Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • látjátok feleim szümtükkel: @Cpt. Flint: "...remélem, hogy van, aki elgondolkozott a tanácsaimon, a posztoló meg valszleg időv... (2019.06.25. 14:09) Fűszeres marharagu
  • kobold63: @Kumari aki Nilüfer: A rizs sok egyéb finomságot elbír, a különböző zöldségek lazítják és más ízt ... (2019.06.25. 09:55) Gazdag krumplistészta
  • Andrass9: @kobold63: Na látod! Tudta Inyesmester, mit kell használni :) Valami PIROSAT ... (2019.06.20. 15:04) Repül a, repül a ...
  • Waka: @Andrass9: Tegnap délután 3,3 mm, azóta semmi. A föld még nem túl száraz, minden szépen nő, de jöh... (2019.06.18. 23:34) Árva krumpli, bébicékla
  • Andrass9: @kobold63: A füredi piacot mi is szeretjük, de mindig elmegyünk a Liliomkert piacra, Káptalantótib... (2019.06.18. 14:39) Tavaszi üde és édes zöldborsóleves

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (5) alaplé (66) alma (29) almaecet (14) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (5) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (6) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (33) babérlevél (34) bableves (3) bacon (32) Balaton (2) balzsamecet (11) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (3) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (3) bazsalikom (44) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (8) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (4) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (23) bőrősháj (2) bors (226) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (2) cayenne bors (6) cékla (12) cérnametélt (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (63) citromfű (12) citromhéj (27) citromlé (35) citromnád (11) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) creole (3) Creole (2) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (47) csilipaprika (42) csilipaszta (24) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (3) csili krém (11) csillagánizs (2) csiperke (18) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkeaprólék (2) csirkecomb (21) csirkecomb filé (6) csirkemáj (8) csirkemell (16) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (10) csodahüttő (10) csokoládé (7) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (3) csontvelő (2) csuka (3) csülök (27) csusza (2) cukkini (9) cukkíni (16) cukor (111) cukorborsó (7) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (6) dara (4) daragaluska (2) darálthús (31) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) ecet (17) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (49) ementáli (4) eper (4) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (6) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (33) fánk (3) farhát (4) Farkas András (19) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (20) fehérbors (44) fehérhagyma (7) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (3) feketebors (87) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (6) filé (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (346) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (4) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (6) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (4) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghi (3) ghí (34) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (60) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (3) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (3) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (71) gyömbér (97) gyöngytyúk (2) habanero (6) habarás (2) habcsók (2) hagyma (261) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) hátszín (12) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) homár (3) húsgombóc (2) húslé (3) húsleves (15) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeno (20) jalapeño (17) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (4) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (3) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (35) kacsazsir (2) kacsazúza (3) kaffir lime levél (4) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (64) kakukkfű (35) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (7) kápia (25) kapor (31) kapormag (7) káposzta (13) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (23) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (20) kávé (2) kecsap (5) kecskesajt (2) kecskeszarv (2) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (7) kemény sajt (2) kenyér (23) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (64) köménymag (11) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (20) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (130) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kukorica (16) kukoricadara (5) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (14) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (26) lecsókolbász (3) lecsópaprika (3) lekvár (10) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (8) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (3) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (5) libaszárny (2) libazsír (16) lilahagyma (33) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (37) lime levél (6) liszt (88) Lucullus (5) lucullus (3) lúdgége (2) Maasdamer (5) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (23) majoranna (71) mák (10) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (9) marhahús (6) marhalábszár (3) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (45) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (62) mustármag (17) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (6) nacho (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (3) olaj (12) olajbogyó (6) oldalas (31) olíva (2) oliva (17) olívabogyó (3) olivaolaj (100) olívaolaj (7) orda (2) ördögszekér (5) oregano (43) oregánó (4) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (7) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (16) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (24) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (115) paradicsomlé (23) paradicsompüré (25) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parmezán (28) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (11) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (9) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (121) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (34) pirítós (3) pirospaprika (63) piskóta (8) pisztráng (4) pite (5) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (29) pritamin (3) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (8) retek (5) réteslap (2) rétesliszt (11) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (35) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (3) római kömény (35) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (58) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (43) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (41) salsa (3) San Marzano (2) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (128) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (9) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (3) sertésköröm (3) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (19) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (4) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (9) snidling (19) (209) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (15) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (38) Spicy Fiesta (7) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (55) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfüszeg (6) szegfűszeg (6) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (53) szerecsendióvirág (40) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (7) szilvalekvár (5) szilva eltevés (2) szinesbors (3) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (27) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tárcsa (3) tarhonya (9) tarja (18) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (75) tejfel (50) tejföl (73) tejszín (77) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (9) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (178) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (6) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (7) tüdő (2) túró (26) túrógombóc (4) TV paprika (5) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (39) újkrumpli (13) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (188) Váncsa (2) vanília (22) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (12) vargánya (14) Varga Zsuzsi (3) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (14) vöröshagyma (103) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (20) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (47) zellergumó (31) zellerlevél (28) zellerszár (25) zöldbab (12) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (35) zöldpaprika (64) zöldség (3) zsálya (36) zselatin (5) zsemle (11) zsemlemorzsa (5) zserbó (2) zsír (51) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (4) Címkefelhő

Szabolcsi töltött káposzta

2014.05.12. 07:00 Blogkocsma

Vendégposzt: pizzaszeletvágó

 

Jó múltkorában, mikor egyszer töltött káposzta recepteket keresgéltem, és ezen a számomra kedves blogon csak egyfélét találtam, arra gondoltam, hogy belekezdek egy idevaló, hiánypótló, töltött káposztát dicsõítõ írásba. Utána is néztem dolgoknak, múltnak és tájegységeknek, összeírtam sok gondolatot. Igen ám, de miközben anyagot gyûjtöttem, fájó szívvel kellett rájönnöm, hogy ezt már megírták, sõt nálam sokkal jobban írták meg. Cserna-Szabó András, Váncsa István és még jó néhány bloggert is említhetnék, akik a múltját, jelenét, lényegét és spirituális összefüggéseit kiváló érzékkel és tudással fogalmazták meg.

