Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (12) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (243) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (13) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkíni (20) cukkini (10) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (20) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (364) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (44) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (73) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (270) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsír (36) kacsazsir (3) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (23) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (66) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (133) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (10) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (9) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (94) Lucullus (6) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (6) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olivaolaj (110) olívaolaj (7) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (25) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (12) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (129) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (68) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (31) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (134) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (234) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (39) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfűbors (5) szegfübors (30) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (77) tejfel (56) tejföl (76) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (5) tócsni (2) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (107) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (33) zellerlevél (28) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (8) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zuza (2) zúza (5) Címkefelhő

Nem mindennapi kenyerünk

2014.05.06. 07:00 Waka

Legutóbb olyan jól sikerült a tésztában sült csülök, hogy úgy határoztam, megpróbálok kenyeret is sütni ezzel a módszerrel. Nem volt ismeretlen a dolog, hiszen tavaly nyáron már volt szerencsém római tálban sült kenyeret enni.

 

14.jpg

 

Jó ideje töröm a fejem a Wurzelbrot (gyökérkenyér) elkészítésén is. Találtam ugyan egy nekem tetsző receptet, de aztán megállt a tudomány. A hozzávalók között ott virít a pékek Szent Grálja, a molnárok Kába köve, az összes Hofburgban őrzött próféta réges-rég elporladt szent bütyke, a malátaliszt. Azt ugyanis közönséges ká európai halandó csak úgy nem vehet. Tele van vele az összes készen kapható csodaliszt-keverék, minden pékáru tartalmaz valamennyit, csak éppen nem lehet kapni. Azaz lehet, valahol a kies Kazahsztánban van eladó 3000 tonna, az Államokban is árulja egy malom, ötkilós adagban, és az e-bay-en is felbukkan néha, horror szállítási költséggel. Az egyik kolléga havonta utazik Ausztriába, készítettem neki kis fényképes puskát: Backmalz vagy Brötchenbackmittel esetleg Brötchen mehl kellene. Másfél év alatt nem sikerült hoznia. Bejártam egy rakás bioboltot a környéken és egyebütt is, semmi eredmény. Az egyik üzletben pótkávét akartak rám sózni, hiába magyaráztam a lelkes, ám nem túl jártas ifjú hölgynek, hogy ez nem az a maláta. Egy nyamvadt teáskanálnyi malátaliszt kellene egy kenyérhez és nincs. Kész keveréket biztosan nem fogok venni, nem mintha nem bíznék meg a gyártóban, csak jobb szeretem magam összeállítani az ilyesmit, így van lehetőségem változtatni, ha úgy tartja kedvem.

Hétfőn aztán, ahogy hazafelé poroszkáltam, kipattant az isteni szikra. Adok én neked malátát, várj csak. Betértem a boltba, és vettem egy doboz barna sört.

 

1.jpg

 

Hazaérve összekevertem 40 deka kenyérlisztet 20 deka teljes kiőrlésű búzaliszttel, ráfacsartam egy teáskanálnyi citromlét, beletettem kétannyi sót, egy öntésnyi étolajat, aztán hozzáadtam 20 deka Cipópasztát. 2,5 deka élesztőt elkevertem egy deci sörben, és szintén a liszthez adtam. A folyadék nem volt elég, öntöttem még bele még sört, így összesen kb. 2 deci került bele. A további szükséges folyadéknak vizet használtam, – az is volt még vagy 2 deci – több sört nem mertem beletenni.

 

2.jpg

3.jpg

4.jpg

 

Lágy tésztát gyúrtam a hozzávalókból, és egy órát kelesztettem.

 

5.jpg6.jpg

 

Amíg a tészta kelt, főztem egy gyors zöldséglevest, meg kifőztem némi széles metéltet diós tésztának másnap ebédre. A gyors levesnek kapkodás, majd a frissen köszörült konyhakés mezítláb történő levétele és egy kisebb vérfürdő lett a vége. Elsősegély után kicsit megfontoltabbra vettem a tempót.

Mikor a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítottam, és alaposan átgyúrtam.

 

7.jpg8.jpg

 

A római tálat – melynek a tetejét már előző este beáztattam – kibéleltem sütőpapírral, és beletettem a tésztát. A sütőt begyújtottam, a tálat letakartam, és a tűzhely tetejére tettem egy újabb órára.

 

9.jpg

 

Amikor a tészta ismét megkelt rátettem a tálra a tetőt, betoltam a sütőbe és 3-asra állítottam a lángot. A kenyér tetejét viszont elfelejtettem bevagdosni.

 

10.jpg

11.jpg

 

Egy óra sülés után levettem a fedőt, négyesre vettem a lángot, és további fél órát sütöttem, majd még vagy tíz percet, mert elég sápadtka volt. Amint kivettem a sütőből, a tetejét vízzel végig kentem.

