Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • jegeskaveee.: @Andrass9: Annak meg errefelé öhöm a neve.:))) (2019.11.22. 19:30) Ebéd: krémes gulyásleves, spenótpüré
  • jegeskaveee.: @kobold63: Nem feldobta, besűrítette.:))) A reszelt sajttal együtt, mert azt is a tej felforrása u... (2019.11.21. 07:57) Lecsós csirkemáj
  • Andrass9: @old forester: Örülök, hogy segíthettem! (2019.11.19. 23:10) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (244) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (20) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (366) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (45) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (74) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (271) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (37) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (24) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (67) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (134) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (11) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (10) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (95) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (7) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (110) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (130) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (69) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (135) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (235) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (40) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (78) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (34) zellerlevél (29) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Empanadas

2014.05.20. 07:00 Waka

Valamelyik könyvben olvastam erről az ételről. Mikor valami ismeretlenbe botlom, – különösképpen, ha ételről van szó – utána szoktam nézni. Ezzel is így voltam, és egy izgalmas fogást fedeztem fel.

Voltaképpen töltött tésztafalatka megsütve. A Földközi-tenger vidékéről – valószínűleg arab/mór közvetítéssel – terjedt el, az egész latin világban, az Egyesült Államok déli részén, Indiában, Indonéziában és Afrikában is létezik valamilyen változata (pate, pastel, samosa, calzone). Sütik olajban vagy zsírban, de készül sütőben/kemencében is. A töltelék igen sokféle lehet, marha-, sertés- vagy csirkehús, halak és tenger gyümölcsei, zöldségek, sajtok és ezek különféle kombinációi, de létezik édes, gyümölccsel töltött változat is. A fűszerezés is rendkívül változatos, fokhagyma, római kömény, oregano, paprika és még rengeteg más.

 

14.jpg 

Éppen vendégeket vártam a távoli Angolhonból, gondoltam, remek alkalom lesz kipróbálni.

A tölteléket már előző nap elkészítettem, hogy ennyivel is kevesebbet kelljen másnap a konyhában robotolnom.

Négy csirkecombot lebőröztem és kicsontoztam. Nem akartam ledarálni, mert úgy véltem túl pépes lenne, ezért csak apró kockákra vágtam.

 1.jpg2.jpg3.jpg

 

Három közepes fej hagymát félkarikára vágtam, és kevés olajon megpirítottam.

 

4.jpg

 

Pár gerezd fokhagymát is megpucoltam, és fokhagymazúzón átpasszíroztam, majd hozzáadtam a vöröshagymához, és kicsit megfuttattam az olajban.

 5.jpg6.jpg

 

Beletettem a húst, sóztam és frissen őrölt borssal és római köménnyel fűszereztem.

 7.jpg8.jpg

 

Kevés vizet aláöntve fedő alatt puhára pároltam, végül zsírjára sütöttem. A csirkecomb meglepően rövid idő alatt megpuhult.

 11.jpg

 

Míg a hús párolódott, 17,2 deka fekete és zöld olívabogyót felnégyeltem, és 15 deka pizza mozarellát is felkockáztam.

 9.jpg10.jpg

 

Mikor a hús kihűlt, hozzáadtam a sajtot és a bogyót, és alaposan összeforgattam.

 12.jpg13.jpg

 

Másnap reggel belenyomtam egy tömlős sajtot, és azzal is elkevertem.

 

18.jpg

19.jpg

 

60 deka teljes kiőrlésű lisztből, 10 deka zsírral, egy csomag sütőporral, egy kávéskanál sóval, egy egész tojással és némi hideg vízzel lágy tésztát gyúrtam.

 15.jpg16.jpg

17.jpg

 

12 – megközelítőleg egyforma - részre osztottam, és gombóccá gyúrtam őket.

 20.jpg

 

A tésztagombócokat nagyjából 12 cm-es korongokká nyújtottam. Az egyik felére 2 kanálnyi tölteléket tettem, aztán félbehajtottam, és a szélét villával lenyomkodtam.

 21.jpg

22.jpg

 

A kész tésztákat sütőpapírral bélelt tepsibe fektettem, és 3-as fokozaton kb. 40 perc alatt megsütöttem.

 24.jpg

 

A közelmúltban készült friss csalamádéval tálaltam. Igen finom ételt sikerült ismét készítenem, a vendégem is degeszre ette magát.

