Hirdetés

Hirdetés

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz. 2012 április óta több, mint 2.600.000-an töltötték le valamelyik oldalunkat. Ennek nagyon örülünk, hiszen ez azt jelenti, hogy sokan olvasnak is minket! Reméljük, érdemes dolgoznunk, és továbbra is sok olvasónk lesz!

Friss topikok

  • jegeskaveee.: @Andrass9: Annak meg errefelé öhöm a neve.:))) (2019.11.22. 19:30) Ebéd: krémes gulyásleves, spenótpüré
  • jegeskaveee.: @kobold63: Nem feldobta, besűrítette.:))) A reszelt sajttal együtt, mert azt is a tej felforrása u... (2019.11.21. 07:57) Lecsós csirkemáj
  • Andrass9: @old forester: Örülök, hogy segíthettem! (2019.11.19. 23:10) Az ősz töltött káposzta kisérlete
  • Waka: @jegeskaveee.: Csak pár szálat bele, hogy ropogósabb legyen. (2019.11.18. 18:52) Céklás tócsi
  • látjátok feleim szümtükkel: @kobold63: Pedig a tudományos meghatározásokat is időnként felül szokják vizsgálni, mert kiderül... (2019.11.13. 15:39) Ecetes jalapeño saláta

Bejegyzések

Ahol más receptek is vannak ...