 

12.jpg

 

Kitettem hűlni egy rácsra, majd konyharuhával letakartam, és másnap reggelig az asztalon hagytam.

 

13.jpg

 

Reggel felszeltem, prímán átsült, kicsit talán morzsalékos de igen jóízű lett.

Darabos meggylekvárral ettem reggelire.

 

15.jpg

 

Nem végeztem pontos számvetést, de legfeljebb 200 forintból kijött egy 75 deka körüli, nagyon finom kenyér (tűzhelyátalányt fizetek). Nincs vele sok munka, de rengeteg idő kell hozzá. Igaz, várakozás közben mással is lehet foglalkozni.

60 komment

Címkék: maláta római tál kenyérliszt barna sör teljes kiőlésű liszt

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr106100335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.06. 08:27:10

Már régebben akartam kérdezni, hogy sörgyárak környékén nem lehet kideríteni, hol kapni malátát? Kávédarálód meg van, csak megőrli az valahogy.
De ez az ötleted űbereli a gondolkodásomat, mert ebben már meg is van pirítva a maláta és még szénsavat is adsz a kenyérhez:)
Én valószínűleg sós vizzel spricceltem volna meg, mert szeretem, ha a héj egy kicsit sósabb, de ez egyéni izlés kérdése.
Tetszik ez a kenyér! Gratulálok a sikeres megoldáshoz!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.06. 09:29:49

@Babette_: Waka évek óta keres malátalisztet. Nem szirupot :)
Most találtam neki egy német céget, aki árul - meglátjuk szállít-e kis mennyiséget.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.06. 09:43:10

Szép napot!
@Andrass9: @Babette_: Szirupot valóban tudtam volna már venni. Igazából nem azért kellene, hogy színezzem vele a tésztát, hanem azért, mert a C-vitaminnal együtt erősíti a gluténszálakat (állítólag), ezért jobban meg tud kelni a kenyér.
Kisült három tepsi poszt, és most sül egy adag másik poszt. Délre jöhetnek a vendégek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.06. 10:11:44

@Waka: Igazán jók ezek a sült posztok :)

Topy 2014.05.06. 11:45:41

@Waka: szerintem neked amatőr sörfőző topikokban kellene körbenézned... :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.06. 13:16:04

Nem véletlenül mondják ezek szerint, hogy a sör folyékony kenyér.:)

Wakának meg a nyakán volt a feje, akarom mondani helyén volt az esze, amikor malátát keresett a kenyerébe ( apám mondta mindig, hogy azért van az ember nyakán a feje, hogy gondolkodjon vele ). Bár én szívesebben megiszom, mint a kenyérbe dagasztom.

medvedr 2014.05.06. 15:48:56

Mi sokáig sütöttünk kenyereket sütőgépben, aztán valahogy leálltunk róla. Igaz nem sok kenyeret fogyasztunk. Egyszerűen kényelmesebb a bóti, bár tényleg nem olyan jó. No meg nem sok kell belőle a mi családunkban.

medvedr 2014.05.06. 15:51:19

@Topy: Mi a kenyérrről leszokunk, de most szokunk rá a kézműves sörökre. Eszméletlen jó némelyik. Sajnos nehéz beszerezni, és drága is a kommerszekhez viszonyítva de az íz, egészen fantasztikusak.

2014.05.06. 16:20:39

@medvedr: Én is most készülök még jobban felfedezni. Nem tudom erre jártál-e, mikor linkeltem már ide egyszer ezt a sörműhelyt.
www.palocsor.hu/
Az a fekete Memento fantázianevű sör van olyan jó, ha nem jobb, mint itt ez a soproni démon. A többi is jó. Te mikre gondoltál?

Topy 2014.05.06. 16:37:53

@pizzaszeletvágó: @medvedr: újpesti piacon a Fornetti ficakjában - ahol a Pálpusztai is fel szokott bukkanni - vannak mindenféle kézműves sörök. Szerintem ez a palóc vonal is megtalálható ott.
De valahol biztos, mert határozottan emlékszem, hogy láttam a piacon...

medvedr 2014.05.06. 16:46:47

@pizzaszeletvágó: Keserű Méz, Hamurabbi, Black Rose Békésszentandrás, Banános Sör Gyertyános, Betyárkirály Békésszentandrás, Köleses Sör. Nem kézműves de nagyon prémium minőség szerény nem szakértő megítélésem szerint a Fuller London Pride Ale és a Fuller IPA valamint a porter. Ezt a Sparban is lehet kapni de felnyomták 800 ft ra a fél literes palack árát.
@Topy: Újpest nekem messze van, tudod budai úrifiú vagyok. Amolyan svábhegyi bill, a Zöldlomb utcán túl az nekem már Békás. :)Azért jó hír, hogy van piacon is. Felénk sajnos piacon még nem láttam. Nem vagyok nagy piacjáró, az is igaz.