 25.jpg

 

Mindazonáltal legközelebb pár dolgot másként fogok csinálni. A tésztát több részre kell osztani, és kisebb falatokat kell készíteni. A tészta szélének eldolgozását hajtogatós módszerrel kell megoldani, mivel könnyen szétnyílnak. Aztán a só, abból bizony többet kell használni, tálaláshoz pedig valami mártogatós lenne jó, akár egy kis tejföl magában is megtenné. Ezektől eltekintve nagyon jó lett.

46 komment

Címkék: csirkecomb római kömény olívabogyó mozarella teljes kiőrlésű liszt

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr256165320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.20. 07:33:44

A recept tetszik! Jó, hogy a csirkecomb darabos maradt és nem szétmálló pépet csináltál belőle.
A fokhagymaképet ha Benikuty meglátná, hosszasan elmagyarázná, hogy csak ép és egészséges fokhagymát teszünk az ételbe. A zöld hajtás megkeseríti az étel ízét. Van aki ki is vágja belőle, hogy akkor nem lesz oly illatos a szája napokig :)
A krémsajtért +2 pont jár (a másikat Poczok úr fogja adni :)
Valóban kisebb tésztákat kell sütni. Mondom én, aki az uruguayi ebéden meg sem találta az empanadast :) Amúgy is könnyebb 16 részre osztani, mint 12-re ...

vörösbor(de)minőségi 2014.05.20. 08:10:58

látom már fokhagymaügyileg megvan a jótanács.igen igy van-ilyenkor már a zöld kis hajtását kötelezően le kell vágni,aszonták azé mer ebbe már olyan cuccok halmozódnak fel,amik nemhogy nem kellenek hanem kimondottan rosszak.
személyes kérdésem pedig-tessék mondani a tömlős sajt belenyomásakor nem volt egy olyan késztetése a kedves elkövetőnek,hogy valami aranyos szöveget "nyomjon"??majd foto-és mi meg jót nevetünk....
:D

Topy 2014.05.20. 08:24:17

@Babette_: a kotonsajtnak errefelé már hagyománya van :D
én egy krémes kecskesajtot javasolnék ;)

medvedr 2014.05.20. 11:07:44

Jó ez. Talán az olajban sütött változatot is érdemes lenne kipróbálni, meg fogom csinálni. Bár ez egy hosszú listára való felkerülést kódol nálam.

susztertangó 2014.05.20. 14:41:48

Mennyi macera! Én most hideget ebédeltem. És jó volt. Apropó! A német, a cseh és a szlovák közül-és ez tök PC!- a tót a legbüdösebb!Azaz cseh olomutzi túrósajt pogácsa, ménfőcsanaki Tebike,ééééééééééééééééééééééééééééééés Prenez L'Air prenez L' Ermitage MUNSTER zöld hagymával. Rozskenyér nem volt csak kukuricás, de az is jó volt, vajjal megkenve.Sör jobban illet volna, de volt vörösborom. Quargliban lehet, hogy tót a legerősebb szagú, hanem ez a Munster...
----------------------------------------------------
WAKA!Az Ázsiában a Nagycsarnok mellett van sötét maláta liszt, meg sikér.
--------------------------------------------------Egy életem, egy halálom, nekem Knyihár a kolbászom! Vettem is egy fél szálat a Vihar utcai piharcon.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.20. 15:51:06

@susztertangó: Csak úgy ne járj vele, mint az István gazda (Benikuty) kolbászával jártam:
Kétszer is megpenészedett a belseje két hónapra a vétel után, mert levegősre töltik.
Persze, ha csak egy fél szálat veszel, akkor nincs esélye megromlani :)

susztertangó 2014.05.20. 17:20:04

@Andrass9: Ez kisebb vállalkozás és a töltést Knyihár mester nem bízza másra.Legalábbis a neten fellelhető infók szerint.Benit kolbászán keresztül-akár-meg is fúrhatták...Már tengeren túlra is akart szállítani és lehet, hogy valakinek csípte a szemét. Az ő- feltételezhető- modorával ez nem lehetetlen.
----------------------------------------------------
Várok estig, hogy meglássam a Kocsma közönsége kórusban kiabálja e- na jó lehet kánon is (..nem is egy ház hanem 100 is, tűz, tűz...)-MUNSTERT AKAROK, HOL VETTED!? Vagy csak az említett bíró???