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

A nap vicce


Címkék

A1 (7) A1 marinád (4) A1 szósz (3) áfonya (3) Aji Crystal (6) alaplé (67) alma (29) almaecet (15) almalé (2) almaszósz (3) Ancho Gigantea (8) Andor Csaba (2) Angus (4) Anikó sajt (2) aprólék (3) arborio rizs (8) aszkorbinsav (3) avokado (7) ázsiai bolt (2) bab (12) babér (34) babérlevél (35) bableves (3) bacon (34) Balaton (2) balzsamecet (13) bambuszrügy (2) banán (3) baracklekvár (5) bárány (6) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (4) barnacukor (19) barna csiperke (4) barna sör (2) barna vaj (4) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (2) bazsalika (4) bazsalikom (48) bazsalikomsó (7) BBQ (12) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (6) Bechamel (2) bélszín (9) besamel (5) betütészta (4) biga (2) biovegeta (10) Bird Eye (2) birka (2) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) bor (20) bőr (2) borecet (9) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (3) borjúcomb (4) borjúláb (3) borjúlábszár (2) bőrke (5) boróka (4) borókabogyó (25) bőrősháj (2) bors (244) borsikafü (4) brassói (2) brie (2) brindza (2) bükkfa fűrészpor (3) bulgur (4) burger (3) burgonya (11) búzadara (4) búzafinomliszt (24) búzasikér (2) cajun (3) Cajun (3) cajun fűszerkeverék (15) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (3) cayenne bors (6) cékla (14) cérnametélt (2) chedar (2) cheddar (8) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (3) churut (2) citrom (65) citromfű (12) citromhéj (28) citromlé (36) citromnád (12) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (2) Creole (2) creole (3) creole fűszerkeverék (5) creole seasoning (2) csalamádé (2) csalán (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (5) császárszalonna (3) csemegeuborka (4) csemege uborka (3) cseresznye (4) cserkészkolbász (2) csevapcsicsa (2) csiga (3) csili (50) csilipaprika (44) csilipaszta (25) csilipehely (4) csilipor (3) csiliszósz (4) csili krém (11) csillagánizs (3) csiperke (19) csipetke (13) csipsz (3) csirke (23) csirkealaplé (2) csirkeaprólék (2) csirkecomb (22) csirkecomb filé (8) csirkeláb (2) csirkemáj (9) csirkemell (17) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (3) csirkeszárny (11) csodahüttő (10) csokoládé (8) csombor (14) csombord (3) csont (4) csontalaplé (4) csontvelő (2) csuka (3) csülök (28) csusza (2) cukkini (10) cukkíni (20) cukor (119) cukorborsó (8) cukorszirup (2) cumin (2) curry (19) currypaszta (10) C vitamin (3) dagadó (7) dara (4) daragaluska (2) darálthús (32) datolya (3) datolyaparadicsom (2) degesz (2) dió (26) disznózsír (2) durbincs (2) ecet (20) édeskömény (16) édes chili (2) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (50) ementáli (4) eper (5) eperlekvár (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (4) étterem (2) ezüsthagyma (7) fácán (2) fafülgomba (9) fahéj (34) fánk (3) farhát (4) Farkas András (21) farok (3) fartő (2) fasírt (2) fehérbor (21) fehérbors (44) fehérhagyma (8) fejes káposzta (5) fejtettbab (2) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebors (89) feles borsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (2) fogpiszkáló (2) fokhagyma (366) fokhagymapor (2) fokhagyma granulátum (10) füge (4) füst (8) füstölény (4) füstölő (5) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (17) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (7) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (2) füstölt kolbász (12) füstölt oldalas (5) füstölt paprika (2) füstölt sajt (5) füstölt só (3) füstölt sonka (5) füstölt szalonna (7) galambbegy saláta (4) galangal (5) galuska (4) garam masala (5) garnéla (11) garnélarák (7) gépsonka (3) gersli (2) gesztenye (3) gesztenyemassza (3) gévagomba (3) ghí (45) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (2) gomba (62) gombapor (4) gombóc (4) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (2) görögszéna (2) görög BBQ (4) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) grana padano (2) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (6) grrr (5) Gruyere (2) guacamole (3) guajillo (4) guba (2) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (74) gyömbér (100) gyöngytyúk (2) habanero (7) habarás (2) habcsók (2) hagyma (271) hagymakarika (2) hagymalevespor (5) hal (13) halászlé (2) halsaláta (3) halszósz (16) halványító zeller (3) hamburger (4) harangpaprika (2) harcsa (6) Harissa (2) hátszín (13) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (4) Hoisin szósz (2) homár (3) húsgombóc (3) húslé (3) húsleves (15) húsos csont (2) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) Impala (4) irdalás (2) jalapeño (20) jalapeno (22) Jamaican Jerk (2) Jambalaya (2) jázmin rizs (4) jégcsapretek (2) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (2) joghurt (18) juharszirup (2) juhtúró (5) kacsa (11) kacsacomb (7) kacsaháj (5) kacsamáj (6) kacsamell (7) kacsanyak (4) kacsaszárnytő (2) kacsazsir (3) kacsazsír (37) kacsazúza (3) kacsazuza (2) kaffir lime levél (5) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (70) kakukkfű (37) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (9) kápia (26) kapor (32) kapormag (7) káposzta (14) kapri (4) kapribogyó (14) karaj (10) karajcsont (2) karaláb (24) karalábé (25) karamell (3) kárász (6) kardamom (21) karfiol (21) kávé (2) kecsap (5) kecske (2) kecskehús (3) kecskesajt (2) kecskeszarv (3) kefir (3) keksz (2) kelbimbó (5) kelkáposzta (17) keményítő (8) kemény sajt (2) kenyér (24) kenyérlepény (2) kenyérliszt (18) kerekrépa (4) keszeg (3) ketchup (9) kifli (13) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (4) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (2) kocsonya (3) kocsonyahús (3) koktélparadicsom (2) kókusz (2) kókuszkrém (3) kókuszreszelék (4) kókusztej (10) kolbász (23) kolbászhús (4) köles (3) kolozsvári (9) kolozsvári szalonna (12) kömény (67) köménymag (12) konyak (3) könyv (2) koriander (26) koriandermag (24) köröm (19) körte (7) kötözősaláta (2) kovász (14) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (15) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (134) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (16) kukoricadara (7) kukoricakeményítő (3) kukorica dara (3) KungPao (8) kurkuma (16) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (14) lamb (2) langalló (2) lángolt kolbász (2) lapcsánka (2) lapocka (11) laskagomba (9) lazac (9) lecsó (27) lecsókolbász (3) lecsópaprika (4) lekvár (11) lemezes túró (2) lencse (13) lenmag (3) lepcsánka (3) lestyán (10) leveles tészta (7) leves (6) leveskocka (4) liba (2) libacomb (6) libaháj (5) libamáj (6) libaszárny (2) libazsír (17) lilahagyma (42) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (38) lime levél (6) liszt (95) lucullus (4) Lucullus (6) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) máj (4) majonéz (24) majoranna (75) mák (11) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mandula (10) mandulaliszt (2) mángold (3) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (3) marhacsont (10) marhahús (7) marhalábszár (4) marhalapocka (3) marhanyak (12) marhaoldalas (4) marhaszegy (6) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (3) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (19) medvehagyma (2) meggy (8) még pálinka (2) metélt (2) méz (20) mikró (2) miso (2) miszo (2) mogyoró (4) mogyoróhagyma (46) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (3) mozsár (4) mozzarella (5) mussel (2) must (4) mustár (63) mustármag (19) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (8) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (3) napraforgómag (2) narancs (5) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (2) nektarin (3) nokedli (9) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (5) olaj (13) olajbogyó (6) oldalas (31) oliva (19) olívabogyó (3) olívaolaj (7) olivaolaj (110) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (5) oregano (46) öregtészta (2) őrölt kömény (4) őszibarack (2) osztrigaszósz (8) pác (4) pácolás (2) pácsó (4) padlizsán (18) padlizsánkrém (2) palacsinta (6) palacsintasütő (2) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (30) paprikacsuma (26) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (117) paradicsomlé (24) paradicsompüré (26) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (4) paraj (5) parázskrumpli (2) parmezán (29) parmigiano reggiano (2) párolt hal (2) pástétom (3) paszternák (13) patisszon (3) pecorino (5) pecorino romano (10) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (130) petrezselyemgyökér (17) petrezselyem levél (37) pirítós (3) pirospaprika (69) piros jalapeno (2) piskóta (8) pisztráng (4) pite (7) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) polip (2) ponty (8) porcukor (7) póréhagyma (23) pörkölt (10) portobello (4) prézli (32) pritamin (4) provence-i fűszerkeverék (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (3) pulyka (2) pulykacomb (6) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (5) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (3) répa (9) repceolaj (2) retek (5) réteslap (3) rétesliszt (12) ricotta (3) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (4) rizs (37) rizsbor (2) rizsecet (2) rizskoch (2) rizsliszt (4) rizstészta (2) rókagomba (5) római kömény (39) római saláta (8) római tál (2) rostélyos (12) rozmaring (62) rozsliszt (6) rub (2) rum (14) sáfrány (12) sáfrányos rizs (2) sajt (46) sajtfonat (2) sajtok (2) saláta (5) salátaöntet (5) salotta (43) salsa (3) San Marzano (4) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (3) sárgarépa (135) sárga laska (2) savanyúkáposzta (5) savanyúság (2) savanyú káposzta (10) serrano paprika (7) sertés (2) sertéscomb (8) sertéscsont (2) sertésfej (4) sertésköröm (3) sertésláb (2) sertéslapocka (2) sertésnyelv (3) sertészsír (20) shiitake (2) shimeii (2) shimeji (5) shitakee (6) shrimp (4) SHU (2) sikér (10) snidling (19) (235) sodó (3) sólet (2) sonka (17) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (35) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (16) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (27) spenót (40) Spicy Fiesta (8) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (5) sültkrumpli (6) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (10) sütőpapír (3) sütőpor (8) sütőtök (5) szaft (2) szalonna (56) szárazbab (5) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (3) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (21) szecsuáni bors (2) szeder (3) szegfübors (30) szegfűbors (5) szegfűgomba (4) szegfűszeg (6) szegfüszeg (8) szejtán (4) szélesmetélt (4) szemesbors (2) szerecsendió (54) szerecsendióvirág (41) szezámmag (10) szezámolaj (7) szibériai saláta (3) szilva (8) szilvalekvár (6) szilva eltevés (2) szinesbors (5) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (9) szódavíz (2) szójaszósz (31) szőlő (3) szőlőlevél (2) szörp (2) sztrapacska (3) szürkemarha (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (7) taco (2) tamarind (2) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (10) tarja (18) tarka répa (2) tárkony (6) tarlórépa (5) tartár (3) tbone (2) tej (78) tejfel (56) tejföl (77) tejszín (81) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (2) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (5) tésztagép (3) thai (8) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tócsi (6) tócsni (3) tofu (2) tojás (185) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojás sárgája (8) tök (7) tokaszalonna (2) tőkehal (8) tökfőzelék (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tom yum (2) tonhal (3) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (6) törökmogyoró (6) torta (2) tortilla (5) trappista (8) tüdő (2) túró (29) túrógombóc (4) TV paprika (6) tyúk (3) uborka (21) újhagyma (40) újkrumpli (14) új fokhagyma (2) úttörőgombóc (2) üvegtészta (2) vadas (2) vaddisznó (2) vagdalthús (2) vaj (195) Váncsa (2) vanília (23) vaníliakivonat (11) vaníliás cukor (14) vargánya (15) Varga Zsuzsi (4) vegeta (2) velő (5) velőscsont (8) vereshagyma (3) virsli (7) víz (14) vörösbor (17) vöröshagyma (108) vöröslencse (9) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) Worchestershire (21) yuba (2) zabpehely (5) zakuszka (3) zeller (48) zellergumó (34) zellerlevél (29) zellerszár (26) zöldbab (13) zöldbableves (2) zöldbors (3) zöldborsó (36) zöldpaprika (66) zöldség (3) zsálya (37) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (9) zserbó (2) zsír (54) zsíroskenyér (2) zúza (5) zuza (2) Címkefelhő

