgy eccerűen kell azt a lisztet szórni, oszt mindenki egyformán lesz műás.:)

Topy 2014.05.30. 10:04:01

meg kell etetni az eladónővel, ha az szerinte így jó!

Topy 2014.05.30. 10:10:40

egyébként Bólyi túrós a neve, asszony sokáig nem merte megcsinálni, mondván ennyi túrót nem fog elpocsékolni :D
vitathatatlan előnye, hogy baromi gyorsan elkészül

@Kató néni: nem kell ezt precíziósan, a felét kiborítod, elrázogatod egyenletesre, rámorzsolod a túrót kézzel, másik fele, meglocsol oszt csók, irány a sütő :)
gyakorlatilag elronthatatlan - kivéve, ha valaki direkt egy sarokba önti az összes tojást :D -, baromi gyors, és a befektetett munkához képest igen jó eredményt ad
mondjuk úgy: a munka/élvezeti érték aránya igen jó :D

Isley 2014.05.30. 11:33:56

@Topy: én Lusta asszony rétese néven ismerem, de csak egyszer csináltam, nem győzött meg

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.30. 13:18:39

Nem is gondoltam volna, hogy ennyire megosztó ez a recept. Engem a kíváncsiság hajtott, hogy posztolja, mert annyira egyszerű volt az elkészítése. Rám azonban nem jellemző a sütemény evés, de ezt azért meg tudtam enni :)

Topy 2014.05.30. 14:05:39

adni kell neki egy esélyt, nem egy orosz krémtorta, de a saját kategóriájában szerintem egész kellemes
illetve úgy emlékszem, hogy a mi változatunk rétesliszttel készül

megkérdeztem, stimmel, rétesliszt, mi több, sütőpor is megy bele - @Andrass9: csak kimaradt a felsorolásból, vagy a ti receptetekben nem volt sütőpor?

Isley 2014.05.30. 15:48:02

hm, nálam fele sima-, fele rétesliszt,és igen egy sütőpor

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.30. 16:42:41

@Topy: Amennyire emlékszem, nem volt benne sütőpor. Persze az én memóriám ez esetben nem mérvadó :)
Valóban a sütőpor segítene, de nem vagyok sütésben használható referencia ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.30. 16:44:06

Viszont egy lényeges konklúzió: A sütemény ehető volt :)

medvedr 2014.05.31. 10:12:58

Ha már túl nagy munka rendesen tésztát készíteni , el kell menni egy cukrászdába.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.31. 10:51:33

@Topy: Most néztem csak utána: a receptben, amit kaptunk nem esik említés semmilyen sütőporszerűségről.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.31. 10:54:16

@medvedr: Ahogy @Isley: mondja, elkészíteni csak egyszer kell. Ha nem izlik, többet nem kisérletezünk (persze azért megköszöntem a receptet a koleganőnek).
Cukrászdában pedig Ruszwurm krémest eszünk :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.31. 11:00:40

Szép napot!
Én bizony nem mertem volna így elkészíteni, összegyúrtam volna a tésztát. Túrós süti mellesleg jöhet minden mennyiségben.
Kész az ebéd, a múltkori töltött karalábé mártását készítettem el újfent, petrezselymesen, köretnek bulgurt főztem. Előtte meggyleves lesz. Kiporszívózom kicsit a lakást, utána falok egyet, aztán kapára-kaszára, megszikkadt a föld, lehet elölről kezdeni a kapálást.

Pinka-Panka 2014.05.31. 11:19:58

Szép napot Mindenkinek!

Jól ismerem a receptet és számtalanszor csináltam is, ha gyorsan kell valamit, annak pont megfelelő. Szerintem is olyan darabos és ropogós a tészta, én kristálycukorral csináltam és karamelles lett.

Ha tovább áll, akkor még finomabb.

Ha a férj nem kavarja a túrót, akkor se sokkal több, mint 23 perc az elkészítés. Vagy tévedek?