2014.05.06. 18:06:25

@Topy: @medvedr: nekem a palóc van közel(ebb), Pest és Buda egy másik univerzum! :))) Persze figyelek majd ezekre.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.06. 19:26:05

@medvedr: Itt is van kézműves ser Pilisvörösvárról, ha jól rémlik. Kapható a helyi fideszpiacon 400-700 litere malátatartalomtól függően. Nekem kicsit édes a barna sörük, de a világos az nem rosz. Rhotenburger vagy valami hasonló a márkanév.

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.06. 20:08:47

Tudtátok, hogy a gomba és a sprága nagyon jól el van együtt? És még a csilt is szeretik.:)

Nagyon szép zöldspárgát kaptam, amit hagymákon megpirított gombára tettem és összepároltam, ja és a hagymák előtt megsütött húsosszalonnát is rárktam. A csili nagyon finom aromát adott neki. A kísérő egy üveg barna sör. Ebből a kenyérből egy szelet jó lett volna mellé.

turósmácsik 2014.05.06. 20:17:47

"majd a frissen köszörült konyhakés mezítláb történő levétele"

Őőőő, ezt csak én nem értem?:O
A konyhapulton ugrálsz meztélláb?

Határozottan ropisabbnak néz ki a kenyérke héja.
Jó ötlet a sör. Eszembe is jutott, hogy rég volt nálunk sörös csirke, egészen leszoktunk róla, pedig a rengeteg, de tényleg rengeteg laskára vágott előpirított hagyma csirkecombokkal, zöldfűszerekkel, sörrel sütve krumpliágyon nagy kedvenc.

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.06. 20:31:04

@turósmácsik:

Feltehető, hogy meztélláb főzött, és a frissen élezett konyhakést leejtette. Még szerencse, hogy máshol (nem) volt mez(telen).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.06. 20:33:16

@látjátok feleim szümtükkel: Millen szakács az, amellik nincs állig beöltözve????? Úgy nincs Michelin csillag sem :)

Topy 2014.05.06. 20:45:11

@turósmácsik: pasiknál általában reflex, hogy ha valami esik lefelé, akkor lábbal megpróbálják levenni mint a focilabdát, így kisebbet esik a cucc

frissen megfent konyhakés esetén meztélláb ez egy nem túl praktikus reflex, mint a példa is mutatja

turósmácsik 2014.05.06. 21:29:38

@Topy: na, ezt már felfogom. Én ilyen egyszerű lélek vagyok.:)))))

2014.05.06. 22:55:06

@Topy: Chuck Norris dekázna is a késsel mezítláb vagy százat... :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.07. 04:40:32

Jó reggelt!
Pár napig nem leszek Internetközelben. Majd érkezem.

Topy 2014.05.07. 08:09:04

@pizzaszeletvágó: és aztán berúgná a bal felsőbe! :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.07. 14:50:41

@Topy: Úgy tűnik, ez betalált azaz eltalált mindenkit :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.07. 20:14:35

Ki motoz ott a pult alatt? Már ki sem szolgálják a betérőket?

2014.05.07. 20:33:54

@látjátok feleim szümtükkel: ki szólít? ja, csak te vagy? keresem itt a sötétben a pult alatt a barna sört, de kifogyott...

2014.05.07. 20:44:47

@látjátok feleim szümtükkel: szófordulat. mikor az ember lopni jár egy üres kocsmába és hirtelen megszólal mögötte valaki, hát megretten, de azután felismeri, hogy ismerős és megnyugszik. Ekkor mondja, megkönnyebbült sóhajjal: "ja, csak te vagy" azaz hálisten nem a tulaj vagy rendőr vagy idegen.
Ebben a szituációban így hangzik.

2014.05.07. 20:45:46

@látjátok feleim szümtükkel: ...te kezdted úgy, hogy ki motoz ott a pult alatt... így érted? ;)

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.07. 21:02:31

Aha, pont úgy. Az jó ha megnyugodtál.

Nem baj, ha elfogyott a barna, van itthon.

Ha már Wakát ilyen jól kibeszéltük, szeljünk azzal a frissen élezett késsel egy szeletet vacsorának.

2014.05.07. 21:06:14

@látjátok feleim szümtükkel: én csontos hosszú karajt sütöttem vacsira, ahhoz nagyon jól jött volna ez a kenyér

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.07. 21:09:37

A zsírjából én is szívesen kennék egy szeletet.:)

Nálunk gombapörkölt teljes kiörlésű durumlisztből főtt galuskával, és apró sült hal. Ehhez a sör elég jól csúszott.