Ponty ó-magyar módra

2014.05.02. 07:00 süllőcske

Konyhamûvészetünk három-négyszáz éves ételkészítési stílusjegyeit felütve, halakkal kapcsolatban is, gyakran az édes-savanyú-pikáns, szaftos, szószos, léves ízlésvilág tárul fel elõttem. Se szeri se száma a „rántsd meg vajban, csinálj alá levet, hadd fõjön benne, borsold, nádmézeld meg, metélj sós citromot is belé” ajánlásoknak.

Próbálgattam is ilyesféléket, meg is tetszettek ezek az ízek, ezek a gondolatmenetek, ezek a küllemek. Próbáljunk most ki egyet, amit vendégeim is igen kedvelnek.

Vegyünk egy jó vasedényt, amibe másfél-kétkilós potykánk belefér. Ez egy régi, elnyûhetetlen, svéd régiségpiacon vásárolt tál.

1.JPG

Potykánk fejét, farkát rajta is hagyhatjuk, de szerintem csak a látvány miatt érdemes. Most ne bajlódjunk vele, tegyük majd leveshez. A haltörzset szépen beirdaljuk, sózzuk, borsozzuk, enyhén lisztezzük kis vaj, olaj keveréken elõsütjük.

2.JPG

3.JPG

Ez szolgálja a célt, hogy az irdalások ne nyíljanak szét, a hal bõre tartást kapjon, ne fõjön el, ne repedjen ki, és szép, ízletes, lakkos kérget dolgozhassunk rá.

A halat kivesszük, a zsiradékot, ha kell, csökkentjük.

Most jõ a lév. „Sárgán, magyar módon”, ami azt jelenti, hogy almával, vereshajmával ágyazunk, rátesszük a halat, alátöltünk gyenge borecetet, ebben pároljuk a pontyot.

Alma helyett most fagyasztott kopaszbarackot használtam, ez is teljesen jó, figyelembe véve az édes-savanyú ízegyensúly fontosságát. A ponty hasából soha, semmi körülmények között ne hagyjuk ki a zsályaleveleket. Enélkül az egész nem sokat érne, ha meggondoljuk, hogy a potyka elsõ ismerõse a fb-n a zsálya volt. A második persze, hogy a cékla, de az egy másik posztunk témája. Tegyünk alá még sok foghajmagerezdet is, úgy jóízû lészen. Sós citromot is tegyünk, az hihetetlen ízhatást ad.