Pinka-Panka 2014.05.31. 11:23:35

Nem sokára kész a ebéd, két napra, Pataki tálba dobtam, be krumplit az újból, rá cukkini, sárgarépa, lila hagyma darabok az újból, tetejére csirke mell és comb, beízesítve, fokhagymás joghurtot löttyintettem reá, s alma és california paprikával kiraktam a tetejét, most süldögél. Rozmaringszál kicsi.

Hozzá, bazsalikomos paradicsom saláta van.
Édesség elmarad. És a leves is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.31. 11:24:32

@Waka: Jó étvágyat hozzá!
A ház előtti réten már ember magaszságú a fű. Nem vicc - én eltűnök benne. A tanács kirendelt ma reggel egy fűkaszás brigádot. 4 óra alatt lekaszálták az egészet. Igaz, vannak vagy tizenöten, de a terület is nagyon nagy. Elnéztem azokat a fűkaszákat: vagy 50 centis vágószélesség és 4mm vastag damillal futnak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.31. 11:27:05

@Pinka-Panka: Jól hangzik! Én csak egy zöldborsólevest rittyentettem vajas galuskával - azt is tegnap délre. A többit a feleségem főzi (tán fejtettbab főzelék?)
A süti a férj keverése nélkül csak 20 perc :)

turósmácsik 2014.05.31. 13:54:30

Jó sütemény ez!
Nálunk hajigálós néven fut. A túrót megrakjuk friss, magozott meggyel, de volt már más savanykás gyümölccsel is megszórva.
Az a titka, hogy jól átáztatja a tojásos-tejes keverék a száraz részeket, így vaníliás-gyümölcsös, kívül ropogós, belül puha, lágy lesz. Nem kell megnyomkodni, sőt, villával segíteni kell neki, hogy átjárja a folyadék.
Gyors, egyszerű, jól variálható lepény.
Ha nem látod, hogy hogyan készül, nem mondod meg. Házi túró, friss gyümölcs, rendes minőségű vanília, és jó vaj kell hozzá.

Itt kevésnek látom a tejet, ennél a mennyiségnél megissza az 5 dl-t.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.31. 14:26:35

@turósmácsik: Akkor lehet, hogy ezért lett olyan "darabos" a tészta? Ami amúgy izlett - mintha dió lenne benne durvára törve.

turósmácsik 2014.05.31. 14:55:36

@Andrass9: Lehet! Az sem árt neki, ha áll egy fél órácskát, de az nem baj, mert lehet előredolgozni más ételekkel.

Szoktam sütni gibanicát (sós, juhtúrós rétest), amit a végén meg kell locsolni szódával/ásványvízzel, ahol a buborék könnyíti a tésztát, a víz pedig össze "állítja". Ez is hasonlóan működik.

Szerintem ne adjátok fel, elvégre lusta asszony rétese;))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.31. 15:01:47

@turósmácsik: Nem adjuk fel, csak elhasználtam a túrót egy igazi csuszához :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.31. 20:39:29

Előkeveredtem, elfáradtam. Nem sikerült mindennel végezni, holnap lesz még egy nekirugaszkodás, mikor megjövök a hegyről.

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.31. 20:41:20

Jó estét!

Azon gondolkodtam ma egész nap ( cseresznyeszedés közben ), vajon cseresznyét, vagy rebarbarát lehetne-e tenni ebbe a túros sütibe. Holnap próbasütést fogok tartani.

A seregélyek meg agyonverni valók, kb. 2/3-át zabálták le egy hét alatt a cseresznyének, így csak 3 ládányi lett. Rengeteg a csípett szem, és meglepően leves/ízes, jobb mint a tavalyi. Akkor esett az eső szedéskor, most csak hideg van.

A ropogóst két hete gombaölővel megpermeteztük, megállt rajta a rothadás, és ha a seregélyek is úgy akarják, akkor több lesz, mint ebből a fajtából.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.31. 21:04:16

@látjátok feleim szümtükkel: Permetezd meg madárijesztővel is a ropogóst. :D