Nem vagyok én szobatudós, hogy 4-5 cikkbõl írjak egy újabbat! Inkább közreadom, hogyan készítettem legutóbb. Ám mielõtt a mai ételre sort kerítenék, egy rövid áttekintést mégis szánok ide a töltött káposzta variációiról. Fõleg azért, mert én magam is többféle, teljesen különbözõ töltött káposzta receptet szoktam elkészíteni, mikor mihez van kedv, és jó alapanyag. A szabolcsi töltött káposzta az egyik a sorban.

01.JPG

A különféle káposztákat település vagy tájegység nevével illetjük, de az csak a káposztahalom csúcsa.

Mert ahány tájegység, ahány ház és ahány évszak, annyiféleképpen készítik a magyar konyhákon a töltött káposztát.

Ha csak a hozzávalókat nézzük:

Készülhet friss édes káposztából, savanyított, vagy éppen kovászolt káposztából. Sõt, akár kelkáposztából.

A töltelék lehet sertéshús, marhahús, de szinte bármilyen alkalmatos, nem száraz hús. Készülhet halból is. Én már találkoztam kicsontozott, késsel apróra vágott kacsahússal a töltelékben.

Disznóvágáskor az is elõfordul, hogy a háziasszony a bekevert kolbászhúsból csen el egy jó adagot káposzta tölteléknek. Míg a jelenlévõ férfinépek a kezére nem ütnek. Ilyenkor a ravasz háziasszony pálinkával kínálja a kolbászhús körül álló, azt mintegy testükkel védelmezõ férfiakat. Majd kihasználja a pillanatot, mikor a férfiak egyszerre, felfelé nézve kihörpintik a pálinkát, és akkor egy újabb nagy marok húst lop el. Szép népszokás! Fõleg Eger környékén figyeltem meg.

A töltelékben lévõ húst azután lazíthatjuk, szaporíthatjuk rizzsel, gerslivel vagy akár kukorica darával is. A kenyeres verzió, mert ilyen is van, az egyetlen talán, amire még nem vitt rá a lélek.

Lehet benne füstölt hús, de az se mindegy, hogy töltelékbe darálva, vagy a töltelékek közé fõzve kerül az ételbe.

Egyáltalán, van-e az apró káposzta közt még valami: hús, kolbász, egyebek.

A leve lehet egyszerûen, tisztán a sajátja, vagy paprikás, vagy rántott, vagy éppen paradicsomos. Lehet kapros vagy nem, ehetjük tejföllel, vagy sem. Van-e benne egyáltalán piros paprika? (személyes kedvencem, mikor nincs!)

Berántják vagy nem? Errõl már nem is merném újranyitni a történelmi vitát.

Újabban feltûnnek a neten a vega változatok is. Láttam olyat, amit húsimádó létemre óvatosan bevállalnék. Nekem is volt már egy rövidre sikerült enyelgésem szójakockás töltelékkel, még az internet elõtt, de már a jégkorszak után, és valahogy azóta se.

No, és akkor még a fõzés módjáról szót sem ejtettünk: fõhet fazékban tûzhelyen, fõhet-sülhet cserépben sütõben, kemencében, bográcsban, vagy alkalmas edényben akár szabad tûzön parázs mellett is. Csak keveset ne csináljon belõle az ember!

Ezt átgondolva könnyû dolgom van, amikor a következõ ételt be akarom mutatni.

A szabolcsi töltöttkáposzta nem más, mint édeskáposztába töltött, a töltelékben legalább 30% füstöltet tartalmazó, kukoricával készülõ, paradicsomos lében fõtt étel. Ha esetleg kukorica helyett rizst használnánk, az sántítva még belefér, de ha tehetjük, próbáljuk ki kukoricával, az a hiteles.

Ilyenkor tavasz végére, nyár elején megjelennek a piacon az erre alkalmas, elsõ friss, laza szerkezetû káposzta fejek. Ennek az ételnek most indul a szezonja!

02.JPG 03.JPG 04.JPG 05.JPG

A káposztát elõkészítettem: torzsáját kivágtam, majd a képeken látható módon, forró vízben, alkalmatos eszközökkel leveleire bontottam. Lényeges, hogy a vízbe ecetet és némi sót is raktam. (4 liter vízhez nagyjából 1 dl 10%-os ecet) Az ecettõl pikánsabb lesz a végeredmény, picit savanyítja az édes káposztát, a só pedig rögtön ízesít. A levelek vastag erét szokásos módon kivágtam, vékonyítottam, töltésre elõkészítettem õket.

06.JPG 07.JPG 08.JPG

Amíg a levelek hûltek összeraktam a tölteléket.

09.JPG 10.JPG 11.JPG

Kb. 1 kg sertésdagadó, 35 dkg füstölt nyers tarja. Ehhez a képen látható mennyiségû házi õrölt piros paprikát, fekete borsot, dinsztelt vöröshagymát adtam. Sózásnál a füstölt hús sósságát figyelembe vettem.

A kukorica itt a nehéz kérdés! A képen 15 dkg bolti, aprószemû, puliszkának való kukorica dara van. Ha nincs jobb, ez is megteszi, ez is hozza majd a szükséges ízt. Az állagot viszont nem javítja. Kicsit keményebb lesz tõle a töltelék a megszokottnál, nem lazít, inkább tömörít. Mégis, az íze miatt megéri. Az igazi megoldás a frissen és jóval nagyobb szemûre darált étkezési kukorica lenne, ez ami ritkán adódik mostanság a szakács keze ügyébe. A szomszédba átmehettem volna rozsdás kültéri darálón ledarált takarmány kukoricáért, de ez nem tûnt jó megoldásnak. Mindenesetre, aki csinálja, próbáljon nagyobb szemû darát venni. Emiatt sem keményítettem a tölteléket tojással, nem kell, ebbe nem szabad beletenni. Ezen kívül még két dolgot ne keressen senki a töltelékben: fokhagymát, mert ehhez nem illik, és szalonnát, mert ha beletenném, magam ehetném meg az egészet.