4.JPG

A felöntõ ecet legyen a lehetõ leglágyabb, lehet alma, ribizli, málna alapú is. Sohase féljünk, hogy túl savanya lesz, az eljárás végére harmóniát kapunk.Lerbe vele.

5.JPG

Közepes lángon, fedõ alatt finoman átpároljuk, mintegy fertályóra alatt, majd felsõ, erõs tûzön sütünk, közben a sûrûsödõ lévvel locsoljuk és locsoljuk, vajazzuk, míg szép, kívánatos nem lesz.

6.JPG

A besûrûsödött lévben krémessé válnak az elemek. Lehet szitán általverni, de szerintem a mozaikosság több ízélményt ad. A fokhagymáknak különösen fogunk örülni.

7.JPG

Ezt a potykát idáig ettük Anahitával, két pohár bor után feltöltöttem a fotókat , azonban, mire végeztem, ez is eltûnt, csak Andi édes, huncut , bocsánatkérõ mosolya ragyogott rám. Szereti az ilyesféle étkeket.

8.JPG

45 komment

Címkék: potyka ponty vasedény zsálya ecet öntöttvas sós citrom lév sárgán

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr126100096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.02. 07:05:15

nyami

a hasaba szolot tudok meg elkepzelni

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.02. 08:28:58

Ezek az öntöttvas edények egy szakavatott szakács kezében csodát tudnak művelni, mint a fenti példa is igazolja.
Baromfisütésnél nekem is szabad valamennyi gyümölcsöt alá- és beletenni a madárba, pedig én használnám gyakrabban a technikát más húsoknál is.
Szép az a tükrös kéreg a potykán. Ha tükörponty lett volna az áldozat, még szójátéknak is jó lenne :)
A sós citrom egyéb területen való felhasználásához kérek szépen majd ötleteket. Amikor volt bio citrom a madarasban, eltettem sóban négy darabot, azóta az szépen összeérhetett már, viszont még soha nem használtam ételbe.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.02. 08:36:20

Az alma/hagyma ágy nagyon hálás! Bár te darabosan hagytad, nálunk botmixerrel összezúzva nagyon népszerű a krumplipüré köretre vagy magára a húsra kanalazva. Régebben besűrítettem egy kis keményítővel rossz amerikai szokás szerint, de egy ideje sürítés nélkül kapja a gravyt a család és nem panaszkodnak. Rendes magyar fordítását nem tudom a szónak. Hallottam már szaftnak hívni (annál ez több), meg mártásnak vagy szósznak (az meg nekem egy külön főzött valamit jelent).

2014.05.02. 10:03:48

Szép. Gondolat ébresztő így a gyümölcs szezon kezdete előtt.

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.02. 13:51:53

Most ebédeltem, de csurog a nyálam, no nem a bénaságtól, hanem az ingertől, amit ez a poszt kelt.
Meg is nézem, mekkora a barack a fán.:)

2014.05.02. 16:37:20

@látjátok feleim szümtükkel: a vízben a pontyot nézd meg, hogy mekkora! :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.02. 17:06:42

@pizzaszeletvágó:

Minek? Méretes ponty van mindig, őszibarack meg a frigóban sincs. Anélkül potykát sütni?

susztertangó 2014.05.02. 17:50:12

Kis jeges eső volt itt észak Pesten.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.02. 18:29:11

@susztertangó: Hidegkúton csak eső, az sem sok. Eddig megúsztuk, de azért becipeltem a palántákat, mielőtt elveri a jég.