Topy 2014.05.20. 17:31:21

@susztertangó: kibékülnék én a tebikével is, de hetek óta nem kapok szombatonként az újpesti piacon
a Vadász Kamráját nézted-e már?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.20. 18:22:09

@susztertangó: A Munster az jó sajt! Nagyon sokat ettünk az USA-ban.

susztertangó 2014.05.20. 19:10:35

@Topy: Igen. vettem 30 tojglit, azzal nem volt baj. Aztán még 30at pénteken és a következő kedden már le is járt a szavatossága, a papír szerint. Sürgősen megfőztem azokat, óvatosságból. Pár darab az elején úszott a vízben, de ezeknek sem találtam baját. Munster és Tebike a Lehelen van-általában. A Munster 350.-/ 550.- / 650.- forintokért is kapható, ha éppen van. Nekem 350.-ért adták az Élmunkás téri piac :-))) galériáján.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.20. 19:37:00

El is felejtette, hogy a receptben van egy hiba!!!
17,2 dkg olajbogyót tett bele a szakács, pedig 17,85 dkg kellett volna, a mozzarellából meg elég lett volna 13,8 ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.20. 19:40:40

Jelentem, olyan fáradt vagyok, mint rég!
Lenyírtam az eső alatt megnőtt füvet a kertben és a ház körül. 4 óra kemény meló, 15 zsák fű. Utána még volt erőm feltámogatni a cukorborsót a háló magasításával és elültettem 10 uborkapalántát, mert már mikrouborka volt rajta ...
Holnap elkezdem a többi palánta kitelepítését. Napközben megcsinálom neki a helyet, amikor meg elmegy a nap, akkor gyorsan bedugdosom :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.20. 19:40:42

Szép estét!
@Andrass9: @vörösbor(de)minőségi: Hiába no, itt a tavasz, sarjad minden. A fokhagyma granulátumnál azért egy fokkal jobb talán. A trágár szöveg már ki volt dolgozva, de a sajt nem volt elég képlékeny hozzá, úgy látszik most keményebb pálmazsírt hoztak Kenyából a dílerek.
@Babette_: A Philadelphia sajt az autentikus ennél az ételnél.
@susztertangó: Köszönöm, a FB-n olvastam a hozzászólásod, felvettem a legközelebbi tennivalók közé, a kezeletlen héjú citrom alá írtam, azt is kell vennem, mikor Budapesten járok legközelebb.
Én a túl büdös sajtot nem tudom megenni. Ez van.
Elültettem a maradék paradicsompalántát, látiátuk feleim szömtükkel-féle csabai törpe lucullust. Holnap a Honvédelem Napja, nem kell melózni, permetezés és kapálás orrvérzésig.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.20. 19:42:22

@Andrass9: A zöld bogyó 7 dkg volt, a fekete meg 10,2. Igyekeztem szabatos lenni. :D

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.20. 20:09:33

Nekem ebben az empanadasban az tetszik, hogy teljes kiörlésű lisztből készült, és a töltelékbe combhús van, ami ízesebb, mint a száraz mellhús.
Az biztos, hogy nálunk nem lenne benne olajbogyó, mert mire a tésztába kerülne, megenném.:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.20. 20:23:17

@látjátok feleim szümtükkel: Ettől igazán jó ez az étel, igen sokféleképpen lehet variálni. Felfalod a bogyót, és teszel bele helyette valami mást. Egy marék mexikói zöldségkeveréket, zellerkockát, gombát, csemege uborkát, oszt jól van.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.20. 20:27:04

@Andrass9: Hogy a méretre visszatérjek, a tésztát kinyújtva szokták kiszúrni a megfelelő méretű korongokat, de ehhez már kicsit el voltam havazva. Fel van vésve a tennivalók közé egy másik változat elkészítése.

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.20. 20:41:34

@Waka:

Zellerkockáról jut eszembe, Jamie Oliver valamelyik este a főtt zellerkockát pirosra pirította, és köretként tette a sült mellé. Ki kéne próbálni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.20. 21:52:13

@Waka: Hoztunk kintről ilyen empanadas csináló kézi készüléket többféle méretben. Az egyik oldala kiszúrónak használható, a másik oldalára ráteszed a lapocskát és a tölteléket, majd félbehajtja és cikcakkban összepréseli a szélét. Van egész kicsi és egész nagy is belőle.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.20. 21:53:58

@látjátok feleim szümtükkel: A zellerkockákat (és a félbevágott vereshagymát) pirosra pirítottam (szárazon) mielőtt a kacsalevesbe tettem.
Igazán jó ízt ad!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.20. 21:56:37

@Andrass9: Holnapra még maradt nekem egy fél adag, aztán annyi. Illetve a hétvégén a tojó megy a sütőbe, mert jön a fiú a barátnőjével, és még várakozik két kacsamell a gácsérból - abból még főzök egy (vagy két) posztot:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.20. 21:59:21