Ha ezzel kész vagyunk, el kell hajítani a kezünkbõl mindent, le kell ülni blogkocsmázni, vagy ki kell menni palántázni, vagy bekapni egy sört a haverokkal, hagyjuk azt a szerencsétlen tölteléket dolgozni, akármibõl van, csak hasznára válik, ha összeérik. Itt van például mindjárt a dara, ami nedvesedik, puhul és közben szárítja a tölteléket. Amikor 2 óra múlva visszatértem a töltelékhez, láttam is, hogy kicsit száraz, na ilyenkor ne restelljük egy kevés víz hozzáadásával átkeverni.

Jöhet a töltés. Állítólag a szabolcsi asszonyok közül azt tartják ügyesebbnek, akinek a káposztája kisebb, én láthatóan nem szálltam be ebbe a versenybe. Tulajdonképpen nem akartam, hogy engem, mint nyertest, utólag kizárjanak bármiféle versenybõl, mert nem nézek ki eléggé szabolcsi asszonynak. Így a töltelékeim igencsak változó méretûek lettek, én így szeretem. A nem tölthetõ vagy töltéskor még leesõ káposzta darabokat csíkokra vágtam, ebbõl lett az aprója.

12.JPG

Lehet összerakni az edénybe. Mivel nem éreztem eléggé füstöltnek a tarját, adtam még hozzá spájzban talált füstölt szalonna bõrt és húsos darabokat. A képeken látható módon bepakoltam, a rétegekre már tettem is a házi paradicsomlébõl. Összesen egy liternyi nem túl sûrû levet használtam. Forró vízzel felöntöttem, hogy ellepje, és kis lángra tettem.

13.JPG 14.JPG 15.JPG 16.JPG 17.JPG

Most lehet röhögni a fedõ megoldáson! Megvan pedig az értelme.

18.JPG

Drága nagymamámtól lestem el, aki ugyan nem tanult fizikát, de ösztönösen tisztában volt Pascal törvényével, azaz a folyadékra ható külsõ nyomás minden irányba ható gyengítetlenségével. Ugyanis a töltelékeket láthatóan lazán pakoltam be, nem szorítottam egymáshoz, mert szeretem, ha van leve ennek az ételnek, így viszont fennáll a veszélye, hogy fõzés közben a folyadék fellazítja a gyenge, friss káposzta leveleket a töltelékeken, ezt hivatott megakadályozni a súlyozott tányér unortodox megoldása.

Fõzés közben, ha szükséges, apró kortyokban pótoljuk a folyadékot. (A káposztán is!)

Kavarni nem, de függõleges tengely körül hirtelen mozdulattal forgatni szabad, hogy érezzük, a káposzta és az edény külön mozdul, nem akar leragadni véletlenül. Nem kell órákig fõnie, hiszen friss káposzta. Felfõvés után egy óra múlva nézzük meg, valószínûleg jó is lesz.

Jó lett.

19.JPG

20.JPG 21.JPG

Nyájas olvasó! Figyelmedbe ajánlom, hogy ez itt most nem feltétlenül a legjobb töltött káposzta recept. Nincs jó vagy rossz, vagy legjobb töltött káposzta. A töltött káposzta nem összehasonlítható. A töltött káposzta családi ügy. Minden család legszentebb belügye. Annyira, hogy az ismert maffiózó filmben, mikor azt mondják a fõhõsnek, hogy "Szeretnék a családodhoz tartozni!" az helyesen magyarul így szól: "Szeretném a te töltött káposztádat enni!"

72 komment

Címkék: hagyma paprika káposzta paradicsomlé töltöttkáposzta töltött káposzta dagadó szabolcsi kukorica dara

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr176143150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.12. 07:50:23

Én szívesen megkóstolnám.:)

Abban viszont nincs igazad, hogy csak újabban bukkannak fel a vegán változatok. Bordatárs szülőföldjén már fél évszázadánál régebben ( de ki tudja mióta ) főztek olyan töltöttkáposztát, amiben egyáltalán nem főtt hús ( megideológizálása: nem lesznek tőle vérmesek az asszonyok.:-D ), a töltelék kukorica dara volt.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.12. 08:04:47

végülis tetszik, megkóstolnám
még sose láttam ilyet

jól értem, hogy a végén csak és csakis paradicsomlével van felöntve, semmi más nincs benne, fűszer, zsiradék stb semmi?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.12. 08:39:23

Szóval a paradicsomos káposztádat a töltelék ürügyén rejtetted ebben a posztban :(
És nem elég, hogy paradicsomos, még nem is savanyított ...

Feleségemnek biztosan izlene, mert ő imádja a lucskos és/vagy paradicsomos káposztát. Én megkóstolnám, de csak becsületből!

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.12. 08:54:49

@Andrass9:
Volt egy debreceni születésű szomszédom, aki főzőtt paradicsomlével töltöttkáposztát, és szerintem jó volt.

Ebben viszont a kukoricadara izgalmasabb, mint a paradicsomlé.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.12. 09:37:25

@Andrass9: most hogy így mondod. akkor mégis inkább fuj.

Fenchurch68 2014.05.12. 09:40:00

@Andrass9: Csatlakozom, ez egy titkos paradicsomos káposzta. Nálunk mindig savanyú káposztából, savanyított haraszttal készült, úgyhogy karácsonykor meg is lepődtem a kedvesem által készített édes levél-savanyú káposzta kombináción, végül is évente egyszer meg lehet enni :)

Amúgy tényleg nagyon jól néz ki és jól is hangzik, a családban mindenki szereti a paradicsomos káposztát, úgyhogy ez is biztos bejönne. Tulajdonképpen azt is gyakran főzök, csak épp meg se kóstolom :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.12. 09:54:21

@Babette_: :)
Kóstolás nélkül én nem mondok véleményt és a kukorica tetszik benne!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.12. 09:57:46

@Kató néni: A cikk jól írja, hogy ez az étel itthon háromszor annyiféleképpen készül, mint ahány család van az országban:)
Ha a szomszéd főzne ilyet és küldene, kipróbálnám. Szerencsére ő is a savanyúkáposztás klasszikust szereti. Csinálta már édeslevéllel a tölteléket - úgy sem volt rossz.
Nálunk meg a feleségem főzi az utca legjobb tökfőzelékét, pedig életében nem is kóstolta!