Ugyandehogy (törölt) 2014.05.02. 19:17:40

nem akarok belerondítani ebbe a gyönyörű és tiszta posztba,
de ma szalontüdőt csináltam.
le is fényképeztem. írjak hozzá valamit, vagy ezt csak egyféleképpen lehet csinálni?:)

2014.05.02. 19:23:24

@Babette_: nem én vagyok a kocsmáros vagy mi, de én a magam részéről szívesen látnám posztként, nem csak poszterként. :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.02. 20:32:24

Szép estét!
Igen-igen jó falatot kaptunk ma is. Értő módon készítve, ízesen leírva, kicsit huncutul kikacsintva, ahogy megszokhattuk. Köszönjük Süllőcske!

medvedr 2014.05.02. 20:53:49

Jó ez. Az ecet gondolom, olyan 5% -os körüli kell hogy legyen?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.02. 21:14:07

@Babette_: Küldd el, ha gondolod, képestül, megírom.
A mai nap sűrű volt. Reggel lementem a közeli kertekbe, végigkapáltam, -gyomláltam a veteményt. Fél kettő volt, mire végeztem, hazafelé tartottam, mikor Észak-Nyugat felől megérkezett az eső. Nekilódult, majd szokás szerint nagyot kanyarodva elvágtatott mellettünk. Három óra tájt - könnyű ebéd után - ismét a kert felé vettem az irányt. Fél óra múltán Kelet felől megérkezett az újabb front. Fenyegető, padlizsán színű fergeteg közeledett, dörgött-villámlott. Menekülőre is fogtam izibe'. Aztán, mire ideért, lecsendesedett, bő két órás, pocsolyára hólyagot húzó kiadós eső lett belőle. Innen néztük az ablakból, közben Kistesónak csalamádét gyalultam.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.02. 21:15:01

Ja. A hátam pecsenye megint. Valaki megvakarhatná esetleg...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.02. 21:19:16

@Babette_: Valamit azért írj hozzá, mert sokféleképpen készíthető ...
Nem kell sok, csak alapanyagok és ha volt speciális feldolgozás, amit a képek nem mutatnak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.02. 21:23:58

@Waka: nekem se lett egyszerűbb a napom, bár kevesebb volt az eső. Vendégváróként nekiestem a kertben lenyírni a füvet (már a kutya hasát csiklandozta). Persze alig végeztem egy résszel, elkezdett csepegni. Boldogan elraktam a gépet - mikor feleségem rámszólt, hogy "nem is esik! menj és csináld meg, mert holnap lehet, hogy vizes lesz a fű!". Lehet egy ilyen kedves invitálásnak ellentmondani?
Feltoltam a felsőkertbe a masinát (illetve felment az magától is), de a lejtős oldalon már nem jár magától. Valamit meg kellene szerelni a keréknél, csak egy kereket hajt rendesen. 4 további zsák fű után mosolyogva szemléltem a gyönyörű zöld gyepet ...
Az igazi eső csak estére jött: 3 teljes milliméter!

2014.05.02. 21:26:55

Először azt hittem, a nap viccének köze van a poszthoz: Ki hogyan "hal" meg?
Ez a ponty így végezte. :)

Egy párat írok még hozzá:

A túrázó feldobja a bakancsát.
Az úszómester bedobja a törölközőt.
A kovács elpatkol.
Az üvegfújó kileheli a lelkét.
Az alvajáró örök álomra szenderül.
A fogorvos otthagyja a fogát.
Az űrhajós befejezi földi pályafutását.
Az árnyékszínész itt hagyja az árnyékvilágot.
A fővilágosítónak az örök világosság fényeskedik.
A lánykereskedő alulról szagolja az ibolyát. (vagyis inkább Ibolyát)

á, én kérek elnézést!
Biztos az eső bolondított meg. Víz! Víz!

:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.02. 21:28:23

@Andrass9: A hátam nem pecsenye, de az izületeim igencsak reklamálnak. Pláne 5 kiló csirkeszárny megtisztítása után.
Jó eszközt találtam: rücskös gumibevonatú kertészkesztyű. Már a kertben feltűnt, hogy jó tapadós a bevonat. Minden tollat/szőrszálat ki lehet vele cibálni minimális erőfeszítéssel, így fele idő alatt végeztem a munkával. Kimostam és félreteszem a következő csirkeszárnyhoz is.
Viszont olyan csirkealaplevem lesz, hogy énekelni fog!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.02. 21:29:16

@pizzaszeletvágó: Rátok fért már a víz! Talán a gombák is felélednek?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.02. 21:30:28

@medvedr: Szerintem őseink gyenge ecetet használtak, de persze tévedhetek. A borecetek valahol az 5% körül vannak.