2014.05.07. 21:17:14

@látjátok feleim szümtükkel: mennyire apró hal? Mint az olaszoknál, 6-8 centis kis gyerekhalak, lisztbe forgatva, bő olajban ropogósra sütve, mint a ropi, vagy a sültkrumpli? Vagy nagyobb?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.07. 21:18:43

Jó estét vendégek!
Látom, már kiszolgáltátok magatokat, így lazsálhatok :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.07. 21:20:34

Ebből a kenyérből nekem is kellene: három napja kacsazsíros kenyeret eszünk, meg májkrémeset (ezt majd posztolom is). Az a barna kenyér azért nem annyira jó, mint egy szép fehér kenyér.

2014.05.07. 21:20:56

@Andrass9: barna sört ne keress, Waka beleöntötte a kenyérbe. Szerintem csak véletlenül borult bele, ő meg, hogy mentse a helyzetet írt belőle egy posztot. A maradékot meg elvitte magával ki tudja hova... :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.07. 21:21:35

Főztem egy kiadós karfiollevest is lepirított répákkal, zellerrel és sok petrezselyemzölddel. Remek lett!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.07. 21:22:40

@pizzaszeletvágó: Gyanakodtam én, hogy ki is itt a hunyó, de igazad lehet. meg kellett az útra is egy-két dobozzal ...

2014.05.07. 21:24:00

@Andrass9: van amikor nagyon ráéhezek a barna kenyérre, máskor a fehér esik jól, de azt biztos nem csinálnám, amit egy dán gyereknél láttam, hogy azt a fekete téglaszerű és állagú kenyerüket csokoládéval ette. :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.07. 21:24:17

@pizzaszeletvágó:

Vegyesen, kisebb-nagyobb, a szomszéd eljár horgászni, de nem mindig szereti az aprókat megsütni, és minket boldogít vele. Ja, meg a macskákat, mert övék a nem ehető rész. Ezek tavi halak, és a kicsik is tele vannak ikrával, még a törpeharcsák is.

2014.05.07. 21:26:13

@Andrass9: karfiol és petrezselyem nagy barátok!

2014.05.07. 21:28:10

@látjátok feleim szümtükkel: jó szomszédság! frissen fogottat kisütve a legjobb.

susztertangó 2014.05.07. 21:38:55

Ma kimentem a megyeri Lidlbe és a sajtos-felvágottas polcok láttán rádöbbentem, hogy az Ukrán Front pofozkodik az orosszal, a Nátó ("az a legbüdösebb") Lengyelországból bevonult, mert hívták U Krajnába és a legmegdöbbentőbb, hogy Kína megszállta Szibériát. Helyzet van. A sajtos-felvágottas- kolbászos hűtőpolcok tök üresek. Kifosztotta a nép, míg én ebédeltem szuszókáltam és a Blogkocsma régi posztjai közt kutakodtam. Aztán egy ottani dolgozó, mondta, hogy csak a hűtés adta meg magát, nem a világbéke. Ennek örömére többek között vettem 185 ml Duc de Coeur Mouttarde de Dijont 229.-ftért. Mint a vasabi! Holnap veszek még-ennyiért? Naná!

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.07. 21:44:38

@pizzaszeletvágó:

Röfikére nem ülünk, mert agyon nyomjuk.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.07. 21:51:49

@pizzaszeletvágó: Gyerekkoromban ettem gyakran. Vastagon megvajazott feketekenyér vastagon ráreszelt csokival. Fantasztikus volt! A fekete kenyér sós-savanyú íze remek kontrasztja volt a csokinak. A vajat meg már akkor is nagykanállal ettem :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.07. 21:53:05

A lidiben deluxe márkájú mustárokat lehetett húsvét tájékán kapni. Narancsosat vettünk, és nagyon jó, bár aki nem szereti az édeskéset annak nem ajánlom. Saláta öntethez viszont kiváló.

2014.05.07. 21:54:42

@susztertangó: azt én is szoktam ott venni, egész jó. Pontosabban a legjobb, azok közül, amit hasonszőrű multiknál lehet kapni.
Amikor a gáz elzárásával fenyegetőztek, mennyi kis olajradiátort meg kis kályhát vett a nép! :))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.07. 21:54:47

@látjátok feleim szümtükkel: Nekem még a csodahüttőt boldogítja a szomszédtól kapott keszeg. Talán a hétvégén elcsapok kettőt belőle, hátha kijön a fiam.
A tóban még nem ívnak a halak, de két vödörnyi ebihalat már kihalásztam. Nem kell béka, törpém meg nincs, hogy megegye :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.07. 21:55:43

@pizzaszeletvágó: Ehhez képest most az olajcsapot zárták el ...

2014.05.07. 21:56:35

@Andrass9: jajj...

@látjátok feleim szümtükkel: de mekkorákat lehet azon disznólkodni! :)

2014.05.07. 22:04:24

Na, megyek álmodok egy malacosat, jó éjt!