2014.05.12. 12:26:04

Köszönöm a kommenteket!
Látom valamit még körbe kell magyaráznom.
Olvasom a reakcióitokat, és ilyenkor sajnálom, hogy ez a média felület csak szöveget és képet visz át, illatot és főleg ízt nem.
Talán akkor ti is éreznétek, hogy ez az étel nem édeskáposztás, ízvilága sokkal közelebb áll a savanyított káposztáéhoz, mint elsőre látszik.
Tudom, mindenkinek, nekem is, van egy képzet a fejünkben, mikor paradicsomos lében úszó friss káposztát látunk. Felrémlenek iskolai és munkahelyi menzák, ahol simán összefőzték, berántották, de hogy íze is legyen megcukrozták, tetejére dobtak valami fokhagymás fasírtot, aminek köze sem volt az egészhez, csak rontott rajta.

Nem. Ez nem az az étel. Ha fölé hajolunk és megérezzük az illatát, érzik, hogy savanykás, érzik, hogy vele főtt a hús, vele főtt a füstölt, oda-vissza ízesítették egymást, és ehhez csak kapcsolódik a paradicsom gyümölcsös zamata.
Ezen uralkodik a töltelék. A látvány paradicsom és káposzta. Az illat és íz viszont a tölteléké. Húsos, füstölt és kukoricás.

Próbáljátok csak elképzelni, külön kiemeltem a szövegben az ecetes savanyítást. Kérem szépen az működik! Próbáljatok csak 4 liter vízhez bő egy deciliter 10%-os ecetet tenni, és megsózni. Forralni! Aki ezt édesnek érzi....
A káposzta, bár keveset tartózkodik e lében, nem marad szárazon, kiszedem, marad rajta bőven ecetes lé, úgy hűl ki, miközben átjárja az ecet és a só.
Maga a káposzta sem az a fajta édes őszi-téli, hanem friss tavaszi, nyári, aminek a cukortartalma meg sem közelíti az őszit. Inkább zöld levél, mint cukorbomba.
A paradicsom is segít savanyítani. Ugyanis ehhez az ételhez, írtam is, direkt nem az édesebb sűrűbb levet használom, hanem hígabb és ezzel együtt járva savasabb leveim közül válogatok. (tavaly 6 alkalommal főztem be paradicsomot, egyik ilyen, másik olyan)

Próbáljátok csak újranézni a képeket úgy, hogy képzeljétek el, hogy töltés közben savanykás, ecetes, de jó illat csap az orrotokba a káposzta levelekből!

Most ennyi, majd még jövök.... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.12. 16:01:55

@pizzaszeletvágó: Egy főzős blog poszt írásának egyik titka, hogy megpróbálod úgy megfogalmazni az írást, ahogy te magad érzed, amikor főzöd illetve kóstolod. Nem tudom nekem sikerül-e, de én még nem panaszkodtam, ha az olvasónak nem tetszett, amit főzök. "Körbe magyarázni" már igencsak késő egy írást, a receptet pedig nem kell, hiszen az valakinek vagy tetszik, vagy nem - ezen nem tudsz változtatni.

Fenchurch68 2014.05.12. 16:34:18

@pizzaszeletvágó: Teljesen jó leírás volt, a képek is csodásak, meg fogom főzni azoknak, akik szeretni fogják. Én meg megkóstolom, és esküszöm, beismerem, ha ízlik.
Mindig tanulok valami újat tőletek. Köszönöm.

2014.05.12. 17:06:33

@Andrass9: azt hiszem, valamit félreértettél... elég hosszú írás lett, sok-sok minden kimaradt, értsd: benne volt, de kihúztam, úgy éreztem ez az érthetőség rovására ment, ezért írtam az előbb a "körbe magyarázást". Eszemben sincs, hogy rábeszéljek bárkit is, hogy szeresse. Csak az étel dicséretét zengem. Próbáltam érzékletesen egy kommentben leírni, miért más ez, mint egy hús nélkül főtt édes parkáp. Ennyire nem gyűlölheted a tudjukmit ;)

@Kató néni: én vagyok megtisztelve, köszönöm!

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.12. 17:10:43

@pizzaszeletvágó:

Bakker! Nekem ízlene, oszt mégsem ajálgatod, hogy küldsz egy adagot.:)

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.12. 17:14:22

Ja, még valamit.

A paradicsomos káposzta berántva úgy hagyományosan, igen is nagyon jó étel, főleg ha van mellé sült oldalas is. ;)

Aki meg nem szereti, az ne egye.

2014.05.12. 17:48:27

@látjátok feleim szümtükkel: neked is akartam már válaszolni, bocs, de közben még sűrű napom is van. :)

Szóval a teljesen hús nélküli kukoricás töltés még nekem is új. Gondolom nem a gazdagság szülte azon a vidéken se.
A vega változatoknál nem is ilyenre gondoltam, hanem találtam érdekes gabonás-zöldséges töltelékeket, miközben kutakodtam.

A debreceni ismerősöd verzióját is ismerem, a szabolcsihoz képest jóval kevesebb paradicsom inkább csak egyfajta ízesítő fűszerként kerül bele, és egyébként savanyú káposzta, rizses, jó esetben csülök a közepén. Ez nem az a bizonyos híres, nevén nevezett "debreceni" töltöttkáposzta, viszont nagyon finom.

Hogy mennyire nincs éles határvonal Nyíregyháza és Debrecen között és hogy mindenki viszi magával a családi receptet, ékes bizonyíték ez a hadházi (Hajdúhadház) káposzta a Nyírség felé félúton, már édeskáposztás, ecettel savanyított, de rizses, füstölt csülkös, és már paradicsomos egy kicsit.