Topy 2014.05.02. 21:34:24

@susztertangó: a Kékesen borsónál valamivel nagyobb jég esett; hazafelé sikerült a zivatarfronttal jönni így a hevesi, nógrádi kis eldugott utakat végig esőben tettük meg, mikor Vácott délnek vettük az irányt Pest felé, akkor szabadultunk csak

monjuk ettól függetlenül mázlink volt, míg felértünk nyárias idő volt, körbesétálni még szárazon sikerült, akkor eredt el mikor leültünk egy kávéra/teára; hazafelé Kékes meg Galyatető közt sikerült egy esőmentes "ablakot" kifogni, ott épp sikerült grillezni/enni egy rövidet, mire végeztünk, ott is eleredt

2014.05.02. 21:39:52

@Topy: lemaradtál a királyi TV híradóról? Még ott is kiemelték az időjárás jelentésben, hogy a Hasznosi víztározó környékén .... stb. nos az arrafelé van.

susztertangó 2014.05.02. 23:02:55

@Topy: Kifejezetten élveztem felhőszakadásban vezetni-ameddig bírták az ablak törlők. Mindenen spóroltam, de Continentál gumik voltak a bringán. Libegős Wartburg és nem Faraday kalitka Trabicsek.Már a Trabit is húsz éve, hogy eladtam.Most meg ingyé :áldassék a Horngyuszi neve!:-))

2014.05.03. 10:18:04

@Topy: szép út egyébként, mármint a mátrai rész, gyalog is megtettem már párszor. Mikor még bírtam. Kékes-Galyatető között oda-vissza kéktúrán. Nagyon nagy szintemelkedésű út, ma már talán meg sem tudnám tenni.
Egy kép róla, Galyatetőről a Kékes:
indafoto.hu/pizzaszeletvago/image/20965973-8171299b/user
Látszik hova le és hova fel!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.03. 12:24:01

Hozzájutottam ma 6 nagy frissen lefagyasztott keszeghez (tegnapelőtt fogták), vagy másfél kiló tisztítva. Gyorsan én is betettem a hűtőbe, mert ki kell találnom, mit süssek/főzzek belőle. A szomszédasszony azt mondta, ő kisüti majd nekem, csak addig fagyasszam tovább.
Lehetne esetleg egy nagy halászlé alapja?
Süssem sütőben?
Lehetene-e a fenti módszerrel elkészíteni?
Megannyi kínzó kérdés ...

2014.05.03. 13:48:56

@Andrass9:

A keszeget én fűszeres liszttel szórva, roston, esetleg parázson sütném ropogósra, zsiradékkal kenegetve. Netalán egy tárcsán. (nem bő olajban)
Salátákkal tálalnám.
A posztban szereplő étel is jó lesz belőle, elősütve a keszeget, de mivel a keszeg vékony húsú, ügyelni kell, hogy ne készüljön túl, de a hagymás dolgok is megpuhuljanak.
Halászlé alapnak nem használnám, mert ahhoz túl jó ízű, fehér sovány húsa van, és nem gömbölyíti a levet, nem az a fajta.

Szerintem. Majd avatottabb halmesterek megmondják.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.03. 15:08:42

@pizzaszeletvágó: Ehhez képest majd minden "szegedi" halászlé keszeget, kárászt kér az alaplének. Baján persze törpét kell beletenni, meg minicsukát (ssshhhhhhtttttt!!!) és nem passzírozni, csak hagyni, hogy testesebb legyen a lé.
A ropogósra sütést jól csinálja a szomszédasszony (amúgy tőle jött a hal is), én még soha nem csináltam.
Horgásztam rendesen, a legfiatalabb engedélyes horgász voltam 6 éves fejjel az országban, de bizony nem ettem meg, amit kifogtam. Csak tán tíz éve eszem halat ...