Jelentem, hogy a fűnyírásért cserébe kaptam egy lábasnyi kelkáposztafőzeléket. Most "happy camper" vagyok, már a felét be is burkoltam :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.20. 22:02:36

@Andrass9: Az amolyan ravioli-készítő lehet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.20. 22:09:31

@Waka: Nem tudom, mert nem ismerem a raviolikészítőket (kivéve a tésztagépét). Ez egy müanyag szerkentyű, két félkör van zsanérozva. Ha kinyitod, akkor az alja a kiszúrókarika, a teteje meg behorpasztott mint egy gömbszelet, ami körül cikcakkoz a felület. Ezt a két felét lehet két karral összehajtani, ami a tésztát összeragasztja. A mérete 15 cm és 7 cm közt van (talán négy különböző darab).

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.20. 22:17:47

Megyek pihenni, holnap kert. Bye!

süllőcske 2014.05.20. 22:35:20

Ez a műfaj teszik. Olyan, amit tájra, szezonra, egyéni ízlésre,pillanatnyi ihletre és kívánalomra lehet hangolni. Hogy a tésztát, a csomag méretét hogyan fogalmazzuk meg, a töltelékét miként szerkesztjük, milyen ételpozícióként tálaljuk, vagyis előételként, borhoz, vagy sörhöz ült asztaltársaság csípnivalójaként, maradékok jó hasznosításaként, kis mennyiségű alapanyagok összehozományaként, akár ínség pillanatok ügyes megoldásaként,mindezek terén szabad ételke ez.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.21. 08:35:49

@látjátok feleim szümtükkel: Érdekes gondolat. Igaz, az angolok esznek zellert rendesen, nemúgy, mint az amerikaiak, akik alig ismerik. Arrafelé csak a zellerszár divat, de az nagyon :)

Topy 2014.05.21. 09:34:55

@látjátok feleim szümtükkel: akár jó is lehet;
én pürének prőbáltam, felesben krumplival, hááát...
az állaga fantasztikus lett tőle, de ízre nem igazán győzött meg

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.21. 09:43:26

@Topy:

Szerintem a zeller is akkor igazán ízes, ha kevés zsiradékon nagy hőmérsékleten pirítjuk, amitől karamelizálódik, vagy sütőben hús mellett sütjük.

A másik amit már régen megfigyeltem, az a zeller az igazán jó, és még nyersen is ehető, amelyiknek nem ritka a belseje, állaga hasonlít a karalébéra, ezért mindig olyan zellert veszek, amelyiken látszik, hogy nem fújta még ki magát. Ami nem ilyen, az csak arra jó, hogy levesbe belefőzzük.

susztertangó 2014.05.21. 15:49:06

@Topy: Hogyne. A jobb oldali két kisebb boltkupacban, a felsőben, balról a második.

susztertangó 2014.05.21. 15:52:27

@Topy: Egyébként a földszinten Tebike is van, Top Valami a bót neve, ha templom felől jössz jobb felől van, ahogy a hentesek elfogytak, jellegzetes kockás sárga ződ a cégér.

Topy 2014.05.21. 15:53:17

@susztertangó: köszi, akkor már tudom, hogy hol kavarodtam el, ez a déli csücsökben van, én meg mindig elakadtam az északi végen lévő tejeseknél :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.21. 18:45:42

Szép napot!
Végigkapáltam két kertet, permeteztem, megtöltögettem a krumpli nagy részét. Hulla vagyok és fekete.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.21. 20:05:46

@Waka: Jó estét!
Megjártam a gazdaboltot, meg elhoztam a vérképemet. Mindkettő sikeres akció volt :)
Ezután viszon aludtam délutánig, és csak most hagytam abba a csilipaprikák kiültetését.
22 palánta 2,5 órába telt, még hátravan kb 60 ...
A cseresznyefát leszüretelték az utcakölykök (már ami kilóg az utcára), de a maradék nagyon lehangoló. Feleségemnek sikerült három óra alatt szűk fél kosárnyit begyűjtenie.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.21. 20:13:15

@Waka: Kifelejtettem, hogy napi 1 Milurittel a hugysav szintem normalis lett. 1/2 tabletta nem volt elegendo.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.21. 21:07:02

@Andrass9: Én 1/2 12-kor jöttem haza ebédelni, már nagyon tűzött a nap, háromkor mentem vissza, hat után végeztem. Még egy kis darabot meg kell kapálni, meg lesarlózni a füvet. AZtán a következő eső után lehet kezdeni elölről. :D Nekem a Miluritot nem akarja felírni a doki, marad a diéta. NP.