1kutya 2014.05.12. 18:50:12

@pizzaszeletvágó: amit elfelejtettél kiemelni (bár rejtetten benne van), hogy a hús és vivőanyag (rizs, dara) arány a szobolcsi (úgy híjják, de ez a fenti recept inkább a szatmár-beregire hajaz) káposztán úgy 50-50%, míg eddig ahol én ettem (zalától-hajdúig) mindig több volt a hús aránya (~70%).

egyébként annyiban tértél el az "eredeti" recepttől, hogy a főzést szabolcsban szimpla sós vízben indítják és amikor a fele levét elfőtte, akkor öntik hozzá a paradicsomot. bár ha elég híg a paradicsomleved, akkor éppen nem oszt, nem szoroz :-)

2014.05.12. 18:50:35

@Babette_: Neked is késve válaszolok, remélem nem gond.
Jól érted. A töltelékben van minden fűszer, amit akarunk. Kívül elvileg csak paradicsomlé+víz. Ebben az esetben tettem közé füstölt húsos szalonna darabokat, de ez egyedi eset, azokat meg se ettük, csak ízesítés. Ha a zsírral kapcsolatban rántásra gondolsz, az nincs benne. Semmiféle fűszer se a lében. Mégis elég fűszeres a végeredmény.
Szalonnát ugyan tennék a töltelékbe, de mint jeleztem, "valaki" nem enné meg. Mégsem zsírtalan az étel, a képen is látszik, igencsak zsíros dagadó van benne, és ez lényeges, hogy benne legyen.
Hogy kívül vagy belül van-e a töltöttkáposzta lényege, erről Váncsa István ír nagyon érzékletesen, sokat idézett írásában:

"Továbbá semmi fűszer vagy ilyesmi nem kerülhet a tekercsek közé, hanem belül kell lennie, a töltelékben. Legyen olyan fűszeres, ahogy csak jólesik, viszont ne legyen zsíros, mert annak most semmi értelme."

Ezzel szemben magam is készítek olyan töltött káposztát, ahol sok minden van még a töltelékek között...

2014.05.12. 18:59:24

@1kutya: köszönöm a kiegészítést, reméltem is, hogy jössz, ha más nem az illatára. :) olvastam itt régebben, hogy szakértője vagy ennek a káposztának családi alapon :)
Igazad van az arányokat tekintve. Csak ezt nagyon nehéz száraz puliszka darával végül eltalálni. :(
Az is igaz, hogy szabolcs, szatmár, bereg, de a hajdúság széle sem ugyanaz a tájegység.
Igen, elég híg volt a lé, azt hiszem ilyenkor nem kell kombinálni vele.

süllőcske 2014.05.12. 19:28:12

Köszönet az erőfeszítésért, hogy egy galaktikus mértékű témát valaki felvállal.
Az étket, ami itt példa, nagyon is szeretném, illetve ettem is ilyet. Persze sok mást, nagycsaládunk Kárpát-haza jónéhány tájegységét behálózó vonulatainak köszönhetően.
Édes, ecetesített, pár napig kovászolt, zöldes, vagy húsos-fehér, füstölt, nyers, rántott, paradicsomos, kicsi, nagy, mindezek jó paraszti,vagy akár inyenc ízlés szerinti komponáltságok. Ha jó az összhang, a töltött káposzta helyére került.
Erdélyben iszonyú erős kultusza van, mely kis részletet én is toldanék, idei kirohanásunk egyik témájaként. Persze lesz még bálmos, öntött salátával, kiszi, és egyebek.
Török népek idevonatkozásait leányom türk-magyar kultúrténykedésének függvényében is idehozom.
Vega dolgokban egy csöpp ötlettel, mely bevált, jönnék. Előző, gévagombáról is szóló cikkemben említettem a darálmányát e hússzerű szerkezettel bíró gombának. Próbálja az, aki húsmentesen szármázik, be fog jönni, különösen átlagosnál fűszeresebb megoldásban. Sőt, töltött paprikának is igen javaslom, meglepően finom így.

2014.05.12. 20:29:38

@süllőcske: A téma nagysága előtt megrettenve állok egyedül. Galaktikus. Ezt a szót kerestem. Ahogy villanásnyi időre ráláttam a török-arab-balkáni eredetre, ahogy megéreztem olvasgatás közben Erdély ízét, vagy éppen orosz változatokat néztem eredeti nyelven videón, szinte elbátortalanodtam. Tudtam, csak az marad, amit meg is tudok főzni, azt bemutatni.
Az lenne csak igazán érdekes, ha a kocsmalakók idehoznák szép lassan a saját receptjeiket a témában.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.12. 20:46:58

Szép estét!
Luca mama, az én nyírábrányi nagynéném bizony így készítette hajdan a töltött káposztát, édes káposztából, paradicsomlével, belefőzött füstölt hússal.
Szeretem én másképp is, - persze - de ha eszembe jut, ő jut róla eszembe.

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.12. 20:51:38

"A töltött káposzta, csak a 18. században és török hatásra terjedt el a Balkánon és Magyarország területén is.[4] Első magyar leírása 1695-ben, a Tótfalusi-szakácskönyvben jelent meg.[3]

A balkáni népek törököktől átvett alapétele zsenge szőlőlevélből készül. Létezik böjtös változata is, amikor a káposztát hús helyett gombával vagy kásával töltik meg; a kása lehet kukorica, árpa vagy köles is.", írja a Wiki.

Gondolom a szárma szó is a törököktől származik.:)Ez annyira jellegzetes alföldi elnevezése a töltött káposztának, hogy eddig csak Szeged környékén hallottam.

A mi tölött káposztánk úgy kezdődik, hogy a nagy-nagy lábos aljára apró káposzta terült, erre raktak minden féle csontos-porcos húsokat, amit megterítettek ismét apró káposztával, és ezek tetejére kerültek egy sorba a töltelékek. A töltelék volt fűszerezve, az adta az ízt, persze főzés közben ízlelgették, és a végső ízesítést megadták. Erre jártunk legalább egy hétig, és valóban igaz, hogy minél többször melegítik, annál finomabb.