2014.05.03. 16:20:02

@Andrass9: sokan sokféle módon készíthetik a szegedi halászlevet. Én azt gondolom, és gyakorlom, hogy az alaplébe ponty és szerencsés esetben harcsa alkatrészek kerülnek. Passzírozom, tehát szegediesen készítem, de nem szeretem benne a sokféle halat, meg attól, hogy apróhal, még nem biztos, hogy odavaló.
A keszeg szerintem egy nemes ízű állatka, még sajnálnám is lébe.
A lébe az jó, ami kocsonyásítani tudja. Az én halászlevem másnapra mindig kocsonya. Ez nem apróhaltól van, hanem jól összeválogatott csontokból.

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.03. 17:20:45

No én nem gondolkodtam, mert amikor a szomszéd ide adta a 7 törpeharcsát, meg a 8 kárászt, rögtön megtisztottam, és ropogósra sütöttem.:)

2014.05.03. 17:39:04

@látjátok feleim szümtükkel: és egy jó rizlinggel elkísérted, remélem! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.03. 19:37:45

@pizzaszeletvágó: Kocsonyát lehet főzni sertésbőrből is vagy sok finom köröm, farok, fej, stb. anyagokból. Mecsoda kölönbség ...

2014.05.03. 19:58:42

@Andrass9: nagyapám szerint lóhúsból is lehet halászlevet... ez volt a szavajárása, ha nem tetszett neki valami.

Ám itt van neked egy idézet:

"– Mit eszünk, Matula bácsi?
– Kocsonyát. Amit a bográcsban hagytunk, megkocsonyásodik reggelre, és pirított kenyérrel… – Matula csak széles mozdulattal jelezte, hogy ez körülbelül a teteje a szakácskönyvekben található ínyencségeknek." /Fekete István: Tüskevár/

Gondolom, megvan, hogy itt egy halászléről van szó. ;)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.03. 20:11:44

Szép estét!
Azt akartam még a poszthoz fűzni, hogy szakácsnak nincs nagyobb elismerés, mint az üresen hagyott tányér.
Hajnali négykor esőre ébredtem, kilencig szakadt. Egész délelőtt főztem, aztán, mivel nem volt elég bajom, csináltam magamnak. Megtörtem és megpucoltam másfél kiló törökmogyorót. Éppen ráment három óra.
@Andrass9: Az a helyzet, hogy éppen tudnék mondani, de azt én akarom megfőzni posztnak.
@pizzaszeletvágó: Nagy kedvenc a könyv, elő is kéne kotorni, elolvasni megint.

2014.05.03. 20:21:03

@Waka: a régi tanítók tudták, hogy mit olvastassanak velünk! Ritka kivétel, hogy még a film is jó. Boldog békeidők, mikor olvasom, vagy mikor visszagondolok rá.
Ez pedig felejthetetlen:
hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%A1nhidi_L%C3%A1szl%C3%B3

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.03. 20:27:11

Újra Uruguayi ebéd Sergióval Lalibelában !
Nuevamente almuerzo uruguayo con Sergio en Lalibela
Budapest VI ker. Jókai Utca 40
Szombaton , május 10-én 12től
Menü
Húsos táska
Kukorica táska
Spenótos palacsinta
Uruguayi kolbász
Sertéshús
Grill csirke
Uruguayi marhahús
Az egész grillhús csimicsurrival
Sálátak
Sültkrumpli
Uruguayi karamelias puding
Egy pohár sangría

A menü ára 3.000 HUF

Kedves barátaim, vendégeim várok mindenki szeretettel
Queridos amigos y clientes, los espero con mucho gusto
Sergio Tabeira
Asztal foglalás
Reserva de mesas . 06 20 324 7141
e-mail sergiot@freestart.hu

Llychllyn 2014.05.04. 20:21:32

@pizzaszeletvágó:
Kb évente egyszer elolvasom a Tüskevárat, és minden évben heves nyálképződést vált ki belőlem ez a kocsonya-dolog, pedig még sosem ettem ilyet:)

Rajta van a bakancslistán, na.