Ja, és évekig én tapostam a káposztát, amit az anyám főzött.:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.12. 20:52:18

Évekig nőtt csombor a kertben, nagyon nem törődtem vele, tavasszal hagytam pár tövet, volt fűszer, és elszórta a magját. Aztán három éve, vagy tán négy, kiveszett. Idén a petrezselyem közt találtam négy tövet. Kis karóval megjelöltem, vigyázok rá. Kanyarítok majd véle valami finomat.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.12. 20:57:26

@látjátok feleim szümtükkel: A mór/arab/török közvetítéssel igen sokféle étel terjedt el a világban.
Egészen pontosan miért is kellett a főtt káposztát megtaposni?

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.12. 21:02:07

@Waka:

Na! Azért, mert ha nem taposom meg, akkor nem savanyodik és nincs mit főzni. Még nyers korában a dézsában.:)

1kutya 2014.05.12. 21:30:03

@pizzaszeletvágó: azért ha más nem kéthetente eszem, tehát azért annyira nem hiányzik :)

egyébként elég könnyű eltalálni az arányokat, nálunk generációk óta beivódott az 1kg hús vs 1 csésze rizs/kása (ez az, ami anyóséknál 2kg vs 1 csésze).
inkább térfogatarány ez, amit egy jó háziasszony simán be tud lőni...

@látjátok feleim szümtükkel: persze hogy török étel, szerinted a gál nevű anyám gyüréből, ahol a varsányosok élnek, honnan a fenéből lenne ezen étek tudora? ;)

2014.05.12. 21:38:10

@1kutya: értem. Tényleg érdekes, amit az arányok különbözőségéről írtál, megjegyzem.
Ígérem mindent megteszek, hogy jó háziasszony legyek! :DDD

susztertangó 2014.05.12. 23:37:57

@Waka: Beleestem mint légy a tejbe, már két órája a Távoli csillagon utazom-ahelyett, hogy zoknikat mosnék.

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.13. 06:54:38

@1kutya:

Et a varányosok kifejezés érdekesnek tűnt, rákeresve ezt találtam: istvandr.kiszely.hu/ostortenet/013.html

Megfordult a fejemben, hogy akkor hogyisvagyikez a magyarok származása/rokonsága?

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.13. 06:55:31

@susztertangó:

Gondolom, közben a zoknik nem utaztak el, megvárták, hogy kimosd őket.:)

süllőcske 2014.05.13. 06:58:36

A szárma szó török eredőjében ige, mely burkolást jelent.(sarmak)
Ebből következik, hogy nem feltétlenül csak káposztás étel a szárma. Viszont szárma-zik belőle minálunk főnév, mely akár a káposztafejet is jelentheti, mint néhol szokás érteni.
Déli végek tájszavának számít és Erdélyben sem ismeretlen.
Szóval, ha tormalevélbe, vagy édes kelbe töltök akármiféle hereberét, bekészítem egy cserépbe, megpárolom, szármát főzök.
A töltött káposzta az töltött káposzta, de még az is mennyiféle lehet!

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.13. 07:49:37

No most én is burkoltam. Beburkoltam egy tál csudás salátát. Valamikor vagy két éve vettem a Tescoban egy olyan salátát, ami vízben volt egy edényben, és az alsó leveleit lehetett szedni, fölül meg állandóan nőtt. Én ezt a salátát kiültettem a kertbe, és tavaly magot szórt. Szerencsére. Most van két fej belőle, amiből az egyik leveleit szedegetem. Jó roppanós a levél, és a levélér is, de nem olyan durván, mint a jégsaláta, és nem fonnyad össze. Tegnap este szedtem egy tálnyit, és még ma reggel is élvezhetően jól néz ki, ehető. Idén is lesz mag, érdelődöknek biztos jut majd.

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.13. 10:50:28

A káposztalevél kúp alakra tekerése nagyon jól mutat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.13. 11:09:49

@süllőcske: Jó cikk!
Rájöttem, miért kúpos, tölcsér formájú a cikkben szereplő szárma: Szépen egymáshoz illesztve rés nélkül betöltheti a kerek edényt, valamint sokkal egyszerűbb 1 lyukat bezárni, mint kettőt amikor töltöd :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.13. 11:16:35

@Andrass9:

No majd legközeleb együtt sodorgatunk egy adagot, oszt a végén nekem öntünk rá egy kis paradicsomot is, neked meg Babettnek nem.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.13. 11:18:24

@látjátok feleim szümtükkel: Biztos, hogy megkóstolom. Nem biztos, hogy meg is szeretem :)

Topy 2014.05.13. 11:35:04

@Andrass9: szerintem szeretnéd, szvsz ennek ízben semmi köze nincs a nemmmondjukkimilyenkáposztához :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.13. 12:11:35

@Topy: Ezért biztos, hogy megkóstolom :)
@látjátok feleim szümtükkel: Úgy olvastalak, hogy nekem teszel rá paradicsomot meg Babette-nek nem, de azért a válasz így is megáll :)

medvedr 2014.05.13. 13:58:14

Úgy tudom kárpátaljai régióban régen is főztek húsnélküli töltött káposztát, sokszor kényszerből persze, de anélkül is.

medvedr 2014.05.13. 14:06:09

Bevallom még nem ettem ilyen paradicsomos változatot.

2014.05.13. 15:42:01

@süllőcske: jó link, érdemes volt elolvasni és a videót megnézni.
A nagymenő helyen a családi recept került elő, az úri népek meg falták a szegény ember jó ételét. :)))))
Egy-két gondolat az ott látottakkal kapcsolatban:
1. Lehet, hogy legközelebb mégis megfontolás tárgyává teszem én is a fokhagymát a töltelékbe, de csak úgy, ahogy ott láttam, sütőben előre sütve.
2. Figyeljétek meg, hogy ott sincs tojás a töltelékben. (ellentétben sok egyéb netes recepttel)
3. A káposzta. Ahogy a szakács mondja a videón: Vagy a lapos, ez később lesz majd, vagy a csúcsos, ez van most a piacon, erről írtam, hogy itt a szezonja, nézzétek itt fent a képen, ő az. Mivel télen főzték, végül Hajdúhadházról kellett venniük a cikk szerint a laposat. Itt van egy finom áthallás a bűvösszakács és a gasztroangyal között, utóbbit fentebb már linkeltem: a hadházi(!) töltött káposztát, ami már majdnem ez.
4. A káposzta leforrázásakor ott is ecetet használnak. Babérlevelet is, de azt én nem tenném.
5. Az alaplé használata kiváló, ki fogom próbálni. Bár itthoni konyhán nagyon megdrágítja az ételt és időben is hosszú, de lehet, hogy megéri egyszer.
6. A kukorica dara előfőzése sem rossz gondolat. Ha véletlenül mégis tényleg nagyszemű darát sikerül használni, azt mindenképpen elő is kell főzni. (eredetileg írtam a posztban is, de hosszú lett, kihúztam)

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.13. 17:04:09

@pizzaszeletvágó:

No, neked meg már az is baj, ha hosszú?:):):)

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2014.05.13. 17:18:22

Kitünő poszt , sok színű adalékkal , magam is szatmári lévén nagyra értékelem az itt bemutatott káposztát . A teljesség kedvéért ha már a kocsmába betértem , megemlíteném az erdélyiek szombatos böjtös töltött káposztáját ,ami hús helyett gombával készül, vagy az ordával töltött havasi lórum .Itt szeretném megemlíteni a rokonságot : a töltikét és a padlutkát ! Ez iránti szerény próbálkozásaim itt olvashatók : gasztropusztitas.blogspot.hu/search/label/padlutka
gasztropusztitas.blogspot.hu/search/label/t%C3%B6ltike

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.13. 17:19:36

@Az amatőr hagyományörző:

No látom te jártas vagy a hagyományokba, ezért tőled kérdem, mit kell inni a tiszta vízen kívül ehhez az ételhez?

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2014.05.13. 18:47:58

@látjátok feleim szümtükkel: Természetesen előtte egy kis pálinkát , közben és utána pedig jófajta házi bort , ennek hiányában szóba jöhet még egy jó rizling ,furmint vagy rosé .

2014.05.13. 19:35:19

@Az amatőr hagyományörző: Magam, Andrass9, és a többiek nevében is köszönöm.

Hanem, igencsak szépen írtál a töltikéről és a padlutkáról. Nekem a töltikéhez volt már szerencsém, és minő csoda, ugyanott ettem az elsőt, ahol a posztbeli káposztát is. Először én is néztem, mint borjú az új kapura. Én ugyanis ezeket az ételeket egyetlen "Igen" kimondásával egy csomagban feleségül vettem, anyóssal, nagymamával együtt, akik ugyan elszármaztak onnan, de hozták az ételeiket, amiket lassan, (tehettem mást!) megszerettem.

@látjátok feleim szümtükkel: ahogy az előttem szóló mondta, rozé illik hozzá, de a furmint is kitűnő választás. (a pálinkát igya aki főzte...)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.13. 19:58:42

Szép estét!
@pizzaszeletvágó: Már a savanyított káposztával kapcsolatban olvastam, hogy a vecsési káposzta, az igazi, egy helyi fajta, a kerek fejű, mely gyalulásra és savanyításra különösen alkalmas. Eltűnőben van, persze, hiszen a szutyok fajta kevesebb munkát igényel, jobban bírja a mostoha körülményeket, és megterem máshol is, legfeljebb jó pénzért adjuk a nevet hozzá.

2014.05.13. 20:45:30

@Waka: az tutti biztos, hogy Vecsésről több káposztát adnak el feldolgozva, mint amennyit megtermelnek helyben. Ezt nemrég a tv-ben valami káposzta fesztivál keretében ott is elismerték, de szerintük az így továbbra is vecsési. Evvan. Bánná az öreg ördög egyébként, csak jó lenne.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.13. 21:44:37

@pizzaszeletvágó: A madarasban volt ma rengeteg LAPOS káposzta. Olyan, amit savanyított káposztafejként láttam leggyakrabban jobb savanyúságosoknál.

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.13. 21:51:55

A lapos káposztafej azért jobb savanyításra, mert vékonyabb erezete van, mint a kerek fajtának, és az alakja miatt jobban megsavanyodik, a közepe sem marad nyers. Ezen túl a levele sokkal jobb a szárma készítéshez, mivel vékonyabb. Néha piacon szoktam látni ezt a fajtát, de már elég kevés termelő foglalkozik ezzel a jfajtával. Sajnos.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.13. 22:00:33

@látjátok feleim szümtükkel: Pont ezért lepődtem meg ma a hiperben, hogy ott van a polcon!

2014.05.14. 08:02:14

@látjátok feleim szümtükkel: pontosan. Azok a nagyon sűrű, nehéz fejek, amiket sokszor lehet kapni, és ha a lábadra ejted, eltöri, az legfeljebb cvekedlinek vagy rétesbe jó. Tiszta torzsa az egész. Nem is lehet olyan szép hosszú szálasra gyalulni, mint a laposakat.

@Andrass9: gondolom a multi nagyobb körből tud meríteni, szélesebb termékválasztékkal, én csak a helyi piacról tudok kiindulni, itt még nincs ez a fajta, lesz majd, de madaras meg legközelebb jóval több, mint 140 km tőlem, közúton.
Addig veszem a csúcsosat, az van, meg szeretem is. Legutóbb isteni diétás, vega káposztalevest főztem belőle.
Az is általánosan bevett évszázados kereskedői gyakorlat volt mindig, hogy előbb Pesten jelenik meg a szebb, jobb, és főleg a primőr áru, ahol jobb áron lehet eladni.

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.14. 08:03:21

@susztertangó:

Ezek szerint a másét hiába verik csalánnal, az nem használ csak teában?

turósmácsik 2014.06.08. 17:02:10

Ma csináltam egy fazéknyit!
1 kg darált lapocka, 25 dkg rizs volt a töltelékalap, és 30 dkg nyers füstölt sonka ment vékony szeletekben közé. Meg a bőre.
Jó lett, könnyű, savanykás, langyosan rájárós.
A töltelék nekem kicsit sótlan, családnak pont jó, fene tudja.

Változatlanul küzdök a töltéssel, valahogy olyan idétlenek a csomagok, pedig két verziót is alkalmazok: táskásan, két oldalról bedugdosva, és tölcsérszerűen egy oldalon benyomkodva.

Na mindegy, jó lett, és nem tányérral nyomtam le, hanem kisebb fedővel, azt könnyebb kezelni

kommunistadisznó 2019.01.04. 22:26:34

Én szabolcsi vagyok a beregi részről. Nálunk " sima " káposztával készül nem savanyítottal. A káposztát forrró vízben pároljuk ecet nélkül. A töltelékben fűszeren ,rizsen, kukoricadarán és darált húson kívűl nincs más. A fazékba is csak káposztalevél és a töltött káposzta kerül füstölt hús szalonna nélkül házi paradicsomlével felöntve, tányérral lefedve.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.05. 10:17:09

@kommunistadisznó: Jól értem, hogy füstölt húst tesztek bele, de szalonnát nem?

kommunistadisznó 2019.01.05. 12:30:04

@Andrass9: Nem teszünk bele sem füstölt húst, sem szalonnát ! A töltelékbe és a fazékba sem !

kocsmagomba 2019.01.15. 12:20:26

@kommunistadisznó: Hát igen, erre mindenképpen reagálnom kell. A posztban szereplő recept valóban nem a beregi részről való, sokkal közelebb van a Hajdúsághoz. Nagykálló, sőt inkább Érpatak környéke, de semmiképpen nem a tirpák rész, hanem magyar terület. Ahogy fentebb is jelezte 1kutya és egyetértek vele, Szabolcs-Szatmár-Bereg túl nagy és összetett terület, hogy egy tájegységként nevezzük meg. Amit beregiként írtál, biztosan úgy is van. Bár akkor tényleg nagyon hasonlít arra az ételre, amit András név szerint se nevez meg, annyira gyűlöli. :)

András! Nem tudom láttad-e vagy beszéltük-e régebben, a posztban szereplő 19.jpg képet nagyon ellopták, egy másik helyen egy az egyben szerepel egy recept mellett. :) Forrásmegjelölés nélkül, saját receptként feltüntetve. Ez önmagában nem lenne baj, hiszen miért ne, én szívesen adom át ezt a képet bárkinek. Baj azzal van, hogy ott egy gerslis, paradicsom nélküli, fokhagymás, tojásos, savanyú káposztás recept mellé biggyesztették. Holott a képen szereplő étel alapvetően édes káposztás, kukoricás, paradicsomos, fokhagyma és tojás nélküli, ami külön ki is van emelve a szövegben. Így már gáz. :) Még ilyet! :)
Itt a link:
csaladireceptkonyv.hu/schlichter/recept/toeltoett-kaposzta-gerslivel-avagy-arpagyoengy-gyel

(Na jó, aki nem jött volna rá: pizzaszeletvágó vagyok most újra, új néven. Mindenkit, akit ez zavar megnyugtatnék, nem fogok annyit kommentelni, mint régen. Az orvosom eltiltott tőle.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.15. 16:03:38

@kocsmagomba: Ne aggódj, a stílusból felismertelek :)
Welcome Back!!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.15. 16:07:56

@kocsmagomba: A hivatkozott linken lehetőség van reklamálni a kép szellemi tulajdonjogát a "report problem"-en klikkelve :)

kocsmagomba 2019.01.15. 19:38:28

@Andrass9: szellem a fazékban :) egyébként nem működik az a reklamáló link nálam Firefox, Chrome, Opera alatt sem, biztos tiltok valamit, nálad milyen böngészővel (beállítással) működik? de nem is érdekes annyira, nem jelenteném

stílusból? nem az IP címből? :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.15. 23:12:09

@kocsmagomba: IP címeket már régóta nem figyelek, legfeljebb kitiltom őket a levelező szerveremről (SOKAT).
Firefox, AdBlock fut, és bár nem látszik linknek, klikkelve felugrik az ablak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.15. 23:18:47

@kocsmagomba: Nem akarok a CSS-be belemászni, rádbízom, ha érdekel:
<div class="report-link">
<md-icon>report_problem</md-icon> Jogsértő tartalom bejelentése </div>

Kumari aki Nilüfer 2019.01.16. 08:45:14

@kocsmagomba: Őszinte szívvel örülök, hogy ismét itt vagy. Ne fogd vissza magad, ez egy kocsma:) KOccintunk?

Kumari aki Nilüfer 2019.01.16. 08:54:01

@kommunistadisznó: Én szatmári vagyok, közelebb van a szülőfalum Nagykárolyhoz, mint Mátészalkához.MI abált édeskáposztába(tavasszal szőlő vagy tormalevélbe) töltjük, füstölt húst alapból nem teszünk bele-de akinek akadt, az a töltelékek közé beszórta a fazékba,bár inkább főzött belőle káposztás paszulyt-és házi paradicsomlével öntjük fel, ha kevés, akkor vízzel pótoljuk. Kukoricát vagy gerslit mifelénk az én gyerekkoromban, ami nem most volt, már nem használtak, de a nagyszüleim emlegették. hagyma volt benne(megdaráltuk a hússal együtt, fokhagyma nem. és a tejfel is úri huncutságként került elő, már jóval túl a gyerekkoromon:) de ahány ház, annyi szokás, Én így főzöm, plusz megy bele egy gerezd fokhagyma, mindig teszek a fazék aljára füstölt szalonna bőrét, a töltelékek közé némi füstölt dolgot, és karikázott kolbászt,és paradicsommal öntöm fel, de lökök bele egy kevés zöldpaprikát, ami egy ideje télen is kapható. nem lecsózom el, fél paprika pont elég .És tálalásnál tejföl, és szezonban friss zöld kapor is játszik..